stdClass Object ( [id] => 1370722 [title] => Kako se u 2024. osvajaju birači? Zaboravite slogane i obećanja, presice i izjave, nastupe na tv. Ovo su TikTok izbori! [alias] => kako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U 2024. godini, koja je spletom događaja i superizborna, politika i društvene mreže idu ruku pod ruku.

Dok to nije novost za nešto starije među njima, poput Facebooka i Instagrama, platformi matične tvrtke Meta, ili pak najvremešnijeg među njima Twittera, ovo je prvi put da se političari u borbi za glasove susreću i s TikTokom pa smo tako u posljednjih nekoliko mjeseci imali priliku vidjeti niz manje ili više uspješnih pokušaja približavanja njegovoj publici. Zbog činjenice da on predstavlja digitalni prostor namijenjen mladima, a onda posljedično i veliki bazen politički neoblikovanih pojedinaca, od kojih dobar dio prvi put ima pravo izlaska na birališta, mreža je to koja bi mogla osigurati značajan broj (euro)parlamentarnih fotelja.

Jedan od prvih hrvatskih političara koji je u svojem radu počeo koristiti TikTok je i nezavisni član EU parlamenta Mislav Kolakušić, koji tim putem očito želi doći do glasova mlade desnice, a to čini objavljujući, u najmanju ruku, manipulativne videosnimke.

Iako su šaptanja u briselskim hodnicima sve glasnija oko toga da Kolakušić i nije najrevniji parlamentarac, to se ne može vidjeti na njegovu profilu koji stvara dojam kako se on za interese koje zastupa bori i direktno ispred Ursule von der Leyen, koja je česta meta njegovih kritika. Iako direktno ne navodi, ali i ne opovrgava da je to njoj rekao u lice, njegovi pratitelji (a ima ih više od 33 tisuće) dobivaju upravo taj dojam.

Uvijek isto odijelo

Zaključak o njegovu radu može se steći i iz videa koji nalikuju dijelovima intervjua za neki od nacionalnih medija, ali su snimljeni unutar TV studija u parlamentu koji svaki zastupnik može koristiti. Ono što je posebno zanimljivo jest i to da je Kolakušić uvijek isto odjeven, iako snimke izlaze u različitim prilikama i govore o odvojenim temama, što bi dalo naslutiti da su snimljene istoga dana. No, njegov tim za društvene mreže ne ostavlja direktne potvrde, a ni negacije, što ostavlja velik prostor nagađanjima.

---

image

Valter Flego izvodi ‘Rim Tim Tagi Dim‘ izazov, a tome su se u četvrtak pridružili i Fred Matić i Biljana Borzan

Screenshot
---

Drugačiji pristup istoj društvenoj mreži ima IDS-ov Valter Flego koji svoj TikTok profil vodi prateći sve trendovi, posljednji u nizu je i "Rim Tim Tagi Dim" izazov, odnosno ples nadahnut pjesmom pobjednicom ovogodišnje Dore. Iako prikazuje dijelove svojega posla, nema invazivan pristup istima, pa s publikom dijeli i što sluša na putu do posla ili pak najavljuje novosti iz EU parlamenta. Mediji su ga već ranije upitali prikuplja li na taj način političke poene uoči izbora, što je on odlučno demantirao.

– Ma ne, ja sam non-stop u približavanju mladima i volim njihove trendove. Treba biti normalan kao i svi drugi ljudi, da ne budem tipično ozbiljan političar – zaključio je Flego.

Primjeri su to bliski Hrvatima, ali sličnih ima i u čitavom nizu stranih europarlamentaraca čija je krovna kuća, EU parlament, na ovogodišnje izbore ipak odlučila izići koristeći tu društvenu mrežu. Čini se to smislenim rješenjem, ali povijest bolesti EU parlamenta i TikToka ipak je nešto kompleksnija.

---

image

Flegin TikTok prikazuje i dijelove njegova života

Screenshot
---

U veljači prošle godine Europski parlament zabranio je TikTok na službenim mobilnim uređajima osoblja, slijedeći korake dviju vodećih institucija Europske unije (Komisije i Vijeća), naglašavajući tako sve veću nelagodu zbog aplikacije za dijeljenje kratkih videa. Ova odluka posljedica je niza curenja korisničkih podataka od strane kineske kompanije u vlasništvu tvrtke "ByteDance" te mogućeg uplitanja kineske vlade nakon prikupljanja podataka korisnika, kao i moguće promocije njihovih globalnih interesa.

