StoryEditorOCM
HrvatskaVLADI DALI NOVI ROK

Prosvjednici ne odustaju od svojih zahtjeva: ‘Došli smo u situaciju da ne vjerujemo postoji li kuga ili ne postoji‘

Piše Vijesti SD
26. studenog 2023. - 19:50
U listopadu je održan prosvjed slavonskih svinjogojaca koji su traktorima krenuli iz Retkovca prema Vinkovcima  Vlado Kos/Cropix

U blokadu prometnica prosvjednici svinjogojci će u utorak u 12 sati ako ih vladajući ne prime na sastanak, javlja Dnevnik.hr

"Stojimo na tome da u utorak u popodne ide kompletna blokada svih županija. Pa mi smo došli u situaciju da jednostavno ne vjerujemo postoji li kuga ili ne postoji. Mi smo došli u situaciju kao i s koronom, nitko nam nije ništa dostavio gdje bi mi bili sto posto sigurni postoji li kuga ili ne postoji. Činjenica je da postoji kuga od Vlade koje želi uništiti", rekao je vođa Stožera za obranu hrvatskog sela, Tomislav Pokrovac.

Novi rok vladi su dali nakon što su ih jutros putem društvenih mreža i SMS-ova pozvali na sastanak. Za koji im je stigla odbijenica, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Čak sam Pokrovac ovdje nije ni bitan, bitni su njegovi nalogodavci, on je samo podizvoditelj radova s gospodinom Bilićem i Pavlikom i izuzetno agresivno nastupaju zadnjih dana pozivajući ljude da se odazovu prosvjedu. Nitko razuman se neće odazvati prosvjedu jer prosvjed je neutemeljen. Neće se zablokirati prometnice", komentirao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Na blokadu graničnog prijelaza Županja - Orašje osim traktora u nedjelju su stigli i konji.

"Pustite nas da radimo. Nije sve u novcima, stalno nam nude novce da nam začepe usta. Nije stvar u novcima, Šokac, Slavonac hoće raditi", rekao je Marko Maroševac iz Konjogojske udruge Stari graničar iz Županje.

Neki će krenuti s kolinjem unatoč zabrani. Iako je kolinje u dvije županije trebalo biti dopušteno ovaj vikend - rok je produljen.

Zbog prosvjeda koji traje peti dan i HAK je izdao uputu vozačima - kojim preusmjernim putem trebaju voziti. 

Ne slažu se svi sa zahtjevima prosvjednika, javlja Dnevnik.hr. Dio svinjogojaca u četvrtak se sastao s ministricom Vučković gdje je dogovoreno povećanje cijene.

Prosvjednici ne odustaju - traže zabranu eutanazije zdravih svinja, dozvolu prometa i trgovine te svinjokolju u dvorištima.

Od pet prosvjednih punktova najveći broj prosvjednika s traktorima bio je na granici s Bosnom i Hercegovinom između Orašja i Županje gdje su organizatori prosvjeda očekivali izaslanstvo ministarstva, no to se nije dogodilo.

Uživo s tog mjesta javio se u Dnevniku Nove TV reporter Tin Kovačić koji je razgovarao s Milenkom Bilićem iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Bilić je rekao da prosvjednici u utorak u podne planiraju krenuti i s probijanjem policijskih blokada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 22:58