StoryEditorOCM
Svijet79. brigada

Dvojac ukrajinskih vojnika sam uništio čak 40 ruskih tenkova, oštetili ih još 20: ‘Svoj posao radim efikasno‘

Piše Vijesti SD
7. veljače 2024. - 11:35

Tijekom zračnih bitki u Drugom svjetskom ratu, pet posto pilota – najsretnijih i najvještijih asova – bilo je zaslužno za 40 posto pogođenih meta, pokazuju podaci autora i povjesničara Mikea Spicka, piše Forbes

Isto vrijedi i za kopnene bitke u ruskom ratu protiv Ukrajine. Najsretniji i najvještiji borci odgovorni su za neproporcionalno velik broj uspješnih napada.

Ukrajinska vojska broji milijun trupa, a malo njih je sretnije – ili vještije – od pripadnika 79. brigade kodnog imena “Gagauz”. On je dio dvočlanog tima čiji je zadatak ispaljivanje protutenkovskih projektila Javelin američke izrade, a navodno je uništio preko 40 ruskih tenkova, oklopnih vozila za prijevoz trupa i inženjerskih vozila. Oštetio ih je još 20.

To je sve postigao u samo jednom sektoru fronte – oko Vuhledara na istoku Ukrajine. “Svoj posao radim efikasno,” rekao je u službenom intervjuu kojeg je preveo estonski analitičar na X-u, @wartranslated.

Kako bismo dobili bolju perspektivu o tim brojkama, treba naglasiti kako je njegov tim samo jedan od nekoliko timova za Javeline u 79. brigadi, a ta brigada jedna je od oko stotinjak u ukrajinskim kopnenim snagama.

Te brigade dobile su tisuće projektila Javelin koji mogu pogoditi vozila na udaljenosti od preko tri kilometra. Samo SAD je Ukrajini dao 10.000 tih projektila, no to je bilo prije nego su proruski Republikanci u američkom Kongresu krajem prošle godine blokirali slanje dodatne pomoći.

Ukrajinci su projektilima Javelin uništili tisuće tenkova i borbenih i drugih vozila.

Vrlo je moguće kako su upravo Gagauz i njegov tim odgovorni za značajan udio u tom broju.

Gagauz je postao zadužen za napade Javelinom u ljeto 2022. godine. “Rečeno mi je da se pripremim, vidio sam metu i ispalio,” kaže on. “Pogodio sam ju i to mi se svidjelo.”

U narednih 18 mjeseci, on bi u prosjeku pogodio najmanje tri ruska vozila mjesečno, više ako oduzmete vrijeme koje je proveo dalje od fronte. Moguće je kako Gagauz raznese po jedan ruski tenk ili borbeno vozilo svaki tjedan koji provede u aktivnoj borbi.

79. brigada ima i druge ovakve asove, uključujući nižeg narednika Andrija H. koji je uspješno pogodio čak četiri ruska vozila tijekom jedne bitke u siječnju. Ipak, moguće je kako je upravo Gagauz najopasniji za Ruse.

“Uvijek radimo u parovima,” objasnio je, i najčešće s već utemeljenih pozicija u ničijoj zemlji između ruskih i ukrajinskih pozicija. U slučaju nužde, kaže, može promijeniti poziciju kako bi dobio bolji pregled, piše Forbes

Gagauz upravlja lansirnom cijevi za Javelin, a njegov suborac iz tima priprema projektile. “Kada pronađem metu, izdam naredbu,” kaže Gagauz. “On pripremi projektil dok ja pratim metu i potom ju ispalimo.”

Jednom kada je projektil Javelin ispaljen, jedinica se odmah može povući. To bi i trebali učiniti, jer će dobro obučen neprijatelj odmah uzvratiti vatru. Gagauz se prisjeća kako je završio pod paljbom ruskih ratnih zrakoplova i raketa. “Napadanje tenkova vrlo je opasan posao.”

Jedna od ruskih jedinica koja je iskusila Gagauzove vještine zaista nema sreće. Gotovo dvije godine, 155. brigada ruskih marinaca pokušava – zasad bezuspješno – okupirati Vuhledar, jedan od gradova koji brani Gagauzova 79. brigada.

Ceste i polja oko Vuhledara načičkana su olupinama ruskih vozila. Najmanje 40 ih je tamo završilo zbog Gagauza.

Kao i u Drugom svjetskom ratu, asovi u Ukrajini pogađaju najviše meta, a moguće je kako imaju i višu stopu preživljavanja, i to zahvaljujući istim onim instinktima i izbrušenim vještinama koje ih čine tako efikasnim ubojicama.

Ako postoji išta što može poraziti Gagauza, onda je to američka republikanska stranka, koja već mjesecima odbija glasati o slanju dodatne pomoći Ukrajini, pomoći koja uključuje projektile Javelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:21