stdClass Object ( [id] => 1374657 [title] => Šef stranke koja je okrenula leđa Milanoviću: ‘Nećemo samo klimati glavom za fotelje!‘; Otvoreno i o Beljaku, Peović... [alias] => sef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života.

Te optimistične prognoze samo su dio poruka koje je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu.

Ta centristička, liberalna stranka danas svoje gradonačelnike ima pretežito u području zagrebačkog prstena, od Svete Nedelje, Samobora, Dugog Sela do Svetog Ivana Zeline, ali i načelnike općina Pirovac i Križ. Ovih su dana dodatno uzburkali duhove kada su izašli iz već sigurne koalicije sa strankama predvođenih SDP-om.

Što će biti njihovi ključni potezi nakon izbora, što misli o HDZ-u, Zoranu Milanoviću, ali i o HSS-ovcu Kreši Beljaku kojega su porazili ‘na domaćem terenu‘, kao i o drugim intrigantnim temama razgovaramo s 34-godišnjim magistrom ekonomije i jednim od mladih "liberalnih lavova" ove stranke.

Gospodine Nađi, "Rijeke pravde dolaze", vi niste u njima. Fokus se razišao sa strankama koalicije oko SDP-a nakon što je Zoran Milanović objavio kandidaturu za premijera toga bloka stranaka. Koji je pravi razlog vašeg izlaska – argumenti koje ste naveli u službenom priopćenju ili, kako u kuloarima tvrde iz SDP-a, što ste "tražili previše", to jest niste se uspjeli usuglasiti oko mjesta na listama u tri zagrebačke jedinice?

- Pravi razlog je ono što smo javno rekli, nema tu nikakvog dubljeg razloga. Naravno da će neki sad pokušati plasirati različite spinove, To je, nažalost, dio političkog folklora da se pred izbore pokuša ocrniti suparnika. Pravi razlog napuštanja koalicije je taj da mi tražimo partnerske odnose. Nisu nam zanimljive politike spaljene zemlje nego vrijednosti koje zastupa naša stranka. U gradovima i općinama kojima upravljamo pokazali smo da znamo kako postići dobre rezultate, da imamo najniže poreze, najvišu kvalitetu javnih usluga, najvišu kvalitetu života, pozitivnu demografsku sliku. Pokazali smo kako su nam stvarni rezultati na prvom mjestu. I tijekom koalicijskih pregovora zadržali smo principijelnost, na primjer u slučaju Radničke fronte i Katarine Peović koju smo "izgurali" iz koalicije.

---

image

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života, optimističan je Nađi

Željko Puhovski/Cropix
---

- Znači, ipak ste odigrali presudnu ulogu u tome, kako je ona i tvrdila?

- Da. Nije to nikakva tajna, to zna cijela zemlja.

- To je onda bilo na tragu informacija da ste Peđi Grbinu postavili ultimatum "ili mi ili Radnička fronta"?

- Svatko može to nazvati kako želi. Mi jednostavno nemamo kompatibilne politike s Radničkom frontom. Ne da nisu kompatibilne, nego su sušta suprotnost. Radnička fronta je jedna od stranaka koja zagovara protuustavne stvari.

- Mislite na ideje o oduzimanju privatnog vlasništva, visoko oporezivanje privatne štednje i slično?

-Tako je. Nažalost, vidimo da postoje još neke stranke u Hrvatskoj, počevši od HDZ-a, koje rade nasrtaj na Ustav.

- Što u tom smislu najviše zamjerate HDZ-u?

-Njihov utjecaj na Ustavni sud, pri čemu ne mislim samo na recentne događaje, nego i kada je riječ o neradnoj nedjelji, ali i nekim ranijim odlukama, poput zabrana referenduma i slično. Jasno je da je Ustavni sud produžena ruka HDZ-a. Da budem jasan, pri tom ne mislim da posljednje odluke koje su donijeli nemaju uporište u Ustavu.

- Govorimo o odluci vezanoj za nastup Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima?

- Da.

- Kažete da ste bili principijelni u razgovorima s SDP-om. Znači, razgovori su se u vremenu nakon zajedničkog prosvjeda do objave Milanovićeve kandidature ipak vodili? Iz SDP-a su pušteni glasovi da ste ih "ucjenjivali".

- Da, postojali su razgovori s SDP-om. Međutim, nismo došli do dijela gdje ozbiljno razgovaramo o mjestima na listama budući da su oni zapeli onoga trenutka kada iz medija doznajemo kako je SDP donio izborni program, da iz medija saznajemo o premijerskom kandidatu SDP-ove koalicije, a da nas kao potencijalne partnere nitko ništa o tome nije pitao.

Ponavljam, mi unutar takve koalicije ne želimo biti samo klimači glavom da bismo se izborili za fotelje, kao što to neki drugi čine. Mi smo jedna mlada, nova, svježa, politička opcija i sami ćemo osvojiti mandate. To nam problem nije, nama su na prvom mjestu naše vrijednosti i politike.

---

image

‘Smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina‘

Željko Puhovski/Cropix
---

- Je li se SDP "razbahatio" nakon što im je ulaskom Zorana Milanovića u politički ring skočio rejting, a što je tvrdnja koju je navodno lansirao netko iz Fokusa?

- Jasniji od ovoga što sam rekao ne mogu biti. Istina je da je SDP dobio krila, iako mislim da tu koaliciju čeka puno posla. Još uvijek je HDZ taj koji je vodeća stranka i to ne sa zanemarivom prednošću. Dakle, prerano je za trčanje pobjedničkog kruga. Cijela je kampanja ispred svih nas i ako uistinu želimo smijeniti HDZ moramo manje raditi show i svađati se, a više pokazati građanima što ćemo napraviti nakon 17. travnja. Nas ne zanima samo datum izbora nego što će se raditi nakon toga. Zanima nas i dan i mjesec i godina poslije, i četiri godine poslije. Mišljenja sam kako smo ovim potezom ljudima pružili alternativu, da imaju izbora dati glas jednoj umjerenoj stranci centra koja iza sebe ima rezultate i koja će biti glas razuma u ovom političkom ludilu.

- Čelnik HSS-a Krešo Beljak, kojemu je Fokusova Petra Škrobot na prošlim lokalnim izborima "oduzela" Samobor nakon 12 godina vladavine i koji je danas na listi SDP-ove koalicije, optužio vas je da ste izlaskom iz te suradnje pokazali nostalgiju prema vašim političkim počecima. Pobrojao je tako da ste vi prije osnutka Fokusa bili član HNS-a, Dario Zurovec, uspješni gradonačelnik Svete Nedelje, u mladosti čak i predsjednik HDZ-ove mladeži, a spomenuo je u istom kontekstu još neke vodeće "fokusovce".

- Sigurno da Beljak ne može preboljeti to što smo srušili HSS s vlasti u Samoboru, gdje su se ponašali kao HDZ na nacionalnoj razini. Na takve njegove napade odgovaram da treba gledati što osoba radi a ne što govori. Ono što mi kontinuirano radimo su bolje politike za naše građane, što rezultira većom kvalitetom života, boljom poslovnom klimom, većim investicijama, većim plaćama, s više novorođenih i slično. Ono što je gospodin Beljak radio jest da je uništavao jednu od najjačih hrvatskih stranaka i redovito iz redova svog HSS-a davao žetone što HDZ-u, što Milanu Bandiću.

Podsjetio bih da su njegovi HSS-ovci Bandića, kad mu je trebalo srušiti većinu, držali na vlasti, da je Beljak, ako se ne varam, 2016. godine dao potpise Plenkoviću kako bi postao premijer, da je na lokalnim izborima 2021. godine Beljakova županijska organizacija, iako je na SDP-ovoj listi ušla u skupštinu Zagrebačke županije, pretrčala na stranu HDZ-a i pomogla mu u formiranju vlasti. Sada, kada je trebalo dobiti mjesto na SDP-ovoj listi, Beljak i HSS su u toj županiji raskinuli dogovor s HDZ-om, kojemu će se vjerojatno vratiti dan nakon izbora kada Beljak uđe u Sabor. On je jedan od beskičmenjaka koji će samo klimati glavom kako bi dobio mjesto u parlamentu. Teško je živjeti s tom činjenicom pa on samo traži povod kako bi se s nekim svađao, a zapravo samo želi opravdati svoje postupke.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

- Na njegove najnovije prozivke odgovorili ste fotografijom radija u automobilu, aludirajući na Beljakovu prošlost, ali, čini mi se i kao aluziju na političare starog kova od kojih se želite odmaknuti? To ste dosad više puta isticali.

