stdClass Object ( [id] => 1267344 [title] => Jezivo svjedočanstvo o zlostavljanima u opasnoj sekti u džungli: ‘Curice su tjerali na vjenčanja, dječake silovali...‘ [alias] => jezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je meksička policija pretresla samozvanu židovsku sektu, bivši članovi nadali su se da će to značiti kraj ove skupine koja je optužena za zločine protiv djece. Umjesto toga, slučaj je propao i sekta se oporavila - ali ne prije nego što su razotkriveni detalji o toj samozatajnoj zajednici, uključujući njezine planove za masovni pokolj ukoliko vlasti izvana interveniraju. Jedan bivši član, koji je nedavno pobjegao, progovorio je za BBC o svojim mukama.

Kad se Yisrael Amir vjenčao, on i njegova nevjesta stajali su ispod tradicionalnog židovskog svadbenog baldahina, okruženi članovima svoje zajednice. No, ono što bi paru trebao biti najsretniji dan, za njih je bila noćna mora. Yisrael i njegova žena Malke (nije njezino pravo ime), oboje su imali 16 godina i tada su se zapravo prvi put sreli.

Brak su im organizirali lideri skupine u koju su dovedeni još kao djeca. Nazvali su se Lev Tahor, (Čisto srce na jidišu), a kažu da slijede fundamentalističku verziju judaizma.

Međutim, bivši članovi, zajedno s izraelskim sudom među ostalima, kažu da je to samo kult. "Nismo imali izbora", rekao je Yisrael, koji sada ima 22 godine, novinaru BBC-ja u stražnjem dvorištu kuće njegove tetke, južno od Tel Aviva. "Rabin me pozvao u svoj ured i rekao: ‘Sljedeći tjedan se ženiš. Ako odbiješ, bit ćeš kažnjen‘. "Moja sestra je imala 13 godina i natjerali su je da se uda za 19-godišnjaka. Plakala je. Toliko je plakala da su je kaznili zabranom govora na godinu dana. Nije mogla reći ni riječ - ni tražiti hranu, ne pitati za odlazak na WC, ništa."

To se događalo u kompleksu sekte u Gvatemali, državi u kojoj je zakonska dob za brak 18 godina i za muškarce i za žene. Većina Lev Tahora nastanila se u toj srednjoameričkoj državi 2013. nakon bijega iz Kanade, gdje su se suočili s optužbama za zlostavljanje djece. Oni su to nijekali.

Yisrael kaže da njegova sestra nije više znala pravilno govoriti nakon što je završila jednogodišnja kazna šutnjom. Takvo postupanje dio je dugog popisa navodnih zlostavljanja koje su počinili same vođe i njima najbliži članovi sekte, prema navodima Yisraela i drugim bivših članova.

Jedno od njih je premlaćivanje za manje prekršaje, pri čemu su djeca prisiljena zahvaljivati svojim mučiteljima što ih udaraju. Ali, prema Yisraelu, bilo je i mnogo gore.

"Svaki dan bih vidio Shloma Helbransa (osnivača Leva Tahora - op.) i još jednog vođu kako odvode dječake u svoju sobu, dječake od osam godina, a zatim ih je poslao u mikve (kupaonicu koja se koristi za ritualno kupanje). Nije mi bilo jasno što rade s njima. Sada znam."

Yisrael kaže da su mu dječaci i djevojčice rekli kako su bili seksualno zlostavljani pa i silovani.

BBC je pokušao razgovarati s djecom koja su navodne žrtve silovanja, a koja su napustila grupu, ali nitko nije bio voljan razgovarati. Grupa za podršku onima koji su to doživjeli, sa sjedištem u SAD-u, Lev Tahor Survivors (LTS), potvrđuje da među njezinim članovima ima žrtava silovanja, dok izvor uključen u službenu istragu kaže da postoje službene izjave bivših članova, dane pod zakletvom, da su silovanja počinjena.

"Helbrans se predstavljao kao mesijanska osoba koja može raditi što želi jer je svetac", kaže Yisrael. "Rekao nam je da je došao s neba ‘popraviti‘ ljude i da ima nadnaravne moći i njegovi sljedbenici su mu vjerovali."

