stdClass Object ( [id] => 1309313 [title] => Jesu li stari Grci zbilja znali kako vlast sačuvati od narcisa? Razvila se polemika: ‘Romantizirate atensku demokraciju‘ [alias] => jesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zamislite profesore europskih sveučilišta početkom 20. stoljeća kad su im pokazali figuricu božice golih grudi iskopanu na Kreti, a doba je to viktorijanskog morala. Prva je asocijacija bila da je to morala biti kultura potpune slobode kad su žene tako, topless, hodale gradovima.

Pogrešno.

Kasnija su istraživanja utvrdila da su grudi ogoljene kao znak žalovanja što znamo iz naše narodne poezije jer žene trgaju odjeću s grudiju kad tuguju.

Romantizam i kasnija razdoblja bila su oduševljena otkrivenom kulturom stare Helade, civilizacijom koja je bila tako slobodna i otvorena (da, jer nije bila sputana moralom katoličanstva, eros, ne agape) pa su u tom oduševljenju često simplificirali otkriveno tumačeći ga kako im se sviđalo.

Moderna su istraživanja u velikoj mjeri razotkrila pogrešne idole, ali njihova je privlačnost tolika da su ostali duboko usađeni u kulturnoj, pa i znanstvenoj globalnoj svijesti (moj dragi profesor grčkog nikako nije mogao prihvatiti tumačenje da poznata kretska freska, na kojoj mladić preskače bika, ne prikazuje spretnost na razini modernih gimnastičara ni kad je bio suočen s argumentacijom današnjih boraca s bikovima koji su rekli da takav pokušaj preskoka moćne životinje u trku u više od 90 posto slučajeva sigurno završava smrću: bilo je to žrtvovanje).

Moćni magnet

Mene, profesora grčkog i latinskog jezika, kao moćni je magnet privukao tekst gospodina Damira Pilića u prošlom Spektru, “Stari Grci su znali kako spriječiti da na vlast dođu narcisi i psihopati”, podnaslov “O jačanju patokracije”.

Teksta Damira Pilića pročitajte na donjem linku:

Vlast osobito vole narcisi, psihopati i amoralni pojedinci. Kako ih spriječiti? Stari Grci imali su dobar recept...

U kojem je, povodeći se za tekstom psihologa Stevea Taylora, prihvatio njegovu tezu da su “građani stare Atene razvili politički sustav koji je bio istinski demokratskiji od današnjeg sustava u Britaniji ili Americi”. Profesor Taylor spada nedvojbeno u skupinu fasciniranih antičkom Heladom kako su je tumačili romantičari i očito nije upućen u moderne studije o atenskoj demokraciji. Ne mogu zanemariti da profesor Taylor piše da je “naš moderni koncept demokracije ustvari degradacija izvornog grčkog koncepta” – misli li pri tome i na Spartu koja nije bila demokracija?

Taylora se posebice doima model izbora dužnosnika ždrijebom (κλήρωσις) koji predstavlja određeni oblik izravne demokracije pa iz toga izvodi zaključak da je taj mehanizam bio i prepreka dolasku narcisa i sličnih tipova na vlast, što rezultira patokracijom koju izumitelj Andrzej Łobaczewski definira “dolaskom na vlast osoba poremećene osobnosti, osobito psihopatije”. Dodajem da ovaj pojam nije zaživio u političkoj teoriji, ne poznaju ga znanstveni časopisi, oxfordske enciklopedije, Britannica ni Duden ili Larousse.

Atenska je demokracija važna jer je ostvarila dotad nepoznat ideal vladavine građana (bez žena), ali taj je sustav imao cijeli niz mana. Ostanimo pri najpoznatijim imenima, evo kako sažeto i precizno tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije: “Nakon Kimonove smrti 447. pr. Kr. ostrakizmom je (Periklo) iz Atene uklonio njegova nasljednika u vodstvu aristokratsko-konzervativne stranke i postao stvarno neograničenim gospodarom Atene. Periklo nije bio arhont, ali su ga uvijek ponovno birali za stratega, i to mu je bio formalni oslonac za vlast.”

