stdClass Object ( [id] => 1232051 [title] => Prije 260 godina rođen je jedan od najpoznatijih Hrvata svog vremena, danas je gotovo zaboravljen, a bio je Napoleonov ratni junak [alias] => prije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Hrvati su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao sto tisuća Hrvata, osvojio bih čitav svijet‘ – popularna je legendarna izjava koja se rado prepričava u hrvatskoj borbenoj povijesti, a navodno ju je izgovorio jedan od najvećih europskih osvajača u povijesti, francuski car Napoleon Bonaparte ušavši u osvojenu Moskvu 14. rujna 1812. godine. Povijesno je sigurnije ono što je Napoleon kazao svom maršalu Augusteu Marmontu o hrvatskim postrojbama u svojoj armiji, a ovaj zapisao: ‘Nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika.

Postoji i treća Bonaparteova o Hrvatima, iz poruke koju im je poslao nakon velike bitke kod Berezine, na Novu godinu 1813. godine:Jučer sam se vlastitim očima mogao uvjeriti u vašu hrabrost i odanost. Stekli ste besmrtnu slavu i štovanje, a ja vas svrstavam među svoje najbolje trupe.‘

---

image

General Marko Slivarić

Ilustracija: Darko Pavlović
---

Ima tu znači posla za vojne posvjesničare, ali on što se sa sigurnošću zna jest da je među Hrvatima najveću slavu kao pripadnik Napoleonove vojske stekao njegov i naš Marko Slivarić pl. Heldenburški, kojeg je imenovao generalom, zaslužio je odličje Legije časti, te stekao francusko državljanstvo.

Prosvijećena Dalmacija

Francuzi našim krajevima nisu vladali dugo: Napoleon je nakon bitke kod Austerlitza dobio najprije Istru i Dalmaciju 1806., dok su Ilirske provincije (prostor od Jadrana do Save, plus Slovenija) trajale tek četiri godine, od 1809. do 1813., no doba francuske uprave do danas je ostavilo traga, ne bez razloga. Zaboravljenim i zapuštenim, dugotrajnim ratovima s Turcima poharanim zemljama, a osobito Dalmaciji, Francuzi su donijeli prvi dašak prosvjetiteljstva: osnivali su prve škole, pokrenuli tiskovine na hrvatskom jeziku, uveli jednakost sviju pred zakonom i građanski brak, probijali široke ceste koje su do danas u funkciji, promicali zdravstvene i higijenske navike...

Dalmacija pod Francuzima, doslovno iz srednjeg vijeka uskače u moderno doba. Doduše u Poljicima i Dubrovniku su ih prezirali – ukinuli su im republike.

No, vratimo se neobičnoj vojnoj karijeri generala Slivarića, rođenog prije 260 godina, 12. listopada 1762. u Vrčin Dolu kod Pleternice u Slavoniji, čiji je otac Martin dobio plemstvo od rimsko-njemačke carice i hrvatske kraljice Marije Terezije zbog vojnih zasluga u Austrijskom nasljednom ratu i Sedmogodišnjem ratu. Marko Slivarić završio je Terezijansku vojnu akademiju a 1781. postaje kadet Druge topničke pukovnije Austrijskog carstva, te službuje u pukovnijama u Slunju i Ogulinu, a 1785. ženi se s Antoinette Gresnich.

Slovo prepuštamo hrvatskom diplomatu Claudeu Grbeši, pravniku po struci rođenom u Belgiji, koji je istražujući Francuski vojni arhiv podrobno obradio biografiju Marka Slivarića.

- Generala Slivarića "otkrio" sam u knjizi francuskog vojnog povijesničara Paula Boppea "Vojna Hrvatska (1809.-1813.): Hrvatske pukovnije u Velikoj armiji" izdanoj 1900., koja je prevedena na hrvatski jezik 2004. godine. Odmah me fascinirao život tog neobičnog vojnika čiji sam život i vojna junačka djela počeo dublje istraživati, a u tome mi je pomogao njegov dosje u Francuskom vojnom arhivu. Držao sam da zaslužuje da ga se vrati iz zaborava.

