StoryEditorOCM
Svijetpreduga agonija

Biden i katarski emir razgovarali o puštanju taoca: ‘Ne znamo jesu li živi, ali želimo im osigurati siguran povratak‘

13. studenog 2023. - 06:42

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem o razvoju situacije u Gazi i "hitnim naporima koji su u tijeku" da se osigura oslobađanje talaca koje drži militantna skupina Hamas, priopćila je Bijela kuća.

Biden je "nedvosmisleno" osudio Hamasovo držanje talaca, uključujući mnogo male djece, od kojih i jedno trogodišnje američkog državljanstva čije je roditelje ubila ta skupina 7. listopada, stoji u priopćenju Bijele kuće. "Dvojica čelnika složila su se da svi taoci moraju biti oslobođeni bez daljnjeg odgađanja", stoji u priopćenju.

Hamasovi borci prešli su granicu iz Gaze u Izrael 7. listopada, ubivši oko 1200 ljudi i uzevši više od 200 talaca, prema izraelskim dužnosnicima. Do danas su oslobođena samo četiri taoca. Izraelsko bombardiranje Gaze od tada je ubilo više od 11.000 Palestinaca, od kojih su oko 40 posto djeca, izvijestili su zdravstveni dužnosnice na teritoriju kojim vlada Hamas.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da je Katar, u kojem se nalazi nekoliko političkih vođa Hamasa, predvodio posredovanje između Hamasa i izraelskih dužnosnika oko talaca.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je za CNN ranije u nedjelju da su u tijeku "aktivni, intenzivni pregovori" koji uključuju Izrael, Katar, Egipat i SAD o oslobađanju više talaca, ali nije jasno jesu li  svi živi.

"Cilj je učiniti ono što je potrebno za pregovaračkim stolom kako bismo osigurali siguran povratak svih talaca, uključujući Amerikance", rekao je Sullivan za CNN, ističući da je devet Amerikanaca nestalo, zajedno s jednom osobom koja ima trajni boravak u SAD-u. "Ne znamo status, jesu li živi ili su preminuli, ali želimo osigurati siguran oporavak svih tih osoba", rekao je. 

Američki dužnosnik rekao je i da će Brett McGurk, Bidenov viši savjetnik za Bliski istok, posjetiti Izrael u utorak i sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a daljnji posjeti planirani su u Bruxellesu, Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru.

Katarska vlada ranije je rekla da je Al Thani u razgovoru s Bidenom naglasio potrebu za trenutnim prekidom vatre u Gazi i trajnim otvaranjem prijelaza Rafah u Egipat.

Washington je odbacio pozive arapskih čelnika i drugih da inzistiraju da Izrael prekine svoj napad na pojas Gaze koji je pod kontrolom Hamasa.

U priopćenju Bijele kuće nije spomenuta bilo kakva rasprava o prekidu vatre, već se navodi da su čelnici razgovarali o potrebi "da se zaštite nevini civili i tekućim naporima da se poveća protok humanitarne pomoći u Gazu". Biden je također potvrdio svoju viziju buduće palestinske države "gdje Izraelci i Palestinci mogu živjeti jedni pored drugih s jednakim mjerama stabilnosti i dostojanstva", priopćila je Bijela kuća, dodajući da je Hamas dugo bio prepreka tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:36