stdClass Object ( [id] => 1126719 [title] => Velja Nevolja i ekipa: kriminalci u Srbiji šifriranim porukama ratuju preko grafita, pjesama, osmrtnica i oglasa, a šalju ih i iz zatvora. Pročitajte što sve pišu i zašto to rade [alias] => kriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Članovi organiziranih kriminalnih grupa na razne načine komandiraju i šalju poruke svojim suborcima, ali i suparničkim grupama, a posebno postaju kreativni kada završe iza rešetaka!

Šifrirane poruke svojim "vojnicima", ali i suparnicima onda šalju preko oglasa, grafita na ulicama, ali i preko osmrtnica u novinama.

U poznatim beogradskim novinama, u rubrici "Dostava hrane" prekjučer je osvanuo oglas u kojem je pisalo "Ćevabdžinica Veljko i Marko", a navedena je adresa stadiona Partizana Humska 1. Ostavljena su dva telefonska broja, jedan lista u kojem je oglas objavljen, drugi je broj nogometnog kluba Partizan. Jesu li na ovaj način pripadnici najokrutnijeg klana u Srbiji, koji je osumnjičen za najmanje pet ubojstava, svojim suparnicima htjeli poslati poruku, za sada nije poznato, piše Srbija danas.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da ipak misli da je taj oglas nečija neslana šala, ali navodi da slanje poruka preko oglasa jest način na koji kriminalci koji su iza rešetaka komuniciraju sa svojim suradnicima.

- Poanta komunikacije unutar kriminalnih grupa je da je razumiju samo oni međusobno, odnosno samo oni koji trebaju razumjeti i kojima je njen sadržaj namijenjen i ona je najčešće šifrirana. Upravo zato mislim da objavljeni oglas nije pokušaj slanja poruke članova kriminalne grupe, već nečiji pokušaj da se našali - objašnjava Radovanović.

---

image
Navijački grafiti i murali predmet su počasti, ali i poruka
Peđa Milosavljević/AFP
---

On dodaje da je nemoguće znati sve načine na koje kriminalci komuniciraju, jer svaka grupa ima svoj princip.

- Svaka grupa ima svoje simbole, ali pouzdano znam da je klasika u svim zatvorima svijeta, pa i u našim, komunikacija između članova kriminalnih grupa koji su pritvoreni ili koji izdržavaju kaznu i onih članova koji su na slobodi. To se radi, po pravilu, preko posrednika, ali posljednjih godina se radi i mobilnim telefonima, koje oni posjeduju skoro uvijek. Posrednici su rođaci, oni koji im dolazi u posjete, ali ponajprije odvjetnici - objašnjava kriminolog.

Poruke sa šaljivim elementima

Da su njegove riječi točne i da mobilni telefoni u zatvorima nisu rijetkost potvrđeno je i u travnju ove godine kada je jedan pronađen upravo u ćeliji Marka Miljkovića. Krio ga je u boci punoj pijeska koja mu je služila kao improvizovani uteg.

Sumnja se da je on s njega organizirao rad članova grupe na slobodi, slao zapovijedi i prijetio suparnicima.

Studije domaćih, ali i svjetskih kriminologa pokazuju upravo to, objašnjava nam sugovornik, i nakon "pada", vođe iz zatvora kontroliraju sve, a načini za to su brojni.

- Mogućnosti su brojne i nemoguće ih je pobrojiti niti sve otkriti, jer se oni prilagođavaju situaciji. Grafiti, oglasi, pjesme... Na grafitima ne mora ništa pisati, dovoljna je slika, simbol i točno znaju što trebaju raditi. Tako komandiraju, organiziruju transporte droge, recimo - kaže Radovanović i objašnjava dalje da su to zapravo simboli koje oni vrlo dobro razumiju:

- Ti simboli su, u principu, poznati unutar grupe još iz vremena kad je radila na slobodi, oni su i tada bili njihov način komunikacije, zbog straha od prisluškivanja, realnog ili fiktivnog. Tako da svi članovi grupe znaju da je to poruka njima, piše Srbija danas.

