stdClass Object ( [id] => 1235408 [title] => Zašto je srpska ministrica žrtvovana nakon 10 godina? Jučer je oplela po Vučiću, ali ni on nju nije štedio. Evo velike priče o Zorani, ministrici koju Brnabić nije podnosila [alias] => zasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne samo u srpskoj javnosti snažno je odjeknula vijest da ministrica energetike i rudarstva Zorana Mihajlović neće biti u novoj vladi Ane Brnabić. Iznenađenje je to veće kad se zna da je Zorana Mihajlović u srpskoj vladi kontinuirano od 2012. godine, da je bila ministrica raznih resora, pa i potpredsjednica Vlade te da je niz godina članica Predsjedništva Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Upravo joj je Vučić u razgovoru u nedjelju, prije objave ministara nove vlade, priooćio da za nju u Vladi više nema mjesta te da će nova ministrica energetike i rudarstva biti Dubravka Negre.

Ministarska karijera Zorane Mihajlović počela je 2012. godine kada postaje ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Od 2014. godine do listopada 2020. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. U Vladi Srbije od 2020. godine po drugi je put vodila resor energetike.

Razloge svoga odlaska ministrica donedavna potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike i rudarstva otkrila je novinarima u ponedjeljak.

---

image

Dio srpske javnosti navodi da je Zorana Mihajlović ‘američka igračica‘

AFP
---

- Vučić je čovjek koji me je pozvao u SNS 2010. godine. To je čovjek s kojim sam sjedila svaki put kad smo se dogovarali da budem ministrica u prošlim vladama. To je čovjek s kojim sam jučer sjedila i dogovorila da ne budem ministrica u idućoj vladi. Imali smo privatni razgovor i ne želim to prenositi. Mislim da će imati jednu glavobolju manje jer više neće imati niti jedan drugačiji ton u vlasti koji je imao do sada. Novoj ministrici želim sve najbolje. Nije mi bilo lako, nisam pristala biti pijun.

Radili smo na tome da energiju vratimo na mjesto koje joj uistinu i pripada. Bez obzira na sve naše napore, negdje mi se čini da je Putin vratio energiju u središte zbivanja. Čini se da se trebala dogoditi agresija na Ukrajinu da bismo shvatili da je energija važna. Smatram da je Srbiji mjesto u EU i borit ću se da u ovim novim podjelama, Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. Ja sam sigurno u Vladi bila u manjini u smislu da sam bila netko tko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku,", rekla je Zorana Mihajlović za Nova.rs.

Ona je dodala da su područja koja je zanimaju energetika, europske integracije i politika, u kojoj ostaje.

‘O kolegama sve najgore‘

Naravno nije puno trebalo čekati ni na komentar predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića.

- Da smo htjeli izbaciti nekoga, izbacili bismo ga ranije. Za razliku od nekih drugih, mi to ne radimo… Za razliku od nekih drugih, mi se ni ne obračunavamo na način na koji oni misle da je potrebno. Svatko o sebi dovoljno govori. Ako vam je poslije deset godina bilo potrebno nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolegama, a prije toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa kad niste, onda ste se sjetili to kazati.. Tada mnogo više govorite o sebi, nego o bilo kome od vas", rekao je Vučić danas, kako je prenijela Nova.rs.

Kao glavni razlog smjene navodi se njena nedavna izjava o ratu u Ukrajini koja nije bila dobro primljena u Srpskoj naprednoj stranci: "Srbija je reagirala u UN-u i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo događaju ozbiljne stvari i zvjerstva i mi trebamo kazati da li to podržavamo ili ne. Ako je naša politika da želimo članstvo u EU, onda moramo razmišljati i o tome što je sljedeći korak", izjavila je nedavno Zorana Mihajlović. I osatvila Aleksandra Vučića u nevjerici i nerazumijevanju.

---

image

Vučiću nije trebalo puno da se, iz pozicije žrtve, brzo oprosti sa Zoranom Mihajlović

Attila Kisbenedek/AFP
---

"Čudno mi je da netko tako nešto kaže, budući da Srbija osuđuje zločine koji su počinili pripadnici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumio što je smisao toga, a vjerojatno je nešto što ne mogu dokučiti. To je pitanje za Vladu Srbije i za naša unutarstrančke organe", prokomentarao je tada izjavu Vučić. Očito da su organi Vlade i SNS-a proanalizirali pitanje, a odogovor je u tome da Zorana Mihajlović, koja je proglašena "američkim čovjekom" u srpskoj vladi, više nije ministrica.

 Ana Brnabić nije je voljela

Srpski mediji spekuliraju i je li ministrici Mihajlović presudilo loše stanje u Elektroprijenosu Srbije. Ona je više puta pokušavala smijeniti direktora EPS-a Milorada Grčića, kojega je čuvao SNS, odnosno Vučić. Grčić je preživio, a bivšoj ministrici sada se prigovara što nije išla protiv navodne stranačke volje i smijenila nesposobnog direktora. Ovako je za energetski kolaps krivac ispala ona.

Srpski mediji dodaju i to da se Zorana Mihajlović nije slagala s premijerkom Anom Brnabić. Njih dvije su se dugo i oštro prepucavale preko medija. Ipak ma koliko se isticalo njihovo neslaganje, u srpskoj javnosti jedinstveni je stav da joj premijerka nije mogla uzeti ministarsku fotelju, to je mogao samo "vladar svih mandata" Aleksandar Vučić, koji je sada promijenio čak 12 ministara, gotovo polovicu brojne ministarske ekipe. Znakovito je da je i nekoliko puta odgađao razgovor sa sada bivšom ministricom, što je bio jasan znak da joj je politička budućnost u vladi vrlo upitna.

