stdClass Object ( [id] => 1377081 [title] => Izraelski ratni veterani traže kraj okupacije Zapadne obale: Godinama zlostavljamo Palestince, a naše društvo to poriče! [alias] => izraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pokolj djece, žena i ponešto “hamasovaca” u Gazi traje već pola godine, zasjenivši ono što se za to vrijeme događa na okupiranoj Zapadnoj obali. I tamo, naime, Palestinci ginu u razmjerima koji nisu viđeni desetljećima, uz veliki porast nasilja izraelskih doseljenika koji napadaju palestinska sela i protjeruju njihove žitelje, provodeći tako etničko čišćenje Zapadne obale.

Prema službenim podacima, u ovih pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici. Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada – kada je Hamas terorističkim napadom na Izrael potaknuo nesrazmjernu izraelsku osvetu – više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince, u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina.

“Ozračje na Zapadnoj obali, koja uključuje i istočni Jeruzalem, uzavrelo je i grozničavo sa svakodnevnim oružanim napadima na Palestince”, pisao je Financial Times već sredinom listopada.

U takvoj atmosferi može se činiti neobično da u Izraelu postoji i djeluje židovska organizacija koja se zalaže za okončanje okupacije Zapadne obale i za humaniji odnos prema Palestincima. A još se neobičnije može doimati da tu organizaciju čine – veterani izraelske vojske.

Govorimo o udruzi “Breaking the Silence” (Razbijanje tišine), koju je još 2004. osnovala skupina vojnika IDF-a koji su služili u Hebronu, s ciljem da senzibilizira izraelsku javnost na stvarnost života na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Breaking the Silence je organizacija vojnika veterana koji su služili u izraelskoj vojsci od početka Druge intifade i preuzeli su na sebe da izlože javnost realnosti svakodnevnog života na okupiranim teritorijima. Nastojimo potaknuti javnu raspravu o cijeni koja se plaća za stvarnost u kojoj se mladi vojnici svakodnevno suočavaju s civilnim stanovništvom, te su angažirani u kontroli svakodnevnog života tog stanovništva. Cilj našeg rada je okončati okupaciju”, stoji na mrežnim stranicama ove udruge.

---

image

Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

1400 svjedočanstava

Izraelski ratni veterani uključeni u ovu organizaciju koriste razne metode kako bi njihove poruke stigle do izraelske javnosti. Glavna metoda je snimanje i emitiranje ispovijedi izraelskih vojnika.

“Prikupljamo i objavljujemo svjedočanstva vojnika koji su, poput nas, služili na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu od rujna 2000. godine. Kako bismo podigli svijest javnosti, održavamo kućne sastanke, predavanja i druga javna događanja koja iznose na svjetlo dana stvarnost na (okupiranim) teritorijima kroz glasove bivših vojnika”, kažu iz udruge, ističući da su dosad prikupili svjedočanstva više od 1400 vojnika “koji predstavljaju sve slojeve izraelskog društva i pokrivaju gotovo sve jedinice koje djeluju na teritorijima”.

Veterani IDF-a na svojim službenim stranicama, među ostalim, ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu:

“Vojnici koji služe na teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma, ali ti se incidenti još uvijek službeno opisuju kao ‘ekstremni’ i ‘jedinstveni’ slučajevi. Naša svjedočanstva prikazuju drukčiju – i puno sumorniju – sliku, u kojoj pogoršanje moralnih standarda nalazi izraz u karakteru vojnih zapovijedi i pravila angažiranja koje država smatra opravdanima u ime sigurnosti Izraela”, navode iz udruge.

Vodstvo udruge pritom naglašava koliko je stvarni odnos izraelske vojske prema Palestincima različit od percepcije izraelskog društva o tom odnosu:

“Dok je ta stvarnost dobro poznata izraelskim vojnicima i zapovjednicima, izraelsko društvo općenito nastavlja zatvarati oči i poriče ono što se radi u njegovo ime. Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili. Trudimo se da se čuju glasovi ovih vojnika, gurajući izraelsko društvo da se suoči sa stvarnošću koju je stvorilo”, poručuju izraelski veterani.

---

image

U pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici

Ronaldo Schemidt/Afp
---

Progon palestinskih pastira

Jedan od tih veterana je i Nadav Weiman, koji je od 2005. do 2008. kao vojnik izraelskih specijalnih snaga služio diljem Zapadne obale, a danas je zamjenik direktora spomenute organizacije Breaking the Silence. U tom svojstvu nedavno je bio domaćin novinarima američkog NPR-a (Nacionalni javni radio), koje je vodio po palestinskim selima na Zapadnoj obali, odnosno po onome što je ostalo od tih sela.

Kao što u reportaži pod naslovom “Izraelski doseljenici pojačavaju napade na palestinske farme, šireći ispostave na Zapadnoj obali” – objavljenoj prošlog vikenda – ističu novinari NPR-a, Weiman ih je odveo u napušteno selo Zanuta u brdima Južnog Hebrona, iz kojeg su palestinski seljaci pobjegli krajem studenoga.

“Mala skupina kamenih kuća i novoizgrađena škola nekada je bila dom za 250 ljudi i tisuće ovaca. Zajednica sada leži napuštena”, piše NPR.

