stdClass Object ( [id] => 1353350 [title] => Ove će godine na izbore pola svijeta, a nikad se nije više strahovalo za opstanak demokracije! Ni mi nismo iznimka... [alias] => ove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što više izbora, to više demokracije!

Tako bi, barem na prvu, trebalo vrijediti geslo 2024., ne samo kod nas, nego i u svijetu. Jer ova će godina uistinu biti – izborna. Od Hrvatske do Tajvana, čiji će građani na birališta već 13. siječnja kako bi izabrali predsjednika i novi saziv parlamenta.

Birat će i Meksikanci, Britanci, u Americi će Donald Trump krenuti u misiju povratka u Bijelu kuću, EU će formirati novi parlament. I Rusi će na birališta, ali samo kako bi Vladimir Putin dobio pokriće za novi mandat. Stajat će se pred biračkim kutijama i u Indiji, Bangladešu, Indoneziji..., ukupno u više od 70 zemalja koje nastanjuje otprilike 3,8 milijardi ljudi. Na birališta će do kraja godine gotovo pola svjetske populacije!

Unatoč inflaciji izbora, nikad nije bilo više tekstova na temu zabrinutosti za sudbinu demokracije. Glavna strepnja sadržana je u pitanju – klizi li demokracija prema autokraciji, zbog čega je sve više demokratura u kojima su izborni procesi i demokratska načela samo sredstvo za dolazak na vlast ili za opstanak na vlasti onih kojima nije previše stalo do same demokracije? U čemu je stvar?!

Strah od manipulacija

Na kojem to humusu klija klica nepovjerenja u ključne demokratske alate, demokratske institucije, pa i predstavnički sustav? Dobar dio odgovora leži u rastućem populizmu, kojeg pak možda ne bi ni bilo da nije opravdane ogorčenosti čestom korumpiranošću političkih elita, ali i želje dijela birača za “brzim rješenjima”, što nosi velike opasnosti za demokraciju.

---

image

Donald Trump svim silama želi opet u Bijelu kuću

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
---

Kod nas bi “okidač”, osim korupcijskih afera, mogao biti i u onih pola milijuna glasača viška – naime, toliko ih je u registru birača više nego što ima punoljetnih građana (po popisu iz 2021.) – zbog čega je oporba već dizala galamu i upozoravala kako je moguće i “glasanje mrtvih”. A to će reći da imamo razloga za strahovanje od izbornih manipulacija.

Sređivanje izbornih popisa početna je mantra gotovo svake vlasti, da bismo onda, nakon dolaska neke druge, opet slušali – o sređivanju popisa. Otprilike kao što svaka vlast najavljuje porezna rasterećenja i ukidanje parafiskalnih nameta...

Oporbi je, dakle, sporan novi Zakon o izbornim jedinicama, koji nije donio radikalne promjene, pa tako i dalje imamo model s 10 izbornih jedinica koje će dati po 14 zastupnika (osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri dijaspora, tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim jedinicama). Petina biračkog tijela (ili preciznije: 22 posto) promijenit će izbornu jedinicu. Kao što je poznato, do “ušminkavanja” zakona po volji HDZ-ove većine došlo je zbog konstatacije Ustavnog suda o prevelikim odstupanjima u broju glasova u pojedinim izbornim jedinicama, a kritičari novog zakona upozoravaju da će glas birača u nekim sredinama i dalje vrijediti manje nego u nekim drugim. A zbog odstupanja od načela jednakog izbornog prava Ustavni sud je u veljači i ukinuo dotadašnji zakon!

Ishod prethodnih parlamentarnih izbora i sve očitiji trend “mrvljenja”, disperziranja glasova u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, rezultirao je nestankom nekad izrazitog duopola HDZ-SDP. Sve ukazuje na to da će jedna stranka teško samostalno do većine u Saboru (za to im treba 76 ruku), što svakoj mogućoj nepravilnosti daje dodatnu težinu.

---

image

Što ćemo s viškom birača? Hoće li opet i mrtvi birati novi saziv Sabora?

