stdClass Object ( [id] => 1144334 [title] => Silvana Uzinić: ‘Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID‘, prigovorila mi je prijateljica nekidan. A kako ne mislit na to... Kako?! [alias] => silvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID", prigovorila mi je prijateljica nekidan.

A kako ne mislit na to, evo nekidan sam morala instalirat na mobitel onaj QR kod da ne nosim papir sa sobom okolo. Pokazali su mi, a ja se išla pravit pametna i isto to učinit mužu pa mu instalirala – igricu! Zove se, vidi čuda, "Covidgo". Znači, netko se zabavio, svaka mu čast, jer teško da živimo u zabavnom času.

Osim što u zabavu povremeno spadaju ispadi nekih javnih osoba poput, recimo, onoga Marina Miletića što je sinjskoga gradonačelnika Mira Bulja koji odbija uvesti COVID potvrde usporedio s generalom Antom Gotovinom. Heroj, a ne zločinac. Znači li to da su za Miletića u Stožeru ustvari četnici? No, dobro, Bulj je osebujan, kao i kolega mu Petrina iz Primoštena. Nego, šta ćemo s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem? Ok, i on je osebujan i COVID potvrde nisu mu prvo s čime se ne slaže, ali njegova supruga Sanja Musić Milanović je epidemiologinja. Šapne li mu ona nešto što mi drugi ne možemo čuti ili se i ona protivi uvođenju COVID potvrda? E sad, problem je što odluka Vlade kasni barem mjesec dana kako bi uopće bila djelotvorna, a kamoli kad su neki u svijetu već uvidjeli da i nisu dovoljne što samo pojačava glasove protivnika...

PONEDJELJAK: Biskupi i pitanje (ne)cijepljenja

Cijeli ponedjeljak govorilo se samo o organizaciji testiranja. Šef Županijske skupštine splitsko-dalmatinske najavio je da neće dolaziti na nastavu u Prvu gimnaziju jer je protiv uvođenja COVID potvrda pa se sutradan ipak netestiran pojavio pred školom kako bi isprovocirao reakciju ravnateljice i novinara. Uvjeren je da COVID potvrde ne sprječavaju širenje virusa. Ako to i jest točno, kako može tvrditi da je neučinkovito i testiranje? Ili i on misli da mu test oštećuje sluznicu nosa? Svakako mu je slušni aparat u najboljoj formi jer čini se da je kao diplomirani teolog dobro čuo izjave Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. Biskupi su, to znamo, ufino rekli kako je cijepljenje stvar izbora, što drugim riječima znači da ne podržavaju uvođenje papira i kodova o COVID statusu. Valjda je svakome jasno da su se time izborili da pred crkvama za ulazak na mise ne bi trebao biti punkt s antigenskim testovima. A sami su se većinom cijepili, samo šute kao ribe u akvariju.

UTORAK: Prosvjedni cirkus sa zastavama

Evo nas, jutros su po gradovima redovi za testiranja dugi, a mali prosvjedni cirkus sa zastavama i transparentima po gradu hoda poput navijačkog kortea. Došli su na splitski Kampus dok se još odvijalo testiranje zaposlenih na sveučilištu. Malo su zakuhali atmosferu pred FESB-om, ali kako im zamjeriti kad dio upravo znanstvene zajednice to ionako čini u njihovo ime. Eno ga dr. Lauc opet nešto govori u megafon kao onaj šta na poljudskom sjeveru udara intonaciju.

I premda su stručnjaci za ustavno pravo dva dana govorili kako je odluka utemeljena u zakonu, ipak će na doradu čak dva zakona, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, kako bi se odluka bez zapreka provela, i to uz sankcije. Zašto se Vlada nije bolje pripremila kao nijednom do sada? Odgovor na to pitanje, doduše, sigurno ne treba tražiti u znanstvenim časopisima. Pa oni jednostavno ne znaju bolje. Nema tu skrivenih razloga i mutnih radnji. U nas u prvim redovima nigdje nisu najbolji.

Tko nam je, recimo, u DORH-u? Nesposobni ili korumpirani? Zašto glavna državna odvjetnica i šefica USKOK-a imaju problem s istinom? Zašto Zlata Hrvoj-Šipek i Vanja Marušić misle da je njihova nova web-stranica neko dostignuće? Kako je moguće da je zajedno s menadžericom Agrokora Piruškom Canjugom uhapšena i Mirela Arelić Puklin, zamjenica glavne tužiteljice?

