stdClass Object ( [id] => 1301770 [title] => Vozači Hitne pomoći ogorčeni zbog tretmana: Od sada vozimo 30 na sat, nema veze što je s pacijentom u vozilu [alias] => vozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vozači kombija Hitne pomoći, otkako je njihov zagrebački kolega zbog nemile nesreće priveden u lisičinama na mjesec dana u Remetinec, raspalili su rotacije i sirene, ali ne na cestama, već u javnom prostoru. U znak prosvjeda ovih dana voze držeći se zakona, poštuju prometne znakove i signalizaciju, što znači da mnogi pacijenti neće dobiti medicinsku skrb unutar tzv. zlatnog sata.

Odnos prema svome kolegi smatraju više nego drakonskim pa je ogorčenost zbog uvjeta rada i ograničavajućih pravila, odnosno sankcija u slučaju incidenata sada eskalirala gotovo u bijes.

Bezuvjetna podrška

Na Facebook stranici Udruge Hitna uživo 194 iskazana je bezuvjetna podrška kolegi vozaču koji je na Bundeku pregazio troje mladih, no najviše ih boli tretman po kojemu je priveden, kako kažu, kao najgori kriminalac. Također su prosvjedovali zato što je njegovoj obitelji odbijena mogućnost posjeta.

"Pravosudni sustav naše države dotaknuo je dno dna. Sramota!", napisali su.

"Nema nijednoga od nas koji radi ovaj posao petnaest do dvadeset godina, a da nije imao neku prometnu i uvijek smo mi krivi pred sudom, što znači da plaćamo odštete i kazne, a često dobivamo i uvjetne kazne. Ako vam se za vrijeme trajanja uvjetne kazne ponovno nešto dogodi, oduzima vam se vozačka dozvola i praktično time gubite pravo na rad", ogorčeni su vozači Hitne s kojima smo porazgovarali.

"Zamislite ovo! Kolega je vozio pod rotacijom i sirenama jer je imao unesrećenoga u kombiju, na raskršću kraj bolnice Križine bilo mu je crveno i morao se zaustaviti. Međutim, svi ostali su stali, dakle auta iz oba pravca ga puštaju, razmaknuli su se.

Vozač je krenuo i u tom trenutku ga s lijeve strane udara auto kojim upravlja mladić za kojeg se poslije doznalo da je vozio alkoholiziran, bez prometne dozvole i više puta prethodno kažnjavan, a vozilo mu neregistrirano.

I što mislite tko je na kraju bio kriv? Pa naravno da je bio kriv vozač Hitne. Tu nemamo više što pričati", rekao je nam je Damir Rožić, tehničar tima 2 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

- Ovo sad u Zagrebu je kap koja nam je prelila čašu. Radimo onako kako nam se kaže, a nakon ovoliko zaobilaženja zakona mora nam se nešto i dogoditi. Mi vozimo pod rotacijom, kažu nam požurite, neće vas nitko kazniti ako prekoračite brzinu, ali događalo se da vozača ne štiti nijedan zakon.

Udario staricu na pješačkom

U redu, zakon je za svakoga jednak, ali od vas se traži da žurite i da kršite zakon, a onda ste, ako se nešto dogoti, vi krivi!

Sada vozimo 30 kilometara na sat, pješacima stajemo, i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu. Je li to apsurd?

Moj kolega je nedavno imao nevolju jer je na pješačkom udario staricu i odgovarao je pred sudom isto kao da ju je osobnim vozilom udario - kaže nam Rožić.

Po njemu bi oni koji vode državu mogli promijeniti zakone u slučaju žurnih službi jer će "hitnjaci", ostane li ovako, i dalje voziti po pravilima u prometu. Izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete.

Ljuti su, dodaje, i što kolege vozači nemaju beneficirani radni staž, a za to prvenstveno krivom smatraju Maju Grbu Bujević, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, jer je upravo ona svojevremno izjavila da im takav staž i ne treba. A nekada su vozači Hitne imali beneficirani staž, što im je devedesetih ukinuto.

