StoryEditorOCM
Regijarazbjesnio ih

Srbi ljuti na Putina: ‘Slagao je da su nam Rusi pomogli devedesetih. Oni su naoružavali Hrvatsku i odlikovali Tuđmana!‘

Piše Vijesti sd
9. veljače 2024. - 18:33

Ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Tuckeru Carlsonu rekao je da je Moskva morala braniti Srbiju tijekom ratova dvadesetih godina prošlog stoljeća. U Srbiji nisu zadovoljni takvom izjavom pa tako nova.rs piše da je istini za volju, Rusija tada uvela sankcije Srbiji, kao i zapadne zemlje, te da je naoružala i Hrvatsku.

“Čim su počeli događaji u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u prilog Srbima. Nismo mogli ne braniti Srbe, jer su Srbi nama poseban i blizak narod, pravoslavne kulture. Ovo je narod koji je patio generacijama”, rekao je Putin u intervjuu Tuckeru Carlsonu, navodeći da je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok.

Nova.rs piše kako je kratak osvrt na prošlost dovoljan da dokaže kako predsjednik Rusije ne govori istinu kada govori o podršci koju je Rusija pružila Srbiji tijekom ratova devedesetih.

„Ne samo da je ta podrška izostala, nego je Moskva našoj zemlji 1992. uvela i sankcije. Tada je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo tri rezolucije, kojima je zabranjen uvoz robe iz SRJ, ali i izvoz iz SRJ. Rusija je kao stalna članica Vijeća sigurnosti imala pravo veta, ali ga nije iskoristila, već je podržala sankcije protiv naše zemlje, napominju.

image
Gavriil Grigorov/Afp

Podsjećaju kako je Ruska Federacija početkom devedesetih bila i vojni saveznik Hrvatske. Točnije, za vrijeme embarga na oružje, Rusija je naoružavala Hrvatsku.  Nikola Lunić, izvršni direktor Vijeća za strateške politike, svojedobno je u autorskom tekstu za tjednik "Vreme" naveo da je Zagreb od Rusije nabavio protuzračni sustav S-300, koji je prikazan i na vojnoj paradi u Zagrebu 1995. No osim tog sustava, dodao je Lunić, Rusija je Hrvatima ponudila sve osim nuklearnih balističkih projektila.

“Tako je tada od Rusije ili njezinim posredovanjem Hrvatska dobila i 18 transportnih helikoptera Mi-17, 12 borbenih helikoptera Mi-24, 40 zrakoplova lovaca MiG-21, te cijeli niz sofisticiranog naoružanja i vojne opreme  kao što su protutenkovski sustavi Fagot, protutenkovske rakete Sturm, protuzračne rakete R-60 i nevođene rakete S-5”, napisao je Lunić.

Podsjećaju i da je isto izjavio za zagrebački "Večernji list" Marin Tomulić, kojega je list predstavio kao "prvog dobavljača".

“Rusi su nam isporučili oružje na zahtjev Francuske”. Ja sam tome bio svjedok”, rekao je Tomulić.  Navode i kako je u  studenom 1996. godine tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin odlikovao Franju Tuđmana "Medaljom Žukova" "za aktivan doprinos u pobjedi nad fašizmom". Također, Vladimir Putin je 2005. odlikovao Stjepana Mesića za doprinos koji su hrvatski narod i Hrvatska kao država dali u konačnoj pobjedi nad fašizmom, piše nova.rs.

image

Boris Jeljcin 

Vitaly Armand/Afp
image
Gavriil Grigorov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:13