stdClass Object ( [id] => 1342295 [title] => ‘S faksa na posao‘, pardon, ‘S faksa na čelo ministarstva‘ - najnovija je Vladina mjera protiv iseljavanja iz Hrvatske [alias] => s-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne zvuči ohrabrujuće podatak da sve više studenata živi – kod roditelja. Točnije, svaki drugi! Rezultati istraživanja “Eurostudent” otkrivaju stalni rast troškova studentskog života i da studiranje u prosjeku traje od sedam do devet godina, puno dulje nego što bi bio neki red. Visokih 40 do 45 posto nikad ne završi započeti studij... Onda se ne treba posebno čuditi ni podacima koji kažu da mladi Hrvati sve kasnije odlaze iz zajednice s roditeljima, u stvarnu bitku za egzistenciju i stvaranje vlastite obitelji.

Unatoč tome, ne treba žuriti s pesimizmom natopljenim zaključcima na temu budućnosti mladih. I zato, tko kaže da je hrvatskim studentima jedina svijetla budućnost ona u tmurnoj Irskoj, nema pojma o stvarnim perspektivama mladih u Lijepoj našoj! Takve neznalice, primjerice, ne znaju da kod nas studenti mogu postati i ministri!

Da, dobro ste pročitali. I to bez primjene načela podobnosti. Čak mogu prethodno i kritizirati Vladu i njezina predsjednika pa opet postati ministri, dakle članovi Vlade. Eto što vam je zrela demokracija na djelu! To zapravo dođe nešto kao revitalizacija onog famoznog programa “S faksa na posao”, pardon, “S faksa u ministarstvo!”. Ili još preciznije, “S faksa u ministarsku fotelju!”.

S faksa u ministarstvo

Upravo je to, naime, uspjelo studentu Ivanu Anušiću (50), koji je upravo postao prvi hrvatski ministar student! On je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2021. godine završio dvogodišnji stručni studij za višeg trenera sportske rekreacije i tako postao stručni prvostupnik trenerske struke. Nakon toga je upisao preddiplomski studij, koji će mu, ako ga završi, donijeti zvanje stručnog specijalista trenerske struke. Naglašava da je drugi dio studija upisao prije nego što je postao župan. A upravo zato da se njegova nova funkcija ne bi dovodila u vezu s eventualnom brzinom studiranja, objavio je da je “zamrznuo” svoj studentski status. “Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati velik interes i potencijalno stvarati pritisak profesorima, stoga sam odlučio zamrznuti studentski status”, objavio je početkom tjedna novi ministar obrane.

Time je pokazao simboličan odmak u odnosu na svoga prethodnika Marija Banožića, čije su narasle akademske ambicije za trajanja mandata isprovocirale i reakciju 16 sveučilišnih profesora i znanstvenika. Oni su početkom rujna, ponukani Banožićevim pokušajem napredovanja u naslovno zvanje izvanrednog profesora (on je pod pritiskom javnosti na koncu ipak povukao svoj zahtjev!), kao i napisima koji su podsjetili na to da je još jedan HDZ-ov ministar, Radovan Fuchs, napredovao u više zvanje tijekom svojeg ministarskog mandata, uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću.

Oni su tom prigodom pozvali “nadležna tijela da razmotre na koji bi se način mogao osigurati zakonski i institucionalni okvir koji će onemogućiti zloupotrebu (političke) moći u cilju stjecanja akademskih titula ili naprosto da zakonski onemogući napredovanja u viša znanstveno-nastavna radna mjesta osoba na rukovodećim ili javnim dužnostima dok obavljaju najodgovornije državne i javne poslove, kako bi se izbjegle opravdane kritike i sumnje da su navedena napredovanja ostvarena trgovinom utjecajem, a ne temeljem ispunjavanja visokih znanstvenih i nastavnih uvjeta”.

