stdClass Object ( [id] => 1108847 [title] => Haaški će sud uskoro izreći zadnju presudu, a Luka Mišetić govori o apsurdu: Lako je moguće da ne osude nikoga iz Srbije čime Hrvatima njegova ostavština ostaje neprihvatljiva [alias] => haaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove izreći će u srijedu, 30. lipnja, presudu dvojcu Jovica Stanišić – Franko Simatović. Bit će to "točka na i" rada Haaškog suda, osnovanog prije 28 godina, u jeku ratova na području bivše Jugoslavije. Zato se epilog predmeta ove dvojice istaknutih figura srbijanske političko-obavještajno-podzemne scene iščekuje s priličnim interesom.

Uhićeni su 2003. godine, a deset godina poslije oslobođeni optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriju Hrvatske i BiH. Presuda je 2015. godine poništena i sve vraćeno na početak.

O slučaju Stanišić-Simatović, njegovu značenju i reperkusijama razgovarali smo s Lukom Mišetićem, poznatim odvjetnikom i haaškim braniteljem oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Još u studenome prošle godine, prije nešto više od osam mjeseci, rekli ste kako haaški slučaj Simatović-Stanišić može završiti svakojako – i osuđujućom, ali i oslobađajućom presudom. Jeste li i danas istog stava?

– Naravno. Ja ne znam kako će sud odlučiti, ali u prvostupanjskom postupku obojica su bila oslobođena, da bi to bilo poništeno u žalbenom postupku i vraćeno na novo suđenje. I sada je sve moguće.

Povijesna težina

Koji je od ta dva ishoda, po vašemu mišljenju, nekako izvjesniji?

– Teško je nagađati budući da predmet nisam pratio do u detalje. Mogu samo ponoviti ono što sam već rekao u javnosti: ovo je zadnji predmet u kojem Haaški tribunal može osuditi nekoga iz Srbije za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vjerojatno se vodi računa o tome koja će biti ostavština Tribunala, odnosno hoće li zatvoriti svoja vrata a da nije osudio nekog srbijanskog dužnosnika za zločine u RH i BiH. Sigurno postoji jedna želja da se to ustanovi, ali hoće li se to dogoditi u slučaju konkretne dvojice, uistinu ne bih želio spekulirati.

Što bi, osim toga povijesnog značenja, imala osuđujuća presuda? Bi li se otvorile mogućnosti za neke odštetne zahtjeve, ratnu štetu, nešto treće?

– Ne. Takvi zahtjevi na osnovi ovakvih presuda nisu mogući, pa se ne može očekivati ni odšteta od Srbije na osnovi njih. Ovo su presude protiv pojedinaca i ne mogu se koristiti protiv suverenih država. Osuda dužnosnika Srbije imala bi izvjesnu i moralnu i povijesnu težinu, ali za utvrđivanje odgovornosti države nema nikakvu pravnu važnost.

Ako, pak, presuda opet bude oslobađajuća i nema žalbe, odnosno ona postane pravomoćna u žalbenom postupku, za Hrvatsku je ostavština Haaškog suda, ako se gleda njegov ukupni rad, apsolutno neprihvatljiva. Nikoga se, prvo, ne bi iz Srbije osudilo za zločine na teritoriju RH. S druge strane, nikoga se iz Srbije ne spominje kao sudionika zločinačkih pothvata u BiH. Znači, ne samo da nisu osuđeni, nego nisu ni spomenuti u ostalim presudama. Tu mislim na Slobodana Miloševića, Momčila Perišića, Veljka Kadijevića i brojne druge.

Tu se povlači paralela sa slučajem Prlić i ostali, i ulogom RH.

– U slučaju hercegbosanske šestorke spomenuti su hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko. Tu dolazimo do jednog povijesnog apsurda, totalno neutemeljenog i neprihvatljivog bilo kojem ozbiljnom, objektivnom povjesničaru, a to je da je hrvatsko vodstvo u BiH navodno činilo nešto zločinačko, a što čelništvo Srbije nije.