Odvajanje od pravih roditelja

Jedan od načina na koji grupa kontrolira svoje članove, kaže Yisrael, jest odvajanje djece od roditelja i njihovo smještanje u nove "obitelji". Biološkim roditeljima zabranjen je bilo kakav daljnji kontakt s njima. To je ono što se dogodilo Yisraelu.

Kad je imao 12 godina, njega je iz doma u Izraelu, zajedno s još šestoro braća i sestara, odveo njihov otac Šaul i doveo u sektu u Gvatemala Sitiju Guatemala Cityju njihov otac, Shaul.

Yisrael kaže da je Lev Tahor lažno obećao njegovoj obitelji da će život u Gvatemali biti raj, uz životinje s kojima će se djeca igrati. Umjesto toga, "bio je to potpuni šok", kaže. "Svi smo bili odvojeni jedni od drugih. Djeca su morala spavati na kamenim podovima. Budili su nas oko tri ujutro svaki dan, zatim molitve po cijeli dan, bez hrane, bez vode, bez razgovora s drugom djecom. Kad bi nam rabin (Helbrans - op.) držao predavanje to bi trajalo satima. Ponekad bih zaspao stojeći. Sve je bilo pod kontrolom. Na WC se moglo ići samo kad bi ti rekli da možeš. Nismo se obrazovali. Nismo čak proučavali Toru (židovsku Bibliju) ili Talmud - najsvetije židovske knjige - jer bi nam to otvorilo umove. Samo Helbransove spise, koje smo morali naučiti napamet. Nismo išli spavati do 23 sata."

Yisrael kaže da su članovi smjeli jesti samo određeno povrće i voće. Čelnici sekte su im zabranili meso, ribu i jaja, tvrdeći da na njih može utjecati genetski inženjering. Stoga ta hrana ne bi bila košer odnosno bila bi zabranjena prema židovskim pravilima o prehrani. Yisrael vjeruje da je pravi razlog bio samo držati članove slabima uskraćivanjem proteina.

"Helbrans je, međutim, jeo sve što je htio - jaja, ribu, meso. Rekao je da je to zbog njegova zdravlja, a to se naravno nije smjelo dovoditi u pitanje." Helbrans je umro u Meksiku 2017., utopivši se u rijeci. Njegov sin Nachman, koji je u američkim sudskim dokumentima opisan kao "ekstremniji" od svog oca, preuzeo je njegovu dužnost.

"Kad su me tamo doveli kao dijete, odmah sam znao da je sve loše, ali nisam mogao ništa učiniti", kaže Yisrael. "Ali kasnije sam jednostavno znao da moram izaći."

Do toga je došlo kada je njegova supruga Malke rodila dječaka Neva, dvije godine nakon što su se vjenčali. "Znali su gdje si u svakom trenutku, ali jednog su me dana vođe sekte poslale da nešto isprintam u gradu. Bila je to internetski klub, a ja sam se sjetio kako izgleda računalo iz vremena kad sam bio dijete kod kuće. Nisam znao kako se njime služiti, pa sam zamolio vlasnika kluba za pomoć."

Nakon što je doznao za Google, Yisrael je zamolio vlasnika da na njemu pretraži sve o Levu Tahoru i bio je šokiran onim što je pronašao. "Bilo je mnogo članaka o ovom kultu i oni su potvrdili ono što sam mislio."

Našao je čak i izvješće o tome kako se njegova teta, Orit, u Izraelu borila protiv ove skupine. "Mislio sam da nas je Orit zaboravila", kaže Yisrael. "Nisam znao da je činila sve kako bi spasila našu obitelj."

