stdClass Object ( [id] => 1117755 [title] => Stoljećima nije bilo svečanosti bez licitarskog srca i konavoskog veza [alias] => stoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Licitarsko srce kupuje se za vrijeme vjerskih blagdana, proštenja i misnih slavlja u kontinentalnoj Hrvatskoj, a vezenje konavoskoga veza bila je rabota svih djevojaka do udaje na samom jugu Lijepe naše

Iako ih izrađuju diljem srednje Europe, licitar je postao autohtoni hrvatski suvenir, a od 2010. godine tradicija izrade licitara upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Ovi ljupki, šareni kolačići od slatkog tijesta izrađuju se u Austriji i Njemačkoj i nazivaju ih Lebkuchen. U Češkoj im je ime pernik, u Slovačkoj medovnik, u Sloveniji su medenjaki, a kod nas je ostao naziv licitari, nastao od njemačkog izraza Lebzelter.

---

image
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Licitari su se počeli izrađivati još u srednjem vijeku, naročito u 16. i 17. stoljeću, uglavnom u europskim samostanima kad su kolače oblikovali pomoću drvenih kalupa. U alpskom području Europe, izrada kićenih kolačića s vremenom prerasta u obrt, a širi se i u druga europska područja, pa tako i u hrvatske, naročito panonske krajeve. Obrt licitara, ili medičara, razvija se u Zagrebu, Karlovcu, Koprivnici, Samoboru... Majstori zanata rade različite proizvode od tijesta s medom i medovom rakijom koji osvajaju sve slojeve društva, od puka do plemića.

Hrvatski licitari su tijekom stoljeća ili dva poprimili neka svojstvena obilježja ukrašavanja ovisno o kraju gdje se izrađuju, a najviše u sjevernoj i nizinskoj Hrvatskoj.

Još prije pedesetak godina mogli su se kupiti uglavnom na bancima za vrijeme vjerskih blagdana, proštenja, misnih slavlja, kad se puk okupljao uz crkvenu proslavu ili procesiju. U Slavoniji se proštenja nazivaju kirvaj ili kirbaj, a svečanosti i veselju pridonose i licitari.

Danas je situacija puno povoljnija za ove majstore starog zanata jer su licitarski proizvodi, kako smo već kazali, postali hrvatski suvenir, pa se mogu nabaviti i u suvenirnicama, neposredno kod obrtnika, a često su licitari dio poslovnih i inih darivanja za Božić ili Uskrs. I gotovo da su postali pravi hit posljednjih godina kod ukrašavanja božićnih jela. Nekad su se licitarska srca darivala kao znak ljubavi, a danas to neki čine za "moderniji praznik" poput Valentinova. A iskazivanje ljubavi darivanjem licitarskog srca ovjekovječeno je i u glasovitom baletu u tri slike "Licitarsko srce", koji je 1924. na vlastiti libreto skladao Krešimir Baranović, a djelo se izvodilo na pozornicama diljem svijeta.

Naši medenjaci

U Hrvatskoj danas ima nekoliko starih licitarskih obrta, gdje uglavnom nasljednici u trećem, četvrtom i petom koljenu nastoje očuvati tradiciju unatoč svim izazovima koji im se priječe u današnjim poslovnim uvjetima.

---

image
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Na stranicama Slobodne Dalmacije ugostili smo "Medičarnu Špičko", a vlasnik Mihael Špičko tom nam je prigodom kazao: "Imamo osjećaj odgovornosti da tradiciju trebamo čuvati pa dio proizvodnje zbog koje imamo tu povelju nastojimo takvom i ostaviti. Na primjer, naši medenjaci – svaki komad je ručno štehan ili rezan, pa se "šule", licitarski bomboni, još uvijek rade tako da se svaki komad reže škarama u taj specifični oblik jastučića itd... Kreativnosti nema kraja, od licitara, ukrašavanja, oblika, svijeća i ukrašavanja, vjenčića, poklon-paketa... Ovo je jedan kreativan obrt iza kojeg, osim kreativnosti, stoji i puno rada i znanja.

Mihael, iz treće generacije medičara u Špičkovih, objasnio je kako sve počinje:

– Primjerice, licitar kreće od tijesta, valjanja, rezanja, pečenja, pa se buše rupice i napeljava se konac. Onda se svaki komad boji pojedinačno, zatim slijedi ukrašavanje i pakiranje... Ukrašavanje je, pak, umjetnost za sebe. Ovo je jedan kratki dio bez nekih međukoraka. Svaki naš proizvod ima mnogo faza i svaka od njih traje jer nema prečaca za kvalitetan proizvod.

I tako nastaju licitari u obliku srca, konja, bebe, potkove, vjenčića, konjića, gljive, anđela... a s vremenom je asortiman oblika sve bogatiji pa za vrijeme uskrsnih blagdana od licitara se izrađuju i patkice i ostali simboli toga blagdana. A pravo umijeće je vidljivo i kod ukrašavanja. Svaki od hrvatskih medičara ima neki svoj "pečat", svoj stil po kojem ga već možemo i prepoznati ako pažljivije pratimo njegov rad. A čini se kako ćemo ih pratiti sve češće jer su sada licitari suvenir kojem ne mogu odoljeti ni domaći, ni gosti.

Konavoski vez

Ono što je na sjeverozapadu Hrvatske licitarsko srce, za jug je konavoski vez. I jedno nas i drugo čini prepoznatljivima u svijetu.

Ono što povezuje sve Konavoke zasigurno je umijeće izrade konavoske utkanice, dobro poznate pod nazivom konavoski vez. Uvriježen je u Konavlima više od dvjesto godina. U muzejima u Hrvatskoj i svijetu, kao i u privatnim zbirkama, koliko znamo, ne postoje primjerci starijih poprsnica od onih iz 19. stoljeća, međutim, na grafikama umjetnika, u putopisima, arhivskim spisima i spominjanjima u književnim djelima, vezena košulja nije nepoznata stvar.

---

image
---

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić napominje kako je u Konavlima vezenje konavoskoga veza bila rabota svih djevojaka do udaje. Vezovi su dio ruha, dote, odnosno prćije, koja je u predindustrijskom vremenu bila u cijelosti vlastiti ručni rad. Lokalni trgovci s vremenom su nabavljali materijale potrebne za odijevanje, ali je vezeni dio ostao osobni predmet svake vezilje. Počinjalo se u ranom djetinjstvu, ostacima svile, vunice ili travom po nekom lošem postavu, a kad bi se svladalo tehniku, počinjalo se s vezovima koji će se nositi. Djevojčice su vezle na paši, učile od starijih, a donosile kući izvezene dijelove u izvještaj majci, teti ili kojoj drugoj ženi koja je pratila da se ruho priprema. Do udaje bi zgotovile čak do četrdesetak vezova, ovisno o okolnostima, za sve svoje prilike. Poprsnice za svaki dan, i kad su mlade i za starost, one za misne prilike, posjete i odlaske u grad te one vrlo svečane za krštenja, vjenčanja, svečanosti; najsvečanije svakako za vlastito vjenčanje, a tako i za ukop.

