stdClass Object ( [id] => 526767 [title] => Napeta situacija na Kosovu: likvidacija Ivanovića kao uvertira u novi rat? Albanci prijete, Srbi optužuju Vučića, a Haradinaj u strahu od novih terorističkih napada [alias] => napeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Srpski i kosovski mediji, kao i oni strani, u strahu su da bi likvidacija čelnika inicijative "Sloboda, demokracija, pravda" Olivera Ivanovića mogla ponovno zapaliti nemire na Kosovu. Takvav scenarij odgovara samo krajnje nacionalističkim i radikalnim krugovima na Kosovu i Srbiji.

Naime, Srbija se trudi ući u EU, a iako predsjednik Aleksandar Vučić često raspiruje nacionalističke tenzije, brani haaške osuđenike i često flertuje s četništvom, sada mu nimalo ne odgovara mogući oružani sukob. Također, ni Kosovske vlasti koje su tek dobile svoju državu ne žele rat, a to je jasno poručio i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Odmah je osudio ubojstvo Ivanovića, rekao je da su svi nadležni organi angažirani u rasvijetljavanju ubojstva. Naveo je i da se može pozvati i američki FBI u ispomoć ako bude potrebno. No, ultranacionalisti i s jedne i s druge strane opasno prijete i navode da će izbiti neredi. Situacija u Kosovskoj Mitrovici i u večernjim satima utorka je itekako napeta, ljudi su uplašeni, a policijske snage su na svakom koraku. Već od jutros interventna policija je na svim prilaznim putevima prema Kosovskoj Mitrovici, javio je reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, rekao je Srni da je tim činom ubijena nada u mir i demokraciju na Kosovu i Metohiji i dodao da ne želi da spekulira o tome tko stoji iza likvidacije. 

I strani diplomati pribojavaju se eskalacije sukoba. Pa tako ambasada SAD na Kosovu osuđuje ubojstvo i pšoziva sve strane da izbjegavaju opasnu retoriku i ostanu mirnu "u ovom osjetljivom vremenu".

Udruženje Srba sa Kosova i Metohije ocijenilo je da je ubojstvo Olivera Ivanovića najozbiljniji i najbezobzirniji napad na srpski narod i na njegov opstanak u pokrajini i ukazalo da će kosovske organe smatrati direktnim supočiniteljem ako se u najkraćem roku ne pronađu ubojice.

Špend Madjuni, direktor Policije Kosova, kazao je, prenosi RSE, da je formirana specijalna jedinica koja se bavi istragom ovog slučaja. Nalaz obdukcije je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja zastava M70A, poznatog kao "duga devetka", priopćemo je iz KBC Mitrovica. Srbija također želi istražiti zločin, ali na Kosovu su rekli da nema potrebe da se Vučić miješa u njihove poslove. 

- Ne pozdravljamo ničije izjave o uplitanju u red i zakon na sjeveru Kosova. Mislimo da je i ovaj zločin, kao i pojedine kriminalne radnje na sjeveru, rezultat ilegalnog mešanja na sjeveru od instanci van Kosova. Ovo je izoliran slučaj, situacija na Kosovu je stabilna i nije ugrožena. To ne znači da ne postoji rizik od mogućih terorističkih napada -  kazao je premijer Haradinaj. 
Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šučri Sulja izjavio je večeras da dvojica tužilaca, jedan Srbin i jedan Albanac, vode istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i to Jovan Radović i Nijazi Redža.

"Za što hitniju identifikaciju počinitelja ovog kriminalnog akta, Policija traži pomoć građana i bilo koga koji može imati važne informacije za otkrivanje počinitelja", navodi se u priopćenju Policije Kosova, uz napomenu da će informacija koja dovede do ubojice ili ubojica biti isplaćena nagrada od 10.000 eura.

Za Radio Slobodnu Europu intervju je dala i Ana Brnabić, aktualna predsjednica Vlade Srbije. 