---

image

Premijerka Ana Brnabić i Zorana Mihajlović javno su se prepucavale

Tom Dubravec/ Cropix
---

Povijest nesporazuma  službene politike Aleksandra Vučića i ministrice  Mihajlović, čiji je posjet Hrvatskoj u srpnju omeo slučaj s Vučićevim nerealiziranim posjetom Jasenovcu, također je duga i ne temelji se samo na jednoj njenoj izjavi o ruskim zločinima u ratu u Ukrajini.

Kako je za pozadinu političkih razilaženja i sukoba važno slijediti trag novca - a energija je, naročito danas, novac u najčišćem obliku - znakovit je njen intervju za BBC od 1. srpnja ove godine.

U njemu se ona oštro obrušava na činjenicu da Srbija još uvijek ima samo jedan izvor opskrbe plinom - ruski plinovod.

---

image

Vladimir Putin pogodio je kad je odlikovao Aleksandra Vučića

Andrej Isaković/AFP
---

"Gospodarstvo nafte i plina smo praktički predali Ruskoj Federaciji još 2008. – mislim da je to pogrešno, a ova kriza je pokazala koliko. Razlozi za to su u odlukama Srbije tijekom više desetljeća, gdje je zemlja odlučila koristiti samo ruski plin i ništa drugo. Vjerojatno zato što su interesi ruskih lobija bili jači od svih ostalih. Značajno je što je nakon telefonskog razgovora Vučića i Vladimira Putina 29. svibnja Srbija dobila povoljni ugovor na tri godine: ako bi se mijenjao svaki mjesec ili dva, bila bi to velika nestabilnost za svaku zemlju. Ali velika je šteta što već deset godina nismo drugačije radili pa da možemo razgovarati o drugom opskrbljivaču plinom, koji je jako važan.

 Srbiji ne treba alternativni plinovod

U rujnu 2023. godine bit će gotov plinovod Niš-Dimitrovgrad, dijelom financiran iz sredstava EU kao slamka spasa drugom opskrbljivaču, kojim bi se Srbija mogla alternativno opskrbljivati ​​plinom iz Bugarske. Umjesto 100 posto ruskog plina, Srbija može dobiti minimalno 30 do 40 posto plina drugog dobavljača. Međutim, Energetska zajednica zemalja jugoistočne Europe priopćila je u ožujku 2022. da Srbija ranije nije pokazala interes za alternativne plinovode, rekla je Zorana Mihajlović za BBC.

Govorila je tada i o sankcijama Rusiji, Europskoj uniji, Naftnoj industriji Srbije koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma zauzevši stavove suprotne od službene srpske politike. I lideri iz okruženja demokratičniji od Vučića teško da bi to otrpjeli.

---

image

Ruski Gazprom većinski je vlasnik Naftne industrije Srbije

Olga Maltseva/AFP
---

U izjavi od 30. kolovoza 2022. optužila je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji želi prikazati kao da Srbija podržava napad na Ukrajinu. Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova svisoka su joj poručili da je očito loše upućena u odnose između Rusije i Srbije te da Rusija, za razliku od Zapada, prihvaća neovisnu liniju srpske politike. Ta izjava naravno da nije promakla Vučiću, a ako je i imao neke dileme da li se zahvaliti MIhajlović na novome ministarskom mandatu, Rusi bi ih lako razriješili.

‘neutralnost je jako skupa‘

K tome, Zorana Mihajlović je za Euronews 27. rujna jasno rekla kako je njen osobni stav da je Srbiji mjesto na Zapadu, u EU, uz sve koji su protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Onima kojima to nije jasno ukazala je na "razliku između ruskog naroda i onih koji tim narodom vladaju i pod čijim su paravanima vršena agresija i ratni zločini. I ne možemo a da ne žalimo ruski narod koji sada pati, i koji će nastaviti patiti nakon Putina. Srbija je na europskom putu, a da i hoće, nije ni u Rusiji, ni u Kini, ni u SAD-u, jer joj geografija to ne dopušta. Priča o neutralnosti jako je skupa i nisam sigurna da postoji računica koja može pokazati koliko to košta i tko će to platiti", rekla je

ministrica Mihajlović i time dovela u pitanje famozni srpski stav o neutralnosti koju propagira Vučić, a jasnom opredjeljenošću za EU dovela je u pitanje i njegovo legendarno sjedenje na više stolica.

---

image

Srbija je deklarativno opredijeljena za EU. Aleksandar Vučić s Ursulom von der Leyen

AFP
---

Teško je odrediti kada je točno zapečaćena ministarska karijera Zorane Mihajlović, ali i površnijim promatračima srpske političke scene bilo je jasno da svoje ministarsko mjesto neće moći zadržati. Osim ako Vučić ne napravi radikalni politički zaokret, osudi Putina i okrene se EU.

Vidjet ćemo i kakve će energetske poteze i cijevi vući njena nasljednica Dubravka Negre te hoće li odlaskom Zorane Mihajlović utihnuti disonantni prozapadnjački ton ili će on u novoj, navodno promijenjenoj SNS-ovoj vladi biti višeglasan. Zanimljivo će biti pratiti i kakav će biti daljnji put Zorane Mihajlović, koja je jasno naglasila da su joj politika i energetika u središtu interesa.

Budući da je u Vučićevu SNS-u udarila u politički stakleni strop, logično je pretpostaviti da će politički put potražiti negdje drugdje, možda i u osnivanju nove stranke, koja će zagovarati energetski i politički odmak od Rusije i okretanje prema EU.

---

image

Zorana Mihajlović na polaganju ministarske prisege 2020. godine

AFP
---

---

Biografija za nemirne snove Ane Brnabić

Zorana Mihajlović ministrica u srpskoj vladi postala je 2012. godine, odmah po dolasku Srpske napredne stranke na vlast i bila je ministrica punih deset godina.

