StoryEditorOCM
Svijetrasklimani admiral

Jedini nosač aviona ruske mornarice Kuznjecov zaglavio je na remontu - možda se više nikada ne vrati u flotu

Piše A.B.K.
23. siječnja 2024. - 08:14

Ruska mornarica ima samo jedan nosač za prijevoz borbenih zrakoplova. No trošni Admiral Kuznjecov na popravcima je od 2017. godine i moguće je kako se ovaj zastarjeli nosač iz 1980-ih možda više nikada neće vratiti u aktivnu službu.

To znači da su supersonični, moderni MiG-ovi praktički zaglavili, piše Forbes.

Moguće je doduše da je pronađena druga svrha za oko dvadesetak preživjelih zrakoplova MiG-29KR. Ukrajinski centar za obrambene strategije navodi kako su ih poslali na Krim, odakle navodno love desantne ukrajinske čamce. Novi MiG-ovi, koji posjeduju višenamjenske sposobnosti s modernim oružjem zrak-zrak i zrak-zemlja, izdržali su prvih 18 mjeseci rata protiv Ukrajine. Možda još prošle jeseni, najmanje dva MiG-29KR koji pripadaju 100. samostalnoj brodskoj lovačkoj avijacijskoj pukovniji letjela su iz zračne baze Saki na Krimu pod ruskom okupacijom.

MiG-ovi su navodno letjeli uz zrakoplove Suhoj Su-30SM ruske mornarice na patrolama u potrazi za brodovima ukrajinske mornarice. Nakon potapanja fregate Getman Sagajdačnij koju su namjerno potopili u veljači 2022., na privezištu u Odesi, kako ne bi pala u ruske ruke, ukrajinska mornarica danas nema ni jedan veliki ratni brod. Jedinstvena je to ratna mornarica koja se bori bez brodova. Radi to bespilotnim letjelicama i projektilima, pomorskim dronovima i malim brzim čamcima. 

image
Semen Vasileyev/Anadolu Via Afp

Brodovi s posadom prebacuju ukrajinske komandose koji upadaju na teritorije pod ruskom kontrolom. Pomorski dronovi nakrcani eksplozivima, upadaju u luke gdje se zabijaju u ruske ratne brodove. Ruska Crnomorska flota započela je rat protiv Ukrajine s oko 50 velikih ratnih brodova, uključujući raketnu krstaricu Moskva, nekoliko fregata i korveta, desetak desantnih brodova, dizel-električne podmornice, i velikom flotom patrolnih čamaca. U dvije godine rata, u okršaju s neprijateljem koji nema nikakve, a kamoli veće ratne brodove, ruska Crnomorska flota ostala je bez svoje krstarice, četiri amfibijska broda, podmornice, opskrbnog broda te više patrolnih i desantnih čamaca. Lani je najdramatičniji gubitak bila podmornica "Rostov na Donu", koja je pogođena na suhom doku u Sevastopolju.

Borba supersoničnog zrakoplova i malenog čamca možda se čini bizarnom, no ukrajinske posade često sa sobom imaju projektile zemlja-zrak, navodi analitičar Forbesa. U kolovozu je ukrajinska posada pogodila ruski borbeni zrakopolov Suhoj, kojeg je oštetila i prisilila da se vrati u bazu.

image
Alexey Panov/Afp

„Usprkos opasnosti, ne smijemo biti iznenađeni ako vidimo više zrakoplova MiG-29KR na nebu iznad Ukrajine. Neki od njih lete u patrolama iznad ruskog Arktika, no većina flote – više od desetak zrakoplova – moglo bi biti dostupno za ratne operacije. MiG-ovi neće morati uskoro koristiti Kuznjecov. Kremlj optimistično procjenjuje kako bi se nosač u flotu mogao vratiti već ove godine, no moguće je kako će se popravci oduljiti do 2025. godine, navodi analitičar.

No, postoji mogućnost i da se Kuznjecov nikada neće vratiti u flotu. Nosač zapravo ima vrlo malo borbene moći – možda premalo da bi se opravdao rizik koji posada mora preuzeti svaki put kada krenu na plovidbu ovim prastarim plovilom.

Kuznjecov je posljednji put isplovio do obale Sirije kako bi vršio napade na sirijske pobunjenike 2016. godine. Tada je izgubio zrakoplove MiG-29 i Su-33. Zapovjednici flote zaključili su kako Kuznjecov nije dovoljno siguran za takve operacije prije planiranih popravaka i prebacili preživjele zrakoplove u zračnu bazu u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:31