U lipnju iste godine nacionalne vlade pozvane su na zabranu korištenja aplikacija za sve vladino osoblje, pravdajući taj prijedlog brigom o zaštiti podataka, objavljenom u izvještaju koji je bio dio rada Posebnog odbora Europskog parlamenta za strano uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformacije (INGE), a koji je pokrenut 2020. u nastojanju da se zaustavi utjecaj država poput Rusije i Kine na politiku europskog kontinenta.

Mreže kao prijetnja demokracijama

U jeku svih tih optužbi protiv tinejdžerima omiljene aplikacije, "ByteDance", inače upisan na Kajmanske otoke, ali sa središtem u Pekingu, susreo se s insinuacijama o špijunaži, neuspjehu kod zaštite svojih korisnika, pa čak i s direktnim optužbama za kvarenje mladih umova. Manipulacija javnim mnijenjem na društvenim mrežama sve je veća prijetnja demokracijama diljem svijeta, pokazalo je istraživanje Oxford Internet instituta o medijskoj manipulaciji iz 2020., koje je pronašlo dokaze u svakoj od 81 ispitane zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Organizirane kampanje manipulacije društvenim medijima pronađene su u svakoj od 81 ispitane zemlje, što je porast od 15 posto u jednoj godini, u odnosu na 70 zemalja koliki je bio rezultat 2019. godine.

Direktni je to pokazatelj da vlade, tvrtke za odnose s javnošću i političke stranke proizvode dezinformacije. Laički rečeno, dezinformacije na društvenim mrežama postale su uobičajena strategija i dio političke komunikacije, a to je istim istraživanjem čvrsto dokazano i kod više od 93 posto promatranih zemalja (76 od 81).

---

image

Mislav Kolakušić u studiju EU parlamenta

Screenshot
---

Ipak, snaga društvenih mreža i volja za mlađim biračima bili su dovoljni da EU na kraju odluči da će se TikTok koristi i tijekom nadolazeće kampanje za europarlamentarne izbore, unatoč zabrani na službenim uređajima koja ostaje na snazi.

"Glavna uprava za komunikacije planira uspostaviti institucionalnu prisutnost na platformi bez početne upotrebe uređaja i mreža Europskog parlamenta. To bi omogućilo Europskom parlamentu da se bori protiv dezinformacija i prenese poruku, dok istovremeno održava sigurnost parlamentarnih sustava", izjavili su za Euractiv iz parlamentarne službe za medije.

Odluka je to temeljena sigurno i na TikTokovu pokušaju umirivanja tenzija iz studenoga prošle godine u kojem je pokazana jasna namjera pronalaska zajedničkog jezika između kompanije u kineskom vlasništvu i europske politike. Poticaj vrijedan 1,2 milijarde eura, a sadržan u izgradnji triju novih podatkovnih centara, dvaju u Irskoj i jednog u Danskog, trebao bi osigurati to da do kraja 2024. godine podaci korisnika iz Europske unije ne napuštaju okvire iste.

Dio je to samo inicijative za otvaranje europskog centra za transparentnost aplikacije, u čije će prostore biti pozvani i europski zakonodavci kako bi otkrili pozadinu funkcioniranja aplikacije.

---

image

Mislav Kolakušić za govornicom. Mora mu se priznati da se odmah uhvatio novog alata u potrazi za biračima

Screenshot
---

Dok izgradnja ne bude gotova, TikTok se odlučio privremene ugasiti požar odabirom vanjskog konzultanta, NCC grupe sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji bi trebao pružiti neovisnu i nepristranu procjenu online sigurnost korisnika aplikacije.

Ovakva stroža kontrola informacija za cilj ima poticaj demokracije neuvjetovane manipulativnim sadržajem, ali i približavanje mladih konvencionalnim biračkim procesima. Da su društvene mreže, uključujući i TikTok, uvele svojevrsnu revoluciju u klasičnu političku komunikaciju ističe i izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić, specijaliziran za nove medije.

Politika se mora prilagoditi

– Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima.