---

image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, vremena u kojima je podobnost i poslušnost bila važnija od stručnosti i sposobnosti su iza nas. Barem tako kažu. Ili bi tako trebalo biti. Međutim, prošlog je tjedna u eter “lansirana” još jedna poruka koja bi onima koji se u anketama izjašnjavaju kao “neodlučni” mogla ogaditi politiku. A antipolitične će dodatno učvrstiti u uvjerenju da se politikom uopće ne treba baviti...

Dakle, riječ je o izjavi premijera Andreja Plenkovića koja vam je možda prošla ispod radara, ali važna je za shvaćanje političke prakse na hrvatski način.

Nakon što se saznalo da novoimenovani ministar obrane Ivan Anušić još studira, šefa Vlade i HDZ-a pitali su je li stupanj obrazovanja važan za ministarsku poziciju. Plenković je odgovorio: “Odstupanje od obrazovanja nije nužno za bavljenje politikom. Stupanj obrazovanja nije važan za ministarsku poziciju. Politika je ogledalo društva. Tko dobije povjerenje da predstavlja u Saboru, on predstavlja. I Anušić ima mandat kao većina članica i članova Vlade”...

Gorak okus poruke

U sabornici je, upitan o istoj temi, dodatno pojasnio kako je “izabrani elektivni demokratski mandat temeljni pristup” i kako ga Anušić ima kao nositelj liste, kao župan i kao načelnik.

I sve je to točno. U demokratskom izbornom sustavu ne postoji ni obrazovni, kao ni imovinski ili bilo koji drugi cenzus osim onoga koji se odnosi na punoljetnost birača i na zakonski regulirani broj potpisa koje treba prikupiti kako bi različite kandidacijske liste bile pravovaljane.

Samo, ostaje gorak okus poruke koja ipak otvara puno prostora za različita tumačenja i dovodi u pitanje tvrdnju iz prve rečenice ovog teksta. Relativiziranjem važnosti obrazovanja šalje se loša poruka, pogotovo kad se istodobno hvalite kako ste povećali državni proračun za znanost i obrazovanje za 2024. devet posto u odnosu na ovu godinu. Iz redova oporbe nisu propustili u tom kontekstu podsjetiti i na svojedobnu aferu splitskog HDZ-ova gradonačelničkoga kandidata Vice Mihanovića s plagiranjem doktorata. Zastupnica Marijana Puljak je, primjerice, naglasila da se u tom primjeru zrcali i odnos vladajućih prema stručnosti i obrazovanju općenito.

I zbilja, čak i kad stavimo na stranu očekivano oporbeno hiperboliziranje čitave situacije, ako će vodeći ljudi ove zemlje relativizirati važnost stupnja obrazovanja, kakvu poruku time šaljemo novim generacijama, studentima koji važu hoće li put Zapada ili će ipak ostati ovdje, čak i ako nemaju famoznu stranačku iskaznicu, nego im je jedino raspoloživo “oružje” – diploma i stečeno znanje i vještine?

Istina, demokratska praksa u zemljama s puno većom demokratskom tradicijom kaže – na čelu ministarstva policije ili obrane ne mora nužno biti policajac ili vojnik. U redu, teško je zamisliti liječnika ili likovnjaka, a ne obrazovanog ekonomista na čelu Ministarstva financija, ali zato na čelu Ministarstva zdravstva može biti, primjerice, i dobar ekonomist, zašto da ne. Ministarstvo gospodarstva ne mora nužno voditi netko s iskustvom bavljenja poduzetništvom. Dakle, može biti i neki “teoretičar”, ne nužno netko iz “realnog sektora”. Presudna je sposobnost, dakle, uspješnost u praksi. Samo, hmmm... Dugogodišnje kolektivno iskustvo koje kaže da je stranačka iskaznica u toliko primjera bila probitačnija i važnija od nečije stručnosti zove na oprez kad su u pitanju ovdašnji primjeri!