To svakako ne može biti zaključak iz ratova devedesetih i bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunala. Bude li presuda oslobađajuća, pokazat će se sav apsurd presude u slučaju Prlić i ostali i spominjanja hrvatskog vodstva u smislu UZP-a. Da zaključim, ako srpsko vodstvo nije sudjelovalo u takvom pothvatu, onda sigurno nije ni hrvatsko.

Ključne figure

Koliko ste se braneći generala Antu Gotovinu susretali s nedjelima dvojca Stanišić-Simatović?

– Nismo smo previše bavili događanjima iz 1991. godine, ali njih dvojica su bila često spominjana u događanjima uoči i tijekom oslobodilačke akcije "Oluja". General Mile Mrkšić, u to vrijeme glavni zapovjednik srpskih snaga u Hrvatskoj, bio je konstantno na sastancima u Beogradu, a društvo su mu, uz Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, činili upravo Simatović i Stanišić. Koordinirali su razne akcije, poput napada na Bihać, što je zapravo pokrenulo hrvatske akcije u BiH te "Oluju". Srpsko vodstvo u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zajedno je dogovaralo odgovor.

Prvog dana "Oluje", kada je došlo do evakuacije srpskog stanovništva, Mrkšić i Mile Martić bili su na vezi i sa Stanišićem i sa Simatovićevem, koji im, iako se u tom trenutku nalazio u Grčkoj, daje savjete kako izdržati, usporiti hrvatski napad i koji ih uvjerava da će oni na kraju pobijediti. I iz tog konteksta se vidi koliko su njih dvojica bila ključne figure u srpskom vodstvu, zapravo veza između Miloševića i onih koji su izvršavali njegove naredbe u objema državama.

Koliko je postojeći Mehanizam u svojim odlukama podložniji politici u odnosu na prethodnika, ICTY?

– Ne bih tu mogao praviti razliku između Mehanizma i Tribunala. Naravno da sud i suci vode računa o tome kakvog će odjeka u javnosti imati njihove presude, iako bi se morali držati isključivo prava i zakona. Bitna im je ta percepcija u zemljama jugoistočne Europe, ali i kompletnoj međunarodnoj zajednici.

Zato sam na početku razgovora, kada ste me pitali kakvu presudu očekujem, rekao da oni vjerojatno vode računa o ostavštini Haaškog suda i o tome da je ovo zadnja prilika da se osudi nekoga iz srbijanskog vodstva, odnosno kakav će biti taj balans u odnosu na ono što se dogodilo tijekom rata. To automatski ne znači da će ova dvojica biti osuđena, bez obzira na to postoje li dokazi za osobnu odgovornost ili ne, ali to je jedan faktor o kojemu se vodi računa.

Revolt iz Afrike

U slučaju Ratka Mladića moglo se vidjeti koliko je ta percepcija rata drukčija kod sudaca iz tzv. trećeg svijeta.

– Ipak ne bih to svodio na pitanje razvijenih i nerazvijenih zemalja. Sutkinja je u Mladićevu slučaju imala svoj stav, koji očito nije u skladu s većinom njezinih kolega na Haaškom sudu, ali ni s pravom i činjenicama kada se objektivno pogledaju.

Neću reći da je konkretno ona bila motivirana ovime, ali sasvim sigurno u Africi postoji jedan otpor prema međunarodnim kaznenim institucijama, gdje u prvom redu mislim na Međunarodni kazneni sud (ICC), jer većina predmeta tiče se toga kontinenta i njegovih država. Prevladavajuća je percepcija tamo da se njih, budući da nisu među vodećim silama svijeta, koristi za rad tog suda jer se oni, za razliku od jačih, njemu ne mogu oduprijeti. Postoji, znači, taj revolt i može se spekulirati o tome je li konkretna sutkinja imala tak stav upravo zbog toga.

---

Tko su Stanišić i Simatović

Veza Jovica Stanišić – Franko Simatović seže još od predratnih vremena. Prvi je bio šef Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), a drugi, inače Hrvat i sin visokog časnika JNA, njegov glavni operativac.