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Neisprobane alternative

Političari bi pritom trebali najozbiljnije uzeti u obzir rezultate istraživanja poput nedavnog na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, provedenog na uzorku od 429 studenata. Mlade najviše zabrinjava stanje na tržištu rada i ekonomija, a najviše ih ljute nepravda, korupcija, nejednakost – i politika! Od ukupnog broja ispitanika, 26,3 posto smatra da se njihov glas u društvu uopće ne čuje i ne uvažava, ali će 70 posto anketiranih, barem tako kažu, izići na parlamentarne izbore. Gotovo dvije trećine ispitanika (ili 65,3 posto) živi s roditeljima, koji ih uglavnom i financiraju... Ovo istraživanje se nije bavilo njihovim političkim preferencijama, ali i iz navedenog je jasno da se među mladima krije solidan broj tzv. prosvjednih glasača, što bi lako moglo značiti da će glasati za populističke opcije, a dio vjerojatno i za neke ekstremne politike. Uostalom, kad netko drži da se njegov glas u društvu ne čuje, nije neočekivano da je spreman podržati “brza rješenja”, moguće i političare koji zagovaraju zaobilaženje demokratskih procesa ili čak i “čvrstu ruku” na putu do željenih promjena. Sve to prijeti erozijom demokracije. I nije samo hrvatski “izum”.

Talijanski politolog Andrea L. P. Pirro, sa Sveučilišta u Bologni, za jačanje prosvjednih i populističkih opcija krivi stranke centra. I desnog i lijevog podjednako: “Vlada percepcija da su te stranke postale organizacije koje uhljebljuju i ne reagiraju na probleme običnih ljudi. Antisistemske stranke se nude kao odgovor, a glasači su sve spremniji dati šansu neisprobanim alternativama.”

The Guardian je nedavno objavio rezultate istraživanja PopuList po kojem danas svaki treći Europljanin glasa za populističke, krajnje desne ili ekstremno lijeve stranke. Posljednjih godina čak 32 posto europskih birača daje glas strankama protiv establišmenta, dok je početkom 2000-tih taj postotak iznosio 20, a u ranim 90-ima samo 12 posto.

Iz Instituta V-Dem na Sveučilištu u Göteborgu upozoravaju kako demokracija u posljednjih nekoliko desetljeća ubrzano gubi korak pred autokracijom. “Prvi put u više od dva desetljeća ima više zatvorenih autokracija nego liberalnih demokracija”, stoji u ovih dana višekratno citiranom izvješću švedskog Instituta. Sveučilište u Leipzigu provelo je istraživanje po kojem je čak 33 posto ispitanika s istoka Njemačke za “vođu koji bi vladao čvrstom rukom”...

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

Uostalom, prije samo tri tjedna svjedočili smo poprilično farsičnim izborima u neposrednom susjedstvu. U Srbiji su, naime, 17. prosinca istoga dana održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Oni su prošli u znaku “organiziranog transporta birača iz Republike Srpske” čak i na lokalne izbore, pri čemu su snimljene i neke komične situacije u kojima zbunjeni “novokomponirani birači” bauljaju po beogradskim kvartovima u kojima očito nikad nisu bili i pitaju prolaznike “gdje je škola, gdje se ovdje glasa”... Da nije riječ o tek ponekom incidentu, svjedoči i činjenica da su od Arene, gdje su ih dovozili autobusima, na svoja “nova biračka mjesta” svi oni razvoženi manjim vozilima. Oporba govori o čak 40 tisuća “uvezenih” birača i ističu kako upravo tragikomične situacije s lokalnih izbora ukazuju da to nisu ljudi koji otprije imaju državljanstvo Srbije, a onda i pravo glasa. Predsjednik Aleksandar Vučić je, unatoč svojoj funkciji, aktivno sudjelovao u kampanji Srpske napredne stranke, koju je formalno napustio, ali ga to nije smetalo da se angažira. Uostalom, njihova je lista nosila njegovo ime: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

A kad smo već kod lista koje su istaknule svoje kandidate za srbijansku Narodnu skupštinu, iliti parlament, zanimljivo je pogledati njihove nazive! Srbija protiv nasilja, Nada za Srbiju, Mi – Glas za Srbiju, Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga, Dobro jutro Srbijo, Mora drugačije, Zajedno za budućnost i razvoj, Ujedinjeni za pravdu, Srbija na Zapadu, Ujedinjena dolina...

