StoryEditorOCM
Hrvatska‘legosi u centru‘

Centar za zlostavljanu djecu sinonim je za uspješnu zaštitu mladih: ‘Plakali smo od sreće kad nam je odobren projekt‘

Piše Nikola Patković
18. siječnja 2023. - 09:05

Prije 16 godina počeli su kao pravi entuzijasti i volonteri. Cilj im je bio kroz predavanja po školama i radionice upozoriti na brojne probleme i izazove te prevenirati zlostavljanje djece na internetu. Danas su jedna od najvećih i najboljih organizacija u ovom dijelu Europe koja se time bavi ozbiljno i profesionalno. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka već je godinama sinonim za hrabar, predan i uspješan rad na zaštiti djece i mladih.

– Kad smo ulazili u ovu priču, odlučili smo se nazvati po američkom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu jer je kolega Ljudevit Ostojić, koji je tada radio kao samostalni inspektor u policiji, pohađao njihov tečaj o zlostavljanju djece na internetu, odnosno detekciji i otkrivanju takvih slučajeva, koji su organizirali u suradnji s FBI-em. U razgovoru smo shvatili da su takvi programi neophodni i u Hrvatskoj. Krenuli smo potpuno volonterski s predavanjima po školama, a danas smo organizacija s 23 stalno zaposlenih, te više od stotinu djece u svakodnevnom tretmanu u našim poludnevnim boravcima. Vjerujem da smo odavde do Zagreba udruga s najvećim brojem stručnjaka na jednom mjestu – psihologa, socijalnih radnika i socijalnih pedagoga, a imamo i najveći broj psihoterapeuta. Također, jedinstveni smo po tome što za RH vodimo Nacionalni centar za sigurniji internet te europski harmonizirani broj za nestalu djecu 116-000 – govori nam Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra, koji se u studenome 2022. uselio u svoje nove prostorije u Višnjevcu, prigradskom naselju Osijeka. Riječ je o 10.991.201,29 kuna vrijednom projektu "Legosi u centru – mjesto za nas", za koji su iz fondova EU-a povukli kompletan iznos.

image

Dnevna soba centra

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Rizičan potez

– Donedavno smo radili u unajmljenim prostorijama Grada Osijeka, koje već neko vrijeme nisu bile adekvatne za naše potrebe. Njih smo, doduše, zadržali i sada je tamo dnevni centar za obitelji iz Ukrajine, s kojima također radimo, a naše sjedište sada je u ovoj novoj, prekrasnoj zgradi u Višnjevcu – kazuje Ramljak dok nam pokazuje nove uvjete u kojima rade on i njegovi kolege.

– Htjeli smo puno kvalitetnije prostore i okruženje. Kad smo doznali da će se otvoriti ovaj natječaj, povukli smo jedan, rekao bih, jako rizičan potez te smo svojim sredstvima i kreditom kupili ovaj plac, ishodovali građevinsku dozvolu i onda se s građevinskom dozvolom i vlasničkim listom prijavili na najbrži prst, što nam je donijelo dodatne bodove – vratio se Ramljak na početak ove priče, koja je umalo završila negativno za njih.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

– Kada je bio najbrži prst, kliknuli smo čim se projekt otvorio, ali izbacilo nas je. Dogodila se greška na serveru jer je bilo previše prijava. Na brzinu sam napravio screenshot i kada sam drugi put prijavio, a to je bilo u desetoj sekundi, bili smo već 159. na ljestvici, odnosno ispod crte. No spasio nas je taj screenshot jer smo uputili žalbu kojoj smo to priložili, a ta je prijava bila u drugoj sekundi. Čekanje rješenja oduljilo se na tri mjeseca, najdulja u našim životima, jer smo novac potrošili na građevinsku dozvolu i plac, ali ipak smo dobili rješenje da nam je žalba prihvaćena te da nam je projekt odobren. Plakao sam od sreće! – iskren je Ramljak. Unatoč koroni i recesiji koje su uslijedile, uspjeli su sve izvući do kraja i u rokovima te su 25. studenoga 2022. i službeno otvorili svoj novi centar.

image

Dvorišna zgrada centra Legosi u centru

Vlado Kos/Cropix

– Ovo je najveći i najmoderniji centar za djecu, mlade i obitelj. To je naš veliki, rekao bih, životni pothvat. Radimo na oko 800 kvadrata površine. U prizemlju je edukacijska dvorana koja služi i za grupni terapijski i savjetodavni rad. U prizemlju su i dva savjetovališta. Na prvom katu je sve za poludnevni boravak, prostori odgojitelja, učionice, psihologa, a na drugom je Centar za sigurniji internet, administracija i naš studio za vlastitu produkciju te stručna služba. Na svakom katu je sanitarni čvor. U dvorištu smo izgradili dvoranu za sportske aktivnosti te profesionalno opremljenu kuhinju, jer osim što djeca ovdje uče i s njima se provodi psihosocijalni rad, također imaju i topli obrok – kazao je Ramljak, dodavši kako su na krovove glavne i dvorišne zgrade postavili solarnu elektranu od 35 kW. Zgrada je visoko energetski učinkovita. No ne planiraju na tome stati.

