stdClass Object ( [id] => 1262331 [title] => Cospito iz zatvora destabilizirao čitavu Italiju: međunarodni anarhisti zbog njega napadaju talijanske ambasade [alias] => cospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan utamničeni anarhist uspio je dignuti čitavu talijansku državu na noge. Zove se Alfredo Cospito i ima 55 godina.

Ovaj čovjek - koji u Italiji služi 30-godišnju kaznu zatvora zbog pucnjave i dvostrukog bombaškog napada - već više od 100 dana štrajka glađu tražeći da se ukine striktni izolacijski režim u kojem je smješten, poznat pod nazivom „41 bis”.

Taj zloglasni protokol „41 bis”, inače rezerviran za glavne šefove mafije, osmišljen je kako bi zatvorenicima onemogućio komunikaciju s vanjskim svijetom. Cospito je u taj režim stavljen u svibnju prošle godine, nakon što je iz zatvora pisao članke u kojima je pozivao svjetske anarhiste da nastave svoju oružanu borbu.

Činilo se tada da je talijanska država riješila problem s ambicioznim 55-godišnjim militaristom: režim „41 bis” spriječit će ga da piše i objavljuje iz zatvora, a prestanak kontakta s vanjskim svijetom učinit će ga nebitnim.

Međutim, stvar se otela kontroli: talijanske ambasade diljem svijeta sada strahuju da bi se mogle naći na meti napada međunarodnih anarhista koji su solidarni s Cospitom. Uzbunu je ovog tjedna javno oglasio talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani:

- Talijanska veleposlanstva diljem svijeta u opasnosti su od anarhističkih napada povezanih sa slučajem Alfreda Cospita koji štrajka glađu. Podižemo sigurnost u svim našim ambasadama i konzulatima jer su trenutno međunarodni anarhisti mobilizirani protiv talijanske države - rekao je Tajani na tiskovnoj konferenciji u Rimu, kako prenosi Reuters.

Izgubio 40 kilograma

Prije dva mjeseca grčki anarhisti u Ateni su Molotovljevim koktelom zapalili automobil talijanske diplomatkinje Susanne Schlein - parkiran pred njenom kućom - nazvavši to „činom solidarnosti s Cospitom”. Tajani je taj čin nazvao „najozbiljnijim incidentom do sada”, dodavši da se zadnjih mjeseci, otkad Cospito štrajka glađu, događaju i „brojni drugi napadi, vandalizam i demonstracije”.

Kako je precizirao, napadi na talijanske ambasade, konzulate i kulturne institute dogodili su se u Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Njemačkoj, Španjolskoj i Švicarskoj. Pritom su talijanskim diplomatskim dužnosnicima nerijetko slana prijeteća pisma s mecima.

Anarhistički napadi povodom „slučaja Cospito” zabilježeni su i ovog tjedna, kada je u ponedjeljak navečer zapaljeno više automobila u Rimu i Milanu, samo par sati nakon što je Cospito iz zatvora na Sardiniji prebačen u jedan zatvor u Milanu s boljim zdravstvenim uvjetima, što je tražio nacionalni pravobranitelj za zatvorenike.

Cospito se, naime, nalazi u vrlo lošem stanju: izgubio je preko 40 kilograma (preživljava na vodi, šećeru i medu), a izvori navode da je toliko slab da više ne može hodati, te postoji opasnost da bi mogao preminuti od posljedica štrajka glađu.

Menadžeri na meti Crvenih brigada

Cospito je u zatvoru završio nakon što je u svibnju 2012. u Genovi ranio Roberta Adinolfija, izvršnog direktora tvrtke za nuklearni inženjering Ansaldo Nuclear, pucavši mu iz pištolja u nogu (tu su taktiku nekoć koristile Crvene brigade). U pismu upućenom dnevniku „Corriere della Sera”, odgovornost za atentat preuzela je talijanska anarhistička grupa FAI („Neformalna anarhistička federacija”), navodeći da je napad „izveden kako bi se kaznio jedan od mnogih vračeva atomske industrije”.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

BBC je tada podsjetio da je Ansaldo Grupa dio zrakoplovnog i obrambenog diva Finmeccanica, čija su čak četvorica menadžera tijekom 1970-ih i 80-ih bili mete napada Crvenih brigada.

Za to ranjavanje Adinolfija – koje je izveo pucajući s motocikla – Cospito je 2013. osuđen na deset godina i osam mjeseci zatvora. Dok je služio tu kaznu, optužen je da je u lipnju 2006. postavio dvije bombe ručne izrade u kontejner u blizini policijske škole u Fossanu, u pokrajini Cuneo. „Bombe, rašpe, livorveri”, napisao bi pokojni mag Miljenko Smoje.

