stdClass Object ( [id] => 1280029 [title] => U krizi se cvijeće slabo kupuje, došlo je vrijeme da je ruža najljepša kad je teleća [alias] => u-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošlo je već dosta vremena od Dana žena, 8. marta, kada je dodatno izoštren fokus na ženskim pravima, kao i na darivanju i prodaji cvijeća. Poslije njega manje je priče o ženskim pravima, plaćama i svemu ostalome, ali je i manja prodaja cvijeća.

Oni koji su toga dana svojim partnericama, rodbini ili prijateljicama odlučili pokloniti cvijeće primijetili su da je ono poprilično skupo. Budući da cvijeće, za razliku od energenata, svinjske lopatice i carskog mesa, nije u fokusu premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Filipovića pa cijene prolaze ispod radara. Cvijeće u nas nije proizvod od životne važnosti.

I zaista, reklo bi se da se u nas cvijeće premalo uzgaja, kupuje i poklanja. I to ne samo u odnosu na Zapad, nego i u odnosu na prijašnja vremena. Pri tome ne mora razlog biti samo njegova visoka cijena, odnosno naš prenizak standard. Riječ je i o tradiciji i kulturi darivanja.

S te strane cvjećari i cvjećarice nisu u dobrom položaju, baš kao, na primjer, ni knjižari. Kupci ili nemaju interesa ili eura, davanja su visoka, a cvijeće ima rok trajanja. Međutim, i samo cvijeće je skupo, za džep kupca i skuplje nego, recimo, gore navedena knjiga. Doduše, kod cvijeća se može kupiti jedan cvijet, a knjige se ipak ne prodaju parcijalno, na arke.

Popularni karanfil

Međutim, u vrijeme kada se Dan žena slavio masovnije ipak je bilo drugačije. Doduše, tada je najpopularniji cvijet bio karanfil, gariful. Kupovao se na komade i bukete i darivao ženama. Cvjećarima je tada bilo kao danas na Uskrs prodavačima sirnica ili trgovcima petardi pred novu godinu, eksplozija utrška. Toga se dana svaka drugarica vraćala kući sa cvijećem, popularnije s buketima, ali je i najnepopularnijima bio zagarantiran cvjetni minimum, barem s posla, ako ne kod kuće. U minimalizmu interijera i ukusa danas je u nekim domovima nemoguće pronaći ne samo cvijeće, nego ni vazu. Garifuli i drugo cvijeće nosili su se tada i u zapučku sakoa, a danas ne da nema cvijeća, nego nema ni zapučka.

---

image

Cvijeće bi trebalo saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene

Vojko Bašić/Cropix
---

Doduše, cvjećari su tada imali konkurenciju u državnim firmama koje su ga masovno uzgajale, ali priliku s cvijećem prepoznali su mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun, što su poslije pretvorili u milijarde. Neki su se bogatili na staklenicima i plastenicima kao danas na apartmanima. Tada se barem dosta toga proizvodilo, a sada nam dolazi iz uvoza.

Cvijeće je bilo prisutno u našoj tradiciji i onda kada ga se nije moglo priuštiti. O njemu se pjevalo “Cviće moje, i ja bi te brala”, “Tulipan, jorgovan, to su cvita dva”, a i sirotinja je isticala svoje đirane na prozorima ili oleandre pred kućama, granu jorgovana ili stablo ruže, dok se sada i u vrtovima “urbanih vila” sade kupus, raštika i kapula. Da se po parkovima i vrtovima ne sadi cvijeće zbog turista, sve bi bilo i puno gore.

---

image

U socijalizmu su priliku sa cvijećem prepoznali mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun

Darko Tomaš/Cropix
---

Prije su i djeca pjevala “Nabrali smo kiticu najljepšega cvijeća, dat’ ćemo ga majčici, nek je prati sreća” i skupljali ljubičice i jaglace, vjesnike proljeća. Danas bi to bilo kažnjivo, a umjesto cvijeća beru se šparoge koje bi mnogi dobili radije nego orhideje, a umjesto “obične” ruže radije bi onu teleću. Mnogima ljepše mirišu tripice nego zumbuli. Tako smo u ovo gladno doba umjesto dana cvijeća dobili dan kruha.

