StoryEditorOCM
Svijetusponi i padovi

Dobri rezultati kompanija izazvali velik skok Wall Streeta, prednjačila Meta

Piše Hina
28. travnja 2023. - 07:18

Na Wall Streetu su četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima tehnoloških divova, prvenstveno Mete, krovne kompanije Facebooka.

Dow Jones porastao je 1,57 posto, na 33.826 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,96 posto, na 4.135 bodova, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 12.142 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u sektoru komunikacijskih usluga, 5,5 posto.

Pritom je najveća dobitnica bila dionica Mete, sa skokom cijene za gotovo 14 posto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka izvijestila o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Tehnološki sektor već su prethodnih dana potaknuli snažni rezultati poslovanja divova, kao što su Microsoft, Amazon.com i Alphabet.

„Zarade Facebooka i drugih velikih tehnoloških kompanija ugodne su iznenadile. Modeli poslovanja tih kompanija čine se vrlo otporni na usporavanje rasta gospodarstva. Uz to, te kompanije imaju puno gotovine, pa pokreću programe otkupa dionica”, objašnjava Mona Mahajan, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile financijska izvješća, njih gotovo 80 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga su poboljšana i očekivanja po pitanju cijele sezone objave izvješća. Prema posljednjim procjenama analitičara u anketi Reutersa, zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bit će u prvom tromjesečju oko 2,5 posto manje nego u istom lanjskom kvartalu, dok se na početku sezone objava rezultata očekivao pad zarada od oko 5 posto.

U fokusu ulagača bio je jučer i podatak da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 1,1 posto na anualiziranoj razini, znatno manje od očekivanih 2 posto.

Pritom se inflacija u tom kvartalu zadržala na višim razinama nego što su analitičari očekivali.

„Makroekonomska izvješća i dalje pokazuju miješanu sliku trendova usporavanja i ubrzavanja. Teško je reći koliko je dobra vijest uistinu dobra, i obrnuto, kada su u pitanju daljnji potezi Feda”, kaže Thomas Martin, portfelj menadžer u tvrtki Globalt.

Usporavanje rasta gospodarstva nije dobra vijest zbog rizika od recesije, kao i pada prihoda i zarada kompanija.

S druge strane, osnovni cilj američke središnje banke je usporavanje rasta gospodarstva jer će se tako usporiti i rast inflacije. A to znači da bi Fed uskoro mogao završiti ciklus povećanja kamata, što bi bilo pozitivno za tržište kapitala.

Premda se i dalje očekuje da će Fed na sjednici idućega tjedna povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, u raspon od 5 do 5,25 posto, sve je više onih koji smatraju da bi već krajem ove godine Fed mogao početi smanjivati kamate.

A na europskim se burzama jučer trgovalo opreznije nego na Wall Streetu. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.831 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,03 posto, na 15.800 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 7.483 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:12