---

image

Napoleon Bonaparte

Austrian Archives/Apa-picturedesk Via Afp
---

Stoga sam tada, kao diplomat u Veleposlanstvu RH u Parizu, predložio i vodio projekt obilježavanja 170. obljetnice njegove smrti u Gignacu 2008., a autor sam i izložbe o generalu Slivariću koja je predstavljena u Pleternici 2016. na kojoj su bili prvi put izloženi i nikad prije prikazani izvorni dokumenti o njegovom životu, većinom iz Francuskog vojnog arhiva i Francuskog državnog arhiva. Ostaje mi još jedna velika želja, a to je da jednog dana pronađem njegov portret- uvodi nas g. Grbeša te nastavlja:

- Slivarić je bio austrijski časnik, bojnik u Ogulinskoj pukovnijii godine 1809. kad Napoleon pobjeđuje austrijsku vojsku. Slivarić je očito fasciniran francuskim načinom ratovanja, te prelazi u njihove redove. Junački otpor koji je Slivarić pružio Napoleonovim postrojbama nije prošao neopažen kod maršala Augustea Marmonta, vojvode od Dubrovnika i prvog guvernera Ilirskih pokrajina koji ga 1. siječnja 1810. imenuje pukovnikom Prve hrvatske ličke pukovnije. Odlikovan je časničkim križem Reda Legije časti 28. studenoga 1810. prilikom posjeta Ilirskog izaslanstva, koje je u Pariz došlo položiti prisegu vjernosti caru Napoleonu Bonaparteu. Već 20. srpnja 1811. preuzima zapovjedništvo Prve hrvatske privremene pokovnije koja je formirana da se pridruži ostalim francuskim trupama za vojni pohod na Rusiju i uvrštena je u Četvrti armijski korpus Velike armije pod zapovijedništvom princa Eugena de Beauharnaisa, potkralja Italije – navodi Grbeša.

Osvajanje Rusije

U ofenzivi na Rusko carstvo Prva hrvatska pukovnija spominje se u 10. biltenu Velike armije zbog junaštva u bitci kod Ostrovnog u kojoj je pukovnik Slivarić ranjen. Nakon toga, sudjeluju u bitki kod Borodina. Hrvatski vojnici ulaze u Moskvu 14. rujna 1812. i ondje ostaju do početka povlačenja koje se pretvara u katastrofu, no hrvatske postrojbe ističu se u bitkama kod Malog Jaroslaveca, Vjazme i prilikom prelaska Berezine. Kao nagradu za odanost Carstvu, Napoleon imenuje Slivarića brigadnim generalom 5. veljače 1813., čime postaje najviše rangirani hrvatski časnik za vrijeme Ilirskih pokrajina. Krajem ožujka te godine poslan je u Vojnu Hrvatsku da podigne novu bojnu od tisuću ljudi i dovede je u Njemačku.

S tom postrojbom sudjeluje u prvom i drugom vojnom pohodu na Sasku, u sklopu 4. korpusa Velike armije pod zapovjedništvom generala Bertranda.

- Nakon bitke kod Leipziga 19. listopada 1813., gdje se slama Napoleonova vojska, Slivarić je odveden u zarobljeništvo kao francuski general u utvrđeni mađarski grad Ostrogon. Slivarić traži od Austrije da ga ponovno primi u svoju vojsku u činu brigadnog generala, no odbijen je "zbog iskazanog prevelikog žara u Napoleonovoj službi". Iz zarobljeništva se u Francusku vraća 15. srpnja 1814., nakon potpisivanja mirovnog ugovora. Slivarić ostaje jedno vrijeme bez službe te je privremeno umirovljen. U međuvremenu, Napoleon, koji je pobjegao 26. veljače s talijanskog otoka Elbe gdje su ga u progonstvo poslali europski monarsi, stiže u Pariz 20. ožujka i ponovno preuzima prijestolje.

To je razdoblje "Sto dana", koje će se, nakon konačnog vojnog poraza u Waterloou 18. lipnja 1815. okončati njegovom drugom abdikacijom. U tim tjednima, Slivarić je ponovno upućen na službu: imenovan je najprije 23. travnja 1815. u Marseilleu zapovjednikom 2. brigade 24. pješačke divizije, koja je uvrštena u 9. Opservacijski korpus u pokrajini Var, pod zapovjedništvom maršala Brunea, a general Slivarić postaje 1. lipnja 1815. vrhovni zapovjednik grada-utvrde Antibesa - tumači Claude Grbeša.

---

image

Strip Graničari pod naslovom ‘Kapetan Marko Slivarić‘ u ediciji ‘Nikad robom‘ autora Ivice Bednjaneca

Privatni Arhiv
---

Nakon bitke kod Waterlooa, Antibes opsjedaju austro-sardinijske postrojbe, koje ga pod svaku cijenu žele pokoriti. Ali Antibes, odan novom kralju Louisu XVIII., pruža junački otpor, a general Slivarić aktivno pridonosi obrani grada.

S gradskim postrojbama spriječio je austrijsku vojsku da okupira utvrdu, što mu donosi duboko priznanje Antibljana. U vojnom izvješću stoji kako je Slivarić "mudrim spojem opreza i čvrstine uspio zadržati utvrdu u rukama kralja te izbjeći sve zamke koje su mu stranci neprekidno postavljali". Naime, Austrijanci su mu nudili čak i reintegraciju u carsku austrijsku vojsku, u čin brigadnog generala ako ih pusti u utvrdu, što su mu odbili samo godinu ranije...