---

image

Plenković i Anušić

Goran Mehkek/Cropix
---

MiG-ovi i Rafalei

Aktualni talijanski ministar obrane, Guido Crosetto, studirao je ekonomiju, pa odustao nakon smrti oca, od kojega je naslijedio i poduzetnički duh. Kao student ulazi u politiku i već s 28 godina postaje jedan od savjetnika premijera, a to je tada bio Giovanni Goria... Aktualni njemački ministar obrane, Boris Pistorius, završio je pravni fakultet, baš kao i njegova austrijska kolegica Klaudia Tanner... Mi smo na toj dužnosti imali i školovanog vojnika Damira Krstičevića (u bivšoj državi završio je i srednju vojnu školu i Vojnu akademiju kopnene vojske), ali i, primjerice, Željku Antunović, koja je diplomirala na Fakultetu za vanjsku trgovinu, a mnogi će njezin mandat pamtiti po letenju u nadzvučnom MiG-u 21.

---

image

Željka Antunović

Darko Tomas/Cropix
------
image

Damir Krstičević

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
---

Kad su je pitali zašto je pristala na to, s obzirom na to da nije prošla nikakvu obuku za letenje u tako skupoj “igrački”, odgovorila je nešto u stilu da “nije mogla odbiti jer su je dečki zvali”... Pa sad recite da stručnost nije važna! Ili da okrenemo pilu naopako – neka netko kaže da to ne može izjaviti i neki student. Evo, recimo, Anušić. On, usto, ima i ratnog iskustva. Ali ipak se nadamo da neće ulaziti u neki od zrakoplova Rafale. Pogotovo ne u jednosjed.

---

Zavijanje s Vučićem: Diplomatski rat(nici)

Onog trenutka kad je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio raspisivanje izbora – najavio ih je 25. listopada, a prvog dana studenoga raspisao ih za 17. prosinca – bilo je jasno da se može očekivati i skoro zaoštravanje u odnosima s Hrvatskom. Uostalom, Vučićev obrazac homogeniziranja biračkog tijela godinama funkcionira na miksu tabloidno-institucionalnog "raskrinkavanja" tamošnje oporbe, zatim "ustaške prijetnje" (čitaj: Hrvatske) i "Šiptara" (Albanaca s Kosova).
I nije trebalo dugo čekati: Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi", kako je šturo poručeno. Tabloidi u Srbiji su iz "pouzdanih izvora" saznali da je Šnajder "stvarao mrežu agenata i vrbovao državljane Srbije da rade kao strani špijuni".
Hrvatska je uzvratila recipročno i obznanila da je Petar Novaković, savjetnik u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, postao persona non grata. Pa se počelo pisati i o diplomatskom ratu dviju država...
Možda uzusi diplomatske prakse i nalažu takav odgovor, koji će odnose dviju zemalja vratiti koji korak unatrag, ali čini se da ovo "zavijanje s Vučićem" nije mrsko ni vladajućima u Hrvatskoj. Zapravo, dolazi kao naručeno! Na kraju krajeva, diplomatski rat nikad nije sam sebi svrha... Jer i mi lagano ulazimo u predizborno vrijeme, u kojemu HDZ-u valja kvalitetno "pokriti" i glasače desnog centra i desnice, odnosno dojmiti ih se. A sam spomen Srbije već je provjereno dobitna karta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručni ili podobni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => stručni ili podobni 2 0 8013 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-23 13:29:08 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-26 18:03:53 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-11-26 15:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='S faksa na posao!', pardon, 'S faksa na čelo ministarstva!' - najnoviji je Vladin program zadržavanja mladih u zemlji page_title='S faksa na posao!', pardon, 'S faksa na čelo ministarstva!' - najnoviji je Vladin program zadržavanja mladih u zemlji [metakey] => Ivan Anušić, diploma, stručna sprema, željka antunović, Mario Banožić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/23\/24334270.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26057006.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26056988.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/19333802.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/23\/26047441.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Niksa Stipanicev\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivan Anu\u0161i\u0107<\/p>","

Plenkovi\u0107 i Anu\u0161i\u0107<\/p>","

\u017deljka Antunovi\u0107<\/p>","