Poznato nam je da su od početka 19. stoljeća žene vezle poprsnice i orukavlja odvojeno od tkiva košulje te su ih kao samostalne predmete prišivale uz košulje, no nije oduvijek bilo tako. Vez je prvotno bio dio tkiva odijela, a u 18. stoljeću najvjerojatnije kao vezeno opleće koje se prišivalo uz donji dio košulje. Kako se vez odvojio od košulje, brojnim se primjercima moglo iskazivati stupnjevanje svečanosti ili korotnosti neke prilike. Inačice pojedinih uzoraka množile su se, a zajedno su rezultirale u tristotinjak različitih uzoraka koji se koriste u utkanicama konavoskoga veza.

Konavoskim vezom danas, pojašnjava ravnateljica Rusković Radonić, nazivamo sve što se veze iz palete uzoraka utkanica koje su se razvile u poprsnicama i orukavljima u Konavlima. Pa tako, osim u ruhu nevjesta, konavoski se vez u 20. stoljeću našao na velikom broju primjeraka crkvenog ruha, upotrebnih predmeta, kao dekoracija odijela i pokućstva, ne samo u Konavlima, već i u Dubrovniku, a i dalje.

Konavoski vez u ljeto 2015. Ministarstvo kulture zaštitilo je kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro. Time je zaštićena i njegova budućnost jer će se, po strogim pravilima, provoditi mjere očuvanja, od prenošenja znanja, edukacije u smislu umijeća, kao i istraživanja i širenja znanja o tom umijeću ručnog rada.

---

image
Niko Hazdovac
---

Kako bi izvele određeni uzorak veza, djevojke su s naličja odbrojavale niti postava preko i ispod kojeg se provlači konac te na taj način tvori uzorak. Rad s naličja omogućio je iznimno uredni izgled veza s lica. Na naličju se odbrojavalo parne i neparne zabotke te se izmetalo vezeninu po postavu. Otuda i izmet kao riječ za navezeno polje. Bogatstvo konavoskoga veza u svojim uzorcima i pravilima koje smo naslijedili priča je puno veća od lokalne. U sačuvanim pabircima velike nematerijalne baštine naših predaka ostala je snažna poveznica sa znanjima i vjerovanjima svjetova koji su živjeli u skladu s vlastitim okolišem i koji su, dohvaćajući ga drugim osjetilima, bilježili svoju svjesnost na način koji mi danas tumačimo uglavnom estetski. U međuvremenu, u blago konavoskoga veza upisala se i lokalna konavoska priča veza, uzgoja svile i ženske snage kao najsnažnije sidro u lokalnom identitetu.

Važan je broj zubaca

Dakle, konavoski su vezovi i dio tkiva nošnje, ali su se, pretpostavljamo tijekom 18. stoljeća, odvojili od svojih košulja i postali zasebni predmeti koji se pristavljaju/prišivaju uz tkivo košulje. Od svog odvajanja izrađuju se kao samostalne ispunjene vezenine sa svojim strogim zakonitostima. Poprsnice i rukave razlikujemo prema vrstama otvorenosti, dijelimo ih na otvorene i zatvorene vezove. Međutim, njihov pravi naziv ovisi o vrsti takozvanog izmeta kolača i rukava. Taj je dio glavni dio veza u kojemu je osnovni motiv i prema njemu se dodjeljuje ime vezu. Da pojasnimo, riječ izmet/izmetati je arhaizam koji se koristio prilikom radnji izvezivanja postava, utkivanja postava vezom i nalazimo ga u rječnicima 19. stoljeća. U to vrijeme sve što je bilo izvezeno bilo je izmetnuto, a kasnije je naziv zadržan samo za dijelove veza osnovnom bojom kojom se definira osnovna struktura. Ispunjanja i dodatci druge boje nisu se smatrali izmetnutima. Danas nam riječ izmet govori da je riječ o vrsti kolača na vezu ili vrsti motiva iznad prutaca na vezu rukava.

Izmet poprsnice može biti veliki i mali, ovisno o broju različitih elemenata u motivu zaveze, a ne o veličini samog kolača. Vidjeli smo da na sitnijem postavu kolači imaju veliki broj elemenata u zavezi, a kolači vezeni na širem postavu broje manji broj motiva. Vanjska veličina poprsnice bila bi ista, a sadržaj kolača znatno bi se razlikovao. Razlika nije samo bila u motivima u ošvi zaveze, već i u broju okolišaka u kolaču, broju zubaca u provodima i okolišku te broju motiva u ošvi ili ogrovu. Sitniji postav znači bogatiji i vrjedniji vez, a za bogati, sitni vez trebalo je i puno dulje sjediti i vesti ga. Stoga ne čudi da su radni vezovi bili rađeni na debljem postavu, a oni svečani bili su sitniji. Za sitne vezove trebala je i sitna nit, stoga je za cijelo svečano ruho valjalo proizvoditi svileni konac. Danas tome svjedoče primjerci iz muzeja koji su rađeni vunenom niti, a redom su vezovi prstića za svaki dan i brojne svečane svilene skadarice koje se čuvaju u muzejskoj zbirci.

Finoća izrade

Ako se motivi na vezu realiziraju bez da se ostavlja prazni prostor postava, dakle da se ne vidi bijelo, riječ je o zatvorenicama. Zatvorenice nose starije žene i koriste se u korotama, a najčešće se koristi motiv kuke. Ako je vez djelomično popunjen, riječ je i poluzatvorenici koja nije vezana uz korotu koliko uz ozbiljnost, to jest dob žene. Djelomično ispunjeni vezovi daju informaciju o ženinoj dobi, za koju bi najčešća prekretnica bio trenutak udaje. Poluzatvorenica ima i svečanih i radnih vezova, a primjerci misnog ruha spadaju možda u najotmjenije konavoske vezenine.

Kuke, prstići, dugarele i drugi različiti vezovi tako mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Koliko su svečani, odredit će njihova finoća izrade, a i izbor ošve na vezu.

Kako znamo koja je ošva prikladna uz koje kolače i koju namjenu veza? Jednostavno, ošve se dijele na tri glavne skupine, a to su ošve neupored, ošve zubačke i ošve gusjenačke. Dok se ušve neupored koriste za ogrove i jednostavne ošve, ove zubačke i gusjenačke imaju snažnu upotrebnu vrijednost. Zubačke su ošve, od najmanjih za ogrove do najvećih za vez, sve redom svečane, djevojačke ošve. Ne mogu se ispunjati, pa je njihova upotreba uvijek rezervirana za vesele životne prilike. Krase misno i svečano ruho, a ponekad i radne vezove djevojaka iz boljih kuća. Mogu se vesti uz sve male izmete, ponekad uz velike izmete, naročito na primjercima iz 19. stoljeća, kao i uz bolje jednostavne zaveze. Uz kuke ih nalazimo rijetko, jedino ako je riječ o kakvoj bogatoj poluzatvorenici. Njihovi zabotci su u cijelosti sastavljeni od neparnih dužina zabotaka; 1 – 3 – 5 i njihovom kombinacijom rađaju se brojni motivi: na stopice, vučje oči, na kokotiće, na čampeti, na češjiće, na grablje, na cvijetke i na vještice.