Slava u Antibesu

Zbog odanosti, francuski kralj Louis XVIII. uzdigao je 1816. grad Antibes na čast "Zaslužnih gradova Kraljevstva", no general Slivarić tada je već umirovljen. Neko vrijeme živi u Marseillesu, potom u Saint-André-de-Sangonisu, te konačno u Gignacu kod Montpelliera na jugu Francuske.

- General Slivarić smijenjen je 7. rujna 1815. kako bi se austrijsko-sardinijskim snagama oduzela izlika za usporavanje povlačenja iz Provanse, te je umirovljen kraljevskom odlukom od 18. listopada 1815. godine u 53. godini – tumači naš sugovornik, navodeći kako se Slivarić borio s francuskom vojnom administracijom do kraja života, tražeći uzalud da mu se isplate novčane naknade zbog materijalnih gubitaka koje je pretrpio u vojnim pohodima na Rusiju 1812. i na Njemačku 1813., kao i nagradu za pohod 1815., kada je bio zapovjednikom utvrde Antibes.

- Njegovo ponašanje u Antibesu ne ostavlja mu nikakvu nadu da se može vratiti u Hrvatsku, tada pod Austrijom. No omogućilo mu je da dobije francusko državljanstvo 1817. i da može ostati u Francuskoj, za razliku od brojnih drugih stranih vojnika koji nisu uspjeli steći francusko državljanstvo i ostali su bez francuske vojne mirovine. Ostatak života provest će u Gignacu, gdje je živio s kćerkom Henrietteom do smrti 27. kolovoza 1838. Njegova supruga Antoinette, koja je preminula prije njega, živjela je u Karlovcu, u Vojnoj krajini i nikada nije napustila Hrvatsku - navodi Grbeša.

Povodom 170. obljetnice njegove smrti, na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, otkrivena je u Gignacu 2008. godine spomen-ploča na kući u kojoj je živio i preminuo, na gradskom groblju podignut je spomenik u njegovu čast,a jedna ulica imenovana je po njemu, pridonoseći tako sjećanju na ovog vrsnog generala i junaštva Prve hrvatske provizorne pukovnije koja je pod francuskom zastavom dijelila vojničku slavu i uspjehe Napolenove vojske.

- Život generala Slivarića najbolje ilustrira jake hrvatsko-francuske povijesne veze. Rođen kao Hrvat, umro je kao Francuz. Uz slavnog hrvatskog kipara Franju Vranjanina čija se djela nalaze širom Francuske, general Slivarić najistaknutiji je Hrvat koji je preminuo i pokopan na francuskom tlu – zaključuje Claude Grbeša.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARKO SLIVARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MARKO SLIVARIĆ 2 0 9622 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-06 11:24:27 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-13 08:45:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-13 08:45:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1346 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prije 260 godina rođen je jedan od najpoznatijih Hrvata svog vremena, danas je gotovo zaboravljen, a bio je Napoleonov ratni junak [metakey] => marko slivarić, napoleonov junak, general, marmont [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525490.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525487.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525488.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525489.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525425.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23526045.png","\/images\/slike\/2022\/10\/06\/23525531.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Arhiv","Ilustracija: Darko Pavlovi\u0107","Privatni Arhiv","MGZ","\/Leemage Via Afp","Privatni Arhiv","Austrian Archives\/Apa-picturedesk Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Claude Grbe\u0161a i Jean-Fran\u00e7ois Reille Soult, vojvoda od Dalmacije, pored spomenika generalu Slivari\u0107u u Gignacu<\/p>","

General Marko Slivari\u0107<\/p>","

Strip Grani\u010dari pod naslovom \u2018Kapetan Marko Slivari\u0107\u2018 u ediciji \u2018Nikad robom\u2018 autora Ivice Bednjaneca<\/p>","

Grb obitelji Slivari\u0107a pl. Heldenbur\u0161kih u Muzeju grada Zagreba<\/p>","

Mar\u0161al Auguste de Marmont (1774. -1852.), vojvoda od Dubrovnika<\/p>","

Grb obitelji Soult, vojvoda od Dalmacije, s tri lava<\/p>","

