StoryEditorOCM
Regijauzalud sastančili

Procurili detalji o propalim pregovorima Beograda i Prištine: ‘Već je način na koji je Vučić pozdravio Srpkinje s Kosova izazvao kaos‘

Piše vijesti sd
3. svibnja 2023. - 07:24

Članica Upravljačkog tima za Zajednicu srpskih općina (ZSO) Danijela Vujičić je izjavila novinarima nakon nove runde pregovora Srbije i Kosova, da su oni napokon "nakon pet godina, imali prigodu predstaviti nacrt statuta ZSO koji je završen još 2018. godine".

"Pored uvodnog obraćanja i 30 minuta koje je EU predvidjela za ovaj format razgovora na visokoj razini, jednostavno je bilo nemoguće za samo pola sata minuta predstaviti 69 članaka i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam to ipak nekako uspjela kroz prezentaciju. Veliki je posao na samoj delegaciji da pročita članak po članak, i da eventualno obje strane daju određene primjedbe“, rekla je ona, prenosi danas.rs.

Međutim, dodala je kako su i ona i kolegica koja je bila s njom u dvorani doživjele veliku neugodnost.

"Prištinska strana, Kurti i Bislimi, stalno su nešto dobacivali. Nisu nam dali da govorimo, stalno je to bio neki podsmijeh. Podrugljivo, nemoguće i bezobrazno. S nipodaštavanjem i omalovažavanjem, prvo nas kao žena, na šta je predsjednik burno reagirao. Kad smo ušli u dvoranu, predsjednik je rekao: ‘Gdje ste, moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije! Tu je nastao totalni kaos“, rekla je ona.

image
Eu Council/Pool/Handout/Anadolu Agency Via Afp

Kako je dodala, posljednja dva tjedna vršio se veliki pritisak na upravljački tim, a njihovi okviri bili su da se u Nacrt statuta uvrste četiri sporazuma koja su dogovorena u dijalogu. Podsjetimo, u utorak poslijepodne počela je nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu. Odmah na početku usvojena je Deklaracija o nestalim osobama.

To je bila prva točka dnevnog reda na sastanku između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija 

U priopćenju visokog predstavnika EU je navedeno da su predsjednik Vučić i premijer Kurti, posredovanjem EU-a, potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najbližih i kako bi se njegovalo trajno pomirenje i mir, podsjeća  danas.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:41