stdClass Object ( [id] => 313112 [title] => Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva [alias] => sabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

14:10 - Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva

Hrvatski je sabor u petak proširio dnevni red tekuće sjednice s 10 novih točaka, među kojima su i dvije oporbene interpelacije te SDP-ov prijedlog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

Karamarkov opoziv traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke "Drimia" u vlasništvu njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, "u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade donosi objektivne i nepristrane odluke u interesu Hrvatske i hrvatskih građana.

O prijedlogu Karamarkova opoziva Sabor mora odlučiti najkasnije za 30 dana.

SDP interpelacijom traži odgovor Vlade na najavu banaka kako će na Međunarodnom sudu u Washingtonu pokrenuti arbitražni postupak protiv Hrvatske zbog zakona kojima je omogućena konverzija kredita u švicarskim francima, a Reformisti odgovornost za reguliranje rada na određeno vrijeme.

Sabor je glasovanjem zaključio ovotjedni rad, a zastupnici će se ponovo okupiti u ponedjeljak, 30. svibnja, na svečanoj sjednici u povodu Dana Hrvatskog sabora.

13:50 - Lovrinović: O prodaji strateške imovine treba odlučivati Sabor, ne samo Vlada

Mostov saborski zastupnik Ivan Lovrinović poručio je u petak da o prodaji državne imovine, posebno strateške, treba odlučivati Hrvatski sabor, a ne samo Vlada.

"Jasno želim poručiti da o prodaji bilo kakve imovine, posebno one strateške, od posebnog interesa, treba odlučivati Sabor, ne samo Vlada. Dosta je bilo prodaje gdje se nije pitao Sabor, jer ipak je ovo šire tijelo", rekao je Lovrinović novinarima.

Naglasio je pritom da nije za to da "svugdje caruje" državno vlasništvo, osim možda u nekoliko tvrtki koje su zaista od nacionalne važnosti. Takve prakse je bilo, mislim da s tim treba prestati, naglasio je Lovrinović.

Novinare je zanimalo znači li to da će podržati prijedlog SDP-a da se o tvrtkama skinutim s popisa strateških i predanih CERP-u, ipak raspravlja u Saboru.

"U tom kontekstu i govorim, Imunološki zavod nije svrstan u stratešku firmu, on je sada teški bolesnik, a zapravo je strateška firma od nacionalne sigurnosti. Stvari nisu posložene po rangu važnosti i zato govorim, te se odluke moraju vrati u Sabor, o tome ni jedna Vlada ne može odlučivati samostalno", rekao je Lovrinović.

Upitan kako će se, s obzirom da je MOL jedan od najvećih starteških partnera, postaviti u slučaju Kramarko, odgovorio je da ne želi govoriti u njegovo ime.

"Mislim da se u pogledu najvažnijih tvrtki, a riječ je o Ini, treba postaviti kao Orban u Mađarskoj u zašiti mađarskih nacionalnih interesa – čvrsto, državnički i da zna što hoće. Hrvatskoj to treba", poručio je Lovrinović.

13:02 - Sabor odbio izvješće pučke pravobraniteljice; manjinski zastupnici to ocijenili "nečuvenim"

Saborska većina odbila je u petak izvješće o radu pučke pravobraniteljice u 2015., uz prosvjed zastupnika nacionalnih manjina Furia Radina i Milorada Pupovca, koji su su zatražili stanku, ocijenivši "nečuvenim" odbijanje izvješća pravobraniteljice, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije udovoljio njihovu zahtjevu.

"Nečuveno je da u Saboru padne izvješće pučke pravobraniteljice, tražim stanku", rekao je Furio Radin, nakon što je elektronički sustav pokazao da je izvješće podržalo 43 zastupnika, a odbacilo njih 63, dok je četvero zastupnika ostalo suzdržano.

Stanku je potom zatražio i Pupovac, podsjetivši Reinera da je potpredsjednik Ivan Tepeš (HSP AS) nedavno odobrio stanku usred rasprave na zahtjev stranačkog kolege Pere Ćorića.