---

image

Od atenske demokracije bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti

AFP
---

Razdoblje Periklove vlasti zlatno je doba atenske demokracije koja će prvi udarac dobiti porazom u Peloponeskom ratu, a zamrijeti nakon što je Makedonija osvojila Heladu. U tom se dobu biralo ždrijebom, ali je uvijek nekako Periklo ostao na vlasti. Koliko je κλήρωσις, latinski sortitio, uistinu onemogućavao patokraciju važno je pitanje, ali nije onemogućio, primjerice, Alkibijadu, koji bi svakako potpadao pod neke od dijagnoza, da se kandidira.

(Za)voditi narod

Ostrakizam je kao metoda odlučivanja najbliža najgorim oblicima populizma kad odluku donosi masa kojom upravljaju demagozi (nije slučajno ta riječ već u antičkoj Heladi promijenila značenje od “osoba koja vodi narod” u “osoba koja zavodi narod” što će reći da je zastranjenja bilo i to ozbiljnih). Anegdota o Aristidu “Pravednom” kaže da ga je, tijekom procesa ostrakizma, jedan od onih koji su ga htjeli protjerati pitao kako da napiše ime tog Aristida. Boljim mi se modelom čini odluka britanskog biračkog tijela da nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu ne podari izbornu pobjedu Winstonu Churchillu.

Kao i kod boginje golih grudi, tako i u pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. Potrebno je stalno ga izučavati, ali se ne smije uzimati kao ultimativni kriterij vrijednosti demokracije. Profesor Taylor je napravio upravo tu pogrešku, a treba uzeti u obzir i njegov znanstveni rad iz 2021. godine “Toward a Utopian Society: From Disconnection and Disorder to Empathy and Harmony” (Prema utopijskom društvu: od nepovezanosti i nereda do empatije i harmonije). Ako je mislio na utopiju, opraštam mu.

Bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti. Zato je i potrajala gotovo 500 godina.

Izravna se demokracija često, u današnje doba koje svjedoči teškoćama u razvoju demokratskih sustava, zaziva kao panaceja, ali postoji niz prepreka provedbe koje su posljedica složenosti problema s kojima se suočavaju moderna društva. Precizno je to utvrdila bivša švedska premijerka Magdalena Andersson odgovorom na pitanje zašto se za ulazak u NATO ne provodi referendum – “Postoje teme o kojima javnost nije kvalificirana odlučivati jer ne može poznavati sve podatke i činjenice” (potvrđuje onaj Atenjanin koji pita Aristida). Italija je nedavno preživjela “izravnu demokraciju” PoKreta 5 zvjezdica, stranke u kojoj se o svemu usuglašavalo internetskim glasanjem članstva. Samo što je glasačka platforma imala privatnog vlasnika, Gianroberto Casaleggio, koji je bio u dobrim odnosima s osnivačem stranke Beppeom Grillom. Narodna Republika Kina, koja službeno ima nekoliko stranaka, smatra da je njezin sustav idealan primjer izravne demokracije jer se o svim pitanjima raspravlja na brojnim razinama društvenog ustroja. Samoupravni socijalizam?

A gdje je Putin?

Uspješnost Rimske Republike u velikoj je mjeri posljedica postojanja određenog sustava provjera i ravnoteža koji su od presudne važnosti za uspješnu demokraciju iako i ondje na kraju dolazi pitanje rimskog satiričara Juvenala: “Quis custodiet ipsos custodes?” (Tko će nadzirati nadziratelje). Demokracija je, konačno, kao i sve ljudske kreacije, nesavršena, i zato je treba stalno gajiti, tražiti nova rješenja kako bi se nadišle teškoće.

Gospodin Pilić pri kraju teksta govoreći o primjerima političara kojima se mogu pripisati karakteristike patokracije navodi “neke državnike koje se na Zapadu drži “svjetionicima slobode”. Nažalost, spominje samo jednog, Georgea W. Busha (sina) gdje mislim da je pogriješio jer zlo je te administracije bio potpredsjednik Richard Cheney. Da bi, mislim, u potpunosti otišao u pogrešnom smjeru kad pri kraju teksta navodi da “po broju pokrenutih ratova i agresija na druge zemlje egalitarne socijalističke zemlje značajno zaostaju za hijerarhijskim kapitalističkim društvima”.