---

image
Srpski kriminalci razmjenjuju poruke i preko nogometnih klubova
Peđa Milosavljević/AFP
---

Uzmimo i da je ovaj oglas nečija šala, brojne druge poruke koje su stizale s adrese kriminalaca, čak i onih koji su u tom trenutku bili u zatvoru, ili su pak na te adresu slate, iako često u šaljivom tonu, ipak to nisu bile. Uprkos šifriranju, neke su "provaljene" pa se zna i od koga su i kome su namijenjene.

Pođimo od pjesme koju su pripadnici Belivukove grupe osam mjeseci prije nestanka Gorana Veličkovića Goksija, za čiju su smrt optuženi, objavili na YouTubeu.

Naime, na kanalu "Južna tribina" pojavila se u siječnju 2020. godine prerađena poznata pjesma "Bato, bre" koju su članovi grupe pjevali.

- A gde žuriš, a gde žuriš, Goksi, bre? A gde žuriš, prebismo ti jangere... - glase riječi pjesme, ispod koje su se u komentarima nizale perfidno upućene prijetnje Veličkoviću. Jangeri su inače pripadnici Partizanove navijačke grupe Jang bojs, koja je bila u sukobu s navijačkom, a zapravo kriminalnom grupom "Principi" koja je, otkrit će se poslije, samo bila paravan Belivuku i Miljkoviću za kriminalne radnje. Ubrzo nakon prijetnje kroz pjesmu, Goksi je namamljen u kuću strave u Ritopeku, gdje je potom okrutno ubijen.

Poslije likvidacije Vladimira Roganovića, pripadnika "kavačkog klana", u novinama su "kavčani" objavljivali osmrtnice koje su shvaćene kao poruke prijetnje suparničkom "škaljarskom klanu" i sinovima likvidiranog vođe Veselina Vukotića.

- Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide - pisalo je tada u osmrtnici u dnevnim novinama u Srbiji, a koja je, kako se sumnjalo, bila direktna prijetnja upućena braći Vukotić - vođama suparničkog "škaljarskog klana". Prema neslužbenim informacijama, u međusobnoj komunikaciji "kavčani" "manekenom" nazivaju Jovana, a "lisicom" Igora Vukotića.

Prijetili preko osmrtnice, ubojstvo najavili grafitom

Da su grafiti jedan od važnih "obilježivača teritorija" dominantne grupe potvrdilo se još jednom upravo u sukobu Velje Nevolje i Zdravka Radojevića kojega je kasnije, prema onome što piše u optužnici protiv ove kriminalne organizacije, ubio njegov klan.

Naime, sukob između Radojevića i dvojca Belivuk-Miljković kulminirao je kada su "Principi" prebojili grafit posvećen preminulom Radojevićevom bratu i preko njega mu ostavili poruku "Zdravko, pi*ko, je*emo ti sve".

- "Principi" su Radojeviću objavili rat kada su preko grafita posvećenog njegovom preminulom bratu Aleksandru napisali grafit svoje navijačke grupe. On je to shvatio osobno, kao provokaciju, ali i kao prijetnju - rekao je tada izvor i dodao da se sve počelo događati u vrijeme kada su se krenuli jedni drugima miješati u posao s drogom.

---

image
Duge cijevi pred nogometnim klubom Partizan zbog Velje Nevolje
Peđa Milosavljević/AFP
---

Zbog prebojenog grafita Radojević se iznervirao toliko da je svom prijatelju slao poruke preko šifrirane aplikacije Sky i rekao mu da će javno ubiti Velju Nevolju. Međutim, Radojević nije ni slutio da će Belivuk vrlo brzo tu informaciju i dobiti, a potom organizirati akciju da namame Radojevića u Ritopek, gde je svirepo mučen i ubijen.

Poruke šalju i oni sa slobode. Njima uhićene vođe obavještavaju o završenom poslu i o tome da još uvijek imaju potporu, a svojim suparnicima da se nisu predali.

