StoryEditorOCM
Regijaprebacivanje krivnje

Vučić pročitao šokantni audiozapis razgovora kosovskih policajaca o ranjenom Srbinu: ‘Nemamo razloga da mu pomognemo‘

Piše vijesti sd, Hina
25. rujna 2023. - 11:10

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je imao dramatično obraćanje u povodu situacije na sjeveru Kosova te je pročitao dijelove transkripta iz kojih se navodno može zaključiti da pripadnici tzv. kosovske policije nisu pružili pomoć ranjenom Srbinu ostavljajući ga da umre, piše Kurir, prenosi Jutarnji list.

Na snimci se jasno čuje razgovor specijalca i njegovog nadređenog tijekom dramatičnih događanja u Banjskoj. Govori se da neće biti "nikakve štete" ako ranjenog Srbina ostave da umre, tvrdi Kurir.

- Adem, Adem ne brini - čuje se muški glas na albanskom jeziku.

- I ako umre, ništa - govori glas na snimci.

image

Kosovski policajci u blizini granice sa Srbijom

Afp

Podsjetimo, Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao da su se Srbi s Kosova pobunili jer ne žele više trpjeti teror kosovskog premijera Kurtija. Ustvrdio je da je on svojim ponašanjem isprovocirao incidente.

- Pratili smo što je radila albanska policija. Imamo audiozapis kako se albanski policajci smiju i kažu: ‘Nemamo razloga da mu pomognemo, pusti ga da umre", ustvrdio je Vučić.

Vučić svu krivnju prebacuje na Kurtija

Vučić je večeras u izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 sati skupina Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru. "Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku i ranjen je još jedan", rekao je Vučić.

Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ocijenio je Vučić.

image

Aleksandar Vučić tvrdi da službeni Beograd nema ništa sa samoorganiziranjem Srba

Oliver Bunić/Afp

Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba.

On je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

Srbijanski predsjednik naglasio je kako već mjesecima upozorava međunarodnu zajednicu na teror koji nad Srbima provodi Kurtijev režim, rekavši da Kurtiju "odgovaraju konflikti" i da "želi uvući Srbiju u sukob s NATO-om", prenosi Jutarnji list.

image

Kosovski premijer Albin Kurti, koji je za Vučića glavni krivac za sve, pali svijeću za poginuloga kosovskog policajca Afrima Bunjakua

Armend Nimani/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:09