"Nakon ovakvog ishoda glasovanja, Sabor mora napraviti stanku", rekao je Pupovac, no Reiner je ustrajao u stavu da se stanka ne može odrediti svaki put kada je netko od zastupnika nezadovoljan raspravom ili ishodom glasovanja.

"Kad bismo tako postupali, napravili bismo od ovog parlamenta ono što sigurno ne želimo", kazao je Reiner.

Nezadovoljni Radin novinarima je kazao kako je do sada u Saboru palo samo jedno izvješće.

"Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa", ocijenio je Radin.

 

12:45 - Bulj: Zaštiti Jadroliniju

Vladin, odnosno predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i veza, odbacio je u petak bojazni pojedinih saborskih zastupnika da bi otvaranje domaćeg tržišta europskim brodarima moglo ugroziti nacionalnog brodara Jadroliniju.

Držimo da se to neće dogoditi, Jadrolinija je koncipirana na takav način, odnosno ima takvu flotu da je teško da bi joj netko u procesu javnog nadmetanja konkurirao, kaže zamjenik ministra pomorstva Miro Škrgatić 'braneći' izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

 

Koncem ove godine istječe, naime, prijelazno razdoblje u kojemu su linijski brodari koji obavljaju pomorski promet mogli biti isključivo brodari registrirani u Hrvatskoj. Zakon treba izmijeniti kako bi se mogao povesti natječaj tijekom ove godine, a pravila u potpunosti uskladiti s EU Direktivom od 1. siječnja 2017. godine.

Miru Bulja (Most) brine da bi nam otvaranje tržišta moglo dovesti tvrtke koje mogu sniziti cijene prijevoza i time utjecati na domaću tvrtku. "Nama je u interesu zaštititi Jadroliniju i sačuvati ljude da žive na otocima", kaže Bulj i traži odgovor ugrožava li se zakonskim izmjenama interes Jadrolinije, a time i strateški interes države.

Branko Bačić (HDZ) uvjeren je u dobru budućnost domaćeg brodara. Kad se 2006. umjesto monopola uveo tržišni pristup, govorilo se da će to potopiti Jadroliniju i dovesti europske brodare, no to se nije dogodilo, a uvjeren da neće ni sada, kaže Bačić i tumači da ta tvrtka ima mladu flotu, da je teško očekivati da će netko ispuniti uvjete koje ona ispunjava. Osim toga, dodaje, tu je i obveza da posade govore hrvatski jezik i da brodar ima kolektivni ugovor sa sindikatom pomoraca.

Glasovac: napravljeni "revolucionarni" iskoraci

I Nada Turina Đurić (HNS) drži da je Buljeva zabrinutost pretjerana s obzirom na kvalitete koje ta tvrtka ima. Veseli se planu nabavke novih brodova i poziva da se flota prilagodi međusobnom povezivanju malih otoka.

Sabina Glasovac (SDP) najavljuje amandmane koji, kaže, vode brigu o opstojnosti Jadrolinije koja je prošlih godina napravila nekoliko "revolucionarnih" iskoraka. Povećala je dobit, izgradila četiri broda u domaćim brodogradilištima, uvela projekt e-Jadrolinije, odnosno omogućila prodaju karata za sve linije putem službene internetske stranice, pobrojala je zastupnica.

Osim toga, dodaje, s flotom od 49 brodova prevezla je gotovo 11 milijuna putnika i 2, 7 milijuna vozila.

Bulj: Predsjednik uprave nije ispunjavao uvjete

Bulj joj je uzvratio da je upravo za SDP-ove vlasti imenovan predsjednik Uprave tvrtke iako nije ispunjavao uvjete natječaja. "Jel' vam poznato da je zaposleno 40 novih voditelja i rukovoditelja bez iskustva, a ignorirao se kadar unutar tvrtke, jel' vam poznato da se kupio katamaran bez natječaja za pet pet milijuna eura, jel' to nešto revolucionarno?", pita zastupnik.

Vezano za nabavku broda, mi ne znamo ništa da je to nabavljeno bez javnog natječaja, rekao je Škrgatić.