Kad smo već kod djece i pjevanja, najmlađi su sretno i cvjetno pjevali: “Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela”, ili “Druže Tito, naše rosno cvijeće, cijeli narod za tobom se kreće”. Inače su revolucija i NOB bili obilježeni cvijećem pa se cvjetno išlo i u ustanak: “Listaj goro, cvjetaj cvijeće, Crna Gora u boj kreće”. Ratne pobjednike, partizane, antifašiste, posipali su čime drugime nego cvijećem. I poslije je Praznik rada, Prvi maja, također bio pun karanfila i cvijeća, najčešće crvenoga kao simbola stradanja. Da li se zbog otklona od te revolucionarne, socijalističke i ratne tradicije, a ne bi čudilo da jest, dolazi do radikalne promjene odnosa prema cvijeću. Iako se u to prevratno, nacionalno i demokratsko doba često citirala Maova izreka “Neka cvjeta stotinu cvjetova”.

Humanitarni ljiljani

Zanimljivo, cvijet je označio prijelaz iz jednog sustava u drugi, naravno u pjesmi “Ruža Hrvatska” Jasenka Houre, a novovalovac Jura Stublić koju godinu kasnije u ratu posegnuo je opet za cvijećem u “Bilome cvitku”, kao vezom sa starim vremenima. Kada se gleda unatrag, i preuređenje zagrebačkog Cvjetnog trga bilo je jasan znak promjene uloge cvijeća u našim životima. Kad topovi i tajkuni grme, cvijeće ne raste. Cvijeće nisu uspjele vratiti u modu ni popularne pjesme poput “Odnesi joj ruže bijele” Pere Panjkovića.

Iako se povremeno vide mimoze i humanitarni ljiljani, reklo bi se da je cvijeća nikad manje nego danas. Osim što za cvjećare Dan žena jest dobar, ali ne kao što je bio, dodatni udar bio je običaj začet u osamdesetima da se umjesto cvijeća na dan pokopa daje novac u korist crkve ili raznih udruga koje se bore protiv zloćudnih bolesti. A pogrebi i vjenčanja jedni su od udarnih datuma cvjećarskog posla, prilike kad se najmanje gleda u takujin.

---

image

Novovalovac Jura Stublić u ratu je posegnuo za cvijećem u ‘Bilome cvitku‘

Ante Cizmic/Cropix
---

Dan mrtvih za cvjećare ostao je jak datum, a nove prilike za zaradu dobili su na Sv. Valentina, s Danom zaljubljenih, kao i dodatnim Majčinim danom u svibnju. I božićna zvijezda je cvijet koji je bio nepoznat u socijalizmu, a sada lijepo dekorira stol i cvjećarski budžet. Srećom za cvjećare, postoje još praznici cvijeća, kao i ljudi koji ga vole.

Reklo bi se da se i cvjećarstvo, kao i puno toga drugoga, umjesto proizvodnji okrenulo uvozu. Iz inozemstva stiže obilje uzgojenog cvijeća, baš kao i povrća, ili mesa i jaja. Sve češće se cvijeće kupuje u velikim trgovačkim centrima, po povoljnijim cijenama, dok prodavači u radnjama ili na grobljima nabijaju cijene, sa željom da od tih dana prežive mjesece, ako ne i godinu.

Imali bi i cvjećari razloga za opravdavanje poskupljenja, od rasta troškova energenata za grijanje plastenika, skok cijena umjetnoga gnojiva, problem pronalaska radne snage jer ne čudi da malo tko želi provoditi sate nagnut nad nasadima. A kako je zapisao Krleža, ni med cvetjem ni pravice, neke dopadnu cvjetovi, druge trnovi i uvelo lišće.

---

image

Na određene datume cvijeću se nabijaju cijene kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive

Tonći Plazibat/Cropix
---

Cvjećarski posao nije lak. Osim rada u vrtu, smisla za sadnju, gnojenje, zalijevanje i rezidbu, cvjećarke i cvjećari moraju imati smisla za lijepo, kao i talent za zamatanje i ukrašavanje. Moraju imati razvijen osjet mirisa i vida, ali i manualne vještine jer je riječ o pipavoj materiji. Uz sve to moraju biti komunikativni, ljubazni, vješti u konverzaciji, te inteligentni i sposobni da opstanu. Kada se sve to zna, ne čudi da ih nema toliko puno. Jer kada dođu krize, a one, reklo bi se, kod nas nikada i ne odlaze, kupci će se među prvima odreći cvijeća. Užitak za oči i nosnice pada u drugi plan pred potrebama želuca.

