StoryEditorOCM
Regijanije baš tako

Vučić dobio neviđenu jezikovu juhu pa to pokušao prikriti, urgiralo se čak iz SAD-a: ‘Hitno to riješite!‘

Piše Željko Trkanjec/JL
28. lipnja 2023. - 13:51

Rašomon, krasno ga je prikazao Akira Kurosawa: više likova pripovijeda isti događaj, ali svatko na svoj način; sugerira da se istina ne može pouzdano ustanoviti (Hrvatski jezični portal).

Dojam rašomona stječe se kad neka diktatorska zemlja objavi priopćenje o važnom političkom razgovoru. Stječe se, jer postoji i druga strana, pogleda se što ona kaže, pa bude jasno da to nije rašomon nego jednostavno korištenje alternativnih činjenica. U ponedjeljak popodne ured Predsjednika Republike Srbije objavio je da je Aleksandar Vučić razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Čitajući beogradski tekst, koji je Politika na mrežnoj stranici pretočila u članak, stječe se dojam da je to bio ugodan razgovor. Kaže Vučićev ured, u samo 113 riječi, da je "Blinken insistirao na smirivanju situacije na sjeveru Kosova i Metohije i u potpunosti podržao europski plan za deeskalaciju".

"Srbija je odgovorna"

Čak je i postavljao uvjete: "Predsjednik Vučić je državnom sekretaru Blinkenu rekao da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage kosovske policije svaki dan potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu".

Kad se pogleda što je priopćilo američko Državno tajništvo, slika se mijenja. Prvo, Blinken je razgovarao s Vučićem "urgirajući" da dođe do deeskalacije na Kosovu. Dakle, Washington ne smatra da je u krizi koju je, nedvojbeno, potaknula Priština, Srbija lišena odgovornosti. Američki državni tajnik pozdravlja vijest o puštanju tri kosovska policajca na slobodu. Dakle, poziv je uslijedio tek nakon što je Beograd ispunio uvjet koji je postavio SAD.

Blinken, stoji u priopćenju, "ponavlja da odgovorni za napade na KFOR, međunarodne mirovne snage na Kosovu pod vodstvom NATO-a, trebaju odgovarati". Toliko o arbitrarnim uhićenjima, KFOR su napali lokalni Srbi sa sjevera Kosova koji su politički pod kontrolom Beograda. Nije to baš "ozbiljno i odgovorno" ponašanje Srbije. Državni tajnik ne staje, "naglašava trajnu podršku SAD-a planu EU (deeskalacija, novi izbori na sjeveru Kosova, povratak dijalogu i normalizaciji Beograda i Prištine)" jer je Vučić u više navrata negativno govorio generalno o djelovanju Bruxellesa.

Razgovarao i s Kurtijem

Šef američke diplomacije poentira "urgirajući da Srbija odmah poduzme korake u provedbi svojih obveza prema sporazumu o normalizaciji odnosa".

Antony Blinken razgovarao je i s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, čiji je ured objavio epsko priopćenje s već izlizanim frazama, iz kojeg se također ništa ne može zaključiti. State Department je tu bio maksimalno sažet, a Kurti je dobio po prstima, kao i Vučić. Blinken mu je rekao da gradonačelnici na sjeveru Kosova moraju raditi na alternativnim lokacijama, čemu se kosovski premijer protivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:53