11:45 - Burno jutro u Saboru: počeli sa stankom pa Reiner izbacio Stazića!
 

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić u petak je, na početku saborskog zasjedanja udaljen iz sabornice, nakon što je optužio 'mostovku' Ružicu Vukovac, koja je zatražila stanku zbog potpora u poljoprivredi u vrijeme bivše vlade, prozvavši je kako štiti svoj osobni interes i interes svojih roditelja.

"Ona napada bivšeg ministra Jakovinu jer želi zaštititi interes svoj osobni i svojih roditelja. To je nedopustivo. Ako treba mi ćemo skupiti dobrovoljne priloge da pomognemo njezinim roditeljima što nisu mimo kriterija dobili novac", poručio je Stazić pozivajući se na institut povrede Poslovnika.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Željko Reiner poručivši mu da je to što je napravio "svjesno zlorabljenje Poslovnika.

"Ono što ste Vi napravili da ovo dopustite je zloupotreba Poslovnika", uzvratio mu je Stazić, nakon čega ga je Reiner upozorio da prestane s njim polemizirati.

"Hoću! Hoću!", uzvraćao mu je Stazić.

Reiner mu je oduzeo riječ i upozorio ga da ne može "terorizirati na taj način cijeli parlament".

No kako se Stazić nije zaustavljao Reiner ga je opomenuo a potom i zamolio da napusti dvoranu što je bilo popraćeno pljeskom nekolicine vladajućih.

"Sramota da osobu koja se bavi poljoprivredom i ima 300 goveda i bori se protiv pogodovanja i trudi se i ona i njezina obitelj da je gospodin Stazić na ovaj sramotan i degutantan način proziva", rekao je njezin stranački kolega Miro Bulj.

Po mišljenju HSLS-ovca Daria Hrebaka Stazić je omalovažio zastupnicu na, kako je rekao, nizak i primitivan način.

"Hvala što ste izrekli opomenu jer se gospodin Stazić nekoliko puta u privatnom životu pred pravosuđem morao ispričavati zbog svojih izjava i žalosno što danas koristi poziciju zastupnika i privilegiju koja mu je omogućena da može na ovakav način vrijeđati zastupnicu", rekao je.

Stazić je, nakon što je izišao iz sabornice, rekao kako je izbačen "opet zbog istine".

"Roditelji kolegice Ružice, jučer je spomenuto u Otvorenom, su poljoprivredni proizvođači. Očito im bivša Vlada, bivše Ministarstvo poljoprivrede nije dalo novac na koji su računali i ona sad provodi privatan rat iz osobnih interesa protiv bivšeg ministra Jakovine. To je nedopustivo ponašanje jednog saborskog zastupnika koji je prisegnuo da će štititi opće interese Republike Hrvatske, a ne svoje i svojih roditelja. Ja sam na to upozorio. Predsjednik me izbacio iz
sabornice, ništa drugo se ne može od HDZ -a ni očekivati. Oni tako reagiraju na istine", poručio je Stazić.

Vukovac se, kazala je, Saboru obratila ne samo u ime zastupnika Mosta nego i poljoprivrednih proizvođača na terenu podsjećajući da se glavne primjedbe EK odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanja europskih sredstava vezanih za projekte koji su odobreni u vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

"Revizijski nalaz na 19 stranica konstatira kako je nadzor aktiviran jer su imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana samo tri mjeseca prije objave natječaja. Imali su iste vlasnike, iste adrese, iste kontakt osobe", podsjećala je.

To, uvjeren je, nisu bila jedina pogodovanja koja su se događala na terenu. "Upravo zahvaljujući tim pogodovanjima selo smo desetkovali, ojačali smo neke, a ti neki ne mogu biti nositelji proizvodnje u Hrvatskoj", poručila je.

Josip Križanić (HDZ) optužio je bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu za svjesno pogodovanje i veleizdaju nacionalnih interesa uz uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje namjerno miniranjem projekata EU.