Baudelaire, Matoš, Šenoa

Cvijeće je postalo prefino i preskupo za naš način života, pa i prije ove šačice eura i centi koju dobivamo. Otprilike kao knjige, čiju vezu s cvijećem pokazuje i jedan od najpoznatijih naslova svih vremena, omiljena knjiga pape Frane, zbirka pjesama Charlesa Baudelairea “Cvijeće zla”. Mi ne možemo ne spomenuti “Cvijet s raskršća” A.G. Matoša ili “Karanfil s pjesnikova groba” Augusta Šenoe.

Daleko od toga da je oko nas sve cvijeće, ali bilo bi nam ljepše da je više cvijeća i cvjećara, baš kao i osmijeha. Zato bi trebalo cvijeće saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene, a ne da se na određene dane nabijaju kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive.

Nastavi li se ovako, možda ćemo morati, po uzoru na parkove domaćih životinja, napraviti i cvjetne parkove da se djeca tu imaju priliku upoznati s vrstama cvijeća. A to ne bi bilo lijepo, zar ne?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zanimanja: Cvjećari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Zanimanja: Cvjećari 2 0 7747 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-19 10:08:23 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-09 17:48:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-09 17:48:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U krizi se cvijeće slabo kupuje, došlo je vrijeme da je ruža najljepša kad je teleća [metakey] => cvjećari, cvjećarice, siniša kekez, radnička zanimanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/19\/24461601.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/19\/24625063.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/19\/24639891.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/19\/24645269.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/19\/24041959.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovic\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Cvije\u0107e se, sre\u0107om, mo\u017ee prodavati na komade, za razliku od knjiga koje se ne prodaju na arke<\/p>","

Na odre\u0111ene datume cvije\u0107u se nabijaju cijene kao da je rije\u010d o nekretninama. Cvje\u0107ari tako re\u017eu stabljiku od koje \u017eive<\/p>","

Cvije\u0107e bi trebalo saditi i uzdr\u017eavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene<\/p>","

U socijalizmu su priliku sa cvije\u0107em prepoznali mnogi, pa i obitelj Ivice Todori\u0107a koja je tako stekla prvi milijun<\/p>","