Državna nagradu za volontiranje

– Tijekom izgradnje pružila nam se prilika da kupimo i susjedni plac te ćemo na proljeće početi graditi Polikliniku za djecu, mlade i obitelj sa smještajnim kapacitetima, čime ćemo zaokružiti cijelu priču, što u ovom dijelu Europe nitko nema tako cjelovito riješeno. Imat ćemo tretman, dijagnostiku i besplatno stanovanje. To će biti golem iskorak iako je Osječko-baranjska županija već sada, usudio bih se reći, lider u zaštiti djece i prava djece. Jedino što za to nema otvorenih natječaja, pa ćemo graditi iz donacija, odnosno kredita i vlastitih sredstava. Također, u Našicama smo kupili jednu staru kuću i tamo ćemo graditi poludnevni boravak. Neophodno je, naime, da imamo što više mjesta gdje se okupljaju djeca i mladi. Ove godine dobili smo i državnu nagradu za volontiranje; imamo godišnje oko 150 volontera, oko 3000 volonterskih sati. Dolaze nam na praksu studenti socijalnog rada i psihologije – kazao je Ramljak.

Centar je ove godine dobio i Nagradu Grada Osijeka, ali i prestižnu međunarodnu nagradu Zaklade švedske kraljice Silvije "Care About the Children", za borbu protiv trgovine i seksualnog zlostavljanja djece preko interneta.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

– Iskorištavanje djece na internetu za pornografiju najveći je izazov za nas. Kada se usporedi 2021. s 2020. godinom, imamo porast zlostavljanja od čak 60 posto. Prošle godine bila su 363 slučaja u Hrvatskoj za koje se doznalo, ali tamna brojka je puno veća. Ove godine to će biti još veći broj slučajeva, a imamo i slučaj jednog pedofila koji je zlostavljao 33 djece. Također, izazov je i mentalno zdravlje kako zbog korone, tako i zbog opće slike u društvu, inflacije, nesigurnosti, rata u Ukrajini... To je sve jako utjecalo i na roditelje, sve češće imamo i slučajeve odraslih koji žele doći na savjetovanje. Ova je godina posebno izazovna zbog rata u Ukrajini, pri čemu je na naše područje došlo oko 600 osoba iz Ukrajine. Mi smo unatrag 10 mjeseci, zbog akcijskog plana "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine", koji se pokazao kao iznimno uspješan po svim pokazateljima, svakodnevno u kontaktu s obiteljima iz Ukrajine, imamo niz programa za njih, a to je za nas veliko opterećenje. No ne žalimo se. Sretni smo i ponosni što možemo pomoći – istaknuo je voditelj Centra, čiji stručnjaci svakodnevno rade s djecom kod kojih su tretmanom Centra za socijalnu skrb detektirani problemi u ponašanju.

Mobilni timovi

– Najčešće su to djeca iz disfunkcionalnih obitelji, pri čemu je ponašanje djeteta samo simptom, a uzrok je uvijek u okruženju u kojem živi, i tek se intenzivnim radom s djetetom dolazi do prave pozadine – veli Ramljak, kojeg smo upitali i kako njihov rad djeluje na djecu, koji su rezultati.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

– Djeca koja iziđu iz našeg programa poludnevnog boravka uglavnom nakon toga izbjegavaju bilo koje oblike kaznenih djela, završavaju redovno školovanje, zapošljavaju se, postaju funkcionalni članovi društva, zasnivaju svoje obitelji te, što je meni posebno drago, velik broj njih vraćaju nam se kao volonteri. Ako, pak, naiđu na neke nove probleme ili izazove, onda se vraćaju i dolaze po savjet. Mislim da je to najbolji pokazatelj kvalitete i uspješnosti rada. Prevencija je teško mjerljiva, no naša predavanja je poslušalo i pregledalo na desetke tisuća djece. Ne znamo koliko je djece prekinulo razgovor s nekim predatorom ili nije prihvatilo nekoga za prijatelja samo zato što je čulo naše predavanje, ali vjerujemo da ih je bilo puno – istaknuo je Ramljak, dodavši kako imaju i mobilne timove koji rade po cijeloj Slavoniji, Baranji, pa i listu čekanja. Za kraj smo ga upitali i što poručuje roditeljima.

– Najbitnije je da roditelj ima kvalitetan odnos s djetetom, koji se neće temeljiti na strahu i prijetnjama oduzimanjem mobitela, tableta... Naime, dijete s jedne strane ima predatora koji ga ucjenjuje i ono se u strahu nema kome povjeriti i obratiti za pomoć. U ovom slučaju koji sam spomenuo s 33 žrtve, jedno je dijete čak četiri godine bilo žrtva istog pedofila. Odnos i povjerenje su najbolja prevencija. Također, roditelji moraju shvatiti da, ako je njihovo dijete na telefonu u dnevnom boravku, to ne znači da je sigurno. Danas djeca više vremena provode na internetu nego na igralištima i u stvarnom svijetu. Roditelji se trebaju zainteresirati za virtualni svijet, vidjeti što je to TikTok, neka im dijete pokaže što to gleda, jer je zastrašujuće što danas algoritmi rade djeci i mladima na društvenim mrežama – poručio je Ramljak.

image

EU to smo mi

Eu To Smo Mi/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 11:16