"Naime u potpunosti se raskrinkavaju pokušaji bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da sredstva EU usmjeri prema određenim subjektima dok s druge strane pravi poljoprivrednici ostaju zakinuti na što nas je i službeno upozorila Europska komisija u vezi s natječajima koje je početkom prošle godine kreirao Jakovina.

HSS-ovac Branko Hrg uvjeren je kako je već u vladinim tijelima bivše vlade bilo evidentno da se namješta i pogoduje. "To je počelo ne samo kod raspisivanja natječaja nego je počelo kod donošenja programa ruralnog razvoja i vdjelo se da cilj nije bio očuvati OPG-ove. Ne možemo ovdje kriviti samo Jakovinu jer je on bio izvršitelj", poručio je Hrg.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Burno jutro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-05-20 11:53:09 [created_by] => 3126 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-05-20 14:16:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-05-20 14:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12203 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/05/20/sabor_sjednica4-200516.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "sabor_sjednica4-200516" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x813" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7784895 Threads: 5 Questions: 1567361915 Slow queries: 4780528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111683629 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva-313112 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva-313112?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 366901 [name] => Sabor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sabor [link] => /tag/sabor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 235450 [name] => Nenad Stazić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nenad-stazic [link] => /tag/nenad-stazic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237035 [name] => Željko Reiner [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-reiner [link] => /tag/zeljko-reiner ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Burno jutro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3126 [name] => Hina [username] => hina [email] => hina@sd.hr [password] => $2y$10$P7lYw6PCgzwz42YfCkI7ROEdPBrtMrSzCBlQHrbuDVWbduDdUz96y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hina-3126 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1644 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e903af0c78b05bd682a4e75b05422a06?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/sabor_sjednica4-200516.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sabor_sjednica4-200516 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/20/sabor_sjednica4-200516.jpg [title] => sabor_sjednica4-200516 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

14:10 - Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva

Hrvatski je sabor u petak proširio dnevni red tekuće sjednice s 10 novih točaka, među kojima su i dvije oporbene interpelacije te SDP-ov prijedlog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

Karamarkov opoziv traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke "Drimia" u vlasništvu njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, "u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade donosi objektivne i nepristrane odluke u interesu Hrvatske i hrvatskih građana.

O prijedlogu Karamarkova opoziva Sabor mora odlučiti najkasnije za 30 dana.

SDP interpelacijom traži odgovor Vlade na najavu banaka kako će na Međunarodnom sudu u Washingtonu pokrenuti arbitražni postupak protiv Hrvatske zbog zakona kojima je omogućena konverzija kredita u švicarskim francima, a Reformisti odgovornost za reguliranje rada na određeno vrijeme.

Sabor je glasovanjem zaključio ovotjedni rad, a zastupnici će se ponovo okupiti u ponedjeljak, 30. svibnja, na svečanoj sjednici u povodu Dana Hrvatskog sabora.

13:50 - Lovrinović: O prodaji strateške imovine treba odlučivati Sabor, ne samo Vlada

Mostov saborski zastupnik Ivan Lovrinović poručio je u petak da o prodaji državne imovine, posebno strateške, treba odlučivati Hrvatski sabor, a ne samo Vlada.

"Jasno želim poručiti da o prodaji bilo kakve imovine, posebno one strateške, od posebnog interesa, treba odlučivati Sabor, ne samo Vlada. Dosta je bilo prodaje gdje se nije pitao Sabor, jer ipak je ovo šire tijelo", rekao je Lovrinović novinarima.

Naglasio je pritom da nije za to da "svugdje caruje" državno vlasništvo, osim možda u nekoliko tvrtki koje su zaista od nacionalne važnosti. Takve prakse je bilo, mislim da s tim treba prestati, naglasio je Lovrinović.

Novinare je zanimalo znači li to da će podržati prijedlog SDP-a da se o tvrtkama skinutim s popisa strateških i predanih CERP-u, ipak raspravlja u Saboru.

"U tom kontekstu i govorim, Imunološki zavod nije svrstan u stratešku firmu, on je sada teški bolesnik, a zapravo je strateška firma od nacionalne sigurnosti. Stvari nisu posložene po rangu važnosti i zato govorim, te se odluke moraju vrati u Sabor, o tome ni jedna Vlada ne može odlučivati samostalno", rekao je Lovrinović.

