StoryEditorOCM
PolitikaBIDENOV IZBOR

Ova će dama zastupati interese Sjedinjenih Država u Hrvatskoj. Tko je Nathalie Rayes, i tko su joj kolege u regiji?

Piše Petar Čikeš
5. veljače 2024. - 09:54

Nemali broj ljudi već je bio prestao ulagati nade da bi u skoroj budućnosti netko mogao preuzeti ulogu američkog veleposlanika u Hrvatskoj. Privremeni otpravnik poslova Mark Fleming je svoj posao odrađivao sjajno i činilo se da će njegova privremenost postati prešutna stalnost.

Ipak, to se nije dogodilo. Zgrada američkog veleposlanstva u Buzinu nakon pune tri godine sedisvakancije ima novog stanara. Na zagrebački aerodrom Pleso sletjela je 20. siječnja nova američka veleposlanica Nathalie Rayes.

S istog mjesta u siječnju 2021. godine Zagreb je napustio njezin prethodnik Robert Kohorst, kojeg je imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, kako bi uživao u zasluženoj mirovini u rodnoj Kaliforniji.

Jedine sličnosti republikanskog donatora Kohorsta i nove veleposlanice Rayes je u tome što im je Zagreb prva diplomatska služba i što su oboje rezidenti savezne države Kalifornije. Od ukupno deset američkih veleposlanika koji su od uspostave diplomatskih odnosa bili akreditirani u Hrvatskoj, Nathalie Rayes je tek druga žena među njima.

image

Gordan Jandroković i Nathalie Rayes

Damjan Tadić/Cropix

Prije Kohorsta dužnost predstavnika Sjedinjenih Američkih Država obnašala je Julieta Valls Noyes, koju je imenovao predsjednik Barack Obama. Zanimljiv detalj je da su obje veleposlanice podrijetlom Latinoamerikanke, i to iz država s kojima Sjedinjene Američke Države imaju tradicionalno loše odnose: Kube i Venezuele. Veleposlanica Rayes je čak prvih deset godina svog života provela u rodnom gradiću Anacu u Venezueli.

Preselivši u novu domovinu, Rayes je diplomirala sociologiju na kalifornijskom sveučilištu, a političku karijeru je počela kao suradnica gradonačelnika Los Angelesa Jamesa Hahna kao voditeljica Ureda za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu i protokol, a osnovala je i Ured za useljenička pitanja. Prepoznatljivost je stekla kao glavna izvršna direktorica Latino Victoryja, organizacije koja se bori za bolji položaj Latinoamerikanaca u američkom društvu.

Bivši predsjednik Barack Obama u vrijeme svog mandata imenovao ju je za članicu odbora Woodrow Wilson centra, a predsjednik Joe Biden za članicu odbora Instituta za mir Sjedinjenih Američkih Država.

U prvim danima koje je provela kao veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj, nakon predaje vjerodajnica predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, Nathalie Rayes sudjelovala je u obilježavanju Dana sjećanja na holokaust ispred spomenika posvećenog zagrebačkim Židovima ubijenima za vrijeme Drugog svjetskog rata, te se susrela s ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Davorom Božinovićem te Ivanom Anušićem.

Kada se govori o američkoj diplomaciji u jugoistočnoj Europi, nije na odmet pogledati preko plota, u najbliže hrvatsko susjedstvo. U Bosni i Hercegovini američki veleposlanik je Michael Murphy, karijerni diplomat koji ima natprosječno znanje o ovoj regiji, budući da je prethodno službovao u Sarajevu (šef političkoj odjela pri veleposlanstvu) i Prištini (zamjenik šefa misije).

image

U društvu američke potpredsjednice Kamale Harris

Afp

Što tek reći za Srbiju. Na Dedinju, u novoizgrađenom američkom veleposlanstvu, već godinu i pol djeluje veteran američke diplomacije Christopher Hill, koji je bio pomoćnik Richarda Holbrooka u vrijeme sklapanja daytonskog mirovnog sporazuma. Naivniji promatrač zaključio bi da, sudeći po kadrovskim odabirima američkog predsjednika Bidena, Hrvatska spada među zapostavljenije države u ovom dijelu svijeta.

Bili bi u pravu, ali iz krivih razloga. Naša država postigla je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om, ušla je u visa waiver Program, te se nalazi pod vojno-sigurnosnim kišobranom NATO-a.

Hill i Murphy nisu potrebni u državama u kojima nema opasnosti od izbijanja, kamoli prelijevanja sigurnosnih ugroza. To ne znači da će mandat veleposlanice Rayes proteći bez važnih aktivnosti, koje će, nadajmo se, doprinijeti jačanju hrvatsko-američkih odnosa, na obostranu dobrobit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:15