Slobodan Milošević na njih se, ne vjerujući do kraja armijskim kadrovima, oslonio u pripremi rata u Hrvatskoj. Franka su pod tuđim imenom još 1990. godine i kratko nakon prvih demokratskih izbora poslali u Knin s ciljem da pobuni srpsko stanovništvo i organizira paravojne postrojbe. Prije nego će mu savezne i republičke sigurnosne službe ući u trag, već je bio doveo kapetana Dragana Vasiljkovića i uveo ga u posao, a onda nastavio po Lici, Baniji, Kordunu...

Isto je učinjeno i u istočnoj Slavoniji, s tim da se tamo u glavnoj operativnoj ulozi i na daljinskom upravljaču šefa Stanišića našao policijski general Radovan Badža Stojičić, još jedan suspektni lik, poslije likvidiran u obračunima beogradskog podzemlja.

Crvene beretke, zloglasna postrojba koja je u ratu i nakon njega sijala strah gdje god bi se pojavila od Hrvatske do Kosova, projekt je ovoga nerazdvojnog dvojca. Našli su načina, iako se to kosilo sa zakonima, ustrojiti ih pod kapom Službe, i to na Fruškoj gori još 1991. godine. Kadar su regrutirali od okorjelih kriminalaca. Na vezi su držali i Željka Ražnjatovića Arkana, Vojislava Šešelja, Milana Paroškog i brojne paravojne postrojbe. U proljeće 1992. godine prebacuju se u BiH i rade po istoj matrici.

Pod okriljem države organizirali su čitav niz ilegalnih poslova za financiranje Službe. Jedan od najunosnijih ticao se šverca cigareta na relaciji Italija – Crna Gora – Srbija – BiH – Hrvatska. Milošević im je rado dolazio u goste, postrojavao ih i dijelio im odličja, a s njegovim padom osjetili su opasnost. Tako je i došlo do likvidacije premijera Zorana Đinđića, što je odradio dvojac Milorad Ulemek Legija – Zvezdan Jovanović Zveki. Beretke su nakon toga hitno rasformirane, a u njihovu sefu među ostalim je nađeno i 600 kilograma heroina.