Yisrael je pronašao njezinu adresu e-pošte i poslao joj poruku. Orit kaže da je bila šokirana kad ju je dobila. Počeli su komunicirati, a Yisrael se vraćao u internetski kafić kad god bi ga poslali po zadatku u grad. Zatim je novcem koji je potajice zaradio Yisrael kupio mobilni telefon i nazvao svoju tetu. “Kada je čula moj glas, bila je tako sretna”, kaže sa smiješkom. "Rekla mi je da će doći da me izbavi, a nekoliko dana nakon toga sam pobjegao. Jedne sam se noći iskrao kroz vrata i trčao 15 minuta kroz džunglu dok nisam došao do autoceste. Zaustavio sam autobus i odveo me u Guatemala City, udaljen oko dva sata. Uplašio sam se da će me članovi kulta tražiti. Orit me čekala, ali je nisam prepoznao i isprva nisam znao da li (a je zagrlim jer nije bila odjevena kao žene u Lev Tahoru, gdje je dodirivanje suprotnog spola (izvan braka - op.) bilo strogo zabranjeno."

---

image

Pogled na stvari židovske sekte Lev Tahor u kući koju su unajmili u meksičkoj Tapachuli

Alfredo Estrella/Afp
---

Jedno od obilježja ove skupine je da ženke od treće godine moraju nositi odoru koji pokriva cijelo tijelo, od glave do pete, za koju se tvrdi da je nose iz skrušenosti. U javnosti se vidi da žene također pokrivaju svoja lica, sve osim očiju. Zbog toga je Lev Tahor u medijima dobio "nadimak" - židovski talibani.

Isprva Yisrael nije htio otići bez sina, ali Orit mu je obećala da će se vratiti po dječaka, te su iz Gvatemale otišli u Izrael. Prethodno je pet godina živio u izolaciji i imao je problema da se, tada kao 19-godišnjak, prilagodi novom životu

"Morao sam započeti život od nule," kaže, "kako bih upoznao ljude, stekao prijatelje, čak i ponovno naučio jezik - bilo je vrlo, vrlo teško." On i Orit vraćali su se u Gvatemalu još nekoliko puta kako bi pokušali vratiti Yisraelovog sina, ali bezuspješno.

No, onda je u rujnu 2022., nakon tajne operacije četveročlanog tima (uključujući bivše agente Mossada, bivšeg policajca i odvjetnika) iz Izraela, elitna policijska jedinica pretresla je skrovište Leva Tahora u meksičkoj državi Chiapas, gdje su neki od grupa se preselila.

‘Ubijte djecu pa sebe‘

Raciju je odobrio sudac koji je pregledao dokaze o kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu drogom i silovanje, koje je prikupio meksički specijalni tužitelj za organizirani kriminal. To je uključivalo i naredbu vođe sekte, koju je BBC dobio na vid, kojom se majkama nalaže da ubiju svoju djecu - očito otrovom - ako socijalne službe dođu po njih.

"Ako neki ljudi dođu da nam uzmu našu djecu… moramo žrtvovati živote kako prokletnici ne bi oskrnavili duh naše čiste djece… ", stoji u prijevodu dokumenta. "To mora biti učinjeno na način da djeca ne pate... niti da im se unakazi tijelo... tako da će žene koristiti ono što ćemo im mi dostaviti i to moramo odmah dati djeci... bez da im objašnjavamo što je to, da ih ne preplaši." Zatim nalaže ženama da se i same ubiju.

Djeca su stoga odmah odvojena od odraslih i kompleks je ispražnjen. Mali Nevo je bio među onima koji su izvedeni i ponovno je  Yisraelom. "Plakao sam", kaže Yisrael, "ali Nevo je bio miran. Siguran sam da je osjećao da sam mu ja otac."

Malke je također bila evakuirana, ali je odbila napustiti sektu. Ona i još dvadesetak drugih smješteni su u vladino sklonište, ali su pet dana kasnije pobjegli. Dvojicu vođa kulta, uhićenih zbog sumnje u trgovinu ljudima i teške seksualne prijestupe, oslobodio je lokalni sudac.

Yisraelovo svjedočenje o zlostavljanju u Lev Tahoru nije neovisno potvrđeno, ali je uspoređeno sa svjedočenjima drugih bivših članova. Glasnogovornik Lev Tahora, Uriel Goldman, odbacio je sve optužbe.

“U potpunosti poričem sve optužbe”, rekao je za BBC. "U prilog nam ide i pravorijek suca u Meksiku. Nakon što je saslušao sve dokaze od A do Ž, sudac je odlučio zatvoriti slučaj."