Upravo kolega koji sada u zatvoru čeka suđenje po starome zakonu bio bi u zasluženoj mirovini, a sa 62 godine nije ni normalno da radi ovakav posao, upozoravaju kolege vozači.

- Navodno su ga zatvorili da ne ponovi slučaj. Pa za što je sada čovjek? On je psihički skršen, trebao je dobiti psihološku pomoć i biti na bolovanju ovih dana. Za par mjeseci ide u mirovinu, a gledajte što mu rade - komentiraju i najavljuju prosvjed pred Remetincem u četvrtak.

- Govori se o tzv. zlatnom satu da bi pacijent preživio, a nitko ne govori o posljedicama za vozače ako se nešto dogodi. Sva odgovornost je prebačena na njih. Zato su se neki kolege prebacili u manja mjesta kako bi izbjegli veliki promet - kaže Rožić i napominje kako je, kad se nekome dogodi nesreća, najgore ako se dogodi drugi put i to dok traje uvjetna kazna.

- Ne daj bože da vam se dogodi drugi put, kao ovom kolegi. A evo danas sam vozeći iz Vrgorca vidio svitu vladajućih sa zatamnjenim staklima. Dvije kolone zbog kojih se zaustavlja promet, gase se semafori i staje sve. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da njihov vozač napravi prekršaj. Nama nitko ne staje!

Nema im pomoći

Sada nema preko Facebooka prijete u stilu da će nama biti crveno ako ne dođemo na vrijeme i slično, svakakve nebuloze pišu, ali vjerujem da je to odraz nepoznavanja stanja. Najgore je što vozačima nitko ne može pomoći u slučaju prometne nesreće, ni poslodavac, ni sindikat... - govori Rožić.

- Išao sam pod sirenom i došli smo na križanje Dubrovačke i Vukovarske, a u traci koja ide od Higijenskog zavoda prvi me pustio, gledam lijevo i ne vidim nikoga. Najednom, idem naprijed, a on je naglo dao gasa i dogodio se sudar. Prije par godina je to bilo, išao sam na sud i nešto sitno financijski me kaznilo. Nije bilo puno štete ni ozljeda, a auto koje me udarilo bilo je neispravno – ispričao nam je bivši vozač Nadan Čubretović, koji je već osam godina u mirovini i sretan je da za radnog vijeka nije imao veće nevolje. Dok je vozio, kaže, morao je imati osam očiju.

---

image

Damir Rožić: Sada pješacima stajemo i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu, izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete

Privatni arhiv
---

Ni pet pari očiju ne bi spasilo Marijana Dadića koji je također imao prometnu na križanju Dubrovačke i Vukovarske.

- Brzina nikakva, jurimo na dojavu da je teška prometna, svi stoje na semaforu, ali mlada cura bez kočenja direktno na nas. Vidio sam je i nisam vjerovao. Kad nas je udarila, izašla iz auta i plače, ajme što sam napravila... Cura plače jer misli da mi imamo prednost. Ali pred zakonom nema nitko pravo kroz crveno. Sud vas ne može osloboditi jer takav je zakon.

Pravilo da mi imamo prvenstvo prolaza je nepisano, ali po zakonu je da na crveno moraš stati ili prolaziš na vlastitu odgovornost. Ispadnemo još veći idioti kad upalimo rotirke i kad nam se ljudi maknu na raskršću, a mi stojima na crveno. Onda nam psuju i oca i mater jer nam se maknu. Pa mi možemo ostati bez vozačke i radnog mjesta. Najgora stvar je recidiv. Dogodi li vam se ponovno dok ste pod uvjetnom, di ste onda? U zatvoru, eto di - kaže Dadić.