Iako od eksplozije ovih dviju bombi nitko nije ni ubijen ni ozlijeđen, Caspito je za taj čin, koji je okvalificiran kao „masakr”, dobio još 20 godina zatvora, te mu je ukupna kazna povećana na 30 godina.

Štoviše, u aktualnom žalbenom procesu tužitelji traže da mu se kazna preinači u doživotnu, bez prava na pomilovanje. Upravo je ta činjenica otvorila neka etička pitanja o kojima sada raspravljaju talijanski i svjetski mediji.

Kazneno djelo ‘političkog masakra‘

„Priča o štrajku glađu Alfreda Cospita, jedine osobe koja je režim ‘41-bis‘ zatvorena iz političkih razloga, vraća u fokus rasprave korištenje surovog zatvorskog režima na koji je osuđen zbog masakra koji nije uzrokovao smrt ili ozljede. Rasprava se tiče razmjernosti kazne i mogućnosti da se njegova osuda pretvori u kaznu doživotnog zatvora, čime bi izgubio svaku mogućnost pristupa zatvorskim pogodnostima”, piše talijansko izdanje američkog magazina „Wired”.

Spomenuti časopis pojašnjava da je nakon dodatne osude zbog „masakra” Cospito smješten u zatvorski krug visoke sigurnosti, uz vrlo strogi nadzor, ali i uz jamstvo nekih prava poput mogućnosti pisanja članaka i publikacija. To se, međutim, promijenilo kada je Kasacijski sud lani, na zahtjev tužiteljstva, odlučio da se Cospitu mora suditi za kazneno djelo „političkog masakra”.

Ova naizgled sitna razlika između „običnog masakra” i „političkog masakra” u praksi dovodi do krupnih posljedica. Naime, „politički masakr” je puno teže kazneno djelo koje dovodi u pitanje „sigurnost države", na temelju članka 285. Kaznenog zakona, koji predviđa doživotni zatvor čak i ako napad nije prouzročio smrt ili ozljedu, te predviđa opciju doživotnog zatvora.

„Vrlo oštar i malo korišten izbor, s obzirom na to da se članak 285. nije primjenjivao čak ni za masakr u Bologni”, komentira Wired, misleći na teroristički napad iz kolovoza 1980. godine, kada je u atentatu bombom ubijeno 85 ljudi u čekaonici željezničke stanice u Bologni.

Za taj zločin u Bologni osuđeno je više članova neofašističke desnice, među kojima je bilo i pripadnika talijanske vojne obavještajne službe. Za razliku od anarhista Cospita, nitko od navedenih fašista nije završio u režimu „41 bis”.

Anarhistički Kum

„Iz tog razloga, a da nije uzrokovao smrt, za eksploziju koja se dogodila usred noći i na pustom mjestu, Cospito je izravno osuđen na ‘41-bis‘ i riskira da mu se kazna pretvori u doživotni zatvor”, konstatira Wired.

---

image
Filippo Monteforte/Afp
---

Kao poseban paradoks, časopis ističe da su talijanski suci pri donošenju odluke izjednačili organizacijsku strukturu anarhista i mafijaša. U stvarnosti se te strukture razlikuju kao nebo i zemlja.

Naime, tipično za pokret kojem pripada, Cospito se definira kao „individualistički anarhist”, te je dio organizacije koja se punim imenom naziva „Neformalna anarhistička federacija - Međunarodna revolucionarna fronta” (FAI–FRI). I opet tipično za anarhistički pokret, posrijedi je horizontalna organizacija sastavljena od ćelija koje djeluju potpuno autonomno u različitim zemljama.

Međutim, talijanski suci su ustvrdili da organizacija FAI–FRI ima vertikalnu hijerarhijsku strukturu poput organiziranog kriminala mafijaškog tipa, te da na vrhu te hijerarhije stoji Cospito, kao nekakav „anarhistički Kum”.

Svak tko iole poznaje barem osnovne principe anarhizma, zna da je ovo potpuni nonsens: ako bi se tražila „specifična karakteristika” koja anarhizam razlikuje od svih drugih ideologija, onda je to upravo anarhistički otpor svakoj vertikalnoj, hijerarhijskoj strukturi, odnosno inzistiranje na horizontalnom ustroju.

Međutim, čini se da talijanski suci nikad u životu nisu pročitali ni retka o anarhizmu, pa su ga mrtvi-hladni izjednačili s vertikalnim mafijaškim ustrojem.

