stdClass Object ( [id] => 1300126 [title] => Politička bomba: Izrael bi prodao tenkove Merkava Hrvatskoj da mi možemo svoje M-84 poslati Ukrajini! Je li to realno? [alias] => politicka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izrael bi prvi put u povijesti mogao prodati svoje čuvene tenkove Merkava.

Vijest se prvo pojavila u blogerskoj zajednici specijaliziranoj za vojna pitanja, a onda je najava stigla i iz jednog službenog izraelskog izvora, i to ne baš niskorangiranoga.

U razgovoru za poslovni Calcalist, Yair Kulas, čelnik Uprave za međunarodnu obrambenu suradnju, poznatije kao SIBAT, izjavio je kako se radi na prodaji viška opreme iz skladišta izraelskih oružanih snaga, od čamaca do transportera i tenkova.

– Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina milijuna šekela. Svijet juri za sustavima, proizvodni procesi zahtijevaju vrijeme, a nemaju svi vremena čekati – naveo je Kulas. Također je pojasnio kako mnoge europske zemlje nastoje brzo obnoviti svoje zalihe nakon što su Ukrajini donirale oružje vrijedno milijarde dolara koje joj je pomoglo u otporu ruskoj invaziji. Što se tiče mogućih kupaca Merkava (kočija na hebrejskom), rekao je sljedeće:

– Postoje dvije potencijalne zemlje s kojima vodimo napredne pregovore. Zabranjeno mi je imenovati ih, ali jedna je na europskom kontinentu.

Nakon njegovih riječi, nije dugo trebalo čekati da se u izraelskoj javnosti, ali ne samo njoj, pojave imena potencijalnih kupaca. I tu je priča došla do Hrvatske. Prema onome što se navodi, naša bi zemlja svoje tenkove ustupila Ukrajini, a kupila bi ili u nekom drugom financijskom aranžmanu, koji bi uključivao tutorstvo SAD-a ili NATO-a, uzela izraelske.

---

image

Selfi s tenkom - Merkava na uzvisini uz liniju razgraničenja s južnim Libanonom

 

Afp
---

– Postoje razne europske zemlje koje bi sada mogle biti na tržištu novih tenkova, uključujući manje nacije koje još uvijek koriste varijante i izvedenice starijih sovjetskih dizajna. Hrvatska, sa svojim tenkovima M-84A4 temeljenim na T-72, jedan je primjer i već ima povijest angažmana s Izraelom oko potencijalne prodaje rabljene, ali vrhunske vojne opreme. Krajem 2010-ih, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bilo je u redu za nabavu bivših izraelskih borbenih zrakoplova F-16A/B Netz prije nego što je američka vlada blokirala taj posao – piše tako američki The Drive u svojoj "The War Zone".

– Naravno, veliko je pitanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu je li neimenovana europska država Ukrajina. Već se spekuliralo da bi to mogao biti slučaj, ali zasad se ništa nije pojavilo što bi upućivalo na to. Neka druga zemlja u Europi bi, naravno, također mogla kupiti ove tenkove i zatim ih prebaciti u Ukrajinu – otvara isti izvor još jednu potencijalnu mogućnost za realizaciju ovog posla.

Sve do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Izrael je u brojnim ratovima koje je vodio koristio strani oklop. On se, međutim, nije pokazao do kraja adekvatnim u specifičnim okolnostima, od zemljovida, preko klime do taktičkih uvjeta. I onda su se odlučili razviti vlastito rješenje, a u pomoć su pritekli i neki strani stručnjaci.

Prva verzija bila je Mk 1, ubrzo je stigla "dvojka", pa onda "trojka", predstavljena devedesetih godina. Upravo se te dvije potonje verzije sada navode kao mogući predmeti prodaje u Europu, dok se četvrta generacija otprije dva desetljeća ne spominje.

– Varijanta Mk 3 predstavljala je značajnije poboljšanje u svestranoj sposobnosti. Ova inačica bila je prva koja je bila naoružana većim glavnim topom od 120 mm. Također je dobio snažniji motor, dodatno poboljšan pogon i značajna poboljšanja upravljanja paljbom i optike.