Tako su nakon uhićenja "Veljini klinci" išarali čitave kvartove u Beogradu: "Velja i Mare najjače su glave", "Bucika izdrži", "stop represiji", neki su od grafita kojima su "sokolili" svoje iza rešetaka. Pisali su i one kojima su željeli pokazati da usprkos svemu njihovoj moći nije došao kraj: "Sa nama uvijek nevolja", "mi smo gazde grada", "Kad se vuk vrati bićete u nevolji"...

U naselju Kotež "prepucavanje" "Principa" i Zvezdinih navijača može se videti na zidu gotovo svake zgrade. Jedni drugima ostavljaju poruke, prijete, prebojavaju grafite i zbog njih se sukobljavaju. Veći broj imaju oni čija je moć u tom trenutku veća, tako je sada veliki broj onih nacrtanih u "Veljino vrijeme", ali i posvećenih njemu prebojen.

Ubrzo nakon uhićenja na radiopostaji, za koju je poznato da se redovito sluša u Centralnom zatvoru i u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, naručena je pjesma, misli se, kao provokacija Belivuku.

- Nevolja nevolju privlači, isti smo, isti igrači - glase riječi pjesme uz koju je voditeljica pročitala poruku naručitelja koja glasi: "Od cigana iz cijele Srbije za Grobare", piše Srbija danas.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridni rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => hibridni rat 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-12 11:10:11 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-12 18:28:05 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-09-12 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 403 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/12\/19294874.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/12\/19294870.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/12\/19294872.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/12\/19294936.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/AFP","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/AFP","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/AFP","Pe\u0111a Milosavljevi\u0107\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Veljko Belivuk, 'Velja Nevolja' \u0161alje poruke iz zatvora, a tamo ih i prima","Srpski kriminalci razmjenjuju poruke i preko nogometnih klubova","Navija\u010dki grafiti i murali predmet su po\u010dasti, ali i poruka","Duge cijevi pred nogometnim klubom Partizan zbog Velje Nevolje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19294874_1920.jpg":"1920x1080","k_19294874_1280.jpg":"1280x1280","k_19294874_1024.jpg":"1024x1024","k_19294874_640.jpg":"640x640","k_19294874_480.jpg":"480x480","k_19294874_340.jpg":"340x340","k_19294874_220.jpg":"220x220","o_19294874_1280.jpg":"1280x854","o_19294874_1024.jpg":"1024x683","o_19294874_640.jpg":"640x427","o_19294874_480.jpg":"480x320","o_19294874_340.jpg":"340x226","o_19294874_220.jpg":"220x146","h_19294874_1280.jpg":"1280x854","h_19294874_1024.jpg":"1024x683","h_19294874_640.jpg":"640x427","h_19294874_480.jpg":"480x320","h_19294874_340.jpg":"340x227","h_19294874_220.jpg":"220x147","pp_19294874_1280.jpg":"1006x1280","pp_19294874_1024.jpg":"805x1024","pp_19294874_640.jpg":"503x640","pp_19294874_480.jpg":"377x480","pp_19294874_340.jpg":"267x340","pp_19294874_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19294870_1920.jpg":"1920x1080","k_19294870_1280.jpg":"1280x1280","k_19294870_1024.jpg":"1024x1024","k_19294870_640.jpg":"640x640","k_19294870_480.jpg":"480x480","k_19294870_340.jpg":"340x340","k_19294870_220.jpg":"220x220","o_19294870_1280.jpg":"1280x852","o_19294870_1024.jpg":"1024x682","o_19294870_640.jpg":"640x426","o_19294870_480.jpg":"480x319","o_19294870_340.jpg":"340x226","o_19294870_220.jpg":"220x146","h_19294870_1280.jpg":"1280x854","h_19294870_1024.jpg":"1024x683","h_19294870_640.jpg":"640x427","h_19294870_480.jpg":"480x320","h_19294870_340.jpg":"340x227","h_19294870_220.jpg":"220x147","pp_19294870_1280.jpg":"1006x1280","pp_19294870_1024.jpg":"805x1024","pp_19294870_640.jpg":"503x640","pp_19294870_480.jpg":"377x480","pp_19294870_340.jpg":"267x340","pp_19294870_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19294872_1920.jpg":"1920x1080","k_19294872_1280.jpg":"1280x1280","k_19294872_1024.jpg":"1024x1024","k_19294872_640.jpg":"640x640","k_19294872_480.jpg":"480x480","k_19294872_340.jpg":"340x340","k_19294872_220.jpg":"220x220","o_19294872_1280.jpg":"1280x852","