TikTok, kao platforma koja dominira osobnom medijskom prehranom, omogućava korisnicima da konzumiraju sadržaj koji im se osobno sviđa, što ga čini drugačijim od tradicionalnih medija. Ova individualizacija sadržaja otežava klasične metode političkog oglašavanja i propagande, zahtijevajući od političara prilagodbu novim načinima komunikacije – ocjenjuje profesor Bebić.

---

image

Domagoj Bebić: Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima

Ranko Šuvar/Cropix
---

Kako naglašava, politika se mora prilagoditi promjenjivim medijskim navikama, posebno kako bi se približila mlađoj publici koja preferira platforme poput TikToka. Za razliku od Facebooka i Instagrama, gdje je moguće targetirati širu publiku s poznatim sadržajem, TikTok zahtijeva kreativniji pristup zbog svoje posebnosti u prikazu sadržaja i demografske strukture korisnika. Politici je stoga potreban specijaliziran tim koji može kreirati i prilagoditi sadržaj za ovu platformu, uključujući i kreiranje memova i videosadržaja koji mogu rezonirati s mlađom publikom.

– Europska unija, kao globalni lider u regulaciji digitalnog prostora, nastoji uspostaviti pravila koja bi omogućila bolji nadzor nad sadržajem na platformama poput TikToka.

---

image

Kampanju na TikToku smo obavili, sad možemo upaliti TV i gledati rezultate izbora

Goran Mehkek/Cropix
---

Ova regulacija ima za cilj zaštitu korisnika i osiguravanje poštivanja lokalnih zakona, no postoji rizik da pretjerana regulacija može učiniti platformu manje privlačnom za mlade korisnike. Također, političari se suočavaju s izazovom prilagodbe svojih poruka unutar ograničenja postavljenih regulacijom, što može otežati izravnu političku komunikaciju.

Zabrana političkog sadržaja na TikToku primjer je takvih ograničenja, što može potaknuti političare na fokusiranje na laganiji sadržaj, poput kuhanja ili treniranja, kako bi ostvarili povezanost s publikom – zaključio je profesor novih medija Domagoj Bebić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MOBITEL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PALI MOBITEL 2 0 8919 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 12:15:54 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-09 11:07:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-09 11:07:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako se u 2024. osvajaju birači? Zaboravite slogane i obećanja, presice i izjave, nastupe na tv. Ovo su TikTok izbori! page_title=Kako se u 2024. osvajaju birači? Zaboravite slogane i obećanja, presice i izjave, nastupe na tv. Ovo su TikTok izbori! [metakey] => tiktok, političari, izborna godina, izbori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26571525.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26721083.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26721084.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26721086.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26721087.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/24651740.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/11119162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Screenshot","Screenshot","Screenshot","Screenshot","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Valter Flego izvodi \u2018Rim Tim Tagi Dim\u2018 izazov, a tome su se u \u010detvrtak pridru\u017eili i Fred Mati\u0107 i Biljana Borzan<\/p>","

Flegin TikTok prikazuje i dijelove njegova \u017eivota<\/p>","

Mislav Kolaku\u0161i\u0107 u studiju EU parlamenta<\/p>","

Mislav Kolaku\u0161i\u0107 za govornicom. Mora mu se priznati da se odmah uhvatio novog alata u potrazi za bira\u010dima<\/p>","

Domagoj Bebi\u0107: Dru\u0161tvene mre\u017ee su zna\u010dajno promijenile pejza\u017e politi\u010dke komunikacije, pru\u017eaju\u0107i politi\u010darima nove platforme za interakciju s bira\u010dima<\/p>","