- Da, želimo se odmaknuti od takvih političara. Na žalost, vidimo da se u najvećim strankama opet aktualiziraju ti ljudi. Primjerice, HDZ aktualizira nekakvog Karamarka i njemu slične. To su mučna vremena u koja se ne želimo vraćati. Ali, slika s radijem je bila više zbog poruke koja na njemu stoji: "The greatest hits", jer su najveći "hitovi" Kreše Beljaka bili pretrčavanje HDZ-u i Bandiću.

- Krešo Beljak visoko je na listi SDP-ovoj koalicijskoj listi u šestoj izbornoj jedinici, ima prolazno mjesto. To je i vaš teren na kojemu je na prošlim izborima (tada sedma izborna jedinica) u Hrvatski sabor ušao Dario Zurovec, tada u koaliciji sa strankama Pametno bračnog para Puljak i Stranke s imenom i prezimenom Dalije Orešković, koje su također dio SDP-ovih "rijeka pravde".

- Krešo Beljak je zasad na SDP-ovoj listi, ali vidjet ćemo hoće li na njoj i ostati ako Plenković bude trebao ruku, dvije. Ako mu je pretrčao u Zagrebačkoj županiji zašto ne bi i nacionalno. Fokus nikada nije nigdje pretrčavao.

- Vratimo se na vaš stav o potezima Zorana Milanovića. Nakon objave njegove kandidature dali ste priopćenje u kojemu kažete kako vas, bez navođenja imena, smeta urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračuni. Prvi je dojam bio da je to referenca na aktualnog predsjednika Republike.

- To je bila referenca na višegodišnje ponašanje HDZ-a, a s druge strane na SDP-ovu odgovornost za otvaranje vrata takvom ponašanju.

- Što to znači u smislu podrške Zoranu Milanoviću kao premijeru? Vidite li ipak nakon izbora svoje mjesto u vladi koju bi on predvodio?

Svi znamo kakva je poruka Ustavnog suda. Trenutačno smo još uvijek u predizbornom vremenu i ja Zorana Milanovića u kontekstu kandidata za premijera ne bih komentirao.

- U redu. Da preformuliram pitanje – vidite li se nakon izbora u nekoj lijevo-centrističkoj vladi? Vaš predizborni partner IDS, koji je također napustio SDP-ovu koaliciju, kaže kako su oni uvijek bili dio lijevih vlada.

Ono što definitivno nije opcija jest da podržimo HDZ, a ono što definitivno jest opcija da nakon izbora uđemo u pregovore s centrističkim i lijevim opcijama o sastavljanju većine gdje i nije nužno da budemo u toj vladi. Reći ću ovako: možemo poslije izbora razgovarati da budemo dio takve vlade a može se dogoditi da samo podržimo takvu manjinsku vladu. Nama je na prvom mjestu smjena HDZ-a, a onda je vrlo bitno i da se u danima, mjesecima i godinama nakon toga stvarno nešto i napravi, a ne da smjena HDZ-a bude svrha sama sebi.

- Pitam to i iz razloga što ste krajem prošle godine potpisali koalicijski sporazum "Za bolju Hrvatsku" o zajedničkom izlasku na europske i parlamentarne izbore s Reformistima Radimira Čačića te IDS-om i PGS-om. Dok su dvije potonje stranke ispale iz koalicije "Rijeke pravde", Čačić je ostao uz njih i bit će na njihovoj listi u trećoj izbornoj jedinici. Što će biti s koalicijom "Za bolju Hrvatsku"?

- Kada se počelo razgovarati o izlasku na izbore ovih deset stranaka okupljenih oko SDP-a u startu smo rekli kako je naš cilj smijeniti HDZ, ali da ćemo o modalitetima kako je to najbolje učiniti odlučiti naknadno. Kroz te razgovore se iskristaliziralo kako bi imalo smisla da Reformisti u trećoj izbornoj jedinici, gdje su najjači, idu s SDP-om. Mi smo, s druge strane, imali određene prepreke jer nismo bili spremni kršiti vlastite principe i standarde pa smo otišli svojim putem, to jest odlučili smo pružiti opciju na centru. Zapravo tu nema nekih potresa.

---

image

‘Kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo‘

Željko Puhovski/Cropix
---

- Kako će onda Fokus izaći na izbore? Samostalno ili "točkasto" s partnerima iz saveza "Za bolju Hrvatsku"?

-Ta koalicija koju smo pod nazivom "Za bolju Hrvatsku" ranije okupili i dalje planira zajednički nastupiti na europarlamentarnim izborima, a na izborima za Hrvatski sabor Reformisti će ići s SDP-om. Mi još gledamo kako bismo za parlamentarne izbore dodatno nadogradili naš savez te vodimo razgovore s još nekim strankama i pojedincima. Zasad ne bih više o tome.

- Vrlo ste optimistični kada je riječ o uspjehu na parlamentarnim izborima. Najavljujete kako će Fokus sigurno osvojiti dva mandata, u drugoj i šestoj izbornoj jedinici. Na čemu temeljite taj optimizam? Posljednje ankete na nacionalnoj razini daju vam 1,1 posto podrške birača.

- Najprije, trebam reći da nacionalne ankete, koje se baziraju na cijeloj zemlji kao jednoj izbornoj jedinici, nisu relevantne. IDS je, na primjer, u njima na jedan posto potpore a godinama osvaja tri mandata na svakim izborima. To je jednostavno pogrešno tumačiti na taj način. Fokus je tri mjeseca nakon osnivanja stranke 2020. godine, u vrijeme lockdowna, s tada vrlo slabom infrastrukturom, postao parlamentarna stranka u tada vrlo nepovoljnoj izbornoj jedinici koja je sezala od zagrebačkog Jaruna do Novog Vinodolskog (bivša sedma jedinica op.a). Ako smo tada uspjeli postati parlamentarna stranka, danas možemo biti još bolji jer smo u međuvremenu nešto napravili u gradovima u kojima smo pobijedili na lokalnim izborima, ojačali smo infrastrukturno, osnovali brojne organizacije, financijski bolje stojimo, imamo bolji rejting. Sigurno prolazimo u minimalno dvije izborne jedinice, drugoj i šestoj, ali u nizu ostalih izbornih jedinica borit ćemo se za još koji mandat. Da, izlazimo u svim izbornim jedinicama, od Slavonije do Dalmacije.

- Stranka ste strogog centra, liberalna, znamo da su sastavni dio vašeg programa ciljevi poput smanjenja poreza na dohodak, smanjenja državnog aparata, prilagodbe klimatskim promjenama.Kako Fokus namjerava promijeniti Hrvatsku na bolje?

- Stranka smo koja, za razliku od drugih, stvarno ima dokazane rezultate u nizu gradova i općina. Na nacionalnoj razini u programu imamo prvenstveno jačanje institucija pravne države, manje poreze, vaučerizaciju zdravstva kako bi liječenje doista bilo priuštivo i u javnom i u privatnom sektoru. Ako netko plaća zdravstveno osiguranje i ako ne dobije na vrijeme uslugu u javnom sektoru, onda mu HZZO istu tu uslugu mora platiti u privatnom sektoru. Ljudi izdvajaju jako velike iznose a čekaju na preglede godinama. To jednostavno nije normalno. To je kao da dođete u pekarnicu i platite kruh a onda vam kažu dođite po njega za dvije godine.