Todorić otvara butelje vina, kak se zove, u svom dvorcu i smije se. Šta je u utorak radila kućna pomoćnica u obitelji Canjuga i šta je Iva snimila 16. studenoga 2021.?

SRIJEDA: Austrijski lokot za necijepljene

Austrija necijepljene stavlja pod lokot, a u nas broj umrlih od koronavirusa premašio deset tisuća što je, čitali smo, daleko više nego što ih je među civilima poginulo u posljednjem ratu. Capak najavio širu primjenu COVID potvrda s tim što se ne želi još izjasniti hoće li one trebati i za ulazak u kafiće i šoping-centre. Opet su to stožeraške, u Dalmaciji bi se reklo "pišiću kakiću" fore, koje samo ostavljaju rupe za provlačenje odluke protivnika. A uz to, sve dane ovog tjedna stižu vijesti iz visokoprocijepljenih zemalja o širenju virusa, o povratku pravila i mjera. To bi se, doduše, trebalo obvezno čitati uz grafikone koji pokazuju vezu između umrlih i cijepljenih, jer ona je ipak čvrsta i neporeciva. Kao i to da je mnogima uvođenje COVID potvrde dodatni motiv za cijepljenje.

A s obzirom da je SARS-CoV-2 zasad pametniji od ljudske vrste, onda se držimo barem onoga što znamo. A to je, među ostalim, da će testovi otkriti tko je zaražen. Stoga se već čuju prijedlozi iz nekih zemalja da se naprosto svi testiraju. Ali opet, možda su testovi lažni, tko zna šta uopće pokazuju, možda je sve izmišljeno... A možda se pomakla i Zemljina os pa smo svi otišli na kvasinu?

ČETVRTAK: Odlazak Vukovaraca na guinness u Irsku

To je taj dan pijeteta koji moramo osjetiti dok slušamo ispovijesti obitelji poginulih i nestalih Vukovaraca, te silovanih Vukovarki. To je taj dan u kojemu se opet čini da pretjerujemo, kao što to radimo u svemu, ali takvi smo, nemamo ukusa ni u čemu. I to je taj dan kada najednom navečer više nema nikoga u tom nesretnom gradu, kad ostaje sam sa sobom i svojim stanovnicima i svojim vođama. Adio, svi dobri ljudi, a sad idemo dalje sa svojim tugama i podjelama, sa svojom neimaštinom i japanskim trešnjama na šetnici uz Dunav, poručuju Vukovarci došljacima iz svih krajeva.

Zatim će od petka, kad još dogorijevaju lampioni, svako dijete u svoj vrtić, u svoju školu, svoju crkvu i svoj kafić. Srbi će nazdraviti uz karlovačko, Hrvati uz ožujsko pivo, zbog čega će mladi sve češće na guinness u Irsku.

Ispuhali smo se ove godine, brate mili, pošteno na temu Vukovara. Sad ćemo malo šutjeti sve dok se ne objave prvi rezultati popisa stanovništva. E onda će opet nastati graja.

PETAK: Tužna i strašna priča o Madini

Republika Hrvatska je u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i o zabrani nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, tvrde suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava.

"Ja i ljudi koji su radili u mojoj kancelariji, aktivisti Centra za mirovne studije, bili smo izloženi pritisku s ciljem da se onemogući rad na predmetu", rekla je odvjetnica obitelji Hussini Sanja Jelavić za N1. Policijski istražitelji dolazili su joj u ured i tražili od odvjetnika da se predaju originali punomoći od strane obitelji. "Umjesto da se istraga fokusira na to kako je došlo do tragične smrti djevojčice, istraga se svela na izmišljanje vezano za potpis punomoći. Sud je utvrdio da se radilo o opstrukciji rada na predmetu, onemogućavanju pristupa sudu i teškim povredama ljudskih prava do kojih mi je prije ovog slučaja bilo teško zamisliti da bi u našoj državi moglo doći, takvom stupnju arbitrarnosti koji nije primjeren trenutku danas ni prije tri godine u RH", kazala je odvjetnica i to je najstrašnije što se moglo doznati ovaj radni tjedan. Pa mi smo nakaradni! Što drugo reći?

