StoryEditorOCM
Svijetdržave članice WHO-a

Globalni sporazum o pandemiji bit će sklopljen do 2025.: cilj novih pravila je jačenje svjetske obrane od novih patogena

Piše Hina
2. lipnja 2024. - 09:56

Razgovori čiji je cilj postizanje globalnog sporazuma o tome kako se bolje boriti protiv pandemija bit će zaključeni do 2025. ili ranije ako je moguće, objavila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

O sporazumu koji bi trebao poboljšati suradnju prije i tijekom pandemija, nakon priznatih neuspjeha tijekom pandemije covida-19, dvije su godine pregovarale 194 države članica WHO-a.

Ta je organizacija inicijalno imala namjeru ovaj tjedan sklopiti sporazum, ali su razgovori produženi zbog dubokih podjela između bogatih i siromašnijih zemalja o pitanjima poput dijeljenja cjepiva i spremnosti.

No, zemlje su se ipak uspjele dogovoriti o paralelnom sporazumu kojim se ažuriraju postojeća pravno obvezujuća zdravstvena pravila, poznata kao Međunarodni zdravstveni propisi (IHR), a koja uključuju novu kategoriju "pandemijske hitne situacije" kada se radi o najvažnijim i globalno prijetećim zdravstvenim krizama.

"Povijesne odluke koje su danas donesene pokazuju zajedničku želju država članica da zaštite vlastito i svjetsko stanovništvo od zajedničkog rizika kriza u javnom zdravstvu i budućih pandemija", izjavio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cilj promjena globalnih zdravstvenih pravila je jačanje svjetske obrane od novih patogena nakon što je covid-19 ubio više od 7 milijuna ljudi, prema podacima WHO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 08:40