---

image

Prosvjedi u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
---

Kalkuliranje u toku

Priznat ćete, iz naziva većine lista teško je na prvi, ali i svaki drugi pogled odgonetnuti kojeg su ideološkog ili svjetonazorskog profila. Taj se trend sve očitije razvija i kod nas. U redu, svi danas znamo da je Most desna stranka, iako su u početku dugo odbijali svrstavanje tog tipa. Imali smo i Hrast, Živi zid, Orah, tu je i zeleno-lijeva platforma Možemo!... Dakle, sve su to stranke iz čijeg naziva ne možete automatski prepoznati i njihov svjetonazorski profil. U svakom slučaju, riječ je o trendu koji se nadovezuje na sunovrat rejtinga tradicionalnih stranaka kao što su, na primjer, HSS, HSP, HNS... A ni SDP, kao slabija polovica višegodišnjeg duopola na ovdašnjoj političkoj sceni, posljednjih se godina ne snalazi baš najbolje! Ipak, prije nego olako konstatiramo da smo zagazili u postideološku eru, ipak treba imati na umu da se europski politički trendovi – a oni u posljednje vrijeme ukazuju na osnaživanje desnice – lako mogu “preseliti” i kod nas. I aktualizirati tradicionalne političke podjele.

Upravo zbog procjena da bi izbori za Europski parlament mogli biti u znaku daljnjeg skretanja Europe udesno, u HDZ-u još kalkuliraju hoće li izbore za Sabor tempirati na dan europskih ili prije njih. Predsjedničke ionako teško mogu dobiti pored Zorana Milanovića, kojemu ne odgovaraju ograničene ovlasti, ali mu itekako godi radni ritam na Pantovčaku. On danas nije mrzak ni mnogim desnim biračima, koji bi ga samo koju godinu prije vjerojatno otpisali kao “komunjaru”. Ali i Milanović je u međuvremenu otkrio i uspješno usvojio – populističku retoriku, a s obzirom na kohabitaciju s Vladom, i ulogu političara koji se bori protiv vladajuće (HDZ-ove) elite.

Drugim riječima, populizam je novi mainstream.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => populizam u ofenzivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => populizam u ofenzivi 2 0 9068 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 10:08:26 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-07 18:33:48 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2024-01-07 15:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ove će godine na izbore pola svijeta, a nikad se nije više strahovalo za opstanak demokracije! Ni mi nismo iznimka... page_title=Ove će godine na izbore pola svijeta, a nikad se nije više strahovalo za opstanak demokracije! Ni mi nismo iznimka... [metakey] => izbori, izborna godina, Demokracija, autokracija, populizam [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26321578.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26305877.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26321516.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26272034.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26284888.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26318108.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26302360.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/23837009.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Indranil Mukherjee\/Afp","Xose Bouzas\/Hans Lucas Via Afp","Munir Uz Zaman\/Afp","Murtaja Lateef\/Afp","Andrej Isakovic\/Afp","Anna Moneymaker\/Getty Images Via Afp","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Izbori u Banglade\u0161u otvorili su sezonu izbora u vi\u0161e od 70 dr\u017eava diljem svijeta do kraja 2024.<\/p>","","","","

Prosvjedi u Beogradu<\/p>","

Donald Trump svim silama \u017eeli opet u Bijelu ku\u0107u<\/p>","

