stdClass Object ( [id] => 1325164 [title] => HDZ-ova paradna skupina: ministar Malenica nam hoće reći da iza novog izbornog zakona stoji stručnjak za turizam?! [alias] => hdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pogledajte ovaj sastav: Sanjin Rukavina, Anita Markić i Krešimir Orešković.

A što kažete na ovu ekipu: Smiljko Sokol, Branko Smerdel, Mirjana Kasapović, Ivan Grdešić i Mario Jelušić... Kad je u pitanju autoritet i kompetentnost za izradu izbornih zakona, priznat ćete, razlika je – u najboljem slučaju – kao da uspoređujemo originalni američki košarkaški Dream Team iz Barcelone 1992. sa selekcijom koju su Amerikanci poslali na upravo završeno Svjetsko prvenstvo (gdje su osvojili četvrto mjesto, dobivši po "tamburi" od Litve i Kanade, dok su Crnu Goru jedva "preživjeli").

Još preciznije, to je kao da megasastav u kojem su igrali Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird usporedimo s neuvjerljivom reprezentacijom koja je predstavljala SAD na Svjetskom prvenstvu 2019., kada su također ostali bez medalje (na kraju su bili tek šesti, također s dva poraza, od Francuske već u četvrtfinalu, a onda i od Srbije u razigravanju za konačni poredak. Crnu Goru je tada "glumila" Turska koju su Ameri jedva dobili u produžetku)...

Nekadašnji Dream Team

U gornjem slučaju, Dream Team s Olimpijskih igara ‘92. bila bi ova druga ekipa, sastavljena od eminentnih pravno-politoloških stručnjaka, sveučilišnih profesora, od kojih je jedan u međuvremenu, nažalost, preminuo, a jedan postao sucem Ustavnog suda. Oni su, naime, 1999. godine činili radnu skupinu koja je izradila prijedlog koji je onda poslužio kao temeljni predložak za izradu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski državni sabor. Na parlamentarnim izborima 2000. prvi je put primijenjen razmjerni izborni sustav u 10 izbornih jedinica. Suprotnost navedenom Dream Teamu, barem kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, trebala bi činiti trojka čiji je sastav, na uporne upite o sastavu najnovije radne skupine, objavio ministar pravosuđa Ivan Malenica.

---

image

Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, član ‘Dream Teama‘ iz 1999. godine

Neja Markicevic/Cropix
---

Nakon što je mjesecima ignorirao upite Gonga, koji je inzistirao na tome da ministar javno obznani tko je činio famoznu radnu skupinu za izradu Zakona o izbornim jedinicama, Malenica je pred drugo čitanje tog važnog zakona u Saboru, suočen i s mogućnošću da ga zbog odugovlačenja sustigne kazna povjerenika za informiranje, kao odgovor naveo rečenu trojku. Istina, Malenica nigdje u odgovoru ne tvrdi izrijekom da je baš ekipa Rukavina-Markić-Orešković i napisala zakon, nego kaže ovako: “Upravom za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave upravlja ravnateljica Anita Markić, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu je Krešimir Orešković, dok radom Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Sektora za politički sustav i državnu upravu, koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina”...

Pa se vi sad mislite tko je zapravo autor zakona!

---

image

Sanjin Rukavina - afirmirao se kao turistički inspektor, danas je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa

Nera Simic/Cropix
---

Ako vam pritom, primjerice, prezime Rukavina zvuči poznato – da, u pitanju je bivši inspektor Ministarstva turizma te turistički inspektor Ličko-senjske županije na kojeg ste možda nekad negdje naletjeli u medijima. Inače je završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. I nekako je teško povjerovati da je postao stručnjakom za izborno zakonodavstvo!

I Gong i oporba su na Maleničin birokratizirani odgovor uzvratili spekulacijama da je zakon nastao u “radionici” HDZ-ovih stratega izbornih pobjeda, među kojima se spominju veteran Vladimir Šeks, zatim njegov posinak Karlo Ressler, kao i Ivan Anušić te, naravno, ministar Malenica.

---

image

Vladimir Šeks - nijedna izborna reforma, bez obzira na opseg, ne može bez spominjanja HDZ-ovog veterana

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Neizbježne analogije

“Izborne jedinice radio je obiteljski kartel HDZ-a. Sigurna sam da je i Plenković u tome imao prste... Nisu odgovorili na zahtjeve Ustavnog suda da izborne jedinice moraju pratiti neke granice, da moraju izgledati logično i da glas mora vrijediti isto. Oni od toga nisu napravili ništa. Popis i registar birača nije pročišćen”, kazala je na tu temu ovih dana Sandra Benčić, zastupnica stranke Možemo!, čija je premijerska kandidatura zapravo i odgovor svima koji su se pitali zašto zeleno-lijeva platforma nije pristala na ponudu SDP-a o stvaranju predizborne koalicije u kojoj bi, po logici s Iblerova trga, premijerski kandidat bio šef stranke koja u tom “braku” ima bolji rejting i više zastupnika, dakle Peđa Grbin.