Također, već smo ranije predstavili naš prijedlog mirovinskog sustava gdje bismo povećali i sadašnje i mirovine budućih osiguranika, koje bi više ovisile o vlastitoj štednji a manje o solidarnom dijelu. To znači da bi i dalje prevladavao solidarni dio ali bi se omjeri malo promijenili. Jačali bismo drugi mirovinski stup, a kroz uštede na rashodovnoj strani proračuna otvorili veći prostor za financiranje prvog mirovinskog stupa. Također, važna tema za nas je priuštivost stanovanja, što se može povećati na način da se smanje nameti na gradnju i kupovinu nekretnina.

Definitivno bismo ukinuli PDV na kupnju prve nekretnine, ukinuli bismo sve poreze koji postoje prilikom gradnje stambenih jedinica kako bi se maksimalno pojeftinila gradnja, a uveli bismo i povrat poreza za investicije koje obitelji imaju prilikom proširenja svojih životnih prostora. Smanjili bismo na minimum poreze na energente i režijske troškove, kao i na javni prijevoz. Nema smisla da želite da se više ljudi vozi javnim prijevozom a onda stavite 25 posto poreza na javni prijevoz. To je ludilo! To mora biti maksimalno pet posto PDV-a. Dakle, govorimo o paketu mjera koji bi pojeftinio i troškove gradnje i troškove stanovanja i troškove režija i koji bi išao na korist mladim obiteljima, ali isto tako i olakšao životnu situaciju umirovljenicima.

Imamo uspjeh iza sebe u sredinama u kojima smo na vlasti i znat ćemo to pokazati i na nacionalnoj razini.

- Protiv ste zabrane rada trgovina nedjeljom, odnosno novoga Zakona o trgovini?

-Tako je. To je jedna od naših jasnih politika. Rekli smo da ćemo, ako budemo sudjelovali u vladajućoj većini, tu zabranu ukinuti. To je potpuno besmisleno. Ljudi koji rade u djelatnosti trgovine ionako rade nedjeljom, rotiraju ih od poslovnice do poslovnice. To je vrlo nepravedan i protuustavan zakon koji je Ustavni sud potvrdio na brzinu jer je to bilo u jeku afere Turudić pa je trebalo spasiti HDZ. Ali, mi ćemo to definitivno promijeniti jer ako se želi štititi radnike, onda treba štititi radnike a ne zabranjivati rad poduzetnicima. Meni stvarno nije jasno kako mogu raditi nedjeljom i kasina i kladionice i kina a samo u trgovine ne?! To je čisti predizborni politički oportunizam.

- Kad smo kod gospodarskih pitanja, nije tajna da ste se prilično oštro obrušili na stranku Možemo! zbog potpore ideji "odrasta" (degrowth). Također, na prošlim lokalnim izborima bili ste jedan od protukandidata aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Što će se dogoditi ako u budućoj lijevo-centrističkoj vladi budete trebali surađivati sa strankom Možemo!? Izjavili ste kako je to moguće jedino pod uvjetom da u njih "prevlada razum i fleksibilnost".

- Da ponovim, smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina. U tom smislu ako će stranka Možemo! raditi kompromise da se odrekne i takvih svojih štetnih "degrowth" ili "odrast" politika koje zapravo uzrokuju osiromašenje građana, u takvom scenariju mi možemo razmotriti većinu u kojoj su i oni. Ne u smislu da oni daju mandatara nego da podržimo većinu u kojoj se nalazi i ta stranka. Ali, sigurno nećemo podržavati politike koje će ići u smjeru da nam stvore probleme kakve su "zeleni" stvorili u Njemačkoj i u nekim drugim zemljama. Također, stranci Možemo! ostajemo u Zagrebu i na lokalnoj razini jaka opozicija.

- A što s Domovinskim pokretom ako bude dio, uvjetno rečeno, lijevo-desne "vlade nacionalnog spasa" pod ‘ravnanjem‘ Zorana Milanovića? I o toj se opciji špekulira u javnosti. Vi ste pak izjavili kako nećete s "ekstremistima poput Radničke fronte" ali i Domovinskog pokreta Ivana Penave.

-Prilično sam siguran, ako se to tako posloži, da će postojati većina kojoj mi nećemo ni biti potrebni. To bi značilo da se kompletna opozicija ujedinila i vjerujem da će tada biti više nego dovoljno saborskih zastupnika koji su spremni podržati takvu većinu. Ponavljam, nama je manjinska vlada koju bismo podržali prihvatljiv model, ali samo ako Domovinski pokret tu ne bude nekakav glavni partner. Sve što bude loše nećemo podržati i takve odluke neće proći.

- Zanimljvo je da su vašu stranku, kada ste osnovani, prozvali "liberalnim Mostom" jer ste, među ostalim, okupili i neke dotad nezavisne lokalne čelnike. Suradnju s Mostom niste isključili također pod uvjetom "da pokažu razum i fleksibilnost".

- Bio je to jedan naslov, nije da su nas generalno zvali "liberalnim Mostom". Mi s Mostom zapravo nemamo veze. Treba biti objektivan i reći kako nakon ovih izbora ni Most ni Možemo! neće dati mandatara. Mi ćemo se, kao što sam rekao, dogovarati i razgovarati sa svim potencijalnim partnerima, ali trebamo vidjeti koliko će njih pristati na naše politike koje namjeravamo provesti. Za nas je to imperativ, nećemo davati bezuvjetnu podršku ovima ili onima. S tim da je, naravno, HDZ definitivno isključen.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

- Gospodine Nađi, što će biti od 18. travnja ove godine?

-Vjerujem da će od 18. 4. HDZ sjediti u oporbi i da će to biti početak obnove hrvatskih institucija i, nadam se, početak kvalitetnog razvoja hrvatskog društva i gospodarstva. Mi ćemo kao stranka sigurno tome maksimalno doprinositi. Naša je generalna poruka svim građanima da postoje političke opcije u zemlji, prije svih Fokus, koje stvarno misle o tome kako popraviti kvalitetu života građana. Nijedan glas za nas nije bačen, nego dovodi do toga da se u Hrvatskoj bolje živi, a ne da se u društvu samo svađamo.

---

‘Katarina Peović zastupa ideje komunizma. Najveća moneta komunizma je zavist‘

Sveta Nedjelja, gradić u blizini Zagreba kojemu je na čelu vaš stranački kolega Dario Zurovec, dobitnik je brojnih priznanja u kategori srednjeg grada s najboljim gospodarstvom i kvalitetom života. Svojevrsni brand gradiću daje i poduzetnik Mate Rimac koji je ondje smjestio sjedište svoje svjetski poznate autoindustrije.

No Katarina Peović svojedobno je Zurovca prozvala zbog navodnog pogodovanja Mati Rimcu, a on joj je ‘odbrusio‘ da "ode na terapiju".

- Katarina Peović zastupa ideje komunizma. Najveća moneta komunizma je zavist. Katarina Peović i slična ekipa jednostavno ne mogu trpjeti da je netko uspio, da je bio spreman riskirati i izgubiti sve i da je njegov poduzetnički pothvat uspio. Podsjetio bih kako je u Svetoj Nedelji, a time i u Hrvatskoj, sjedište jedne od najvećih automobilskih kompanija u svijetu Bugatti Rimac. Kada se otvori i završi kampus tamo će raditi tisuće inženjera, dakle govorimo o visoko kvalitetnoj radnoj snazi, dolaze raditi ljudi koji su radili u menadžmentu Tesle. Volio bih vidjeti u Hrvatskoj koliko ima takvih priča. Benefiti koje Sveta Nedelja i Hrvatska od toga dobivaju su izuzetni. Tamo rade ljudi iz više od 40 zemalja svijeta, visokokvalitetni ljudi koji nam donose znanja koja u Hrvatskoj još ne postoje, koji stvaraju nova radna mjesta, pune državni i županijski i gradski proračun, dižu kvalitetu života i obogaćuju naše društvo. Stvarno mi nije jasno kako netko na to može gledati kao na pogodovanje.