Upitan kako će se, s obzirom da je MOL jedan od najvećih starteških partnera, postaviti u slučaju Kramarko, odgovorio je da ne želi govoriti u njegovo ime.

"Mislim da se u pogledu najvažnijih tvrtki, a riječ je o Ini, treba postaviti kao Orban u Mađarskoj u zašiti mađarskih nacionalnih interesa – čvrsto, državnički i da zna što hoće. Hrvatskoj to treba", poručio je Lovrinović.

13:02 - Sabor odbio izvješće pučke pravobraniteljice; manjinski zastupnici to ocijenili "nečuvenim"

Saborska većina odbila je u petak izvješće o radu pučke pravobraniteljice u 2015., uz prosvjed zastupnika nacionalnih manjina Furia Radina i Milorada Pupovca, koji su su zatražili stanku, ocijenivši "nečuvenim" odbijanje izvješća pravobraniteljice, no predsjednik Sabora Željko Reiner nije udovoljio njihovu zahtjevu.

"Nečuveno je da u Saboru padne izvješće pučke pravobraniteljice, tražim stanku", rekao je Furio Radin, nakon što je elektronički sustav pokazao da je izvješće podržalo 43 zastupnika, a odbacilo njih 63, dok je četvero zastupnika ostalo suzdržano.

Stanku je potom zatražio i Pupovac, podsjetivši Reinera da je potpredsjednik Ivan Tepeš (HSP AS) nedavno odobrio stanku usred rasprave na zahtjev stranačkog kolege Pere Ćorića.

"Nakon ovakvog ishoda glasovanja, Sabor mora napraviti stanku", rekao je Pupovac, no Reiner je ustrajao u stavu da se stanka ne može odrediti svaki put kada je netko od zastupnika nezadovoljan raspravom ili ishodom glasovanja.

"Kad bismo tako postupali, napravili bismo od ovog parlamenta ono što sigurno ne želimo", kazao je Reiner.

Nezadovoljni Radin novinarima je kazao kako je do sada u Saboru palo samo jedno izvješće.

"Bilo je to sredinom 90-tih godina, iz jednostavnog razloga što pravobranitelj nije imao nikakav rad iza sebe. Dapače, imao je samo iza sebe izvješće o jednom napadu, jednoj političkoj stranci, od 40 stranica. Zato, svi su se složili da nije radio ništa pa da ga treba zamijeniti, ali ne zbog kritičkog mišljenja. Ovo je katastrofa", ocijenio je Radin.

 

12:45 - Bulj: Zaštiti Jadroliniju

Vladin, odnosno predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i veza, odbacio je u petak bojazni pojedinih saborskih zastupnika da bi otvaranje domaćeg tržišta europskim brodarima moglo ugroziti nacionalnog brodara Jadroliniju.

Držimo da se to neće dogoditi, Jadrolinija je koncipirana na takav način, odnosno ima takvu flotu da je teško da bi joj netko u procesu javnog nadmetanja konkurirao, kaže zamjenik ministra pomorstva Miro Škrgatić 'braneći' izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

 

Koncem ove godine istječe, naime, prijelazno razdoblje u kojemu su linijski brodari koji obavljaju pomorski promet mogli biti isključivo brodari registrirani u Hrvatskoj. Zakon treba izmijeniti kako bi se mogao povesti natječaj tijekom ove godine, a pravila u potpunosti uskladiti s EU Direktivom od 1. siječnja 2017. godine.

Miru Bulja (Most) brine da bi nam otvaranje tržišta moglo dovesti tvrtke koje mogu sniziti cijene prijevoza i time utjecati na domaću tvrtku. "Nama je u interesu zaštititi Jadroliniju i sačuvati ljude da žive na otocima", kaže Bulj i traži odgovor ugrožava li se zakonskim izmjenama interes Jadrolinije, a time i strateški interes države.