Goldman je rekao da je njegova sekta žrtva "progona". Iako nalaz lokalnog suca nije službeno poništen na višoj instanci, izvor koji je osobno upoznat sa slučajem kaže da mu nisu bili predočeni dokazi koje je prikupio federalni istražitelj.

Svi oni koji su pobjegli iz vladinog skloništa u Meksiku, kao i dvojica oslobođenih vođa, vratili su se u Gvatemalu, prema jednom izvoru. Otprilike 12.000 kilometara dalje, Yisrael nastavlja ponovno graditi svoj život s Nevom u njihovom novom domu na periferiji Tel Aviva. Budući da mu je godinama zabranjeno korištenje suvremene tehnologije, sada studira računarstvo na Sveučilištu Bar Ilan, s ciljem da postane softverski inženjer. "Nakon toga", kaže, "nebo je granica."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedva je pobjegao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jedva je pobjegao 0 10603 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-23 09:04:44 [created_by] => 264 [created_by_alias] => MOZAIK SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-23 11:19:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-23 11:19:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4558 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jezivo svjedočanstvo o zlostavljanima u opasnoj sekti u džungli: 'Curice su tjerali na vjenčanja, dječake silovali...' [metakey] => Lev Tahor, ŽIDOVSKA SEKTA, trgovina djecom, seksualno zlostavljanje, Izrael, Gvatemala [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24374398.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/23\/24374397.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Benjamin Alfaro\/Afp","Alfredo Estrella\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010clanovi \u017eidovske sekte Lev Tahor bje\u017ee iz sabirnog centra u meksi\u010dkom gradu Huixtli<\/p>","

Pogled na stvari \u017eidovske sekte Lev Tahor u ku\u0107i koju su unajmili u meksi\u010dkoj Tapachuli<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24374398_1920.jpg":"1920x1080","k_24374398_1280.jpg":"1280x1280","k_24374398_1024.jpg":"1024x1024","k_24374398_640.jpg":"640x640","k_24374398_480.jpg":"480x480","k_24374398_340.jpg":"340x340","k_24374398_220.jpg":"220x220","o_24374398_1280.jpg":"1280x852","o_24374398_1024.jpg":"1024x682","o_24374398_640.jpg":"640x426","o_24374398_480.jpg":"480x319","o_24374398_340.jpg":"340x226","o_24374398_220.jpg":"220x146","h_24374398_1280.jpg":"1280x854","h_24374398_1024.jpg":"1024x683","h_24374398_640.jpg":"640x427","h_24374398_480.jpg":"480x320","h_24374398_340.jpg":"340x227","h_24374398_220.jpg":"220x147","pp_24374398_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374398_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374398_640.jpg":"640x814","pp_24374398_480.jpg":"480x611","pp_24374398_340.jpg":"340x432","pp_24374398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_24374397_1920.jpg":"1920x1080","k_24374397_1280.jpg":"1280x1280","k_24374397_1024.jpg":"1024x1024","k_24374397_640.jpg":"640x640","k_24374397_480.jpg":"480x480","k_24374397_340.jpg":"340x340","k_24374397_220.jpg":"220x220","o_24374397_1280.jpg":"1280x851","o_24374397_1024.jpg":"1024x681","o_24374397_640.jpg":"640x425","o_24374397_480.jpg":"480x319","o_24374397_340.jpg":"340x226","o_24374397_220.jpg":"220x146","h_24374397_1280.jpg":"1280x854","h_24374397_1024.jpg":"1024x683","h_24374397_640.jpg":"640x427","h_24374397_480.jpg":"480x320","h_24374397_340.jpg":"340x227","h_24374397_220.jpg":"220x147","pp_24374397_1280.jpg":"1280x1628","pp_24374397_1024.jpg":"1024x1303","pp_24374397_640.jpg":"640x814","pp_24374397_480.jpg":"480x611","pp_24374397_340.jpg":"340x432","pp_24374397_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8005395 Threads: 3 Questions: 1661850415 Slow queries: 4942603 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112053255 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/jezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali-1267344 [printLink] => /vijesti/svijet/jezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali-1267344?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 663775 [name] => Lev Tahor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-19 21:01:56 [main_article_id] => 0 [alias] => lev-tahor [link] => /tag/lev-tahor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707148 [name] => ŽIDOVSKA SEKTA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-23 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => zidovska-sekta [link] => /tag/zidovska-sekta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 705698 [name] => trgovina djecom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-09 18:20:06 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovina-djecom [link] => /tag/trgovina-djecom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 431215 [name] => seksualno zlostavljanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seksualno-zlostavljanje [link] => /tag/seksualno-zlostavljanje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [5] => stdClass Object ( [id] => 114912 [name] => gvatemala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gvatemala [link] => /tag/gvatemala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedva je pobjegao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jezivo svjedočanstvo o zlostavljanima u opasnoj sekti u džungli: ‘Curice su tjerali na vjenčanja, dječake silovali...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-23-33-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374398.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Benjamin Alfaro/Afp [mainImageDesc] =>