 

---

---

‘Nema tu više dijaloga, nema razuma, prevladavaju samo emocije, samo strast i gnjev‘

Često spominjete pojam "spaljene zemlje", a kada ste obrazlagali napuštanje SDP-ove koalicije rekli ste kako se Hrvatska nalazi u stanju psihoze i usijanja kao da smo u hladnom ratu. Što vas na to najviše asocira?

-To je stanje koje smo dosad mogli vidjeti u SAD-u gdje se u vrijeme političkih kampanja ne preže ni pred čim. To stvara takve podjele koje razaraju tkivo društva. Ljudi koji su u jednom taboru jednostavno prestaju slušati argumente drugog tabora.

Nema tu više dijaloga, nema razuma, prevladavaju samo emocije, samo strast i gnjev. To nije ono što je dobro za društvo i to ne može rezultirati ničim dobrim za Hrvatsku i mi to želimo spriječiti. Na sreću, nismo još ušli u totalitarizam, ali kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo. To si kao društvo ne smijemo dopustiti.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => veliki razgovor 2 0 19057 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-22 11:34:58 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 19:24:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-22 19:24:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Šef stranke koja je okrenula leđa Milanoviću: 'Nećemo samo klimati glavom za fotelje!'; Otvoreno i o Beljaku, Peović... page_title=Šef stranke koja je okrenula leđa Milanoviću: 'Nećemo samo klimati glavom za fotelje!'; Otvoreno i o Beljaku, Peović... [metakey] => Fokus, Davor Nađi, sdp, zoran milanović, parlamentarni izbori 2024. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815847.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815857.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815855.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815854.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815852.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815849.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815834.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815835.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26815832.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Davor Na\u0111i, 34-godi\u0161nji\u00a0magistar ekonomije\u00a0predsjednik je stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije \u010detiri godine do danas rejting i utjecaj na politi\u010dkoj sceni polako ali sigurno rastu<\/p>","

Osvojit \u0107emo minimalno dva mandata. Znamo recept kako gra\u0111anima Hrvatske podi\u0107i kvalitetu \u017eivota, optimisti\u010dan je Na\u0111i<\/p>","","

\u2018Kad do\u0111emo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje dru\u0161tveni ugovor a sve vi\u0161e mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo\u2018<\/p>","","","","

\u2018Smjena aktualne HDZ-ove vlasti nu\u017ena je zbog politi\u010dke higijene u dr\u017eavi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladaju\u0107a ve\u0107ina\u2018<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26815847_1920.jpg":"1920x1080","k_26815847_1280.jpg":"1280x1280","k_26815847_1024.jpg":"1024x1024","k_26815847_640.jpg":"640x640","k_26815847_480.jpg":"480x480","k_26815847_340.jpg":"340x340","k_26815847_220.jpg":"220x220","o_26815847_1280.jpg":"1280x853","o_26815847_1024.jpg":"1024x682","o_26815847_640.jpg":"640x426","o_26815847_480.jpg":"480x320","o_26815847_340.jpg":"340x226","o_26815847_220.jpg":"220x146","h_26815847_1280.jpg":"1280x854","h_26815847_1024.jpg":"1024x683","h_26815847_640.jpg":"640x427","h_26815847_480.jpg":"480x320","h_26815847_340.jpg":"340x227","h_26815847_220.jpg":"220x147","pp_26815847_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815847_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815847_640.jpg":"640x814","pp_26815847_480.jpg":"480x611","pp_26815847_340.jpg":"340x432","pp_26815847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26815857_1920.jpg":"1920x1080","k_26815857_1280.jpg":"1280x1280","k_26815857_1024.jpg":"1024x1024","k_26815857_640.jpg":"640x640","k_26815857_480.jpg":"480x480","k_26815857_340.jpg":"340x340","k_26815857_220.jpg":"220x220","o_26815857_1280.jpg":"1280x1920","o_26815857_1024.jpg":"1024x1536","o_26815857_640.jpg":"640x960","o_26815857_480.jpg":"480x720","o_26815857_340.jpg":"340x510","o_26815857_220.jpg":"220x330","h_26815857_1280.jpg":"1280x854","h_26815857_1024.jpg":"1024x683","h_26815857_640.jpg":"640x427","h_26815857_480.jpg":"480x320","h_26815857_340.jpg":"340x227","h_26815857_220.jpg":"220x147","pp_26815857_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815857_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815857_640.jpg":"640x814","pp_26815857_480.jpg":"480x611","pp_26815857_340.jpg":"340x432","pp_26815857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815855_1920.jpg":"1920x1080","k_26815855_1280.jpg":"1280x1280","k_26815855_1024.jpg":"1024x1024","k_26815855_640.jpg":"640x640","k_26815855_480.jpg":"480x480","k_26815855_340.jpg":"340x340","k_26815855_220.jpg":"220x220","o_26815855_1280.jpg":"1280x853","o_26815855_1024.jpg":"1024x682","o_26815855_640.jpg":"640x426","o_26815855_480.jpg":"480x320","o_26815855_340.jpg":"340x226","o_26815855_220.jpg":"220x146","h_26815855_1280.jpg":"1280x854","h_26815855_1024.jpg":"1024x683","h_26815855_640.jpg":"640x427","h_26815855_480.jpg":"480x320","h_26815855_340.jpg":"340x227","h_26815855_220.jpg":"220x147","pp_26815855_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815855_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815855_640.jpg":"640x814","pp_26815855_480.jpg":"480x611","pp_26815855_340.jpg":"340x432","pp_26815855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26815854_1920.jpg":"1920x1080","k_26815854_1280.jpg":"1280x1280","k_26815854_1024.jpg":"1024x1024","k_26815854_640.jpg":"640x640","k_26815854_480.jpg":"480x480","k_26815854_340.jpg":"340x340","k_26815854_220.jpg":"220x220","o_26815854_1280.jpg":"1280x1920","o_26815854_1024.jpg":"1024x1536","o_26815854_640.jpg":"640x960","o_26815854_480.jpg":"480x720","o_26815854_340.jpg":"340x510","o_26815854_220.jpg":"220x330","h_26815854_1280.jpg":"1280x854","h_26815854_1024.jpg":"1024x683","h_26815854_640.jpg":"640x427","h_26815854_480.jpg":"480x320","h_26815854_340.jpg":"340x227","h_26815854_220.jpg":"220x147","pp_26815854_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815854_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815854_640.jpg":"640x814","pp_26815854_480.jpg":"480x611","pp_26815854_340.jpg":"340x432","pp_26815854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26815852_1920.jpg":"1920x1080","k_26815852_1280.jpg":"1280x1280","k_26815852_1024.jpg":"1024x1024","k_26815852_640.jpg":"640x640","k_26815852_480.jpg":"480x480","k_26815852_340.jpg":"340x340","k_26815852_220.jpg":"220x220","o_26815852_1280.jpg":"1280x1920","o_26815852_1024.jpg":"1024x1536","o_26815852_640.jpg":"640x960","o_26815852_480.jpg":"480x720","o_26815852_340.jpg":"340x510","o_26815852_220.jpg":"220x330","h_26815852_1280.jpg":"1280x854","h_26815852_1024.jpg":"1024x683","h_26815852_640.jpg":"640x427","h_26815852_480.jpg":"480x320","h_26815852_340.jpg":"340x227","h_26815852_220.jpg":"220x147","pp_26815852_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815852_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815852_640.jpg":"640x814","pp_26815852_480.jpg":"480x611","pp_26815852_340.jpg":"340x432","pp_26815852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26815849_1920.jpg":"1920x1080","k_26815849_1280.jpg":"1280x1280","k_26815849_1024.jpg":"1024x1024","k_26815849_640.jpg":"640x640","k_26815849_480.jpg":"480x480","k_26815849_340.jpg":"340x340","k_26815849_220.jpg":"220x220","o_26815849_1280.jpg":"1280x1920","o_26815849_1024.jpg":"1024x1536","o_26815849_640.jpg":"640x960","o_26815849_480.jpg":"480x720","o_26815849_340.jpg":"340x510","o_26815849_220.jpg":"220x330","h_26815849_1280.jpg":"1280x854","h_26815849_1024.jpg":"1024x683","h_26815849_640.jpg":"640x427","h_26815849_480.jpg":"480x320","h_26815849_340.jpg":"340x227","h_26815849_220.jpg":"220x147","pp_26815849_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815849_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815849_640.jpg":"640x814","pp_26815849_480.jpg":"480x611","pp_26815849_340.jpg":"340x432","pp_26815849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815834_1920.jpg":"1920x1080","k_26815834_1280.jpg":"1280x1280","k_26815834_1024.jpg":"1024x1024","k_26815834_640.jpg":"640x640","k_26815834_480.jpg":"480x480","k_26815834_340.jpg":"340x340","k_26815834_220.jpg":"220x220","o_26815834_1280.jpg":"1280x853","o_26815834_1024.jpg":"1024x682","o_26815834_640.jpg":"640x426","o_26815834_480.jpg":"480x320","o_26815834_340.jpg":"340x226","o_26815834_220.jpg":"220x146","h_26815834_1280.jpg":"1280x854","h_26815834_1024.jpg":"1024x683","h_26815834_640.jpg":"640x427","h_26815834_480.jpg":"480x320","h_26815834_340.jpg":"340x227","h_26815834_220.jpg":"220x147","pp_26815834_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815834_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815834_640.jpg":"640x814","pp_26815834_480.jpg":"480x611","pp_26815834_340.jpg":"340x432","pp_26815834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26815835_1920.jpg":"1920x1080","k_26815835_1280.jpg":"1280x1280","k_26815835_1024.jpg":"1024x1024","k_26815835_640.jpg":"640x640","k_26815835_480.jpg":"480x480","k_26815835_340.jpg":"340x340","k_26815835_220.jpg":"220x220","o_26815835_1280.jpg":"1280x853","o_26815835_1024.jpg":"1024x682","o_26815835_640.jpg":"640x426","o_26815835_480.jpg":"480x320","o_26815835_340.jpg":"340x226","o_26815835_220.jpg":"220x146","h_26815835_1280.jpg":"1280x854","h_26815835_1024.jpg":"1024x683","h_26815835_640.jpg":"640x427","h_26815835_480.jpg":"480x320","h_26815835_340.jpg":"340x227","h_26815835_220.jpg":"220x147","pp_26815835_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815835_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815835_640.jpg":"640x814","pp_26815835_480.jpg":"480x611","pp_26815835_340.jpg":"340x432","pp_26815835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26815832_1920.jpg":"1920x1080","k_26815832_1280.jpg":"1280x1280","k_26815832_1024.jpg":"1024x1024","k_26815832_640.jpg":"640x640","k_26815832_480.jpg":"480x480","k_26815832_340.jpg":"340x340","k_26815832_220.jpg":"220x220","o_26815832_1280.jpg":"1280x1920","o_26815832_1024.jpg":"1024x1536","o_26815832_640.jpg":"640x960","o_26815832_480.jpg":"480x720","o_26815832_340.jpg":"340x510","o_26815832_220.jpg":"220x330","h_26815832_1280.jpg":"1280x854","h_26815832_1024.jpg":"1024x683","h_26815832_640.jpg":"640x427","h_26815832_480.jpg":"480x320","h_26815832_340.jpg":"340x227","h_26815832_220.jpg":"220x147","pp_26815832_1280.jpg":"1280x1628","pp_26815832_1024.jpg":"1024x1303","pp_26815832_640.jpg":"640x814","pp_26815832_480.jpg":"480x611","pp_26815832_340.jpg":"340x432","pp_26815832_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7620446 Threads: 1 Questions: 1617885591 Slow queries: 4803727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110954108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/sef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic-1374657 [printLink] => /vijesti/politika/sef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic-1374657?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603221 [name] => Fokus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-07 15:14:07 [main_article_id] => 0 [alias] => fokus [link] => /tag/fokus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725390 [name] => Davor Nađi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-03 11:56:07 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-nadi [link] => /tag/davor-nadi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 524521 [name] => Zoran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 751856 [name] => parlamentarni izbori 2024. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-14 23:23:47 [main_article_id] => 0 [alias] => parlamentarni-izbori-2024-0 [link] => /tag/parlamentarni-izbori-2024-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šef stranke koja je okrenula leđa Milanoviću: ‘Nećemo samo klimati glavom za fotelje!‘; Otvoreno i o Beljaku, Peović... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815847.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Puhovski/Cropix [mainImageDesc] =>