Kako navode ljudskopravaške udruge koje dokumentiraju nasilje na Zapadnoj obali, žitelje Zanute otjerali su nasilni izraelski doseljenici koji žive u blizini. Američkim novinarima Weiman je rekao da su nakon 7. listopada doseljenici pojačali napade na palestinske zajednice, koristeći činjenicu da je pozornost svijeta usmjerena na rat u Gazi.

“Od 7. listopada 16 palestinskih zajednica pastira je pobjeglo. Šesnaest! To je broj koji nikad nisam mislio da ću izgovoriti”, veli Weiman.

Njegove riječi poklapaju se s onim što je izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem ustvrdila za BBC još sredinom listopada, tjedan dana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. B’Tselem je tada iznio da su njegovi aktivisti u danima nakon Hamasova napada dokumentirali “usklađene i organizirane napore doseljenika da iskoriste činjenicu što je cjelokupna međunarodna i lokalna pozornost usmjerena na Gazu i sjever Izraela, kako bi pokušali zauzeti zemlje na Zapadnoj obali”.

- Mnogo pastirskih obitelji i zajednica pobjeglo je jer su im prošlog tjedna prijetili doseljenici. Doseljenici su stanovnicima davali rok da odu i govorili im, ako to ne učine, da će im nauditi. Neka su sela potpuno ispražnjena - rekao je tada za BBC glasnogovornik B’Tselema Roy Yellin.

Tuga izraelskog specijalca

Vratimo se Weimanu. Po vlastitim riječima, bivši izraelski specijalac često navrati u selo Zanutu, jer kaže da se seljani nadaju povratku nakon rata. Ali ovog puta, kad je u selo doveo američke novinare, i sâm se šokirao: spomenuta novoizgrađena škola sada je bila srušena, a u ograđenom školskom dvorištu pasle su ovce izraelskih doseljenika.

---

image

Premijer Netanyahu i Smotrich ‘odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika‘, kažu iz organozacije ‘Mir sada‘

Ronen Zvulun/Afp
---

“Školu su buldožerima srušili doseljenici otkako ju je Weiman posljednji put posjetio. Stolovi i stolci leže među ruševinama dok su dječji crteži još uvijek zalijepljeni na raspadajuće zidove. Weiman kaže da doseljenici pokušavaju osigurati da se Palestinci ne vrate”, navode novinari NPR-a, dajući riječ samom Weimanu:

“Zašto rušiti školu? Ja ću vam reći zašto. Zato što želite da obitelji osjećaju da ovdje nisu sigurne. Bez škole, djeca se ne mogu vratiti. A ako nemate djecu, nemate života. Ne radi se samo o krađi stoke. Radi se o uništavanju osjećaja da si siguran, da možeš živjeti i ići u školu”, s tugom govori izraelski ratni veteran.

Prema Uredu UN-a za ljudska prava, na Zapadnoj obali živi oko 700.000 izraelskih doseljenika, koji su ilegalno - ali uz podršku Države Izrael – desetljećima gradili naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, koji Palestinci drže glavnim gradom svoje buduće države. Time je Izrael otežao – a faktički i onemogućio - funkcioniranje te (ne)suđene palestinske države.

Prema Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda, izraelska politika naseljavanja svojih civila na okupirani teritorij predstavlja ratni zločin, a Vijeće sigurnosti UN-a takvu je izraelsku praksu kritiziralo kao “flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

Ekstremist s buldožerom

Kako navodi NPR, u novije vrijeme doseljenici pokušavaju proširiti ta naselja izgradnjom mreže manjih ispostava i zahvaćajući sve više palestinske zemlje, čak i bez odobrenja izraelske vlade.

“Ured UN-a za ljudska prava kaže da na tom području sada postoji više od 160 neovlaštenih ispostava”, piše američki medij, notirajući da nasilni doseljenici i njihove neovlaštene ispostave predstavljaju “sve veći izvor napetosti između Izraela i SAD-a”.

Prema Weimanovim riječima, doseljeničke ispostave niču diljem brda Južnog Hebrona, “s najmanje sedam novih od 7. listopada”. Kako kaže, doseljenici koji u njima žive su “ekstremniji”, a posebno doseljenik koji je odgovoran za bijeg palestinskih pastira iz sela Zanuta, radikal po imenu Yinon Levi.

“Posjeduje buldožer i živi u ispostavi koju Izrael nije odobrio i koja je vidljiva na susjednom brdu”, piše NPR, dodajući da se rečeni vlasnik buldožera koji je sravnio školu u Zanuti nalazi na popisu doseljenika koje je SAD nedavno sankcionirao:

“Levi je vodio skupinu doseljenika koji su sudjelovali u akcijama koje su stvarale atmosferu straha na Zapadnoj obali”, obznanio je State Department u informativnom biltenu od 1. veljače o novim sankcijama, navodeći da je Levi “predvodio napade na palestinske i beduinske civile i prijetio dodatnim nasiljem ako ne napuste svoju imovinu”.