Članovi židovske sekte Lev Tahor bježe iz sabirnog centra u meksičkom gradu Huixtli

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374398.jpg [title] =>

Članovi židovske sekte Lev Tahor bježe iz sabirnog centra u meksičkom gradu Huixtli

Benjamin Alfaro/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/23/24374397.jpg [title] =>

Pogled na stvari židovske sekte Lev Tahor u kući koju su unajmili u meksičkoj Tapachuli

Alfredo Estrella/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je meksička policija pretresla samozvanu židovsku sektu, bivši članovi nadali su se da će to značiti kraj ove skupine koja je optužena za zločine protiv djece. Umjesto toga, slučaj je propao i sekta se oporavila - ali ne prije nego što su razotkriveni detalji o toj samozatajnoj zajednici, uključujući njezine planove za masovni pokolj ukoliko vlasti izvana interveniraju. Jedan bivši član, koji je nedavno pobjegao, progovorio je za BBC o svojim mukama.

Kad se Yisrael Amir vjenčao, on i njegova nevjesta stajali su ispod tradicionalnog židovskog svadbenog baldahina, okruženi članovima svoje zajednice. No, ono što bi paru trebao biti najsretniji dan, za njih je bila noćna mora. Yisrael i njegova žena Malke (nije njezino pravo ime), oboje su imali 16 godina i tada su se zapravo prvi put sreli.

Brak su im organizirali lideri skupine u koju su dovedeni još kao djeca. Nazvali su se Lev Tahor, (Čisto srce na jidišu), a kažu da slijede fundamentalističku verziju judaizma.

Međutim, bivši članovi, zajedno s izraelskim sudom među ostalima, kažu da je to samo kult. "Nismo imali izbora", rekao je Yisrael, koji sada ima 22 godine, novinaru BBC-ja u stražnjem dvorištu kuće njegove tetke, južno od Tel Aviva. "Rabin me pozvao u svoj ured i rekao: ‘Sljedeći tjedan se ženiš. Ako odbiješ, bit ćeš kažnjen‘. "Moja sestra je imala 13 godina i natjerali su je da se uda za 19-godišnjaka. Plakala je. Toliko je plakala da su je kaznili zabranom govora na godinu dana. Nije mogla reći ni riječ - ni tražiti hranu, ne pitati za odlazak na WC, ništa."

To se događalo u kompleksu sekte u Gvatemali, državi u kojoj je zakonska dob za brak 18 godina i za muškarce i za žene. Većina Lev Tahora nastanila se u toj srednjoameričkoj državi 2013. nakon bijega iz Kanade, gdje su se suočili s optužbama za zlostavljanje djece. Oni su to nijekali.

Yisrael kaže da njegova sestra nije više znala pravilno govoriti nakon što je završila jednogodišnja kazna šutnjom. Takvo postupanje dio je dugog popisa navodnih zlostavljanja koje su počinili same vođe i njima najbliži članovi sekte, prema navodima Yisraela i drugim bivših članova.

Jedno od njih je premlaćivanje za manje prekršaje, pri čemu su djeca prisiljena zahvaljivati svojim mučiteljima što ih udaraju. Ali, prema Yisraelu, bilo je i mnogo gore.

