StoryEditorOCM
RegijaDECIDIRAN I OŠTAR

James O‘Brien je otac Daytonskog sporazuma, sada je uputio jasno upozorenje Miloradu Dodiku...

Piše Vijesti SD
14. siječnja 2024. - 08:54

Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju, James O‘Brien, u BiH poznatiji kao "otac Daytonskog sporazuma", održao je brifing za medije na kojem je, osim teme Ukrajine, govorio i o novinarima, ali i o nadolazećim izborima u Europi, dotaknuo se i teme Bosne i Hercegovine, piše slobodnabosna.ba.

Nekadašnja desna ruka, Madeleine Albright, a danas pomoćnica još jednog iskusnog stručnjaka za Balkan, Antonyja Blinkena, ima vrlo jasnu i izravnu poruku za Milorada Dodika.

“Skoro polovina njenog (BiH op.a.) stanovništva ne živi u zemlji! Ovo je kriza. Time se političari trebaju baviti. Umjesto toga, vidimo neke političare koji nemaju ni kruha, ni ideja, oni nude cirkus!

A posebno gospodin Dodik, svojim Danom Republike Srpske 9. siječnja, pokušava skrenuti pozornost s pitanja s kojima će se, nadam se, administracija moći pozabaviti tijekom godine. Dakle, samo još jedan komentar o 9. siječnja: Bio sam u Daytonu”, rekao je O‘Brien.

Kako je dodao, izvorni Dayton je izašao iz njegovog pera, a Dodiku birači moraju dati odgovor na prijetnje.

“Ja sam bio odgovorna osoba za rad sa bosanskohercegovačkim strankama na izradi njihovog ustava. Tako da znam što je bio izvorni Dayton. Došao je iz mog pera. Ideja separacije izričito je odbačena u izvornom Daytonu. To je besmislica i protuustavno.

Od ovakvog zahtjeva Dodika nema nikakve koristi. Ono što želimo učiniti jest usredotočiti se na osiguravanje da institucije vlasti funkcioniraju kako je zamišljeno i da se politički čelnici jasno smatraju odgovornima za učinak ili neuspjeh. I iskreno, mislim da mu odgovor na to moraju dati birači Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”, ustvrdio je O‘Brien.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 07:20