„To izjednačavanje u izravnoj je suprotnosti sa samom definicijom anarhističke organizacije, ali je jedino to moglo opravdati režim ‘41-bis‘, predviđen za zločine mafijaškog tipa na takav način da spriječi mafijaške šefove da komuniciraju sa svojim podređenima, te da ih se tako prisili da surađuju s pravdom kako bi se izvukli iz tog položaja”, piše Wired.

Mogao bi umrijeti

Tako je Cospito 19. listopada prošle godine započeo štrajk glađu, koji traje i danas. Ročište na Kasacijskom sudu prvobitno je bilo zakazano za 20. travnja ove godine, ali je pomaknuto za 7. ožujka, nakon što je liječnica dr. Angelica Milia, koja prati zdravstveno stanje zatočenog anarhista, objasnila da bi Cospito, ako nastavi sa štrajkom, mogao umrijeti prije 20. travnja.

Talijanska agencija ANSA ovog je tjedna objavila da se Cospitovo zdravlje „pogoršava”, dok je njegov odvjetnik Flavio Rossi Albertini obznanio da njegov zatočeni klijent sada želi prestati uzimati dodatke prehrani.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

- Danas je Alfreda Cospita vidio moj suradnik, koji ga je našao iscrpljenim i saznao da je odlučio prestati uzimati suplemente. Ova me odluka brine, nadam se da ću ga natjerati da razmisli – izjavio je Albertini u utorak za RAI Radio 1.

BBC ovog tjedna piše da je režim „41 bis” u sadašnjem obliku uveden 1992. godine, nakon mafijaških ubojstava talijanskih sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina, a izvorno su te rigorozne mjere trebale odsjeći mafijaške šefove od vanjskog svijeta i drugih zatvorenika, te ih spriječiti da iz zatvora nastave naređivati izvođenje kaznenih djela.

„Sada, međutim, zatvorski režim ‘41 bis‘ može se primijeniti na ljude koji su proglašeni krivima za zločine u rasponu od terorizma do krijumčarenja duhana i otmice”, ističe BBC.

S ljudima 15 sati godišnje

Kritičari režima „41 bis” - uključujući bivše zatvorenike koji su ga doživjeli - kažu da je samoća s kojom se suočavaju uznici „nepodnošljiva” i da su ćelije jedva dovoljno velike za krevet.

Osim što primaju samo jedan nadzirani posjet članova obitelji mjesečno, zatvorenicima je zabranjeno komunicirati s drugim zatvorenicima ili sastajati se s trećim osobama. Jednosatni dnevni odmor moraju provesti u izolaciji, te nemaju pristup zajedničkim prostorijama.

Odvjetnici ljevičarske teroristice Nadie Lioce, nekadašnje pripadnice Crvenih brigada koja već dva desetljeća živi pod režimom „41 bis”, rekli su za BBC da zbog strogih ograničenja Liuce komunicira s ljudima ukupno tek 15 sati godišnje.

Talijanski mediji ranije su prenijeli ocjenu Lioceinih odvjetnika da je ona sada toliko „psihološki izolirana” da s majkom i sestrom, kad je posjete, „ne može razgovarati dulje od nekoliko minuta”.

BBC: Srednjovjekovni oblik kazne

Amnesty International i Europski sud za ljudska prava kritizirali su više aspekata režima „41 bis”, a čak je i američki sud 2007. odbio izručiti osuđenog mafijaškog trgovca drogom, uz obrazloženje da bi režim „41 bis”, s kojim bi se suočio u Italiji, „predstavljao mučenje”.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

BBC pak ističe kako pravni stručnjaci tvrde da je ovaj režim zapravo „srednjovjekovni oblik kazne”.

Aktualna nacionalistička talijanska vlada premijerke Giorgie Meloni – čiji se stavovi opisuju kao radikalno desni, čak i fašistički - odbacila je mogućnost ublažavanja Cospitova zatvorskog režima, ustvrdivši kako „ne može popustiti prijetnjama ili terorističkim činovima”.

Slične stavove iskazuju i drugi članovi talijanske vlade: ministar pravosuđa Carlo Nordio rekao je ovog tjedna kako recentni val anarhističkog nasilja i vandalizma dokazuje da i dalje postoji veza između Cospita i drugih anarhista, te da „to opravdava održavanje režima ‘41 bis‘”.