"Svaki dan bih vidio Shloma Helbransa (osnivača Leva Tahora - op.) i još jednog vođu kako odvode dječake u svoju sobu, dječake od osam godina, a zatim ih je poslao u mikve (kupaonicu koja se koristi za ritualno kupanje). Nije mi bilo jasno što rade s njima. Sada znam."

Yisrael kaže da su mu dječaci i djevojčice rekli kako su bili seksualno zlostavljani pa i silovani.

BBC je pokušao razgovarati s djecom koja su navodne žrtve silovanja, a koja su napustila grupu, ali nitko nije bio voljan razgovarati. Grupa za podršku onima koji su to doživjeli, sa sjedištem u SAD-u, Lev Tahor Survivors (LTS), potvrđuje da među njezinim članovima ima žrtava silovanja, dok izvor uključen u službenu istragu kaže da postoje službene izjave bivših članova, dane pod zakletvom, da su silovanja počinjena.

"Helbrans se predstavljao kao mesijanska osoba koja može raditi što želi jer je svetac", kaže Yisrael. "Rekao nam je da je došao s neba ‘popraviti‘ ljude i da ima nadnaravne moći i njegovi sljedbenici su mu vjerovali."

Odvajanje od pravih roditelja

Jedan od načina na koji grupa kontrolira svoje članove, kaže Yisrael, jest odvajanje djece od roditelja i njihovo smještanje u nove "obitelji". Biološkim roditeljima zabranjen je bilo kakav daljnji kontakt s njima. To je ono što se dogodilo Yisraelu.

Kad je imao 12 godina, njega je iz doma u Izraelu, zajedno s još šestoro braća i sestara, odveo njihov otac Šaul i doveo u sektu u Gvatemala Sitiju Guatemala Cityju njihov otac, Shaul.

Yisrael kaže da je Lev Tahor lažno obećao njegovoj obitelji da će život u Gvatemali biti raj, uz životinje s kojima će se djeca igrati. Umjesto toga, "bio je to potpuni šok", kaže. "Svi smo bili odvojeni jedni od drugih. Djeca su morala spavati na kamenim podovima. Budili su nas oko tri ujutro svaki dan, zatim molitve po cijeli dan, bez hrane, bez vode, bez razgovora s drugom djecom. Kad bi nam rabin (Helbrans - op.) držao predavanje to bi trajalo satima. Ponekad bih zaspao stojeći. Sve je bilo pod kontrolom. Na WC se moglo ići samo kad bi ti rekli da možeš. Nismo se obrazovali. Nismo čak proučavali Toru (židovsku Bibliju) ili Talmud - najsvetije židovske knjige - jer bi nam to otvorilo umove. Samo Helbransove spise, koje smo morali naučiti napamet. Nismo išli spavati do 23 sata."

Yisrael kaže da su članovi smjeli jesti samo određeno povrće i voće. Čelnici sekte su im zabranili meso, ribu i jaja, tvrdeći da na njih može utjecati genetski inženjering. Stoga ta hrana ne bi bila košer odnosno bila bi zabranjena prema židovskim pravilima o prehrani. Yisrael vjeruje da je pravi razlog bio samo držati članove slabima uskraćivanjem proteina.

"Helbrans je, međutim, jeo sve što je htio - jaja, ribu, meso. Rekao je da je to zbog njegova zdravlja, a to se naravno nije smjelo dovoditi u pitanje." Helbrans je umro u Meksiku 2017., utopivši se u rijeci. Njegov sin Nachman, koji je u američkim sudskim dokumentima opisan kao "ekstremniji" od svog oca, preuzeo je njegovu dužnost.

"Kad su me tamo doveli kao dijete, odmah sam znao da je sve loše, ali nisam mogao ništa učiniti", kaže Yisrael. "Ali kasnije sam jednostavno znao da moram izaći."

Do toga je došlo kada je njegova supruga Malke rodila dječaka Neva, dvije godine nakon što su se vjenčali. "Znali su gdje si u svakom trenutku, ali jednog su me dana vođe sekte poslale da nešto isprintam u gradu. Bila je to internetski klub, a ja sam se sjetio kako izgleda računalo iz vremena kad sam bio dijete kod kuće. Nisam znao kako se njime služiti, pa sam zamolio vlasnika kluba za pomoć."

