StoryEditorOCM
Svijetpotreban potez

Von der Leyen najavila pomoć EU za poplavljena područja u srednjoj Europi, iz fondova će se osigurati 10 milijardi eura

Piše hina
19. rujna 2024. - 20:11

 

 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe koje su pogođene katastrofalnim poplavama.

“Mogli bismo mobilizirati 10 milijardi eura iz kohezijskih fondova za zemlje koje su pogođene poplavama”, rekla je von der Leyen u Wroclawu u Poljskoj, gdje zajedno s premijerima Poljske, Slovačke, Češke i Austrije obišla poplavljena područja.

Istaknula je da sada treba iskoristiti sva raspoloživa sredstva. U prvom redu tu je Fond solidarnosti, koji se može koristiti za obnovu infrastrukture, poput cesta, željeznice, mostova i slično.

image

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u četvrtak u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe koje su pogođene katastrofalnim poplavama

Afp

“Ali, mislim da to neće biti dovoljno s obzirom na goleme razmjere štete”, rekla je von der Leyen.

Drugi izvor su kohezijski fondovi, koji se inače koristi uz sufinanciranje država članica. U ovom slučaju ne bi se tražilo nacionalno sufinanciranje i sva bi sredstva dolazila iz kohezijskog fonda te bi se na taj način osiguralo oko 10 milijardi eura.

“Potrebna je maksimalna fleksibilnost, a vama je potrebna brza pomoć. Stoga moramo mobilizirati kohezijske fondove na fleksibilan i ciljan način tamo gdje je najpotrebnije”, rekla je predsjednica Komisije.

image

Strava u Ostravi u Češkoj

 

 

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 20:18