U njenoj biografiji, koju je donijela Nova.rs, može se pročitati da je rođena 1970. godine u Tuzli. Završila je Prvu ekonomsku školu u Beogradu, i to kao učenik generacije. Potom je upisala Ekonomski fakultet na kojem je diplomirala 1993. godine, a doktorirala osam godina poslije iz područja energetike i ekonomije. Godine 2008. na Sveučilištu "John Nesbitt" stekla je titulu docenta, tri godine poslije postala je izvanredni profesor i prorektor za znanost, a u zvanje redovitog profesora izabrana je 2016. godine. Dalje se navodi da je

objavila više od dvjesto radova o srpskom energetskom sektoru te četiri knjige. Osim na fakultetu, radila je i u Prvoj ekonomskoj školi, EPS–u i na Aerodromu "Nikola Tesla". Majka je jednog sina.

Politička karijera Zorane MIhajlović počela joj je i prije formalnog ulaska u Srpsku naprednu stranku 2010. godine.

Od 2004. do 2006. godine bila je savjetnica potpredsjednika Vlade Republike Srbije za energetiku, o od 2010. do 2012. godine o tome je savjetovala predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika. Od 2009. predsjednica je Savjeta SNS za energetiku i rudarstvo, potpredsjednica stranke je od 2012., a od 2016. članica Predsjedništva SNS-a.

Od 2012. do 2014. godine bila je guvernerka Srbije u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministarska karijera počinje joj 2012. godine kada postaje ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Od 2014. godine do listopada 2020. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. Tada je bila i predsjednica Koordinacijskog tijela Vlade za rodnu ravnopravnost, kao i za pitanje inkluzije Roma, a bavila se i odnosima sa Svjetskom bankom, stranim investitorima praćenjem realizacije rekonstrukcije ili izgradnje kliničkih zdravstvenih centara. U Vladi Srbije od 2020. godine po drugi je put vodila resor energetike.

Dvaput je, 2014. i 2016. godine, dobila nagradu "Reformator godine" Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i to za reforme u izdavanju građevinskih dozvola. Dobila je i regionalnu nagradu "Ličnost godine i najministar za 2018. godinu" koja joj je uručena u Sarajevu.
Gledano ukupno, riječ je o uspješnoj političkoj karijeri, dovoljno velikoj da zbog nje Ana Brnabić godinama nije mirno spavala.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRPSKA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SRPSKA POSLA 2 0 9705 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-25 08:13:34 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => S.K. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-25 13:38:44 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-10-25 13:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto je srpska ministrica žrtvovana nakon 10 godina? Jučer je oplela po Vučiću, ali ni on nju nije štedio. Evo velike priče o Zorani, ministrici koju Brnabić nije podnosila [metakey] => Zorana Mihajlović, ministrica energetike, vlada srbije, Aleksandar Vučić, ruski plin, srpska politika, EU i srbija, sankcije Rusiji, rat u Ukrajini , Ana Brnabić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23665305.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23665304.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23636847.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/21897222.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/21970606.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/21504746.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23433605.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23414137.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23665303.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Attila Kisbenedek\/AFP","Andrej Isakovi\u0107\/AFP"," AFP","Tom Dubravec\/ Cropix ","Olga Maltseva\/AFP","Andrej Isakovi\u0107\/AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zorana Mihajlovi\u0107 otvoreno se zalagala za usmjerenje k Zapadu i EU te protiv potpune ovisnosti o ruskome plinu<\/p>","

Dio srpske javnosti navodi da je Zorana Mihajlovi\u0107 \u2018ameri\u010dka igra\u010dica\u2018<\/p>","

Vu\u010di\u0107u nije trebalo puno da se, iz pozicije \u017ertve, brzo oprosti sa Zoranom Mihajlovi\u0107<\/p>","

Vladimir Putin pogodio je kad je odlikovao Aleksandra Vu\u010di\u0107a<\/p>","

Srbija je deklarativno opredijeljena za EU. Aleksandar Vu\u010di\u0107 s Ursulom von der Leyen<\/p>","

Premijerka Ana Brnabi\u0107 i Zorana Mihajlovi\u0107 javno su se prepucavale<\/p>","

Ruski Gazprom ve\u0107inski je vlasnik Naftne industrije Srbije<\/p>","

Dio srpskih gra\u0111ana niej odu\u0161evljen Putinom<\/p>","