- Taj zakon treba promijeniti kao u nekim zemljama, meni je sudac rekao da se ovo dogodilo u nekoj drugoj zemlji, bila bi kriva ta djevojka. On mi je isprva rekao da će me nastojati osloboditi, ali kasnije nije mogao jer ga zakon obavezuje.

Morao sam platiti sudske troškove i kaznu, ali lako mi je to. Najgore bi bilo da mi se dogodilo u vrijeme uvjetne. Dakle, ta plava svjetla nama ne znače ništa! - ističe ovaj vozač s 20 godina radnog staža.

Generacija je s nesretnim kolegom koji je sada u pritvoru i tvrdi kako su vozači Hitne do 65 godine života potpuno istrošeni ljudi. Plaća se, kad se ubroje praznici i noćni rad, negdje oko tisuću eura.

Po njemu bi, također, trebalo promijeniti zakon na način da se dade prvenstvo prolaza hitnim službama.

- Jer ako svi propuste vozilo Hitne, doći će onaj peti, šesti, neki što je nabio slušalice neće, udarit će nas. A može biti nadrogiran, pijan i lud, ali vi ste krivi! On će platiti, ali ćete i vi - kaže Dadić.

Vožnja u potpunom šoku

Nikša Jukić vozač je Hitne od 91. godine. Kaže da pomno prati ovih dana situaciju pa je čuo i ministra Davora Božinovića koji je rekao da Hitna može proći kroz crveno uz pažnju.

- Da, možemo, ali na vlastitu odgovornost. A ako nam se nešto dogodi, nitko neće stati iza nas. Ja na jednom križanju u Splitu nisam bio upalio sirenu jer nakon ponoći ne smijemo zbog buke. Dogodilo mi se da mi je momak presjekao put, a nisam ga vidio zbog živice. Udario sam ga u zadnju lijevu stranu.

Došli smo na sud, iako mi je on molio da ne zovemo policiju jer nije imao vozačku. Sutkinja mi je postavila pitanje da odakle mi pravo prolaziti kroz crveno. Ja sam rekao policiji odmah da sam ja kriv, razbio sam čovjeku auto, priznao sam krivnju jer zakonski nemate pravo proći kroz crveno! A zamislite koliko ima semafora od Spinčićeve, recimo, do Brda!

Ravnatelj mi govori da je bitno žuriti na intervenciju, a ne i na povratku s intervencije. Pazite, pa to je ludost. Ali nije svaka intervencija ista. Nekome stoti dio sekunde znači spas.

Momak je iz srednje škole pao s drugog kata na beton, a to je devet metara visine. Što ću vam govoriti koja strava, bio sam u takvom šoku da ni danas ne znam kako sam stigao na Hitni kirurški - govori Jukić kojega, kaže, najviše boli što mu kolegu u Zagrebu sada tretiraju kao najvećeg kriminalca.

- A nema šanse da netko tko radi preko 15 godina ovaj posao nije imao neki sudar - kategoričan je.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NESREĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NAKON NESREĆE 0 8636 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-27 14:46:44 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 05:29:23 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2023-06-28 05:29:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6192 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vozači Hitne pomoći ogorčeni zbog tretmana: Od sada vozimo 30 na sat, nema veze što je s pacijentom u vozilu [metakey] => Hitna pomoć, nesreća, Zagreb, Bundek [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25152933.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/21473480.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Privatni arhiv"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Voza\u010di Hitne pomo\u0107i tvrde da ih zakon nimalo ne \u0161titi<\/p>","