NPR piše da nije jasno “mogu li sankcije pomoći u kontroli ovih doseljenika”, za koje Weiman kaže da ih štiti izraelska vojska i podržava njihova vojna okupacijska politika. Slično je lani u listopadu za BBC rekao i izraelski političar Dov Khenin, član Komunističke partije Izraela i bivši član Knesseta iz redova ljevičarske koalicije Hadash:

- Najtragičnije je to što nasilje ovih ekstremnih doseljenika ne izaziva nikakav odgovor izraelske vojske. A nasilje ima svoju vlastitu svrhu, da se riješi tih malih palestinskih zajednica, da ih izbaci iz njihovih domova – rekao je tada Khenin.

A Weiman kaže da izraelski doseljenici “djeluju nekažnjeno, uz potporu najdesnije izraelske vlade ikada”, u kojoj se premijer Benjamin Netanyahu može održati na vlasti isključivo “zahvaljujući potpori nekih malih ekstremističkih stranaka u njegovoj koaliciji”.

---

image

Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

Nema zemlje za Palestince

I upravo te “male ekstremističke stranke” daju ton izraelskoj politici prema Palestincima. Eklatantan primjer je ekstremistički izraelski ministar financija Bezalel Smotrich, vođa krajnje desne Vjerske cionističke stranke – poznat po izjavi od prošlog ožujka da “Palestinci ne postoje, jer ne postoji palestinski narod” - koji je američke i međunarodne napore da se izraelska doseljenička naselja obuzdaju nazvao rezultatom “antisemitske laži”:

- Kampanja “doseljeničkog nasilja” je antisemitska laž koju neprijatelji Izraela šire s ciljem klevete pionira doseljenika i doseljeničke inicijative, kako bi im naudili i time ocrnili cijelu državu Izrael – rekao je tada Smotrich, i sâm doseljenik.

Također, Smotrich je u veljači najavio da će Izrael izgraditi 3300 novih kuća za naselja na Zapadnoj obali, da bi 22. ožujka – baš na dan kad je u Izrael došao državni tajnik SAD-a Antony Blinken – objavio da će izraelska vlada zaplijeniti 800 hektara palestinske zemlje u dolini rijeke Jordan, pojasnivši da je riječ o “novoj spektakularnoj i važnoj mjeri za židovsko naseljavanje Zapadne obale”.

Prema izraelskoj organizaciji “Mir sada”, koja se bori protiv židovskog naseljavanja palestinskih područja, riječ je o najvećoj zapljeni palestinske zemlje od sklapanja mirovnih sporazuma iz Osla 1993. godine. Spomenuta organizacija u priopćenju je konstatirala da su premijer Netanyahu i Smotrich “odlučni boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika”.

Slično tome, i Weiman smatra da izgradnjom novih naselja Izrael čini ideju stvaranja palestinske države “sve udaljenijom”.

- Svaki četvorni metar zemlje koji uzmemo od Palestinaca nikada im se neće vratiti.

To je igra s nultim zbrojem. (...) Svakim danom sve je manje zemlje za Palestince – zaključuje s gorčinom ovaj izraelski veteran za NPR.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Udrugu ‘Breaking the Silence‘ (Razbijanje tišine), još 2004. osnovala je skupina vojnika IDF-a. Veterani IDF-a ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu. ‘Vojnici koji služe na tim teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma‘, navode iz udruge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Breaking the Silence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Udrugu ‘Breaking the Silence‘ (Razbijanje tišine), još 2004. osnovala je skupina vojnika IDF-a. Veterani IDF-a ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu. ‘Vojnici koji služe na tim teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma‘, navode iz udruge Breaking the Silence 2 0 12246 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-27 07:32:04 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-01 12:02:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-01 12:01:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Udrugu 'Breaking the Silence' (Razbijanje tišine), još 2004. osnovala je skupina vojnika IDF-a. Veterani IDF-a ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe [metadata] => robots= author= title=Izraelski ratni veterani traže kraj okupacije Zapadne obale: Godinama zlostavljamo Palestince, a naše društvo to poriče! page_title=Izraelski ratni veterani traže kraj okupacije Zapadne obale: Godinama zlostavljamo Palestince, a naše društvo to poriče! [metakey] => Zapadna obala, Breaking The silence, izraelski veterani, izraelski doseljenici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26728914.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26824112.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26321114.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26815075.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26810753.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/25788848.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sven Nackstrand\/Afp","Hazem Bader\/Afp","Ronen Zvulun\/Afp","Jaafar Ashtiyeh\/Afp","Ronaldo Schemidt\/Afp","Jaafar Ashtiyeh\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izraelski vojnici na cesti blokiranoj zapaljenim gumama koje su postavili \u017eidovski doseljenici kako bi blokirali pristup arapskom selu Zaviyah na Zapadnoj obali, 8. studenog 1993. godine<\/p>","","

Premijer Netanyahu i Smotrich \u2018odlu\u010dni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist \u0161a\u010dice naseljenika\u2018, ka\u017eu iz organozacije \u2018Mir sada\u2018<\/p>","

Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilje\u017eio je od 7. listopada vi\u0161e od 650 napada \u017eidovskih doseljenika na Palestince u kojima su ovi potonji ozlije\u0111eni ili im je o\u0161te\u0107ena imovina<\/p>","

U pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su vi\u0161e od 400 Palestinaca, a jo\u0161 najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici<\/p>","