Istina, saznali smo i da Benčić, baš kao i neki HDZ-ovi ministri, nije baš najsigurnija u to kako treba ispuniti imovinsku karticu, na što su mnogi prigovorili upitom može li takva osoba biti na čelu Vlade, dok su simpatizeri stali u obranu, postavljajući pitanje kako se uopće netko usudi usporediti njezin "sitni previd" težak tek nekoliko stotina eura s milijunskim aferama koje se vežu uz neke istaknute HDZ-ovce.

Nego, vratimo se zakonu. Ministar Malenica je, predstavljajući zastupnicima Prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor još prije ljetne stanke, naglasio kako se novim zakonom “ne mijenja izborni sustav, već se modificiraju izborne jedinice u skladu s odlukom Ustavnog suda”. A Ustavni sud je, kao što je poznato, u veljači ove godine utvrdio da spomenuti zakon nije u suglasnosti s člankom 45. Ustava, a koji propisuje da hrvatski državljani s navršenih 18 godina života imaju opće i jednako biračko pravo. Utvrđeno je kako su odstupanja po izbornim jedinicama u broju birača bila puno veća od zakonski dopuštenih +/- 5 posto, što će reći da glas svakog glasača – ne vrijedi jednako! Pa je trebalo izraditi novi zakon, jer starome istječe “rok valjanosti” 1. listopada.

Iz Vlade su poručili kako je “prilikom određivanja granica predloženih izbornih jedinica vođeno računa u najvećoj mjeri o područjima županija te o zemljopisnim i prirodnim obilježjima RH, sukladno odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor”. Četiri petine birača ostat će u svojim dosadašnjim izbornim jedinicama, dok će 22 posto birača ovim Prijedlogom promijeniti izbornu jedinicu... “Time je broj birača u svih 10 predloženih izbornih jedinica ostao u zakonskom okviru od +/-5 posto, odnosno, ni u jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća od -2,13 posto do +2,20 posto od prosjeka birača po jednoj izbornoj jedinici”, istaknuo je Malenica.

---

image

Višak birača nije riješila niti jedna dosadašnja vlast, pa ni one koje su činili SDP-ovci i ‘mostovci‘

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix
---

Netko će kazati, ako se ne mijenja izborni sustav, zašto onda uopće spominjem radnu skupinu iz 1999., kad se zapravo mijenjao i izborni sustav, a ne samo Zakon o izbornim jedinicama? Pa zbog neizbježnih analogija: i tada su se, kao i sada, pojavila dva prijedloga zakona, HDZ-ov i oporbeni. I što se dogodilo? Tadašnja se oporba, ohrabrena anketama, zalagala za primjenu segmentiranog izbornog modela iz 1992., po kojem bi se polovina mandata birala većinskim izborima, a druga razmjernim. Ideja im je bila sljedeća: u većinskom modelu istaknuti zajedničku listu i tako doći do većine u Saboru, na što je HDZ reagirao donošenjem – novog izbornog sustava! Jer, legitimno je da vladajući donose zakonski okvir koji im uvećava izglede za konačni trijumf.

Tako je i danas. SDP je svoj prijedlog izborne reforme predstavio u siječnju prošle godine, a potom ga je uputio i u saborsku proceduru. Hrvatska bi, po njima, bila podijeljena u šest izbornih jedinica s nejednakim brojem zastupnika, jer on ovisi o broju stanovnika. Grbin i društvo isticali su kako “dosadašnja podjela izbornih jedinica prema popisu stanovništva ne odgovara broju ljudi koji u tim jedinicama žive i to se mora promijeniti”. Naravno, vladajući su to izignorirali.

Ako je točno to da oni koji imaju većinu mogu donijeti kakav god zakon žele, to ne znači da nema mjesta za pitanje o važnosti postizanja šireg političkog konsenzusa, s obzirom na značenje teme za čitavo društvo i razvoj demokracije u Hrvatskoj. Kao što je na tu temu kazao pravni stručnjak iz Osijeka doc. dr. sc. Mato Palić, “upravo kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se određena većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći”.

---

image

Pravni stručnjak Mato Palić upozorio je da kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći

Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Višak birača

Zato je teško očekivati da će se vladajući i oporba složiti i kad se raspravlja o tome kako je moguće da imamo gotovo 470.000 birača više nego punoljetnih stanovnika. Koliko je među njima iseljenih Hrvata, glasača koji zapravo žive u BiH, Srba koji više ne žive ovdje ili vlasnika nekretnina s hrvatskim adresama, nemoguće je točno procijeniti.