Davor Nađi, 34-godišnji magistar ekonomije predsjednik je stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815847.jpg [title] =>

Davor Nađi, 34-godišnji magistar ekonomije predsjednik je stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu

Željko Puhovski/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815857.jpg [title] =>

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života, optimističan je Nađi

Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815855.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815854.jpg [title] =>

‘Kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo‘

Željko Puhovski/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815852.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815849.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815834.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815835.jpg [title] =>

‘Smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina‘

Željko Puhovski/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26815832.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života.

Te optimistične prognoze samo su dio poruka koje je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu.

Ta centristička, liberalna stranka danas svoje gradonačelnike ima pretežito u području zagrebačkog prstena, od Svete Nedelje, Samobora, Dugog Sela do Svetog Ivana Zeline, ali i načelnike općina Pirovac i Križ. Ovih su dana dodatno uzburkali duhove kada su izašli iz već sigurne koalicije sa strankama predvođenih SDP-om.

Što će biti njihovi ključni potezi nakon izbora, što misli o HDZ-u, Zoranu Milanoviću, ali i o HSS-ovcu Kreši Beljaku kojega su porazili ‘na domaćem terenu‘, kao i o drugim intrigantnim temama razgovaramo s 34-godišnjim magistrom ekonomije i jednim od mladih "liberalnih lavova" ove stranke.

Gospodine Nađi, "Rijeke pravde dolaze", vi niste u njima. Fokus se razišao sa strankama koalicije oko SDP-a nakon što je Zoran Milanović objavio kandidaturu za premijera toga bloka stranaka. Koji je pravi razlog vašeg izlaska – argumenti koje ste naveli u službenom priopćenju ili, kako u kuloarima tvrde iz SDP-a, što ste "tražili previše", to jest niste se uspjeli usuglasiti oko mjesta na listama u tri zagrebačke jedinice?

- Pravi razlog je ono što smo javno rekli, nema tu nikakvog dubljeg razloga. Naravno da će neki sad pokušati plasirati različite spinove, To je, nažalost, dio političkog folklora da se pred izbore pokuša ocrniti suparnika. Pravi razlog napuštanja koalicije je taj da mi tražimo partnerske odnose. Nisu nam zanimljive politike spaljene zemlje nego vrijednosti koje zastupa naša stranka. U gradovima i općinama kojima upravljamo pokazali smo da znamo kako postići dobre rezultate, da imamo najniže poreze, najvišu kvalitetu javnih usluga, najvišu kvalitetu života, pozitivnu demografsku sliku. Pokazali smo kako su nam stvarni rezultati na prvom mjestu. I tijekom koalicijskih pregovora zadržali smo principijelnost, na primjer u slučaju Radničke fronte i Katarine Peović koju smo "izgurali" iz koalicije.

---

image

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života, optimističan je Nađi

Željko Puhovski/Cropix
---

- Znači, ipak ste odigrali presudnu ulogu u tome, kako je ona i tvrdila?

- Da. Nije to nikakva tajna, to zna cijela zemlja.

- To je onda bilo na tragu informacija da ste Peđi Grbinu postavili ultimatum "ili mi ili Radnička fronta"?

- Svatko može to nazvati kako želi. Mi jednostavno nemamo kompatibilne politike s Radničkom frontom. Ne da nisu kompatibilne, nego su sušta suprotnost. Radnička fronta je jedna od stranaka koja zagovara protuustavne stvari.

- Mislite na ideje o oduzimanju privatnog vlasništva, visoko oporezivanje privatne štednje i slično?

-Tako je. Nažalost, vidimo da postoje još neke stranke u Hrvatskoj, počevši od HDZ-a, koje rade nasrtaj na Ustav.

- Što u tom smislu najviše zamjerate HDZ-u?