- Danas razmišljam o tome kako su pre desetak dana postojale prijetnje da će se ponovo aktivirati Oslobodilačka Vojska Kosova, razmišljam o tome da, nažalost, Vlada Republike Srbije zbog svih dešavanja u prošlosti ne može svoje građane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti. Ali očigledno je da ne mogu da ih zaštite ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji. Ali ono što me boli, moram da kažem, kao predsjednicu Vlade Republike Srbije, i o čemu ću svakako sa Briselom razgovarati, jest ta zaglušujuća tišna i na pretnje da može ponovo da se aktivira Oslobodilačka Vojska Kosova samo zato što Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog međunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zločine.

Ali isto tako 'da ćemo doći do Niša' i direktnih pretnji svim građanima Republike Srbije. I danas je kulminiralo ovim ubojstvom. Ovo ubistvo naravno najteže pada porodici Olivera Ivanovića. Ali, ovo ubistvo je najstrašniji udar na Srbiju, na sve ono što je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila kako bi se normalizirali odnosi sa Prištinom - rekla je premijerka Brnabić, kojoj je novinar odgovorio: "Ispravite me ako griješim, spomenuli ste da su prijetnje kulminirale ubistvom. Da li je to pomalo pretjerano? Čije prijetnje? Kako se one mogu povezati sa ubojstvom Olivera Ivanovića s obzirom na to da istraga do sada nije pokazala mnogo, osim da je ubijen sa šest hitaca iz pištolja?"

Mediji podsjećaju premijerku Srbije da je atmosfera pred lokalne izbore na Kosovu u lipnju 2017. bila zategnuta i nije bila povoljna po opozicione snage kojima je pripadao Oliver Ivanović. Bila je prisutna i teza 'ko nije sa Srpskom radi protiv interesa Srbije'. 

- Mislim da je to strašno reći. Da je jedna stvar da li ste politički neistomišljenici, politički protivnici i da li nekoga želite da ubijete ili nekog želite da vidite mrtvog. Strašno je stavljati znak jednakosti između takvih stvari. Meni je strašno što se danas u Srbiji takve stvari rade. Takve optužbe se potpuno jasno, potpuno nedvosmisleno stavljaju na teret i predsjedniku Republike i Vladi Republike Srbije. Mi nismo bili neprijatelji sa Oliverom Ivanovićem. Mi smo bili politički neistomišljenici. Ali isto tako je Vlada Republike Srbije snosila troškove odbrane gospodina Olivera Ivanovića. Vi hoćete da kažete onda da je to dokaz da smo bili politički na istoj strani? Ne. To je bila obaveza Vlade Republike Srbije da učini za gospodina Ivanovića - rekla je Brnabićeva. 


Optužen za ratne zločine

Oliveru Ivanoviću (1953.) je nedavno u Sjevernoj Mitrovici zapaljen automobil.
Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predjsednika Sjeverne Mitrovice, kada je i priveden. Apelacioni sud Kosova je u velajči 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tijekom 1999. i 2000. godine. Ponovno suđenje je počelo 24. ožujka 2017, a 21. travnja Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.
Iza sebe je ostavio suprugu Milenu i četiri sina.


Pronašla ga susjeda

Teško ranjenog pronašla ga je susjeda koja je krenula u trgovinu i odmah pozvala Hitnu pomoć, a odmah su mu u pomoć dotrčale i stranačke kolege koje su bile u prostorijama stranke. Hitna pomoć je stigla na mjesto ubojstva minut poslije poziva, reanimacija Ivanovića je trajala 45 minuta, ali mu na žalasost nije bilo spasa. 


 Šutanovac: Prvi politički atentat poslije 15 godina

"Ovo je pucanj u mir. Ovo je prvi politički atentat poslije 15 godina. Pozivamo nadležne da se hitno nađu izvršitelji i inspiratori ovog svirepog ubojstva", izjavio je na pres konferenciji lider DS Dragan Šutanovac.


Bugarski premijer osudio ubojstvo

Bugarski premijer Bojko Borisov osudio je ubojstvo Olivera Ivanovića, te naglasio da je svako nasilje u suprotnosti sa vrijednostima civilizacije i europskim izborom zemalja zapadnog Balkana.


Oglasio se princ

Princ Aleksandar Karađorđević ocijenio je danas da je ubojstvo predsjednika Građanske inicijative SDP-a  Olivera Ivanovića "ima mnogo izvršitelja i još više redatelja".