Damir Krsti\u010devi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1160","hd_24334270_1920.jpg":"1920x1080","k_24334270_1280.jpg":"1280x1280","k_24334270_1024.jpg":"1024x1024","k_24334270_640.jpg":"640x640","k_24334270_480.jpg":"480x480","k_24334270_340.jpg":"340x340","k_24334270_220.jpg":"220x220","o_24334270_1280.jpg":"1280x773","o_24334270_1024.jpg":"1024x618","o_24334270_640.jpg":"640x386","o_24334270_480.jpg":"480x290","o_24334270_340.jpg":"340x205","o_24334270_220.jpg":"220x132","h_24334270_1280.jpg":"1280x854","h_24334270_1024.jpg":"1024x683","h_24334270_640.jpg":"640x427","h_24334270_480.jpg":"480x320","h_24334270_340.jpg":"340x227","h_24334270_220.jpg":"220x147","pp_24334270_1280.jpg":"1280x1628","pp_24334270_1024.jpg":"1024x1303","pp_24334270_640.jpg":"640x814","pp_24334270_480.jpg":"480x611","pp_24334270_340.jpg":"340x432","pp_24334270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26057006_1920.jpg":"1920x1080","k_26057006_1280.jpg":"1280x1280","k_26057006_1024.jpg":"1024x1024","k_26057006_640.jpg":"640x640","k_26057006_480.jpg":"480x480","k_26057006_340.jpg":"340x340","k_26057006_220.jpg":"220x220","o_26057006_1280.jpg":"1280x853","o_26057006_1024.jpg":"1024x682","o_26057006_640.jpg":"640x426","o_26057006_480.jpg":"480x320","o_26057006_340.jpg":"340x226","o_26057006_220.jpg":"220x146","h_26057006_1280.jpg":"1280x854","h_26057006_1024.jpg":"1024x683","h_26057006_640.jpg":"640x427","h_26057006_480.jpg":"480x320","h_26057006_340.jpg":"340x227","h_26057006_220.jpg":"220x147","pp_26057006_1280.jpg":"1280x1628","pp_26057006_1024.jpg":"1024x1303","pp_26057006_640.jpg":"640x814","pp_26057006_480.jpg":"480x611","pp_26057006_340.jpg":"340x432","pp_26057006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26056988_1920.jpg":"1920x1080","k_26056988_1280.jpg":"1280x1280","k_26056988_1024.jpg":"1024x1024","k_26056988_640.jpg":"640x640","k_26056988_480.jpg":"480x480","k_26056988_340.jpg":"340x340","k_26056988_220.jpg":"220x220","o_26056988_1280.jpg":"1280x853","o_26056988_1024.jpg":"1024x682","o_26056988_640.jpg":"640x426","o_26056988_480.jpg":"480x320","o_26056988_340.jpg":"340x226","o_26056988_220.jpg":"220x146","h_26056988_1280.jpg":"1280x854","h_26056988_1024.jpg":"1024x683","h_26056988_640.jpg":"640x427","h_26056988_480.jpg":"480x320","h_26056988_340.jpg":"340x227","h_26056988_220.jpg":"220x147","pp_26056988_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056988_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056988_640.jpg":"640x814","pp_26056988_480.jpg":"480x611","pp_26056988_340.jpg":"340x432","pp_26056988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19333802_1920.jpg":"1920x1080","k_19333802_1280.jpg":"1280x1280","k_19333802_1024.jpg":"1024x1024","k_19333802_640.jpg":"640x640","k_19333802_480.jpg":"480x480","k_19333802_340.jpg":"340x340","k_19333802_220.jpg":"220x220","o_19333802_1280.jpg":"1280x853","o_19333802_1024.jpg":"1024x682","o_19333802_640.jpg":"640x426","o_19333802_480.jpg":"480x320","o_19333802_340.jpg":"340x226","o_19333802_220.jpg":"220x146","h_19333802_1280.jpg":"1280