Poznavatelje situacije takva endemska politika aktualnih talijanskih vlasti prema Cospitu nimalo ne čudi: fašisti nikad nisu voljeli anarhiste, a od Španjolskog građanskog rata smatraju ih smrtnim neprijateljima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOMBE, RAŠPE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BOMBE, RAŠPE... 2 0 11426 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-05 19:52:22 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-05 20:13:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-05 20:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Cospito iz zatvora destabilizirao čitavu Italiju: međunarodni anarhisti zbog njega napadaju talijanske ambasade [metakey] => Alfredo Cospito, anarhisti, italija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24253977.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24254265.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24254247.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24253923.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/05\/24254052.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Filippo Monteforte\/Afp","Piero Cruciatti\/Afp","Piero Cruciatti\/Afp","Filippo Monteforte\/Afp","Piero Cruciatti\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24253977_1920.jpg":"1920x1080","k_24253977_1280.jpg":"1280x1280","k_24253977_1024.jpg":"1024x1024","k_24253977_640.jpg":"640x640","k_24253977_480.jpg":"480x480","k_24253977_340.jpg":"340x340","k_24253977_220.jpg":"220x220","o_24253977_1280.jpg":"1280x853","o_24253977_1024.jpg":"1024x682","o_24253977_640.jpg":"640x426","o_24253977_480.jpg":"480x320","o_24253977_340.jpg":"340x226","o_24253977_220.jpg":"220x146","h_24253977_1280.jpg":"1280x854","h_24253977_1024.jpg":"1024x683","h_24253977_640.jpg":"640x427","h_24253977_480.jpg":"480x320","h_24253977_340.jpg":"340x227","h_24253977_220.jpg":"220x147","pp_24253977_1280.jpg":"1280x1628","pp_24253977_1024.jpg":"1024x1303","pp_24253977_640.jpg":"640x814","pp_24253977_480.jpg":"480x611","pp_24253977_340.jpg":"340x432","pp_24253977_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24254265_1920.jpg":"1920x1080","k_24254265_1280.jpg":"1280x1280","k_24254265_1024.jpg":"1024x1024","k_24254265_640.jpg":"640x640","k_24254265_480.jpg":"480x480","k_24254265_340.jpg":"340x340","k_24254265_220.jpg":"220x220","o_24254265_1280.jpg":"1280x853","o_24254265_1024.jpg":"1024x682","o_24254265_640.jpg":"640x426","o_24254265_480.jpg":"480x320","o_24254265_340.jpg":"340x226","o_24254265_220.jpg":"220x146","h_24254265_1280.jpg":"1280x854","h_24254265_1024.jpg":"1024x683","h_24254265_640.jpg":"640x427","h_24254265_480.jpg":"480x320","h_24254265_340.jpg":"340x227","h_24254265_220.jpg":"220x147","pp_24254265_1280.jpg":"1280x1628","pp_24254265_1024.jpg":"1024x1303","pp_24254265_640.jpg":"640x814","pp_24254265_480.jpg":"480x611","pp_24254265_340.jpg":"340x432","pp_24254265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24254247_1920.jpg":"1920x1080","k_24254247_1280.jpg":"1280x1280","k_24254247_1024.jpg":"1024x1024","k_24254247_640.jpg":"640x640","k_24254247_480.jpg":"480x480","k_24254247_340.jpg":"340x340","k_24254247_220.jpg":"220x220","o_24254247_1280.jpg":"1280x853","o_24254247_1024.jpg":"1024x682","o_24254247_640.jpg":"640x426","o_24254247_480.jpg":"480x320","o_24254247_340.jpg":"340x226","o_24254247_220.jpg":"220x146","h_24254247_1280.jpg":"1280x854","h_24254247_1024.jpg":"1024x683","h_24254247_640.jpg":"640x427","h_24254247_480.jpg":"480x320","h_24254247_340.jpg":"340x227","h_24254247_220.jpg":"220x147","pp_24254247_1280.jpg":"1280x1628","pp_24254247_1024.jpg":"1024x1303","pp_24254247_640.jpg":"640x814","pp_24254247_480.jpg":"480x611","pp_24254247_340.jpg":"340x432","pp_24254247_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24253923_1920.jpg":"1920x1080","k_24253923_1280.jpg":"1280x1280","k_24253923_1024.jpg":"1024x1024","k_24253923_640.jpg":"640x640","k_24253923_480.jpg":"480x480","k_24253923_340.jpg":"340x340","k_24253923_220.jpg":"220x220","o_24253923_1280.jpg":"1280x853","o_24253923_1024.jpg":"1024x682","o_24253923_640.jpg":"640x426","o_24253923_480.jpg":"480x320","o_24253923_340.jpg":"340x226","o_24253923_220.jpg":"220x146","h_24253923_1280.jpg":"1280x854","h_24253923_1024.jpg":"1024x683","h_24253923_640.jpg":"640x427","h_24253923_480.jpg":"480x320","h_24253923_340.jpg":"340x227","h_24253923_220.jpg":"220x147","pp_24253923_1280.jpg":"1280x1628","pp_24253923_1024.jpg":"1024x1303","pp_24253923_640.jpg":"640x814","pp_24253923_480.jpg":"480x611","pp_24253923_340.jpg":"340x432","pp_24253923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24254052_1920.jpg":"1920x1080","k_24254052_1280.jpg":"1280x1280","k_24254052_1024.jpg":"1024x1024","k_24254052_640.jpg":"640x640","k_24254052_480.jpg":"480x480","k_24254052_340.jpg":"340x340","k_24254052_220.jpg":"220x220","o_24254052_1280.jpg":"1280x853","o_24254052_1024.jpg":"1024x682","o_24254052_640.jpg":"640x426","o_24254052_480.jpg":"480x320","o_24254052_340.jpg":"340x226","o_24254052_220.jpg":"220x146","h_24254052_1280.jpg":"1280x854","h_24254052_1024.jpg":"1024x683","h_24254052_640.jpg":"640x427","h_24254052_480.jpg":"480x320","h_24254052_340.jpg":"340x227","h_24254052_220.jpg":"220x147","pp_24254052_1280.jpg":"1280x1628","pp_24254052_1024.jpg":"1024x1303","pp_24254052_640.jpg":"640x814","pp_24254052_480.jpg":"480x611","pp_24254052_340.jpg":"340x432","pp_24254052_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7843035 Threads: 4 Questions: 1576261128 Slow queries: 4809925 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111910118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/cospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade-1262331 [printLink] => /vijesti/svijet/cospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade-1262331?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705198 [name] => Alfredo Cospito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-05 21:13:18 [main_article_id] => 0 [alias] => alfredo-cospito [link] => /tag/alfredo-cospito ) [1] => stdClass Object ( [id] => 75963 [name] => anarhisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anarhisti [link] => /tag/anarhisti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOMBE, RAŠPE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Cospito iz zatvora destabilizirao čitavu Italiju: međunarodni anarhisti zbog njega napadaju talijanske ambasade [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24253977.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Filippo Monteforte/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24253977.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24254265.jpg [title] => Piero Cruciatti/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24254247.jpg [title] => Piero Cruciatti/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24253923.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/05/24254052.jpg [title] => Piero Cruciatti/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan utamničeni anarhist uspio je dignuti čitavu talijansku državu na noge. Zove se Alfredo Cospito i ima 55 godina.