Napoleon Bonaparte<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1818x1228","hd_23525490_1920.jpg":"1920x1080","k_23525490_1280.jpg":"1280x1280","k_23525490_1024.jpg":"1024x1024","k_23525490_640.jpg":"640x640","k_23525490_480.jpg":"480x480","k_23525490_340.jpg":"340x340","k_23525490_220.jpg":"220x220","o_23525490_1280.jpg":"1280x864","o_23525490_1024.jpg":"1024x691","o_23525490_640.jpg":"640x432","o_23525490_480.jpg":"480x324","o_23525490_340.jpg":"340x229","o_23525490_220.jpg":"220x148","h_23525490_1280.jpg":"1280x854","h_23525490_1024.jpg":"1024x683","h_23525490_640.jpg":"640x427","h_23525490_480.jpg":"480x320","h_23525490_340.jpg":"340x227","h_23525490_220.jpg":"220x147","pp_23525490_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525490_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525490_640.jpg":"640x814","pp_23525490_480.jpg":"480x611","pp_23525490_340.jpg":"340x432","pp_23525490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"913x1280","hd_23525487_1920.jpg":"1920x1080","k_23525487_1280.jpg":"1280x1280","k_23525487_1024.jpg":"1024x1024","k_23525487_640.jpg":"640x640","k_23525487_480.jpg":"480x480","k_23525487_340.jpg":"340x340","k_23525487_220.jpg":"220x220","o_23525487_1280.jpg":"1280x1794","o_23525487_1024.jpg":"1024x1435","o_23525487_640.jpg":"640x897","o_23525487_480.jpg":"480x672","o_23525487_340.jpg":"340x476","o_23525487_220.jpg":"220x308","h_23525487_1280.jpg":"1280x854","h_23525487_1024.jpg":"1024x683","h_23525487_640.jpg":"640x427","h_23525487_480.jpg":"480x320","h_23525487_340.jpg":"340x227","h_23525487_220.jpg":"220x147","pp_23525487_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525487_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525487_640.jpg":"640x814","pp_23525487_480.jpg":"480x611","pp_23525487_340.jpg":"340x432","pp_23525487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"450x600","hd_23525488_1920.jpg":"1920x1080","k_23525488_1280.jpg":"1280x1280","k_23525488_1024.jpg":"1024x1024","k_23525488_640.jpg":"640x640","k_23525488_480.jpg":"480x480","k_23525488_340.jpg":"340x340","k_23525488_220.jpg":"220x220","o_23525488_1280.jpg":"1280x1706","o_23525488_1024.jpg":"1024x1365","o_23525488_640.jpg":"640x853","o_23525488_480.jpg":"480x640","o_23525488_340.jpg":"340x453","o_23525488_220.jpg":"220x293","h_23525488_1280.jpg":"1280x854","h_23525488_1024.jpg":"1024x683","h_23525488_640.jpg":"640x427","h_23525488_480.jpg":"480x320","h_23525488_340.jpg":"340x227","h_23525488_220.jpg":"220x147","pp_23525488_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525488_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525488_640.jpg":"640x814","pp_23525488_480.jpg":"480x611","pp_23525488_340.jpg":"340x432","pp_23525488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2299","hd_23525489_1920.jpg":"1920x1080","k_23525489_1280.jpg":"1280x1280","k_23525489_1024.jpg":"1024x1024","k_23525489_640.jpg":"640x640","k_23525489_480.jpg":"480x480","k_23525489_340.jpg":"340x340","k_23525489_220.jpg":"220x220","o_23525489_1280.jpg":"1280x1532","o_23525489_1024.jpg":"1024x1226","o_23525489_640.jpg":"640x766","o_23525489_480.jpg":"480x574","o_23525489_340.jpg":"340x407","o_23525489_220.jpg":"220x263","h_23525489_1280.jpg":"1280x854","h_23525489_1024.jpg":"1024x683","h_23525489_640.jpg":"640x427","h_23525489_480.jpg":"480x320","h_23525489_340.jpg":"340x227","h_23525489_220.jpg":"220x147","pp_23525489_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525489_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525489_640.jpg":"640x814","pp_23525489_480.jpg":"480x611","pp_23525489_340.jpg":"340x432","pp_23525489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2491","hd_23525425_1920.jpg":"1920x1080","k_23525425_1280.jpg":"1280x1280","k_23525425_1024.jpg":"1024x1024","k_23525425_640.jpg":"640x640","k_23525425_480.jpg":"480x480","k_23525425_340.jpg":"340x340","k_23525425_220.jpg":"220x220","o_23525425_1280.jpg":"1280x1660","o_23525425_1024.jpg":"1024x1328","o_23525425_640.jpg":"640x830","o_23525425_480.jpg":"480x622","o_23525425_340.jpg":"340x441","o_23525425_220.jpg":"220x285","h_23525425_1280.jpg":"1280x854","h_23525425_1024.jpg":"1024x683","h_23525425_640.jpg":"640x427","h_23525425_480.jpg":"480x320","h_23525425_340.jpg":"340x227","h_23525425_220.jpg":"220x147","pp_23525425_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525425_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525425_640.jpg":"640x814","pp_23525425_480.jpg":"480x611","pp_23525425_340.jpg":"340x432","pp_23525425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"708x380","hd_23526045_1920.png":"1920x1080","k_23526045_1280.png":"1280x1280","k_23526045_1024.png":"1024x1024","k_23526045_640.png":"640x640","k_23526045_480.png":"480x480","k_23526045_340.png":"340x340","k_23526045_220.png":"220x220","o_23526045_1280.png":"1280x687","o_23526045_1024.png":"1024x549","o_23526045_640.png":"640x343","o_23526045_480.png":"480x257","o_23526045_340.png":"340x182","o_23526045_220.png":"220x118","h_23526045_1280.png":"1280x854","h_23526045_1024.png":"1024x683","h_23526045_640.png":"640x427","h_23526045_480.png":"480x320","h_23526045_340.png":"340x227","h_23526045_220.png":"220x147","pp_23526045_1280.png":"1280x1628","pp_23526045_1024.png":"1024x1303","pp_23526045_640.png":"640x814","pp_23526045_480.png":"480x611","pp_23526045_340.png":"340x432","pp_23526045_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2290","hd_23525531_1920.jpg":"1920x1080","k_23525531_1280.jpg":"1280x1280","k_23525531_1024.jpg":"1024x1024","k_23525531_640.jpg":"640x640","k_23525531_480.jpg":"480x480","k_23525531_340.jpg":"340x340","k_23525531_220.jpg":"220x220","o_23525531_1280.jpg":"1280x1526","o_23525531_1024.jpg":"1024x1221","o_23525531_640.jpg":"640x763","o_23525531_480.jpg":"480x572","o_23525531_340.jpg":"340x405","o_23525531_220.jpg":"220x262","h_23525531_1280.jpg":"1280x854","h_23525531_1024.jpg":"1024x683","h_23525531_640.jpg":"640x427","h_23525531_480.jpg":"480x320","h_23525531_340.jpg":"340x227","h_23525531_220.jpg":"220x147","pp_23525531_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525531_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525531_640.jpg":"640x814","pp_23525531_480.jpg":"480x611","pp_23525531_340.jpg":"340x432","pp_23525531_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7843453 Threads: 3 Questions: 1642387759 Slow queries: 4883055 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111557708 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/prije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak-1232051 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak-1232051?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 693875 [name] => marko slivarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 10:45:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-slivaric [link] => /tag/marko-slivaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693876 [name] => napoleonov junak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 10:45:47 [main_article_id] => 0 [alias] => napoleonov-junak [link] => /tag/napoleonov-junak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478645 [name] => general [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => general [link] => /tag/general ) [3] => stdClass Object ( [id] => 693877 [name] => marmont [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-13 10:45:47 [main_article_id] => 0 [alias] => marmont [link] => /tag/marmont ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARKO SLIVARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prije 260 godina rođen je jedan od najpoznatijih Hrvata svog vremena, danas je gotovo zaboravljen, a bio je Napoleonov ratni junak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525490.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Arhiv [mainImageDesc] =>