---

image
Afp
---

Kao rezultat toga, Mk 3 je nekih pet tona teži od izvorne verzije, ali je i brži, s najvećom cestovnom brzinom od oko 37 milja na sat (60 kilometara na sat). Također je razvijen niz podvarijanti Mk 3 s daljnjim nadogradnjama senzora i drugim poboljšanjima – navode recenzije.

Leopardi i Abramsi su tenkovi za kojima najviše žude zemlje bivšeg istočnog bloka, a koje su se od početka rata u Ukrajini u dogovoru sa zapadnim partnerima počele rješavati stare tehnike i nabavljati novu. U usporedbi s njemačkim topom korištenim na tenkovima Leopard-2 i M1A1 Abrams, izraelski top s "trojke" ima smanjenu duljinu trzaja, pišu specijalizirani portali, koji također ističu da je mobilnost izraelskog tenka poboljšana upotrebom i novog motora, prijenosa te ovjesa.

– Ne radi se o pet ili deset, ili petnaest tenkova. Potrebno nam je više. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju – izjavio je prije nekog vremena ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

S najavama ofenzive u međuvremenu su se povećale ukrajinske potrebe za oklopima svih vrsta, a pogotovo onim koji se pokazao otpornijim na minska sredstva, koja su Rusi posijali uzduž linija.

Problem za ovu operaciju s Merkavama, a koja bi uključivala treću stranu, može biti u tome da bi Izrael time odustao od svoje politike neutralnosti i nemiješanja koju prakticira od prvog dana rata u veljači prošle godine. Inače, godišnja prodaja izraelskog oružja dosegnula je lani novi rekord od 12,5 milijardi dolara, a kao jedan od razloga navodi se porast interesa arapskih zemalja koje su nedavno normalizirale veze s tamošnjim vlastima.

Hrvatska, s druge strane, prema zadnjim dostupnim podacima, raspolaže sa 75 tenkova i u donjem je dijelu europske ljestvice. Manje od nas imaju Slovenci, Austrijanci, Česi, Slovaci..., a "šiju" nas Srbija (242 komada) i BiH (124 tenka). "Top 3" europske zemlje su Rusija, Turska i Ukrajina, s tim da Rusi imaju gotovo šest puta više od Turaka (12.566 u odnosu na 2229).

---

image

Igor Tabak: Merkave su potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema

Davor Pongračić/Cropix
---

Naš poznati vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org prilično je suzdržan što se tiče opcije da izraelski tenkovi, barem zaobilazno, završe u Hrvatskoj.

– Nije to realna opcija. Kad bi nam netko donirao te tenkove, onda bi se moglo razgovarati. Izrael prodaje, oni ne doniraju vojnu opremu. Nisu nam donirali ni F16, ako se sjećate – kaže Tabak.

Na pitanje koliko tenkovi Merkava odgovaraju hrvatskim potrebama, odgovara protupitanjem:

– Koje su to hrvatske potrebe?! Merkave su, inače, potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema. Isti se problem dogodio s već spomenutim izraelskim zrakoplovima. Trebalo bi ih prilagoditi NATO standardu, a koji je to njihov NATO standard?

– Hrvatska je povećala obrambeni proračun i to kompletno povećanje je otišlo za nabavu borbenih zrakoplova, koji još nisu isporučeni. Nakon toga dodavano je još nešto novca na konto oklopnih vozila Bradley, koja treba modernizirati, a koja također još nisu počela stizati. Dodano je i sredstava za kupnju francuske protuzračne tehnike.

---

image

A evo kako je prošao ruski oklop. Ovo je izložba uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila postavljena u središtu Kijeva

Afp
---

Pitanje je također je li i to stiglo. Znači, trenutačno sav modernizacijski dodatak odlazi u tehniku koju još nemamo. Velika investicija poput nabave tenkova treba biti praćena barem osiguranjem novca za PDV. Da ne kažem da nema nekoliko tjedana kako je rečeno da će novac iz američke pomoći biti korišten za dodatne helikoptere Black Hawk, kojih imamo nezaokruženu brojku. Svaku nabavu povrh toga bilo bi nerealno očekivati – komentira nam Tabak.

Ipak nije do kraja isključio mogućnost da hvaljeni izraelski tenkovi završe negdje izvan matičnih granica.