Otpu\u0161teni vojnici koji se vra\u0107aju u civilni \u017eivot otkrivaju jaz izme\u0111u stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i \u0161utnje o toj stvarnosti koju zati\u010du kod ku\u0107e. Kako bi nastavili civilni \u017eivot, vojnici moraju ignorirati ono \u0161to su vidjeli i u\u010dinili<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_26728914_1920.jpg":"1920x1080","k_26728914_1280.jpg":"1280x1280","k_26728914_1024.jpg":"1024x1024","k_26728914_640.jpg":"640x640","k_26728914_480.jpg":"480x480","k_26728914_340.jpg":"340x340","k_26728914_220.jpg":"220x220","o_26728914_1280.jpg":"1280x852","o_26728914_1024.jpg":"1024x682","o_26728914_640.jpg":"640x426","o_26728914_480.jpg":"480x319","o_26728914_340.jpg":"340x226","o_26728914_220.jpg":"220x146","h_26728914_1280.jpg":"1280x854","h_26728914_1024.jpg":"1024x683","h_26728914_640.jpg":"640x427","h_26728914_480.jpg":"480x320","h_26728914_340.jpg":"340x227","h_26728914_220.jpg":"220x147","pp_26728914_1280.jpg":"1280x1628","pp_26728914_1024.jpg":"1024x1303","pp_26728914_640.jpg":"640x814","pp_26728914_480.jpg":"480x611","pp_26728914_340.jpg":"340x432","pp_26728914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26824112_1920.jpg":"1920x1080","k_26824112_1280.jpg":"1280x1280","k_26824112_1024.jpg":"1024x1024","k_26824112_640.jpg":"640x640","k_26824112_480.jpg":"480x480","k_26824112_340.jpg":"340x340","k_26824112_220.jpg":"220x220","o_26824112_1280.jpg":"1280x853","o_26824112_1024.jpg":"1024x682","o_26824112_640.jpg":"640x426","o_26824112_480.jpg":"480x320","o_26824112_340.jpg":"340x226","o_26824112_220.jpg":"220x146","h_26824112_1280.jpg":"1280x854","h_26824112_1024.jpg":"1024x683","h_26824112_640.jpg":"640x427","h_26824112_480.jpg":"480x320","h_26824112_340.jpg":"340x227","h_26824112_220.jpg":"220x147","pp_26824112_1280.jpg":"1280x1628","pp_26824112_1024.jpg":"1024x1303","pp_26824112_640.jpg":"640x814","pp_26824112_480.jpg":"480x611","pp_26824112_340.jpg":"340x432","pp_26824112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26321114_1920.jpg":"1920x1080","k_26321114_1280.jpg":"1280x1280","k_26321114_1024.jpg":"1024x1024","k_26321114_640.jpg":"640x640","k_26321114_480.jpg":"480x480","k_26321114_340.jpg":"340x340","k_26321114_220.jpg":"220x220","o_26321114_1280.jpg":"1280x853","o_26321114_1024.jpg":"1024x682","o_26321114_640.jpg":"640x426","o_26321114_480.jpg":"480x320","o_26321114_340.jpg":"340x226","o_26321114_220.jpg":"220x146","h_26321114_1280.jpg":"1280x854","h_26321114_1024.jpg":"1024x683","h_26321114_640.jpg":"640x427","h_26321114_480.jpg":"480x320","h_26321114_340.jpg":"340x227","h_26321114_220.jpg":"220x147","pp_26321114_1280.jpg":"1280x1628","pp_26321114_1024.jpg":"1024x1303","pp_26321114_640.jpg":"640x814","pp_26321114_480.jpg":"480x611","pp_26321114_340.jpg":"340x432","pp_26321114_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815075_1920.jpg":"1920x1080","k_26815075_1280.jpg":"1280x1280","k_26815075_1024.jpg":"1024x1024","k_26815075_640.jpg":"640x640","k_26815075_480.jpg":"480x480","k_26815075_340.jpg":"340x340","k_26815075_220.jpg":"220x220","o_26815075_1280.jpg":"1280x853","o_26815075_1024.jpg":"1024x682","o_26815075_640.jpg":"640x426","o_26815075_480.jpg":"480x320","o_26815075_340.jpg":"340x226","o_26815075_220.jpg":"220x146","h_26815075_1280.jpg":"1280x854","h_26815075_1024.jpg":"1024x683","h_26815075_640.jpg":"640x427","h_26815075_480.jpg":"480x320","h_26815075_340.jpg":"340x227","h_26815075_220.jpg":"220x147","pp_26815075_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815075_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815075_640.jpg":"640x814","pp_26815075_480.jpg":"480x611","pp_26815075_340.jpg":"340x432","pp_26815075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26810753_1920.jpg":"1920x1080","k_26810753_1280.jpg":"1280x1280","k_26810753_1024.jpg":"1024x1024","k_26810753_640.jpg":"640x640","k_26810753_480.jpg":"480x480","k_26810753_340.jpg":"340x340","k_26810753_220.jpg":"220x220","o_26810753_1280.jpg":"1280x853","o_26810753_1024.jpg":"1024x682","o_26810753_640.jpg":"640x426","o_26810753_480.jpg":"480x320","o_26810753_340.jpg":"340x226","o_26810753_220.jpg":"220x146","h_26810753_1280.jpg":"1280x854","h_26810753_1024.jpg":"1024x683","h_26810753_640.jpg":"640x427","h_26810753_480.jpg":"480x320","h_26810753_340.jpg":"340x227","h_26810753_220.jpg":"220x147","pp_26810753_1280.jpg":"1280x1628","pp_26810753_1024.jpg":"1024x1303","pp_26810753_640.jpg":"640x814","pp_26810753_480.jpg":"480x611","pp_26810753_340.jpg":"340x432","pp_26810753_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25788848_1920.jpg":"1920x1080","k_25788848_1280.jpg":"1280x1280","k_25788848_1024.jpg":"1024x1024","k_25788848_640.jpg":"640x640","k_25788848_480.jpg":"480x480","k_25788848_340.jpg":"340x340","k_25788848_220.jpg":"220x220","o_25788848_1280.jpg":"1280x853","o_25788848_1024.jpg":"1024x682","o_25788848_640.jpg":"640x426","o_25788848_480.jpg":"480x320","o_25788848_340.jpg":"340x226","o_25788848_220.jpg":"220x146","h_25788848_1280.jpg":"1280x854","h_25788848_1024.jpg":"1024x683","h_25788848_640.jpg":"640x427","h_25788848_480.jpg":"480x320","h_25788848_340.jpg":"340x227","h_25788848_220.jpg":"220x147","pp_25788848_1280.jpg":"1280x1628","pp_25788848_1024.jpg":"1024x1303","pp_25788848_640.jpg":"640x814","pp_25788848_480.jpg":"480x611","pp_25788848_340.jpg":"340x432","pp_25788848_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15168498 Threads: 1 Questions: 3167087345 Slow queries: 7090547 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235293397 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/izraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice-1377081 [printLink] => /vijesti/svijet/izraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice-1377081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347538 [name] => zapadna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zapadna-obala [link] => /tag/zapadna-obala ) [1] => stdClass Object ( [id] => 753792 [name] => Breaking The silence [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:14:08 [main_article_id] => 0 [alias] => breaking-the-silence [link] => /tag/breaking-the-silence ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753793 [name] => izraelski veterani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:14:08 [main_article_id] => 0 [alias] => izraelski-veterani [link] => /tag/izraelski-veterani ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753794 [name] => izraelski doseljenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 15:14:08 [main_article_id] => 0 [alias] => izraelski-doseljenici [link] => /tag/izraelski-doseljenici ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Udrugu ‘Breaking the Silence‘ (Razbijanje tišine), još 2004. osnovala je skupina vojnika IDF-a. Veterani IDF-a ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu. ‘Vojnici koji služe na tim teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma‘, navode iz udruge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Breaking the Silence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izraelski ratni veterani traže kraj okupacije Zapadne obale: Godinama zlostavljamo Palestince, a naše društvo to poriče! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26728914.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sven Nackstrand/Afp [mainImageDesc] =>