Claude Grbeša i Jean-François Reille Soult, vojvoda od Dalmacije, pored spomenika generalu Slivariću u Gignacu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525490.jpg [title] =>

Claude Grbeša i Jean-François Reille Soult, vojvoda od Dalmacije, pored spomenika generalu Slivariću u Gignacu

Privatni Arhiv ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525487.jpg [title] =>

General Marko Slivarić

Ilustracija: Darko Pavlović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525488.jpg [title] =>

Strip Graničari pod naslovom ‘Kapetan Marko Slivarić‘ u ediciji ‘Nikad robom‘ autora Ivice Bednjaneca

Privatni Arhiv ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525489.jpg [title] =>

Grb obitelji Slivarića pl. Heldenburških u Muzeju grada Zagreba

MGZ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525425.jpg [title] =>

Maršal Auguste de Marmont (1774. -1852.), vojvoda od Dubrovnika

/Leemage Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23526045.png [title] =>

Grb obitelji Soult, vojvoda od Dalmacije, s tri lava

Privatni Arhiv ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/06/23525531.jpg [title] =>

Napoleon Bonaparte

Austrian Archives/Apa-picturedesk Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Hrvati su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao sto tisuća Hrvata, osvojio bih čitav svijet‘ – popularna je legendarna izjava koja se rado prepričava u hrvatskoj borbenoj povijesti, a navodno ju je izgovorio jedan od najvećih europskih osvajača u povijesti, francuski car Napoleon Bonaparte ušavši u osvojenu Moskvu 14. rujna 1812. godine. Povijesno je sigurnije ono što je Napoleon kazao svom maršalu Augusteu Marmontu o hrvatskim postrojbama u svojoj armiji, a ovaj zapisao: ‘Nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika.