Dok će oporba naglašavati kako takav “višak birača” znači da svi glasovi opet neće vrijediti podjednako i da će “opet glasati i mrtvi”, iz HDZ-a podsjećaju kako ni SDP dok je bio na vlasti nije riješio pitanje disbalansa broja stanovnika i broja birača. Most, naglašavaju iz HDZ-a, “nije ni spomenuo taj problem dok je bio dio Vlade u dva navrata, a imao je svojeg ministra uprave u oba mandata”. Zato vladajući odlučno odbacuju spekuliranja o manipulaciji glasovima, a valjda kao krunski dokaz tog stava iznose podatak da po projekciji Jutarnjeg lista s novim zakonom najbolje prolazi SDP, koji dobiva dva zastupnika više nego 2020., a oni samo jednog. Ali, kvragu i mandati! Važno da su svima Hrvatska i demokracija na srcu. Istina, neki lisnicu drže i u stražnjem džepu hlača...

Nego, skoro zaboravih pripomenuti – nakon spomenute izborne reforme pred izlazak na birališta 3. siječnja 2000. HDZ je izgubio izbore. Sigurno je da oporba ne bi imala ništa protiv da se povijest ponovi, ali još je sigurnije da će HDZ učiniti sve da to – spriječi.

---

Lutanja s izbornim sustavom

Zanimljivo je da smo u prvih 10 godina samostalne, demokratske Hrvatske, isprobali gotovo sve najpopularnije modele izbornih sustava.
Imali smo tako i sustav apsolutne većine i kombinirani većinsko – razmjerni sustav, kao i razmjerni sustav.
Zakon iz 1990. normirao je za sva tri ondašnja saborska doma izborni sustav apsolutne većine. Potom, na izborima koji su uslijedili 1992. i 1995., imali smo kombinirani većinsko – razmjerni sustav. I, kao što rekosmo, u siječnju 2000. zastupnike se biralo prvi put po razmjernom izbornom sustavu, u 10 izbornih jedinica.
Nije tajna, aktualni sustav, sa D‘Hondtovom metodom preračunavanja glasova pogoduje velikim strankama, odnosno jakim listama (otud i višegodišnja bipolarnost političke scene), i utoliko se sadašnja razjedinjenost oporbe čini upravo fatalnom, no to je neka druga priča - ona o zrelosti oporbenih lidera, o čijoj nekarizmatičnosti i nedoraslosti su već ionako ispisane kartice tekstova...
Nakon što je preferencijsko glasanje prvi put primijenjeno na izborima za Europski parlament 2013., pravo preferenijskog glasa uvedeno je 2015. godine i za parlamentarne izbore. To je trebalo zainteresirati i motivirati birače da u većem broju iziđu na izbore, jer korištenjem te mogućnosti mogli su utjecati na volju stranaka i njihovih šefota. Naime, cijela stvar je ovako zamišljena: ako neki kandidat ili kandidatkinja dobije 10 posto glasova od onih koji su ukupno dani listi (a ona je pritom, naravno, morala prijeći izborni prag od 5 posto), to znači da ulazi u Sabor. Pa makar se radilo o kandidatu s posljednjeg mjesta neke izborne liste, što kod glasača izaziva dojam većeg i neposrednijeg utjecaja na raspodjelu saborskih mandata ...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko su pravi autori? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tko su pravi autori? 2 0 9310 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-21 11:20:36 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-24 12:30:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-24 12:30:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=HDZ-ova paradna skupina: ministar Malenica nam hoće reći da iza novog izbornog zakona stoji stručnjak za turizam?! [metakey] => izborni zakon, zakon o izbornim jedinicama, Ivan malenica, Vladimir Šeks, Sandra Benčić, Peđa Grbin, mato palić, branko smerdel, mirjana kasapović, sanjin rukavina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25455273.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/22065742.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/15790624.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/25392770.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/24902156.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/21\/18014060.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Tomas\/Cropix","Dragan Matic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix","Nera Simic\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix\/Ton\u0107i Plazibat\/cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ministar Ivan Malenica odgovorio je na upite Gonga tek kad se suo\u010dio s mogu\u0107om kaznom. Ali, zanimljivo je kako je odgovorio...<\/p>","

Pravni stru\u010dnjak Mato Pali\u0107 upozorio je da kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se ve\u0107ina u parlamentu ne rukovodi razmi\u0161ljanjima od op\u0107eg dobra, nego ciljem o\u010duvanja vlastite mo\u0107i<\/p>","

Branko Smerdel, stru\u010dnjak za ustavno pravo, \u010dlan \u2018Dream Teama\u2018 iz 1999. godine<\/p>","

Vladimir \u0160eks - nijedna izborna reforma, bez obzira na opseg, ne mo\u017ee bez spominjanja HDZ-ovog veterana<\/p>","

Sanjin Rukavina - afirmirao se kao turisti\u010dki inspektor, danas je dr\u017eavni tajnik u Ministarstvu pravosu\u0111a<\/p>","