Izraelski vojnici na cesti blokiranoj zapaljenim gumama koje su postavili židovski doseljenici kako bi blokirali pristup arapskom selu Zaviyah na Zapadnoj obali, 8. studenog 1993. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26728914.jpg [title] =>

Izraelski vojnici na cesti blokiranoj zapaljenim gumama koje su postavili židovski doseljenici kako bi blokirali pristup arapskom selu Zaviyah na Zapadnoj obali, 8. studenog 1993. godine

Sven Nackstrand/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26824112.jpg [title] => Hazem Bader/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26321114.jpg [title] =>

Premijer Netanyahu i Smotrich ‘odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika‘, kažu iz organozacije ‘Mir sada‘

Ronen Zvulun/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26815075.jpg [title] =>

Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina

Jaafar Ashtiyeh/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26810753.jpg [title] =>

U pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici

Ronaldo Schemidt/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/25788848.jpg [title] =>

Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili

Jaafar Ashtiyeh/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pokolj djece, žena i ponešto “hamasovaca” u Gazi traje već pola godine, zasjenivši ono što se za to vrijeme događa na okupiranoj Zapadnoj obali. I tamo, naime, Palestinci ginu u razmjerima koji nisu viđeni desetljećima, uz veliki porast nasilja izraelskih doseljenika koji napadaju palestinska sela i protjeruju njihove žitelje, provodeći tako etničko čišćenje Zapadne obale.

Prema službenim podacima, u ovih pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici. Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada – kada je Hamas terorističkim napadom na Izrael potaknuo nesrazmjernu izraelsku osvetu – više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince, u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina.

“Ozračje na Zapadnoj obali, koja uključuje i istočni Jeruzalem, uzavrelo je i grozničavo sa svakodnevnim oružanim napadima na Palestince”, pisao je Financial Times već sredinom listopada.

U takvoj atmosferi može se činiti neobično da u Izraelu postoji i djeluje židovska organizacija koja se zalaže za okončanje okupacije Zapadne obale i za humaniji odnos prema Palestincima. A još se neobičnije može doimati da tu organizaciju čine – veterani izraelske vojske.