Nakon što je doznao za Google, Yisrael je zamolio vlasnika da na njemu pretraži sve o Levu Tahoru i bio je šokiran onim što je pronašao. "Bilo je mnogo članaka o ovom kultu i oni su potvrdili ono što sam mislio."

Našao je čak i izvješće o tome kako se njegova teta, Orit, u Izraelu borila protiv ove skupine. "Mislio sam da nas je Orit zaboravila", kaže Yisrael. "Nisam znao da je činila sve kako bi spasila našu obitelj."

Yisrael je pronašao njezinu adresu e-pošte i poslao joj poruku. Orit kaže da je bila šokirana kad ju je dobila. Počeli su komunicirati, a Yisrael se vraćao u internetski kafić kad god bi ga poslali po zadatku u grad. Zatim je novcem koji je potajice zaradio Yisrael kupio mobilni telefon i nazvao svoju tetu. “Kada je čula moj glas, bila je tako sretna”, kaže sa smiješkom. "Rekla mi je da će doći da me izbavi, a nekoliko dana nakon toga sam pobjegao. Jedne sam se noći iskrao kroz vrata i trčao 15 minuta kroz džunglu dok nisam došao do autoceste. Zaustavio sam autobus i odveo me u Guatemala City, udaljen oko dva sata. Uplašio sam se da će me članovi kulta tražiti. Orit me čekala, ali je nisam prepoznao i isprva nisam znao da li (a je zagrlim jer nije bila odjevena kao žene u Lev Tahoru, gdje je dodirivanje suprotnog spola (izvan braka - op.) bilo strogo zabranjeno."

---

image

Pogled na stvari židovske sekte Lev Tahor u kući koju su unajmili u meksičkoj Tapachuli

Alfredo Estrella/Afp
---

Jedno od obilježja ove skupine je da ženke od treće godine moraju nositi odoru koji pokriva cijelo tijelo, od glave do pete, za koju se tvrdi da je nose iz skrušenosti. U javnosti se vidi da žene također pokrivaju svoja lica, sve osim očiju. Zbog toga je Lev Tahor u medijima dobio "nadimak" - židovski talibani.

Isprva Yisrael nije htio otići bez sina, ali Orit mu je obećala da će se vratiti po dječaka, te su iz Gvatemale otišli u Izrael. Prethodno je pet godina živio u izolaciji i imao je problema da se, tada kao 19-godišnjak, prilagodi novom životu

"Morao sam započeti život od nule," kaže, "kako bih upoznao ljude, stekao prijatelje, čak i ponovno naučio jezik - bilo je vrlo, vrlo teško." On i Orit vraćali su se u Gvatemalu još nekoliko puta kako bi pokušali vratiti Yisraelovog sina, ali bezuspješno.

No, onda je u rujnu 2022., nakon tajne operacije četveročlanog tima (uključujući bivše agente Mossada, bivšeg policajca i odvjetnika) iz Izraela, elitna policijska jedinica pretresla je skrovište Leva Tahora u meksičkoj državi Chiapas, gdje su neki od grupa se preselila.

‘Ubijte djecu pa sebe‘

Raciju je odobrio sudac koji je pregledao dokaze o kriminalnim aktivnostima, uključujući trgovinu drogom i silovanje, koje je prikupio meksički specijalni tužitelj za organizirani kriminal. To je uključivalo i naredbu vođe sekte, koju je BBC dobio na vid, kojom se majkama nalaže da ubiju svoju djecu - očito otrovom - ako socijalne službe dođu po njih.

"Ako neki ljudi dođu da nam uzmu našu djecu… moramo žrtvovati živote kako prokletnici ne bi oskrnavili duh naše čiste djece… ", stoji u prijevodu dokumenta. "To mora biti učinjeno na način da djeca ne pate... niti da im se unakazi tijelo... tako da će žene koristiti ono što ćemo im mi dostaviti i to moramo odmah dati djeci... bez da im objašnjavamo što je to, da ih ne preplaši." Zatim nalaže ženama da se i same ubiju.