Zorana Mihajlovi\u0107 na polaganju ministarske prisege 2020. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_23665305_1920.jpg":"1920x1080","k_23665305_1280.jpg":"1280x1280","k_23665305_1024.jpg":"1024x1024","k_23665305_640.jpg":"640x640","k_23665305_480.jpg":"480x480","k_23665305_340.jpg":"340x340","k_23665305_220.jpg":"220x220","o_23665305_1280.jpg":"1280x852","o_23665305_1024.jpg":"1024x682","o_23665305_640.jpg":"640x426","o_23665305_480.jpg":"480x319","o_23665305_340.jpg":"340x226","o_23665305_220.jpg":"220x146","h_23665305_1280.jpg":"1280x854","h_23665305_1024.jpg":"1024x683","h_23665305_640.jpg":"640x427","h_23665305_480.jpg":"480x320","h_23665305_340.jpg":"340x227","h_23665305_220.jpg":"220x147","pp_23665305_1280.jpg":"1280x1628","pp_23665305_1024.jpg":"1024x1303","pp_23665305_640.jpg":"640x814","pp_23665305_480.jpg":"480x611","pp_23665305_340.jpg":"340x432","pp_23665305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x673","hd_23665304_1920.jpg":"1920x1080","k_23665304_1280.jpg":"1280x1280","k_23665304_1024.jpg":"1024x1024","k_23665304_640.jpg":"640x640","k_23665304_480.jpg":"480x480","k_23665304_340.jpg":"340x340","k_23665304_220.jpg":"220x220","o_23665304_1280.jpg":"1280x841","o_23665304_1024.jpg":"1024x673","o_23665304_640.jpg":"640x420","o_23665304_480.jpg":"480x315","o_23665304_340.jpg":"340x223","o_23665304_220.jpg":"220x144","h_23665304_1280.jpg":"1280x854","h_23665304_1024.jpg":"1024x683","h_23665304_640.jpg":"640x427","h_23665304_480.jpg":"480x320","h_23665304_340.jpg":"340x227","h_23665304_220.jpg":"220x147","pp_23665304_1280.jpg":"1280x1628","pp_23665304_1024.jpg":"1024x1303","pp_23665304_640.jpg":"640x814","pp_23665304_480.jpg":"480x611","pp_23665304_340.jpg":"340x432","pp_23665304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23636847_1920.jpg":"1920x1080","k_23636847_1280.jpg":"1280x1280","k_23636847_1024.jpg":"1024x1024","k_23636847_640.jpg":"640x640","k_23636847_480.jpg":"480x480","k_23636847_340.jpg":"340x340","k_23636847_220.jpg":"220x220","o_23636847_1280.jpg":"1280x852","o_23636847_1024.jpg":"1024x682","o_23636847_640.jpg":"640x426","o_23636847_480.jpg":"480x319","o_23636847_340.jpg":"340x226","o_23636847_220.jpg":"220x146","h_23636847_1280.jpg":"1280x854","h_23636847_1024.jpg":"1024x683","h_23636847_640.jpg":"640x427","h_23636847_480.jpg":"480x320","h_23636847_340.jpg":"340x227","h_23636847_220.jpg":"220x147","pp_23636847_1280.jpg":"1280x1628","pp_23636847_1024.jpg":"1024x1303","pp_23636847_640.jpg":"640x814","pp_23636847_480.jpg":"480x611","pp_23636847_340.jpg":"340x432","pp_23636847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_21897222_1920.jpg":"1920x1080","k_21897222_1280.jpg":"1280x1280","k_21897222_1024.jpg":"1024x1024","k_21897222_640.jpg":"640x640","k_21897222_480.jpg":"480x480","k_21897222_340.jpg":"340x340","k_21897222_220.jpg":"220x220","o_21897222_1280.jpg":"1280x852","o_21897222_1024.jpg":"1024x682","o_21897222_640.jpg":"640x426","o_21897222_480.jpg":"480x319","o_21897222_340.jpg":"340x226","o_21897222_220.jpg":"220x146","h_21897222_1280.jpg":"1280x854","h_21897222_1024.jpg":"1024x683","h_21897222_640.jpg":"640x427","h_21897222_480.jpg":"480x320","h_21897222_340.jpg":"340x227","h_21897222_220.jpg":"220x147","pp_21897222_1280.jpg":"1280x1628","pp_21897222_1024.jpg":"1024x1303","pp_21897222_640.jpg":"640x814","pp_21897222_480.jpg":"480x611","pp_21897222_340.jpg":"340x432","pp_21897222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_21970606_1920.jpg":"1920x1080","k_21970606_1280.jpg":"1280x1280","k_21970606_1024.jpg":"1024x1024","k_21970606_640.jpg":"640x640","k_21970606_480.jpg":"480x480","k_21970606_340.jpg":"340x340","k_21970606_220.jpg":"220x220","o_21970606_1280.jpg":"1280x851","o_21970606_1024.jpg":"1024x681","o_21970606_640.jpg":"640x425","o_21970606_480.jpg":"480x319","o_21970606_340.jpg":"340x226","o_21970606_220.jpg":"220x146","h_21970606_1280.jpg":"1280x854","h_21970606_1024.jpg":"1024x683","h_21970606_640.jpg":"640x427","h_21970606_480.jpg":"480x320","h_21970606_340.jpg":"340x227","h_21970606_220.jpg":"220x147","pp_21970606_1280.jpg":"1280x1628","pp_21970606_1024.jpg":"1024x1303","pp_21970606_640.jpg":"640x814","pp_21970606_480.jpg":"480x611","pp_21970606_340.jpg":"340x432","pp_21970606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_21504746_1920.jpg":"1920x1080","k_21504746_1280.jpg":"1280x1280","k_21504746_1024.jpg":"1024x1024","k_21504746_640.jpg":"640x640","k_21504746_480.jpg":"480x480","k_21504746_340.jpg":"340x340","k_21504746_220.jpg":"220x220","o_21504746_1280.jpg":"1280x844","o_21504746_1024.jpg":"1024x675","o_21504746_640.jpg":"640x422","o_21504746_480.jpg":"480x316","o_21504746_340.jpg":"340x224","o_21504746_220.jpg":"220x145","h_21504746_1280.jpg":"1280x854","h_21504746_1024.jpg":"1024x683","h_21504746_640.jpg":"640x427","h_21504746_480.jpg":"480x320","h_21504746_340.jpg":"340x227","h_21504746_220.jpg":"220x147","pp_21504746_1280.jpg":"1280x1628","pp_21504746_1024.jpg":"1024x1303","pp_21504746_640.jpg":"640x814","pp_21504746_480.jpg":"480x611","pp_21504746_340.jpg":"340x432","pp_21504746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x640","hd_23433605_1920.jpg":"1920x1080","k_23433605_1280.jpg":"1280x1280","k_23433605_1024.jpg":"1024x1024","k_23433605_640.jpg":"640x640","k_23433605_480.jpg":"480x480","k_23433605_340.jpg":"340x340","k_23433605_220.jpg":"220x220","o_23433605_1280.jpg":"1280x800","o_23433605_1024.jpg":"1024x640","o_23433605_640.jpg":"640x400","o_23433605_480.jpg":"480x300","o_23433605_340.jpg":"340x212","o_23433605_220.jpg":"220x137","h_23433605_1280.jpg":"1280x854","h_23433605_1024.jpg":"1024x683","h_23433605_640.jpg":"640x427","h_23433605_480.jpg":"480x320","h_23433605_340.jpg":"340x227","h_23433605_220.jpg":"220x147","pp_23433605_1280.jpg":"1280x1628","pp_23433605_1024.jpg":"1024x1303","pp_23433605_640.jpg":"640x814","pp_23433605_480.jpg":"480x611","pp_23433605_340.jpg":"340x432","pp_23433605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_23414137_1920.jpg":"1920x1080","k_23414137_1280.jpg":"1280x1280","k_23414137_1024.jpg":"1024x1024","k_23414137_640.jpg":"640x640","k_23414137_480.jpg":"480x480","k_23414137_340.jpg":"340x340","k_23414137_220.jpg":"220x220","o_23414137_1280.jpg":"1280x851","o_23414137_1024.jpg":"1024x681","o_23414137_640.jpg":"640x425","o_23414137_480.jpg":"480x319","o_23414137_340.jpg":"340x226","o_23414137_220.jpg":"220x146","h_23414137_1280.jpg":"1280x854","h_23414137_1024.jpg":"1024x683","h_23414137_640.jpg":"640x427","h_23414137_480.jpg":"480x320","h_23414137_340.jpg":"340x227","h_23414137_220.jpg":"220x147","pp_23414137_1280.jpg":"1280x1628","pp_23414137_1024.jpg":"1024x1303","pp_23414137_640.jpg":"640x814","pp_23414137_480.jpg":"480x611","pp_23414137_340.jpg":"340x432","pp_23414137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23665303_1920.jpg":"1920x1080","k_23665303_1280.jpg":"1280x1280","k_23665303_1024.jpg":"1024x1024","k_23665303_640.jpg":"640x640","k_23665303_480.jpg":"480x480","k_23665303_340.jpg":"340x340","k_23665303_220.jpg":"220x220","o_23665303_1280.jpg":"1280x852","o_23665303_1024.jpg":"1024x682","o_23665303_640.jpg":"640x426","o_23665303_480.jpg":"480x319","o_23665303_340.jpg":"340x226","o_23665303_220.jpg":"220x146","h_23665303_1280.jpg":"1280x854","h_23665303_1024.jpg":"1024x683","h_23665303_640.jpg":"640x427","h_23665303_480.jpg":"480x320","h_23665303_340.jpg":"340x227","h_23665303_220.jpg":"220x147","pp_23665303_1280.jpg":"1280x1628","pp_23665303_1024.jpg":"1024x1303","pp_23665303_640.jpg":"640x814","pp_23665303_480.jpg":"480x611","pp_23665303_340.jpg":"340x432","pp_23665303_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7990655 Threads: 4 Questions: 1659871631 Slow queries: 4935973 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112004595 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/zasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila-1235408 [printLink] => /vijesti/regija/zasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila-1235408?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 293648 [name] => Zorana Mihajlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zorana-mihajlovic [link] => /tag/zorana-mihajlovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695188 [name] => ministrica energetike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 15:33:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ministrica-energetike [link] => /tag/ministrica-energetike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 621107 [name] => vlada srbije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-22 20:19:36 [main_article_id] => 0 [alias] => vlada-srbije [link] => /tag/vlada-srbije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 669916 [name] => ruski plin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-09 17:00:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ruski-plin [link] => /tag/ruski-plin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 684685 [name] => srpska politika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-16 16:55:54 [main_article_id] => 0 [alias] => srpska-politika [link] => /tag/srpska-politika ) [6] => stdClass Object ( [id] => 695189 [name] => EU i srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 15:33:35 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-i-srbija [link] => /tag/eu-i-srbija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) [8] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [9] => stdClass Object ( [id] => 306416 [name] => ana brnabić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-brnabic [link] => /tag/ana-brnabic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRPSKA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je srpska ministrica žrtvovana nakon 10 godina? Jučer je oplela po Vučiću, ali ni on nju nije štedio. Evo velike priče o Zorani, ministrici koju Brnabić nije podnosila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23665305.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Zorana Mihajlović otvoreno se zalagala za usmjerenje k Zapadu i EU te protiv potpune ovisnosti o ruskome plinu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23665305.jpg [title] =>

