StoryEditorOCM
HrvatskaNOVE PROZIVKE

Scenaristica otkrila: Dobila sam gnjusnu poruku od Matanića i ovako mu odgovorila. Onda sam maknuta s projekta

Piše Vijesti SD
10. travnja 2024. - 20:40

Poznata hrvatska spisateljica i scenaristica Koraljka Meštrović, jedna od autorica serije "Počivali u miru", koja je radila i na "Bitangama i princezama", "Bibinom svijetu" i drugim projektima, potaknuta medijskim optužbama na račun redatelja Dalibora Matanića za zlostavljanje žena, odlučila je i sama podijeliti svoje iskustvo s Matanićem, prenosi N1

- Kao netko tko je s Daliborom Matanićem radio kao scenarist na filmu i kao netko tko je od njega dobio poruku seksualnog sadržaja, htjela bih se pridružiti i pohvaliti kolegice koje su imale hrabrosti, integriteta i snage da razotkriju Matanićevo gnjusno ponašanje koje je trajalo desetljećima -  napisala je Koraljka Meštrović, a zatim opisala jednu od poruka nepriličnog sadržaja:

- Poruka je glasila – ‘hoćeš li mi po******, lijepa mamice?’ Odgovorila sam mu da krene na tečaj joge i napravi to sam. Nakon toga sam maknuta s projekta na kojem sam radila iz razloga koji mi nikad do kraja nisu objašnjeni. Pravi razlog sam doznala tek nedavno u vrijeme regionalne verzije pokreta #metoo, #nisamtražila.

Premda mi je žao što nisam reagirala ranije (dok sam pohađala filmsku radionicu u SAD-u, vidjela sam Matanića kako se ljubi s maloljetnicom, djevojčicom starom 14 godina, a on je tad bio u dvadesetima), žalosno očita činjenica jest da mi nitko ne bi vjerovao i da me nitko ne bi shvatio ozbiljno jer je zadnja dva desetljeća Matanić slovio kao ugledni i hvaljeni hrvatski redatelj.

Premda negiraju i peru ruke usred skandala, doista ne vjerujem da neki kolege, produkcijske kuće te filmske i TV institucije tvrde da nisu imali pojma što se događa vezano uz seksualno uznemiravanje i zlouporabu droga.

Osobno, osjećam golemo olakšanje što je istina konačno izašla na vidjelo. Laknulo mi je što sve žene, koje su trpjele Matanićevo uznemirujuće i ponižavajuće seksualno iskorištavanje, doduše sa zakašnjenjem, vraćaju svoje dostojanstvo, moralnu satisfakciju i barem neki oblik odmazde. Bravo, djevojke - napisala je Koraljka Meštrović na društvenoj mreži LinkedIn. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:35