Vi\u0161ak bira\u010da nije rije\u0161ila niti jedna dosada\u0161nja vlast, pa ni one koje su \u010dinili SDP-ovci i \u2018mostovci\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25455273_1920.jpg":"1920x1080","k_25455273_1280.jpg":"1280x1280","k_25455273_1024.jpg":"1024x1024","k_25455273_640.jpg":"640x640","k_25455273_480.jpg":"480x480","k_25455273_340.jpg":"340x340","k_25455273_220.jpg":"220x220","o_25455273_1280.jpg":"1280x854","o_25455273_1024.jpg":"1024x683","o_25455273_640.jpg":"640x427","o_25455273_480.jpg":"480x320","o_25455273_340.jpg":"340x227","o_25455273_220.jpg":"220x146","h_25455273_1280.jpg":"1280x854","h_25455273_1024.jpg":"1024x683","h_25455273_640.jpg":"640x427","h_25455273_480.jpg":"480x320","h_25455273_340.jpg":"340x227","h_25455273_220.jpg":"220x147","pp_25455273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455273_640.jpg":"640x814","pp_25455273_480.jpg":"480x611","pp_25455273_340.jpg":"340x432","pp_25455273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22065742_1920.jpg":"1920x1080","k_22065742_1280.jpg":"1280x1280","k_22065742_1024.jpg":"1024x1024","k_22065742_640.jpg":"640x640","k_22065742_480.jpg":"480x480","k_22065742_340.jpg":"340x340","k_22065742_220.jpg":"220x220","o_22065742_1280.jpg":"1280x853","o_22065742_1024.jpg":"1024x682","o_22065742_640.jpg":"640x426","o_22065742_480.jpg":"480x320","o_22065742_340.jpg":"340x226","o_22065742_220.jpg":"220x146","h_22065742_1280.jpg":"1280x854","h_22065742_1024.jpg":"1024x683","h_22065742_640.jpg":"640x427","h_22065742_480.jpg":"480x320","h_22065742_340.jpg":"340x227","h_22065742_220.jpg":"220x147","pp_22065742_1280.jpg":"1280x1628","pp_22065742_1024.jpg":"1024x1303","pp_22065742_640.jpg":"640x814","pp_22065742_480.jpg":"480x611","pp_22065742_340.jpg":"340x432","pp_22065742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15790624_1920.jpg":"1920x1080","k_15790624_1280.jpg":"1280x1280","k_15790624_1024.jpg":"1024x1024","k_15790624_640.jpg":"640x640","k_15790624_480.jpg":"480x480","k_15790624_340.jpg":"340x340","k_15790624_220.jpg":"220x220","o_15790624_1280.jpg":"1280x853","o_15790624_1024.jpg":"1024x682","o_15790624_640.jpg":"640x426","o_15790624_480.jpg":"480x320","o_15790624_340.jpg":"340x226","o_15790624_220.jpg":"220x146","h_15790624_1280.jpg":"1280x854","h_15790624_1024.jpg":"1024x683","h_15790624_640.jpg":"640x427","h_15790624_480.jpg":"480x320","h_15790624_340.jpg":"340x227","h_15790624_220.jpg":"220x147","pp_15790624_1280.jpg":"1280x1628","pp_15790624_1024.jpg":"1024x1303","pp_15790624_640.jpg":"640x814","pp_15790624_480.jpg":"480x611","pp_15790624_340.jpg":"340x432","pp_15790624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_25392770_1920.jpg":"1920x1080","k_25392770_1280.jpg":"1280x1280","k_25392770_1024.jpg":"1024x1024","k_25392770_640.jpg":"640x640","k_25392770_480.jpg":"480x480","k_25392770_340.jpg":"340x340","k_25392770_220.jpg":"220x220","o_25392770_1280.jpg":"1280x800","o_25392770_1024.jpg":"1024x640","o_25392770_640.jpg":"640x400","o_25392770_480.jpg":"480x300","o_25392770_340.jpg":"340x212","o_25392770_220.jpg":"220x137","h_25392770_1280.jpg":"1280x854","h_25392770_1024.jpg":"1024x683","h_25392770_640.jpg":"640x427","h_25392770_480.jpg":"480x320","h_25392770_340.jpg":"340x227","h_25392770_220.jpg":"220x147","pp_25392770_1280.jpg":"1280x1628","pp_25392770_1024.jpg":"1024x1303","pp_25392770_640.jpg":"640x814","pp_25392770_480.jpg":"480x611","pp_25392770_340.jpg":"340x432","pp_25392770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24902156_1920.jpg":"1920x1080","k_24902156_1280.jpg":"1280x1280","k_24902156_1024.jpg":"1024x1024","k_24902156_640.jpg":"640x640","k_24902156_480.jpg":"480x480","k_24902156_340.jpg":"340x340","k_24902156_220.jpg":"220x220","o_24902156_1280.jpg":"1280x853","o_24902156_1024.jpg":"1024x682","o_24902156_640.jpg":"640x426","o_24902156_480.jpg":"480x320","o_24902156_340.jpg":"340x226","o_24902156_220.jpg":"220x146","h_24902156_1280.jpg":"1280x854","h_24902156_1024.jpg":"1024x683","h_24902156_640.jpg":"640x427","h_24902156_480.jpg":"480x320","h_24902156_340.jpg":"340x227","h_24902156_220.jpg":"220x147","pp_24902156_1280.jpg":"1280x1628","pp_24902156_1024.jpg":"1024x1303","pp_24902156_640.jpg":"640x814","pp_24902156_480.jpg":"480x611","pp_24902156_340.jpg":"340x432","pp_24902156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"512x341","hd_18014060_1920.jpg":"1920x1080","k_18014060_1280.jpg":"1280x1280","k_18014060_1024.jpg":"1024x1024","k_18014060_640.jpg":"640x640","k_18014060_480.jpg":"480x480","k_18014060_340.jpg":"340x340","k_18014060_220.jpg":"220x220","o_18014060_1280.jpg":"1280x852","o_18014060_1024.jpg":"1024x682","o_18014060_640.jpg":"640x426","o_18014060_480.jpg":"480x319","o_18014060_340.jpg":"340x226","o_18014060_220.jpg":"220x146","h_18014060_1280.jpg":"1280x854","h_18014060_1024.jpg":"1024x683","h_18014060_640.jpg":"640x427","h_18014060_480.jpg":"480x320","h_18014060_340.jpg":"340x227","h_18014060_220.jpg":"220x147","pp_18014060_1280.jpg":"1280x1628","pp_18014060_1024.jpg":"1024x1303","pp_18014060_640.jpg":"640x814","pp_18014060_480.jpg":"480x611","pp_18014060_340.jpg":"340x432","pp_18014060_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7456824 Threads: 4 Questions: 1534615822 Slow queries: 4666640 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110761657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/hdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam-1325164 [printLink] => /vijesti/politika/hdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam-1325164?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 415953 [name] => izborni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborni-zakon [link] => /tag/izborni-zakon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703557 [name] => zakon o izbornim jedinicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-21 09:46:01 [main_article_id] => 0 [alias] => zakon-o-izbornim-jedinicama [link] => /tag/zakon-o-izbornim-jedinicama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 477861 [name] => Ivan malenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-malenica [link] => /tag/ivan-malenica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356137 [name] => Vladimir Šeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-seks [link] => /tag/vladimir-seks ) [4] => stdClass Object ( [id] => 613636 [name] => Sandra Benčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-27 19:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-bencic [link] => /tag/sandra-bencic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [6] => stdClass Object ( [id] => 472858 [name] => mato palić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mato-palic [link] => /tag/mato-palic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 730932 [name] => branko smerdel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-24 14:30:55 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-smerdel [link] => /tag/branko-smerdel ) [8] => stdClass Object ( [id] => 308874 [name] => mirjana kasapović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirjana-kasapovic [link] => /tag/mirjana-kasapovic ) [9] => stdClass Object ( [id] => 730933 [name] => sanjin rukavina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-24 14:30:55 [main_article_id] => 0 [alias] => sanjin-rukavina [link] => /tag/sanjin-rukavina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko su pravi autori? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HDZ-ova paradna skupina: ministar Malenica nam hoće reći da iza novog izbornog zakona stoji stručnjak za turizam?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25455273.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomas/Cropix [mainImageDesc] =>