Novovalovac Jura Stubli\u0107 u ratu je posegnuo za cvije\u0107em u \u2018Bilome cvitku\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","47:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1304","hd_24461601_1920.jpg":"1920x1080","k_24461601_1280.jpg":"1280x1280","k_24461601_1024.jpg":"1024x1024","k_24461601_640.jpg":"640x640","k_24461601_480.jpg":"480x480","k_24461601_340.jpg":"340x340","k_24461601_220.jpg":"220x220","o_24461601_1280.jpg":"1280x869","o_24461601_1024.jpg":"1024x695","o_24461601_640.jpg":"640x434","o_24461601_480.jpg":"480x326","o_24461601_340.jpg":"340x230","o_24461601_220.jpg":"220x149","h_24461601_1280.jpg":"1280x854","h_24461601_1024.jpg":"1024x683","h_24461601_640.jpg":"640x427","h_24461601_480.jpg":"480x320","h_24461601_340.jpg":"340x227","h_24461601_220.jpg":"220x147","pp_24461601_1280.jpg":"1280x1628","pp_24461601_1024.jpg":"1024x1303","pp_24461601_640.jpg":"640x814","pp_24461601_480.jpg":"480x611","pp_24461601_340.jpg":"340x432","pp_24461601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24625063_1920.jpg":"1920x1080","k_24625063_1280.jpg":"1280x1280","k_24625063_1024.jpg":"1024x1024","k_24625063_640.jpg":"640x640","k_24625063_480.jpg":"480x480","k_24625063_340.jpg":"340x340","k_24625063_220.jpg":"220x220","o_24625063_1280.jpg":"1280x853","o_24625063_1024.jpg":"1024x682","o_24625063_640.jpg":"640x426","o_24625063_480.jpg":"480x320","o_24625063_340.jpg":"340x226","o_24625063_220.jpg":"220x146","h_24625063_1280.jpg":"1280x854","h_24625063_1024.jpg":"1024x683","h_24625063_640.jpg":"640x427","h_24625063_480.jpg":"480x320","h_24625063_340.jpg":"340x227","h_24625063_220.jpg":"220x147","pp_24625063_1280.jpg":"1280x1628","pp_24625063_1024.jpg":"1024x1303","pp_24625063_640.jpg":"640x814","pp_24625063_480.jpg":"480x611","pp_24625063_340.jpg":"340x432","pp_24625063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_24639891_1920.jpg":"1920x1080","k_24639891_1280.jpg":"1280x1280","k_24639891_1024.jpg":"1024x1024","k_24639891_640.jpg":"640x640","k_24639891_480.jpg":"480x480","k_24639891_340.jpg":"340x340","k_24639891_220.jpg":"220x220","o_24639891_1280.jpg":"1280x874","o_24639891_1024.jpg":"1024x699","o_24639891_640.jpg":"640x437","o_24639891_480.jpg":"480x327","o_24639891_340.jpg":"340x232","o_24639891_220.jpg":"220x150","h_24639891_1280.jpg":"1280x854","h_24639891_1024.jpg":"1024x683","h_24639891_640.jpg":"640x427","h_24639891_480.jpg":"480x320","h_24639891_340.jpg":"340x227","h_24639891_220.jpg":"220x147","pp_24639891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24639891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24639891_640.jpg":"640x814","pp_24639891_480.jpg":"480x611","pp_24639891_340.jpg":"340x432","pp_24639891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24645269_1920.jpg":"1920x1080","k_24645269_1280.jpg":"1280x1280","k_24645269_1024.jpg":"1024x1024","k_24645269_640.jpg":"640x640","k_24645269_480.jpg":"480x480","k_24645269_340.jpg":"340x340","k_24645269_220.jpg":"220x220","o_24645269_1280.jpg":"1280x854","o_24645269_1024.jpg":"1024x683","o_24645269_640.jpg":"640x427","o_24645269_480.jpg":"480x320","o_24645269_340.jpg":"340x227","o_24645269_220.jpg":"220x146","h_24645269_1280.jpg":"1280x854","h_24645269_1024.jpg":"1024x683","h_24645269_640.jpg":"640x427","h_24645269_480.jpg":"480x320","h_24645269_340.jpg":"340x227","h_24645269_220.jpg":"220x147","pp_24645269_1280.jpg":"1280x1628","pp_24645269_1024.jpg":"1024x1303","pp_24645269_640.jpg":"640x814","pp_24645269_480.jpg":"480x611","pp_24645269_340.jpg":"340x432","pp_24645269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24041959_1920.jpg":"1920x1080","k_24041959_1280.jpg":"1280x1280","k_24041959_1024.jpg":"1024x1024","k_24041959_640.jpg":"640x640","k_24041959_480.jpg":"480x480","k_24041959_340.jpg":"340x340","k_24041959_220.jpg":"220x220","o_24041959_1280.jpg":"1280x853","o_24041959_1024.jpg":"1024x682","o_24041959_640.jpg":"640x426","o_24041959_480.jpg":"480x320","o_24041959_340.jpg":"340x226","o_24041959_220.jpg":"220x146","h_24041959_1280.jpg":"1280x854","h_24041959_1024.jpg":"1024x683","h_24041959_640.jpg":"640x427","h_24041959_480.jpg":"480x320","h_24041959_340.jpg":"340x227","h_24041959_220.jpg":"220x147","pp_24041959_1280.jpg":"1280x1628","pp_24041959_1024.jpg":"1024x1303","pp_24041959_640.jpg":"640x814","pp_24041959_480.jpg":"480x611","pp_24041959_340.jpg":"340x432","pp_24041959_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8108711 Threads: 2 Questions: 1677224177 Slow queries: 4994999 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112393930 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca-1280029 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca-1280029?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605356 [name] => cvjećari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-03 17:26:10 [main_article_id] => 0 [alias] => cvjecari [link] => /tag/cvjecari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712162 [name] => cvjećarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 19:48:32 [main_article_id] => 0 [alias] => cvjecarice [link] => /tag/cvjecarice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 301004 [name] => Siniša Kekez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-kekez [link] => /tag/sinisa-kekez ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662753 [name] => radnička zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 13:06:52 [main_article_id] => 0 [alias] => radnicka-zanimanja [link] => /tag/radnicka-zanimanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zanimanja: Cvjećari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U krizi se cvijeće slabo kupuje, došlo je vrijeme da je ruža najljepša kad je teleća [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24461601.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunovic/Cropix [mainImageDesc] =>

