stdClass Object ( [id] => 1302008 [title] => Strani radnici sve češće traže bolje uvjete i mijenjaju poslodavce: prednjače ‘susjedi‘, ali ni Nepalci ne zaostaju [alias] => strani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U MUP-u raste broj izdanih, ali i ukinutih dozvola za boravak i rad stranaca, a navodno je takvih ukidanja dozvola već desetak tisuća godišnje. Takvi zahtjevi MUP-u stižu od poslodavaca, ali i samih radnika. Oni često traže bolje poslove od onih za koje su dobili dozvolu, a i poslodavci koji se nisu na vrijeme organizirali i uvezli radnike, ili traže brža rješenja tako da preuzimaju strane radnike od konkurencije.

Koliko je ukinutih radnih dozvola za strance ovih pola godine pitali smo u MUP-u, i je li istina kako je lani broj ukinutih dozvola za rad državljana trećih zemalja bio 30 posto od broja izdanih, dok je ove godine taj broj došao do polovice svih izdanih dozvola? Mediji su prenijeli kako se na to na jednom gospodarskom skupu nedavno požalio državni tajnik u MUP-u Žarko Katić. Je li to jedan od razloga zbog kojih su policijske uprave zatrpane poslom oko dozvola za strance budući da osim izdavanja rješavaju i proceduru ukidanja dozvola za rad?

Dodatni angažman

Čini se da je tako jer iz MUP-a smo na pitanje o broju ukinutih dozvola u 2023. dobili odgovor da "ne raspolažu s gotovim svim statističkim podacima te bi njihova priprema zahtijevala dodatni angažman po pitanju ljudskih resursa na duži vremenski period, a koji su u ovom trenutku neophodni za rad sa strankama zbog povećanog opsega poslova."

Sve je jasnije kako strani radnici kada dođu na naše tržište rada često mijenjaju poslodavce. A niti ove ih godine nije malo.

U 2023. godini zaključno s danom 31. svibnjem izdano je 74.548 dozvola za boravak i rad, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. godine (51.787) povećanje od 44%. Lani je izdano 124.121 dozvola za boravak i rad, od toga su za novo zapošljavanje izdane 79.458 dozvole, za produljenje 27.827 te za sezonske radnike 16.836 dozvole podaci su MUP-a.

Od 74.548 dozvola za boravak i rad, izdanih do kraja svibnja ove godine najveći ih je broj u djelatnosti graditeljstva – 27.808, pa turizma i ugostiteljstva – 24.936, a onda industrije – 9.139, prometa i veza – 3.940, trgovine – 1.935 dozvola.

Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad izdano je za novo zapošljavanje 50.089, 15.309 za produljenje dozvola, te 9.150 za sezonske radnike, od toga najviše u djelatnosti turizma i ugostiteljstva (8.276).

Je li i na dubrovačkom području tako intenzivna promjena poslodavaca kada su u pitanju radnici iz trećih zemalja s radnim dozvolama, pitali smo i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Građevina i turizam

Kada su u pitanju najzastupljenije djelatnosti, graditeljstvo i turizam, dubrovačke članice HGK tu prednjače, no predsjednica HGK Dubrovnik Nikolina Trojić kaže kako se poslodavci u Komori ne žale pretjerano na to da im strani radnici prelaze kod drugih poslodavaca:

- Možda se to više odvija u zimskom periodu kada traju pregovori za novu sezonu, ali sada baš i ne. Strani radnici s dozvolama ionako ne mogu legalno prijeći kod drugoga poslodavca i odmah nastaviti raditi, jer moraju ponovo obaviti sve formalnosti za dozvole, što traje. Osim toga, radnici koji dolaze kod nas iz dalekih zemalja, Nepala, Indije, uglavnom su zaposleni ugovorom preko agencija, a one ih iznajmljuju drugim poslodavcima. Naravno, ima kvalificiranih radnika koji prelaze kod drugih poslodavaca odnosno pregovaraju bolje uvjete, a najčešće su to iz nama bližih zemalja Kosovari, Albanci, Makedonci. Pregovaraju jednako kao što to rade i domaći radnici. Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog već su voditelji grupa na gradilištu ili slično – kaže Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik.