Ministar Ivan Malenica odgovorio je na upite Gonga tek kad se suočio s mogućom kaznom. Ali, zanimljivo je kako je odgovorio...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25455273.jpg [title] =>

Ministar Ivan Malenica odgovorio je na upite Gonga tek kad se suočio s mogućom kaznom. Ali, zanimljivo je kako je odgovorio...

Darko Tomas/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/22065742.jpg [title] =>

Pravni stručnjak Mato Palić upozorio je da kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći

Dragan Matic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/15790624.jpg [title] =>

Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, član ‘Dream Teama‘ iz 1999. godine

Neja Markicevic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/25392770.jpg [title] =>

Vladimir Šeks - nijedna izborna reforma, bez obzira na opseg, ne može bez spominjanja HDZ-ovog veterana

Niksa Stipanicev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/24902156.jpg [title] =>

Sanjin Rukavina - afirmirao se kao turistički inspektor, danas je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa

Nera Simic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/21/18014060.jpg [title] =>

Višak birača nije riješila niti jedna dosadašnja vlast, pa ni one koje su činili SDP-ovci i ‘mostovci‘

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pogledajte ovaj sastav: Sanjin Rukavina, Anita Markić i Krešimir Orešković.

A što kažete na ovu ekipu: Smiljko Sokol, Branko Smerdel, Mirjana Kasapović, Ivan Grdešić i Mario Jelušić... Kad je u pitanju autoritet i kompetentnost za izradu izbornih zakona, priznat ćete, razlika je – u najboljem slučaju – kao da uspoređujemo originalni američki košarkaški Dream Team iz Barcelone 1992. sa selekcijom koju su Amerikanci poslali na upravo završeno Svjetsko prvenstvo (gdje su osvojili četvrto mjesto, dobivši po "tamburi" od Litve i Kanade, dok su Crnu Goru jedva "preživjeli").