Kampanju na TikToku smo obavili, sad mo\u017eemo upaliti TV i gledati rezultate izbora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26571525_1920.jpg":"1920x1080","k_26571525_1280.jpg":"1280x1280","k_26571525_1024.jpg":"1024x1024","k_26571525_640.jpg":"640x640","k_26571525_480.jpg":"480x480","k_26571525_340.jpg":"340x340","k_26571525_220.jpg":"220x220","o_26571525_1280.jpg":"1280x854","o_26571525_1024.jpg":"1024x683","o_26571525_640.jpg":"640x427","o_26571525_480.jpg":"480x320","o_26571525_340.jpg":"340x226","o_26571525_220.jpg":"220x146","h_26571525_1280.jpg":"1280x854","h_26571525_1024.jpg":"1024x683","h_26571525_640.jpg":"640x427","h_26571525_480.jpg":"480x320","h_26571525_340.jpg":"340x227","h_26571525_220.jpg":"220x147","pp_26571525_1280.jpg":"1280x1628","pp_26571525_1024.jpg":"1024x1303","pp_26571525_640.jpg":"640x814","pp_26571525_480.jpg":"480x611","pp_26571525_340.jpg":"340x432","pp_26571525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"509x915","hd_26721083_1920.jpg":"1920x1080","k_26721083_1280.jpg":"1280x1280","k_26721083_1024.jpg":"1024x1024","k_26721083_640.jpg":"640x640","k_26721083_480.jpg":"480x480","k_26721083_340.jpg":"340x340","k_26721083_220.jpg":"220x220","o_26721083_1280.jpg":"1280x2300","o_26721083_1024.jpg":"1024x1840","o_26721083_640.jpg":"640x1150","o_26721083_480.jpg":"480x862","o_26721083_340.jpg":"340x611","o_26721083_220.jpg":"220x395","h_26721083_1280.jpg":"1280x854","h_26721083_1024.jpg":"1024x683","h_26721083_640.jpg":"640x427","h_26721083_480.jpg":"480x320","h_26721083_340.jpg":"340x227","h_26721083_220.jpg":"220x147","pp_26721083_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721083_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721083_640.jpg":"640x814","pp_26721083_480.jpg":"480x611","pp_26721083_340.jpg":"340x432","pp_26721083_220.jpg":"220x280"},{"size0":"510x922","hd_26721084_1920.jpg":"1920x1080","k_26721084_1280.jpg":"1280x1280","k_26721084_1024.jpg":"1024x1024","k_26721084_640.jpg":"640x640","k_26721084_480.jpg":"480x480","k_26721084_340.jpg":"340x340","k_26721084_220.jpg":"220x220","o_26721084_1280.jpg":"1280x2314","o_26721084_1024.jpg":"1024x1851","o_26721084_640.jpg":"640x1157","o_26721084_480.jpg":"480x867","o_26721084_340.jpg":"340x614","o_26721084_220.jpg":"220x397","h_26721084_1280.jpg":"1280x854","h_26721084_1024.jpg":"1024x683","h_26721084_640.jpg":"640x427","h_26721084_480.jpg":"480x320","h_26721084_340.jpg":"340x227","h_26721084_220.jpg":"220x147","pp_26721084_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721084_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721084_640.jpg":"640x814","pp_26721084_480.jpg":"480x611","pp_26721084_340.jpg":"340x432","pp_26721084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"513x917","hd_26721086_1920.jpg":"1920x1080","k_26721086_1280.jpg":"1280x1280","k_26721086_1024.jpg":"1024x1024","k_26721086_640.jpg":"640x640","k_26721086_480.jpg":"480x480","k_26721086_340.jpg":"340x340","k_26721086_220.jpg":"220x220","o_26721086_1280.jpg":"1280x2288","o_26721086_1024.jpg":"1024x1830","o_26721086_640.jpg":"640x1144","o_26721086_480.jpg":"480x858","o_26721086_340.jpg":"340x607","o_26721086_220.jpg":"220x393","h_26721086_1280.jpg":"1280x854","h_26721086_1024.jpg":"1024x683","h_26721086_640.jpg":"640x427","h_26721086_480.jpg":"480x320","h_26721086_340.jpg":"340x227","h_26721086_220.jpg":"220x147","pp_26721086_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721086_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721086_640.jpg":"640x814","pp_26721086_480.jpg":"480x611","pp_26721086_340.jpg":"340x432","pp_26721086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"515x866","hd_26721087_1920.jpg":"1920x1080","k_26721087_1280.jpg":"1280x1280","k_26721087_1024.jpg":"1024x1024","k_26721087