Ovakva izjava, nepopraćena bilo kakvim znanstvenim činjenicama, ostaje isključivo mišljenje autora i dezavuira vrijednost teksta. Je li Srbija 1914. godine bila kapitalistička i hoćemo li nacističku Njemačku definirati hijerarhijskim kapitalističkim društvom? Ako ovo potonje i prihvatimo, što je sa činjenicom da je Sovjetski Savez također napao Poljsku? Što li je socijalistička Kuba radila u Angoli? Rat Narodne Republike Kine i Vijetnama? Ili NR Kina, SSSR, Kuba nisu egalitarne socijalističke zemlje. Koje su onda? Na to pitanje također ne dobivamo odgovor.

Tekst koji je počeo vrlo poticajno nizanjem psiholoških radova koji tumače sve mentalne boljetice političara zaglavio je kad se autor u tumačenju atenske demokracije oslonio na samo jedan izvor koji o njoj zna premalo, da bi nas odveo u zaključak koji se ne može izvući iz navedenih činjenica.

Moja konačna opaska gospodinu Piliću, kako to da govoreći o patokraciji baš niti jednom nije spomenuo ruskog predsjednika Vladimira Putina koji nedvojbeno pati od kompleksa visine i gubitka kose. I želje da pokori jedan narod koji narodom ne smatra? Na tom je mjestu članak, na moju iskrenu žalost, pao na testu kritičnosti. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reagiranje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => reagiranje 0 8510 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-17 10:25:17 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-24 14:28:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-24 14:28:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jesu li stari Grci imali dobar recept za vlast? Razvila se polemika: 'Romantizirate atensku demokraciju, niz je mana...' [metakey] => patokracija, Atena, Demokracija, Steve Taylor, stara grčka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25253891.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/17\/25253824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U pogledu na \u201czlatno doba\u201d atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poru\u010duje \u017deljko Trkanjec<\/p>","

Od atenske demokracije bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su sredi\u0161nje mjesto imali zakoni uz jasnije razgrani\u010denje izvr\u0161ne i zakonodavne vlasti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1200","hd_25253891_1920.jpg":"1920x1080","k_25253891_1280.jpg":"1280x1280","k_25253891_1024.jpg":"1024x1024","k_25253891_640.jpg":"640x640","k_25253891_480.jpg":"480x480","k_25253891_340.jpg":"340x340","k_25253891_220.jpg":"220x220","o_25253891_1280.jpg":"1280x800","o_25253891_1024.jpg":"1024x640","o_25253891_640.jpg":"640x400","o_25253891_480.jpg":"480x300","o_25253891_340.jpg":"340x212","o_25253891_220.jpg":"220x137","h_25253891_1280.jpg":"1280x854","h_25253891_1024.jpg":"1024x683","h_25253891_640.jpg":"640x427","h_25253891_480.jpg":"480x320","h_25253891_340.jpg":"340x227","h_25253891_220.jpg":"220x147","pp_25253891_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253891_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253891_640.jpg":"640x814","pp_25253891_480.jpg":"480x611","pp_25253891_340.jpg":"340x432","pp_25253891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1482","hd_25253824_1920.jpg":"1920x1080","k_25253824_1280.jpg":"1280x1280","k_25253824_1024.jpg":"1024x1024","k_25253824_640.jpg":"640x640","k_25253824_480.jpg":"480x480","k_25253824_340.jpg":"340x340","k_25253824_220.jpg":"220x220","o_25253824_1280.jpg":"1280x988","o_25253824_1024.jpg":"1024x790","o_25253824_640.jpg":"640x494","o_25253824_480.jpg":"480x370","o_25253824_340.jpg":"340x262","o_25253824_220.jpg":"220x169","h_25253824_1280.jpg":"1280x854","h_25253824_1024.jpg":"1024x683","h_25253824_640.jpg":"640x427","h_25253824_480.jpg":"480x320","h_25253824_340.jpg":"340x227","h_25253824_220.jpg":"220x147","pp_25253824_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253824_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253824_640.jpg":"640x814","pp_25253824_480.jpg":"480x611","pp_25253824_340.jpg":"340x432","pp_25253824_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7765615 Threads: 1 Questions: 1633244760 Slow queries: 4853083 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111326654 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/jesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju-1309313 [printLink] => /vijesti/svijet/jesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju-1309313?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723385 [name] => patokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 18:05:05 [main_article_id] => 0 [alias] => patokracija [link] => /tag/patokracija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 143838 [name] => atena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atena [link] => /tag/atena ) [2] => stdClass Object ( [id] => 275385 [name] => Demokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demokracija [link] => /tag/demokracija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723392 [name] => Steve Taylor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 18:05:05 [main_article_id] => 0 [alias] => steve-taylor [link] => /tag/steve-taylor ) [4] => stdClass Object ( [id] => 724296 [name] => stara grčka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-24 11:26:08 [main_article_id] => 0 [alias] => stara-grcka [link] => /tag/stara-grcka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reagiranje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesu li stari Grci zbilja znali kako vlast sačuvati od narcisa? Razvila se polemika: ‘Romantizirate atensku demokraciju‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25253891.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

U pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poručuje Željko Trkanjec

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25253891.jpg [title] =>

U pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poručuje Željko Trkanjec

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/17/25253824.jpg [title] =>

Od atenske demokracije bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zamislite profesore europskih sveučilišta početkom 20. stoljeća kad su im pokazali figuricu božice golih grudi iskopanu na Kreti, a doba je to viktorijanskog morala. Prva je asocijacija bila da je to morala biti kultura potpune slobode kad su žene tako, topless, hodale gradovima.

Pogrešno.

Kasnija su istraživanja utvrdila da su grudi ogoljene kao znak žalovanja što znamo iz naše narodne poezije jer žene trgaju odjeću s grudiju kad tuguju.

Romantizam i kasnija razdoblja bila su oduševljena otkrivenom kulturom stare Helade, civilizacijom koja je bila tako slobodna i otvorena (da, jer nije bila sputana moralom katoličanstva, eros, ne agape) pa su u tom oduševljenju često simplificirali otkriveno tumačeći ga kako im se sviđalo.

Moderna su istraživanja u velikoj mjeri razotkrila pogrešne idole, ali njihova je privlačnost tolika da su ostali duboko usađeni u kulturnoj, pa i znanstvenoj globalnoj svijesti (moj dragi profesor grčkog nikako nije mogao prihvatiti tumačenje da poznata kretska freska, na kojoj mladić preskače bika, ne prikazuje spretnost na razini modernih gimnastičara ni kad je bio suočen s argumentacijom današnjih boraca s bikovima koji su rekli da takav pokušaj preskoka moćne životinje u trku u više od 90 posto slučajeva sigurno završava smrću: bilo je to žrtvovanje).

Moćni magnet

Mene, profesora grčkog i latinskog jezika, kao moćni je magnet privukao tekst gospodina Damira Pilića u prošlom Spektru, “Stari Grci su znali kako spriječiti da na vlast dođu narcisi i psihopati”, podnaslov “O jačanju patokracije”.

Teksta Damira Pilića pročitajte na donjem linku:

Vlast osobito vole narcisi, psihopati i amoralni pojedinci. Kako ih spriječiti? Stari Grci imali su dobar recept...

U kojem je, povodeći se za tekstom psihologa Stevea Taylora, prihvatio njegovu tezu da su “građani stare Atene razvili politički sustav koji je bio istinski demokratskiji od današnjeg sustava u Britaniji ili Americi”. Profesor Taylor spada nedvojbeno u skupinu fasciniranih antičkom Heladom kako su je tumačili romantičari i očito nije upućen u moderne studije o atenskoj demokraciji. Ne mogu zanemariti da profesor Taylor piše da je “naš moderni koncept demokracije ustvari degradacija izvornog grčkog koncepta” – misli li pri tome i na Spartu koja nije bila demokracija?

Taylora se posebice doima model izbora dužnosnika ždrijebom (κλήρωσις) koji predstavlja određeni oblik izravne demokracije pa iz toga izvodi zaključak da je taj mehanizam bio i prepreka dolasku narcisa i sličnih tipova na vlast, što rezultira patokracijom koju izumitelj Andrzej Łobaczewski definira “dolaskom na vlast osoba poremećene osobnosti, osobito psihopatije”. Dodajem da ovaj pojam nije zaživio u političkoj teoriji, ne poznaju ga znanstveni časopisi, oxfordske enciklopedije, Britannica ni Duden ili Larousse.