Stanišić i Simatović su ključari brojnih tajni i u današnjoj Srbiji. Ako itko zna afere u prošlosti svemoćnog Aleksandra Vučića, inače bivšeg ađutanta vojvode Šešelja, onda su to njih dvojica. Zato i ovaj put, bez obzira hoće li im presuda biti osuđujuća ili oslobađajuća, treba očekivati istu onu nezainteresiranost službenog Beograda kao kada su već jednom bili oslobođeni, odnosno ponovno vraćeni pred sud. Mnogi bi ih rado zaboravili.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji slučaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => posljednji slučaj 1 1 1 1 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-26 07:10:40 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-28 08:34:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-28 08:34:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/26\/15036178.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/26\/18228988.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Toma\u0161\/Cropix","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Luka Mi\u0161eti\u0107: Zaklju\u010dak iz ratova devedesetih da nitko iz Srbije nije kriv bila bi mrlja, ako ne i ne\u0161to vi\u0161e, na radu Haa\u0161kog tribunala","Gospodari rata iz sjene i njegovi organizatori - Jovica Stani\u0161i\u0107 i Franko Simatovi\u0107 na su\u0111enju u Haagu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_15036178_1920.jpg":"1920x1080","k_15036178_1280.jpg":"1280x1280","k_15036178_1024.jpg":"1024x1024","k_15036178_640.jpg":"640x640","k_15036178_480.jpg":"480x480","k_15036178_340.jpg":"340x340","k_15036178_220.jpg":"220x220","o_15036178_1280.jpg":"1280x852","o_15036178_1024.jpg":"1024x681","o_15036178_640.jpg":"640x426","o_15036178_480.jpg":"480x319","o_15036178_340.jpg":"340x226","o_15036178_220.jpg":"220x146","h_15036178_1280.jpg":"1280x854","h_15036178_1024.jpg":"1024x683","h_15036178_640.jpg":"640x427","h_15036178_480.jpg":"480x320","h_15036178_340.jpg":"340x227","h_15036178_220.jpg":"220x147","pp_15036178_1280.jpg":"1006x1280","pp_15036178_1024.jpg":"805x1024","pp_15036178_640.jpg":"503x640","pp_15036178_480.jpg":"377x480","pp_15036178_340.jpg":"267x340","pp_15036178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1312","hd_18228988_1920.jpg":"1920x1080","k_18228988_1280.jpg":"1280x1280","k_18228988_1024.jpg":"1024x1024","k_18228988_640.jpg":"640x640","k_18228988_480.jpg":"480x480","k_18228988_340.jpg":"340x340","k_18228988_220.jpg":"220x220","o_18228988_1280.jpg":"1280x874","o_18228988_1024.jpg":"1024x699","o_18228988_640.jpg":"640x437","o_18228988_480.jpg":"480x328","o_18228988_340.jpg":"340x232","o_18228988_220.jpg":"220x150","h_18228988_1280.jpg":"1280x854","h_18228988_1024.jpg":"1024x683","h_18228988_640.jpg":"640x427","h_18228988_480.jpg":"480x320","h_18228988_340.jpg":"340x227","h_18228988_220.jpg":"220x147","pp_18228988_1280.jpg":"1006x1280","pp_18228988_1024.jpg":"805x1024","pp_18228988_640.jpg":"503x640","pp_18228988_480.jpg":"377x480","pp_18228988_340.jpg":"267x340","pp_18228988_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7587539 Threads: 3 Questions: 1547550602 Slow queries: 4713417 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111117898 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/haaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva-1108847 [printLink] => /vijesti/politika/haaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva-1108847?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 356330 [name] => Haaški sud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => haaski-sud [link] => /tag/haaski-sud ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609651 [name] => Luka Mišetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-03 09:31:55 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-misetic [link] => /tag/luka-misetic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 636083 [name] => Jovica Stanišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-14 20:13:54 [main_article_id] => 0 [alias] => jovica-stanisic [link] => /tag/jovica-stanisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 641450 [name] => franko simatovic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-17 16:44:47 [main_article_id] => 0 [alias] => franko-simatovic [link] => /tag/franko-simatovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji slučaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Haaški će sud uskoro izreći zadnju presudu, a Luka Mišetić govori o apsurdu: Lako je moguće da ne osude nikoga iz Srbije čime Hrvatima njegova ostavština ostaje neprihvatljiva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/26/15036178.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomaš/Cropix [mainImageDesc] => Luka Mišetić: Zaključak iz ratova devedesetih da nitko iz Srbije nije kriv bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunala [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/26/15036178.jpg [title] => Luka Mišetić: Zaključak iz ratova devedesetih da nitko iz Srbije nije kriv bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunala Darko Tomaš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/26/18228988.jpg [title] => Gospodari rata iz sjene i njegovi organizatori - Jovica Stanišić i Franko Simatović na suđenju u Haagu AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove izreći će u srijedu, 30. lipnja, presudu dvojcu Jovica Stanišić – Franko Simatović. Bit će to "točka na i" rada Haaškog suda, osnovanog prije 28 godina, u jeku ratova na području bivše Jugoslavije. Zato se epilog predmeta ove dvojice istaknutih figura srbijanske političko-obavještajno-podzemne scene iščekuje s priličnim interesom.

Uhićeni su 2003. godine, a deset godina poslije oslobođeni optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriju Hrvatske i BiH. Presuda je 2015. godine poništena i sve vraćeno na početak.

O slučaju Stanišić-Simatović, njegovu značenju i reperkusijama razgovarali smo s Lukom Mišetićem, poznatim odvjetnikom i haaškim braniteljem oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Još u studenome prošle godine, prije nešto više od osam mjeseci, rekli ste kako haaški slučaj Simatović-Stanišić može završiti svakojako – i osuđujućom, ali i oslobađajućom presudom. Jeste li i danas istog stava?