x854","h_19333802_1024.jpg":"1024x683","h_19333802_640.jpg":"640x427","h_19333802_480.jpg":"480x320","h_19333802_340.jpg":"340x227","h_19333802_220.jpg":"220x147","pp_19333802_1280.jpg":"1280x1628","pp_19333802_1024.jpg":"1024x1303","pp_19333802_640.jpg":"640x814","pp_19333802_480.jpg":"480x611","pp_19333802_340.jpg":"340x432","pp_19333802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_26047441_1920.jpg":"1920x1080","k_26047441_1280.jpg":"1280x1280","k_26047441_1024.jpg":"1024x1024","k_26047441_640.jpg":"640x640","k_26047441_480.jpg":"480x480","k_26047441_340.jpg":"340x340","k_26047441_220.jpg":"220x220","o_26047441_1280.jpg":"1280x839","o_26047441_1024.jpg":"1024x671","o_26047441_640.jpg":"640x419","o_26047441_480.jpg":"480x314","o_26047441_340.jpg":"340x222","o_26047441_220.jpg":"220x144","h_26047441_1280.jpg":"1280x854","h_26047441_1024.jpg":"1024x683","h_26047441_640.jpg":"640x427","h_26047441_480.jpg":"480x320","h_26047441_340.jpg":"340x227","h_26047441_220.jpg":"220x147","pp_26047441_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047441_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047441_640.jpg":"640x814","pp_26047441_480.jpg":"480x611","pp_26047441_340.jpg":"340x432","pp_26047441_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7337429 Threads: 2 Questions: 1522625424 Slow queries: 4629098 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110444667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/s-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji-1342295 [printLink] => /vijesti/hrvatska/s-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji-1342295?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 342914 [name] => ivan anušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-anusic [link] => /tag/ivan-anusic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 416214 [name] => diploma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diploma [link] => /tag/diploma ) [2] => stdClass Object ( [id] => 714024 [name] => stručna sprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-26 13:37:53 [main_article_id] => 0 [alias] => strucna-sprema [link] => /tag/strucna-sprema ) [3] => stdClass Object ( [id] => 614317 [name] => željka antunović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-04 14:20:39 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljka-antunovic [link] => /tag/zeljka-antunovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 479820 [name] => Mario Banožić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-banozic [link] => /tag/mario-banozic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručni ili podobni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘S faksa na posao‘, pardon, ‘S faksa na čelo ministarstva‘ - najnovija je Vladina mjera protiv iseljavanja iz Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/24334270.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Niksa Stipanicev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/24334270.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26057006.jpg [title] =>