Zorana Mihajlović otvoreno se zalagala za usmjerenje k Zapadu i EU te protiv potpune ovisnosti o ruskome plinu

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23665304.jpg [title] =>

Dio srpske javnosti navodi da je Zorana Mihajlović ‘američka igračica‘

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23636847.jpg [title] =>

Vučiću nije trebalo puno da se, iz pozicije žrtve, brzo oprosti sa Zoranom Mihajlović

Attila Kisbenedek/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/21897222.jpg [title] =>

Vladimir Putin pogodio je kad je odlikovao Aleksandra Vučića

Andrej Isaković/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/21970606.jpg [title] =>

Srbija je deklarativno opredijeljena za EU. Aleksandar Vučić s Ursulom von der Leyen

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/21504746.jpg [title] =>

Premijerka Ana Brnabić i Zorana Mihajlović javno su se prepucavale

Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23433605.jpg [title] =>

Ruski Gazprom većinski je vlasnik Naftne industrije Srbije

Olga Maltseva/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23414137.jpg [title] =>

Dio srpskih građana niej oduševljen Putinom

Andrej Isaković/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23665303.jpg [title] =>

Zorana Mihajlović na polaganju ministarske prisege 2020. godine

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne samo u srpskoj javnosti snažno je odjeknula vijest da ministrica energetike i rudarstva Zorana Mihajlović neće biti u novoj vladi Ane Brnabić. Iznenađenje je to veće kad se zna da je Zorana Mihajlović u srpskoj vladi kontinuirano od 2012. godine, da je bila ministrica raznih resora, pa i potpredsjednica Vlade te da je niz godina članica Predsjedništva Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Upravo joj je Vučić u razgovoru u nedjelju, prije objave ministara nove vlade, priooćio da za nju u Vladi više nema mjesta te da će nova ministrica energetike i rudarstva biti Dubravka Negre.

