StoryEditorOCM
Svijetdiktator na mukama

Lukašenkova oporba Wagneru priprema ‘toplu dobrodošlicu‘. Bjeloruski partizani zreli su za otpor, a i dijelovi vojske

5. srpnja 2023. - 17:43

Dužnosnik bjeloruske oporbe u egzilu poručio je da bjeloruski partizani, aktivisti i pripadnici bjeloruskog prodemokratskog pokreta planiraju "toplu dobrodošlicu" svim plaćenicima Wagner grupe koji se kane preseliti u ovu državu saveznicu Kremlja u sklopu ‘mirovnog‘ dogovora Jevgenija Prigožina s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Franak Viačorka, glavni savjetnik bjeloruske oporbene čelnice u egzilu Svetlane Tihanovskaje, izjavio je da će se svi Wagnerovi borci koji novu adresu potraže u Bjelorusiji veoma brzo naći između čekića i nakovnja: između osvetoljubivog Putinovog Kremlja i neprijateljski raspoloženih Bjelorusa, uključujući i utjecajne Lukašenkove kadrove u vojnim i sigurnosnim strukturama zemlje.

Jevgenij Prigožin i tisuće Wagnerovih boraca navodno se planiraju nastaniti u Bjelorusiji nakon njihove kratkotrajne pobune protiv ruskih vojnih vlasti u lipnju. Iako je Putin osudio njihov marš prema Moskvi kao izdaju i zaprijetio im odmazdom, Prigožinu je ponuđen dogovor da napusti Rusiju pod zaštitom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

image

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlane Tihanovskaja

Vanesa Pandžić/Cropix

„Ne vjerujemo baš da će Prigožin u Bjelorusiji dugo ostati“,  rekao je Viačorka u intervjuu Newsweeku. „Boravak u Bjelorusiji za njega nije dugoročno siguran. Lukašenkov režim je apsolutno pod Putinovom kontrolom i ako Putin naredi da se Prigožina ubije, to će se sigurno i dogoditi. Bjelorusija nije sigurno mjesto, a bjeloruski narod je neće učiniti sigurnim mjestom ni za Prigožina, obećava Viačorka."

Prigožinovi plaćenički borci dobili su izbor napustiti Rusiju s njime ili potpisati ugovore s redovnom ruskom vojskom. Opremu i tehniku Wagnera ubrzo će također preuzeti rusko ministarstvo obrane. Moskva očito nastoji potpuno nacionalizirati Wagnerovu strukturu i lišiti Prigožina svakog utjecaja na ovu grupaciju, ali i prekinuti njegove veze s propagandnom-medijskom mašinerijom kojom je ‘Putinov kuhar‘ također upravljao. Usprkos svemu, nedavno su se pojavila izvješća koja sugeriraju da Wagner ponegdje još uvijek regrutira nove borce i nastavlja unosne operacije u inozemstvu.

image

Kamp Wagnera gradi se u Bjelorusiji

Twitter

Zbog odnedavno složenih odnosa Wagnera i Kremlja do daljnjega je nejasno koliko bi plaćeničkih boraca uopće moglo pratiti dojučerašnjeg šefa Prigožina u bjeloruski egzil. Nedavne satelitske slike Planet Labsa otkrile su u Bjelorusiji potencijalne njihove vojne baze, zapravo cijela šatorska naselja u koja bi se mogle smjestiti tisuće vojnika. Snimke su izazvale zabrinutost u Europi zbog scenarija po kojem bi se prekaljene i još vruće borbene snage s nejasnom kontrolom mogle naći na samo nekoliko sati vožnje od granica Europske unije i NATO-a. Na nagovještaj masovnijeg prebacivanja boraca Wagnera u Bjelorusiju najeksplozivnije je u pograničnim područjima vojno reagirala susjedna Poljska.

Za bjelorusku oporbu koja je Lukašenkovom voljom mahom sva prognana iz domovine dolazak Wagnerovih trupa u zemlju označava novo poglavlje okupacije i pojačane ruske vojne prisutnosti. Situaciju dodatno usložnjava činjenica da to nisu redovni ruski vojnici nego okorjeli plaćenici, mahom kriminalci i bivši zatvorenici.

image

Jevgenij Prigožin sa svojim sljedbenicima iz Wagnera

Handout/Afp

"Lukašenko im je obećao neke privilegije i legalizaciju statusa, no što to znači u praksi, nitko još ne zna. Vidimo da se na 80-ak kilometara od Minska na brzinu grade neke vojne baze za Wagnerove trupe i čini se da im je kapacitet barem nekoliko tisuća ljudi. Lukašenko vjerojatno misli iskoristiti Wagner i Prigožina kao svoju osobnu stražu i tjelesnu zaštitu, ali mislim da Prigožin ima posve druge planove", smatra oporbeni dužnosnik Viačorka. Savjetnik prognane liderice bjeloruske oporbe Tihanovskaje drži da je Prigožinov apetit puno veći od Bjelorusije i da će on sigurno još koji put pokušati svrgnuti Vladimira Putina.

Slojevitost odnosa Putina i bliskih suradnika te poljuljana stabilnost ruskog predsjednika otvorila je novu priliku za bjeloruski oporbeni pokret koji je nakon spornih predsjedničkih izbora u zemlji 2020. nasilno ugušio Lukašenko, uz značajnu potporu Moskve. S Lukašenkovim opkoljenim režimom koji je čvrsto vezan uz sve izoliraniji Kremlj "posljednji diktator" u Europi suočava se s teškim dugoročnim izgledima. Usprkos neuspješnom ruskom ratu, neslaganjima unutar Lukašenkove vojske i sigurnosnih službi i pojavi diverzantskih partizanskih mreža unutar Bjelorusije, Minsk se dodatno vezao uz Moskvu pristajući tamo primiti rusko taktičko nuklearno oružje.

image

Lukašenko i Putin

Screenshot/Twitter

Viačorka predviđa kako će Wagnerov ulazak u osjetljivu bjelorusku političku stvarnost dodatno poremetiti ravnotežu zemlje i donijeti više problema Lukašenku. S terena se jasno čuje kako ni bjeloruska vojska nije previše oduševljena dolaskom Wagnerovih plaćenika i da postoje veliki otpori toj ideji. Nisu isključeni ni sukobi između bjeloruske vojske, tajnih službi i specijalnih snaga s ostacima Wagnerovih skupina koje subordinacijski neće biti integrirane u tamošnji oružani poredak.

"Prigožin tu neće dulje ostati, no Wagnerovi časnici jamačno će pokušati zadržati svoje baze u Bjelorusiji kako bi od tamo regrutirali ljude. Sigurno će započeti novačenja i u Bjelorusiji i koristiti njezinu infrastrukturu, a to će zemlji s vremenom donositi sve više napetosti. Pokušat ćemo prikupiti informacije o raspoloženju unutar bjeloruske vojske, a razgovarat ćemo i s našim partizanima i drugim aktivistima na terenu o tome kakav bi se otpor Prigožinovim nasilnicima i kriminalcima uskoro mogao organizirati", najavio je glavni savjetnik bjeloruske oporbene liderice u egzilu.

Demokratska Bjelorusija Wagneru jamči toplu dobrošlicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:25