\u0160to \u0107emo s vi\u0161kom bira\u010da? Ho\u0107e li opet i mrtvi birati novi saziv Sabora?<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26321578_1920.jpg":"1920x1080","k_26321578_1280.jpg":"1280x1280","k_26321578_1024.jpg":"1024x1024","k_26321578_640.jpg":"640x640","k_26321578_480.jpg":"480x480","k_26321578_340.jpg":"340x340","k_26321578_220.jpg":"220x220","o_26321578_1280.jpg":"1280x853","o_26321578_1024.jpg":"1024x682","o_26321578_640.jpg":"640x426","o_26321578_480.jpg":"480x320","o_26321578_340.jpg":"340x226","o_26321578_220.jpg":"220x146","h_26321578_1280.jpg":"1280x854","h_26321578_1024.jpg":"1024x683","h_26321578_640.jpg":"640x427","h_26321578_480.jpg":"480x320","h_26321578_340.jpg":"340x227","h_26321578_220.jpg":"220x147","pp_26321578_1280.jpg":"1280x1628","pp_26321578_1024.jpg":"1024x1303","pp_26321578_640.jpg":"640x814","pp_26321578_480.jpg":"480x611","pp_26321578_340.jpg":"340x432","pp_26321578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26305877_1920.jpg":"1920x1080","k_26305877_1280.jpg":"1280x1280","k_26305877_1024.jpg":"1024x1024","k_26305877_640.jpg":"640x640","k_26305877_480.jpg":"480x480","k_26305877_340.jpg":"340x340","k_26305877_220.jpg":"220x220","o_26305877_1280.jpg":"1280x853","o_26305877_1024.jpg":"1024x682","o_26305877_640.jpg":"640x426","o_26305877_480.jpg":"480x320","o_26305877_340.jpg":"340x226","o_26305877_220.jpg":"220x146","h_26305877_1280.jpg":"1280x854","h_26305877_1024.jpg":"1024x683","h_26305877_640.jpg":"640x427","h_26305877_480.jpg":"480x320","h_26305877_340.jpg":"340x227","h_26305877_220.jpg":"220x147","pp_26305877_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305877_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305877_640.jpg":"640x814","pp_26305877_480.jpg":"480x611","pp_26305877_340.jpg":"340x432","pp_26305877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26321516_1920.jpg":"1920x1080","k_26321516_1280.jpg":"1280x1280","k_26321516_1024.jpg":"1024x1024","k_26321516_640.jpg":"640x640","k_26321516_480.jpg":"480x480","k_26321516_340.jpg":"340x340","k_26321516_220.jpg":"220x220","o_26321516_1280.jpg":"1280x853","o_26321516_1024.jpg":"1024x682","o_26321516_640.jpg":"640x426","o_26321516_480.jpg":"480x320","o_26321516_340.jpg":"340x226","o_26321516_220.jpg":"220x146","h_26321516_1280.jpg":"1280x854","h_26321516_1024.jpg":"1024x683","h_26321516_640.jpg":"640x427","h_26321516_480.jpg":"480x320","h_26321516_340.jpg":"340x227","h_26321516_220.jpg":"220x147","pp_26321516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26321516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26321516_640.jpg":"640x814","pp_26321516_480.jpg":"480x611","pp_26321516_340.jpg":"340x432","pp_26321516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26272034_1920.jpg":"1920x1080","k_26272034_1280.jpg":"1280x1280","k_26272034_1024.jpg":"1024x1024","k_26272034_640.jpg":"640x640","k_26272034_480.jpg":"480x480","k_26272034_340.jpg":"340x340","k_26272034_220.jpg":"220x220","o_26272034_1280.jpg":"1280x853","o_26272034_1024.jpg":"1024x682","o_26272034_640.jpg":"640x426","o_26272034_480.jpg":"480x320","o_26272034_340.jpg":"340x226","o_26272034_220.jpg":"220x146","h_26272034_1280.jpg":"1280x854","h_26272034_1024.jpg":"1024x683","h_26272034_640.jpg":"640x427","h_26272034_480.jpg":"480x320","h_26272034_340.jpg":"340x227","h_26272034_220.jpg":"220x147","pp_26272034_1280.jpg":"1280x1628","pp_26272034_1024.jpg":"1024x1303","pp_26272034_640.jpg":"640x814","pp_26272034_480.jpg":"480x611","pp_26272034_340.jpg":"340x432","pp_26272034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26284888_1920.jpg":"1920x1080","k_26284888_1280.jpg":"1280x1280","k_26284888_1024.jpg":"1024x1024","k_26284888_640.jpg":"640x640","k_26284888_480.jpg":"480x480","k_26284888_340.jpg":"340x340","k_26284888_220.jpg":"220x220","o_26284888_1280.jpg":"1280x853","o_26284888_1024.jpg":"1024x682","o_26284888_640.jpg":"640x426","o_26284888_480.jpg":"480x320","o_26284888_340.jpg":"340x226","o_26284888_220.jpg":"220x146","h_26284888_1280.jpg":"1280x854","h_26284888_1024.jpg":"1024x683","h_26284888_640.jpg":"640x427","h_26284888_480.jpg":"480x320","h_26284888_340.jpg":"340x227","h_26284888_220.jpg":"220x147","pp_26284888_1280.jpg":"1280x1628","pp_26284888_1024.jpg":"1024x1303","pp_26284888_640.jpg":