Ministarska karijera Zorane Mihajlović počela je 2012. godine kada postaje ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Od 2014. godine do listopada 2020. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. U Vladi Srbije od 2020. godine po drugi je put vodila resor energetike.

Razloge svoga odlaska ministrica donedavna potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike i rudarstva otkrila je novinarima u ponedjeljak.

---

image

Dio srpske javnosti navodi da je Zorana Mihajlović ‘američka igračica‘

AFP
---

- Vučić je čovjek koji me je pozvao u SNS 2010. godine. To je čovjek s kojim sam sjedila svaki put kad smo se dogovarali da budem ministrica u prošlim vladama. To je čovjek s kojim sam jučer sjedila i dogovorila da ne budem ministrica u idućoj vladi. Imali smo privatni razgovor i ne želim to prenositi. Mislim da će imati jednu glavobolju manje jer više neće imati niti jedan drugačiji ton u vlasti koji je imao do sada. Novoj ministrici želim sve najbolje. Nije mi bilo lako, nisam pristala biti pijun.

Radili smo na tome da energiju vratimo na mjesto koje joj uistinu i pripada. Bez obzira na sve naše napore, negdje mi se čini da je Putin vratio energiju u središte zbivanja. Čini se da se trebala dogoditi agresija na Ukrajinu da bismo shvatili da je energija važna. Smatram da je Srbiji mjesto u EU i borit ću se da u ovim novim podjelama, Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku. Ja sam sigurno u Vladi bila u manjini u smislu da sam bila netko tko se bori da Srbija bude na Zapadu, a ne na Istoku,", rekla je Zorana Mihajlović za Nova.rs.

Ona je dodala da su područja koja je zanimaju energetika, europske integracije i politika, u kojoj ostaje.

‘O kolegama sve najgore‘

Naravno nije puno trebalo čekati ni na komentar predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića.

- Da smo htjeli izbaciti nekoga, izbacili bismo ga ranije. Za razliku od nekih drugih, mi to ne radimo… Za razliku od nekih drugih, mi se ni ne obračunavamo na način na koji oni misle da je potrebno. Svatko o sebi dovoljno govori. Ako vam je poslije deset godina bilo potrebno nekoliko sati da sve najgore kažete o svojim kolegama, a prije toga ste Boga molili da budete izabrani za ministra, pa kad niste, onda ste se sjetili to kazati.. Tada mnogo više govorite o sebi, nego o bilo kome od vas", rekao je Vučić danas, kako je prenijela Nova.rs.

Kao glavni razlog smjene navodi se njena nedavna izjava o ratu u Ukrajini koja nije bila dobro primljena u Srpskoj naprednoj stranci: "Srbija je reagirala u UN-u i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo događaju ozbiljne stvari i zvjerstva i mi trebamo kazati da li to podržavamo ili ne. Ako je naša politika da želimo članstvo u EU, onda moramo razmišljati i o tome što je sljedeći korak", izjavila je nedavno Zorana Mihajlović. I osatvila Aleksandra Vučića u nevjerici i nerazumijevanju.

---

image

Vučiću nije trebalo puno da se, iz pozicije žrtve, brzo oprosti sa Zoranom Mihajlović

Attila Kisbenedek/AFP
---

"Čudno mi je da netko tako nešto kaže, budući da Srbija osuđuje zločine koji su počinili pripadnici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumio što je smisao toga, a vjerojatno je nešto što ne mogu dokučiti. To je pitanje za Vladu Srbije i za naša unutarstrančke organe", prokomentarao je tada izjavu Vučić. Očito da su organi Vlade i SNS-a proanalizirali pitanje, a odogovor je u tome da Zorana Mihajlović, koja je proglašena "američkim čovjekom" u srpskoj vladi, više nije ministrica.

 Ana Brnabić nije je voljela

Srpski mediji spekuliraju i je li ministrici Mihajlović presudilo loše stanje u Elektroprijenosu Srbije. Ona je više puta pokušavala smijeniti direktora EPS-a Milorada Grčića, kojega je čuvao SNS, odnosno Vučić. Grčić je preživio, a bivšoj ministrici sada se prigovara što nije išla protiv navodne stranačke volje i smijenila nesposobnog direktora. Ovako je za energetski kolaps krivac ispala ona.

Srpski mediji dodaju i to da se Zorana Mihajlović nije slagala s premijerkom Anom Brnabić. Njih dvije su se dugo i oštro prepucavale preko medija. Ipak ma koliko se isticalo njihovo neslaganje, u srpskoj javnosti jedinstveni je stav da joj premijerka nije mogla uzeti ministarsku fotelju, to je mogao samo "vladar svih mandata" Aleksandar Vučić, koji je sada promijenio čak 12 ministara, gotovo polovicu brojne ministarske ekipe. Znakovito je da je i nekoliko puta odgađao razgovor sa sada bivšom ministricom, što je bio jasan znak da joj je politička budućnost u vladi vrlo upitna.