Postoji i treća Bonaparteova o Hrvatima, iz poruke koju im je poslao nakon velike bitke kod Berezine, na Novu godinu 1813. godine:Jučer sam se vlastitim očima mogao uvjeriti u vašu hrabrost i odanost. Stekli ste besmrtnu slavu i štovanje, a ja vas svrstavam među svoje najbolje trupe.‘

---

image

General Marko Slivarić

Ilustracija: Darko Pavlović
---

Ima tu znači posla za vojne posvjesničare, ali on što se sa sigurnošću zna jest da je među Hrvatima najveću slavu kao pripadnik Napoleonove vojske stekao njegov i naš Marko Slivarić pl. Heldenburški, kojeg je imenovao generalom, zaslužio je odličje Legije časti, te stekao francusko državljanstvo.

Prosvijećena Dalmacija

Francuzi našim krajevima nisu vladali dugo: Napoleon je nakon bitke kod Austerlitza dobio najprije Istru i Dalmaciju 1806., dok su Ilirske provincije (prostor od Jadrana do Save, plus Slovenija) trajale tek četiri godine, od 1809. do 1813., no doba francuske uprave do danas je ostavilo traga, ne bez razloga. Zaboravljenim i zapuštenim, dugotrajnim ratovima s Turcima poharanim zemljama, a osobito Dalmaciji, Francuzi su donijeli prvi dašak prosvjetiteljstva: osnivali su prve škole, pokrenuli tiskovine na hrvatskom jeziku, uveli jednakost sviju pred zakonom i građanski brak, probijali široke ceste koje su do danas u funkciji, promicali zdravstvene i higijenske navike...

Dalmacija pod Francuzima, doslovno iz srednjeg vijeka uskače u moderno doba. Doduše u Poljicima i Dubrovniku su ih prezirali – ukinuli su im republike.

No, vratimo se neobičnoj vojnoj karijeri generala Slivarića, rođenog prije 260 godina, 12. listopada 1762. u Vrčin Dolu kod Pleternice u Slavoniji, čiji je otac Martin dobio plemstvo od rimsko-njemačke carice i hrvatske kraljice Marije Terezije zbog vojnih zasluga u Austrijskom nasljednom ratu i Sedmogodišnjem ratu. Marko Slivarić završio je Terezijansku vojnu akademiju a 1781. postaje kadet Druge topničke pukovnije Austrijskog carstva, te službuje u pukovnijama u Slunju i Ogulinu, a 1785. ženi se s Antoinette Gresnich.

Slovo prepuštamo hrvatskom diplomatu Claudeu Grbeši, pravniku po struci rođenom u Belgiji, koji je istražujući Francuski vojni arhiv podrobno obradio biografiju Marka Slivarića.

- Generala Slivarića "otkrio" sam u knjizi francuskog vojnog povijesničara Paula Boppea "Vojna Hrvatska (1809.-1813.): Hrvatske pukovnije u Velikoj armiji" izdanoj 1900., koja je prevedena na hrvatski jezik 2004. godine. Odmah me fascinirao život tog neobičnog vojnika čiji sam život i vojna junačka djela počeo dublje istraživati, a u tome mi je pomogao njegov dosje u Francuskom vojnom arhivu. Držao sam da zaslužuje da ga se vrati iz zaborava.

---

image

Napoleon Bonaparte

Austrian Archives/Apa-picturedesk Via Afp
---

Stoga sam tada, kao diplomat u Veleposlanstvu RH u Parizu, predložio i vodio projekt obilježavanja 170. obljetnice njegove smrti u Gignacu 2008., a autor sam i izložbe o generalu Slivariću koja je predstavljena u Pleternici 2016. na kojoj su bili prvi put izloženi i nikad prije prikazani izvorni dokumenti o njegovom životu, većinom iz Francuskog vojnog arhiva i Francuskog državnog arhiva. Ostaje mi još jedna velika želja, a to je da jednog dana pronađem njegov portret- uvodi nas g. Grbeša te nastavlja:

- Slivarić je bio austrijski časnik, bojnik u Ogulinskoj pukovnijii godine 1809. kad Napoleon pobjeđuje austrijsku vojsku. Slivarić je očito fasciniran francuskim načinom ratovanja, te prelazi u njihove redove. Junački otpor koji je Slivarić pružio Napoleonovim postrojbama nije prošao neopažen kod maršala Augustea Marmonta, vojvode od Dubrovnika i prvog guvernera Ilirskih pokrajina koji ga 1. siječnja 1810. imenuje pukovnikom Prve hrvatske ličke pukovnije. Odlikovan je časničkim križem Reda Legije časti 28. studenoga 1810. prilikom posjeta Ilirskog izaslanstva, koje je u Pariz došlo položiti prisegu vjernosti caru Napoleonu Bonaparteu. Već 20. srpnja 1811. preuzima zapovjedništvo Prve hrvatske privremene pokovnije koja je formirana da se pridruži ostalim francuskim trupama za vojni pohod na Rusiju i uvrštena je u Četvrti armijski korpus Velike armije pod zapovijedništvom princa Eugena de Beauharnaisa, potkralja Italije – navodi Grbeša.