Austrija ide u totalni "lockdown" i sprema se uvesti obvezno cijepljenje. Ups! Ali šta nas briga, imamo mi svoje mjere, kaže šef Stožera Davor Božinović kad ga pitaju za susjede. Nema šta, naše su nenadmašne! Toliko da ja, evo, svečano obećavam onoj prijateljici koju već nerviram s temom COVID-a da više neću imati što reći, jer čovjek pred savršenstvom može samo biti nijem.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRETRES TJEDNA 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-19 13:25:03 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-20 11:41:37 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2021-11-19 16:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/19\/20038876.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20038876_1920.jpg":"1920x1080","k_20038876_1280.jpg":"1280x1280","k_20038876_1024.jpg":"1024x1024","k_20038876_640.jpg":"640x640","k_20038876_480.jpg":"480x480","k_20038876_340.jpg":"340x340","k_20038876_220.jpg":"220x220","o_20038876_1280.jpg":"1280x853","o_20038876_1024.jpg":"1024x682","o_20038876_640.jpg":"640x426","o_20038876_480.jpg":"480x320","o_20038876_340.jpg":"340x226","o_20038876_220.jpg":"220x146","h_20038876_1280.jpg":"1280x854","h_20038876_1024.jpg":"1024x683","h_20038876_640.jpg":"640x427","h_20038876_480.jpg":"480x320","h_20038876_340.jpg":"340x227","h_20038876_220.jpg":"220x147","pp_20038876_1280.jpg":"1006x1280","pp_20038876_1024.jpg":"805x1024","pp_20038876_640.jpg":"503x640","pp_20038876_480.jpg":"377x480","pp_20038876_340.jpg":"267x340","pp_20038876_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8149692 Threads: 1 Questions: 1684462857 Slow queries: 5019985 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112549513 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako-1144334 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako-1144334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628972 [name] => PETICA PETKOM [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-22 20:32:15 [main_article_id] => 0 [alias] => petica-petkom [link] => /tag/petica-petkom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645290 [name] => pretres radnog tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-30 19:37:31 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-radnog-tjedna [link] => /tag/pretres-radnog-tjedna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: ‘Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID‘, prigovorila mi je prijateljica nekidan. A kako ne mislit na to... Kako?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/19/20038876.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/19/20038876.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID", prigovorila mi je prijateljica nekidan.

A kako ne mislit na to, evo nekidan sam morala instalirat na mobitel onaj QR kod da ne nosim papir sa sobom okolo. Pokazali su mi, a ja se išla pravit pametna i isto to učinit mužu pa mu instalirala – igricu! Zove se, vidi čuda, "Covidgo". Znači, netko se zabavio, svaka mu čast, jer teško da živimo u zabavnom času.

Osim što u zabavu povremeno spadaju ispadi nekih javnih osoba poput, recimo, onoga Marina Miletića što je sinjskoga gradonačelnika Mira Bulja koji odbija uvesti COVID potvrde usporedio s generalom Antom Gotovinom. Heroj, a ne zločinac. Znači li to da su za Miletića u Stožeru ustvari četnici? No, dobro, Bulj je osebujan, kao i kolega mu Petrina iz Primoštena. Nego, šta ćemo s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem? Ok, i on je osebujan i COVID potvrde nisu mu prvo s čime se ne slaže, ali njegova supruga Sanja Musić Milanović je epidemiologinja. Šapne li mu ona nešto što mi drugi ne možemo čuti ili se i ona protivi uvođenju COVID potvrda? E sad, problem je što odluka Vlade kasni barem mjesec dana kako bi uopće bila djelotvorna, a kamoli kad su neki u svijetu već uvidjeli da i nisu dovoljne što samo pojačava glasove protivnika...

PONEDJELJAK: Biskupi i pitanje (ne)cijepljenja

Cijeli ponedjeljak govorilo se samo o organizaciji testiranja. Šef Županijske skupštine splitsko-dalmatinske najavio je da neće dolaziti na nastavu u Prvu gimnaziju jer je protiv uvođenja COVID potvrda pa se sutradan ipak netestiran pojavio pred školom kako bi isprovocirao reakciju ravnateljice i novinara. Uvjeren je da COVID potvrde ne sprječavaju širenje virusa. Ako to i jest točno, kako može tvrditi da je neučinkovito i testiranje? Ili i on misli da mu test oštećuje sluznicu nosa? Svakako mu je slušni aparat u najboljoj formi jer čini se da je kao diplomirani teolog dobro čuo izjave Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije. Biskupi su, to znamo, ufino rekli kako je cijepljenje stvar izbora, što drugim riječima znači da ne podržavaju uvođenje papira i kodova o COVID statusu. Valjda je svakome jasno da su se time izborili da pred crkvama za ulazak na mise ne bi trebao biti punkt s antigenskim testovima. A sami su se većinom cijepili, samo šute kao ribe u akvariju.