_640.jpg":"640x640","k_26721087_480.jpg":"480x480","k_26721087_340.jpg":"340x340","k_26721087_220.jpg":"220x220","o_26721087_1280.jpg":"1280x2152","o_26721087_1024.jpg":"1024x1721","o_26721087_640.jpg":"640x1076","o_26721087_480.jpg":"480x807","o_26721087_340.jpg":"340x571","o_26721087_220.jpg":"220x369","h_26721087_1280.jpg":"1280x854","h_26721087_1024.jpg":"1024x683","h_26721087_640.jpg":"640x427","h_26721087_480.jpg":"480x320","h_26721087_340.jpg":"340x227","h_26721087_220.jpg":"220x147","pp_26721087_1280.jpg":"1280x1628","pp_26721087_1024.jpg":"1024x1303","pp_26721087_640.jpg":"640x814","pp_26721087_480.jpg":"480x611","pp_26721087_340.jpg":"340x432","pp_26721087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24651740_1920.jpg":"1920x1080","k_24651740_1280.jpg":"1280x1280","k_24651740_1024.jpg":"1024x1024","k_24651740_640.jpg":"640x640","k_24651740_480.jpg":"480x480","k_24651740_340.jpg":"340x340","k_24651740_220.jpg":"220x220","o_24651740_1280.jpg":"1280x853","o_24651740_1024.jpg":"1024x682","o_24651740_640.jpg":"640x426","o_24651740_480.jpg":"480x320","o_24651740_340.jpg":"340x226","o_24651740_220.jpg":"220x146","h_24651740_1280.jpg":"1280x854","h_24651740_1024.jpg":"1024x683","h_24651740_640.jpg":"640x427","h_24651740_480.jpg":"480x320","h_24651740_340.jpg":"340x227","h_24651740_220.jpg":"220x147","pp_24651740_1280.jpg":"1280x1628","pp_24651740_1024.jpg":"1024x1303","pp_24651740_640.jpg":"640x814","pp_24651740_480.jpg":"480x611","pp_24651740_340.jpg":"340x432","pp_24651740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_11119162_1920.jpg":"1920x1080","k_11119162_1280.jpg":"1280x1280","k_11119162_1024.jpg":"1024x1024","k_11119162_640.jpg":"640x640","k_11119162_480.jpg":"480x480","k_11119162_340.jpg":"340x340","k_11119162_220.jpg":"220x220","o_11119162_1280.jpg":"1280x852","o_11119162_1024.jpg":"1024x681","o_11119162_640.jpg":"640x426","o_11119162_480.jpg":"480x319","o_11119162_340.jpg":"340x226","o_11119162_220.jpg":"220x146","h_11119162_1280.jpg":"1280x854","h_11119162_1024.jpg":"1024x683","h_11119162_640.jpg":"640x427","h_11119162_480.jpg":"480x320","h_11119162_340.jpg":"340x227","h_11119162_220.jpg":"220x147","pp_11119162_1280.jpg":"1280x1628","pp_11119162_1024.jpg":"1024x1303","pp_11119162_640.jpg":"640x814","pp_11119162_480.jpg":"480x611","pp_11119162_340.jpg":"340x432","pp_11119162_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14851894 Threads: 4 Questions: 3135999866 Slow queries: 6986410 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234689738 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/kako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori-1370722 [printLink] => /vijesti/politika/kako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori-1370722?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 455861 [name] => tiktok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tiktok [link] => /tag/tiktok ) [1] => stdClass Object ( [id] => 306384 [name] => političari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => politicari [link] => /tag/politicari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738926 [name] => izborna godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 18:23:37 [main_article_id] => 0 [alias] => izborna-godina [link] => /tag/izborna-godina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MOBITEL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako se u 2024. osvajaju birači? Zaboravite slogane i obećanja, presice i izjave, nastupe na tv. Ovo su TikTok izbori! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-06-42-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26571525.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26571525.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26721083.jpg [title] =>