Osvajanje Rusije

U ofenzivi na Rusko carstvo Prva hrvatska pukovnija spominje se u 10. biltenu Velike armije zbog junaštva u bitci kod Ostrovnog u kojoj je pukovnik Slivarić ranjen. Nakon toga, sudjeluju u bitki kod Borodina. Hrvatski vojnici ulaze u Moskvu 14. rujna 1812. i ondje ostaju do početka povlačenja koje se pretvara u katastrofu, no hrvatske postrojbe ističu se u bitkama kod Malog Jaroslaveca, Vjazme i prilikom prelaska Berezine. Kao nagradu za odanost Carstvu, Napoleon imenuje Slivarića brigadnim generalom 5. veljače 1813., čime postaje najviše rangirani hrvatski časnik za vrijeme Ilirskih pokrajina. Krajem ožujka te godine poslan je u Vojnu Hrvatsku da podigne novu bojnu od tisuću ljudi i dovede je u Njemačku.

S tom postrojbom sudjeluje u prvom i drugom vojnom pohodu na Sasku, u sklopu 4. korpusa Velike armije pod zapovjedništvom generala Bertranda.

- Nakon bitke kod Leipziga 19. listopada 1813., gdje se slama Napoleonova vojska, Slivarić je odveden u zarobljeništvo kao francuski general u utvrđeni mađarski grad Ostrogon. Slivarić traži od Austrije da ga ponovno primi u svoju vojsku u činu brigadnog generala, no odbijen je "zbog iskazanog prevelikog žara u Napoleonovoj službi". Iz zarobljeništva se u Francusku vraća 15. srpnja 1814., nakon potpisivanja mirovnog ugovora. Slivarić ostaje jedno vrijeme bez službe te je privremeno umirovljen. U međuvremenu, Napoleon, koji je pobjegao 26. veljače s talijanskog otoka Elbe gdje su ga u progonstvo poslali europski monarsi, stiže u Pariz 20. ožujka i ponovno preuzima prijestolje.

To je razdoblje "Sto dana", koje će se, nakon konačnog vojnog poraza u Waterloou 18. lipnja 1815. okončati njegovom drugom abdikacijom. U tim tjednima, Slivarić je ponovno upućen na službu: imenovan je najprije 23. travnja 1815. u Marseilleu zapovjednikom 2. brigade 24. pješačke divizije, koja je uvrštena u 9. Opservacijski korpus u pokrajini Var, pod zapovjedništvom maršala Brunea, a general Slivarić postaje 1. lipnja 1815. vrhovni zapovjednik grada-utvrde Antibesa - tumači Claude Grbeša.

---

image

Strip Graničari pod naslovom ‘Kapetan Marko Slivarić‘ u ediciji ‘Nikad robom‘ autora Ivice Bednjaneca

Privatni Arhiv
---

Nakon bitke kod Waterlooa, Antibes opsjedaju austro-sardinijske postrojbe, koje ga pod svaku cijenu žele pokoriti. Ali Antibes, odan novom kralju Louisu XVIII., pruža junački otpor, a general Slivarić aktivno pridonosi obrani grada.

S gradskim postrojbama spriječio je austrijsku vojsku da okupira utvrdu, što mu donosi duboko priznanje Antibljana. U vojnom izvješću stoji kako je Slivarić "mudrim spojem opreza i čvrstine uspio zadržati utvrdu u rukama kralja te izbjeći sve zamke koje su mu stranci neprekidno postavljali". Naime, Austrijanci su mu nudili čak i reintegraciju u carsku austrijsku vojsku, u čin brigadnog generala ako ih pusti u utvrdu, što su mu odbili samo godinu ranije...

Slava u Antibesu

Zbog odanosti, francuski kralj Louis XVIII. uzdigao je 1816. grad Antibes na čast "Zaslužnih gradova Kraljevstva", no general Slivarić tada je već umirovljen. Neko vrijeme živi u Marseillesu, potom u Saint-André-de-Sangonisu, te konačno u Gignacu kod Montpelliera na jugu Francuske.