---

image
---

---

Resi i crkveno ruho

Ogrov veza je najmanja ošvica koja je svojom dužinom usklađena s ošvom na vezu. One su obje vidljive i pod modrinom pa je njihova informacija ujednačena. Djevojke su, vezući svoje vezove, znale što se veze uz što, a što nije prikladno, isto kao što i današnje djevojke znaju što je prikladno nositi u kojoj prilici, što će nositi kada ostare, a što za žalovanje. Na jednoličnoj bjelini nošnje vez je bio prostor na kojemu se potreba za određenim identitetom mogla zadovoljiti u cijelosti.
Konavoskim vezom danas nazivamo sve što se veze iz palete uzoraka utkanica koje su se razvile u poprsnicama i orukavljima u Konavlima. Pa tako, osim u ruhu nevjesta, konavoski se vez u 20. stoljeću našao na velikom broju primjeraka crkvenog ruha, upotrebnih predmeta, kao dekoracija odijela i pokućstva, ne samo u Konavlima već i u Dubrovniku, a i dalje.

---

---

Prutci i provodi

Gusjenačke ošve ponavljaju svaki zabotak, pa se motiv usporava. Koriste samo i isključivo parne brojeve: 2 – 4 – 6 – 8, i nose ih starije žene i žene za radne vezove. Tako gusjenačku ošvu u svom najvećem izdanju nalazimo na najsvečanijim velikim izmetima, a male gusjenačke ošve na radnim jednostavnim vezovima.
Svečanost veza diktira i broj prutaca između ošve i kolača te između izmeta rukava i primetaka. Pet prutaca stavlja se na svečane i bolje vezove, tri na radne, a na korotnim i prostim rukavima zna se naći i samo jedan prutac. Ne samo prutci, već i provodi moraju biti usklađeni s cjelinom. Ako je vez zatvorenica, provod je također zatvoren, ako je vez radni, provod je prost, a kad je riječ o najsvečanijem vezu, na njemu će se naći bogati veliki otvoreni provod na zubačku. Unutar njega broj zubaca će nam dati najbolju informaciju o finoći veza.

---

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2021. Mali i obiteljski hoteli u kontinentalnoj Hrvatskoj

Hotel Korana Srakovčić****, Perivoj Josipa Vrbančića 8, 47000 Karlovac, tel.: 047 609 090, e-mail: info@hotelkorana.hr
Hotel Degenija****, Selište Drežničko 59, 47245 Rakovica, tel.: 047 782 143, e-mail: info@hotel-degenija.com
Hotel Waldinger****, Županijska 8, 31000 Osijek, tel.: 031 250 450, e-mail: info@waldinger.hr
Hotel Savus****, Dr. Ante Starčevića 2a, 35000 Slavonski Brod, tel.: 035 405 888, e-mail: info@savus-hotel.com
Aparthotel Villa Magdalena****, Mirna ulica 1, 49217 Krapinske, tel.: 049 233 333, e-mail: info@villa-magdalena.net
Hotel Villa Lenije****, H.D. Genschera 3, 32100 Vinkovci, tel.: 032 340 140, e-mail: info@hotelvillalenije.com
Hotel Art****, Nikole Zrinskog 44, 35000 Slavonski Brod, tel.: 035 638 950, e-mail: info@art-hotel.hr Hotel Palcich****, Čatrnja 166, 47246 Rakovica, tel.: 097 7296 182, e-mail: hotel.palcich@gmail.com
Hotel Villa Valpovo****, Ul. bana Josipa Jelačića 1, 31550, Valpovo, tel.: 031 651 960, e-mail: hotel.villa.valpovo@gmail.com
Hotel Frankopan****, Ivana Gorana Kovačića 1, 47300 Ogulin, tel.: 047 525 509, e-mail: hotel-frankopan@hotel-frankopan.hr