"640x814","pp_26284888_480.jpg":"480x611","pp_26284888_340.jpg":"340x432","pp_26284888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26318108_1920.jpg":"1920x1080","k_26318108_1280.jpg":"1280x1280","k_26318108_1024.jpg":"1024x1024","k_26318108_640.jpg":"640x640","k_26318108_480.jpg":"480x480","k_26318108_340.jpg":"340x340","k_26318108_220.jpg":"220x220","o_26318108_1280.jpg":"1280x853","o_26318108_1024.jpg":"1024x682","o_26318108_640.jpg":"640x426","o_26318108_480.jpg":"480x320","o_26318108_340.jpg":"340x226","o_26318108_220.jpg":"220x146","h_26318108_1280.jpg":"1280x854","h_26318108_1024.jpg":"1024x683","h_26318108_640.jpg":"640x427","h_26318108_480.jpg":"480x320","h_26318108_340.jpg":"340x227","h_26318108_220.jpg":"220x147","pp_26318108_1280.jpg":"1280x1628","pp_26318108_1024.jpg":"1024x1303","pp_26318108_640.jpg":"640x814","pp_26318108_480.jpg":"480x611","pp_26318108_340.jpg":"340x432","pp_26318108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26302360_1920.jpg":"1920x1080","k_26302360_1280.jpg":"1280x1280","k_26302360_1024.jpg":"1024x1024","k_26302360_640.jpg":"640x640","k_26302360_480.jpg":"480x480","k_26302360_340.jpg":"340x340","k_26302360_220.jpg":"220x220","o_26302360_1280.jpg":"1280x854","o_26302360_1024.jpg":"1024x683","o_26302360_640.jpg":"640x427","o_26302360_480.jpg":"480x320","o_26302360_340.jpg":"340x226","o_26302360_220.jpg":"220x146","h_26302360_1280.jpg":"1280x854","h_26302360_1024.jpg":"1024x683","h_26302360_640.jpg":"640x427","h_26302360_480.jpg":"480x320","h_26302360_340.jpg":"340x227","h_26302360_220.jpg":"220x147","pp_26302360_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302360_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302360_640.jpg":"640x814","pp_26302360_480.jpg":"480x611","pp_26302360_340.jpg":"340x432","pp_26302360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1450","hd_23837009_1920.jpg":"1920x1080","k_23837009_1280.jpg":"1280x1280","k_23837009_1024.jpg":"1024x1024","k_23837009_640.jpg":"640x640","k_23837009_480.jpg":"480x480","k_23837009_340.jpg":"340x340","k_23837009_220.jpg":"220x220","o_23837009_1280.jpg":"1280x966","o_23837009_1024.jpg":"1024x773","o_23837009_640.jpg":"640x483","o_23837009_480.jpg":"480x362","o_23837009_340.jpg":"340x256","o_23837009_220.jpg":"220x166","h_23837009_1280.jpg":"1280x854","h_23837009_1024.jpg":"1024x683","h_23837009_640.jpg":"640x427","h_23837009_480.jpg":"480x320","h_23837009_340.jpg":"340x227","h_23837009_220.jpg":"220x147","pp_23837009_1280.jpg":"1280x1628","pp_23837009_1024.jpg":"1024x1303","pp_23837009_640.jpg":"640x814","pp_23837009_480.jpg":"480x611","pp_23837009_340.jpg":"340x432","pp_23837009_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38395526 Threads: 5 Questions: 7097871147 Slow queries: 3300402 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608345598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/ove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka-1353350 [printLink] => /vijesti/politika/ove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka-1353350?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738926 [name] => izborna godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 18:23:37 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-godina [link] => /tag/izborna-godina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 275385 [name] => Demokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => demokracija [link] => /tag/demokracija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650144 [name] => autokracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-22 13:43:02 [main_article_id] => 0 [alias] => autokracija [link] => /tag/autokracija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 617621 [name] => populizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-13 23:29:55 [main_article_id] => 0 [alias] => populizam [link] => /tag/populizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => populizam u ofenzivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ove će godine na izbore pola svijeta, a nikad se nije više strahovalo za opstanak demokracije! Ni mi nismo iznimka... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26321578.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Indranil Mukherjee/Afp [mainImageDesc] =>