- General Slivarić smijenjen je 7. rujna 1815. kako bi se austrijsko-sardinijskim snagama oduzela izlika za usporavanje povlačenja iz Provanse, te je umirovljen kraljevskom odlukom od 18. listopada 1815. godine u 53. godini – tumači naš sugovornik, navodeći kako se Slivarić borio s francuskom vojnom administracijom do kraja života, tražeći uzalud da mu se isplate novčane naknade zbog materijalnih gubitaka koje je pretrpio u vojnim pohodima na Rusiju 1812. i na Njemačku 1813., kao i nagradu za pohod 1815., kada je bio zapovjednikom utvrde Antibes.

- Njegovo ponašanje u Antibesu ne ostavlja mu nikakvu nadu da se može vratiti u Hrvatsku, tada pod Austrijom. No omogućilo mu je da dobije francusko državljanstvo 1817. i da može ostati u Francuskoj, za razliku od brojnih drugih stranih vojnika koji nisu uspjeli steći francusko državljanstvo i ostali su bez francuske vojne mirovine. Ostatak života provest će u Gignacu, gdje je živio s kćerkom Henrietteom do smrti 27. kolovoza 1838. Njegova supruga Antoinette, koja je preminula prije njega, živjela je u Karlovcu, u Vojnoj krajini i nikada nije napustila Hrvatsku - navodi Grbeša.

Povodom 170. obljetnice njegove smrti, na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, otkrivena je u Gignacu 2008. godine spomen-ploča na kući u kojoj je živio i preminuo, na gradskom groblju podignut je spomenik u njegovu čast,a jedna ulica imenovana je po njemu, pridonoseći tako sjećanju na ovog vrsnog generala i junaštva Prve hrvatske provizorne pukovnije koja je pod francuskom zastavom dijelila vojničku slavu i uspjehe Napolenove vojske.

- Život generala Slivarića najbolje ilustrira jake hrvatsko-francuske povijesne veze. Rođen kao Hrvat, umro je kao Francuz. Uz slavnog hrvatskog kipara Franju Vranjanina čija se djela nalaze širom Francuske, general Slivarić najistaknutiji je Hrvat koji je preminuo i pokopan na francuskom tlu – zaključuje Claude Grbeša.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Arhiv Ilustracija: Darko Pavlović Privatni Arhiv MGZ /Leemage Via Afp Privatni Arhiv Austrian Archives/Apa-picturedesk Via Afp
Privatni Arhiv

Claude Grbeša i Jean-François Reille Soult, vojvoda od Dalmacije, pored spomenika generalu Slivariću u Gignacu

Ilustracija: Darko Pavlović

General Marko Slivarić

Privatni Arhiv

Strip Graničari pod naslovom ‘Kapetan Marko Slivarić‘ u ediciji ‘Nikad robom‘ autora Ivice Bednjaneca

MGZ

Grb obitelji Slivarića pl. Heldenburških u Muzeju grada Zagreba

/Leemage Via Afp

Maršal Auguste de Marmont (1774. -1852.), vojvoda od Dubrovnika

Privatni Arhiv

Grb obitelji Soult, vojvoda od Dalmacije, s tri lava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak-1232051 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a286447dd73dce63cd02889f4f63fc4107002264 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prije+260+godina+ro%C4%91en+je+jedan+od+najpoznatijih+Hrvata+svog+vremena%2C+danas+je+gotovo+zaboravljen%2C+a+bio+je+Napoleonov+ratni+junak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak-1232051 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprije-260-godina-roden-je-jedan-od-najpoznatijih-hrvata-svog-vremena-danas-je-gotovo-zaboravljen-a-bio-je-napoleonov-ratni-junak-1232051 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARKO SLIVARIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaMARKO SLIVARIĆ

Prije 260 godina rođen je jedan od najpoznatijih Hrvata svog vremena, danas je gotovo zaboravljen, a bio je Napoleonov ratni junak

13. listopada 2022. - 10:45
Claude Grbeša i Jean-François Reille Soult, vojvoda od Dalmacije, pored spomenika generalu Slivariću u GignacuPrivatni Arhiv

- Hrvati su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao sto tisuća Hrvata, osvojio bih čitav svijet‘ – popularna je legendarna izjava koja se rado prepričava u hrvatskoj borbenoj povijesti, a navodno ju je izgovorio jedan od najvećih europskih osvajača u povijesti, francuski car Napoleon Bonaparte ušavši u osvojenu Moskvu 14. rujna 1812. godine. Povijesno je sigurnije ono što je Napoleon kazao svom maršalu Augusteu Marmontu o hrvatskim postrojbama u svojoj armiji, a ovaj zapisao: ‘Nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika.

Postoji i treća Bonaparteova o Hrvatima, iz poruke koju im je poslao nakon velike bitke kod Berezine, na Novu godinu 1813. godine:Jučer sam se vlastitim očima mogao uvjeriti u vašu hrabrost i odanost. Stekli ste besmrtnu slavu i štovanje, a ja vas...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:34