Valter Flego izvodi ‘Rim Tim Tagi Dim‘ izazov, a tome su se u četvrtak pridružili i Fred Matić i Biljana Borzan

Screenshot ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26721084.jpg [title] =>

Flegin TikTok prikazuje i dijelove njegova života

Screenshot ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26721086.jpg [title] =>

Mislav Kolakušić u studiju EU parlamenta

Screenshot ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26721087.jpg [title] =>

Mislav Kolakušić za govornicom. Mora mu se priznati da se odmah uhvatio novog alata u potrazi za biračima

Screenshot ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/24651740.jpg [title] =>

Domagoj Bebić: Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima

Ranko Šuvar/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/11119162.jpg [title] =>

Kampanju na TikToku smo obavili, sad možemo upaliti TV i gledati rezultate izbora

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U 2024. godini, koja je spletom događaja i superizborna, politika i društvene mreže idu ruku pod ruku.

Dok to nije novost za nešto starije među njima, poput Facebooka i Instagrama, platformi matične tvrtke Meta, ili pak najvremešnijeg među njima Twittera, ovo je prvi put da se političari u borbi za glasove susreću i s TikTokom pa smo tako u posljednjih nekoliko mjeseci imali priliku vidjeti niz manje ili više uspješnih pokušaja približavanja njegovoj publici. Zbog činjenice da on predstavlja digitalni prostor namijenjen mladima, a onda posljedično i veliki bazen politički neoblikovanih pojedinaca, od kojih dobar dio prvi put ima pravo izlaska na birališta, mreža je to koja bi mogla osigurati značajan broj (euro)parlamentarnih fotelja.

Jedan od prvih hrvatskih političara koji je u svojem radu počeo koristiti TikTok je i nezavisni član EU parlamenta Mislav Kolakušić, koji tim putem očito želi doći do glasova mlade desnice, a to čini objavljujući, u najmanju ruku, manipulativne videosnimke.

Iako su šaptanja u briselskim hodnicima sve glasnija oko toga da Kolakušić i nije najrevniji parlamentarac, to se ne može vidjeti na njegovu profilu koji stvara dojam kako se on za interese koje zastupa bori i direktno ispred Ursule von der Leyen, koja je česta meta njegovih kritika. Iako direktno ne navodi, ali i ne opovrgava da je to njoj rekao u lice, njegovi pratitelji (a ima ih više od 33 tisuće) dobivaju upravo taj dojam.

Uvijek isto odijelo

Zaključak o njegovu radu može se steći i iz videa koji nalikuju dijelovima intervjua za neki od nacionalnih medija, ali su snimljeni unutar TV studija u parlamentu koji svaki zastupnik može koristiti. Ono što je posebno zanimljivo jest i to da je Kolakušić uvijek isto odjeven, iako snimke izlaze u različitim prilikama i govore o odvojenim temama, što bi dalo naslutiti da su snimljene istoga dana. No, njegov tim za društvene mreže ne ostavlja direktne potvrde, a ni negacije, što ostavlja velik prostor nagađanjima.

---

image

Valter Flego izvodi ‘Rim Tim Tagi Dim‘ izazov, a tome su se u četvrtak pridružili i Fred Matić i Biljana Borzan

Screenshot
---

Drugačiji pristup istoj društvenoj mreži ima IDS-ov Valter Flego koji svoj TikTok profil vodi prateći sve trendovi, posljednji u nizu je i "Rim Tim Tagi Dim" izazov, odnosno ples nadahnut pjesmom pobjednicom ovogodišnje Dore. Iako prikazuje dijelove svojega posla, nema invazivan pristup istima, pa s publikom dijeli i što sluša na putu do posla ili pak najavljuje novosti iz EU parlamenta. Mediji su ga već ranije upitali prikuplja li na taj način političke poene uoči izbora, što je on odlučno demantirao.

– Ma ne, ja sam non-stop u približavanju mladima i volim njihove trendove. Treba biti normalan kao i svi drugi ljudi, da ne budem tipično ozbiljan političar – zaključio je Flego.

Primjeri su to bliski Hrvatima, ali sličnih ima i u čitavom nizu stranih europarlamentaraca čija je krovna kuća, EU parlament, na ovogodišnje izbore ipak odlučila izići koristeći tu društvenu mrežu. Čini se to smislenim rješenjem, ali povijest bolesti EU parlamenta i TikToka ipak je nešto kompleksnija.

---

image

Flegin TikTok prikazuje i dijelove njegova života

Screenshot
---

U veljači prošle godine Europski parlament zabranio je TikTok na službenim mobilnim uređajima osoblja, slijedeći korake dviju vodećih institucija Europske unije (Komisije i Vijeća), naglašavajući tako sve veću nelagodu zbog aplikacije za dijeljenje kratkih videa. Ova odluka posljedica je niza curenja korisničkih podataka od strane kineske kompanije u vlasništvu tvrtke "ByteDance" te mogućeg uplitanja kineske vlade nakon prikupljanja podataka korisnika, kao i moguće promocije njihovih globalnih interesa.