Branko Bačić (HDZ) uvjeren je u dobru budućnost domaćeg brodara. Kad se 2006. umjesto monopola uveo tržišni pristup, govorilo se da će to potopiti Jadroliniju i dovesti europske brodare, no to se nije dogodilo, a uvjeren da neće ni sada, kaže Bačić i tumači da ta tvrtka ima mladu flotu, da je teško očekivati da će netko ispuniti uvjete koje ona ispunjava. Osim toga, dodaje, tu je i obveza da posade govore hrvatski jezik i da brodar ima kolektivni ugovor sa sindikatom pomoraca.

Glasovac: napravljeni "revolucionarni" iskoraci

I Nada Turina Đurić (HNS) drži da je Buljeva zabrinutost pretjerana s obzirom na kvalitete koje ta tvrtka ima. Veseli se planu nabavke novih brodova i poziva da se flota prilagodi međusobnom povezivanju malih otoka.

Sabina Glasovac (SDP) najavljuje amandmane koji, kaže, vode brigu o opstojnosti Jadrolinije koja je prošlih godina napravila nekoliko "revolucionarnih" iskoraka. Povećala je dobit, izgradila četiri broda u domaćim brodogradilištima, uvela projekt e-Jadrolinije, odnosno omogućila prodaju karata za sve linije putem službene internetske stranice, pobrojala je zastupnica.

Osim toga, dodaje, s flotom od 49 brodova prevezla je gotovo 11 milijuna putnika i 2, 7 milijuna vozila.

Bulj: Predsjednik uprave nije ispunjavao uvjete

Bulj joj je uzvratio da je upravo za SDP-ove vlasti imenovan predsjednik Uprave tvrtke iako nije ispunjavao uvjete natječaja. "Jel' vam poznato da je zaposleno 40 novih voditelja i rukovoditelja bez iskustva, a ignorirao se kadar unutar tvrtke, jel' vam poznato da se kupio katamaran bez natječaja za pet pet milijuna eura, jel' to nešto revolucionarno?", pita zastupnik.

Vezano za nabavku broda, mi ne znamo ništa da je to nabavljeno bez javnog natječaja, rekao je Škrgatić.


11:45 - Burno jutro u Saboru: počeli sa stankom pa Reiner izbacio Stazića!
 

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić u petak je, na početku saborskog zasjedanja udaljen iz sabornice, nakon što je optužio 'mostovku' Ružicu Vukovac, koja je zatražila stanku zbog potpora u poljoprivredi u vrijeme bivše vlade, prozvavši je kako štiti svoj osobni interes i interes svojih roditelja.

"Ona napada bivšeg ministra Jakovinu jer želi zaštititi interes svoj osobni i svojih roditelja. To je nedopustivo. Ako treba mi ćemo skupiti dobrovoljne priloge da pomognemo njezinim roditeljima što nisu mimo kriterija dobili novac", poručio je Stazić pozivajući se na institut povrede Poslovnika.

Na to je reagirao predsjednik Sabora Željko Reiner poručivši mu da je to što je napravio "svjesno zlorabljenje Poslovnika.

"Ono što ste Vi napravili da ovo dopustite je zloupotreba Poslovnika", uzvratio mu je Stazić, nakon čega ga je Reiner upozorio da prestane s njim polemizirati.

"Hoću! Hoću!", uzvraćao mu je Stazić.

Reiner mu je oduzeo riječ i upozorio ga da ne može "terorizirati na taj način cijeli parlament".

No kako se Stazić nije zaustavljao Reiner ga je opomenuo a potom i zamolio da napusti dvoranu što je bilo popraćeno pljeskom nekolicine vladajućih.

"Sramota da osobu koja se bavi poljoprivredom i ima 300 goveda i bori se protiv pogodovanja i trudi se i ona i njezina obitelj da je gospodin Stazić na ovaj sramotan i degutantan način proziva", rekao je njezin stranački kolega Miro Bulj.

Po mišljenju HSLS-ovca Daria Hrebaka Stazić je omalovažio zastupnicu na, kako je rekao, nizak i primitivan način.