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ADRIAN 2021 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-04 13:19:10 [created_by] => 3121 [created_by_alias] => Gabrijela Bijelić
Olgica Ivić Grizelj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-08-04 13:28:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-08-04 13:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869424.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18887480.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869420.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869348.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869356.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869360.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869408.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869412.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869414.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869418.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869344.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869340.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869338.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18869336.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/04\/18773674.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","","Emica Elvedji\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","Emica Elvedji\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Petar Atleti\u0106\/Cropix","","","","","Niko Hazdovac"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","Mrki vez","Rukav","Zatvorenica","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18869424_1920.jpg":"1920x1080","k_18869424_1280.jpg":"1280x1280","k_18869424_1024.jpg":"1024x1024","k_18869424_640.jpg":"640x640","k_18869424_480.jpg":"480x480","k_18869424_340.jpg":"340x340","k_18869424_220.jpg":"220x220","o_18869424_1280.jpg":"1280x853","o_18869424_1024.jpg":"1024x682","o_18869424_640.jpg":"640x426","o_18869424_480.jpg":"480x320","o_18869424_340.jpg":"340x226","o_18869424_220.jpg":"220x146","h_18869424_1280.jpg":"1280x854","h_18869424_1024.jpg":"1024x683","h_18869424_640.jpg":"640x427","h_18869424_480.jpg":"480x320","h_18869424_340.jpg":"340x227","h_18869424_220.jpg":"220x147","pp_18869424_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869424_1024.jpg":"805x1024","pp_18869424_640.jpg":"503x640","pp_18869424_480.jpg":"377x480","pp_18869424_340.jpg":"267x340","pp_18869424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"970x91","hd_18887480_1920.jpg":"1920x1080","k_18887480_1280.jpg":"1280x1280","k_18887480_1024.jpg":"1024x1024","k_18887480_640.jpg":"640x640","k_18887480_480.jpg":"480x480","k_18887480_340.jpg":"340x340","k_18887480_220.jpg":"220x220","o_18887480_1280.jpg":"1280x120","o_18887480_1024.jpg":"1024x96","o_18887480_640.jpg":"640x60","o_18887480_480.jpg":"480x45","o_18887480_340.jpg":"340x31","o_18887480_220.jpg":"220x20","h_18887480_1280.jpg":"1280x854","h_18887480_1024.jpg":"1024x683","h_18887480_640.jpg":"640x427","h_18887480_480.jpg":"480x320","h_18887480_340.jpg":"340x227","h_18887480_220.jpg":"220x147","pp_18887480_1280.jpg":"1006x1280","pp_18887480_1024.jpg":"805x1024","pp_18887480_640.jpg":"503x640","pp_18887480_480.jpg":"377x480","pp_18887480_340.jpg":"267x340","pp_18887480_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869420_1920.jpg":"1920x1080","k_18869420_1280.jpg":"1280x1280","k_18869420_1024.jpg":"1024x1024","k_18869420_640.jpg":"640x640","k_18869420_480.jpg":"480x480","k_18869420_340.jpg":"340x340","k_18869420_220.jpg":"220x220","o_18869420_1280.jpg":"1280x853","o_18869420_1024.jpg":"1024x682","o_18869420_640.jpg":"640x426","o_18869420_480.jpg":"480x320","o_18869420_340.jpg":"340x226","o_18869420_220.jpg":"220x146","h_18869420_1280.jpg":"1280x854","h_18869420_1024.jpg":"1024x683","h_18869420_640.jpg":"640x427","h_18869420_480.jpg":"480x320","h_18869420_340.jpg":"340x227","h_18869420_220.jpg":"220x147","pp_18869420_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869420_1024.jpg":"805x1024","pp_18869420_640.jpg":"503x640","pp_18869420_480.jpg":"377x480","pp_18869420_340.jpg":"267x340","pp_18869420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x737","hd_18869348_1920.jpg":"1920x1080","k_18869348_1280.jpg":"1280x1280","k_18869348_1024.jpg":"1024x1024","k_18869348_640.jpg":"640x640","k_18869348_480.jpg":"480x480","k_18869348_340.jpg":"340x340","k_18869348_220.jpg":"220x220","o_18869348_1280.jpg":"1280x1228","o_18869348_1024.jpg":"1024x982","o_18869348_640.jpg":"640x614","o_18869348_480.jpg":"480x460","o_18869348_340.jpg":"340x326","o_18869348_220.jpg":"220x211","h_18869348_1280.jpg":"1280x854","h_18869348_1024.jpg":"1024x683","h_18869348_640.jpg":"640x427","h_18869348_480.jpg":"480x320","h_18869348_340.jpg":"340x227","h_18869348_220.jpg":"220x147","pp_18869348_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869348_1024.jpg":"805x1024","pp_18869348_640.jpg":"503x640","pp_18869348_480.jpg":"377x480","pp_18869348_340.jpg":"267x340","pp_18869348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869356_1920.jpg":"1920x1080","k_18869356_1280.jpg":"1280x1280","k_18869356_1024.jpg":"1024x1024","k_18869356_640.jpg":"640x640","k_18869356_480.jpg":"480x480","k_18869356_340.jpg":"340x340","k_18869356_220.jpg":"220x220","o_18869356_1280.jpg":"1280x853","o_18869356_1024.jpg":"1024x682","o_18869356_640.jpg":"640x426","o_18869356_480.jpg":"480x320","o_18869356_340.jpg":"340x226","o_18869356_220.jpg":"220x146","h_18869356_1280.jpg":"1280x854","h_18869356_1024.jpg":"1024x683","h_18869356_640.jpg":"640x427","h_18869356_480.jpg":"480x320","h_18869356_340.jpg":"340x227","h_18869356_220.jpg":"220x147","pp_18869356_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869356_1024.jpg":"805x1024","pp_18869356_640.jpg":"503x640","pp_18869356_480.jpg":"377x480","pp_18869356_340.jpg":"267x340","pp_18869356_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869360_1920.jpg":"1920x1080","k_18869360_1280.jpg":"1280x1280","k_18869360_1024.jpg":"1024x1024","k_18869360_640.jpg":"640x640","k_18869360_480.jpg":"480x480","k_18869360_340.jpg":"340x340","k_18869360_220.jpg":"220x220","o_18869360_1280.jpg":"1280x853","o_18869360_1024.jpg":"1024x682","o_18869360_640.jpg":"640x426","o_18869360_480.jpg":"480x320","o_18869360_340.jpg":"340x226","o_18869360_220.jpg":"220x146","h_18869360_1280.jpg":"1280x854","h_18869360_1024.jpg":"1024x683","h_18869360_640.jpg":"640x427","h_18869360_480.jpg":"480x320","h_18869360_340.jpg":"340x227","h_18869360_220.jpg":"220x147","pp_18869360_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869360_1024.jpg":"805x1024","pp_18869360_640.jpg":"503x640","pp_18869360_480.jpg":"377x480","pp_18869360_340.jpg":"267x340","pp_18869360_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869408_1920.jpg":"1920x1080","k_18869408_1280.jpg":"1280x1280","k_18869408_1024.jpg":"1024x1024","k_18869408_640.jpg":"640x640","k_18869408_480.jpg":"480x480","k_18869408_340.jpg":"340x340","k_18869408_220.jpg":"220x220","o_18869408_1280.jpg":"1280x853","o_18869408_1024.jpg":"1024x682","o_18869408_640.jpg":"640x426","o_18869408_480.jpg":"480x320","o_18869408_340.jpg":"340x226","o_18869408_220.jpg":"220x146","h_18869408_1280.jpg":"1280x854","h_18869408_1024.jpg":"1024x683","h_18869408_640.jpg":"640x427","h_18869408_480.jpg":"480x320","h_18869408_340.jpg":"340x227","h_18869408_220.jpg":"220x147","pp_18869408_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869408_1024.jpg":"805x1024","pp_18869408_640.jpg":"503x640","pp_18869408_480.jpg":"377x480","pp_18869408_340.jpg":"267x340","pp_18869408_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869412_1920.jpg":"1920x1080","k_18869412_1280.jpg":"1280x1280","k_18869412_1024.jpg":"1024x1024","k_18869412_640.jpg":"640x640","k_18869412_480.jpg":"480x480","k_18869412_340.jpg":"340x340","k_18869412_220.jpg":"220x220","o_18869412_1280.jpg":"1280x853","o_18869412_1024.jpg":"1024x682","o_18869412_640.jpg":"640x426","o_18869412_480.jpg":"480x320","o_18869412_340.jpg":"340x226","o_18869412_220.jpg":"220x146","h_18869412_1280.jpg":"1280x854","h_18869412_1024.jpg":"1024x683","h_18869412_640.jpg":"640x427","h_18869412_480.jpg":"480x320","h_18869412_340.jpg":"340x227","h_18869412_220.jpg":"220x147","pp_18869412_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869412_1024.jpg":"805x1024","pp_18869412_640.jpg":"503x640","pp_18869412_480.jpg":"377x480","pp_18869412_340.jpg":"267x340","pp_18869412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869414_1920.jpg":"