Govorimo o udruzi “Breaking the Silence” (Razbijanje tišine), koju je još 2004. osnovala skupina vojnika IDF-a koji su služili u Hebronu, s ciljem da senzibilizira izraelsku javnost na stvarnost života na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Breaking the Silence je organizacija vojnika veterana koji su služili u izraelskoj vojsci od početka Druge intifade i preuzeli su na sebe da izlože javnost realnosti svakodnevnog života na okupiranim teritorijima. Nastojimo potaknuti javnu raspravu o cijeni koja se plaća za stvarnost u kojoj se mladi vojnici svakodnevno suočavaju s civilnim stanovništvom, te su angažirani u kontroli svakodnevnog života tog stanovništva. Cilj našeg rada je okončati okupaciju”, stoji na mrežnim stranicama ove udruge.

---

image

Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

1400 svjedočanstava

Izraelski ratni veterani uključeni u ovu organizaciju koriste razne metode kako bi njihove poruke stigle do izraelske javnosti. Glavna metoda je snimanje i emitiranje ispovijedi izraelskih vojnika.

“Prikupljamo i objavljujemo svjedočanstva vojnika koji su, poput nas, služili na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jeruzalemu od rujna 2000. godine. Kako bismo podigli svijest javnosti, održavamo kućne sastanke, predavanja i druga javna događanja koja iznose na svjetlo dana stvarnost na (okupiranim) teritorijima kroz glasove bivših vojnika”, kažu iz udruge, ističući da su dosad prikupili svjedočanstva više od 1400 vojnika “koji predstavljaju sve slojeve izraelskog društva i pokrivaju gotovo sve jedinice koje djeluju na teritorijima”.

Veterani IDF-a na svojim službenim stranicama, među ostalim, ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu:

“Vojnici koji služe na teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma, ali ti se incidenti još uvijek službeno opisuju kao ‘ekstremni’ i ‘jedinstveni’ slučajevi. Naša svjedočanstva prikazuju drukčiju – i puno sumorniju – sliku, u kojoj pogoršanje moralnih standarda nalazi izraz u karakteru vojnih zapovijedi i pravila angažiranja koje država smatra opravdanima u ime sigurnosti Izraela”, navode iz udruge.

Vodstvo udruge pritom naglašava koliko je stvarni odnos izraelske vojske prema Palestincima različit od percepcije izraelskog društva o tom odnosu:

“Dok je ta stvarnost dobro poznata izraelskim vojnicima i zapovjednicima, izraelsko društvo općenito nastavlja zatvarati oči i poriče ono što se radi u njegovo ime. Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili. Trudimo se da se čuju glasovi ovih vojnika, gurajući izraelsko društvo da se suoči sa stvarnošću koju je stvorilo”, poručuju izraelski veterani.

---

image

U pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici

Ronaldo Schemidt/Afp
---

Progon palestinskih pastira

Jedan od tih veterana je i Nadav Weiman, koji je od 2005. do 2008. kao vojnik izraelskih specijalnih snaga služio diljem Zapadne obale, a danas je zamjenik direktora spomenute organizacije Breaking the Silence. U tom svojstvu nedavno je bio domaćin novinarima američkog NPR-a (Nacionalni javni radio), koje je vodio po palestinskim selima na Zapadnoj obali, odnosno po onome što je ostalo od tih sela.

Kao što u reportaži pod naslovom “Izraelski doseljenici pojačavaju napade na palestinske farme, šireći ispostave na Zapadnoj obali” – objavljenoj prošlog vikenda – ističu novinari NPR-a, Weiman ih je odveo u napušteno selo Zanuta u brdima Južnog Hebrona, iz kojeg su palestinski seljaci pobjegli krajem studenoga.

“Mala skupina kamenih kuća i novoizgrađena škola nekada je bila dom za 250 ljudi i tisuće ovaca. Zajednica sada leži napuštena”, piše NPR.

Kako navode ljudskopravaške udruge koje dokumentiraju nasilje na Zapadnoj obali, žitelje Zanute otjerali su nasilni izraelski doseljenici koji žive u blizini. Američkim novinarima Weiman je rekao da su nakon 7. listopada doseljenici pojačali napade na palestinske zajednice, koristeći činjenicu da je pozornost svijeta usmjerena na rat u Gazi.

“Od 7. listopada 16 palestinskih zajednica pastira je pobjeglo. Šesnaest! To je broj koji nikad nisam mislio da ću izgovoriti”, veli Weiman.

Njegove riječi poklapaju se s onim što je izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem ustvrdila za BBC još sredinom listopada, tjedan dana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. B’Tselem je tada iznio da su njegovi aktivisti u danima nakon Hamasova napada dokumentirali “usklađene i organizirane napore doseljenika da iskoriste činjenicu što je cjelokupna međunarodna i lokalna pozornost usmjerena na Gazu i sjever Izraela, kako bi pokušali zauzeti zemlje na Zapadnoj obali”.

- Mnogo pastirskih obitelji i zajednica pobjeglo je jer su im prošlog tjedna prijetili doseljenici. Doseljenici su stanovnicima davali rok da odu i govorili im, ako to ne učine, da će im nauditi. Neka su sela potpuno ispražnjena - rekao je tada za BBC glasnogovornik B’Tselema Roy Yellin.

