StoryEditorOCM
Svijet‘korak unatrag‘

Nakon što je Biden objavio da nastavlja graditi zid na južnoj granici, javio se meksički predsjednik. Nije sretan

Piše hina
5. listopada 2023. - 22:52

Meksički predsjednik Andrés Manuel Lopez Obrador nazvao je "korakom unatrag" odluku Washingtona da nastavi s proširenjem graničnog zida između dviju zemalja, a koji treba spriječiti ilegalan ulazak migranata u Sjedinjene Države.

"Odobrenje o izgradnji zida korak je unatrag jer ne rješava problem. Moramo se uhvatiti u koštac s uzrocima" ilegalne imigracije, izjavio je predsjednik na svojoj uobičajenoj jutarnjoj konferenciji za novinare.

Bidenova administracija u četvrtak je objavila da će dodati novi dio graničnom zidu prema Meksiku, što bi trebalo spriječiti ulazak migranata u SAD. Na taj način ponavlja pogrešku koju je prije njega činio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Biden je u četvrtak pokušao objasniti da "ne može prekinuti" financiranje koje je počeo njegov prethodnik Donald Trump, obvezavši se na izgradnju zida na granici s Meksikom.

"Novci su namijenjeni za izgradnju graničnog zida. Pokušao sam uvjeriti republikance u Kongresu da sredstva izdvoje za nešto drugo, da ih preusmjere, no nisu to željeli prihvatiti. A u međuvremenu zakonski nije moguće upotrijebiti ta sredstva za bilo što drugo osim za ono za što je prvobitno bilo namijenjeno. Ne mogu to prekinuti", rekao je Biden, dodavši kako ni u kojem slučaju ne smatra da izgradnja zidova predstavlja rješenje za migracijsku krizu.

Trump je izgradnju graničnih zidova stavio u središte svoje prve predsjedničke kampanje, a kani se kandidirati i na predsjedničkim izborima 2024.

Prvi Bidenov potez nakon što je stupio na dužnost predsjednika SAD-a u siječnju 2021. bio je proglas kojim se obvezao da se "novci američkih poreznih obveznika više neće preusmjeravati u izgradnju graničnog zida", a obećao je i da će revidirati sve resurse koji su se za to koristili.

Trump je na društvenim mrežama napisao: "Kako sam često govorio, već tisućama godina postoje samo dvije dosljedne stvari, a to su kotači i zidovi! Hoće li se Joe Biden ispričati meni i Americi što mu je trebalo toliko vremena da se pokrene..."

Meksički predsjednik u četvrtak se u Meksiku sastaje sa šefom američke diplomacije Antonyjem Blinkenom s kojim će razgovarati o ilegalnim imigrantima i trgovini fentanilom, koja je u sve većem porastu između dviju susjednih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:00