Ovaj čovjek - koji u Italiji služi 30-godišnju kaznu zatvora zbog pucnjave i dvostrukog bombaškog napada - već više od 100 dana štrajka glađu tražeći da se ukine striktni izolacijski režim u kojem je smješten, poznat pod nazivom „41 bis”.

Taj zloglasni protokol „41 bis”, inače rezerviran za glavne šefove mafije, osmišljen je kako bi zatvorenicima onemogućio komunikaciju s vanjskim svijetom. Cospito je u taj režim stavljen u svibnju prošle godine, nakon što je iz zatvora pisao članke u kojima je pozivao svjetske anarhiste da nastave svoju oružanu borbu.

Činilo se tada da je talijanska država riješila problem s ambicioznim 55-godišnjim militaristom: režim „41 bis” spriječit će ga da piše i objavljuje iz zatvora, a prestanak kontakta s vanjskim svijetom učinit će ga nebitnim.

Međutim, stvar se otela kontroli: talijanske ambasade diljem svijeta sada strahuju da bi se mogle naći na meti napada međunarodnih anarhista koji su solidarni s Cospitom. Uzbunu je ovog tjedna javno oglasio talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani:

- Talijanska veleposlanstva diljem svijeta u opasnosti su od anarhističkih napada povezanih sa slučajem Alfreda Cospita koji štrajka glađu. Podižemo sigurnost u svim našim ambasadama i konzulatima jer su trenutno međunarodni anarhisti mobilizirani protiv talijanske države - rekao je Tajani na tiskovnoj konferenciji u Rimu, kako prenosi Reuters.