-Njihov utjecaj na Ustavni sud, pri čemu ne mislim samo na recentne događaje, nego i kada je riječ o neradnoj nedjelji, ali i nekim ranijim odlukama, poput zabrana referenduma i slično. Jasno je da je Ustavni sud produžena ruka HDZ-a. Da budem jasan, pri tom ne mislim da posljednje odluke koje su donijeli nemaju uporište u Ustavu.

- Govorimo o odluci vezanoj za nastup Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima?

- Da.

- Kažete da ste bili principijelni u razgovorima s SDP-om. Znači, razgovori su se u vremenu nakon zajedničkog prosvjeda do objave Milanovićeve kandidature ipak vodili? Iz SDP-a su pušteni glasovi da ste ih "ucjenjivali".

- Da, postojali su razgovori s SDP-om. Međutim, nismo došli do dijela gdje ozbiljno razgovaramo o mjestima na listama budući da su oni zapeli onoga trenutka kada iz medija doznajemo kako je SDP donio izborni program, da iz medija saznajemo o premijerskom kandidatu SDP-ove koalicije, a da nas kao potencijalne partnere nitko ništa o tome nije pitao.

Ponavljam, mi unutar takve koalicije ne želimo biti samo klimači glavom da bismo se izborili za fotelje, kao što to neki drugi čine. Mi smo jedna mlada, nova, svježa, politička opcija i sami ćemo osvojiti mandate. To nam problem nije, nama su na prvom mjestu naše vrijednosti i politike.

---

image

‘Smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina‘

Željko Puhovski/Cropix
---

- Je li se SDP "razbahatio" nakon što im je ulaskom Zorana Milanovića u politički ring skočio rejting, a što je tvrdnja koju je navodno lansirao netko iz Fokusa?

- Jasniji od ovoga što sam rekao ne mogu biti. Istina je da je SDP dobio krila, iako mislim da tu koaliciju čeka puno posla. Još uvijek je HDZ taj koji je vodeća stranka i to ne sa zanemarivom prednošću. Dakle, prerano je za trčanje pobjedničkog kruga. Cijela je kampanja ispred svih nas i ako uistinu želimo smijeniti HDZ moramo manje raditi show i svađati se, a više pokazati građanima što ćemo napraviti nakon 17. travnja. Nas ne zanima samo datum izbora nego što će se raditi nakon toga. Zanima nas i dan i mjesec i godina poslije, i četiri godine poslije. Mišljenja sam kako smo ovim potezom ljudima pružili alternativu, da imaju izbora dati glas jednoj umjerenoj stranci centra koja iza sebe ima rezultate i koja će biti glas razuma u ovom političkom ludilu.

- Čelnik HSS-a Krešo Beljak, kojemu je Fokusova Petra Škrobot na prošlim lokalnim izborima "oduzela" Samobor nakon 12 godina vladavine i koji je danas na listi SDP-ove koalicije, optužio vas je da ste izlaskom iz te suradnje pokazali nostalgiju prema vašim političkim počecima. Pobrojao je tako da ste vi prije osnutka Fokusa bili član HNS-a, Dario Zurovec, uspješni gradonačelnik Svete Nedelje, u mladosti čak i predsjednik HDZ-ove mladeži, a spomenuo je u istom kontekstu još neke vodeće "fokusovce".

- Sigurno da Beljak ne može preboljeti to što smo srušili HSS s vlasti u Samoboru, gdje su se ponašali kao HDZ na nacionalnoj razini. Na takve njegove napade odgovaram da treba gledati što osoba radi a ne što govori. Ono što mi kontinuirano radimo su bolje politike za naše građane, što rezultira većom kvalitetom života, boljom poslovnom klimom, većim investicijama, većim plaćama, s više novorođenih i slično. Ono što je gospodin Beljak radio jest da je uništavao jednu od najjačih hrvatskih stranaka i redovito iz redova svog HSS-a davao žetone što HDZ-u, što Milanu Bandiću.

Podsjetio bih da su njegovi HSS-ovci Bandića, kad mu je trebalo srušiti većinu, držali na vlasti, da je Beljak, ako se ne varam, 2016. godine dao potpise Plenkoviću kako bi postao premijer, da je na lokalnim izborima 2021. godine Beljakova županijska organizacija, iako je na SDP-ovoj listi ušla u skupštinu Zagrebačke županije, pretrčala na stranu HDZ-a i pomogla mu u formiranju vlasti. Sada, kada je trebalo dobiti mjesto na SDP-ovoj listi, Beljak i HSS su u toj županiji raskinuli dogovor s HDZ-om, kojemu će se vjerojatno vratiti dan nakon izbora kada Beljak uđe u Sabor. On je jedan od beskičmenjaka koji će samo klimati glavom kako bi dobio mjesto u parlamentu. Teško je živjeti s tom činjenicom pa on samo traži povod kako bi se s nekim svađao, a zapravo samo želi opravdati svoje postupke.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

- Na njegove najnovije prozivke odgovorili ste fotografijom radija u automobilu, aludirajući na Beljakovu prošlost, ali, čini mi se i kao aluziju na političare starog kova od kojih se želite odmaknuti? To ste dosad više puta isticali.

- Da, želimo se odmaknuti od takvih političara. Na žalost, vidimo da se u najvećim strankama opet aktualiziraju ti ljudi. Primjerice, HDZ aktualizira nekakvog Karamarka i njemu slične. To su mučna vremena u koja se ne želimo vraćati. Ali, slika s radijem je bila više zbog poruke koja na njemu stoji: "The greatest hits", jer su najveći "hitovi" Kreše Beljaka bili pretrčavanje HDZ-u i Bandiću.

- Krešo Beljak visoko je na listi SDP-ovoj koalicijskoj listi u šestoj izbornoj jedinici, ima prolazno mjesto. To je i vaš teren na kojemu je na prošlim izborima (tada sedma izborna jedinica) u Hrvatski sabor ušao Dario Zurovec, tada u koaliciji sa strankama Pametno bračnog para Puljak i Stranke s imenom i prezimenom Dalije Orešković, koje su također dio SDP-ovih "rijeka pravde".

- Krešo Beljak je zasad na SDP-ovoj listi, ali vidjet ćemo hoće li na njoj i ostati ako Plenković bude trebao ruku, dvije. Ako mu je pretrčao u Zagrebačkoj županiji zašto ne bi i nacionalno. Fokus nikada nije nigdje pretrčavao.

- Vratimo se na vaš stav o potezima Zorana Milanovića. Nakon objave njegove kandidature dali ste priopćenje u kojemu kažete kako vas, bez navođenja imena, smeta urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračuni. Prvi je dojam bio da je to referenca na aktualnog predsjednika Republike.

- To je bila referenca na višegodišnje ponašanje HDZ-a, a s druge strane na SDP-ovu odgovornost za otvaranje vrata takvom ponašanju.

- Što to znači u smislu podrške Zoranu Milanoviću kao premijeru? Vidite li ipak nakon izbora svoje mjesto u vladi koju bi on predvodio?

Svi znamo kakva je poruka Ustavnog suda. Trenutačno smo još uvijek u predizbornom vremenu i ja Zorana Milanovića u kontekstu kandidata za premijera ne bih komentirao.

- U redu. Da preformuliram pitanje – vidite li se nakon izbora u nekoj lijevo-centrističkoj vladi? Vaš predizborni partner IDS, koji je također napustio SDP-ovu koaliciju, kaže kako su oni uvijek bili dio lijevih vlada.

Ono što definitivno nije opcija jest da podržimo HDZ, a ono što definitivno jest opcija da nakon izbora uđemo u pregovore s centrističkim i lijevim opcijama o sastavljanju većine gdje i nije nužno da budemo u toj vladi. Reći ću ovako: možemo poslije izbora razgovarati da budemo dio takve vlade a može se dogoditi da samo podržimo takvu manjinsku vladu. Nama je na prvom mjestu smjena HDZ-a, a onda je vrlo bitno i da se u danima, mjesecima i godinama nakon toga stvarno nešto i napravi, a ne da smjena HDZ-a bude svrha sama sebi.