Atenska je demokracija važna jer je ostvarila dotad nepoznat ideal vladavine građana (bez žena), ali taj je sustav imao cijeli niz mana. Ostanimo pri najpoznatijim imenima, evo kako sažeto i precizno tumači mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije: “Nakon Kimonove smrti 447. pr. Kr. ostrakizmom je (Periklo) iz Atene uklonio njegova nasljednika u vodstvu aristokratsko-konzervativne stranke i postao stvarno neograničenim gospodarom Atene. Periklo nije bio arhont, ali su ga uvijek ponovno birali za stratega, i to mu je bio formalni oslonac za vlast.”

---

image

Od atenske demokracije bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti

AFP
---

Razdoblje Periklove vlasti zlatno je doba atenske demokracije koja će prvi udarac dobiti porazom u Peloponeskom ratu, a zamrijeti nakon što je Makedonija osvojila Heladu. U tom se dobu biralo ždrijebom, ali je uvijek nekako Periklo ostao na vlasti. Koliko je κλήρωσις, latinski sortitio, uistinu onemogućavao patokraciju važno je pitanje, ali nije onemogućio, primjerice, Alkibijadu, koji bi svakako potpadao pod neke od dijagnoza, da se kandidira.

(Za)voditi narod

Ostrakizam je kao metoda odlučivanja najbliža najgorim oblicima populizma kad odluku donosi masa kojom upravljaju demagozi (nije slučajno ta riječ već u antičkoj Heladi promijenila značenje od “osoba koja vodi narod” u “osoba koja zavodi narod” što će reći da je zastranjenja bilo i to ozbiljnih). Anegdota o Aristidu “Pravednom” kaže da ga je, tijekom procesa ostrakizma, jedan od onih koji su ga htjeli protjerati pitao kako da napiše ime tog Aristida. Boljim mi se modelom čini odluka britanskog biračkog tijela da nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu ne podari izbornu pobjedu Winstonu Churchillu.

Kao i kod boginje golih grudi, tako i u pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. Potrebno je stalno ga izučavati, ali se ne smije uzimati kao ultimativni kriterij vrijednosti demokracije. Profesor Taylor je napravio upravo tu pogrešku, a treba uzeti u obzir i njegov znanstveni rad iz 2021. godine “Toward a Utopian Society: From Disconnection and Disorder to Empathy and Harmony” (Prema utopijskom društvu: od nepovezanosti i nereda do empatije i harmonije). Ako je mislio na utopiju, opraštam mu.

Bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti. Zato je i potrajala gotovo 500 godina.

Izravna se demokracija često, u današnje doba koje svjedoči teškoćama u razvoju demokratskih sustava, zaziva kao panaceja, ali postoji niz prepreka provedbe koje su posljedica složenosti problema s kojima se suočavaju moderna društva. Precizno je to utvrdila bivša švedska premijerka Magdalena Andersson odgovorom na pitanje zašto se za ulazak u NATO ne provodi referendum – “Postoje teme o kojima javnost nije kvalificirana odlučivati jer ne može poznavati sve podatke i činjenice” (potvrđuje onaj Atenjanin koji pita Aristida). Italija je nedavno preživjela “izravnu demokraciju” PoKreta 5 zvjezdica, stranke u kojoj se o svemu usuglašavalo internetskim glasanjem članstva. Samo što je glasačka platforma imala privatnog vlasnika, Gianroberto Casaleggio, koji je bio u dobrim odnosima s osnivačem stranke Beppeom Grillom. Narodna Republika Kina, koja službeno ima nekoliko stranaka, smatra da je njezin sustav idealan primjer izravne demokracije jer se o svim pitanjima raspravlja na brojnim razinama društvenog ustroja. Samoupravni socijalizam?

A gdje je Putin?

Uspješnost Rimske Republike u velikoj je mjeri posljedica postojanja određenog sustava provjera i ravnoteža koji su od presudne važnosti za uspješnu demokraciju iako i ondje na kraju dolazi pitanje rimskog satiričara Juvenala: “Quis custodiet ipsos custodes?” (Tko će nadzirati nadziratelje). Demokracija je, konačno, kao i sve ljudske kreacije, nesavršena, i zato je treba stalno gajiti, tražiti nova rješenja kako bi se nadišle teškoće.