1920x1080","k_18869414_1280.jpg":"1280x1280","k_18869414_1024.jpg":"1024x1024","k_18869414_640.jpg":"640x640","k_18869414_480.jpg":"480x480","k_18869414_340.jpg":"340x340","k_18869414_220.jpg":"220x220","o_18869414_1280.jpg":"1280x853","o_18869414_1024.jpg":"1024x682","o_18869414_640.jpg":"640x426","o_18869414_480.jpg":"480x320","o_18869414_340.jpg":"340x226","o_18869414_220.jpg":"220x146","h_18869414_1280.jpg":"1280x854","h_18869414_1024.jpg":"1024x683","h_18869414_640.jpg":"640x427","h_18869414_480.jpg":"480x320","h_18869414_340.jpg":"340x227","h_18869414_220.jpg":"220x147","pp_18869414_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869414_1024.jpg":"805x1024","pp_18869414_640.jpg":"503x640","pp_18869414_480.jpg":"377x480","pp_18869414_340.jpg":"267x340","pp_18869414_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18869418_1920.jpg":"1920x1080","k_18869418_1280.jpg":"1280x1280","k_18869418_1024.jpg":"1024x1024","k_18869418_640.jpg":"640x640","k_18869418_480.jpg":"480x480","k_18869418_340.jpg":"340x340","k_18869418_220.jpg":"220x220","o_18869418_1280.jpg":"1280x853","o_18869418_1024.jpg":"1024x682","o_18869418_640.jpg":"640x426","o_18869418_480.jpg":"480x320","o_18869418_340.jpg":"340x226","o_18869418_220.jpg":"220x146","h_18869418_1280.jpg":"1280x854","h_18869418_1024.jpg":"1024x683","h_18869418_640.jpg":"640x427","h_18869418_480.jpg":"480x320","h_18869418_340.jpg":"340x227","h_18869418_220.jpg":"220x147","pp_18869418_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869418_1024.jpg":"805x1024","pp_18869418_640.jpg":"503x640","pp_18869418_480.jpg":"377x480","pp_18869418_340.jpg":"267x340","pp_18869418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"701x1024","hd_18869344_1920.jpg":"1920x1080","k_18869344_1280.jpg":"1280x1280","k_18869344_1024.jpg":"1024x1024","k_18869344_640.jpg":"640x640","k_18869344_480.jpg":"480x480","k_18869344_340.jpg":"340x340","k_18869344_220.jpg":"220x220","o_18869344_1280.jpg":"1280x1869","o_18869344_1024.jpg":"1024x1495","o_18869344_640.jpg":"640x934","o_18869344_480.jpg":"480x701","o_18869344_340.jpg":"340x496","o_18869344_220.jpg":"220x321","h_18869344_1280.jpg":"1280x854","h_18869344_1024.jpg":"1024x683","h_18869344_640.jpg":"640x427","h_18869344_480.jpg":"480x320","h_18869344_340.jpg":"340x227","h_18869344_220.jpg":"220x147","pp_18869344_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869344_1024.jpg":"805x1024","pp_18869344_640.jpg":"503x640","pp_18869344_480.jpg":"377x480","pp_18869344_340.jpg":"267x340","pp_18869344_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x895","hd_18869340_1920.jpg":"1920x1080","k_18869340_1280.jpg":"1280x1280","k_18869340_1024.jpg":"1024x1024","k_18869340_640.jpg":"640x640","k_18869340_480.jpg":"480x480","k_18869340_340.jpg":"340x340","k_18869340_220.jpg":"220x220","o_18869340_1280.jpg":"1280x745","o_18869340_1024.jpg":"1024x596","o_18869340_640.jpg":"640x372","o_18869340_480.jpg":"480x279","o_18869340_340.jpg":"340x198","o_18869340_220.jpg":"220x128","h_18869340_1280.jpg":"1280x854","h_18869340_1024.jpg":"1024x683","h_18869340_640.jpg":"640x427","h_18869340_480.jpg":"480x320","h_18869340_340.jpg":"340x227","h_18869340_220.jpg":"220x147","pp_18869340_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869340_1024.jpg":"805x1024","pp_18869340_640.jpg":"503x640","pp_18869340_480.jpg":"377x480","pp_18869340_340.jpg":"267x340","pp_18869340_220.jpg":"173x220"},{"size0":"466x557","hd_18869338_1920.jpg":"1920x1080","k_18869338_1280.jpg":"1280x1280","k_18869338_1024.jpg":"1024x1024","k_18869338_640.jpg":"640x640","k_18869338_480.jpg":"480x480","k_18869338_340.jpg":"340x340","k_18869338_220.jpg":"220x220","o_18869338_1280.jpg":"1280x1529","o_18869338_1024.jpg":"1024x1223","o_18869338_640.jpg":"640x764","o_18869338_480.jpg":"480x573","o_18869338_340.jpg":"340x406","o_18869338_220.jpg":"220x262","h_18869338_1280.jpg":"1280x854","h_18869338_1024.jpg":"1024x683","h_18869338_640.jpg":"640x427","h_18869338_480.jpg":"480x320","h_18869338_340.jpg":"340x227","h_18869338_220.jpg":"220x147","pp_18869338_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869338_1024.jpg":"805x1024","pp_18869338_640.jpg":"503x640","pp_18869338_480.jpg":"377x480","pp_18869338_340.jpg":"267x340","pp_18869338_220.jpg":"173x220"},{"size0":"699x1024","hd_18869336_1920.jpg":"1920x1080","k_18869336_1280.jpg":"1280x1280","k_18869336_1024.jpg":"1024x1024","k_18869336_640.jpg":"640x640","k_18869336_480.jpg":"480x480","k_18869336_340.jpg":"340x340","k_18869336_220.jpg":"220x220","o_18869336_1280.jpg":"1280x1875","o_18869336_1024.jpg":"1024x1500","o_18869336_640.jpg":"640x937","o_18869336_480.jpg":"480x703","o_18869336_340.jpg":"340x498","o_18869336_220.jpg":"220x322","h_18869336_1280.jpg":"1280x854","h_18869336_1024.jpg":"1024x683","h_18869336_640.jpg":"640x427","h_18869336_480.jpg":"480x320","h_18869336_340.jpg":"340x227","h_18869336_220.jpg":"220x147","pp_18869336_1280.jpg":"1006x1280","pp_18869336_1024.jpg":"805x1024","pp_18869336_640.jpg":"503x640","pp_18869336_480.jpg":"377x480","pp_18869336_340.jpg":"267x340","pp_18869336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"750x1000","hd_18773674_1920.jpg":"1920x1080","k_18773674_1280.jpg":"1280x1280","k_18773674_1024.jpg":"1024x1024","k_18773674_640.jpg":"640x640","k_18773674_480.jpg":"480x480","k_18773674_340.jpg":"340x340","k_18773674_220.jpg":"220x220","o_18773674_1280.jpg":"1280x1706","o_18773674_1024.jpg":"1024x1365","o_18773674_640.jpg":"640x853","o_18773674_480.jpg":"480x640","o_18773674_340.jpg":"340x453","o_18773674_220.jpg":"220x293","h_18773674_1280.jpg":"1280x854","h_18773674_1024.jpg":"1024x683","h_18773674_640.jpg":"640x427","h_18773674_480.jpg":"480x320","h_18773674_340.jpg":"340x227","h_18773674_220.jpg":"220x147","pp_18773674_1280.jpg":"1006x1280","pp_18773674_1024.jpg":"805x1024","pp_18773674_640.jpg":"503x640","pp_18773674_480.jpg":"377x480","pp_18773674_340.jpg":"267x340","pp_18773674_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7373192 Threads: 6 Questions: 1525989687 Slow queries: 4640080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110536848 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/stoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza-1117755 [printLink] => /vijesti/hrvatska/stoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza-1117755?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644511 [name] => Adrian 2021 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-22 12:50:35 [main_article_id] => 0 [alias] => adrian-2021 [link] => /tag/adrian-2021 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stoljećima nije bilo svečanosti bez licitarskog srca i konavoskog veza [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3121 [name] => Gabrijela Bijelić [username] => gabrijela-bijeli [email] => gabrijela-bijeli@sd.hr [password] => $2y$10$MzGO215ZxpKpO7boPaUEXufaQufdBfrHMkW3lbp3UMsAaJqj4qL7. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-bijelic-3121 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1639 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/75e9b744de69fe8b08fe4a5026fd036a?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869424.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869424.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18887480.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869420.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869348.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869356.jpg [title] => Emica Elvedji/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869360.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869408.jpg [title] => Emica Elvedji/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869412.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869414.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869418.jpg [title] => Petar AtletiĆ/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869344.jpg [title] => Mrki vez ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869340.jpg [title] => Rukav ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869338.jpg [title] => Zatvorenica ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18869336.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/04/18773674.jpg [title] => Niko Hazdovac ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Licitarsko srce kupuje se za vrijeme vjerskih blagdana, proštenja i misnih slavlja u kontinentalnoj Hrvatskoj, a vezenje konavoskoga veza bila je rabota svih djevojaka do udaje na samom jugu Lijepe naše