Cvijeće se, srećom, može prodavati na komade, za razliku od knjiga koje se ne prodaju na arke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24461601.jpg [title] =>

Cvijeće se, srećom, može prodavati na komade, za razliku od knjiga koje se ne prodaju na arke

Paun Paunovic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24625063.jpg [title] =>

Na određene datume cvijeću se nabijaju cijene kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24639891.jpg [title] =>

Cvijeće bi trebalo saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24645269.jpg [title] =>

U socijalizmu su priliku sa cvijećem prepoznali mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun

Darko Tomaš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/19/24041959.jpg [title] =>

Novovalovac Jura Stublić u ratu je posegnuo za cvijećem u ‘Bilome cvitku‘

Ante Cizmic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošlo je već dosta vremena od Dana žena, 8. marta, kada je dodatno izoštren fokus na ženskim pravima, kao i na darivanju i prodaji cvijeća. Poslije njega manje je priče o ženskim pravima, plaćama i svemu ostalome, ali je i manja prodaja cvijeća.

Oni koji su toga dana svojim partnericama, rodbini ili prijateljicama odlučili pokloniti cvijeće primijetili su da je ono poprilično skupo. Budući da cvijeće, za razliku od energenata, svinjske lopatice i carskog mesa, nije u fokusu premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Filipovića pa cijene prolaze ispod radara. Cvijeće u nas nije proizvod od životne važnosti.

I zaista, reklo bi se da se u nas cvijeće premalo uzgaja, kupuje i poklanja. I to ne samo u odnosu na Zapad, nego i u odnosu na prijašnja vremena. Pri tome ne mora razlog biti samo njegova visoka cijena, odnosno naš prenizak standard. Riječ je i o tradiciji i kulturi darivanja.

S te strane cvjećari i cvjećarice nisu u dobrom položaju, baš kao, na primjer, ni knjižari. Kupci ili nemaju interesa ili eura, davanja su visoka, a cvijeće ima rok trajanja. Međutim, i samo cvijeće je skupo, za džep kupca i skuplje nego, recimo, gore navedena knjiga. Doduše, kod cvijeća se može kupiti jedan cvijet, a knjige se ipak ne prodaju parcijalno, na arke.

Popularni karanfil

Međutim, u vrijeme kada se Dan žena slavio masovnije ipak je bilo drugačije. Doduše, tada je najpopularniji cvijet bio karanfil, gariful. Kupovao se na komade i bukete i darivao ženama. Cvjećarima je tada bilo kao danas na Uskrs prodavačima sirnica ili trgovcima petardi pred novu godinu, eksplozija utrška. Toga se dana svaka drugarica vraćala kući sa cvijećem, popularnije s buketima, ali je i najnepopularnijima bio zagarantiran cvjetni minimum, barem s posla, ako ne kod kuće. U minimalizmu interijera i ukusa danas je u nekim domovima nemoguće pronaći ne samo cvijeće, nego ni vazu. Garifuli i drugo cvijeće nosili su se tada i u zapučku sakoa, a danas ne da nema cvijeća, nego nema ni zapučka.

---

image

Cvijeće bi trebalo saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene

Vojko Bašić/Cropix
---

Doduše, cvjećari su tada imali konkurenciju u državnim firmama koje su ga masovno uzgajale, ali priliku s cvijećem prepoznali su mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun, što su poslije pretvorili u milijarde. Neki su se bogatili na staklenicima i plastenicima kao danas na apartmanima. Tada se barem dosta toga proizvodilo, a sada nam dolazi iz uvoza.

Cvijeće je bilo prisutno u našoj tradiciji i onda kada ga se nije moglo priuštiti. O njemu se pjevalo “Cviće moje, i ja bi te brala”, “Tulipan, jorgovan, to su cvita dva”, a i sirotinja je isticala svoje đirane na prozorima ili oleandre pred kućama, granu jorgovana ili stablo ruže, dok se sada i u vrtovima “urbanih vila” sade kupus, raštika i kapula. Da se po parkovima i vrtovima ne sadi cvijeće zbog turista, sve bi bilo i puno gore.