Gospodin Pilić pri kraju teksta govoreći o primjerima političara kojima se mogu pripisati karakteristike patokracije navodi “neke državnike koje se na Zapadu drži “svjetionicima slobode”. Nažalost, spominje samo jednog, Georgea W. Busha (sina) gdje mislim da je pogriješio jer zlo je te administracije bio potpredsjednik Richard Cheney. Da bi, mislim, u potpunosti otišao u pogrešnom smjeru kad pri kraju teksta navodi da “po broju pokrenutih ratova i agresija na druge zemlje egalitarne socijalističke zemlje značajno zaostaju za hijerarhijskim kapitalističkim društvima”.

Ovakva izjava, nepopraćena bilo kakvim znanstvenim činjenicama, ostaje isključivo mišljenje autora i dezavuira vrijednost teksta. Je li Srbija 1914. godine bila kapitalistička i hoćemo li nacističku Njemačku definirati hijerarhijskim kapitalističkim društvom? Ako ovo potonje i prihvatimo, što je sa činjenicom da je Sovjetski Savez također napao Poljsku? Što li je socijalistička Kuba radila u Angoli? Rat Narodne Republike Kine i Vijetnama? Ili NR Kina, SSSR, Kuba nisu egalitarne socijalističke zemlje. Koje su onda? Na to pitanje također ne dobivamo odgovor.

Tekst koji je počeo vrlo poticajno nizanjem psiholoških radova koji tumače sve mentalne boljetice političara zaglavio je kad se autor u tumačenju atenske demokracije oslonio na samo jedan izvor koji o njoj zna premalo, da bi nas odveo u zaključak koji se ne može izvući iz navedenih činjenica.

Moja konačna opaska gospodinu Piliću, kako to da govoreći o patokraciji baš niti jednom nije spomenuo ruskog predsjednika Vladimira Putina koji nedvojbeno pati od kompleksa visine i gubitka kose. I želje da pokori jedan narod koji narodom ne smatra? Na tom je mjestu članak, na moju iskrenu žalost, pao na testu kritičnosti. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock AFP
Shutterstock

U pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poručuje Željko Trkanjec

AFP

Od atenske demokracije bolji je bio ustroj Rimske Republike (509. pr. Kr.), obrazac posredne demokracije u kojoj su središnje mjesto imali zakoni uz jasnije razgraničenje izvršne i zakonodavne vlasti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/jesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju-1309313 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=243b5d5353ef79f91ba9314c73955eea6580c897 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesu+li+stari+Grci+zbilja+znali+kako+vlast+sa%C4%8Duvati+od+narcisa%3F+Razvila+se+polemika%3A+%E2%80%98Romantizirate+atensku+demokraciju%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju-1309313 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fjesu-li-stari-grci-zbilja-znali-kako-vlast-sacuvati-od-narcisa-razvila-se-polemika-romantizirate-atensku-demokraciju-1309313 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reagiranje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetreagiranje

Jesu li stari Grci zbilja znali kako vlast sačuvati od narcisa? Razvila se polemika: ‘Romantizirate atensku demokraciju‘

Piše Željko Trkanjec
24. srpnja 2023. - 16:28
U pogledu na “zlatno doba” atenske demokracije treba imati u vidu da je to prvo predavanje vlasti u ruke narodu daleko od idealnog oblika vlasti. poručuje Željko TrkanjecShutterstock

Zamislite profesore europskih sveučilišta početkom 20. stoljeća kad su im pokazali figuricu božice golih grudi iskopanu na Kreti, a doba je to viktorijanskog morala. Prva je asocijacija bila da je to morala biti kultura potpune slobode kad su žene tako, topless, hodale gradovima.

Pogrešno.

Kasnija su istraživanja utvrdila da su grudi ogoljene kao znak žalovanja što znamo iz naše narodne poezije jer žene trgaju odjeću s grudiju kad tuguju.

Romantizam i kasnija razdoblja bila su oduševljena otkrivenom kulturom stare Helade, civilizacijom koja je bila tako slobodna i otvorena (da, jer nije bila sputana moralom katoličanstva, eros, ne agape) pa su u tom oduševljenju često simplificirali otkriveno tumačeći ga kako im se sviđalo.

Moderna su istraživanja u velikoj mjeri razotkr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:57