Iako ih izrađuju diljem srednje Europe, licitar je postao autohtoni hrvatski suvenir, a od 2010. godine tradicija izrade licitara upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Ovi ljupki, šareni kolačići od slatkog tijesta izrađuju se u Austriji i Njemačkoj i nazivaju ih Lebkuchen. U Češkoj im je ime pernik, u Slovačkoj medovnik, u Sloveniji su medenjaki, a kod nas je ostao naziv licitari, nastao od njemačkog izraza Lebzelter.

---

image
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Licitari su se počeli izrađivati još u srednjem vijeku, naročito u 16. i 17. stoljeću, uglavnom u europskim samostanima kad su kolače oblikovali pomoću drvenih kalupa. U alpskom području Europe, izrada kićenih kolačića s vremenom prerasta u obrt, a širi se i u druga europska područja, pa tako i u hrvatske, naročito panonske krajeve. Obrt licitara, ili medičara, razvija se u Zagrebu, Karlovcu, Koprivnici, Samoboru... Majstori zanata rade različite proizvode od tijesta s medom i medovom rakijom koji osvajaju sve slojeve društva, od puka do plemića.

Hrvatski licitari su tijekom stoljeća ili dva poprimili neka svojstvena obilježja ukrašavanja ovisno o kraju gdje se izrađuju, a najviše u sjevernoj i nizinskoj Hrvatskoj.

Još prije pedesetak godina mogli su se kupiti uglavnom na bancima za vrijeme vjerskih blagdana, proštenja, misnih slavlja, kad se puk okupljao uz crkvenu proslavu ili procesiju. U Slavoniji se proštenja nazivaju kirvaj ili kirbaj, a svečanosti i veselju pridonose i licitari.

Danas je situacija puno povoljnija za ove majstore starog zanata jer su licitarski proizvodi, kako smo već kazali, postali hrvatski suvenir, pa se mogu nabaviti i u suvenirnicama, neposredno kod obrtnika, a često su licitari dio poslovnih i inih darivanja za Božić ili Uskrs. I gotovo da su postali pravi hit posljednjih godina kod ukrašavanja božićnih jela. Nekad su se licitarska srca darivala kao znak ljubavi, a danas to neki čine za "moderniji praznik" poput Valentinova. A iskazivanje ljubavi darivanjem licitarskog srca ovjekovječeno je i u glasovitom baletu u tri slike "Licitarsko srce", koji je 1924. na vlastiti libreto skladao Krešimir Baranović, a djelo se izvodilo na pozornicama diljem svijeta.

Naši medenjaci

U Hrvatskoj danas ima nekoliko starih licitarskih obrta, gdje uglavnom nasljednici u trećem, četvrtom i petom koljenu nastoje očuvati tradiciju unatoč svim izazovima koji im se priječe u današnjim poslovnim uvjetima.

---

image
Željko Hajdinjak/Cropix
---

Na stranicama Slobodne Dalmacije ugostili smo "Medičarnu Špičko", a vlasnik Mihael Špičko tom nam je prigodom kazao: "Imamo osjećaj odgovornosti da tradiciju trebamo čuvati pa dio proizvodnje zbog koje imamo tu povelju nastojimo takvom i ostaviti. Na primjer, naši medenjaci – svaki komad je ručno štehan ili rezan, pa se "šule", licitarski bomboni, još uvijek rade tako da se svaki komad reže škarama u taj specifični oblik jastučića itd... Kreativnosti nema kraja, od licitara, ukrašavanja, oblika, svijeća i ukrašavanja, vjenčića, poklon-paketa... Ovo je jedan kreativan obrt iza kojeg, osim kreativnosti, stoji i puno rada i znanja.

Mihael, iz treće generacije medičara u Špičkovih, objasnio je kako sve počinje:

– Primjerice, licitar kreće od tijesta, valjanja, rezanja, pečenja, pa se buše rupice i napeljava se konac. Onda se svaki komad boji pojedinačno, zatim slijedi ukrašavanje i pakiranje... Ukrašavanje je, pak, umjetnost za sebe. Ovo je jedan kratki dio bez nekih međukoraka. Svaki naš proizvod ima mnogo faza i svaka od njih traje jer nema prečaca za kvalitetan proizvod.

I tako nastaju licitari u obliku srca, konja, bebe, potkove, vjenčića, konjića, gljive, anđela... a s vremenom je asortiman oblika sve bogatiji pa za vrijeme uskrsnih blagdana od licitara se izrađuju i patkice i ostali simboli toga blagdana. A pravo umijeće je vidljivo i kod ukrašavanja. Svaki od hrvatskih medičara ima neki svoj "pečat", svoj stil po kojem ga već možemo i prepoznati ako pažljivije pratimo njegov rad. A čini se kako ćemo ih pratiti sve češće jer su sada licitari suvenir kojem ne mogu odoljeti ni domaći, ni gosti.

Konavoski vez

Ono što je na sjeverozapadu Hrvatske licitarsko srce, za jug je konavoski vez. I jedno nas i drugo čini prepoznatljivima u svijetu.

Ono što povezuje sve Konavoke zasigurno je umijeće izrade konavoske utkanice, dobro poznate pod nazivom konavoski vez. Uvriježen je u Konavlima više od dvjesto godina. U muzejima u Hrvatskoj i svijetu, kao i u privatnim zbirkama, koliko znamo, ne postoje primjerci starijih poprsnica od onih iz 19. stoljeća, međutim, na grafikama umjetnika, u putopisima, arhivskim spisima i spominjanjima u književnim djelima, vezena košulja nije nepoznata stvar.