Još preciznije, to je kao da megasastav u kojem su igrali Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird usporedimo s neuvjerljivom reprezentacijom koja je predstavljala SAD na Svjetskom prvenstvu 2019., kada su također ostali bez medalje (na kraju su bili tek šesti, također s dva poraza, od Francuske već u četvrtfinalu, a onda i od Srbije u razigravanju za konačni poredak. Crnu Goru je tada "glumila" Turska koju su Ameri jedva dobili u produžetku)...

Nekadašnji Dream Team

U gornjem slučaju, Dream Team s Olimpijskih igara ‘92. bila bi ova druga ekipa, sastavljena od eminentnih pravno-politoloških stručnjaka, sveučilišnih profesora, od kojih je jedan u međuvremenu, nažalost, preminuo, a jedan postao sucem Ustavnog suda. Oni su, naime, 1999. godine činili radnu skupinu koja je izradila prijedlog koji je onda poslužio kao temeljni predložak za izradu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski državni sabor. Na parlamentarnim izborima 2000. prvi je put primijenjen razmjerni izborni sustav u 10 izbornih jedinica. Suprotnost navedenom Dream Teamu, barem kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, trebala bi činiti trojka čiji je sastav, na uporne upite o sastavu najnovije radne skupine, objavio ministar pravosuđa Ivan Malenica.

---

image

Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, član ‘Dream Teama‘ iz 1999. godine

Neja Markicevic/Cropix
---

Nakon što je mjesecima ignorirao upite Gonga, koji je inzistirao na tome da ministar javno obznani tko je činio famoznu radnu skupinu za izradu Zakona o izbornim jedinicama, Malenica je pred drugo čitanje tog važnog zakona u Saboru, suočen i s mogućnošću da ga zbog odugovlačenja sustigne kazna povjerenika za informiranje, kao odgovor naveo rečenu trojku. Istina, Malenica nigdje u odgovoru ne tvrdi izrijekom da je baš ekipa Rukavina-Markić-Orešković i napisala zakon, nego kaže ovako: “Upravom za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave upravlja ravnateljica Anita Markić, načelnik Sektora za politički sustav i državnu upravu je Krešimir Orešković, dok radom Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i Sektora za politički sustav i državnu upravu, koordinira državni tajnik Sanjin Rukavina”...

Pa se vi sad mislite tko je zapravo autor zakona!

---

image

Sanjin Rukavina - afirmirao se kao turistički inspektor, danas je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa

Nera Simic/Cropix
---

Ako vam pritom, primjerice, prezime Rukavina zvuči poznato – da, u pitanju je bivši inspektor Ministarstva turizma te turistički inspektor Ličko-senjske županije na kojeg ste možda nekad negdje naletjeli u medijima. Inače je završio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. I nekako je teško povjerovati da je postao stručnjakom za izborno zakonodavstvo!

I Gong i oporba su na Maleničin birokratizirani odgovor uzvratili spekulacijama da je zakon nastao u “radionici” HDZ-ovih stratega izbornih pobjeda, među kojima se spominju veteran Vladimir Šeks, zatim njegov posinak Karlo Ressler, kao i Ivan Anušić te, naravno, ministar Malenica.

---

image

Vladimir Šeks - nijedna izborna reforma, bez obzira na opseg, ne može bez spominjanja HDZ-ovog veterana

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Neizbježne analogije

“Izborne jedinice radio je obiteljski kartel HDZ-a. Sigurna sam da je i Plenković u tome imao prste... Nisu odgovorili na zahtjeve Ustavnog suda da izborne jedinice moraju pratiti neke granice, da moraju izgledati logično i da glas mora vrijediti isto. Oni od toga nisu napravili ništa. Popis i registar birača nije pročišćen”, kazala je na tu temu ovih dana Sandra Benčić, zastupnica stranke Možemo!, čija je premijerska kandidatura zapravo i odgovor svima koji su se pitali zašto zeleno-lijeva platforma nije pristala na ponudu SDP-a o stvaranju predizborne koalicije u kojoj bi, po logici s Iblerova trga, premijerski kandidat bio šef stranke koja u tom “braku” ima bolji rejting i više zastupnika, dakle Peđa Grbin.

Istina, saznali smo i da Benčić, baš kao i neki HDZ-ovi ministri, nije baš najsigurnija u to kako treba ispuniti imovinsku karticu, na što su mnogi prigovorili upitom može li takva osoba biti na čelu Vlade, dok su simpatizeri stali u obranu, postavljajući pitanje kako se uopće netko usudi usporediti njezin "sitni previd" težak tek nekoliko stotina eura s milijunskim aferama koje se vežu uz neke istaknute HDZ-ovce.