UTORAK: Prosvjedni cirkus sa zastavama

Evo nas, jutros su po gradovima redovi za testiranja dugi, a mali prosvjedni cirkus sa zastavama i transparentima po gradu hoda poput navijačkog kortea. Došli su na splitski Kampus dok se još odvijalo testiranje zaposlenih na sveučilištu. Malo su zakuhali atmosferu pred FESB-om, ali kako im zamjeriti kad dio upravo znanstvene zajednice to ionako čini u njihovo ime. Eno ga dr. Lauc opet nešto govori u megafon kao onaj šta na poljudskom sjeveru udara intonaciju.

I premda su stručnjaci za ustavno pravo dva dana govorili kako je odluka utemeljena u zakonu, ipak će na doradu čak dva zakona, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, kako bi se odluka bez zapreka provela, i to uz sankcije. Zašto se Vlada nije bolje pripremila kao nijednom do sada? Odgovor na to pitanje, doduše, sigurno ne treba tražiti u znanstvenim časopisima. Pa oni jednostavno ne znaju bolje. Nema tu skrivenih razloga i mutnih radnji. U nas u prvim redovima nigdje nisu najbolji.

Tko nam je, recimo, u DORH-u? Nesposobni ili korumpirani? Zašto glavna državna odvjetnica i šefica USKOK-a imaju problem s istinom? Zašto Zlata Hrvoj-Šipek i Vanja Marušić misle da je njihova nova web-stranica neko dostignuće? Kako je moguće da je zajedno s menadžericom Agrokora Piruškom Canjugom uhapšena i Mirela Arelić Puklin, zamjenica glavne tužiteljice?

Todorić otvara butelje vina, kak se zove, u svom dvorcu i smije se. Šta je u utorak radila kućna pomoćnica u obitelji Canjuga i šta je Iva snimila 16. studenoga 2021.?

SRIJEDA: Austrijski lokot za necijepljene

Austrija necijepljene stavlja pod lokot, a u nas broj umrlih od koronavirusa premašio deset tisuća što je, čitali smo, daleko više nego što ih je među civilima poginulo u posljednjem ratu. Capak najavio širu primjenu COVID potvrda s tim što se ne želi još izjasniti hoće li one trebati i za ulazak u kafiće i šoping-centre. Opet su to stožeraške, u Dalmaciji bi se reklo "pišiću kakiću" fore, koje samo ostavljaju rupe za provlačenje odluke protivnika. A uz to, sve dane ovog tjedna stižu vijesti iz visokoprocijepljenih zemalja o širenju virusa, o povratku pravila i mjera. To bi se, doduše, trebalo obvezno čitati uz grafikone koji pokazuju vezu između umrlih i cijepljenih, jer ona je ipak čvrsta i neporeciva. Kao i to da je mnogima uvođenje COVID potvrde dodatni motiv za cijepljenje.

A s obzirom da je SARS-CoV-2 zasad pametniji od ljudske vrste, onda se držimo barem onoga što znamo. A to je, među ostalim, da će testovi otkriti tko je zaražen. Stoga se već čuju prijedlozi iz nekih zemalja da se naprosto svi testiraju. Ali opet, možda su testovi lažni, tko zna šta uopće pokazuju, možda je sve izmišljeno... A možda se pomakla i Zemljina os pa smo svi otišli na kvasinu?

ČETVRTAK: Odlazak Vukovaraca na guinness u Irsku

To je taj dan pijeteta koji moramo osjetiti dok slušamo ispovijesti obitelji poginulih i nestalih Vukovaraca, te silovanih Vukovarki. To je taj dan u kojemu se opet čini da pretjerujemo, kao što to radimo u svemu, ali takvi smo, nemamo ukusa ni u čemu. I to je taj dan kada najednom navečer više nema nikoga u tom nesretnom gradu, kad ostaje sam sa sobom i svojim stanovnicima i svojim vođama. Adio, svi dobri ljudi, a sad idemo dalje sa svojim tugama i podjelama, sa svojom neimaštinom i japanskim trešnjama na šetnici uz Dunav, poručuju Vukovarci došljacima iz svih krajeva.