---

image
---

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić napominje kako je u Konavlima vezenje konavoskoga veza bila rabota svih djevojaka do udaje. Vezovi su dio ruha, dote, odnosno prćije, koja je u predindustrijskom vremenu bila u cijelosti vlastiti ručni rad. Lokalni trgovci s vremenom su nabavljali materijale potrebne za odijevanje, ali je vezeni dio ostao osobni predmet svake vezilje. Počinjalo se u ranom djetinjstvu, ostacima svile, vunice ili travom po nekom lošem postavu, a kad bi se svladalo tehniku, počinjalo se s vezovima koji će se nositi. Djevojčice su vezle na paši, učile od starijih, a donosile kući izvezene dijelove u izvještaj majci, teti ili kojoj drugoj ženi koja je pratila da se ruho priprema. Do udaje bi zgotovile čak do četrdesetak vezova, ovisno o okolnostima, za sve svoje prilike. Poprsnice za svaki dan, i kad su mlade i za starost, one za misne prilike, posjete i odlaske u grad te one vrlo svečane za krštenja, vjenčanja, svečanosti; najsvečanije svakako za vlastito vjenčanje, a tako i za ukop.

Poznato nam je da su od početka 19. stoljeća žene vezle poprsnice i orukavlja odvojeno od tkiva košulje te su ih kao samostalne predmete prišivale uz košulje, no nije oduvijek bilo tako. Vez je prvotno bio dio tkiva odijela, a u 18. stoljeću najvjerojatnije kao vezeno opleće koje se prišivalo uz donji dio košulje. Kako se vez odvojio od košulje, brojnim se primjercima moglo iskazivati stupnjevanje svečanosti ili korotnosti neke prilike. Inačice pojedinih uzoraka množile su se, a zajedno su rezultirale u tristotinjak različitih uzoraka koji se koriste u utkanicama konavoskoga veza.

Konavoskim vezom danas, pojašnjava ravnateljica Rusković Radonić, nazivamo sve što se veze iz palete uzoraka utkanica koje su se razvile u poprsnicama i orukavljima u Konavlima. Pa tako, osim u ruhu nevjesta, konavoski se vez u 20. stoljeću našao na velikom broju primjeraka crkvenog ruha, upotrebnih predmeta, kao dekoracija odijela i pokućstva, ne samo u Konavlima, već i u Dubrovniku, a i dalje.

Konavoski vez u ljeto 2015. Ministarstvo kulture zaštitilo je kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro. Time je zaštićena i njegova budućnost jer će se, po strogim pravilima, provoditi mjere očuvanja, od prenošenja znanja, edukacije u smislu umijeća, kao i istraživanja i širenja znanja o tom umijeću ručnog rada.

---

image
Niko Hazdovac
---

Kako bi izvele određeni uzorak veza, djevojke su s naličja odbrojavale niti postava preko i ispod kojeg se provlači konac te na taj način tvori uzorak. Rad s naličja omogućio je iznimno uredni izgled veza s lica. Na naličju se odbrojavalo parne i neparne zabotke te se izmetalo vezeninu po postavu. Otuda i izmet kao riječ za navezeno polje. Bogatstvo konavoskoga veza u svojim uzorcima i pravilima koje smo naslijedili priča je puno veća od lokalne. U sačuvanim pabircima velike nematerijalne baštine naših predaka ostala je snažna poveznica sa znanjima i vjerovanjima svjetova koji su živjeli u skladu s vlastitim okolišem i koji su, dohvaćajući ga drugim osjetilima, bilježili svoju svjesnost na način koji mi danas tumačimo uglavnom estetski. U međuvremenu, u blago konavoskoga veza upisala se i lokalna konavoska priča veza, uzgoja svile i ženske snage kao najsnažnije sidro u lokalnom identitetu.

Važan je broj zubaca

Dakle, konavoski su vezovi i dio tkiva nošnje, ali su se, pretpostavljamo tijekom 18. stoljeća, odvojili od svojih košulja i postali zasebni predmeti koji se pristavljaju/prišivaju uz tkivo košulje. Od svog odvajanja izrađuju se kao samostalne ispunjene vezenine sa svojim strogim zakonitostima. Poprsnice i rukave razlikujemo prema vrstama otvorenosti, dijelimo ih na otvorene i zatvorene vezove. Međutim, njihov pravi naziv ovisi o vrsti takozvanog izmeta kolača i rukava. Taj je dio glavni dio veza u kojemu je osnovni motiv i prema njemu se dodjeljuje ime vezu. Da pojasnimo, riječ izmet/izmetati je arhaizam koji se koristio prilikom radnji izvezivanja postava, utkivanja postava vezom i nalazimo ga u rječnicima 19. stoljeća. U to vrijeme sve što je bilo izvezeno bilo je izmetnuto, a kasnije je naziv zadržan samo za dijelove veza osnovnom bojom kojom se definira osnovna struktura. Ispunjanja i dodatci druge boje nisu se smatrali izmetnutima. Danas nam riječ izmet govori da je riječ o vrsti kolača na vezu ili vrsti motiva iznad prutaca na vezu rukava.

Izmet poprsnice može biti veliki i mali, ovisno o broju različitih elemenata u motivu zaveze, a ne o veličini samog kolača. Vidjeli smo da na sitnijem postavu kolači imaju veliki broj elemenata u zavezi, a kolači vezeni na širem postavu broje manji broj motiva. Vanjska veličina poprsnice bila bi ista, a sadržaj kolača znatno bi se razlikovao. Razlika nije samo bila u motivima u ošvi zaveze, već i u broju okolišaka u kolaču, broju zubaca u provodima i okolišku te broju motiva u ošvi ili ogrovu. Sitniji postav znači bogatiji i vrjedniji vez, a za bogati, sitni vez trebalo je i puno dulje sjediti i vesti ga. Stoga ne čudi da su radni vezovi bili rađeni na debljem postavu, a oni svečani bili su sitniji. Za sitne vezove trebala je i sitna nit, stoga je za cijelo svečano ruho valjalo proizvoditi svileni konac. Danas tome svjedoče primjerci iz muzeja koji su rađeni vunenom niti, a redom su vezovi prstića za svaki dan i brojne svečane svilene skadarice koje se čuvaju u muzejskoj zbirci.

Finoća izrade

Ako se motivi na vezu realiziraju bez da se ostavlja prazni prostor postava, dakle da se ne vidi bijelo, riječ je o zatvorenicama. Zatvorenice nose starije žene i koriste se u korotama, a najčešće se koristi motiv kuke. Ako je vez djelomično popunjen, riječ je i poluzatvorenici koja nije vezana uz korotu koliko uz ozbiljnost, to jest dob žene. Djelomično ispunjeni vezovi daju informaciju o ženinoj dobi, za koju bi najčešća prekretnica bio trenutak udaje. Poluzatvorenica ima i svečanih i radnih vezova, a primjerci misnog ruha spadaju možda u najotmjenije konavoske vezenine.