o_19294872_1024.jpg":"1024x682","o_19294872_640.jpg":"640x426","o_19294872_480.jpg":"480x319","o_19294872_340.jpg":"340x226","o_19294872_220.jpg":"220x146","h_19294872_1280.jpg":"1280x854","h_19294872_1024.jpg":"1024x683","h_19294872_640.jpg":"640x427","h_19294872_480.jpg":"480x320","h_19294872_340.jpg":"340x227","h_19294872_220.jpg":"220x147","pp_19294872_1280.jpg":"1006x1280","pp_19294872_1024.jpg":"805x1024","pp_19294872_640.jpg":"503x640","pp_19294872_480.jpg":"377x480","pp_19294872_340.jpg":"267x340","pp_19294872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"682x1024","hd_19294936_1920.jpg":"1920x1080","k_19294936_1280.jpg":"1280x1280","k_19294936_1024.jpg":"1024x1024","k_19294936_640.jpg":"640x640","k_19294936_480.jpg":"480x480","k_19294936_340.jpg":"340x340","k_19294936_220.jpg":"220x220","o_19294936_1280.jpg":"1280x1921","o_19294936_1024.jpg":"1024x1537","o_19294936_640.jpg":"640x960","o_19294936_480.jpg":"480x720","o_19294936_340.jpg":"340x510","o_19294936_220.jpg":"220x330","h_19294936_1280.jpg":"1280x854","h_19294936_1024.jpg":"1024x683","h_19294936_640.jpg":"640x427","h_19294936_480.jpg":"480x320","h_19294936_340.jpg":"340x227","h_19294936_220.jpg":"220x147","pp_19294936_1280.jpg":"1006x1280","pp_19294936_1024.jpg":"805x1024","pp_19294936_640.jpg":"503x640","pp_19294936_480.jpg":"377x480","pp_19294936_340.jpg":"267x340","pp_19294936_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15379104 Threads: 4 Questions: 3188508799 Slow queries: 7160090 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235747633 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/kriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade-1126719 [printLink] => /vijesti/regija/kriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade-1126719?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 6544 [name] => kriminalci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kriminalci [link] => /tag/kriminalci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 290431 [name] => Velja Nevolja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velja-nevolja [link] => /tag/velja-nevolja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 295073 [name] => partizan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => partizan [link] => /tag/partizan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 525243 [name] => zvezda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvezda [link] => /tag/zvezda ) [5] => stdClass Object ( [id] => 629856 [name] => kavački klan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 22:47:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kavacki-klan [link] => /tag/kavacki-klan ) [6] => stdClass Object ( [id] => 649220 [name] => mafijaške poruke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-12 14:19:39 [main_article_id] => 0 [alias] => mafijaske-poruke [link] => /tag/mafijaske-poruke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridni rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velja Nevolja i ekipa: kriminalci u Srbiji šifriranim porukama ratuju preko grafita, pjesama, osmrtnica i oglasa, a šalju ih i iz zatvora. Pročitajte što sve pišu i zašto to rade [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/12/19294874.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Peđa Milosavljević/AFP [mainImageDesc] => Veljko Belivuk, 'Velja Nevolja' šalje poruke iz zatvora, a tamo ih i prima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/12/19294874.jpg [title] => Veljko Belivuk, 'Velja Nevolja' šalje poruke iz zatvora, a tamo ih i prima Peđa Milosavljević/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/12/19294870.jpg [title] => Srpski kriminalci razmjenjuju poruke i preko nogometnih klubova Peđa Milosavljević/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/12/19294872.jpg [title] => Navijački grafiti i murali predmet su počasti, ali i poruka Peđa Milosavljević/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/12/19294936.jpg [title] => Duge cijevi pred nogometnim klubom Partizan zbog Velje Nevolje Peđa Milosavljević/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Članovi organiziranih kriminalnih grupa na razne načine komandiraju i šalju poruke svojim suborcima, ali i suparničkim grupama, a posebno postaju kreativni kada završe iza rešetaka!