Tuga izraelskog specijalca

Vratimo se Weimanu. Po vlastitim riječima, bivši izraelski specijalac često navrati u selo Zanutu, jer kaže da se seljani nadaju povratku nakon rata. Ali ovog puta, kad je u selo doveo američke novinare, i sâm se šokirao: spomenuta novoizgrađena škola sada je bila srušena, a u ograđenom školskom dvorištu pasle su ovce izraelskih doseljenika.

---

image

Premijer Netanyahu i Smotrich ‘odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika‘, kažu iz organozacije ‘Mir sada‘

Ronen Zvulun/Afp
---

“Školu su buldožerima srušili doseljenici otkako ju je Weiman posljednji put posjetio. Stolovi i stolci leže među ruševinama dok su dječji crteži još uvijek zalijepljeni na raspadajuće zidove. Weiman kaže da doseljenici pokušavaju osigurati da se Palestinci ne vrate”, navode novinari NPR-a, dajući riječ samom Weimanu:

“Zašto rušiti školu? Ja ću vam reći zašto. Zato što želite da obitelji osjećaju da ovdje nisu sigurne. Bez škole, djeca se ne mogu vratiti. A ako nemate djecu, nemate života. Ne radi se samo o krađi stoke. Radi se o uništavanju osjećaja da si siguran, da možeš živjeti i ići u školu”, s tugom govori izraelski ratni veteran.

Prema Uredu UN-a za ljudska prava, na Zapadnoj obali živi oko 700.000 izraelskih doseljenika, koji su ilegalno - ali uz podršku Države Izrael – desetljećima gradili naselja na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući i istočni Jeruzalem, koji Palestinci drže glavnim gradom svoje buduće države. Time je Izrael otežao – a faktički i onemogućio - funkcioniranje te (ne)suđene palestinske države.

Prema Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda, izraelska politika naseljavanja svojih civila na okupirani teritorij predstavlja ratni zločin, a Vijeće sigurnosti UN-a takvu je izraelsku praksu kritiziralo kao “flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

Ekstremist s buldožerom

Kako navodi NPR, u novije vrijeme doseljenici pokušavaju proširiti ta naselja izgradnjom mreže manjih ispostava i zahvaćajući sve više palestinske zemlje, čak i bez odobrenja izraelske vlade.

“Ured UN-a za ljudska prava kaže da na tom području sada postoji više od 160 neovlaštenih ispostava”, piše američki medij, notirajući da nasilni doseljenici i njihove neovlaštene ispostave predstavljaju “sve veći izvor napetosti između Izraela i SAD-a”.

Prema Weimanovim riječima, doseljeničke ispostave niču diljem brda Južnog Hebrona, “s najmanje sedam novih od 7. listopada”. Kako kaže, doseljenici koji u njima žive su “ekstremniji”, a posebno doseljenik koji je odgovoran za bijeg palestinskih pastira iz sela Zanuta, radikal po imenu Yinon Levi.

“Posjeduje buldožer i živi u ispostavi koju Izrael nije odobrio i koja je vidljiva na susjednom brdu”, piše NPR, dodajući da se rečeni vlasnik buldožera koji je sravnio školu u Zanuti nalazi na popisu doseljenika koje je SAD nedavno sankcionirao:

“Levi je vodio skupinu doseljenika koji su sudjelovali u akcijama koje su stvarale atmosferu straha na Zapadnoj obali”, obznanio je State Department u informativnom biltenu od 1. veljače o novim sankcijama, navodeći da je Levi “predvodio napade na palestinske i beduinske civile i prijetio dodatnim nasiljem ako ne napuste svoju imovinu”.

NPR piše da nije jasno “mogu li sankcije pomoći u kontroli ovih doseljenika”, za koje Weiman kaže da ih štiti izraelska vojska i podržava njihova vojna okupacijska politika. Slično je lani u listopadu za BBC rekao i izraelski političar Dov Khenin, član Komunističke partije Izraela i bivši član Knesseta iz redova ljevičarske koalicije Hadash:

- Najtragičnije je to što nasilje ovih ekstremnih doseljenika ne izaziva nikakav odgovor izraelske vojske. A nasilje ima svoju vlastitu svrhu, da se riješi tih malih palestinskih zajednica, da ih izbaci iz njihovih domova – rekao je tada Khenin.

A Weiman kaže da izraelski doseljenici “djeluju nekažnjeno, uz potporu najdesnije izraelske vlade ikada”, u kojoj se premijer Benjamin Netanyahu može održati na vlasti isključivo “zahvaljujući potpori nekih malih ekstremističkih stranaka u njegovoj koaliciji”.

---

image

Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

Nema zemlje za Palestince

I upravo te “male ekstremističke stranke” daju ton izraelskoj politici prema Palestincima. Eklatantan primjer je ekstremistički izraelski ministar financija Bezalel Smotrich, vođa krajnje desne Vjerske cionističke stranke – poznat po izjavi od prošlog ožujka da “Palestinci ne postoje, jer ne postoji palestinski narod” - koji je američke i međunarodne napore da se izraelska doseljenička naselja obuzdaju nazvao rezultatom “antisemitske laži”:

- Kampanja “doseljeničkog nasilja” je antisemitska laž koju neprijatelji Izraela šire s ciljem klevete pionira doseljenika i doseljeničke inicijative, kako bi im naudili i time ocrnili cijelu državu Izrael – rekao je tada Smotrich, i sâm doseljenik.