- Pitam to i iz razloga što ste krajem prošle godine potpisali koalicijski sporazum "Za bolju Hrvatsku" o zajedničkom izlasku na europske i parlamentarne izbore s Reformistima Radimira Čačića te IDS-om i PGS-om. Dok su dvije potonje stranke ispale iz koalicije "Rijeke pravde", Čačić je ostao uz njih i bit će na njihovoj listi u trećoj izbornoj jedinici. Što će biti s koalicijom "Za bolju Hrvatsku"?

- Kada se počelo razgovarati o izlasku na izbore ovih deset stranaka okupljenih oko SDP-a u startu smo rekli kako je naš cilj smijeniti HDZ, ali da ćemo o modalitetima kako je to najbolje učiniti odlučiti naknadno. Kroz te razgovore se iskristaliziralo kako bi imalo smisla da Reformisti u trećoj izbornoj jedinici, gdje su najjači, idu s SDP-om. Mi smo, s druge strane, imali određene prepreke jer nismo bili spremni kršiti vlastite principe i standarde pa smo otišli svojim putem, to jest odlučili smo pružiti opciju na centru. Zapravo tu nema nekih potresa.

---

image

‘Kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo‘

Željko Puhovski/Cropix
---

- Kako će onda Fokus izaći na izbore? Samostalno ili "točkasto" s partnerima iz saveza "Za bolju Hrvatsku"?

-Ta koalicija koju smo pod nazivom "Za bolju Hrvatsku" ranije okupili i dalje planira zajednički nastupiti na europarlamentarnim izborima, a na izborima za Hrvatski sabor Reformisti će ići s SDP-om. Mi još gledamo kako bismo za parlamentarne izbore dodatno nadogradili naš savez te vodimo razgovore s još nekim strankama i pojedincima. Zasad ne bih više o tome.

- Vrlo ste optimistični kada je riječ o uspjehu na parlamentarnim izborima. Najavljujete kako će Fokus sigurno osvojiti dva mandata, u drugoj i šestoj izbornoj jedinici. Na čemu temeljite taj optimizam? Posljednje ankete na nacionalnoj razini daju vam 1,1 posto podrške birača.

- Najprije, trebam reći da nacionalne ankete, koje se baziraju na cijeloj zemlji kao jednoj izbornoj jedinici, nisu relevantne. IDS je, na primjer, u njima na jedan posto potpore a godinama osvaja tri mandata na svakim izborima. To je jednostavno pogrešno tumačiti na taj način. Fokus je tri mjeseca nakon osnivanja stranke 2020. godine, u vrijeme lockdowna, s tada vrlo slabom infrastrukturom, postao parlamentarna stranka u tada vrlo nepovoljnoj izbornoj jedinici koja je sezala od zagrebačkog Jaruna do Novog Vinodolskog (bivša sedma jedinica op.a). Ako smo tada uspjeli postati parlamentarna stranka, danas možemo biti još bolji jer smo u međuvremenu nešto napravili u gradovima u kojima smo pobijedili na lokalnim izborima, ojačali smo infrastrukturno, osnovali brojne organizacije, financijski bolje stojimo, imamo bolji rejting. Sigurno prolazimo u minimalno dvije izborne jedinice, drugoj i šestoj, ali u nizu ostalih izbornih jedinica borit ćemo se za još koji mandat. Da, izlazimo u svim izbornim jedinicama, od Slavonije do Dalmacije.

- Stranka ste strogog centra, liberalna, znamo da su sastavni dio vašeg programa ciljevi poput smanjenja poreza na dohodak, smanjenja državnog aparata, prilagodbe klimatskim promjenama.Kako Fokus namjerava promijeniti Hrvatsku na bolje?

- Stranka smo koja, za razliku od drugih, stvarno ima dokazane rezultate u nizu gradova i općina. Na nacionalnoj razini u programu imamo prvenstveno jačanje institucija pravne države, manje poreze, vaučerizaciju zdravstva kako bi liječenje doista bilo priuštivo i u javnom i u privatnom sektoru. Ako netko plaća zdravstveno osiguranje i ako ne dobije na vrijeme uslugu u javnom sektoru, onda mu HZZO istu tu uslugu mora platiti u privatnom sektoru. Ljudi izdvajaju jako velike iznose a čekaju na preglede godinama. To jednostavno nije normalno. To je kao da dođete u pekarnicu i platite kruh a onda vam kažu dođite po njega za dvije godine.

Također, već smo ranije predstavili naš prijedlog mirovinskog sustava gdje bismo povećali i sadašnje i mirovine budućih osiguranika, koje bi više ovisile o vlastitoj štednji a manje o solidarnom dijelu. To znači da bi i dalje prevladavao solidarni dio ali bi se omjeri malo promijenili. Jačali bismo drugi mirovinski stup, a kroz uštede na rashodovnoj strani proračuna otvorili veći prostor za financiranje prvog mirovinskog stupa. Također, važna tema za nas je priuštivost stanovanja, što se može povećati na način da se smanje nameti na gradnju i kupovinu nekretnina.

Definitivno bismo ukinuli PDV na kupnju prve nekretnine, ukinuli bismo sve poreze koji postoje prilikom gradnje stambenih jedinica kako bi se maksimalno pojeftinila gradnja, a uveli bismo i povrat poreza za investicije koje obitelji imaju prilikom proširenja svojih životnih prostora. Smanjili bismo na minimum poreze na energente i režijske troškove, kao i na javni prijevoz. Nema smisla da želite da se više ljudi vozi javnim prijevozom a onda stavite 25 posto poreza na javni prijevoz. To je ludilo! To mora biti maksimalno pet posto PDV-a. Dakle, govorimo o paketu mjera koji bi pojeftinio i troškove gradnje i troškove stanovanja i troškove režija i koji bi išao na korist mladim obiteljima, ali isto tako i olakšao životnu situaciju umirovljenicima.

Imamo uspjeh iza sebe u sredinama u kojima smo na vlasti i znat ćemo to pokazati i na nacionalnoj razini.

- Protiv ste zabrane rada trgovina nedjeljom, odnosno novoga Zakona o trgovini?

-Tako je. To je jedna od naših jasnih politika. Rekli smo da ćemo, ako budemo sudjelovali u vladajućoj većini, tu zabranu ukinuti. To je potpuno besmisleno. Ljudi koji rade u djelatnosti trgovine ionako rade nedjeljom, rotiraju ih od poslovnice do poslovnice. To je vrlo nepravedan i protuustavan zakon koji je Ustavni sud potvrdio na brzinu jer je to bilo u jeku afere Turudić pa je trebalo spasiti HDZ. Ali, mi ćemo to definitivno promijeniti jer ako se želi štititi radnike, onda treba štititi radnike a ne zabranjivati rad poduzetnicima. Meni stvarno nije jasno kako mogu raditi nedjeljom i kasina i kladionice i kina a samo u trgovine ne?! To je čisti predizborni politički oportunizam.

- Kad smo kod gospodarskih pitanja, nije tajna da ste se prilično oštro obrušili na stranku Možemo! zbog potpore ideji "odrasta" (degrowth). Također, na prošlim lokalnim izborima bili ste jedan od protukandidata aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Što će se dogoditi ako u budućoj lijevo-centrističkoj vladi budete trebali surađivati sa strankom Možemo!? Izjavili ste kako je to moguće jedino pod uvjetom da u njih "prevlada razum i fleksibilnost".

- Da ponovim, smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina. U tom smislu ako će stranka Možemo! raditi kompromise da se odrekne i takvih svojih štetnih "degrowth" ili "odrast" politika koje zapravo uzrokuju osiromašenje građana, u takvom scenariju mi možemo razmotriti većinu u kojoj su i oni. Ne u smislu da oni daju mandatara nego da podržimo većinu u kojoj se nalazi i ta stranka. Ali, sigurno nećemo podržavati politike koje će ići u smjeru da nam stvore probleme kakve su "zeleni" stvorili u Njemačkoj i u nekim drugim zemljama. Također, stranci Možemo! ostajemo u Zagrebu i na lokalnoj razini jaka opozicija.