Šifrirane poruke svojim "vojnicima", ali i suparnicima onda šalju preko oglasa, grafita na ulicama, ali i preko osmrtnica u novinama.

U poznatim beogradskim novinama, u rubrici "Dostava hrane" prekjučer je osvanuo oglas u kojem je pisalo "Ćevabdžinica Veljko i Marko", a navedena je adresa stadiona Partizana Humska 1. Ostavljena su dva telefonska broja, jedan lista u kojem je oglas objavljen, drugi je broj nogometnog kluba Partizan. Jesu li na ovaj način pripadnici najokrutnijeg klana u Srbiji, koji je osumnjičen za najmanje pet ubojstava, svojim suparnicima htjeli poslati poruku, za sada nije poznato, piše Srbija danas.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da ipak misli da je taj oglas nečija neslana šala, ali navodi da slanje poruka preko oglasa jest način na koji kriminalci koji su iza rešetaka komuniciraju sa svojim suradnicima.

- Poanta komunikacije unutar kriminalnih grupa je da je razumiju samo oni međusobno, odnosno samo oni koji trebaju razumjeti i kojima je njen sadržaj namijenjen i ona je najčešće šifrirana. Upravo zato mislim da objavljeni oglas nije pokušaj slanja poruke članova kriminalne grupe, već nečiji pokušaj da se našali - objašnjava Radovanović.

---

image
Navijački grafiti i murali predmet su počasti, ali i poruka
Peđa Milosavljević/AFP
---

On dodaje da je nemoguće znati sve načine na koje kriminalci komuniciraju, jer svaka grupa ima svoj princip.

- Svaka grupa ima svoje simbole, ali pouzdano znam da je klasika u svim zatvorima svijeta, pa i u našim, komunikacija između članova kriminalnih grupa koji su pritvoreni ili koji izdržavaju kaznu i onih članova koji su na slobodi. To se radi, po pravilu, preko posrednika, ali posljednjih godina se radi i mobilnim telefonima, koje oni posjeduju skoro uvijek. Posrednici su rođaci, oni koji im dolazi u posjete, ali ponajprije odvjetnici - objašnjava kriminolog.

Poruke sa šaljivim elementima

Da su njegove riječi točne i da mobilni telefoni u zatvorima nisu rijetkost potvrđeno je i u travnju ove godine kada je jedan pronađen upravo u ćeliji Marka Miljkovića. Krio ga je u boci punoj pijeska koja mu je služila kao improvizovani uteg.

Sumnja se da je on s njega organizirao rad članova grupe na slobodi, slao zapovijedi i prijetio suparnicima.

Studije domaćih, ali i svjetskih kriminologa pokazuju upravo to, objašnjava nam sugovornik, i nakon "pada", vođe iz zatvora kontroliraju sve, a načini za to su brojni.

- Mogućnosti su brojne i nemoguće ih je pobrojiti niti sve otkriti, jer se oni prilagođavaju situaciji. Grafiti, oglasi, pjesme... Na grafitima ne mora ništa pisati, dovoljna je slika, simbol i točno znaju što trebaju raditi. Tako komandiraju, organiziruju transporte droge, recimo - kaže Radovanović i objašnjava dalje da su to zapravo simboli koje oni vrlo dobro razumiju:

- Ti simboli su, u principu, poznati unutar grupe još iz vremena kad je radila na slobodi, oni su i tada bili njihov način komunikacije, zbog straha od prisluškivanja, realnog ili fiktivnog. Tako da svi članovi grupe znaju da je to poruka njima, piše Srbija danas.

