StoryEditorOCM
Svijetselektivna krivnja

Bijela kuća želi poslati Putina u Haag, ali Pentagon sve blokira zbog straha da će onda i Amerikanci biti na meti suda

Piše vijesti sd
9. ožujka 2023. - 22:32

Vrh Pentagona pokušava spriječiti Bidenovu administraciju da međunarodnim tužiteljima preda dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini i to zbog strahova da bi to postavilo presedan koji bi kasnije mogao dovesti do kaznenog progona samih Amerikanaca, javlja New York Times.

Iako se sve ostale vladine agencije slažu da treba predati sve dostupne materijale Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, utjecaj Pentagona u američkom establišmentu bi mogao odnijeti prevagu. 

Informacije koje bi mogle poslužiti kao dokaz se navodno odnose na naredbe ruskog vodstva da se gađa civilnu infrastrukturu i otimaju tisuće Ukrajinaca, posebno djece, s teritorija koje su okupirale snage Kremlja.

Vijeće za nacionalnu sigurnost je 03. veljače održalo posebni sastanak na visokoj razini kako bi se pozabavilo ovim pitanjem, tijekom kojeg je ministar obrane Lloyd Austin uporno nastavio iznositi svoje prigovore. Očekuje se da će predsjednik Joe Biden ipak biti taj koji će donijeti konačnu odluku.

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Republikanski senator Lindsey Graham, koji se prethodno zalagao za smanjenje prepreka za razmjenu informacija s ICC-om, "potvrdio je parametre spora i okrivio Ministarstvo obrane za njegovu nevoljkost", piše Times.

“Ministarstvo obrane se usprotivilo zakonskoj promjeni koja je prošla velikom većinom te sada pokušavaju potkopati slovo i duh zakona. Čini mi se da je Ministarstvo obrane ovdje problematično dijete, i što prije dobijemo informacije u rukama ICC-a, to će svijetu biti bolje", rekao je Graham novinama.

image
Mandel Ngan/Afp

ICC je osnovan nakon međunarodnog ugovora iz 1998. poznatog kao Rimski statut. Sud je mjesto za procesuiranje pojedinaca optuženih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. SAD je glasao protiv njegova stvaranja i nije potpisnik Rimskog statuta. Bivši predsjednik Donald Trump nametnuo je sankcije sudu u znak odmazde za njegove pokušaje da istraži mučenje pojedinaca zatočenih tijekom Bushove administracije u ratu protiv terorizma.

Biden je ukinuo sankcije ICC-u tri mjeseca nakon dolaska na dužnost, a Kongres je u prosincu ukinuo ograničenja na vrste informacija koje američka vlada može dati sudu, uključujući one koje će pomoći u “istragama i kaznenom progonu stranih državljana povezanih sa situacijom u Ukrajina, uključujući podršku žrtvama i svjedocima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:18