Pucali iz automobila u vožnji

Blic prenosi da je tužitelj u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici Šićiri Sila rekao za prištinski portal "Express" da je na Olivera Ivanovića pucao za sada nepoznati napadač, te da se ubojstvo dogodilo ispred sjedišta njegove stranke "iz automobila u pokretu". Željko Bojić, šef operative Kosovske policijske službe za sjever Kosova, potvrdio je za "Blic" da se vjeruje da su napadači na Olivera Ivanovića koristili zapaljeni automobil "opel astru" nađenu u obilžnjoj ulici. 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA KOSOVSKA MITROVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-01-16 22:53:30 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => S. J. T. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-01-17 00:10:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-01-16 22:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13180 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9454874.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9452689.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9454873.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9454872.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9453741.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/01\/16\/SD Portal\/9454871.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1399x2048"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15180163 Threads: 2 Questions: 3167914364 Slow queries: 7093085 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235310827 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/napeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada-526767 [printLink] => /vijesti/svijet/napeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada-526767?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 465338 [name] => Kosovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosovo [link] => /tag/kosovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 289803 [name] => Kosovska Mitrovica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosovska-mitrovica [link] => /tag/kosovska-mitrovica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 306416 [name] => ana brnabić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-brnabic [link] => /tag/ana-brnabic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 364915 [name] => oliver ivanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oliver-ivanovic [link] => /tag/oliver-ivanovic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 495229 [name] => terorozam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => terorozam [link] => /tag/terorozam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA KOSOVSKA MITROVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napeta situacija na Kosovu: likvidacija Ivanovića kao uvertira u novi rat? Albanci prijete, Srbi optužuju Vučića, a Haradinaj u strahu od novih terorističkih napada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9454874.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9454874.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9452689.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9454873.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9454872.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9453741.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/16/SD Portal/9454871.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Srpski i kosovski mediji, kao i oni strani, u strahu su da bi likvidacija čelnika inicijative "Sloboda, demokracija, pravda" Olivera Ivanovića mogla ponovno zapaliti nemire na Kosovu. Takvav scenarij odgovara samo krajnje nacionalističkim i radikalnim krugovima na Kosovu i Srbiji.

Naime, Srbija se trudi ući u EU, a iako predsjednik Aleksandar Vučić često raspiruje nacionalističke tenzije, brani haaške osuđenike i često flertuje s četništvom, sada mu nimalo ne odgovara mogući oružani sukob. Također, ni Kosovske vlasti koje su tek dobile svoju državu ne žele rat, a to je jasno poručio i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Odmah je osudio ubojstvo Ivanovića, rekao je da su svi nadležni organi angažirani u rasvijetljavanju ubojstva. Naveo je i da se može pozvati i američki FBI u ispomoć ako bude potrebno. No, ultranacionalisti i s jedne i s druge strane opasno prijete i navode da će izbiti neredi. Situacija u Kosovskoj Mitrovici i u večernjim satima utorka je itekako napeta, ljudi su uplašeni, a policijske snage su na svakom koraku. Već od jutros interventna policija je na svim prilaznim putevima prema Kosovskoj Mitrovici, javio je reporter Tanjuga sa lica mjesta.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića, rekao je Srni da je tim činom ubijena nada u mir i demokraciju na Kosovu i Metohiji i dodao da ne želi da spekulira o tome tko stoji iza likvidacije. 

I strani diplomati pribojavaju se eskalacije sukoba. Pa tako ambasada SAD na Kosovu osuđuje ubojstvo i pšoziva sve strane da izbjegavaju opasnu retoriku i ostanu mirnu "u ovom osjetljivom vremenu".

Udruženje Srba sa Kosova i Metohije ocijenilo je da je ubojstvo Olivera Ivanovića najozbiljniji i najbezobzirniji napad na srpski narod i na njegov opstanak u pokrajini i ukazalo da će kosovske organe smatrati direktnim supočiniteljem ako se u najkraćem roku ne pronađu ubojice.

Špend Madjuni, direktor Policije Kosova, kazao je, prenosi RSE, da je formirana specijalna jedinica koja se bavi istragom ovog slučaja. Nalaz obdukcije je pokazao da je Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja zastava M70A, poznatog kao "duga devetka", priopćemo je iz KBC Mitrovica. Srbija također želi istražiti zločin, ali na Kosovu su rekli da nema potrebe da se Vučić miješa u njihove poslove. 