Zatim će od petka, kad još dogorijevaju lampioni, svako dijete u svoj vrtić, u svoju školu, svoju crkvu i svoj kafić. Srbi će nazdraviti uz karlovačko, Hrvati uz ožujsko pivo, zbog čega će mladi sve češće na guinness u Irsku.

Ispuhali smo se ove godine, brate mili, pošteno na temu Vukovara. Sad ćemo malo šutjeti sve dok se ne objave prvi rezultati popisa stanovništva. E onda će opet nastati graja.

PETAK: Tužna i strašna priča o Madini

Republika Hrvatska je u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i o zabrani nečovječnog i ponižavajućeg postupanja, tvrde suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava.

"Ja i ljudi koji su radili u mojoj kancelariji, aktivisti Centra za mirovne studije, bili smo izloženi pritisku s ciljem da se onemogući rad na predmetu", rekla je odvjetnica obitelji Hussini Sanja Jelavić za N1. Policijski istražitelji dolazili su joj u ured i tražili od odvjetnika da se predaju originali punomoći od strane obitelji. "Umjesto da se istraga fokusira na to kako je došlo do tragične smrti djevojčice, istraga se svela na izmišljanje vezano za potpis punomoći. Sud je utvrdio da se radilo o opstrukciji rada na predmetu, onemogućavanju pristupa sudu i teškim povredama ljudskih prava do kojih mi je prije ovog slučaja bilo teško zamisliti da bi u našoj državi moglo doći, takvom stupnju arbitrarnosti koji nije primjeren trenutku danas ni prije tri godine u RH", kazala je odvjetnica i to je najstrašnije što se moglo doznati ovaj radni tjedan. Pa mi smo nakaradni! Što drugo reći?

Austrija ide u totalni "lockdown" i sprema se uvesti obvezno cijepljenje. Ups! Ali šta nas briga, imamo mi svoje mjere, kaže šef Stožera Davor Božinović kad ga pitaju za susjede. Nema šta, naše su nenadmašne! Toliko da ja, evo, svečano obećavam onoj prijateljici koju već nerviram s temom COVID-a da više neću imati što reći, jer čovjek pred savršenstvom može samo biti nijem.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako-1144334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=394ba82613418b9dff474bfda1562474c6ff3d2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+%E2%80%98Ne+mogu+vi%C5%A1e+s+tobom+razgovarat%2C+nakon+svake+teme+uvik+do%C4%91emo+na+COVID%E2%80%98%2C+prigovorila+mi+je+prijateljica+nekidan.+A+kako+ne+mislit+na+to...+Kako%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako-1144334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-ne-mogu-vise-s-tobom-razgovarat-nakon-svake-teme-uvik-dodemo-na-covid-prigovorila-mi-je-prijateljica-nekidan-a-kako-ne-mislit-na-to-kako-1144334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRETRES TJEDNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRETRES TJEDNA

Silvana Uzinić: ‘Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID‘, prigovorila mi je prijateljica nekidan. A kako ne mislit na to... Kako?!

Piše Silvana Uzinić
19. studenog 2021. - 17:18

"Ne mogu više s tobom razgovarat, nakon svake teme uvik dođemo na COVID", prigovorila mi je prijateljica nekidan.

A kako ne mislit na to, evo nekidan sam morala instalirat na mobitel onaj QR kod da ne nosim papir sa sobom okolo. Pokazali su mi, a ja se išla pravit pametna i isto to učinit mužu pa mu instalirala – igricu! Zove se, vidi čuda, "Covidgo". Znači, netko se zabavio, svaka mu čast, jer teško da živimo u zabavnom času.

Osim što u zabavu povremeno spadaju ispadi nekih javnih osoba poput, recimo, onoga Marina Miletića što je sinjskoga gradonačelnika Mira Bulja koji odbija uvesti COVID potvrde usporedio s generalom Antom Gotovinom. Heroj, a ne zločinac. Znači li to da su za Miletića u Stožeru ustvari četnici? No, dobro, Bulj je osebujan, kao i kolega mu Petrina ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:38