– Naravno. Ja ne znam kako će sud odlučiti, ali u prvostupanjskom postupku obojica su bila oslobođena, da bi to bilo poništeno u žalbenom postupku i vraćeno na novo suđenje. I sada je sve moguće.

Povijesna težina

Koji je od ta dva ishoda, po vašemu mišljenju, nekako izvjesniji?

– Teško je nagađati budući da predmet nisam pratio do u detalje. Mogu samo ponoviti ono što sam već rekao u javnosti: ovo je zadnji predmet u kojem Haaški tribunal može osuditi nekoga iz Srbije za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vjerojatno se vodi računa o tome koja će biti ostavština Tribunala, odnosno hoće li zatvoriti svoja vrata a da nije osudio nekog srbijanskog dužnosnika za zločine u RH i BiH. Sigurno postoji jedna želja da se to ustanovi, ali hoće li se to dogoditi u slučaju konkretne dvojice, uistinu ne bih želio spekulirati.

Što bi, osim toga povijesnog značenja, imala osuđujuća presuda? Bi li se otvorile mogućnosti za neke odštetne zahtjeve, ratnu štetu, nešto treće?

– Ne. Takvi zahtjevi na osnovi ovakvih presuda nisu mogući, pa se ne može očekivati ni odšteta od Srbije na osnovi njih. Ovo su presude protiv pojedinaca i ne mogu se koristiti protiv suverenih država. Osuda dužnosnika Srbije imala bi izvjesnu i moralnu i povijesnu težinu, ali za utvrđivanje odgovornosti države nema nikakvu pravnu važnost.

Ako, pak, presuda opet bude oslobađajuća i nema žalbe, odnosno ona postane pravomoćna u žalbenom postupku, za Hrvatsku je ostavština Haaškog suda, ako se gleda njegov ukupni rad, apsolutno neprihvatljiva. Nikoga se, prvo, ne bi iz Srbije osudilo za zločine na teritoriju RH. S druge strane, nikoga se iz Srbije ne spominje kao sudionika zločinačkih pothvata u BiH. Znači, ne samo da nisu osuđeni, nego nisu ni spomenuti u ostalim presudama. Tu mislim na Slobodana Miloševića, Momčila Perišića, Veljka Kadijevića i brojne druge.

Tu se povlači paralela sa slučajem Prlić i ostali, i ulogom RH.

– U slučaju hercegbosanske šestorke spomenuti su hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko. Tu dolazimo do jednog povijesnog apsurda, totalno neutemeljenog i neprihvatljivog bilo kojem ozbiljnom, objektivnom povjesničaru, a to je da je hrvatsko vodstvo u BiH navodno činilo nešto zločinačko, a što čelništvo Srbije nije.

To svakako ne može biti zaključak iz ratova devedesetih i bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunala. Bude li presuda oslobađajuća, pokazat će se sav apsurd presude u slučaju Prlić i ostali i spominjanja hrvatskog vodstva u smislu UZP-a. Da zaključim, ako srpsko vodstvo nije sudjelovalo u takvom pothvatu, onda sigurno nije ni hrvatsko.

Ključne figure

Koliko ste se braneći generala Antu Gotovinu susretali s nedjelima dvojca Stanišić-Simatović?

– Nismo smo previše bavili događanjima iz 1991. godine, ali njih dvojica su bila često spominjana u događanjima uoči i tijekom oslobodilačke akcije "Oluja". General Mile Mrkšić, u to vrijeme glavni zapovjednik srpskih snaga u Hrvatskoj, bio je konstantno na sastancima u Beogradu, a društvo su mu, uz Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, činili upravo Simatović i Stanišić. Koordinirali su razne akcije, poput napada na Bihać, što je zapravo pokrenulo hrvatske akcije u BiH te "Oluju". Srpsko vodstvo u Hrvatskoj, BiH i Srbiji zajedno je dogovaralo odgovor.