- Ne pozdravljamo ničije izjave o uplitanju u red i zakon na sjeveru Kosova. Mislimo da je i ovaj zločin, kao i pojedine kriminalne radnje na sjeveru, rezultat ilegalnog mešanja na sjeveru od instanci van Kosova. Ovo je izoliran slučaj, situacija na Kosovu je stabilna i nije ugrožena. To ne znači da ne postoji rizik od mogućih terorističkih napada -  kazao je premijer Haradinaj. 
Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šučri Sulja izjavio je večeras da dvojica tužilaca, jedan Srbin i jedan Albanac, vode istragu o ubojstvu Olivera Ivanovića i to Jovan Radović i Nijazi Redža.

"Za što hitniju identifikaciju počinitelja ovog kriminalnog akta, Policija traži pomoć građana i bilo koga koji može imati važne informacije za otkrivanje počinitelja", navodi se u priopćenju Policije Kosova, uz napomenu da će informacija koja dovede do ubojice ili ubojica biti isplaćena nagrada od 10.000 eura.

Za Radio Slobodnu Europu intervju je dala i Ana Brnabić, aktualna predsjednica Vlade Srbije. 

- Danas razmišljam o tome kako su pre desetak dana postojale prijetnje da će se ponovo aktivirati Oslobodilačka Vojska Kosova, razmišljam o tome da, nažalost, Vlada Republike Srbije zbog svih dešavanja u prošlosti ne može svoje građane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti. Ali očigledno je da ne mogu da ih zaštite ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji. Ali ono što me boli, moram da kažem, kao predsjednicu Vlade Republike Srbije, i o čemu ću svakako sa Briselom razgovarati, jest ta zaglušujuća tišna i na pretnje da može ponovo da se aktivira Oslobodilačka Vojska Kosova samo zato što Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog međunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zločine.

Ali isto tako 'da ćemo doći do Niša' i direktnih pretnji svim građanima Republike Srbije. I danas je kulminiralo ovim ubojstvom. Ovo ubistvo naravno najteže pada porodici Olivera Ivanovića. Ali, ovo ubistvo je najstrašniji udar na Srbiju, na sve ono što je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila kako bi se normalizirali odnosi sa Prištinom - rekla je premijerka Brnabić, kojoj je novinar odgovorio: "Ispravite me ako griješim, spomenuli ste da su prijetnje kulminirale ubistvom. Da li je to pomalo pretjerano? Čije prijetnje? Kako se one mogu povezati sa ubojstvom Olivera Ivanovića s obzirom na to da istraga do sada nije pokazala mnogo, osim da je ubijen sa šest hitaca iz pištolja?"

Mediji podsjećaju premijerku Srbije da je atmosfera pred lokalne izbore na Kosovu u lipnju 2017. bila zategnuta i nije bila povoljna po opozicione snage kojima je pripadao Oliver Ivanović. Bila je prisutna i teza 'ko nije sa Srpskom radi protiv interesa Srbije'. 

- Mislim da je to strašno reći. Da je jedna stvar da li ste politički neistomišljenici, politički protivnici i da li nekoga želite da ubijete ili nekog želite da vidite mrtvog. Strašno je stavljati znak jednakosti između takvih stvari. Meni je strašno što se danas u Srbiji takve stvari rade. Takve optužbe se potpuno jasno, potpuno nedvosmisleno stavljaju na teret i predsjedniku Republike i Vladi Republike Srbije. Mi nismo bili neprijatelji sa Oliverom Ivanovićem. Mi smo bili politički neistomišljenici. Ali isto tako je Vlada Republike Srbije snosila troškove odbrane gospodina Olivera Ivanovića. Vi hoćete da kažete onda da je to dokaz da smo bili politički na istoj strani? Ne. To je bila obaveza Vlade Republike Srbije da učini za gospodina Ivanovića - rekla je Brnabićeva. 


