StoryEditorOCM
Politikasvi na birališta

Ne biraju samo Hrvati: iduća će godina biti izborna diljem Europe; Evo tko će sve do kraja 2024. dobiti novu vlast

Piše H. P.
3. rujna 2023. - 19:24

Predstojeća, 2024. godina, u Hrvatskoj će nositi predznak superizborne. Kao što je poznato, čekaju nas izbori za Europski parlament, zatim izbori za Hrvatski sabor i krajem godine – predsjednički izbori.

U javnom prostoru polako se zahuktavaju rasprave na temu kad bi trebalo raspisati parlamentarne izbore i je li pametno spajati ih s fiksnim terminom održavanja europskih izbora početkom lipnja - eto novog povoda za prepucavanja na relaciji Pantovčak-Banski dvori! - no jedno je sigurno. U idućim mjesecima neće biti dosadno!

Padat će teške riječi, sigurno teže nego inače; čut ćemo, barem prije nego prebacite na neki drugi kanal, valjda i ponešto pametno (mislim prije svega na konstruktivne programe za bolji život u Lijepoj našoj), a ne samo svađe i tešku verbalnu artiljeriju.

image
Vojko Basic/Cropix

Nego, tko će još na birališta u 2024.?

Novi saziv parlamenta, osim nas, birat će Austrijanci, Belgijci i Rumunji. U Belgiji se nacionalni izbori po zakonu održavaju istoga dana kad i izbori za Europski parlament.

Predsjedničke izbore imat će Slovaci i Litvanci, u travnju i svibnju. Italiju, Njemačku, Portugal, Austriju i Španjolsku čekaju izbori za regionalne parlamente. Maltu čekaju lokalni izbori...

Ali nekako sumnjamo da će kampanje u tim zemljama nadmašiti žustrinu kojoj kod nas obično svjedočimo u predizborje. Udarci ispod pojasa se, kakvo je to uopće pitanje – podrazumijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:45