Izbori u Bangladešu otvorili su sezonu izbora u više od 70 država diljem svijeta do kraja 2024.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26321578.jpg [title] =>

Izbori u Bangladešu otvorili su sezonu izbora u više od 70 država diljem svijeta do kraja 2024.

Indranil Mukherjee/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26305877.jpg [title] => Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26321516.jpg [title] => Munir Uz Zaman/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26272034.jpg [title] => Murtaja Lateef/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26284888.jpg [title] =>

Prosvjedi u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26318108.jpg [title] =>

Donald Trump svim silama želi opet u Bijelu kuću

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26302360.jpg [title] =>

Što ćemo s viškom birača? Hoće li opet i mrtvi birati novi saziv Sabora?

Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/23837009.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što više izbora, to više demokracije!

Tako bi, barem na prvu, trebalo vrijediti geslo 2024., ne samo kod nas, nego i u svijetu. Jer ova će godina uistinu biti – izborna. Od Hrvatske do Tajvana, čiji će građani na birališta već 13. siječnja kako bi izabrali predsjednika i novi saziv parlamenta.

Birat će i Meksikanci, Britanci, u Americi će Donald Trump krenuti u misiju povratka u Bijelu kuću, EU će formirati novi parlament. I Rusi će na birališta, ali samo kako bi Vladimir Putin dobio pokriće za novi mandat. Stajat će se pred biračkim kutijama i u Indiji, Bangladešu, Indoneziji..., ukupno u više od 70 zemalja koje nastanjuje otprilike 3,8 milijardi ljudi. Na birališta će do kraja godine gotovo pola svjetske populacije!

Unatoč inflaciji izbora, nikad nije bilo više tekstova na temu zabrinutosti za sudbinu demokracije. Glavna strepnja sadržana je u pitanju – klizi li demokracija prema autokraciji, zbog čega je sve više demokratura u kojima su izborni procesi i demokratska načela samo sredstvo za dolazak na vlast ili za opstanak na vlasti onih kojima nije previše stalo do same demokracije? U čemu je stvar?!

Strah od manipulacija

Na kojem to humusu klija klica nepovjerenja u ključne demokratske alate, demokratske institucije, pa i predstavnički sustav? Dobar dio odgovora leži u rastućem populizmu, kojeg pak možda ne bi ni bilo da nije opravdane ogorčenosti čestom korumpiranošću političkih elita, ali i želje dijela birača za “brzim rješenjima”, što nosi velike opasnosti za demokraciju.

---

image

Donald Trump svim silama želi opet u Bijelu kuću

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp
---

Kod nas bi “okidač”, osim korupcijskih afera, mogao biti i u onih pola milijuna glasača viška – naime, toliko ih je u registru birača više nego što ima punoljetnih građana (po popisu iz 2021.) – zbog čega je oporba već dizala galamu i upozoravala kako je moguće i “glasanje mrtvih”. A to će reći da imamo razloga za strahovanje od izbornih manipulacija.

Sređivanje izbornih popisa početna je mantra gotovo svake vlasti, da bismo onda, nakon dolaska neke druge, opet slušali – o sređivanju popisa. Otprilike kao što svaka vlast najavljuje porezna rasterećenja i ukidanje parafiskalnih nameta...

Oporbi je, dakle, sporan novi Zakon o izbornim jedinicama, koji nije donio radikalne promjene, pa tako i dalje imamo model s 10 izbornih jedinica koje će dati po 14 zastupnika (osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri dijaspora, tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim jedinicama). Petina biračkog tijela (ili preciznije: 22 posto) promijenit će izbornu jedinicu. Kao što je poznato, do “ušminkavanja” zakona po volji HDZ-ove većine došlo je zbog konstatacije Ustavnog suda o prevelikim odstupanjima u broju glasova u pojedinim izbornim jedinicama, a kritičari novog zakona upozoravaju da će glas birača u nekim sredinama i dalje vrijediti manje nego u nekim drugim. A zbog odstupanja od načela jednakog izbornog prava Ustavni sud je u veljači i ukinuo dotadašnji zakon!

Ishod prethodnih parlamentarnih izbora i sve očitiji trend “mrvljenja”, disperziranja glasova u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, rezultirao je nestankom nekad izrazitog duopola HDZ-SDP. Sve ukazuje na to da će jedna stranka teško samostalno do većine u Saboru (za to im treba 76 ruku), što svakoj mogućoj nepravilnosti daje dodatnu težinu.

---

image

Što ćemo s viškom birača? Hoće li opet i mrtvi birati novi saziv Sabora?

