StoryEditorOCM
HrvatskaMVP izvijestilo

U potresu u Maroku lakše ozlijeđen i jedan hrvatski državljanin; ‘U blizini epicentra našlo se 11 turista, oni su dobro‘

Piše Hina
9. rujna 2023. - 12:30
This frame grab from video footage taken by AFPTV shows people out in the open in Marrakesh September 9, 2023, following a 6.8 magnitude earthquake that struck Morocco. Nearly 300 people have died after a powerful earthquake rattled Morocco Friday night, according to a preliminary government count, as terrified residents of Marrakesh reported ”unbearable” screams followed the 6.8-magnitude tremor. (Photo by Faisal Baddour/AFPTV/AFP)Faisal Baddour/Afp

U katastrofalnom potresu koji je u petak navečer pogodio Maroko po dosadašnjim informacijama nema poginulih hrvatskih državljana, rekao je u subotu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dodajući da je samo jedna osoba lakše ozlijeđena.

"U Maroku se nalazi 30 stalno rezidentnih hrvatskih državljana, a znamo i za 11 turista koji su bili u blizini epicentra - oni su svi dobro, kao i pet studenata koji su srećom dva dana prije potresa otišli u Casablancu, i oni su sigurno", rekao je u izjavi hrvatski šef diplomacije.

"Imamo samo informaciju da je jedan hrvatski državljanin lakše ozlijeđen, ali lakše znači da nije ni hospitaliziran već se radi o lakšoj povredi ruke", dodao je.

U razornom potresu na području Visokog Atlasa, sedamdesetak kilometara jugozapadno od Marakeša, poginulo je prema najnovijim podacima više od 800 ljudi, stotine su ozlijeđene, a velik broj zgrada porušen.

"Mi i dalje utvrđujemo je li koji hrvatski državljanin stradao. Zasad imamo ove informacije", naglasio je Grlić Radman.

Marokanski geofizički centar priopćio je da se potres dogodio u području Ighila na Visokom Atlasu s magnitudom od 7,2. Geološki institut SAD-a procijenio je magnitudu potresa na 6,8 i rekao da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 km.

Stanovnici Marakeša, najbližeg velikog grada epicentru, rekli su da su se neke zgrade srušile u starom gradu, mjestu UNESCO-ove svjetske baštine. Lokalna televizija prikazala je slike srušenog minareta džamije s krhotinama koje leže na smrskanim automobilima.

Grlić Radman je rekao da je veleposlanstvo otvorilo sve svoje linije 24 sata, kao i konzularna služba, jer zovu roditelji - budući da se radi o uglavnom mladim turistima i studentima, a da zasad nitko od hrvatskih državljana "za koje znamo da su u Maroku nije zatražio pomoć".

Naglasio je da će Hrvatska, koja se i do sada pokazala solidarnom, vidjeti kako može pomoći Maroku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:45