Damir Ro\u017ei\u0107: Sada pje\u0161acima stajemo\u00a0i nema veze \u0161to nam pacijent\u00a0mo\u017ee umrijeti u vozilu,\u00a0izuzetak \u0107e biti jedino ako je pacijent dijete<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25152933_1920.jpg":"1920x1080","k_25152933_1280.jpg":"1280x1280","k_25152933_1024.jpg":"1024x1024","k_25152933_640.jpg":"640x640","k_25152933_480.jpg":"480x480","k_25152933_340.jpg":"340x340","k_25152933_220.jpg":"220x220","o_25152933_1280.jpg":"1280x853","o_25152933_1024.jpg":"1024x682","o_25152933_640.jpg":"640x426","o_25152933_480.jpg":"480x320","o_25152933_340.jpg":"340x226","o_25152933_220.jpg":"220x146","h_25152933_1280.jpg":"1280x854","h_25152933_1024.jpg":"1024x683","h_25152933_640.jpg":"640x427","h_25152933_480.jpg":"480x320","h_25152933_340.jpg":"340x227","h_25152933_220.jpg":"220x147","pp_25152933_1280.jpg":"1280x1628","pp_25152933_1024.jpg":"1024x1303","pp_25152933_640.jpg":"640x814","pp_25152933_480.jpg":"480x611","pp_25152933_340.jpg":"340x432","pp_25152933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1053","hd_21473480_1920.jpg":"1920x1080","k_21473480_1280.jpg":"1280x1280","k_21473480_1024.jpg":"1024x1024","k_21473480_640.jpg":"640x640","k_21473480_480.jpg":"480x480","k_21473480_340.jpg":"340x340","k_21473480_220.jpg":"220x220","o_21473480_1280.jpg":"1280x1248","o_21473480_1024.jpg":"1024x998","o_21473480_640.jpg":"640x624","o_21473480_480.jpg":"480x468","o_21473480_340.jpg":"340x331","o_21473480_220.jpg":"220x214","h_21473480_1280.jpg":"1280x854","h_21473480_1024.jpg":"1024x683","h_21473480_640.jpg":"640x427","h_21473480_480.jpg":"480x320","h_21473480_340.jpg":"340x227","h_21473480_220.jpg":"220x147","pp_21473480_1280.jpg":"1280x1628","pp_21473480_1024.jpg":"1024x1303","pp_21473480_640.jpg":"640x814","pp_21473480_480.jpg":"480x611","pp_21473480_340.jpg":"340x432","pp_21473480_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7887689 Threads: 2 Questions: 1647482025 Slow queries: 4897096 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111691899 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/vozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu-1301770 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu-1301770?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283568 [name] => hitna pomoć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hitna-pomoc [link] => /tag/hitna-pomoc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394008 [name] => nesreča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nesreca [link] => /tag/nesreca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 293166 [name] => Zagreb [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagreb [link] => /tag/zagreb ) [3] => stdClass Object ( [id] => 384183 [name] => bundek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bundek [link] => /tag/bundek ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NESREĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vozači Hitne pomoći ogorčeni zbog tretmana: Od sada vozimo 30 na sat, nema veze što je s pacijentom u vozilu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25152933.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Vozači Hitne pomoći tvrde da ih zakon nimalo ne štiti

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25152933.jpg [title] =>

Vozači Hitne pomoći tvrde da ih zakon nimalo ne štiti

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/21473480.jpg [title] =>

Damir Rožić: Sada pješacima stajemo i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu, izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete

Privatni arhiv ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vozači kombija Hitne pomoći, otkako je njihov zagrebački kolega zbog nemile nesreće priveden u lisičinama na mjesec dana u Remetinec, raspalili su rotacije i sirene, ali ne na cestama, već u javnom prostoru. U znak prosvjeda ovih dana voze držeći se zakona, poštuju prometne znakove i signalizaciju, što znači da mnogi pacijenti neće dobiti medicinsku skrb unutar tzv. zlatnog sata.

Odnos prema svome kolegi smatraju više nego drakonskim pa je ogorčenost zbog uvjeta rada i ograničavajućih pravila, odnosno sankcija u slučaju incidenata sada eskalirala gotovo u bijes.