– Ništa nije nemoguće. To je politička odluka. Ako se njihova vlada odluči drukčije postaviti, onda će se postaviti. Ako gledamo Ukrajinu, Izrael je nekoliko puta dobivao ozbiljne upite i za protuzračnu tehniku, i za proturaketnu tehniku, i za streljivo. Ne bi me čudilo da ih se pitalo i za oklop. Dakle, sve su to političke odluke koje ovise o njihovoj vladi, koja se do sada prvo držala potpuno neutralno i suzdržano, a onda se krenula barem humanitarno angažirati. Sada je pitanje hoće li doći do totalnog preokreta – ističe Igor Tabak.

---

Gdje su ih do sada prodavali?

Ovo nije prvi put da se govori o prodaji izraelskih tenkova u inozemstvo. U kontekst potencijalnih kupaca već se dovodilo Kolumbiju i Tursku, dok izvješća da je Singapur prije 15-ak godina kupio desetke Merkava nikada nisu službeno potvrđena. Lani su Filipini dobili dva mosta za lansiranje oklopnih vozila izvedena iz Merkave.
Sada neki izvori ponovno Tursku vraćaju u igru. Ankara i Jeruzalem su u prošlosti zajednički radili na vojnim programima koji su uključivali nadogradnju jedne varijante američkog M60, ali problema bi moglo biti što su izraelsko-turski odnosi posljednjih godina zahladnjeli. Osim toga, Turska radi i na razvoju domaćeg tenka naziva Altay.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE OKLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STIŽE OKLOP? 2 0 7615 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-20 08:50:35 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-21 07:26:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-21 07:26:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1300 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Politička bomba: Izrael bi prodao tenkove Merkava Hrvatskoj da mi možemo svoje M-84 poslati Ukrajini! Je li to realno? [metakey] => Merkava, prodaja oružja, M-84, izraelski tenkovi, Igor Taban, abrams [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25076615.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25079614.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25061474.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/14638046.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/20\/25125756.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tenk Merkava snimljen kraj libanonskog sela Kfar Shuba u lipnju ove godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Selfi s tenkom - Merkava na uzvisini uz liniju razgrani\u010denja s ju\u017enim Libanonom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Igor Tabak: Merkave su potpuno nekompatibilni s bilo \u010dime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema<\/p>","