---

image

U socijalizmu su priliku sa cvijećem prepoznali mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun

Darko Tomaš/Cropix
---

Prije su i djeca pjevala “Nabrali smo kiticu najljepšega cvijeća, dat’ ćemo ga majčici, nek je prati sreća” i skupljali ljubičice i jaglace, vjesnike proljeća. Danas bi to bilo kažnjivo, a umjesto cvijeća beru se šparoge koje bi mnogi dobili radije nego orhideje, a umjesto “obične” ruže radije bi onu teleću. Mnogima ljepše mirišu tripice nego zumbuli. Tako smo u ovo gladno doba umjesto dana cvijeća dobili dan kruha.

Kad smo već kod djece i pjevanja, najmlađi su sretno i cvjetno pjevali: “Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela”, ili “Druže Tito, naše rosno cvijeće, cijeli narod za tobom se kreće”. Inače su revolucija i NOB bili obilježeni cvijećem pa se cvjetno išlo i u ustanak: “Listaj goro, cvjetaj cvijeće, Crna Gora u boj kreće”. Ratne pobjednike, partizane, antifašiste, posipali su čime drugime nego cvijećem. I poslije je Praznik rada, Prvi maja, također bio pun karanfila i cvijeća, najčešće crvenoga kao simbola stradanja. Da li se zbog otklona od te revolucionarne, socijalističke i ratne tradicije, a ne bi čudilo da jest, dolazi do radikalne promjene odnosa prema cvijeću. Iako se u to prevratno, nacionalno i demokratsko doba često citirala Maova izreka “Neka cvjeta stotinu cvjetova”.

Humanitarni ljiljani

Zanimljivo, cvijet je označio prijelaz iz jednog sustava u drugi, naravno u pjesmi “Ruža Hrvatska” Jasenka Houre, a novovalovac Jura Stublić koju godinu kasnije u ratu posegnuo je opet za cvijećem u “Bilome cvitku”, kao vezom sa starim vremenima. Kada se gleda unatrag, i preuređenje zagrebačkog Cvjetnog trga bilo je jasan znak promjene uloge cvijeća u našim životima. Kad topovi i tajkuni grme, cvijeće ne raste. Cvijeće nisu uspjele vratiti u modu ni popularne pjesme poput “Odnesi joj ruže bijele” Pere Panjkovića.

Iako se povremeno vide mimoze i humanitarni ljiljani, reklo bi se da je cvijeća nikad manje nego danas. Osim što za cvjećare Dan žena jest dobar, ali ne kao što je bio, dodatni udar bio je običaj začet u osamdesetima da se umjesto cvijeća na dan pokopa daje novac u korist crkve ili raznih udruga koje se bore protiv zloćudnih bolesti. A pogrebi i vjenčanja jedni su od udarnih datuma cvjećarskog posla, prilike kad se najmanje gleda u takujin.

---

image

Novovalovac Jura Stublić u ratu je posegnuo za cvijećem u ‘Bilome cvitku‘

Ante Cizmic/Cropix
---

Dan mrtvih za cvjećare ostao je jak datum, a nove prilike za zaradu dobili su na Sv. Valentina, s Danom zaljubljenih, kao i dodatnim Majčinim danom u svibnju. I božićna zvijezda je cvijet koji je bio nepoznat u socijalizmu, a sada lijepo dekorira stol i cvjećarski budžet. Srećom za cvjećare, postoje još praznici cvijeća, kao i ljudi koji ga vole.

Reklo bi se da se i cvjećarstvo, kao i puno toga drugoga, umjesto proizvodnji okrenulo uvozu. Iz inozemstva stiže obilje uzgojenog cvijeća, baš kao i povrća, ili mesa i jaja. Sve češće se cvijeće kupuje u velikim trgovačkim centrima, po povoljnijim cijenama, dok prodavači u radnjama ili na grobljima nabijaju cijene, sa željom da od tih dana prežive mjesece, ako ne i godinu.

Imali bi i cvjećari razloga za opravdavanje poskupljenja, od rasta troškova energenata za grijanje plastenika, skok cijena umjetnoga gnojiva, problem pronalaska radne snage jer ne čudi da malo tko želi provoditi sate nagnut nad nasadima. A kako je zapisao Krleža, ni med cvetjem ni pravice, neke dopadnu cvjetovi, druge trnovi i uvelo lišće.