---

image
Srpski kriminalci razmjenjuju poruke i preko nogometnih klubova
Peđa Milosavljević/AFP
---

Uzmimo i da je ovaj oglas nečija šala, brojne druge poruke koje su stizale s adrese kriminalaca, čak i onih koji su u tom trenutku bili u zatvoru, ili su pak na te adresu slate, iako često u šaljivom tonu, ipak to nisu bile. Uprkos šifriranju, neke su "provaljene" pa se zna i od koga su i kome su namijenjene.

Pođimo od pjesme koju su pripadnici Belivukove grupe osam mjeseci prije nestanka Gorana Veličkovića Goksija, za čiju su smrt optuženi, objavili na YouTubeu.

Naime, na kanalu "Južna tribina" pojavila se u siječnju 2020. godine prerađena poznata pjesma "Bato, bre" koju su članovi grupe pjevali.

- A gde žuriš, a gde žuriš, Goksi, bre? A gde žuriš, prebismo ti jangere... - glase riječi pjesme, ispod koje su se u komentarima nizale perfidno upućene prijetnje Veličkoviću. Jangeri su inače pripadnici Partizanove navijačke grupe Jang bojs, koja je bila u sukobu s navijačkom, a zapravo kriminalnom grupom "Principi" koja je, otkrit će se poslije, samo bila paravan Belivuku i Miljkoviću za kriminalne radnje. Ubrzo nakon prijetnje kroz pjesmu, Goksi je namamljen u kuću strave u Ritopeku, gdje je potom okrutno ubijen.

Poslije likvidacije Vladimira Roganovića, pripadnika "kavačkog klana", u novinama su "kavčani" objavljivali osmrtnice koje su shvaćene kao poruke prijetnje suparničkom "škaljarskom klanu" i sinovima likvidiranog vođe Veselina Vukotića.

- Da ovakvog momka prevare manekeni i lisice, jednostavno ne ide - pisalo je tada u osmrtnici u dnevnim novinama u Srbiji, a koja je, kako se sumnjalo, bila direktna prijetnja upućena braći Vukotić - vođama suparničkog "škaljarskog klana". Prema neslužbenim informacijama, u međusobnoj komunikaciji "kavčani" "manekenom" nazivaju Jovana, a "lisicom" Igora Vukotića.

Prijetili preko osmrtnice, ubojstvo najavili grafitom

Da su grafiti jedan od važnih "obilježivača teritorija" dominantne grupe potvrdilo se još jednom upravo u sukobu Velje Nevolje i Zdravka Radojevića kojega je kasnije, prema onome što piše u optužnici protiv ove kriminalne organizacije, ubio njegov klan.

Naime, sukob između Radojevića i dvojca Belivuk-Miljković kulminirao je kada su "Principi" prebojili grafit posvećen preminulom Radojevićevom bratu i preko njega mu ostavili poruku "Zdravko, pi*ko, je*emo ti sve".

- "Principi" su Radojeviću objavili rat kada su preko grafita posvećenog njegovom preminulom bratu Aleksandru napisali grafit svoje navijačke grupe. On je to shvatio osobno, kao provokaciju, ali i kao prijetnju - rekao je tada izvor i dodao da se sve počelo događati u vrijeme kada su se krenuli jedni drugima miješati u posao s drogom.

---

image
Duge cijevi pred nogometnim klubom Partizan zbog Velje Nevolje
Peđa Milosavljević/AFP
---

Zbog prebojenog grafita Radojević se iznervirao toliko da je svom prijatelju slao poruke preko šifrirane aplikacije Sky i rekao mu da će javno ubiti Velju Nevolju. Međutim, Radojević nije ni slutio da će Belivuk vrlo brzo tu informaciju i dobiti, a potom organizirati akciju da namame Radojevića u Ritopek, gde je svirepo mučen i ubijen.

Poruke šalju i oni sa slobode. Njima uhićene vođe obavještavaju o završenom poslu i o tome da još uvijek imaju potporu, a svojim suparnicima da se nisu predali.