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26056988.jpg [title] =>

Plenković i Anušić

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/19333802.jpg [title] =>

Željka Antunović

Darko Tomas/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/23/26047441.jpg [title] =>

Damir Krstičević

Jure Miskovic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ne zvuči ohrabrujuće podatak da sve više studenata živi – kod roditelja. Točnije, svaki drugi! Rezultati istraživanja “Eurostudent” otkrivaju stalni rast troškova studentskog života i da studiranje u prosjeku traje od sedam do devet godina, puno dulje nego što bi bio neki red. Visokih 40 do 45 posto nikad ne završi započeti studij... Onda se ne treba posebno čuditi ni podacima koji kažu da mladi Hrvati sve kasnije odlaze iz zajednice s roditeljima, u stvarnu bitku za egzistenciju i stvaranje vlastite obitelji.

Unatoč tome, ne treba žuriti s pesimizmom natopljenim zaključcima na temu budućnosti mladih. I zato, tko kaže da je hrvatskim studentima jedina svijetla budućnost ona u tmurnoj Irskoj, nema pojma o stvarnim perspektivama mladih u Lijepoj našoj! Takve neznalice, primjerice, ne znaju da kod nas studenti mogu postati i ministri!

Da, dobro ste pročitali. I to bez primjene načela podobnosti. Čak mogu prethodno i kritizirati Vladu i njezina predsjednika pa opet postati ministri, dakle članovi Vlade. Eto što vam je zrela demokracija na djelu! To zapravo dođe nešto kao revitalizacija onog famoznog programa “S faksa na posao”, pardon, “S faksa u ministarstvo!”. Ili još preciznije, “S faksa u ministarsku fotelju!”.

S faksa u ministarstvo

Upravo je to, naime, uspjelo studentu Ivanu Anušiću (50), koji je upravo postao prvi hrvatski ministar student! On je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2021. godine završio dvogodišnji stručni studij za višeg trenera sportske rekreacije i tako postao stručni prvostupnik trenerske struke. Nakon toga je upisao preddiplomski studij, koji će mu, ako ga završi, donijeti zvanje stručnog specijalista trenerske struke. Naglašava da je drugi dio studija upisao prije nego što je postao župan. A upravo zato da se njegova nova funkcija ne bi dovodila u vezu s eventualnom brzinom studiranja, objavio je da je “zamrznuo” svoj studentski status. “Nakon objave članka o mom studiju, uvidio sam da će moja ministarska funkcija ipak izazivati velik interes i potencijalno stvarati pritisak profesorima, stoga sam odlučio zamrznuti studentski status”, objavio je početkom tjedna novi ministar obrane.

Time je pokazao simboličan odmak u odnosu na svoga prethodnika Marija Banožića, čije su narasle akademske ambicije za trajanja mandata isprovocirale i reakciju 16 sveučilišnih profesora i znanstvenika. Oni su početkom rujna, ponukani Banožićevim pokušajem napredovanja u naslovno zvanje izvanrednog profesora (on je pod pritiskom javnosti na koncu ipak povukao svoj zahtjev!), kao i napisima koji su podsjetili na to da je još jedan HDZ-ov ministar, Radovan Fuchs, napredovao u više zvanje tijekom svojeg ministarskog mandata, uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću i predsjedniku Milanoviću.

Oni su tom prigodom pozvali “nadležna tijela da razmotre na koji bi se način mogao osigurati zakonski i institucionalni okvir koji će onemogućiti zloupotrebu (političke) moći u cilju stjecanja akademskih titula ili naprosto da zakonski onemogući napredovanja u viša znanstveno-nastavna radna mjesta osoba na rukovodećim ili javnim dužnostima dok obavljaju najodgovornije državne i javne poslove, kako bi se izbjegle opravdane kritike i sumnje da su navedena napredovanja ostvarena trgovinom utjecajem, a ne temeljem ispunjavanja visokih znanstvenih i nastavnih uvjeta”.

---

image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix
---

Uostalom, vremena u kojima je podobnost i poslušnost bila važnija od stručnosti i sposobnosti su iza nas. Barem tako kažu. Ili bi tako trebalo biti. Međutim, prošlog je tjedna u eter “lansirana” još jedna poruka koja bi onima koji se u anketama izjašnjavaju kao “neodlučni” mogla ogaditi politiku. A antipolitične će dodatno učvrstiti u uvjerenju da se politikom uopće ne treba baviti...

Dakle, riječ je o izjavi premijera Andreja Plenkovića koja vam je možda prošla ispod radara, ali važna je za shvaćanje političke prakse na hrvatski način.

Nakon što se saznalo da novoimenovani ministar obrane Ivan Anušić još studira, šefa Vlade i HDZ-a pitali su je li stupanj obrazovanja važan za ministarsku poziciju. Plenković je odgovorio: “Odstupanje od obrazovanja nije nužno za bavljenje politikom. Stupanj obrazovanja nije važan za ministarsku poziciju. Politika je ogledalo društva. Tko dobije povjerenje da predstavlja u Saboru, on predstavlja. I Anušić ima mandat kao većina članica i članova Vlade”...

Gorak okus poruke

U sabornici je, upitan o istoj temi, dodatno pojasnio kako je “izabrani elektivni demokratski mandat temeljni pristup” i kako ga Anušić ima kao nositelj liste, kao župan i kao načelnik.