---

image

Premijerka Ana Brnabić i Zorana Mihajlović javno su se prepucavale

Tom Dubravec/ Cropix
---

Povijest nesporazuma  službene politike Aleksandra Vučića i ministrice  Mihajlović, čiji je posjet Hrvatskoj u srpnju omeo slučaj s Vučićevim nerealiziranim posjetom Jasenovcu, također je duga i ne temelji se samo na jednoj njenoj izjavi o ruskim zločinima u ratu u Ukrajini.

Kako je za pozadinu političkih razilaženja i sukoba važno slijediti trag novca - a energija je, naročito danas, novac u najčišćem obliku - znakovit je njen intervju za BBC od 1. srpnja ove godine.

U njemu se ona oštro obrušava na činjenicu da Srbija još uvijek ima samo jedan izvor opskrbe plinom - ruski plinovod.

---

image

Vladimir Putin pogodio je kad je odlikovao Aleksandra Vučića

Andrej Isaković/AFP
---

"Gospodarstvo nafte i plina smo praktički predali Ruskoj Federaciji još 2008. – mislim da je to pogrešno, a ova kriza je pokazala koliko. Razlozi za to su u odlukama Srbije tijekom više desetljeća, gdje je zemlja odlučila koristiti samo ruski plin i ništa drugo. Vjerojatno zato što su interesi ruskih lobija bili jači od svih ostalih. Značajno je što je nakon telefonskog razgovora Vučića i Vladimira Putina 29. svibnja Srbija dobila povoljni ugovor na tri godine: ako bi se mijenjao svaki mjesec ili dva, bila bi to velika nestabilnost za svaku zemlju. Ali velika je šteta što već deset godina nismo drugačije radili pa da možemo razgovarati o drugom opskrbljivaču plinom, koji je jako važan.

 Srbiji ne treba alternativni plinovod

U rujnu 2023. godine bit će gotov plinovod Niš-Dimitrovgrad, dijelom financiran iz sredstava EU kao slamka spasa drugom opskrbljivaču, kojim bi se Srbija mogla alternativno opskrbljivati ​​plinom iz Bugarske. Umjesto 100 posto ruskog plina, Srbija može dobiti minimalno 30 do 40 posto plina drugog dobavljača. Međutim, Energetska zajednica zemalja jugoistočne Europe priopćila je u ožujku 2022. da Srbija ranije nije pokazala interes za alternativne plinovode, rekla je Zorana Mihajlović za BBC.

Govorila je tada i o sankcijama Rusiji, Europskoj uniji, Naftnoj industriji Srbije koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma zauzevši stavove suprotne od službene srpske politike. I lideri iz okruženja demokratičniji od Vučića teško da bi to otrpjeli.

---

image

Ruski Gazprom većinski je vlasnik Naftne industrije Srbije

Olga Maltseva/AFP
---

U izjavi od 30. kolovoza 2022. optužila je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji želi prikazati kao da Srbija podržava napad na Ukrajinu. Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova svisoka su joj poručili da je očito loše upućena u odnose između Rusije i Srbije te da Rusija, za razliku od Zapada, prihvaća neovisnu liniju srpske politike. Ta izjava naravno da nije promakla Vučiću, a ako je i imao neke dileme da li se zahvaliti MIhajlović na novome ministarskom mandatu, Rusi bi ih lako razriješili.

‘neutralnost je jako skupa‘

K tome, Zorana Mihajlović je za Euronews 27. rujna jasno rekla kako je njen osobni stav da je Srbiji mjesto na Zapadu, u EU, uz sve koji su protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Onima kojima to nije jasno ukazala je na "razliku između ruskog naroda i onih koji tim narodom vladaju i pod čijim su paravanima vršena agresija i ratni zločini. I ne možemo a da ne žalimo ruski narod koji sada pati, i koji će nastaviti patiti nakon Putina. Srbija je na europskom putu, a da i hoće, nije ni u Rusiji, ni u Kini, ni u SAD-u, jer joj geografija to ne dopušta. Priča o neutralnosti jako je skupa i nisam sigurna da postoji računica koja može pokazati koliko to košta i tko će to platiti", rekla je

ministrica Mihajlović i time dovela u pitanje famozni srpski stav o neutralnosti koju propagira Vučić, a jasnom opredjeljenošću za EU dovela je u pitanje i njegovo legendarno sjedenje na više stolica.

---

image

Srbija je deklarativno opredijeljena za EU. Aleksandar Vučić s Ursulom von der Leyen

AFP
---

Teško je odrediti kada je točno zapečaćena ministarska karijera Zorane Mihajlović, ali i površnijim promatračima srpske političke scene bilo je jasno da svoje ministarsko mjesto neće moći zadržati. Osim ako Vučić ne napravi radikalni politički zaokret, osudi Putina i okrene se EU.

Vidjet ćemo i kakve će energetske poteze i cijevi vući njena nasljednica Dubravka Negre te hoće li odlaskom Zorane Mihajlović utihnuti disonantni prozapadnjački ton ili će on u novoj, navodno promijenjenoj SNS-ovoj vladi biti višeglasan. Zanimljivo će biti pratiti i kakav će biti daljnji put Zorane Mihajlović, koja je jasno naglasila da su joj politika i energetika u središtu interesa.

Budući da je u Vučićevu SNS-u udarila u politički stakleni strop, logično je pretpostaviti da će politički put potražiti negdje drugdje, možda i u osnivanju nove stranke, koja će zagovarati energetski i politički odmak od Rusije i okretanje prema EU.