"Hvala što ste izrekli opomenu jer se gospodin Stazić nekoliko puta u privatnom životu pred pravosuđem morao ispričavati zbog svojih izjava i žalosno što danas koristi poziciju zastupnika i privilegiju koja mu je omogućena da može na ovakav način vrijeđati zastupnicu", rekao je.

Stazić je, nakon što je izišao iz sabornice, rekao kako je izbačen "opet zbog istine".

"Roditelji kolegice Ružice, jučer je spomenuto u Otvorenom, su poljoprivredni proizvođači. Očito im bivša Vlada, bivše Ministarstvo poljoprivrede nije dalo novac na koji su računali i ona sad provodi privatan rat iz osobnih interesa protiv bivšeg ministra Jakovine. To je nedopustivo ponašanje jednog saborskog zastupnika koji je prisegnuo da će štititi opće interese Republike Hrvatske, a ne svoje i svojih roditelja. Ja sam na to upozorio. Predsjednik me izbacio iz
sabornice, ništa drugo se ne može od HDZ -a ni očekivati. Oni tako reagiraju na istine", poručio je Stazić.

Vukovac se, kazala je, Saboru obratila ne samo u ime zastupnika Mosta nego i poljoprivrednih proizvođača na terenu podsjećajući da se glavne primjedbe EK odnose se na umjetno stvaranje uvjeta za dobivanja europskih sredstava vezanih za projekte koji su odobreni u vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

"Revizijski nalaz na 19 stranica konstatira kako je nadzor aktiviran jer su imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta s obzirom na to da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana samo tri mjeseca prije objave natječaja. Imali su iste vlasnike, iste adrese, iste kontakt osobe", podsjećala je.

To, uvjeren je, nisu bila jedina pogodovanja koja su se događala na terenu. "Upravo zahvaljujući tim pogodovanjima selo smo desetkovali, ojačali smo neke, a ti neki ne mogu biti nositelji proizvodnje u Hrvatskoj", poručila je.

Josip Križanić (HDZ) optužio je bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu za svjesno pogodovanje i veleizdaju nacionalnih interesa uz uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje namjerno miniranjem projekata EU.

"Naime u potpunosti se raskrinkavaju pokušaji bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da sredstva EU usmjeri prema određenim subjektima dok s druge strane pravi poljoprivrednici ostaju zakinuti na što nas je i službeno upozorila Europska komisija u vezi s natječajima koje je početkom prošle godine kreirao Jakovina.

HSS-ovac Branko Hrg uvjeren je kako je već u vladinim tijelima bivše vlade bilo evidentno da se namješta i pogoduje. "To je počelo ne samo kod raspisivanja natječaja nego je počelo kod donošenja programa ruralnog razvoja i vdjelo se da cilj nije bio očuvati OPG-ove. Ne možemo ovdje kriviti samo Jakovinu jer je on bio izvršitelj", poručio je Hrg.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sabor_sjednica4-200516
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva-313112 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=39c4128778b42b35125c2d7ce6e0ace3b8ee1db6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sabor+u+dnevni+red+uvrstio+prijedlog+Karamarkova+opoziva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva-313112 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsabor-u-dnevni-red-uvrstio-prijedlog-karamarkova-opoziva-313112 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Burno jutro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBurno jutro

Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva

20. svibnja 2016. - 16:10
sabor_sjednica4-200516

14:10 - Sabor u dnevni red uvrstio prijedlog Karamarkova opoziva

Hrvatski je sabor u petak proširio dnevni red tekuće sjednice s 10 novih točaka, među kojima su i dvije oporbene interpelacije te SDP-ov prijedlog izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku.

Karamarkov opoziv traže zastupnici SDP-a i HSU-ov Silvano Hrelja, koji smatraju da je prvi potpredsjednik Vlade, zbog poslovne povezanosti tvrtke "Drimia" u vlasništvu njegove supruge Ane s tvrtkom MOL-ova konzultanta Josipa Petrovića, "u okolnostima koje ukazuju na postojanje ozbiljne interesne povezanosti s fizičkim i pravnim osobama čiju su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Drže da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:43