I sve je to točno. U demokratskom izbornom sustavu ne postoji ni obrazovni, kao ni imovinski ili bilo koji drugi cenzus osim onoga koji se odnosi na punoljetnost birača i na zakonski regulirani broj potpisa koje treba prikupiti kako bi različite kandidacijske liste bile pravovaljane.

Samo, ostaje gorak okus poruke koja ipak otvara puno prostora za različita tumačenja i dovodi u pitanje tvrdnju iz prve rečenice ovog teksta. Relativiziranjem važnosti obrazovanja šalje se loša poruka, pogotovo kad se istodobno hvalite kako ste povećali državni proračun za znanost i obrazovanje za 2024. devet posto u odnosu na ovu godinu. Iz redova oporbe nisu propustili u tom kontekstu podsjetiti i na svojedobnu aferu splitskog HDZ-ova gradonačelničkoga kandidata Vice Mihanovića s plagiranjem doktorata. Zastupnica Marijana Puljak je, primjerice, naglasila da se u tom primjeru zrcali i odnos vladajućih prema stručnosti i obrazovanju općenito.

I zbilja, čak i kad stavimo na stranu očekivano oporbeno hiperboliziranje čitave situacije, ako će vodeći ljudi ove zemlje relativizirati važnost stupnja obrazovanja, kakvu poruku time šaljemo novim generacijama, studentima koji važu hoće li put Zapada ili će ipak ostati ovdje, čak i ako nemaju famoznu stranačku iskaznicu, nego im je jedino raspoloživo “oružje” – diploma i stečeno znanje i vještine?

Istina, demokratska praksa u zemljama s puno većom demokratskom tradicijom kaže – na čelu ministarstva policije ili obrane ne mora nužno biti policajac ili vojnik. U redu, teško je zamisliti liječnika ili likovnjaka, a ne obrazovanog ekonomista na čelu Ministarstva financija, ali zato na čelu Ministarstva zdravstva može biti, primjerice, i dobar ekonomist, zašto da ne. Ministarstvo gospodarstva ne mora nužno voditi netko s iskustvom bavljenja poduzetništvom. Dakle, može biti i neki “teoretičar”, ne nužno netko iz “realnog sektora”. Presudna je sposobnost, dakle, uspješnost u praksi. Samo, hmmm... Dugogodišnje kolektivno iskustvo koje kaže da je stranačka iskaznica u toliko primjera bila probitačnija i važnija od nečije stručnosti zove na oprez kad su u pitanju ovdašnji primjeri!

---

image

Plenković i Anušić

Goran Mehkek/Cropix
---

MiG-ovi i Rafalei

Aktualni talijanski ministar obrane, Guido Crosetto, studirao je ekonomiju, pa odustao nakon smrti oca, od kojega je naslijedio i poduzetnički duh. Kao student ulazi u politiku i već s 28 godina postaje jedan od savjetnika premijera, a to je tada bio Giovanni Goria... Aktualni njemački ministar obrane, Boris Pistorius, završio je pravni fakultet, baš kao i njegova austrijska kolegica Klaudia Tanner... Mi smo na toj dužnosti imali i školovanog vojnika Damira Krstičevića (u bivšoj državi završio je i srednju vojnu školu i Vojnu akademiju kopnene vojske), ali i, primjerice, Željku Antunović, koja je diplomirala na Fakultetu za vanjsku trgovinu, a mnogi će njezin mandat pamtiti po letenju u nadzvučnom MiG-u 21.

---

image

Željka Antunović

Darko Tomas/Cropix
------
image

Damir Krstičević

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
---

Kad su je pitali zašto je pristala na to, s obzirom na to da nije prošla nikakvu obuku za letenje u tako skupoj “igrački”, odgovorila je nešto u stilu da “nije mogla odbiti jer su je dečki zvali”... Pa sad recite da stručnost nije važna! Ili da okrenemo pilu naopako – neka netko kaže da to ne može izjaviti i neki student. Evo, recimo, Anušić. On, usto, ima i ratnog iskustva. Ali ipak se nadamo da neće ulaziti u neki od zrakoplova Rafale. Pogotovo ne u jednosjed.