Optužen za ratne zločine

Oliveru Ivanoviću (1953.) je nedavno u Sjevernoj Mitrovici zapaljen automobil.
Ivanović je početkom 2014. godine bio jedan od kandidata za predjsednika Sjeverne Mitrovice, kada je i priveden. Apelacioni sud Kosova je u velajči 2017. naložio ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću, nakon što je 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim civilima tijekom 1999. i 2000. godine. Ponovno suđenje je počelo 24. ožujka 2017, a 21. travnja Ivanoviću je ukinut kućni pritvor i omogućeno mu je da se brani sa slobode.
Iza sebe je ostavio suprugu Milenu i četiri sina.


Pronašla ga susjeda

Teško ranjenog pronašla ga je susjeda koja je krenula u trgovinu i odmah pozvala Hitnu pomoć, a odmah su mu u pomoć dotrčale i stranačke kolege koje su bile u prostorijama stranke. Hitna pomoć je stigla na mjesto ubojstva minut poslije poziva, reanimacija Ivanovića je trajala 45 minuta, ali mu na žalasost nije bilo spasa. 


 Šutanovac: Prvi politički atentat poslije 15 godina

"Ovo je pucanj u mir. Ovo je prvi politički atentat poslije 15 godina. Pozivamo nadležne da se hitno nađu izvršitelji i inspiratori ovog svirepog ubojstva", izjavio je na pres konferenciji lider DS Dragan Šutanovac.


Bugarski premijer osudio ubojstvo

Bugarski premijer Bojko Borisov osudio je ubojstvo Olivera Ivanovića, te naglasio da je svako nasilje u suprotnosti sa vrijednostima civilizacije i europskim izborom zemalja zapadnog Balkana.


Oglasio se princ

Princ Aleksandar Karađorđević ocijenio je danas da je ubojstvo predsjednika Građanske inicijative SDP-a  Olivera Ivanovića "ima mnogo izvršitelja i još više redatelja".


Pucali iz automobila u vožnji

Blic prenosi da je tužitelj u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici Šićiri Sila rekao za prištinski portal "Express" da je na Olivera Ivanovića pucao za sada nepoznati napadač, te da se ubojstvo dogodilo ispred sjedišta njegove stranke "iz automobila u pokretu". Željko Bojić, šef operative Kosovske policijske službe za sjever Kosova, potvrdio je za "Blic" da se vjeruje da su napadači na Olivera Ivanovića koristili zapaljeni automobil "opel astru" nađenu u obilžnjoj ulici. 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/napeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada-526767 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7322c83c3466c4eca5a99fdf5ed04a26b43d7884 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=+Napeta+situacija+na+Kosovu%3A+likvidacija+Ivanovi%C4%87a+kao+uvertira+u+novi+rat%3F+Albanci+prijete%2C+Srbi+optu%C5%BEuju+Vu%C4%8Di%C4%87a%2C+a+Haradinaj+u+strahu+od+novih+teroristi%C4%8Dkih+napada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnapeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada-526767 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fnapeta-situacija-na-kosovu-likvidacija-ivanovica-kao-uvertira-u-novi-rat-albanci-prijete-srbi-optuzuju-vucica-a-haradinaj-u-strahu-od-novih-teroristickih-napada-526767 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLOKIRANA KOSOVSKA MITROVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetBLOKIRANA KOSOVSKA MITROVICA

Napeta situacija na Kosovu: likvidacija Ivanovića kao uvertira u novi rat? Albanci prijete, Srbi optužuju Vučića, a Haradinaj u strahu od novih terorističkih napada

Piše S. J. T.
16. siječnja 2018. - 23:53

Srpski i kosovski mediji, kao i oni strani, u strahu su da bi likvidacija čelnika inicijative "Sloboda, demokracija, pravda" Olivera Ivanovića mogla ponovno zapaliti nemire na Kosovu. Takvav scenarij odgovara samo krajnje nacionalističkim i radikalnim krugovima na Kosovu i Srbiji.

Naime, Srbija se trudi ući u EU, a iako predsjednik Aleksandar Vučić često raspiruje nacionalističke tenzije, brani haaške osuđenike i često flertuje s četništvom, sada mu nimalo ne odgovara mogući oružani sukob. Također, ni Kosovske vlasti koje su tek dobile svoju državu ne žele rat, a to je jasno poručio i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Odmah je osudio ubojstvo Ivanovića, rekao je da su svi nadležni organi angažirani u rasvijetljavanju ubojstva. Naveo je i da se može pozvati i američki FB...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:53