Izgubio 40 kilograma

Prije dva mjeseca grčki anarhisti u Ateni su Molotovljevim koktelom zapalili automobil talijanske diplomatkinje Susanne Schlein - parkiran pred njenom kućom - nazvavši to „činom solidarnosti s Cospitom”. Tajani je taj čin nazvao „najozbiljnijim incidentom do sada”, dodavši da se zadnjih mjeseci, otkad Cospito štrajka glađu, događaju i „brojni drugi napadi, vandalizam i demonstracije”.

Kako je precizirao, napadi na talijanske ambasade, konzulate i kulturne institute dogodili su se u Argentini, Boliviji, Brazilu, Čileu, Njemačkoj, Španjolskoj i Švicarskoj. Pritom su talijanskim diplomatskim dužnosnicima nerijetko slana prijeteća pisma s mecima.

Anarhistički napadi povodom „slučaja Cospito” zabilježeni su i ovog tjedna, kada je u ponedjeljak navečer zapaljeno više automobila u Rimu i Milanu, samo par sati nakon što je Cospito iz zatvora na Sardiniji prebačen u jedan zatvor u Milanu s boljim zdravstvenim uvjetima, što je tražio nacionalni pravobranitelj za zatvorenike.

Cospito se, naime, nalazi u vrlo lošem stanju: izgubio je preko 40 kilograma (preživljava na vodi, šećeru i medu), a izvori navode da je toliko slab da više ne može hodati, te postoji opasnost da bi mogao preminuti od posljedica štrajka glađu.

Menadžeri na meti Crvenih brigada

Cospito je u zatvoru završio nakon što je u svibnju 2012. u Genovi ranio Roberta Adinolfija, izvršnog direktora tvrtke za nuklearni inženjering Ansaldo Nuclear, pucavši mu iz pištolja u nogu (tu su taktiku nekoć koristile Crvene brigade). U pismu upućenom dnevniku „Corriere della Sera”, odgovornost za atentat preuzela je talijanska anarhistička grupa FAI („Neformalna anarhistička federacija”), navodeći da je napad „izveden kako bi se kaznio jedan od mnogih vračeva atomske industrije”.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

BBC je tada podsjetio da je Ansaldo Grupa dio zrakoplovnog i obrambenog diva Finmeccanica, čija su čak četvorica menadžera tijekom 1970-ih i 80-ih bili mete napada Crvenih brigada.

Za to ranjavanje Adinolfija – koje je izveo pucajući s motocikla – Cospito je 2013. osuđen na deset godina i osam mjeseci zatvora. Dok je služio tu kaznu, optužen je da je u lipnju 2006. postavio dvije bombe ručne izrade u kontejner u blizini policijske škole u Fossanu, u pokrajini Cuneo. „Bombe, rašpe, livorveri”, napisao bi pokojni mag Miljenko Smoje.

Iako od eksplozije ovih dviju bombi nitko nije ni ubijen ni ozlijeđen, Caspito je za taj čin, koji je okvalificiran kao „masakr”, dobio još 20 godina zatvora, te mu je ukupna kazna povećana na 30 godina.

Štoviše, u aktualnom žalbenom procesu tužitelji traže da mu se kazna preinači u doživotnu, bez prava na pomilovanje. Upravo je ta činjenica otvorila neka etička pitanja o kojima sada raspravljaju talijanski i svjetski mediji.

Kazneno djelo ‘političkog masakra‘

„Priča o štrajku glađu Alfreda Cospita, jedine osobe koja je režim ‘41-bis‘ zatvorena iz političkih razloga, vraća u fokus rasprave korištenje surovog zatvorskog režima na koji je osuđen zbog masakra koji nije uzrokovao smrt ili ozljede. Rasprava se tiče razmjernosti kazne i mogućnosti da se njegova osuda pretvori u kaznu doživotnog zatvora, čime bi izgubio svaku mogućnost pristupa zatvorskim pogodnostima”, piše talijansko izdanje američkog magazina „Wired”.

Spomenuti časopis pojašnjava da je nakon dodatne osude zbog „masakra” Cospito smješten u zatvorski krug visoke sigurnosti, uz vrlo strogi nadzor, ali i uz jamstvo nekih prava poput mogućnosti pisanja članaka i publikacija. To se, međutim, promijenilo kada je Kasacijski sud lani, na zahtjev tužiteljstva, odlučio da se Cospitu mora suditi za kazneno djelo „političkog masakra”.

Ova naizgled sitna razlika između „običnog masakra” i „političkog masakra” u praksi dovodi do krupnih posljedica. Naime, „politički masakr” je puno teže kazneno djelo koje dovodi u pitanje „sigurnost države", na temelju članka 285. Kaznenog zakona, koji predviđa doživotni zatvor čak i ako napad nije prouzročio smrt ili ozljedu, te predviđa opciju doživotnog zatvora.

