StoryEditorOCM
Hrvatskapremijera u četvrtak

Vlada pripremila novi paket mjera za najugroženije: ‘Očekujemo i da trgovci snize cijene koje nisu rasle zbog eura‘

Piše hina
11. rujna 2023. - 20:26

Pripremamo peti paket mjera kako bismo pomogli najugroženijima, u iduća dva do tri dana finalizirat ćemo paket i održati sastanke sa socijalnim partnerima, predstavnicima umirovljenika pa sve predstaviti u četvrtak na Vladi, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

U izjavi novinarima nakon sastanka šireg Predsjedništva  HDZ-a premijer Plenković je izvijestio da je za predloženi peti paket mjera kojim Vlada želi spriječiti inflatorne pritiske i pomoći najugroženijim građanima, danas dobili potporu parlamentarne većine, Predsjedništva HDZ-a te predsjednika zajednica županija i općina kao i  predsjednikom udruge gradova. 

Najavio je i da će u iduća dva do tri dana finalizirati taj paket mjera te održati i konzultacije sa socijalnim partnerima i predstavnicima umirovljenika.

Paket mjera će biti u četvrtak predstavljen na sjednici Vlade, kazao je premijer ne iznoseći detalje novih mjera.

“Cijela dinamika nakon ljetne stanke ide onako kako smo planirali. Prvo, Zakon o izbornim jedinicama, drugo Aneks nacionalnog plana oporavka i otpornosti, treće, paket poreznih zakona i izmjena i sada cijeli paket mjera. Poruka Vlade građanima je da poreznim izmjenama brinemo o tome kako će plaće biti veće i brinemo o zome kako u kontekstu inflatornog pritiska pomognemo građanima i gospodarstvu", poručio je Plenković.

Upitan hoće li se mjere odnositi i na velike poduzetnike kratko je rekao: Ovo što je rekao ministar Oleg Butković nije ništa krivo. Naime, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je danas da se nikoga neće zapostaviti.

Zamoljen za komentar sutrašnjeg sastanka ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića sa predstavnicima najvećih trgovačkih lanaca,  Plenković je kazao kao žele da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda, koje, kako je rekao, nisu rasle zbog uvođenja eura.

Smatra i kako ne bi trebalo dugo trajati da se dogovore s trgovcima oko snižavanja cijena proizvoda.

Upitan je li u posljednje vrijeme razgovarao sa šefom HEP-a Franom Barbarićem odgovorio je da je Barbarić bio na sastancima jer je HEP jako važan u kontekstu cijelog donošenja paketa u energetskoj krizi. Ponovio je kako sve odluke oko Barbarića koje donijeti Vlada neće biti isprovocirane oporbom niti medijima.

Istaknuo je kako je zahvaljujući odlukama Vlade cijena plina građanima bila već godinu i pol dana višestruko jeftinija kao i cijena struje, što će prikazati u četvrtak grafovima na sjednici Vlade kako to izgleda u odnosu na druge članice EU.

Upitan predsjednik Vlade Plenković komentirao je i predsjednika SDP-a Peđu Grbina, kojeg će njegova stranka kandidati za premijersku poziciju na nadolazećim izborima.

"Sjajna mi je ova uvertira u kampanju (SDP-a) sa štrikom oko vrata. Mislim da na taj način stavljen okvir za kampanju SDP-a. Sada će sigurno biti još jači nego što su trenutno", rekao je Plenković  zamoljen za komentar činjenice da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a dobio jednoglasnu potporu da bude premijerski kandidat na sljedećim parlamentarnim izborima.

Zamoljen za komentar činjenice da ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ima 20 posto udjela u vlasništvu tvrtke Agroproteinka koja surađuje s ministarstvom poljoprivrede u zbrinjavanju zaraženih svinja, Plenković je kazao da je 2017. ministar poljoprivrede s tom tvrtkom sklopio ugovor s tom tvrtkom ocjenivši da se tu ne radi ni o kakvom sukobu interesa. Poručio je i kako je tu konstrukciju u eter ubacila "politička sitnež  istoka Slavonije”, dodao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a također je  izvijestio  da zgrada stranačke Središnjice ide u obnovu te će zbog toga preseliti u zgradu zagrebačkog HDZ-a u Gundulićevoj ulici.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:50