---

image

Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik: Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog, već su voditelji grupa na gradilištu ili slično

Božo Radić/Cropix
---

- U sjevernim dijelovima Hrvatske imaju više problema sa stranim radnicima koji uđu u Hrvatsku pa onda pobjegnu prema Njemačkoj, Irskoj, Portugalu gdje su im već obitelji. Tamo borave i rade na crno, ali te zemlje također bilježe veliki nedostatak radnika pa prešutno to dozvoljavaju i ne tjeraju ih – kaže Trojić.

Svi pregovaraju

Korištenje dozvole i vize za Hrvatsku pa odlazak u neku drugu europsku zemlju nije legalan jer su privremene dokumente dobili radi posla u Hrvatskoj, a u drugoj članici EU-a mogu boraviti samo 30 dana, odnosno 90 dana u godini. Unatoč tome, strani radnici odlaze tamo gdje imaju bolje uvjete i plaću, neke poslodavci iskorištavaju pa im ne isplaćuju dogovoreno, a poslodavcima je jednostavnije preuzeti radnika od drugog poslodavca da ne prolaze duge procedure ishođenja dozvola za rad, naročito kada je riječ o državljanima zemalja za koje je potrebna viza.

Tomislav Bačić, predsjednik Strukovne grupe graditelja pri HGK Dubrovnik kaže kako je danas odnos stranih radnika prema domaćima na gradilištima oko 50 posto, a da je pregovaranje i prelazak radnika između poslodavaca, već uobičajena stvar, no rada na crno nema.

– Radnici s radnim dozvolama jednako kao i domaći radnici pokušavaju za sebe pregovarati što bolje uvjete, pa ponekad traže i previše. Ali tako je to kada je za deset firmi na raspolaganju 20 radnika. Osim toga, dosta njih radilo je na građevinama od veljače, ožujka i travanj, a već onda polako počinje potražnja za radnicima u turizmu pa onda prelaze, odu, pa se vrate s novim dozvolama. Sustav je takav da nekad i deset mjeseci čekate na dozvolu, a onda u dva mjeseca ne možete dobiti novu. Kad radnik ode oduzimamo radnu dozvolu sa zadnjom plaćom – govori Bačić. Potvrđuje kako su strani radnici iz nama najbližih zemalja Kosova, Albanije, Makedonije oni koji najčešće traže bolje uvjete.

– Ne zaostaju mnogo ni ovi iz dalekih zemalja kao što je Nepal. Ljudi se međusobno druže i razgovaraju na poslu pa gledaju gdje je kome bolje. Tako nam je nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli u Zagreb gdje su im obećali toliki novac. Kad su vidjeli da od toga nema ništa, zvali su nas ponovo mogu li se vratiti pod starim uvjetima i još da im platimo karte iz Zagreba do Dubrovnika! Oni znate, sve što zarade šalju doma, jer ovdje imaju osiguran smještaj i hranu, pa su potpuno bez novaca – kaže Bačić.

---

image

Tablica izdanih dozvola za rad stranim državljanima po policijskim upravama

Mup/
---

Najbolji građevinari - Albanci

– Najbolji radnici u građevini su svakako Albanci, oni su kvalitetni tesari, armirači. Njima je Hrvatska blizu, preko vikenda mogu otići doma, kao sad primjerice za Bajram, a radi toga ne odlaze u Njemačku jer im je predaleko i nisu sigurni u uvjete. Više Albanaca zbog blizine ide i u Grčku koja je isto EU pa ih zato nema tako mnogo kod nas – obrazlaže Bačić.

Rad za drugog poslodavca, odnosno rad suprotno izdanim dozvolama jedan je od razloga kada se dozvola može ukinuti. Dozvola za rad strancima može se ukinuti i ako su prestali uvjeti na temelju kojih je izdana dozvola, neprijavljivanje boravišta u RH u zakonskom roku, ili kada poslodavci ne ispunjavaju uvjete za dobivanje pozitivnog mišljenja HZZ-a.