Nego, vratimo se zakonu. Ministar Malenica je, predstavljajući zastupnicima Prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor još prije ljetne stanke, naglasio kako se novim zakonom “ne mijenja izborni sustav, već se modificiraju izborne jedinice u skladu s odlukom Ustavnog suda”. A Ustavni sud je, kao što je poznato, u veljači ove godine utvrdio da spomenuti zakon nije u suglasnosti s člankom 45. Ustava, a koji propisuje da hrvatski državljani s navršenih 18 godina života imaju opće i jednako biračko pravo. Utvrđeno je kako su odstupanja po izbornim jedinicama u broju birača bila puno veća od zakonski dopuštenih +/- 5 posto, što će reći da glas svakog glasača – ne vrijedi jednako! Pa je trebalo izraditi novi zakon, jer starome istječe “rok valjanosti” 1. listopada.

Iz Vlade su poručili kako je “prilikom određivanja granica predloženih izbornih jedinica vođeno računa u najvećoj mjeri o područjima županija te o zemljopisnim i prirodnim obilježjima RH, sukladno odredbama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor”. Četiri petine birača ostat će u svojim dosadašnjim izbornim jedinicama, dok će 22 posto birača ovim Prijedlogom promijeniti izbornu jedinicu... “Time je broj birača u svih 10 predloženih izbornih jedinica ostao u zakonskom okviru od +/-5 posto, odnosno, ni u jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća od -2,13 posto do +2,20 posto od prosjeka birača po jednoj izbornoj jedinici”, istaknuo je Malenica.

---

image

Višak birača nije riješila niti jedna dosadašnja vlast, pa ni one koje su činili SDP-ovci i ‘mostovci‘

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix
---

Netko će kazati, ako se ne mijenja izborni sustav, zašto onda uopće spominjem radnu skupinu iz 1999., kad se zapravo mijenjao i izborni sustav, a ne samo Zakon o izbornim jedinicama? Pa zbog neizbježnih analogija: i tada su se, kao i sada, pojavila dva prijedloga zakona, HDZ-ov i oporbeni. I što se dogodilo? Tadašnja se oporba, ohrabrena anketama, zalagala za primjenu segmentiranog izbornog modela iz 1992., po kojem bi se polovina mandata birala većinskim izborima, a druga razmjernim. Ideja im je bila sljedeća: u većinskom modelu istaknuti zajedničku listu i tako doći do većine u Saboru, na što je HDZ reagirao donošenjem – novog izbornog sustava! Jer, legitimno je da vladajući donose zakonski okvir koji im uvećava izglede za konačni trijumf.

Tako je i danas. SDP je svoj prijedlog izborne reforme predstavio u siječnju prošle godine, a potom ga je uputio i u saborsku proceduru. Hrvatska bi, po njima, bila podijeljena u šest izbornih jedinica s nejednakim brojem zastupnika, jer on ovisi o broju stanovnika. Grbin i društvo isticali su kako “dosadašnja podjela izbornih jedinica prema popisu stanovništva ne odgovara broju ljudi koji u tim jedinicama žive i to se mora promijeniti”. Naravno, vladajući su to izignorirali.

Ako je točno to da oni koji imaju većinu mogu donijeti kakav god zakon žele, to ne znači da nema mjesta za pitanje o važnosti postizanja šireg političkog konsenzusa, s obzirom na značenje teme za čitavo društvo i razvoj demokracije u Hrvatskoj. Kao što je na tu temu kazao pravni stručnjak iz Osijeka doc. dr. sc. Mato Palić, “upravo kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se određena većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći”.

---

image

Pravni stručnjak Mato Palić upozorio je da kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći

Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Višak birača

Zato je teško očekivati da će se vladajući i oporba složiti i kad se raspravlja o tome kako je moguće da imamo gotovo 470.000 birača više nego punoljetnih stanovnika. Koliko je među njima iseljenih Hrvata, glasača koji zapravo žive u BiH, Srba koji više ne žive ovdje ili vlasnika nekretnina s hrvatskim adresama, nemoguće je točno procijeniti.

Dok će oporba naglašavati kako takav “višak birača” znači da svi glasovi opet neće vrijediti podjednako i da će “opet glasati i mrtvi”, iz HDZ-a podsjećaju kako ni SDP dok je bio na vlasti nije riješio pitanje disbalansa broja stanovnika i broja birača. Most, naglašavaju iz HDZ-a, “nije ni spomenuo taj problem dok je bio dio Vlade u dva navrata, a imao je svojeg ministra uprave u oba mandata”. Zato vladajući odlučno odbacuju spekuliranja o manipulaciji glasovima, a valjda kao krunski dokaz tog stava iznose podatak da po projekciji Jutarnjeg lista s novim zakonom najbolje prolazi SDP, koji dobiva dva zastupnika više nego 2020., a oni samo jednog. Ali, kvragu i mandati! Važno da su svima Hrvatska i demokracija na srcu. Istina, neki lisnicu drže i u stražnjem džepu hlača...

Nego, skoro zaboravih pripomenuti – nakon spomenute izborne reforme pred izlazak na birališta 3. siječnja 2000. HDZ je izgubio izbore. Sigurno je da oporba ne bi imala ništa protiv da se povijest ponovi, ali još je sigurnije da će HDZ učiniti sve da to – spriječi.