Također, Smotrich je u veljači najavio da će Izrael izgraditi 3300 novih kuća za naselja na Zapadnoj obali, da bi 22. ožujka – baš na dan kad je u Izrael došao državni tajnik SAD-a Antony Blinken – objavio da će izraelska vlada zaplijeniti 800 hektara palestinske zemlje u dolini rijeke Jordan, pojasnivši da je riječ o “novoj spektakularnoj i važnoj mjeri za židovsko naseljavanje Zapadne obale”.

Prema izraelskoj organizaciji “Mir sada”, koja se bori protiv židovskog naseljavanja palestinskih područja, riječ je o najvećoj zapljeni palestinske zemlje od sklapanja mirovnih sporazuma iz Osla 1993. godine. Spomenuta organizacija u priopćenju je konstatirala da su premijer Netanyahu i Smotrich “odlučni boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika”.

Slično tome, i Weiman smatra da izgradnjom novih naselja Izrael čini ideju stvaranja palestinske države “sve udaljenijom”.

- Svaki četvorni metar zemlje koji uzmemo od Palestinaca nikada im se neće vratiti.

To je igra s nultim zbrojem. (...) Svakim danom sve je manje zemlje za Palestince – zaključuje s gorčinom ovaj izraelski veteran za NPR.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sven Nackstrand/Afp Hazem Bader/Afp Ronen Zvulun/Afp Jaafar Ashtiyeh/Afp Ronaldo Schemidt/Afp Jaafar Ashtiyeh/Afp
Sven Nackstrand/Afp

Izraelski vojnici na cesti blokiranoj zapaljenim gumama koje su postavili židovski doseljenici kako bi blokirali pristup arapskom selu Zaviyah na Zapadnoj obali, 8. studenog 1993. godine

Ronen Zvulun/Afp

Premijer Netanyahu i Smotrich ‘odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika‘, kažu iz organozacije ‘Mir sada‘

Jaafar Ashtiyeh/Afp

Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince u kojima su ovi potonji ozlijeđeni ili im je oštećena imovina

Ronaldo Schemidt/Afp

U pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici

Jaafar Ashtiyeh/Afp

Otpušteni vojnici koji se vraćaju u civilni život otkrivaju jaz između stvarnosti s kojom su se susreli na teritorijima i šutnje o toj stvarnosti koju zatiču kod kuće. Kako bi nastavili civilni život, vojnici moraju ignorirati ono što su vidjeli i učinili

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/izraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice-1377081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77cb277d66026bf37e86db6051f9659a7f729527 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izraelski+ratni+veterani+tra%C5%BEe+kraj+okupacije+Zapadne+obale%3A+Godinama+zlostavljamo+Palestince%2C+a+na%C5%A1e+dru%C5%A1tvo+to+pori%C4%8De%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fizraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice-1377081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fizraelski-ratni-veterani-traze-kraj-okupacije-zapadne-obale-godinama-zlostavljamo-palestince-a-nase-drustvo-to-porice-1377081 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Udrugu ‘Breaking the Silence‘ (Razbijanje tišine), još 2004. osnovala je skupina vojnika IDF-a. Veterani IDF-a ukazuju na to da se mladi izraelski vojnici na okupiranim teritorijima suočavaju s moralno spornim naredbama čije provođenje trajno utječe na njihovu psihu. ‘Vojnici koji služe na tim teritorijima svjedoče i sudjeluju u vojnim akcijama koje ih neizmjerno mijenjaju. Slučajevi zlostavljanja Palestinaca, pljačke i uništavanja imovine već su godinama norma‘, navode iz udruge [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Breaking the Silence [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBreaking the Silence

Izraelski ratni veterani traže kraj okupacije Zapadne obale: Godinama zlostavljamo Palestince, a naše društvo to poriče!

Piše Damir Pilić
1. travnja 2024. - 14:01
Izraelski vojnici na cesti blokiranoj zapaljenim gumama koje su postavili židovski doseljenici kako bi blokirali pristup arapskom selu Zaviyah na Zapadnoj obali, 8. studenog 1993. godineSven Nackstrand/Afp

Pokolj djece, žena i ponešto “hamasovaca” u Gazi traje već pola godine, zasjenivši ono što se za to vrijeme događa na okupiranoj Zapadnoj obali. I tamo, naime, Palestinci ginu u razmjerima koji nisu viđeni desetljećima, uz veliki porast nasilja izraelskih doseljenika koji napadaju palestinska sela i protjeruju njihove žitelje, provodeći tako etničko čišćenje Zapadne obale.

Prema službenim podacima, u ovih pola godine izraelske sigurnosne snage na Zapadnoj obali ubile su više od 400 Palestinaca, a još najmanje devet palestinskih civila ubili su izraelski doseljenici. Ured UN-a za humanitarna pitanja zabilježio je od 7. listopada – kada je Hamas terorističkim napadom na Izrael potaknuo nesrazmjernu izraelsku osvetu – više od 650 napada židovskih doseljenika na Palestince,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:39