Važno je znati i kako broj izdanih dozvola od strane MUP- ne mora odgovarati i broju radnika kojima su dozvole izdane jer se jednom radniku može tijekom godine izdati više dozvola.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNE DOZVOLE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => RADNE DOZVOLE 2 0 6975 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-27 12:03:34 [created_by] => 3162 [created_by_alias] => Maja Rilović Koprivec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 11:27:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-28 11:27:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3284 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Strani radnici sve češće traže bolje uvjete i mijenjaju poslodavce: prednjače 'susjedi', ali ni Nepalci ne zaostaju [metakey] => strani radnici, radne dozvole [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/27\/23526166.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/25170297.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/27\/24513309.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Mup\/","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u201dNedavno cijela jedna grupa iz Nepala tra\u017eila\u00a0duplo ve\u0107u pla\u0107u koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradili\u0161ta oti\u0161li gdje su im obe\u0107ali toliki novac...\u201d (ILUSTRACIJA)<\/p>","

Tablica izdanih dozvola za rad stranim dr\u017eavljanima po policijskim upravama<\/p>","

Nikolina Troji\u0107, predsjednica HGK Dubrovnik:\u00a0Oni radnici koji su stru\u010dniji, pa \u010dak i ako samo natucaju nekoliko rije\u010di engleskog, ve\u0107 su voditelji grupa na gradili\u0161tu ili sli\u010dno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23526166_1920.jpg":"1920x1080","k_23526166_1280.jpg":"1280x1280","k_23526166_1024.jpg":"1024x1024","k_23526166_640.jpg":"640x640","k_23526166_480.jpg":"480x480","k_23526166_340.jpg":"340x340","k_23526166_220.jpg":"220x220","o_23526166_1280.jpg":"1280x853","o_23526166_1024.jpg":"1024x682","o_23526166_640.jpg":"640x426","o_23526166_480.jpg":"480x320","o_23526166_340.jpg":"340x226","o_23526166_220.jpg":"220x146","h_23526166_1280.jpg":"1280x854","h_23526166_1024.jpg":"1024x683","h_23526166_640.jpg":"640x427","h_23526166_480.jpg":"480x320","h_23526166_340.jpg":"340x227","h_23526166_220.jpg":"220x147","pp_23526166_1280.jpg":"1280x1628","pp_23526166_1024.jpg":"1024x1303","pp_23526166_640.jpg":"640x814","pp_23526166_480.jpg":"480x611","pp_23526166_340.jpg":"340x432","pp_23526166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"604x502","hd_25170297_1920.jpg":"1920x1080","k_25170297_1280.jpg":"1280x1280","k_25170297_1024.jpg":"1024x1024","k_25170297_640.jpg":"640x640","k_25170297_480.jpg":"480x480","k_25170297_340.jpg":"340x340","k_25170297_220.jpg":"220x220","o_25170297_1280.jpg":"1280x1063","o_25170297_1024.jpg":"1024x851","o_25170297_640.jpg":"640x531","o_25170297_480.jpg":"480x398","o_25170297_340.jpg":"340x282","o_25170297_220.jpg":"220x182","h_25170297_1280.jpg":"1280x854","h_25170297_1024.jpg":"1024x683","h_25170297_640.jpg":"640x427","h_25170297_480.jpg":"480x320","h_25170297_340.jpg":"340x227","h_25170297_220.jpg":"220x147","pp_25170297_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170297_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170297_640.jpg":"640x814","pp_25170297_480.jpg":"480x611","pp_25170297_340.jpg":"340x432","pp_25170297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24513309_1920.jpg":"1920x1080","k_24513309_1280.jpg":"1280x1280","k_24513309_1024.jpg":"1024x1024","k_24513309_640.jpg":"640x640","k_24513309_480.jpg":"480x480","k_24513309_340.jpg":"340x340","k_24513309_220.jpg":"220x220","o_24513309_1280.jpg":"1280x853","o_24513309_1024.jpg":"1024x682","o_24513309_640.jpg":"640x426","o_24513309_480.jpg":"480x320","o_24513309_340.jpg":"340x226","o_24513309_220.jpg":"220x146","h_24513309_1280.jpg":"1280x854","h_24513309_1024.jpg":"1024x683","h_24513309_640.jpg":"640x427","h_24513309_480.jpg":"480x320","h_24513309_340.jpg":"340x227","h_24513309_220.jpg":"220x147","pp_24513309_1280.jpg":"1280x1628","pp_24513309_1024.jpg":"1024x1303","pp_24513309_640.jpg":"640x814","pp_24513309_480.jpg":"480x611","pp_24513309_340.jpg":"340x432","pp_24513309_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7826056 Threads: 2 Questions: 1640602307 Slow queries: 4877066 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111514551 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/strani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju-1302008 [printLink] => /vijesti/hrvatska/strani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju-1302008?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358171 [name] => strani radnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strani-radnici [link] => /tag/strani-radnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 393599 [name] => radne dozvole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radne-dozvole [link] => /tag/radne-dozvole ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNE DOZVOLE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strani radnici sve češće traže bolje uvjete i mijenjaju poslodavce: prednjače ‘susjedi‘, ali ni Nepalci ne zaostaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3162 [name] => Maja Rilović Koprivec [username] => maja-rilovi-koprivec [email] => maja-rilovi-koprivec@sd.hr [password] => $2y$10$CHbdIi4Ul.6i0R6bxywyzODC/SDTUccibMSU0wovryJdcAfGtLWaS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/maja-rilovic-koprivec-3162 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1680 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d452c6bbe10568440a92942d1e667cc5?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/23526166.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Cropix [mainImageDesc] =>

”Nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli gdje su im obećali toliki novac...” (ILUSTRACIJA)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/23526166.jpg [title] =>

”Nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli gdje su im obećali toliki novac...” (ILUSTRACIJA)

Željko Hajdinjak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/25170297.jpg [title] =>

Tablica izdanih dozvola za rad stranim državljanima po policijskim upravama

Mup/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/27/24513309.jpg [title] =>

Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik: Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog, već su voditelji grupa na gradilištu ili slično

Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U MUP-u raste broj izdanih, ali i ukinutih dozvola za boravak i rad stranaca, a navodno je takvih ukidanja dozvola već desetak tisuća godišnje. Takvi zahtjevi MUP-u stižu od poslodavaca, ali i samih radnika. Oni često traže bolje poslove od onih za koje su dobili dozvolu, a i poslodavci koji se nisu na vrijeme organizirali i uvezli radnike, ili traže brža rješenja tako da preuzimaju strane radnike od konkurencije.

Koliko je ukinutih radnih dozvola za strance ovih pola godine pitali smo u MUP-u, i je li istina kako je lani broj ukinutih dozvola za rad državljana trećih zemalja bio 30 posto od broja izdanih, dok je ove godine taj broj došao do polovice svih izdanih dozvola? Mediji su prenijeli kako se na to na jednom gospodarskom skupu nedavno požalio državni tajnik u MUP-u Žarko Katić. Je li to jedan od razloga zbog kojih su policijske uprave zatrpane poslom oko dozvola za strance budući da osim izdavanja rješavaju i proceduru ukidanja dozvola za rad?

Dodatni angažman

Čini se da je tako jer iz MUP-a smo na pitanje o broju ukinutih dozvola u 2023. dobili odgovor da "ne raspolažu s gotovim svim statističkim podacima te bi njihova priprema zahtijevala dodatni angažman po pitanju ljudskih resursa na duži vremenski period, a koji su u ovom trenutku neophodni za rad sa strankama zbog povećanog opsega poslova."

Sve je jasnije kako strani radnici kada dođu na naše tržište rada često mijenjaju poslodavce. A niti ove ih godine nije malo.

U 2023. godini zaključno s danom 31. svibnjem izdano je 74.548 dozvola za boravak i rad, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. godine (51.787) povećanje od 44%. Lani je izdano 124.121 dozvola za boravak i rad, od toga su za novo zapošljavanje izdane 79.458 dozvole, za produljenje 27.827 te za sezonske radnike 16.836 dozvole podaci su MUP-a.

Od 74.548 dozvola za boravak i rad, izdanih do kraja svibnja ove godine najveći ih je broj u djelatnosti graditeljstva – 27.808, pa turizma i ugostiteljstva – 24.936, a onda industrije – 9.139, prometa i veza – 3.940, trgovine – 1.935 dozvola.

Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad izdano je za novo zapošljavanje 50.089, 15.309 za produljenje dozvola, te 9.150 za sezonske radnike, od toga najviše u djelatnosti turizma i ugostiteljstva (8.276).

Je li i na dubrovačkom području tako intenzivna promjena poslodavaca kada su u pitanju radnici iz trećih zemalja s radnim dozvolama, pitali smo i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Građevina i turizam

Kada su u pitanju najzastupljenije djelatnosti, graditeljstvo i turizam, dubrovačke članice HGK tu prednjače, no predsjednica HGK Dubrovnik Nikolina Trojić kaže kako se poslodavci u Komori ne žale pretjerano na to da im strani radnici prelaze kod drugih poslodavaca:

- Možda se to više odvija u zimskom periodu kada traju pregovori za novu sezonu, ali sada baš i ne. Strani radnici s dozvolama ionako ne mogu legalno prijeći kod drugoga poslodavca i odmah nastaviti raditi, jer moraju ponovo obaviti sve formalnosti za dozvole, što traje. Osim toga, radnici koji dolaze kod nas iz dalekih zemalja, Nepala, Indije, uglavnom su zaposleni ugovorom preko agencija, a one ih iznajmljuju drugim poslodavcima. Naravno, ima kvalificiranih radnika koji prelaze kod drugih poslodavaca odnosno pregovaraju bolje uvjete, a najčešće su to iz nama bližih zemalja Kosovari, Albanci, Makedonci. Pregovaraju jednako kao što to rade i domaći radnici. Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog već su voditelji grupa na gradilištu ili slično – kaže Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik.

---

image

Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik: Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog, već su voditelji grupa na gradilištu ili slično

Božo Radić/Cropix
---

- U sjevernim dijelovima Hrvatske imaju više problema sa stranim radnicima koji uđu u Hrvatsku pa onda pobjegnu prema Njemačkoj, Irskoj, Portugalu gdje su im već obitelji. Tamo borave i rade na crno, ali te zemlje također bilježe veliki nedostatak radnika pa prešutno to dozvoljavaju i ne tjeraju ih – kaže Trojić.

Svi pregovaraju

Korištenje dozvole i vize za Hrvatsku pa odlazak u neku drugu europsku zemlju nije legalan jer su privremene dokumente dobili radi posla u Hrvatskoj, a u drugoj članici EU-a mogu boraviti samo 30 dana, odnosno 90 dana u godini. Unatoč tome, strani radnici odlaze tamo gdje imaju bolje uvjete i plaću, neke poslodavci iskorištavaju pa im ne isplaćuju dogovoreno, a poslodavcima je jednostavnije preuzeti radnika od drugog poslodavca da ne prolaze duge procedure ishođenja dozvola za rad, naročito kada je riječ o državljanima zemalja za koje je potrebna viza.

Tomislav Bačić, predsjednik Strukovne grupe graditelja pri HGK Dubrovnik kaže kako je danas odnos stranih radnika prema domaćima na gradilištima oko 50 posto, a da je pregovaranje i prelazak radnika između poslodavaca, već uobičajena stvar, no rada na crno nema.

– Radnici s radnim dozvolama jednako kao i domaći radnici pokušavaju za sebe pregovarati što bolje uvjete, pa ponekad traže i previše. Ali tako je to kada je za deset firmi na raspolaganju 20 radnika. Osim toga, dosta njih radilo je na građevinama od veljače, ožujka i travanj, a već onda polako počinje potražnja za radnicima u turizmu pa onda prelaze, odu, pa se vrate s novim dozvolama. Sustav je takav da nekad i deset mjeseci čekate na dozvolu, a onda u dva mjeseca ne možete dobiti novu. Kad radnik ode oduzimamo radnu dozvolu sa zadnjom plaćom – govori Bačić. Potvrđuje kako su strani radnici iz nama najbližih zemalja Kosova, Albanije, Makedonije oni koji najčešće traže bolje uvjete.