U lipnju iste godine nacionalne vlade pozvane su na zabranu korištenja aplikacija za sve vladino osoblje, pravdajući taj prijedlog brigom o zaštiti podataka, objavljenom u izvještaju koji je bio dio rada Posebnog odbora Europskog parlamenta za strano uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformacije (INGE), a koji je pokrenut 2020. u nastojanju da se zaustavi utjecaj država poput Rusije i Kine na politiku europskog kontinenta.

Mreže kao prijetnja demokracijama

U jeku svih tih optužbi protiv tinejdžerima omiljene aplikacije, "ByteDance", inače upisan na Kajmanske otoke, ali sa središtem u Pekingu, susreo se s insinuacijama o špijunaži, neuspjehu kod zaštite svojih korisnika, pa čak i s direktnim optužbama za kvarenje mladih umova. Manipulacija javnim mnijenjem na društvenim mrežama sve je veća prijetnja demokracijama diljem svijeta, pokazalo je istraživanje Oxford Internet instituta o medijskoj manipulaciji iz 2020., koje je pronašlo dokaze u svakoj od 81 ispitane zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Organizirane kampanje manipulacije društvenim medijima pronađene su u svakoj od 81 ispitane zemlje, što je porast od 15 posto u jednoj godini, u odnosu na 70 zemalja koliki je bio rezultat 2019. godine.

Direktni je to pokazatelj da vlade, tvrtke za odnose s javnošću i političke stranke proizvode dezinformacije. Laički rečeno, dezinformacije na društvenim mrežama postale su uobičajena strategija i dio političke komunikacije, a to je istim istraživanjem čvrsto dokazano i kod više od 93 posto promatranih zemalja (76 od 81).

---

image

Mislav Kolakušić u studiju EU parlamenta

Screenshot
---

Ipak, snaga društvenih mreža i volja za mlađim biračima bili su dovoljni da EU na kraju odluči da će se TikTok koristi i tijekom nadolazeće kampanje za europarlamentarne izbore, unatoč zabrani na službenim uređajima koja ostaje na snazi.

"Glavna uprava za komunikacije planira uspostaviti institucionalnu prisutnost na platformi bez početne upotrebe uređaja i mreža Europskog parlamenta. To bi omogućilo Europskom parlamentu da se bori protiv dezinformacija i prenese poruku, dok istovremeno održava sigurnost parlamentarnih sustava", izjavili su za Euractiv iz parlamentarne službe za medije.

Odluka je to temeljena sigurno i na TikTokovu pokušaju umirivanja tenzija iz studenoga prošle godine u kojem je pokazana jasna namjera pronalaska zajedničkog jezika između kompanije u kineskom vlasništvu i europske politike. Poticaj vrijedan 1,2 milijarde eura, a sadržan u izgradnji triju novih podatkovnih centara, dvaju u Irskoj i jednog u Danskog, trebao bi osigurati to da do kraja 2024. godine podaci korisnika iz Europske unije ne napuštaju okvire iste.

Dio je to samo inicijative za otvaranje europskog centra za transparentnost aplikacije, u čije će prostore biti pozvani i europski zakonodavci kako bi otkrili pozadinu funkcioniranja aplikacije.

---

image

Mislav Kolakušić za govornicom. Mora mu se priznati da se odmah uhvatio novog alata u potrazi za biračima

Screenshot
---

Dok izgradnja ne bude gotova, TikTok se odlučio privremene ugasiti požar odabirom vanjskog konzultanta, NCC grupe sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji bi trebao pružiti neovisnu i nepristranu procjenu online sigurnost korisnika aplikacije.

Ovakva stroža kontrola informacija za cilj ima poticaj demokracije neuvjetovane manipulativnim sadržajem, ali i približavanje mladih konvencionalnim biračkim procesima. Da su društvene mreže, uključujući i TikTok, uvele svojevrsnu revoluciju u klasičnu političku komunikaciju ističe i izv. prof. dr. sc. Domagoj Bebić, specijaliziran za nove medije.

Politika se mora prilagoditi

– Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima.

TikTok, kao platforma koja dominira osobnom medijskom prehranom, omogućava korisnicima da konzumiraju sadržaj koji im se osobno sviđa, što ga čini drugačijim od tradicionalnih medija. Ova individualizacija sadržaja otežava klasične metode političkog oglašavanja i propagande, zahtijevajući od političara prilagodbu novim načinima komunikacije – ocjenjuje profesor Bebić.