Bezuvjetna podrška

Na Facebook stranici Udruge Hitna uživo 194 iskazana je bezuvjetna podrška kolegi vozaču koji je na Bundeku pregazio troje mladih, no najviše ih boli tretman po kojemu je priveden, kako kažu, kao najgori kriminalac. Također su prosvjedovali zato što je njegovoj obitelji odbijena mogućnost posjeta.

"Pravosudni sustav naše države dotaknuo je dno dna. Sramota!", napisali su.

"Nema nijednoga od nas koji radi ovaj posao petnaest do dvadeset godina, a da nije imao neku prometnu i uvijek smo mi krivi pred sudom, što znači da plaćamo odštete i kazne, a često dobivamo i uvjetne kazne. Ako vam se za vrijeme trajanja uvjetne kazne ponovno nešto dogodi, oduzima vam se vozačka dozvola i praktično time gubite pravo na rad", ogorčeni su vozači Hitne s kojima smo porazgovarali.

"Zamislite ovo! Kolega je vozio pod rotacijom i sirenama jer je imao unesrećenoga u kombiju, na raskršću kraj bolnice Križine bilo mu je crveno i morao se zaustaviti. Međutim, svi ostali su stali, dakle auta iz oba pravca ga puštaju, razmaknuli su se.

Vozač je krenuo i u tom trenutku ga s lijeve strane udara auto kojim upravlja mladić za kojeg se poslije doznalo da je vozio alkoholiziran, bez prometne dozvole i više puta prethodno kažnjavan, a vozilo mu neregistrirano.

I što mislite tko je na kraju bio kriv? Pa naravno da je bio kriv vozač Hitne. Tu nemamo više što pričati", rekao je nam je Damir Rožić, tehničar tima 2 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

- Ovo sad u Zagrebu je kap koja nam je prelila čašu. Radimo onako kako nam se kaže, a nakon ovoliko zaobilaženja zakona mora nam se nešto i dogoditi. Mi vozimo pod rotacijom, kažu nam požurite, neće vas nitko kazniti ako prekoračite brzinu, ali događalo se da vozača ne štiti nijedan zakon.

Udario staricu na pješačkom

U redu, zakon je za svakoga jednak, ali od vas se traži da žurite i da kršite zakon, a onda ste, ako se nešto dogoti, vi krivi!

Sada vozimo 30 kilometara na sat, pješacima stajemo, i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu. Je li to apsurd?

Moj kolega je nedavno imao nevolju jer je na pješačkom udario staricu i odgovarao je pred sudom isto kao da ju je osobnim vozilom udario - kaže nam Rožić.

Po njemu bi oni koji vode državu mogli promijeniti zakone u slučaju žurnih službi jer će "hitnjaci", ostane li ovako, i dalje voziti po pravilima u prometu. Izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete.

Ljuti su, dodaje, i što kolege vozači nemaju beneficirani radni staž, a za to prvenstveno krivom smatraju Maju Grbu Bujević, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, jer je upravo ona svojevremno izjavila da im takav staž i ne treba. A nekada su vozači Hitne imali beneficirani staž, što im je devedesetih ukinuto.

Upravo kolega koji sada u zatvoru čeka suđenje po starome zakonu bio bi u zasluženoj mirovini, a sa 62 godine nije ni normalno da radi ovakav posao, upozoravaju kolege vozači.

- Navodno su ga zatvorili da ne ponovi slučaj. Pa za što je sada čovjek? On je psihički skršen, trebao je dobiti psihološku pomoć i biti na bolovanju ovih dana. Za par mjeseci ide u mirovinu, a gledajte što mu rade - komentiraju i najavljuju prosvjed pred Remetincem u četvrtak.

- Govori se o tzv. zlatnom satu da bi pacijent preživio, a nitko ne govori o posljedicama za vozače ako se nešto dogodi. Sva odgovornost je prebačena na njih. Zato su se neki kolege prebacili u manja mjesta kako bi izbjegli veliki promet - kaže Rožić i napominje kako je, kad se nekome dogodi nesreća, najgore ako se dogodi drugi put i to dok traje uvjetna kazna.