Kuke, prstići, dugarele i drugi različiti vezovi tako mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Koliko su svečani, odredit će njihova finoća izrade, a i izbor ošve na vezu.

Kako znamo koja je ošva prikladna uz koje kolače i koju namjenu veza? Jednostavno, ošve se dijele na tri glavne skupine, a to su ošve neupored, ošve zubačke i ošve gusjenačke. Dok se ušve neupored koriste za ogrove i jednostavne ošve, ove zubačke i gusjenačke imaju snažnu upotrebnu vrijednost. Zubačke su ošve, od najmanjih za ogrove do najvećih za vez, sve redom svečane, djevojačke ošve. Ne mogu se ispunjati, pa je njihova upotreba uvijek rezervirana za vesele životne prilike. Krase misno i svečano ruho, a ponekad i radne vezove djevojaka iz boljih kuća. Mogu se vesti uz sve male izmete, ponekad uz velike izmete, naročito na primjercima iz 19. stoljeća, kao i uz bolje jednostavne zaveze. Uz kuke ih nalazimo rijetko, jedino ako je riječ o kakvoj bogatoj poluzatvorenici. Njihovi zabotci su u cijelosti sastavljeni od neparnih dužina zabotaka; 1 – 3 – 5 i njihovom kombinacijom rađaju se brojni motivi: na stopice, vučje oči, na kokotiće, na čampeti, na češjiće, na grablje, na cvijetke i na vještice.

---

image
---

---

Resi i crkveno ruho

Ogrov veza je najmanja ošvica koja je svojom dužinom usklađena s ošvom na vezu. One su obje vidljive i pod modrinom pa je njihova informacija ujednačena. Djevojke su, vezući svoje vezove, znale što se veze uz što, a što nije prikladno, isto kao što i današnje djevojke znaju što je prikladno nositi u kojoj prilici, što će nositi kada ostare, a što za žalovanje. Na jednoličnoj bjelini nošnje vez je bio prostor na kojemu se potreba za određenim identitetom mogla zadovoljiti u cijelosti.
Konavoskim vezom danas nazivamo sve što se veze iz palete uzoraka utkanica koje su se razvile u poprsnicama i orukavljima u Konavlima. Pa tako, osim u ruhu nevjesta, konavoski se vez u 20. stoljeću našao na velikom broju primjeraka crkvenog ruha, upotrebnih predmeta, kao dekoracija odijela i pokućstva, ne samo u Konavlima već i u Dubrovniku, a i dalje.

---

---

Prutci i provodi

Gusjenačke ošve ponavljaju svaki zabotak, pa se motiv usporava. Koriste samo i isključivo parne brojeve: 2 – 4 – 6 – 8, i nose ih starije žene i žene za radne vezove. Tako gusjenačku ošvu u svom najvećem izdanju nalazimo na najsvečanijim velikim izmetima, a male gusjenačke ošve na radnim jednostavnim vezovima.
Svečanost veza diktira i broj prutaca između ošve i kolača te između izmeta rukava i primetaka. Pet prutaca stavlja se na svečane i bolje vezove, tri na radne, a na korotnim i prostim rukavima zna se naći i samo jedan prutac. Ne samo prutci, već i provodi moraju biti usklađeni s cjelinom. Ako je vez zatvorenica, provod je također zatvoren, ako je vez radni, provod je prost, a kad je riječ o najsvečanijem vezu, na njemu će se naći bogati veliki otvoreni provod na zubačku. Unutar njega broj zubaca će nam dati najbolju informaciju o finoći veza.

---

---

KANDIDATI ZA ADRIANA 2021. Mali i obiteljski hoteli u kontinentalnoj Hrvatskoj

Hotel Korana Srakovčić****, Perivoj Josipa Vrbančića 8, 47000 Karlovac, tel.: 047 609 090, e-mail: info@hotelkorana.hr
Hotel Degenija****, Selište Drežničko 59, 47245 Rakovica, tel.: 047 782 143, e-mail: info@hotel-degenija.com
Hotel Waldinger****, Županijska 8, 31000 Osijek, tel.: 031 250 450, e-mail: info@waldinger.hr
Hotel Savus****, Dr. Ante Starčevića 2a, 35000 Slavonski Brod, tel.: 035 405 888, e-mail: info@savus-hotel.com
Aparthotel Villa Magdalena****, Mirna ulica 1, 49217 Krapinske, tel.: 049 233 333, e-mail: info@villa-magdalena.net
Hotel Villa Lenije****, H.D. Genschera 3, 32100 Vinkovci, tel.: 032 340 140, e-mail: info@hotelvillalenije.com
Hotel Art****, Nikole Zrinskog 44, 35000 Slavonski Brod, tel.: 035 638 950, e-mail: info@art-hotel.hr Hotel Palcich****, Čatrnja 166, 47246 Rakovica, tel.: 097 7296 182, e-mail: hotel.palcich@gmail.com
Hotel Villa Valpovo****, Ul. bana Josipa Jelačića 1, 31550, Valpovo, tel.: 031 651 960, e-mail: hotel.villa.valpovo@gmail.com
Hotel Frankopan****, Ivana Gorana Kovačića 1, 47300 Ogulin, tel.: 047 525 509, e-mail: hotel-frankopan@hotel-frankopan.hr

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Emica Elvedji/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Emica Elvedji/Cropix Damjan Tadic/Cropix Marko Todorov/Cropix Petar AtletiĆ/Cropix Niko Hazdovac



Mrki vez

Rukav

Zatvorenica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/stoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza-1117755 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2374612f834a9236c01b1319384e1ed321fee537 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stolje%C4%87ima+nije+bilo+sve%C4%8Danosti+bez+licitarskog+srca+i+konavoskog+veza&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza-1117755 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstoljecima-nije-bilo-svecanosti-bez-licitarskog-srca-i-konavoskog-veza-1117755 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ADRIAN 2021 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaADRIAN 2021

Stoljećima nije bilo svečanosti bez licitarskog srca i konavoskog veza

Piše Gabrijela Bijelić
Olgica Ivić Grizelj
4. kolovoza 2021. - 15:19

Licitarsko srce kupuje se za vrijeme vjerskih blagdana, proštenja i misnih slavlja u kontinentalnoj Hrvatskoj, a vezenje konavoskoga veza bila je rabota svih djevojaka do udaje na samom jugu Lijepe naše

Iako ih izrađuju diljem srednje Europe, licitar je postao autohtoni hrvatski suvenir, a od 2010. godine tradicija izrade licitara upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Ovi ljupki, šareni kolačići od slatkog tijesta izrađuju se u Austriji i Njemačkoj i nazivaju ih Lebkuchen. U Češkoj im je ime pernik, u Slovačkoj medovnik, u Sloveniji su medenjaki, a kod nas je ostao naziv licitari, nastao od njemačkog izraza Lebzelter.

Licitari su se počeli izrađivati još u srednjem vijeku, naročito u 16. i 17. stoljeću, uglavnom ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:22