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Neisprobane alternative

Političari bi pritom trebali najozbiljnije uzeti u obzir rezultate istraživanja poput nedavnog na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, provedenog na uzorku od 429 studenata. Mlade najviše zabrinjava stanje na tržištu rada i ekonomija, a najviše ih ljute nepravda, korupcija, nejednakost – i politika! Od ukupnog broja ispitanika, 26,3 posto smatra da se njihov glas u društvu uopće ne čuje i ne uvažava, ali će 70 posto anketiranih, barem tako kažu, izići na parlamentarne izbore. Gotovo dvije trećine ispitanika (ili 65,3 posto) živi s roditeljima, koji ih uglavnom i financiraju... Ovo istraživanje se nije bavilo njihovim političkim preferencijama, ali i iz navedenog je jasno da se među mladima krije solidan broj tzv. prosvjednih glasača, što bi lako moglo značiti da će glasati za populističke opcije, a dio vjerojatno i za neke ekstremne politike. Uostalom, kad netko drži da se njegov glas u društvu ne čuje, nije neočekivano da je spreman podržati “brza rješenja”, moguće i političare koji zagovaraju zaobilaženje demokratskih procesa ili čak i “čvrstu ruku” na putu do željenih promjena. Sve to prijeti erozijom demokracije. I nije samo hrvatski “izum”.

Talijanski politolog Andrea L. P. Pirro, sa Sveučilišta u Bologni, za jačanje prosvjednih i populističkih opcija krivi stranke centra. I desnog i lijevog podjednako: “Vlada percepcija da su te stranke postale organizacije koje uhljebljuju i ne reagiraju na probleme običnih ljudi. Antisistemske stranke se nude kao odgovor, a glasači su sve spremniji dati šansu neisprobanim alternativama.”

The Guardian je nedavno objavio rezultate istraživanja PopuList po kojem danas svaki treći Europljanin glasa za populističke, krajnje desne ili ekstremno lijeve stranke. Posljednjih godina čak 32 posto europskih birača daje glas strankama protiv establišmenta, dok je početkom 2000-tih taj postotak iznosio 20, a u ranim 90-ima samo 12 posto.

Iz Instituta V-Dem na Sveučilištu u Göteborgu upozoravaju kako demokracija u posljednjih nekoliko desetljeća ubrzano gubi korak pred autokracijom. “Prvi put u više od dva desetljeća ima više zatvorenih autokracija nego liberalnih demokracija”, stoji u ovih dana višekratno citiranom izvješću švedskog Instituta. Sveučilište u Leipzigu provelo je istraživanje po kojem je čak 33 posto ispitanika s istoka Njemačke za “vođu koji bi vladao čvrstom rukom”...

---

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp
---

Uostalom, prije samo tri tjedna svjedočili smo poprilično farsičnim izborima u neposrednom susjedstvu. U Srbiji su, naime, 17. prosinca istoga dana održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Oni su prošli u znaku “organiziranog transporta birača iz Republike Srpske” čak i na lokalne izbore, pri čemu su snimljene i neke komične situacije u kojima zbunjeni “novokomponirani birači” bauljaju po beogradskim kvartovima u kojima očito nikad nisu bili i pitaju prolaznike “gdje je škola, gdje se ovdje glasa”... Da nije riječ o tek ponekom incidentu, svjedoči i činjenica da su od Arene, gdje su ih dovozili autobusima, na svoja “nova biračka mjesta” svi oni razvoženi manjim vozilima. Oporba govori o čak 40 tisuća “uvezenih” birača i ističu kako upravo tragikomične situacije s lokalnih izbora ukazuju da to nisu ljudi koji otprije imaju državljanstvo Srbije, a onda i pravo glasa. Predsjednik Aleksandar Vučić je, unatoč svojoj funkciji, aktivno sudjelovao u kampanji Srpske napredne stranke, koju je formalno napustio, ali ga to nije smetalo da se angažira. Uostalom, njihova je lista nosila njegovo ime: “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane”.

A kad smo već kod lista koje su istaknule svoje kandidate za srbijansku Narodnu skupštinu, iliti parlament, zanimljivo je pogledati njihove nazive! Srbija protiv nasilja, Nada za Srbiju, Mi – Glas za Srbiju, Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga, Dobro jutro Srbijo, Mora drugačije, Zajedno za budućnost i razvoj, Ujedinjeni za pravdu, Srbija na Zapadu, Ujedinjena dolina...