„Vrlo oštar i malo korišten izbor, s obzirom na to da se članak 285. nije primjenjivao čak ni za masakr u Bologni”, komentira Wired, misleći na teroristički napad iz kolovoza 1980. godine, kada je u atentatu bombom ubijeno 85 ljudi u čekaonici željezničke stanice u Bologni.

Za taj zločin u Bologni osuđeno je više članova neofašističke desnice, među kojima je bilo i pripadnika talijanske vojne obavještajne službe. Za razliku od anarhista Cospita, nitko od navedenih fašista nije završio u režimu „41 bis”.

Anarhistički Kum

„Iz tog razloga, a da nije uzrokovao smrt, za eksploziju koja se dogodila usred noći i na pustom mjestu, Cospito je izravno osuđen na ‘41-bis‘ i riskira da mu se kazna pretvori u doživotni zatvor”, konstatira Wired.

---

image
Filippo Monteforte/Afp
---

Kao poseban paradoks, časopis ističe da su talijanski suci pri donošenju odluke izjednačili organizacijsku strukturu anarhista i mafijaša. U stvarnosti se te strukture razlikuju kao nebo i zemlja.

Naime, tipično za pokret kojem pripada, Cospito se definira kao „individualistički anarhist”, te je dio organizacije koja se punim imenom naziva „Neformalna anarhistička federacija - Međunarodna revolucionarna fronta” (FAI–FRI). I opet tipično za anarhistički pokret, posrijedi je horizontalna organizacija sastavljena od ćelija koje djeluju potpuno autonomno u različitim zemljama.

Međutim, talijanski suci su ustvrdili da organizacija FAI–FRI ima vertikalnu hijerarhijsku strukturu poput organiziranog kriminala mafijaškog tipa, te da na vrhu te hijerarhije stoji Cospito, kao nekakav „anarhistički Kum”.

Svak tko iole poznaje barem osnovne principe anarhizma, zna da je ovo potpuni nonsens: ako bi se tražila „specifična karakteristika” koja anarhizam razlikuje od svih drugih ideologija, onda je to upravo anarhistički otpor svakoj vertikalnoj, hijerarhijskoj strukturi, odnosno inzistiranje na horizontalnom ustroju.

Međutim, čini se da talijanski suci nikad u životu nisu pročitali ni retka o anarhizmu, pa su ga mrtvi-hladni izjednačili s vertikalnim mafijaškim ustrojem.

„To izjednačavanje u izravnoj je suprotnosti sa samom definicijom anarhističke organizacije, ali je jedino to moglo opravdati režim ‘41-bis‘, predviđen za zločine mafijaškog tipa na takav način da spriječi mafijaške šefove da komuniciraju sa svojim podređenima, te da ih se tako prisili da surađuju s pravdom kako bi se izvukli iz tog položaja”, piše Wired.

Mogao bi umrijeti

Tako je Cospito 19. listopada prošle godine započeo štrajk glađu, koji traje i danas. Ročište na Kasacijskom sudu prvobitno je bilo zakazano za 20. travnja ove godine, ali je pomaknuto za 7. ožujka, nakon što je liječnica dr. Angelica Milia, koja prati zdravstveno stanje zatočenog anarhista, objasnila da bi Cospito, ako nastavi sa štrajkom, mogao umrijeti prije 20. travnja.

Talijanska agencija ANSA ovog je tjedna objavila da se Cospitovo zdravlje „pogoršava”, dok je njegov odvjetnik Flavio Rossi Albertini obznanio da njegov zatočeni klijent sada želi prestati uzimati dodatke prehrani.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

- Danas je Alfreda Cospita vidio moj suradnik, koji ga je našao iscrpljenim i saznao da je odlučio prestati uzimati suplemente. Ova me odluka brine, nadam se da ću ga natjerati da razmisli – izjavio je Albertini u utorak za RAI Radio 1.

BBC ovog tjedna piše da je režim „41 bis” u sadašnjem obliku uveden 1992. godine, nakon mafijaških ubojstava talijanskih sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina, a izvorno su te rigorozne mjere trebale odsjeći mafijaške šefove od vanjskog svijeta i drugih zatvorenika, te ih spriječiti da iz zatvora nastave naređivati izvođenje kaznenih djela.