- A što s Domovinskim pokretom ako bude dio, uvjetno rečeno, lijevo-desne "vlade nacionalnog spasa" pod ‘ravnanjem‘ Zorana Milanovića? I o toj se opciji špekulira u javnosti. Vi ste pak izjavili kako nećete s "ekstremistima poput Radničke fronte" ali i Domovinskog pokreta Ivana Penave.

-Prilično sam siguran, ako se to tako posloži, da će postojati većina kojoj mi nećemo ni biti potrebni. To bi značilo da se kompletna opozicija ujedinila i vjerujem da će tada biti više nego dovoljno saborskih zastupnika koji su spremni podržati takvu većinu. Ponavljam, nama je manjinska vlada koju bismo podržali prihvatljiv model, ali samo ako Domovinski pokret tu ne bude nekakav glavni partner. Sve što bude loše nećemo podržati i takve odluke neće proći.

- Zanimljvo je da su vašu stranku, kada ste osnovani, prozvali "liberalnim Mostom" jer ste, među ostalim, okupili i neke dotad nezavisne lokalne čelnike. Suradnju s Mostom niste isključili također pod uvjetom "da pokažu razum i fleksibilnost".

- Bio je to jedan naslov, nije da su nas generalno zvali "liberalnim Mostom". Mi s Mostom zapravo nemamo veze. Treba biti objektivan i reći kako nakon ovih izbora ni Most ni Možemo! neće dati mandatara. Mi ćemo se, kao što sam rekao, dogovarati i razgovarati sa svim potencijalnim partnerima, ali trebamo vidjeti koliko će njih pristati na naše politike koje namjeravamo provesti. Za nas je to imperativ, nećemo davati bezuvjetnu podršku ovima ili onima. S tim da je, naravno, HDZ definitivno isključen.

---

image
Željko Puhovski/Cropix
---

- Gospodine Nađi, što će biti od 18. travnja ove godine?

-Vjerujem da će od 18. 4. HDZ sjediti u oporbi i da će to biti početak obnove hrvatskih institucija i, nadam se, početak kvalitetnog razvoja hrvatskog društva i gospodarstva. Mi ćemo kao stranka sigurno tome maksimalno doprinositi. Naša je generalna poruka svim građanima da postoje političke opcije u zemlji, prije svih Fokus, koje stvarno misle o tome kako popraviti kvalitetu života građana. Nijedan glas za nas nije bačen, nego dovodi do toga da se u Hrvatskoj bolje živi, a ne da se u društvu samo svađamo.

---

‘Katarina Peović zastupa ideje komunizma. Najveća moneta komunizma je zavist‘

Sveta Nedjelja, gradić u blizini Zagreba kojemu je na čelu vaš stranački kolega Dario Zurovec, dobitnik je brojnih priznanja u kategori srednjeg grada s najboljim gospodarstvom i kvalitetom života. Svojevrsni brand gradiću daje i poduzetnik Mate Rimac koji je ondje smjestio sjedište svoje svjetski poznate autoindustrije.

No Katarina Peović svojedobno je Zurovca prozvala zbog navodnog pogodovanja Mati Rimcu, a on joj je ‘odbrusio‘ da "ode na terapiju".

- Katarina Peović zastupa ideje komunizma. Najveća moneta komunizma je zavist. Katarina Peović i slična ekipa jednostavno ne mogu trpjeti da je netko uspio, da je bio spreman riskirati i izgubiti sve i da je njegov poduzetnički pothvat uspio. Podsjetio bih kako je u Svetoj Nedelji, a time i u Hrvatskoj, sjedište jedne od najvećih automobilskih kompanija u svijetu Bugatti Rimac. Kada se otvori i završi kampus tamo će raditi tisuće inženjera, dakle govorimo o visoko kvalitetnoj radnoj snazi, dolaze raditi ljudi koji su radili u menadžmentu Tesle. Volio bih vidjeti u Hrvatskoj koliko ima takvih priča. Benefiti koje Sveta Nedelja i Hrvatska od toga dobivaju su izuzetni. Tamo rade ljudi iz više od 40 zemalja svijeta, visokokvalitetni ljudi koji nam donose znanja koja u Hrvatskoj još ne postoje, koji stvaraju nova radna mjesta, pune državni i županijski i gradski proračun, dižu kvalitetu života i obogaćuju naše društvo. Stvarno mi nije jasno kako netko na to može gledati kao na pogodovanje.

 

---

---

‘Nema tu više dijaloga, nema razuma, prevladavaju samo emocije, samo strast i gnjev‘

Često spominjete pojam "spaljene zemlje", a kada ste obrazlagali napuštanje SDP-ove koalicije rekli ste kako se Hrvatska nalazi u stanju psihoze i usijanja kao da smo u hladnom ratu. Što vas na to najviše asocira?

-To je stanje koje smo dosad mogli vidjeti u SAD-u gdje se u vrijeme političkih kampanja ne preže ni pred čim. To stvara takve podjele koje razaraju tkivo društva. Ljudi koji su u jednom taboru jednostavno prestaju slušati argumente drugog tabora.

Nema tu više dijaloga, nema razuma, prevladavaju samo emocije, samo strast i gnjev. To nije ono što je dobro za društvo i to ne može rezultirati ničim dobrim za Hrvatsku i mi to želimo spriječiti. Na sreću, nismo još ušli u totalitarizam, ali kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo. To si kao društvo ne smijemo dopustiti.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix Željko Puhovski/Cropix
Željko Puhovski/Cropix

Davor Nađi, 34-godišnji magistar ekonomije predsjednik je stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu

Željko Puhovski/Cropix

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života, optimističan je Nađi

Željko Puhovski/Cropix

‘Kad dođemo do takvih iracionalnih i usijanih stanja, gdje Ustav sve manje postaje društveni ugovor a sve više mrtvo slovo na papiru, otvaramo vrata rizicima da u tom smjeru otklizimo‘

Željko Puhovski/Cropix

‘Smjena aktualne HDZ-ove vlasti nužna je zbog političke higijene u državi. Trebamo svi raditi kompromise kako bi se formirala neka nova vladajuća većina‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/sef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic-1374657 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a0458ded05a3cfc45b6a4fea1a1441c9b683dddd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0ef+stranke+koja+je+okrenula+le%C4%91a+Milanovi%C4%87u%3A+%E2%80%98Ne%C4%87emo+samo+klimati+glavom+za+fotelje%21%E2%80%98%3B+Otvoreno+i+o+Beljaku%2C+Peovi%C4%87...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic-1374657 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fsef-stranke-koja-je-okrenula-leda-milanovicu-necemo-samo-klimati-glavom-za-fotelje-otvoreno-i-o-beljaku-peovic-1374657 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Politikaveliki razgovor

Šef stranke koja je okrenula leđa Milanoviću: ‘Nećemo samo klimati glavom za fotelje!‘; Otvoreno i o Beljaku, Peović...

Piše Marijana Cvrtila
22. ožujka 2024. - 20:24
Davor Nađi, 34-godišnji magistar ekonomije predsjednik je stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastuŽeljko Puhovski/Cropix

Osvojit ćemo minimalno dva mandata. Znamo recept kako građanima Hrvatske podići kvalitetu života.

Te optimistične prognoze samo su dio poruka koje je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, kojoj od osnivanja prije četiri godine do danas rejting i utjecaj na političkoj sceni polako ali sigurno rastu.

Ta centristička, liberalna stranka danas svoje gradonačelnike ima pretežito u području zagrebačkog prstena, od Svete Nedelje, Samobora, Dugog Sela do Svetog Ivana Zeline, ali i načelnike općina Pirovac i Križ. Ovih su dana dodatno uzburkali duhove kada su izašli iz već sigurne koalicije sa strankama predvođenih SDP-om.

Što će biti njihovi ključni potezi nakon izbora, što misli o HDZ-u, Zoranu Milanoviću, ali i o HSS-ovcu Kreši Be...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:38