---

image

Domagoj Bebić: Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima

Ranko Šuvar/Cropix
---

Kako naglašava, politika se mora prilagoditi promjenjivim medijskim navikama, posebno kako bi se približila mlađoj publici koja preferira platforme poput TikToka. Za razliku od Facebooka i Instagrama, gdje je moguće targetirati širu publiku s poznatim sadržajem, TikTok zahtijeva kreativniji pristup zbog svoje posebnosti u prikazu sadržaja i demografske strukture korisnika. Politici je stoga potreban specijaliziran tim koji može kreirati i prilagoditi sadržaj za ovu platformu, uključujući i kreiranje memova i videosadržaja koji mogu rezonirati s mlađom publikom.

– Europska unija, kao globalni lider u regulaciji digitalnog prostora, nastoji uspostaviti pravila koja bi omogućila bolji nadzor nad sadržajem na platformama poput TikToka.

---

image

Kampanju na TikToku smo obavili, sad možemo upaliti TV i gledati rezultate izbora

Goran Mehkek/Cropix
---

Ova regulacija ima za cilj zaštitu korisnika i osiguravanje poštivanja lokalnih zakona, no postoji rizik da pretjerana regulacija može učiniti platformu manje privlačnom za mlade korisnike. Također, političari se suočavaju s izazovom prilagodbe svojih poruka unutar ograničenja postavljenih regulacijom, što može otežati izravnu političku komunikaciju.

Zabrana političkog sadržaja na TikToku primjer je takvih ograničenja, što može potaknuti političare na fokusiranje na laganiji sadržaj, poput kuhanja ili treniranja, kako bi ostvarili povezanost s publikom – zaključio je profesor novih medija Domagoj Bebić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Screenshot Screenshot Screenshot Screenshot Ranko Šuvar/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Afp
Screenshot

Valter Flego izvodi ‘Rim Tim Tagi Dim‘ izazov, a tome su se u četvrtak pridružili i Fred Matić i Biljana Borzan

Screenshot

Flegin TikTok prikazuje i dijelove njegova života

Screenshot

Mislav Kolakušić u studiju EU parlamenta

Screenshot

Mislav Kolakušić za govornicom. Mora mu se priznati da se odmah uhvatio novog alata u potrazi za biračima

Ranko Šuvar/Cropix

Domagoj Bebić: Društvene mreže su značajno promijenile pejzaž političke komunikacije, pružajući političarima nove platforme za interakciju s biračima

Goran Mehkek/Cropix

Kampanju na TikToku smo obavili, sad možemo upaliti TV i gledati rezultate izbora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/kako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori-1370722 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f6b08d0d0a1a810839e8aa65b8adb6c834265c2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+se+u+2024.+osvajaju+bira%C4%8Di%3F+Zaboravite+slogane+i+obe%C4%87anja%2C+presice+i+izjave%2C+nastupe+na+tv.+Ovo+su+TikTok+izbori%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori-1370722 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fkako-se-u-2024-osvajaju-biraci-zaboravite-slogane-i-obecanja-presice-i-izjave-nastupe-na-tv-ovo-su-tiktok-izbori-1370722 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PALI MOBITEL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaPALI MOBITEL

Kako se u 2024. osvajaju birači? Zaboravite slogane i obećanja, presice i izjave, nastupe na tv. Ovo su TikTok izbori!

Piše Marija Vuković
9. ožujka 2024. - 12:07

U 2024. godini, koja je spletom događaja i superizborna, politika i društvene mreže idu ruku pod ruku.

Dok to nije novost za nešto starije među njima, poput Facebooka i Instagrama, platformi matične tvrtke Meta, ili pak najvremešnijeg među njima Twittera, ovo je prvi put da se političari u borbi za glasove susreću i s TikTokom pa smo tako u posljednjih nekoliko mjeseci imali priliku vidjeti niz manje ili više uspješnih pokušaja približavanja njegovoj publici. Zbog činjenice da on predstavlja digitalni prostor namijenjen mladima, a onda posljedično i veliki bazen politički neoblikovanih pojedinaca, od kojih dobar dio prvi put ima pravo izlaska na birališta, mreža je to koja bi mogla osigurati značajan broj (euro)parlamentarnih fotelja.

Jedan od prvih hrvatskih političar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:42