Prvog dana "Oluje", kada je došlo do evakuacije srpskog stanovništva, Mrkšić i Mile Martić bili su na vezi i sa Stanišićem i sa Simatovićevem, koji im, iako se u tom trenutku nalazio u Grčkoj, daje savjete kako izdržati, usporiti hrvatski napad i koji ih uvjerava da će oni na kraju pobijediti. I iz tog konteksta se vidi koliko su njih dvojica bila ključne figure u srpskom vodstvu, zapravo veza između Miloševića i onih koji su izvršavali njegove naredbe u objema državama.

Koliko je postojeći Mehanizam u svojim odlukama podložniji politici u odnosu na prethodnika, ICTY?

– Ne bih tu mogao praviti razliku između Mehanizma i Tribunala. Naravno da sud i suci vode računa o tome kakvog će odjeka u javnosti imati njihove presude, iako bi se morali držati isključivo prava i zakona. Bitna im je ta percepcija u zemljama jugoistočne Europe, ali i kompletnoj međunarodnoj zajednici.

Zato sam na početku razgovora, kada ste me pitali kakvu presudu očekujem, rekao da oni vjerojatno vode računa o ostavštini Haaškog suda i o tome da je ovo zadnja prilika da se osudi nekoga iz srbijanskog vodstva, odnosno kakav će biti taj balans u odnosu na ono što se dogodilo tijekom rata. To automatski ne znači da će ova dvojica biti osuđena, bez obzira na to postoje li dokazi za osobnu odgovornost ili ne, ali to je jedan faktor o kojemu se vodi računa.

Revolt iz Afrike

U slučaju Ratka Mladića moglo se vidjeti koliko je ta percepcija rata drukčija kod sudaca iz tzv. trećeg svijeta.

– Ipak ne bih to svodio na pitanje razvijenih i nerazvijenih zemalja. Sutkinja je u Mladićevu slučaju imala svoj stav, koji očito nije u skladu s većinom njezinih kolega na Haaškom sudu, ali ni s pravom i činjenicama kada se objektivno pogledaju.

Neću reći da je konkretno ona bila motivirana ovime, ali sasvim sigurno u Africi postoji jedan otpor prema međunarodnim kaznenim institucijama, gdje u prvom redu mislim na Međunarodni kazneni sud (ICC), jer većina predmeta tiče se toga kontinenta i njegovih država. Prevladavajuća je percepcija tamo da se njih, budući da nisu među vodećim silama svijeta, koristi za rad tog suda jer se oni, za razliku od jačih, njemu ne mogu oduprijeti. Postoji, znači, taj revolt i može se spekulirati o tome je li konkretna sutkinja imala tak stav upravo zbog toga.

---

Tko su Stanišić i Simatović

Veza Jovica Stanišić – Franko Simatović seže još od predratnih vremena. Prvi je bio šef Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), a drugi, inače Hrvat i sin visokog časnika JNA, njegov glavni operativac.

Slobodan Milošević na njih se, ne vjerujući do kraja armijskim kadrovima, oslonio u pripremi rata u Hrvatskoj. Franka su pod tuđim imenom još 1990. godine i kratko nakon prvih demokratskih izbora poslali u Knin s ciljem da pobuni srpsko stanovništvo i organizira paravojne postrojbe. Prije nego će mu savezne i republičke sigurnosne službe ući u trag, već je bio doveo kapetana Dragana Vasiljkovića i uveo ga u posao, a onda nastavio po Lici, Baniji, Kordunu...

Isto je učinjeno i u istočnoj Slavoniji, s tim da se tamo u glavnoj operativnoj ulozi i na daljinskom upravljaču šefa Stanišića našao policijski general Radovan Badža Stojičić, još jedan suspektni lik, poslije likvidiran u obračunima beogradskog podzemlja.

Crvene beretke, zloglasna postrojba koja je u ratu i nakon njega sijala strah gdje god bi se pojavila od Hrvatske do Kosova, projekt je ovoga nerazdvojnog dvojca. Našli su načina, iako se to kosilo sa zakonima, ustrojiti ih pod kapom Službe, i to na Fruškoj gori još 1991. godine. Kadar su regrutirali od okorjelih kriminalaca. Na vezi su držali i Željka Ražnjatovića Arkana, Vojislava Šešelja, Milana Paroškog i brojne paravojne postrojbe. U proljeće 1992. godine prebacuju se u BiH i rade po istoj matrici.