---

Lutanja s izbornim sustavom

Zanimljivo je da smo u prvih 10 godina samostalne, demokratske Hrvatske, isprobali gotovo sve najpopularnije modele izbornih sustava.
Imali smo tako i sustav apsolutne većine i kombinirani većinsko – razmjerni sustav, kao i razmjerni sustav.
Zakon iz 1990. normirao je za sva tri ondašnja saborska doma izborni sustav apsolutne većine. Potom, na izborima koji su uslijedili 1992. i 1995., imali smo kombinirani većinsko – razmjerni sustav. I, kao što rekosmo, u siječnju 2000. zastupnike se biralo prvi put po razmjernom izbornom sustavu, u 10 izbornih jedinica.
Nije tajna, aktualni sustav, sa D‘Hondtovom metodom preračunavanja glasova pogoduje velikim strankama, odnosno jakim listama (otud i višegodišnja bipolarnost političke scene), i utoliko se sadašnja razjedinjenost oporbe čini upravo fatalnom, no to je neka druga priča - ona o zrelosti oporbenih lidera, o čijoj nekarizmatičnosti i nedoraslosti su već ionako ispisane kartice tekstova...
Nakon što je preferencijsko glasanje prvi put primijenjeno na izborima za Europski parlament 2013., pravo preferenijskog glasa uvedeno je 2015. godine i za parlamentarne izbore. To je trebalo zainteresirati i motivirati birače da u većem broju iziđu na izbore, jer korištenjem te mogućnosti mogli su utjecati na volju stranaka i njihovih šefota. Naime, cijela stvar je ovako zamišljena: ako neki kandidat ili kandidatkinja dobije 10 posto glasova od onih koji su ukupno dani listi (a ona je pritom, naravno, morala prijeći izborni prag od 5 posto), to znači da ulazi u Sabor. Pa makar se radilo o kandidatu s posljednjeg mjesta neke izborne liste, što kod glasača izaziva dojam većeg i neposrednijeg utjecaja na raspodjelu saborskih mandata ...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomas/Cropix Dragan Matic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix Nera Simic/Cropix Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix
Darko Tomas/Cropix

Ministar Ivan Malenica odgovorio je na upite Gonga tek kad se suočio s mogućom kaznom. Ali, zanimljivo je kako je odgovorio...

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Pravni stručnjak Mato Palić upozorio je da kod izbornog zakonodavstva postoji opasnost da se većina u parlamentu ne rukovodi razmišljanjima od općeg dobra, nego ciljem očuvanja vlastite moći

Neja Markicevic/Cropix

Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, član ‘Dream Teama‘ iz 1999. godine

Niksa Stipanicev/Cropix

Vladimir Šeks - nijedna izborna reforma, bez obzira na opseg, ne može bez spominjanja HDZ-ovog veterana

Nera Simic/Cropix

Sanjin Rukavina - afirmirao se kao turistički inspektor, danas je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Višak birača nije riješila niti jedna dosadašnja vlast, pa ni one koje su činili SDP-ovci i ‘mostovci‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/hdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam-1325164 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb4526fdfda431a49598e1f18ae26351502cf4c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HDZ-ova+paradna+skupina%3A+ministar+Malenica+nam+ho%C4%87e+re%C4%87i+da+iza+novog+izbornog+zakona+stoji+stru%C4%8Dnjak+za+turizam%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam-1325164 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhdz-ova-paradna-skupina-ministar-malenica-nam-hoce-reci-da-iza-novog-izbornog-zakona-stoji-strucnjak-za-turizam-1325164 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko su pravi autori? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Politikatko su pravi autori?

HDZ-ova paradna skupina: ministar Malenica nam hoće reći da iza novog izbornog zakona stoji stručnjak za turizam?!

24. rujna 2023. - 14:30
Ministar Ivan Malenica odgovorio je na upite Gonga tek kad se suočio s mogućom kaznom. Ali, zanimljivo je kako je odgovorio...Darko Tomas/Cropix

Pogledajte ovaj sastav: Sanjin Rukavina, Anita Markić i Krešimir Orešković.

A što kažete na ovu ekipu: Smiljko Sokol, Branko Smerdel, Mirjana Kasapović, Ivan Grdešić i Mario Jelušić... Kad je u pitanju autoritet i kompetentnost za izradu izbornih zakona, priznat ćete, razlika je – u najboljem slučaju – kao da uspoređujemo originalni američki košarkaški Dream Team iz Barcelone 1992. sa selekcijom koju su Amerikanci poslali na upravo završeno Svjetsko prvenstvo (gdje su osvojili četvrto mjesto, dobivši po "tamburi" od Litve i Kanade, dok su Crnu Goru jedva "preživjeli").

Još preciznije, to je kao da megasastav u kojem su igrali Michael Jordan, Magic Johnson i Larry Bird usporedimo s neuvjerljivom reprezentacijom koja je predstavljala SAD na Svjetskom prvenstvu 2019...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:35