- Ne daj bože da vam se dogodi drugi put, kao ovom kolegi. A evo danas sam vozeći iz Vrgorca vidio svitu vladajućih sa zatamnjenim staklima. Dvije kolone zbog kojih se zaustavlja promet, gase se semafori i staje sve. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da njihov vozač napravi prekršaj. Nama nitko ne staje!

Nema im pomoći

Sada nema preko Facebooka prijete u stilu da će nama biti crveno ako ne dođemo na vrijeme i slično, svakakve nebuloze pišu, ali vjerujem da je to odraz nepoznavanja stanja. Najgore je što vozačima nitko ne može pomoći u slučaju prometne nesreće, ni poslodavac, ni sindikat... - govori Rožić.

- Išao sam pod sirenom i došli smo na križanje Dubrovačke i Vukovarske, a u traci koja ide od Higijenskog zavoda prvi me pustio, gledam lijevo i ne vidim nikoga. Najednom, idem naprijed, a on je naglo dao gasa i dogodio se sudar. Prije par godina je to bilo, išao sam na sud i nešto sitno financijski me kaznilo. Nije bilo puno štete ni ozljeda, a auto koje me udarilo bilo je neispravno – ispričao nam je bivši vozač Nadan Čubretović, koji je već osam godina u mirovini i sretan je da za radnog vijeka nije imao veće nevolje. Dok je vozio, kaže, morao je imati osam očiju.

---

image

Damir Rožić: Sada pješacima stajemo i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu, izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete

Privatni arhiv
---

Ni pet pari očiju ne bi spasilo Marijana Dadića koji je također imao prometnu na križanju Dubrovačke i Vukovarske.

- Brzina nikakva, jurimo na dojavu da je teška prometna, svi stoje na semaforu, ali mlada cura bez kočenja direktno na nas. Vidio sam je i nisam vjerovao. Kad nas je udarila, izašla iz auta i plače, ajme što sam napravila... Cura plače jer misli da mi imamo prednost. Ali pred zakonom nema nitko pravo kroz crveno. Sud vas ne može osloboditi jer takav je zakon.

Pravilo da mi imamo prvenstvo prolaza je nepisano, ali po zakonu je da na crveno moraš stati ili prolaziš na vlastitu odgovornost. Ispadnemo još veći idioti kad upalimo rotirke i kad nam se ljudi maknu na raskršću, a mi stojima na crveno. Onda nam psuju i oca i mater jer nam se maknu. Pa mi možemo ostati bez vozačke i radnog mjesta. Najgora stvar je recidiv. Dogodi li vam se ponovno dok ste pod uvjetnom, di ste onda? U zatvoru, eto di - kaže Dadić.

- Taj zakon treba promijeniti kao u nekim zemljama, meni je sudac rekao da se ovo dogodilo u nekoj drugoj zemlji, bila bi kriva ta djevojka. On mi je isprva rekao da će me nastojati osloboditi, ali kasnije nije mogao jer ga zakon obavezuje.

Morao sam platiti sudske troškove i kaznu, ali lako mi je to. Najgore bi bilo da mi se dogodilo u vrijeme uvjetne. Dakle, ta plava svjetla nama ne znače ništa! - ističe ovaj vozač s 20 godina radnog staža.

Generacija je s nesretnim kolegom koji je sada u pritvoru i tvrdi kako su vozači Hitne do 65 godine života potpuno istrošeni ljudi. Plaća se, kad se ubroje praznici i noćni rad, negdje oko tisuću eura.

Po njemu bi, također, trebalo promijeniti zakon na način da se dade prvenstvo prolaza hitnim službama.

- Jer ako svi propuste vozilo Hitne, doći će onaj peti, šesti, neki što je nabio slušalice neće, udarit će nas. A može biti nadrogiran, pijan i lud, ali vi ste krivi! On će platiti, ali ćete i vi - kaže Dadić.