„Sada, međutim, zatvorski režim ‘41 bis‘ može se primijeniti na ljude koji su proglašeni krivima za zločine u rasponu od terorizma do krijumčarenja duhana i otmice”, ističe BBC.

S ljudima 15 sati godišnje

Kritičari režima „41 bis” - uključujući bivše zatvorenike koji su ga doživjeli - kažu da je samoća s kojom se suočavaju uznici „nepodnošljiva” i da su ćelije jedva dovoljno velike za krevet.

Osim što primaju samo jedan nadzirani posjet članova obitelji mjesečno, zatvorenicima je zabranjeno komunicirati s drugim zatvorenicima ili sastajati se s trećim osobama. Jednosatni dnevni odmor moraju provesti u izolaciji, te nemaju pristup zajedničkim prostorijama.

Odvjetnici ljevičarske teroristice Nadie Lioce, nekadašnje pripadnice Crvenih brigada koja već dva desetljeća živi pod režimom „41 bis”, rekli su za BBC da zbog strogih ograničenja Liuce komunicira s ljudima ukupno tek 15 sati godišnje.

Talijanski mediji ranije su prenijeli ocjenu Lioceinih odvjetnika da je ona sada toliko „psihološki izolirana” da s majkom i sestrom, kad je posjete, „ne može razgovarati dulje od nekoliko minuta”.

BBC: Srednjovjekovni oblik kazne

Amnesty International i Europski sud za ljudska prava kritizirali su više aspekata režima „41 bis”, a čak je i američki sud 2007. odbio izručiti osuđenog mafijaškog trgovca drogom, uz obrazloženje da bi režim „41 bis”, s kojim bi se suočio u Italiji, „predstavljao mučenje”.

---

image
Piero Cruciatti/Afp
---

BBC pak ističe kako pravni stručnjaci tvrde da je ovaj režim zapravo „srednjovjekovni oblik kazne”.

Aktualna nacionalistička talijanska vlada premijerke Giorgie Meloni – čiji se stavovi opisuju kao radikalno desni, čak i fašistički - odbacila je mogućnost ublažavanja Cospitova zatvorskog režima, ustvrdivši kako „ne može popustiti prijetnjama ili terorističkim činovima”.

Slične stavove iskazuju i drugi članovi talijanske vlade: ministar pravosuđa Carlo Nordio rekao je ovog tjedna kako recentni val anarhističkog nasilja i vandalizma dokazuje da i dalje postoji veza između Cospita i drugih anarhista, te da „to opravdava održavanje režima ‘41 bis‘”.

Poznavatelje situacije takva endemska politika aktualnih talijanskih vlasti prema Cospitu nimalo ne čudi: fašisti nikad nisu voljeli anarhiste, a od Španjolskog građanskog rata smatraju ih smrtnim neprijateljima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Filippo Monteforte/Afp Piero Cruciatti/Afp Piero Cruciatti/Afp Filippo Monteforte/Afp Piero Cruciatti/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/cospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade-1262331 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cf04fbeb52a2f049557d7ccafd042711835b9a17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Cospito+iz+zatvora+destabilizirao+%C4%8Ditavu+Italiju%3A+me%C4%91unarodni+anarhisti+zbog+njega+napadaju+talijanske+ambasade&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade-1262331 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcospito-iz-zatvora-destabilizirao-citavu-italiju-medunarodni-anarhisti-zbog-njega-napadaju-talijanske-ambasade-1262331 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BOMBE, RAŠPE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBOMBE, RAŠPE...

Cospito iz zatvora destabilizirao čitavu Italiju: međunarodni anarhisti zbog njega napadaju talijanske ambasade

Piše Damir Pilić
5. veljače 2023. - 21:12

Jedan utamničeni anarhist uspio je dignuti čitavu talijansku državu na noge. Zove se Alfredo Cospito i ima 55 godina.

Ovaj čovjek - koji u Italiji služi 30-godišnju kaznu zatvora zbog pucnjave i dvostrukog bombaškog napada - već više od 100 dana štrajka glađu tražeći da se ukine striktni izolacijski režim u kojem je smješten, poznat pod nazivom „41 bis”.

Taj zloglasni protokol „41 bis”, inače rezerviran za glavne šefove mafije, osmišljen je kako bi zatvorenicima onemogućio komunikaciju s vanjskim svijetom. Cospito je u taj režim stavljen u svibnju prošle godine, nakon što je iz zatvora pisao članke u kojima je pozivao svjetske anarhiste da nastave svoju oružanu borbu.

Činilo se tada da je talijanska država riješila problem s ambicioznim 55-godišnjim militari...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 03:52