---

image

Na određene datume cvijeću se nabijaju cijene kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive

Tonći Plazibat/Cropix
---

Cvjećarski posao nije lak. Osim rada u vrtu, smisla za sadnju, gnojenje, zalijevanje i rezidbu, cvjećarke i cvjećari moraju imati smisla za lijepo, kao i talent za zamatanje i ukrašavanje. Moraju imati razvijen osjet mirisa i vida, ali i manualne vještine jer je riječ o pipavoj materiji. Uz sve to moraju biti komunikativni, ljubazni, vješti u konverzaciji, te inteligentni i sposobni da opstanu. Kada se sve to zna, ne čudi da ih nema toliko puno. Jer kada dođu krize, a one, reklo bi se, kod nas nikada i ne odlaze, kupci će se među prvima odreći cvijeća. Užitak za oči i nosnice pada u drugi plan pred potrebama želuca.

Baudelaire, Matoš, Šenoa

Cvijeće je postalo prefino i preskupo za naš način života, pa i prije ove šačice eura i centi koju dobivamo. Otprilike kao knjige, čiju vezu s cvijećem pokazuje i jedan od najpoznatijih naslova svih vremena, omiljena knjiga pape Frane, zbirka pjesama Charlesa Baudelairea “Cvijeće zla”. Mi ne možemo ne spomenuti “Cvijet s raskršća” A.G. Matoša ili “Karanfil s pjesnikova groba” Augusta Šenoe.

Daleko od toga da je oko nas sve cvijeće, ali bilo bi nam ljepše da je više cvijeća i cvjećara, baš kao i osmijeha. Zato bi trebalo cvijeće saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene, a ne da se na određene dane nabijaju kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive.

Nastavi li se ovako, možda ćemo morati, po uzoru na parkove domaćih životinja, napraviti i cvjetne parkove da se djeca tu imaju priliku upoznati s vrstama cvijeća. A to ne bi bilo lijepo, zar ne?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunovic/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Vojko Bašić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Ante Cizmic/Cropix
Paun Paunovic/Cropix

Cvijeće se, srećom, može prodavati na komade, za razliku od knjiga koje se ne prodaju na arke

Tonći Plazibat/Cropix

Na određene datume cvijeću se nabijaju cijene kao da je riječ o nekretninama. Cvjećari tako režu stabljiku od koje žive

Vojko Bašić/Cropix

Cvijeće bi trebalo saditi i uzdržavati, pa i poticati, ali i prilagoditi cijene

Darko Tomaš/Cropix

U socijalizmu su priliku sa cvijećem prepoznali mnogi, pa i obitelj Ivice Todorića koja je tako stekla prvi milijun

Ante Cizmic/Cropix

Novovalovac Jura Stublić u ratu je posegnuo za cvijećem u ‘Bilome cvitku‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca-1280029 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16470449ff3e4664db19d0a35a161a52ca496b9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+krizi+se+cvije%C4%87e+slabo+kupuje%2C+do%C5%A1lo+je+vrijeme+da+je+ru%C5%BEa+najljep%C5%A1a+kad+je+tele%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca-1280029 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-krizi-se-cvijece-slabo-kupuje-doslo-je-vrijeme-da-je-ruza-najljepsa-kad-je-teleca-1280029 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zanimanja: Cvjećari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZanimanja: Cvjećari

U krizi se cvijeće slabo kupuje, došlo je vrijeme da je ruža najljepša kad je teleća

Piše Siniša Kekez
9. travnja 2023. - 19:48

Prošlo je već dosta vremena od Dana žena, 8. marta, kada je dodatno izoštren fokus na ženskim pravima, kao i na darivanju i prodaji cvijeća. Poslije njega manje je priče o ženskim pravima, plaćama i svemu ostalome, ali je i manja prodaja cvijeća.

Oni koji su toga dana svojim partnericama, rodbini ili prijateljicama odlučili pokloniti cvijeće primijetili su da je ono poprilično skupo. Budući da cvijeće, za razliku od energenata, svinjske lopatice i carskog mesa, nije u fokusu premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Filipovića pa cijene prolaze ispod radara. Cvijeće u nas nije proizvod od životne važnosti.

I zaista, reklo bi se da se u nas cvijeće premalo uzgaja, kupuje i poklanja. I to ne samo u odnosu na Zapad, nego i u odnosu na prijašnja vremena. Pri tome ne m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:15