---

image

Prosvjedi u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
---

Kalkuliranje u toku

Priznat ćete, iz naziva većine lista teško je na prvi, ali i svaki drugi pogled odgonetnuti kojeg su ideološkog ili svjetonazorskog profila. Taj se trend sve očitije razvija i kod nas. U redu, svi danas znamo da je Most desna stranka, iako su u početku dugo odbijali svrstavanje tog tipa. Imali smo i Hrast, Živi zid, Orah, tu je i zeleno-lijeva platforma Možemo!... Dakle, sve su to stranke iz čijeg naziva ne možete automatski prepoznati i njihov svjetonazorski profil. U svakom slučaju, riječ je o trendu koji se nadovezuje na sunovrat rejtinga tradicionalnih stranaka kao što su, na primjer, HSS, HSP, HNS... A ni SDP, kao slabija polovica višegodišnjeg duopola na ovdašnjoj političkoj sceni, posljednjih se godina ne snalazi baš najbolje! Ipak, prije nego olako konstatiramo da smo zagazili u postideološku eru, ipak treba imati na umu da se europski politički trendovi – a oni u posljednje vrijeme ukazuju na osnaživanje desnice – lako mogu “preseliti” i kod nas. I aktualizirati tradicionalne političke podjele.

Upravo zbog procjena da bi izbori za Europski parlament mogli biti u znaku daljnjeg skretanja Europe udesno, u HDZ-u još kalkuliraju hoće li izbore za Sabor tempirati na dan europskih ili prije njih. Predsjedničke ionako teško mogu dobiti pored Zorana Milanovića, kojemu ne odgovaraju ograničene ovlasti, ali mu itekako godi radni ritam na Pantovčaku. On danas nije mrzak ni mnogim desnim biračima, koji bi ga samo koju godinu prije vjerojatno otpisali kao “komunjaru”. Ali i Milanović je u međuvremenu otkrio i uspješno usvojio – populističku retoriku, a s obzirom na kohabitaciju s Vladom, i ulogu političara koji se bori protiv vladajuće (HDZ-ove) elite.

Drugim riječima, populizam je novi mainstream.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Indranil Mukherjee/Afp Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp Munir Uz Zaman/Afp Murtaja Lateef/Afp Andrej Isakovic/Afp Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp Neja Markicevic/Cropix/Cropix Vojko Basic/Cropix
Indranil Mukherjee/Afp

Izbori u Bangladešu otvorili su sezonu izbora u više od 70 država diljem svijeta do kraja 2024.

Andrej Isakovic/Afp

Prosvjedi u Beogradu

Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Donald Trump svim silama želi opet u Bijelu kuću

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Što ćemo s viškom birača? Hoće li opet i mrtvi birati novi saziv Sabora?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/ove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka-1353350 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=146272f769169ddeecf2ae9f33b158ec87aaf97e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ove+%C4%87e+godine+na+izbore+pola+svijeta%2C+a+nikad+se+nije+vi%C5%A1e+strahovalo+za+opstanak+demokracije%21+Ni+mi+nismo+iznimka...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka-1353350 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fove-ce-godine-na-izbore-pola-svijeta-a-nikad-se-nije-vise-strahovalo-za-opstanak-demokracije-ni-mi-nismo-iznimka-1353350 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => populizam u ofenzivi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikapopulizam u ofenzivi

Ove će godine na izbore pola svijeta, a nikad se nije više strahovalo za opstanak demokracije! Ni mi nismo iznimka...

7. siječnja 2024. - 16:35

Što više izbora, to više demokracije!

Tako bi, barem na prvu, trebalo vrijediti geslo 2024., ne samo kod nas, nego i u svijetu. Jer ova će godina uistinu biti – izborna. Od Hrvatske do Tajvana, čiji će građani na birališta već 13. siječnja kako bi izabrali predsjednika i novi saziv parlamenta.

Birat će i Meksikanci, Britanci, u Americi će Donald Trump krenuti u misiju povratka u Bijelu kuću, EU će formirati novi parlament. I Rusi će na birališta, ali samo kako bi Vladimir Putin dobio pokriće za novi mandat. Stajat će se pred biračkim kutijama i u Indiji, Bangladešu, Indoneziji..., ukupno u više od 70 zemalja koje nastanjuje otprilike 3,8 milijardi ljudi. Na birališta će do kraja godine gotovo pola svjetske populacije!

Unatoč inflaciji izbora, nikad nije bilo više t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:57