---

image

Zorana Mihajlović na polaganju ministarske prisege 2020. godine

AFP
---

---

Biografija za nemirne snove Ane Brnabić

Zorana Mihajlović ministrica u srpskoj vladi postala je 2012. godine, odmah po dolasku Srpske napredne stranke na vlast i bila je ministrica punih deset godina.

U njenoj biografiji, koju je donijela Nova.rs, može se pročitati da je rođena 1970. godine u Tuzli. Završila je Prvu ekonomsku školu u Beogradu, i to kao učenik generacije. Potom je upisala Ekonomski fakultet na kojem je diplomirala 1993. godine, a doktorirala osam godina poslije iz područja energetike i ekonomije. Godine 2008. na Sveučilištu "John Nesbitt" stekla je titulu docenta, tri godine poslije postala je izvanredni profesor i prorektor za znanost, a u zvanje redovitog profesora izabrana je 2016. godine. Dalje se navodi da je

objavila više od dvjesto radova o srpskom energetskom sektoru te četiri knjige. Osim na fakultetu, radila je i u Prvoj ekonomskoj školi, EPS–u i na Aerodromu "Nikola Tesla". Majka je jednog sina.

Politička karijera Zorane MIhajlović počela joj je i prije formalnog ulaska u Srpsku naprednu stranku 2010. godine.

Od 2004. do 2006. godine bila je savjetnica potpredsjednika Vlade Republike Srbije za energetiku, o od 2010. do 2012. godine o tome je savjetovala predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika. Od 2009. predsjednica je Savjeta SNS za energetiku i rudarstvo, potpredsjednica stranke je od 2012., a od 2016. članica Predsjedništva SNS-a.

Od 2012. do 2014. godine bila je guvernerka Srbije u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministarska karijera počinje joj 2012. godine kada postaje ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Od 2014. godine do listopada 2020. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. Tada je bila i predsjednica Koordinacijskog tijela Vlade za rodnu ravnopravnost, kao i za pitanje inkluzije Roma, a bavila se i odnosima sa Svjetskom bankom, stranim investitorima praćenjem realizacije rekonstrukcije ili izgradnje kliničkih zdravstvenih centara. U Vladi Srbije od 2020. godine po drugi je put vodila resor energetike.

Dvaput je, 2014. i 2016. godine, dobila nagradu "Reformator godine" Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i to za reforme u izdavanju građevinskih dozvola. Dobila je i regionalnu nagradu "Ličnost godine i najministar za 2018. godinu" koja joj je uručena u Sarajevu.
Gledano ukupno, riječ je o uspješnoj političkoj karijeri, dovoljno velikoj da zbog nje Ana Brnabić godinama nije mirno spavala.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Attila Kisbenedek/AFP Andrej Isaković/AFP  AFP Tom Dubravec/ Cropix Olga Maltseva/AFP Andrej Isaković/AFP AFP
AFP

Zorana Mihajlović otvoreno se zalagala za usmjerenje k Zapadu i EU te protiv potpune ovisnosti o ruskome plinu

AFP

Dio srpske javnosti navodi da je Zorana Mihajlović ‘američka igračica‘

Attila Kisbenedek/AFP

Vučiću nije trebalo puno da se, iz pozicije žrtve, brzo oprosti sa Zoranom Mihajlović

Andrej Isaković/AFP

Vladimir Putin pogodio je kad je odlikovao Aleksandra Vučića

AFP

Srbija je deklarativno opredijeljena za EU. Aleksandar Vučić s Ursulom von der Leyen

Tom Dubravec/ Cropix

Premijerka Ana Brnabić i Zorana Mihajlović javno su se prepucavale

Olga Maltseva/AFP

Ruski Gazprom većinski je vlasnik Naftne industrije Srbije

Andrej Isaković/AFP

Dio srpskih građana niej oduševljen Putinom

AFP

Zorana Mihajlović na polaganju ministarske prisege 2020. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/zasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila-1235408 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ab91f0bbf20ec92b864a5459e385aeb98c3f48d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+srpska+ministrica+%C5%BErtvovana+nakon+10+godina%3F+Ju%C4%8Der+je+oplela+po+Vu%C4%8Di%C4%87u%2C+ali+ni+on+nju+nije+%C5%A1tedio.+Evo+velike+pri%C4%8De+o+Zorani%2C+ministrici+koju+Brnabi%C4%87+nije+podnosila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila-1235408 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fzasto-je-srpska-ministrica-zrtvovana-nakon-10-godina-jucer-je-oplela-po-vucicu-ali-ni-on-nju-nije-stedio-evo-velike-price-o-zorani-ministrici-koju-brnabic-nije-podnosila-1235408 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRPSKA POSLA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaSRPSKA POSLA

Zašto je srpska ministrica žrtvovana nakon 10 godina? Jučer je oplela po Vučiću, ali ni on nju nije štedio. Evo velike priče o Zorani, ministrici koju Brnabić nije podnosila

Piše S.K.
25. listopada 2022. - 15:33

Ne samo u srpskoj javnosti snažno je odjeknula vijest da ministrica energetike i rudarstva Zorana Mihajlović neće biti u novoj vladi Ane Brnabić. Iznenađenje je to veće kad se zna da je Zorana Mihajlović u srpskoj vladi kontinuirano od 2012. godine, da je bila ministrica raznih resora, pa i potpredsjednica Vlade te da je niz godina članica Predsjedništva Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Upravo joj je Vučić u razgovoru u nedjelju, prije objave ministara nove vlade, priooćio da za nju u Vladi više nema mjesta te da će nova ministrica energetike i rudarstva biti Dubravka Negre.

Ministarska karijera Zorane Mihajlović počela je 2012. godine kada postaje ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Od 2014. godine do listopada 2020. bila je potpredsjednic...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 21:28