Pod okriljem države organizirali su čitav niz ilegalnih poslova za financiranje Službe. Jedan od najunosnijih ticao se šverca cigareta na relaciji Italija – Crna Gora – Srbija – BiH – Hrvatska. Milošević im je rado dolazio u goste, postrojavao ih i dijelio im odličja, a s njegovim padom osjetili su opasnost. Tako je i došlo do likvidacije premijera Zorana Đinđića, što je odradio dvojac Milorad Ulemek Legija – Zvezdan Jovanović Zveki. Beretke su nakon toga hitno rasformirane, a u njihovu sefu među ostalim je nađeno i 600 kilograma heroina.

Stanišić i Simatović su ključari brojnih tajni i u današnjoj Srbiji. Ako itko zna afere u prošlosti svemoćnog Aleksandra Vučića, inače bivšeg ađutanta vojvode Šešelja, onda su to njih dvojica. Zato i ovaj put, bez obzira hoće li im presuda biti osuđujuća ili oslobađajuća, treba očekivati istu onu nezainteresiranost službenog Beograda kao kada su već jednom bili oslobođeni, odnosno ponovno vraćeni pred sud. Mnogi bi ih rado zaboravili.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/Cropix AFP
Darko Tomaš/Cropix
Luka Mišetić: Zaključak iz ratova devedesetih da nitko iz Srbije nije kriv bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunala
AFP
Gospodari rata iz sjene i njegovi organizatori - Jovica Stanišić i Franko Simatović na suđenju u Haagu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/haaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva-1108847 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5874f2dd45da0fc31cb22a2778cbb84b34f5906e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Haa%C5%A1ki+%C4%87e+sud+uskoro+izre%C4%87i+zadnju+presudu%2C+a+Luka+Mi%C5%A1eti%C4%87+govori+o+apsurdu%3A+Lako+je+mogu%C4%87e+da+ne+osude+nikoga+iz+Srbije+%C4%8Dime+Hrvatima+njegova+ostav%C5%A1tina+ostaje+neprihvatljiva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhaaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva-1108847 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fhaaski-ce-sud-uskoro-izreci-zadnju-presudu-a-luka-misetic-govori-o-apsurdu-lako-je-moguce-da-ne-osude-nikoga-iz-srbije-cime-hrvatima-njegova-ostavstina-ostaje-neprihvatljiva-1108847 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posljednji slučaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Politikaposljednji slučaj

Haaški će sud uskoro izreći zadnju presudu, a Luka Mišetić govori o apsurdu: Lako je moguće da ne osude nikoga iz Srbije čime Hrvatima njegova ostavština ostaje neprihvatljiva

Piše Zoran Šagolj
28. lipnja 2021. - 10:34
Luka Mišetić: Zaključak iz ratova devedesetih da nitko iz Srbije nije kriv bila bi mrlja, ako ne i nešto više, na radu Haaškog tribunalaDarko Tomaš/Cropix

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove izreći će u srijedu, 30. lipnja, presudu dvojcu Jovica Stanišić – Franko Simatović. Bit će to "točka na i" rada Haaškog suda, osnovanog prije 28 godina, u jeku ratova na području bivše Jugoslavije. Zato se epilog predmeta ove dvojice istaknutih figura srbijanske političko-obavještajno-podzemne scene iščekuje s priličnim interesom.

Uhićeni su 2003. godine, a deset godina poslije oslobođeni optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriju Hrvatske i BiH. Presuda je 2015. godine poništena i sve vraćeno na početak.

O slučaju Stanišić-Simatović, njegovu značenju i reperkusijama razgovarali smo s Lukom Mišetićem, poznatim odvjetnikom i haaškim braniteljem oslobođenog hrvatskog generala Ante Gotovin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:54