StoryEditorOCM
Svijetnije sve u novcu

Medicinski turizam u Meksiko godišnje privlači milijun Amerikanaca, ali osim uštede, oni se izlažu opasnim rizicima

Piše VIJESTI SD
16. ožujka 2023. - 11:52

Jedan od čestih razloga putovanja jest i ono iz medicinskih razloga, konkretno zbog nižih cijena zdravstvenih usluga. Ljudi putuju na bliže ili dalje destinacije da poprave zube ili obave neke preglede.

Iz istih razloga i brojni Amerikanci odlaze u Meksiko, što, međutim, može biti i opasno. U drugoj polovici veljače četvero Amerikanaca oteto je u Matamorosu, Tamaulipas, dok su putovali automobilom rođacima do meksičke granice na estetsku operaciju. Potvrđeno je da je dvoje umrlo, dok je dvoje preživjelo taj horor.

Pogranični gradovi poput Matamorosa jedni su od najopasnijih u Meksiku. Narkokarteli kontroliraju velika područja u državi Tamaulipas i često imaju veću moć od lokalne policije. Ali ti su gradovi neka od najpopularnijih odredišta medicinskog turizma za desetke tisuća Amerikanaca, od kojih si neki ne mogu priuštiti zdravstvenu skrb kod kuće u SAD-u, piše Angelica Casas za BBC.

Upućeni kupci medicinskih usluga naučili su poduzeti mjere opreza, poput registracije vozila u Meksiku, što im omogućuje zamjenu registarskih pločica za meksičke kada ulaze u zemlju automobilom, čime je manja vjerojatnost da će biti meta i izbjeći lutanje gradovima pješice.

Cijene i blizina čine Meksiko vrhunskim odredištem medicinskog turizma za Amerikance.

infekcije uzrokovane kirurškim zahvatima

"To je čista ekonomska računica. Lijekovi i usluge su u Meksiku jeftiniji, pogotovo stomatološki zahvati. Možete dati očistiti zube ili napraviti implantate za djelić onoga što bi vas koštalo u SAD-u", kaže Nestor Rodriguez, stručnjak za imigracijske studije i profesor sociologije na Sveučilištu Texas u Austinu.

Kvaliteta skrbi obično je na razini one koju pacijent može dobiti u SAD-u, dodaje, iako Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava na infekcije uzrokovane kirurškim zahvatima u Meksiku.

image

Četvero američkih državljana otetio je na sjeveroistoku Meksika, a dvoje od njih pronađeno je mrtvo i prepraćeno u SAD

AFP

Prema Meksičkom vijeću za medicinski turizam, gotovo milijun Amerikanaca godišnje putuje u Meksiko radi medicinskih usluga. Američka državljanka meksičkog podrijetla Taide Ramirez (58) više od desetljeća prelazi granicu, udaljenu dva i pol sata vožnje od svoje kuće u San Antoniju, kako bi dobila jeftinije liječenje svoje hipotireoze.

Iako joj poslodavac plaća zdravstvenu skrb, kaže da je njezina participacija puno veća od onoga što joj se naplaćuje u Meksiku. Ona za BBC govori da obično odvoji cijeli dan za putovanje i nikada nije naišla na probleme tijekom svog putovanja na jug.

Ipak, sigurnost joj je prioritet. Noću ne prelazi granicu i vozi ravno na dogovoreni sastanak, nakon čega se brzo vraća u SAD. "Nikad ne idem sama. Uvijek dovedem sestru ili sina", dodaje.

Upozorenje State Departmenta

Za mnoge pogranične gradove medicinski turizam je najbrže rastući poslovni sektor. U Nuevo Laredu, Tamaulipas, nekoliko sati sjeverozapadno od Matamorosa, dva glavna koridora koja vode južno od glavne međunarodne kopnene granice područja načičkana su desecima stomatoloških ordinacija i hotela za putnike koji traže zdravstvenu skrb.

U Tijuani, Baja California, samo tri minute vožnje južno od granice San Diega, zdravstvena ustanova na 33 kata otvorena je u studenom 2022. godine.

Oglašen kao "najbolja ustanova medicinskog turizma na svijetu", New City Medical Plaza nudi njegu u više od 30 specijalističkih područja, uključujući estetsku kirurgiju, baš kao i hotel i trgovački centar.

image

U Tijuani, Baja California, samo tri minute vožnje južno od granice San Diega, zdravstvena ustanova na 33 kata otvorena je u studenom 2022. godine

Guillermo Arias/AFP

State Department upozorava da se ne putuje u Tamaulipas zbog kriminala i otmica i ističe da putnički autobusi i privatna vozila često mogu biti posebno meta.

Upozorenja za putovanja također su na snazi ​​za druge meksičke pogranične države. Iako su neki pogranični gradovi postali posebno neprijateljski raspoloženi prema imigrantima i tražiteljima azila koji žele ući u SAD, nasilje protiv Amerikanaca u tim je područjima i dalje vrlo rijetko.

"Otmica četvero Amerikanaca i kasnije ubojstvo dvoje od njih ‘nije uobičajeno‘, ali to je podsjetnik da granica zapravo nije sigurna. Prestao sam ići", kaže Rodriguez za BBC.

Američki "medicinski turisti" morat će dobro razmisliti isplati li im se, zbog poprilične uštede u dolarima, riskirati vlastiti život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 07:57