StoryEditorOCM
SvijetSamantha Smith

Kako je desetogodišnja Amerikanka ruskom predsjedniku postavila ozbiljno pitanje: ‘Jeste li ili niste za nuklearni rat?‘

Piše Lidija Gnjidić Krnić
25. kolovoza 2023. - 18:34
Amerikanka Samantha Smith - na fotografiji međiu svojim vršnjacima Rusiji - imala je deset godina kad je, potaknuta člankom u magazinu Time, novom sovjetsko m predsjedniku Juriju Andropovu napisala pisamce na koje joj je Andropov odgovorio, pozivajući je u posjet SSSR-uSputnik/Profimedia

Svatko u Sovjetskom Savezu tko je poznavao Samanthu Smith zauvijek će pamtiti sliku američke djevojke koja je, poput milijuna sovjetskih mladića i djevojaka, sanjala o miru i prijateljstvu između naroda Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza.

Napisao je to Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a, u telegramu sućuti upućenom ožalošćenoj gospođi Smith nakon što je njezina kćer, “najmlađa američka ambasadorica”, 13-godišnja djevojčica iz Manchestera, Maine, poginula u avionskoj nesreći 25. kolovoza 1985, prije 38 godina.

Priča o Samanthi Smith započinje jednom naslovnicom i jednim pitanjem. Krajem 1982. naime, magazin Time na naslovnici je objavio sliku novog sovjetskog čelnika koji je zamijenio Leonida Brežnjeva - Jurija Andropova.

Priča o hladnom ratu, nukl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:37