---

Zavijanje s Vučićem: Diplomatski rat(nici)

Onog trenutka kad je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio raspisivanje izbora – najavio ih je 25. listopada, a prvog dana studenoga raspisao ih za 17. prosinca – bilo je jasno da se može očekivati i skoro zaoštravanje u odnosima s Hrvatskom. Uostalom, Vučićev obrazac homogeniziranja biračkog tijela godinama funkcionira na miksu tabloidno-institucionalnog "raskrinkavanja" tamošnje oporbe, zatim "ustaške prijetnje" (čitaj: Hrvatske) i "Šiptara" (Albanaca s Kosova).
I nije trebalo dugo čekati: Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u ponedjeljak je nepoželjnom osobom proglasilo prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je "grubo izišao iz okvira diplomatskih normi", kako je šturo poručeno. Tabloidi u Srbiji su iz "pouzdanih izvora" saznali da je Šnajder "stvarao mrežu agenata i vrbovao državljane Srbije da rade kao strani špijuni".
Hrvatska je uzvratila recipročno i obznanila da je Petar Novaković, savjetnik u Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, postao persona non grata. Pa se počelo pisati i o diplomatskom ratu dviju država...
Možda uzusi diplomatske prakse i nalažu takav odgovor, koji će odnose dviju zemalja vratiti koji korak unatrag, ali čini se da ovo "zavijanje s Vučićem" nije mrsko ni vladajućima u Hrvatskoj. Zapravo, dolazi kao naručeno! Na kraju krajeva, diplomatski rat nikad nije sam sebi svrha... Jer i mi lagano ulazimo u predizborno vrijeme, u kojemu HDZ-u valja kvalitetno "pokriti" i glasače desnog centra i desnice, odnosno dojmiti ih se. A sam spomen Srbije već je provjereno dobitna karta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Niksa Stipanicev/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Darko Tomas/Cropix Jure Miskovic/Cropix/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix

Plenković i Anušić

Darko Tomas/Cropix

Željka Antunović

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Damir Krstičević

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/s-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji-1342295 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=13cd1684af5b1af3136c9a39a552da01ea1e7cc9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98S+faksa+na+posao%E2%80%98%2C+pardon%2C+%E2%80%98S+faksa+na+%C4%8Delo+ministarstva%E2%80%98+-+najnovija+je+Vladina+mjera+protiv+iseljavanja+iz+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fs-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji-1342295 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fs-faksa-na-posao-pardon-s-faksa-na-celo-ministarstva-najnoviji-je-vladin-program-zadrzavanja-mladih-u-zemlji-1342295 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručni ili podobni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskastručni ili podobni

‘S faksa na posao‘, pardon, ‘S faksa na čelo ministarstva‘ - najnovija je Vladina mjera protiv iseljavanja iz Hrvatske

26. studenog 2023. - 16:39

Ne zvuči ohrabrujuće podatak da sve više studenata živi – kod roditelja. Točnije, svaki drugi! Rezultati istraživanja “Eurostudent” otkrivaju stalni rast troškova studentskog života i da studiranje u prosjeku traje od sedam do devet godina, puno dulje nego što bi bio neki red. Visokih 40 do 45 posto nikad ne završi započeti studij... Onda se ne treba posebno čuditi ni podacima koji kažu da mladi Hrvati sve kasnije odlaze iz zajednice s roditeljima, u stvarnu bitku za egzistenciju i stvaranje vlastite obitelji.

Unatoč tome, ne treba žuriti s pesimizmom natopljenim zaključcima na temu budućnosti mladih. I zato, tko kaže da je hrvatskim studentima jedina svijetla budućnost ona u tmurnoj Irskoj, nema pojma o stvarnim perspektivama mladih u Lijepoj našoj! Takve neznalice, p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:26