Tako su nakon uhićenja "Veljini klinci" išarali čitave kvartove u Beogradu: "Velja i Mare najjače su glave", "Bucika izdrži", "stop represiji", neki su od grafita kojima su "sokolili" svoje iza rešetaka. Pisali su i one kojima su željeli pokazati da usprkos svemu njihovoj moći nije došao kraj: "Sa nama uvijek nevolja", "mi smo gazde grada", "Kad se vuk vrati bićete u nevolji"...

U naselju Kotež "prepucavanje" "Principa" i Zvezdinih navijača može se videti na zidu gotovo svake zgrade. Jedni drugima ostavljaju poruke, prijete, prebojavaju grafite i zbog njih se sukobljavaju. Veći broj imaju oni čija je moć u tom trenutku veća, tako je sada veliki broj onih nacrtanih u "Veljino vrijeme", ali i posvećenih njemu prebojen.

Ubrzo nakon uhićenja na radiopostaji, za koju je poznato da se redovito sluša u Centralnom zatvoru i u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, naručena je pjesma, misli se, kao provokacija Belivuku.

- Nevolja nevolju privlači, isti smo, isti igrači - glase riječi pjesme uz koju je voditeljica pročitala poruku naručitelja koja glasi: "Od cigana iz cijele Srbije za Grobare", piše Srbija danas.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Peđa Milosavljević/AFP Peđa Milosavljević/AFP Peđa Milosavljević/AFP Peđa Milosavljević/AFP
Peđa Milosavljević/AFP
Veljko Belivuk, 'Velja Nevolja' šalje poruke iz zatvora, a tamo ih i prima
Peđa Milosavljević/AFP
Srpski kriminalci razmjenjuju poruke i preko nogometnih klubova
Peđa Milosavljević/AFP
Navijački grafiti i murali predmet su počasti, ali i poruka
Peđa Milosavljević/AFP
Duge cijevi pred nogometnim klubom Partizan zbog Velje Nevolje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/kriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade-1126719 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f428bc3b36a4d4a70a90f2005b71283a7599c9e9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velja+Nevolja+i+ekipa%3A+kriminalci+u+Srbiji+%C5%A1ifriranim+porukama+ratuju+preko+grafita%2C+pjesama%2C+osmrtnica+i+oglasa%2C+a+%C5%A1alju+ih+i+iz+zatvora.+Pro%C4%8Ditajte+%C5%A1to+sve+pi%C5%A1u+i+za%C5%A1to+to+rade&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fkriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade-1126719 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fkriminalci-u-srbiji-sifriranim-porukama-ratuju-preko-grafita-pjesama-osmrtnica-i-oglasa-a-salju-ih-i-iz-zatvora-procitajte-sto-sve-pisu-i-zasto-to-rade-1126719 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hibridni rat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijahibridni rat

Velja Nevolja i ekipa: kriminalci u Srbiji šifriranim porukama ratuju preko grafita, pjesama, osmrtnica i oglasa, a šalju ih i iz zatvora. Pročitajte što sve pišu i zašto to rade

Piše PSD
12. rujna 2021. - 14:19

Članovi organiziranih kriminalnih grupa na razne načine komandiraju i šalju poruke svojim suborcima, ali i suparničkim grupama, a posebno postaju kreativni kada završe iza rešetaka!

Šifrirane poruke svojim "vojnicima", ali i suparnicima onda šalju preko oglasa, grafita na ulicama, ali i preko osmrtnica u novinama.

U poznatim beogradskim novinama, u rubrici "Dostava hrane" prekjučer je osvanuo oglas u kojem je pisalo "Ćevabdžinica Veljko i Marko", a navedena je adresa stadiona Partizana Humska 1. Ostavljena su dva telefonska broja, jedan lista u kojem je oglas objavljen, drugi je broj nogometnog kluba Partizan. Jesu li na ovaj način pripadnici najokrutnijeg klana u Srbiji, koji je osumnjičen za najmanje pet ubojstava, svojim suparnicima htjeli poslati poruku, za sada nije poznato, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:09