Vožnja u potpunom šoku

Nikša Jukić vozač je Hitne od 91. godine. Kaže da pomno prati ovih dana situaciju pa je čuo i ministra Davora Božinovića koji je rekao da Hitna može proći kroz crveno uz pažnju.

- Da, možemo, ali na vlastitu odgovornost. A ako nam se nešto dogodi, nitko neće stati iza nas. Ja na jednom križanju u Splitu nisam bio upalio sirenu jer nakon ponoći ne smijemo zbog buke. Dogodilo mi se da mi je momak presjekao put, a nisam ga vidio zbog živice. Udario sam ga u zadnju lijevu stranu.

Došli smo na sud, iako mi je on molio da ne zovemo policiju jer nije imao vozačku. Sutkinja mi je postavila pitanje da odakle mi pravo prolaziti kroz crveno. Ja sam rekao policiji odmah da sam ja kriv, razbio sam čovjeku auto, priznao sam krivnju jer zakonski nemate pravo proći kroz crveno! A zamislite koliko ima semafora od Spinčićeve, recimo, do Brda!

Ravnatelj mi govori da je bitno žuriti na intervenciju, a ne i na povratku s intervencije. Pazite, pa to je ludost. Ali nije svaka intervencija ista. Nekome stoti dio sekunde znači spas.

Momak je iz srednje škole pao s drugog kata na beton, a to je devet metara visine. Što ću vam govoriti koja strava, bio sam u takvom šoku da ni danas ne znam kako sam stigao na Hitni kirurški - govori Jukić kojega, kaže, najviše boli što mu kolegu u Zagrebu sada tretiraju kao najvećeg kriminalca.

- A nema šanse da netko tko radi preko 15 godina ovaj posao nije imao neki sudar - kategoričan je.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Privatni arhiv
Goran Mehkek/Cropix

Vozači Hitne pomoći tvrde da ih zakon nimalo ne štiti

Privatni arhiv

Damir Rožić: Sada pješacima stajemo i nema veze što nam pacijent može umrijeti u vozilu, izuzetak će biti jedino ako je pacijent dijete

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu-1301770 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ce25ae0388bc8376f3f92f30bde68596d6c214b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Voza%C4%8Di+Hitne+pomo%C4%87i+ogor%C4%8Deni+zbog+tretmana%3A+Od+sada+vozimo+30+na+sat%2C+nema+veze+%C5%A1to+je+s+pacijentom+u+vozilu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu-1301770 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvozaci-hitne-pomoci-ogorceni-zbog-tretmana-od-sada-vozimo-30-na-sat-nema-veze-sto-je-s-pacijentom-u-vozilu-1301770 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON NESREĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNAKON NESREĆE

Vozači Hitne pomoći ogorčeni zbog tretmana: Od sada vozimo 30 na sat, nema veze što je s pacijentom u vozilu

Piše Silvana Uzinić
28. lipnja 2023. - 07:29

Vozači kombija Hitne pomoći, otkako je njihov zagrebački kolega zbog nemile nesreće priveden u lisičinama na mjesec dana u Remetinec, raspalili su rotacije i sirene, ali ne na cestama, već u javnom prostoru. U znak prosvjeda ovih dana voze držeći se zakona, poštuju prometne znakove i signalizaciju, što znači da mnogi pacijenti neće dobiti medicinsku skrb unutar tzv. zlatnog sata.

Odnos prema svome kolegi smatraju više nego drakonskim pa je ogorčenost zbog uvjeta rada i ograničavajućih pravila, odnosno sankcija u slučaju incidenata sada eskalirala gotovo u bijes.

Bezuvjetna podrška

Na Facebook stranici Udruge Hitna uživo 194 iskazana je bezuvjetna podrška kolegi vozaču koji je na Bundeku pregazio troje mladih, no najviše ih boli tretman po kojemu je priveden, kako kažu, ka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:52