– Ne zaostaju mnogo ni ovi iz dalekih zemalja kao što je Nepal. Ljudi se međusobno druže i razgovaraju na poslu pa gledaju gdje je kome bolje. Tako nam je nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli u Zagreb gdje su im obećali toliki novac. Kad su vidjeli da od toga nema ništa, zvali su nas ponovo mogu li se vratiti pod starim uvjetima i još da im platimo karte iz Zagreba do Dubrovnika! Oni znate, sve što zarade šalju doma, jer ovdje imaju osiguran smještaj i hranu, pa su potpuno bez novaca – kaže Bačić.

---

image

Tablica izdanih dozvola za rad stranim državljanima po policijskim upravama

Mup/
---

Najbolji građevinari - Albanci

– Najbolji radnici u građevini su svakako Albanci, oni su kvalitetni tesari, armirači. Njima je Hrvatska blizu, preko vikenda mogu otići doma, kao sad primjerice za Bajram, a radi toga ne odlaze u Njemačku jer im je predaleko i nisu sigurni u uvjete. Više Albanaca zbog blizine ide i u Grčku koja je isto EU pa ih zato nema tako mnogo kod nas – obrazlaže Bačić.

Rad za drugog poslodavca, odnosno rad suprotno izdanim dozvolama jedan je od razloga kada se dozvola može ukinuti. Dozvola za rad strancima može se ukinuti i ako su prestali uvjeti na temelju kojih je izdana dozvola, neprijavljivanje boravišta u RH u zakonskom roku, ili kada poslodavci ne ispunjavaju uvjete za dobivanje pozitivnog mišljenja HZZ-a.

Važno je znati i kako broj izdanih dozvola od strane MUP- ne mora odgovarati i broju radnika kojima su dozvole izdane jer se jednom radniku može tijekom godine izdati više dozvola.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Cropix Mup/ Božo Radić/Cropix
Željko Hajdinjak/Cropix

”Nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli gdje su im obećali toliki novac...” (ILUSTRACIJA)

Mup/

Tablica izdanih dozvola za rad stranim državljanima po policijskim upravama

Božo Radić/Cropix

Nikolina Trojić, predsjednica HGK Dubrovnik: Oni radnici koji su stručniji, pa čak i ako samo natucaju nekoliko riječi engleskog, već su voditelji grupa na gradilištu ili slično

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/strani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju-1302008 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ae409934310faee09bb4ef8ac7f4c08e3dc8e756 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strani+radnici+sve+%C4%8De%C5%A1%C4%87e+tra%C5%BEe+bolje+uvjete+i+mijenjaju+poslodavce%3A+prednja%C4%8De+%E2%80%98susjedi%E2%80%98%2C+ali+ni+Nepalci+ne+zaostaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju-1302008 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstrani-radnici-sve-cesce-traze-bolje-uvjete-i-mijenjaju-poslodavce-prednjace-susjedi-ali-ni-nepalci-ne-zaostaju-1302008 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNE DOZVOLE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaRADNE DOZVOLE

Strani radnici sve češće traže bolje uvjete i mijenjaju poslodavce: prednjače ‘susjedi‘, ali ni Nepalci ne zaostaju

Piše Maja Rilović Koprivec
28. lipnja 2023. - 13:27
”Nedavno cijela jedna grupa iz Nepala tražila duplo veću plaću koju im nismo mogli dati, pa su zajedno s gradilišta otišli gdje su im obećali toliki novac...” (ILUSTRACIJA)Željko Hajdinjak/Cropix

U MUP-u raste broj izdanih, ali i ukinutih dozvola za boravak i rad stranaca, a navodno je takvih ukidanja dozvola već desetak tisuća godišnje. Takvi zahtjevi MUP-u stižu od poslodavaca, ali i samih radnika. Oni često traže bolje poslove od onih za koje su dobili dozvolu, a i poslodavci koji se nisu na vrijeme organizirali i uvezli radnike, ili traže brža rješenja tako da preuzimaju strane radnike od konkurencije.

Koliko je ukinutih radnih dozvola za strance ovih pola godine pitali smo u MUP-u, i je li istina kako je lani broj ukinutih dozvola za rad državljana trećih zemalja bio 30 posto od broja izdanih, dok je ove godine taj broj došao do polovice svih izdanih dozvola? Mediji su prenijeli kako se na to na jednom gospodarskom skupu nedavno požalio državni tajnik u MUP-u Žarko ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:44