Djeca su stoga odmah odvojena od odraslih i kompleks je ispražnjen. Mali Nevo je bio među onima koji su izvedeni i ponovno je  Yisraelom. "Plakao sam", kaže Yisrael, "ali Nevo je bio miran. Siguran sam da je osjećao da sam mu ja otac."

Malke je također bila evakuirana, ali je odbila napustiti sektu. Ona i još dvadesetak drugih smješteni su u vladino sklonište, ali su pet dana kasnije pobjegli. Dvojicu vođa kulta, uhićenih zbog sumnje u trgovinu ljudima i teške seksualne prijestupe, oslobodio je lokalni sudac.

Yisraelovo svjedočenje o zlostavljanju u Lev Tahoru nije neovisno potvrđeno, ali je uspoređeno sa svjedočenjima drugih bivših članova. Glasnogovornik Lev Tahora, Uriel Goldman, odbacio je sve optužbe.

“U potpunosti poričem sve optužbe”, rekao je za BBC. "U prilog nam ide i pravorijek suca u Meksiku. Nakon što je saslušao sve dokaze od A do Ž, sudac je odlučio zatvoriti slučaj."

Goldman je rekao da je njegova sekta žrtva "progona". Iako nalaz lokalnog suca nije službeno poništen na višoj instanci, izvor koji je osobno upoznat sa slučajem kaže da mu nisu bili predočeni dokazi koje je prikupio federalni istražitelj.

Svi oni koji su pobjegli iz vladinog skloništa u Meksiku, kao i dvojica oslobođenih vođa, vratili su se u Gvatemalu, prema jednom izvoru. Otprilike 12.000 kilometara dalje, Yisrael nastavlja ponovno graditi svoj život s Nevom u njihovom novom domu na periferiji Tel Aviva. Budući da mu je godinama zabranjeno korištenje suvremene tehnologije, sada studira računarstvo na Sveučilištu Bar Ilan, s ciljem da postane softverski inženjer. "Nakon toga", kaže, "nebo je granica."

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Benjamin Alfaro/Afp Alfredo Estrella/Afp
Benjamin Alfaro/Afp

Članovi židovske sekte Lev Tahor bježe iz sabirnog centra u meksičkom gradu Huixtli

Alfredo Estrella/Afp

Pogled na stvari židovske sekte Lev Tahor u kući koju su unajmili u meksičkoj Tapachuli

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/jezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali-1267344 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcaf7bb3b62c4ae41b065c62a1087e1fc1e0c932 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jezivo+svjedo%C4%8Danstvo+o+zlostavljanima+u+opasnoj+sekti+u+d%C5%BEungli%3A+%E2%80%98Curice+su+tjerali+na+vjen%C4%8Danja%2C+dje%C4%8Dake+silovali...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali-1267344 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjezivo-svjedocanstvo-o-zlostavljanima-u-opasnoj-sekti-u-dzungli-curice-su-tjerali-na-vjencanja-djecake-silovali-1267344 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedva je pobjegao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetjedva je pobjegao

Jezivo svjedočanstvo o zlostavljanima u opasnoj sekti u džungli: ‘Curice su tjerali na vjenčanja, dječake silovali...‘

Piše MOZAIK SD
23. veljače 2023. - 12:19

Kad je meksička policija pretresla samozvanu židovsku sektu, bivši članovi nadali su se da će to značiti kraj ove skupine koja je optužena za zločine protiv djece. Umjesto toga, slučaj je propao i sekta se oporavila - ali ne prije nego što su razotkriveni detalji o toj samozatajnoj zajednici, uključujući njezine planove za masovni pokolj ukoliko vlasti izvana interveniraju. Jedan bivši član, koji je nedavno pobjegao, progovorio je za BBC o svojim mukama.

Kad se Yisrael Amir vjenčao, on i njegova nevjesta stajali su ispod tradicionalnog židovskog svadbenog baldahina, okruženi članovima svoje zajednice. No, ono što bi paru trebao biti najsretniji dan, za njih je bila noćna mora. Yisrael i njegova žena Malke (nije njezino pravo ime), oboje su imali 16 godina i tada su se zapra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:33