A evo kako je pro\u0161ao ruski oklop. Ovo je izlo\u017eba uni\u0161tenih ruskih tenkova i oklopnih vozila postavljena u sredi\u0161tu Kijeva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25076615_1920.jpg":"1920x1080","k_25076615_1280.jpg":"1280x1280","k_25076615_1024.jpg":"1024x1024","k_25076615_640.jpg":"640x640","k_25076615_480.jpg":"480x480","k_25076615_340.jpg":"340x340","k_25076615_220.jpg":"220x220","o_25076615_1280.jpg":"1280x853","o_25076615_1024.jpg":"1024x682","o_25076615_640.jpg":"640x426","o_25076615_480.jpg":"480x320","o_25076615_340.jpg":"340x226","o_25076615_220.jpg":"220x146","h_25076615_1280.jpg":"1280x854","h_25076615_1024.jpg":"1024x683","h_25076615_640.jpg":"640x427","h_25076615_480.jpg":"480x320","h_25076615_340.jpg":"340x227","h_25076615_220.jpg":"220x147","pp_25076615_1280.jpg":"1280x1628","pp_25076615_1024.jpg":"1024x1303","pp_25076615_640.jpg":"640x814","pp_25076615_480.jpg":"480x611","pp_25076615_340.jpg":"340x432","pp_25076615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25079614_1920.jpg":"1920x1080","k_25079614_1280.jpg":"1280x1280","k_25079614_1024.jpg":"1024x1024","k_25079614_640.jpg":"640x640","k_25079614_480.jpg":"480x480","k_25079614_340.jpg":"340x340","k_25079614_220.jpg":"220x220","o_25079614_1280.jpg":"1280x853","o_25079614_1024.jpg":"1024x682","o_25079614_640.jpg":"640x426","o_25079614_480.jpg":"480x320","o_25079614_340.jpg":"340x226","o_25079614_220.jpg":"220x146","h_25079614_1280.jpg":"1280x854","h_25079614_1024.jpg":"1024x683","h_25079614_640.jpg":"640x427","h_25079614_480.jpg":"480x320","h_25079614_340.jpg":"340x227","h_25079614_220.jpg":"220x147","pp_25079614_1280.jpg":"1280x1628","pp_25079614_1024.jpg":"1024x1303","pp_25079614_640.jpg":"640x814","pp_25079614_480.jpg":"480x611","pp_25079614_340.jpg":"340x432","pp_25079614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061474_1920.jpg":"1920x1080","k_25061474_1280.jpg":"1280x1280","k_25061474_1024.jpg":"1024x1024","k_25061474_640.jpg":"640x640","k_25061474_480.jpg":"480x480","k_25061474_340.jpg":"340x340","k_25061474_220.jpg":"220x220","o_25061474_1280.jpg":"1280x853","o_25061474_1024.jpg":"1024x682","o_25061474_640.jpg":"640x426","o_25061474_480.jpg":"480x320","o_25061474_340.jpg":"340x226","o_25061474_220.jpg":"220x146","h_25061474_1280.jpg":"1280x854","h_25061474_1024.jpg":"1024x683","h_25061474_640.jpg":"640x427","h_25061474_480.jpg":"480x320","h_25061474_340.jpg":"340x227","h_25061474_220.jpg":"220x147","pp_25061474_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061474_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061474_640.jpg":"640x814","pp_25061474_480.jpg":"480x611","pp_25061474_340.jpg":"340x432","pp_25061474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14638046_1920.jpg":"1920x1080","k_14638046_1280.jpg":"1280x1280","k_14638046_1024.jpg":"1024x1024","k_14638046_640.jpg":"640x640","k_14638046_480.jpg":"480x480","k_14638046_340.jpg":"340x340","k_14638046_220.jpg":"220x220","o_14638046_1280.jpg":"1280x853","o_14638046_1024.jpg":"1024x682","o_14638046_640.jpg":"640x426","o_14638046_480.jpg":"480x320","o_14638046_340.jpg":"340x226","o_14638046_220.jpg":"220x146","h_14638046_1280.jpg":"1280x854","h_14638046_1024.jpg":"1024x683","h_14638046_640.jpg":"640x427","h_14638046_480.jpg":"480x320","h_14638046_340.jpg":"340x227","h_14638046_220.jpg":"220x147","pp_14638046_1280.jpg":"1280x1628","pp_14638046_1024.jpg":"1024x1303","pp_14638046_640.jpg":"640x814","pp_14638046_480.jpg":"480x611","pp_14638046_340.jpg":"340x432","pp_14638046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25125756_1920.jpg":"1920x1080","k_25125756_1280.jpg":"1280x1280","k_25125756_1024.jpg":"1024x1024","k_25125756_640.jpg":"640x640","k_25125756_480.jpg":"480x480","k_25125756_340.jpg":"340x340","k_25125756_220.jpg":"220x220","o_25125756_1280.jpg":"1280x853","o_25125756_1024.jpg":"1024x682","o_25125756_640.jpg":"640x426","o_25125756_480.jpg":"480x320","o_25125756_340.jpg":"340x226","o_25125756_220.jpg":"220x146","h_25125756_1280.jpg":"1280x854","h_25125756_1024.jpg":"1024x683","h_25125756_640.jpg":"640x427","h_25125756_480.jpg":"480x320","h_25125756_340.jpg":"340x227","h_25125756_220.jpg":"220x147","pp_25125756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25125756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25125756_640.jpg":"640x814","pp_25125756_480.jpg":"480x611","pp_25125756_340.jpg":"340x432","pp_25125756_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15389562 Threads: 2 Questions: 3189962670 Slow queries: 7164934 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235777173 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/politicka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno-1300126 [printLink] => /vijesti/hrvatska/politicka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno-1300126?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720515 [name] => Merkava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 09:26:21 [main_article_id] => 0 [alias] => merkava [link] => /tag/merkava ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339688 [name] => prodaja oružja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prodaja-oruzja [link] => /tag/prodaja-oruzja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720516 [name] => M-84 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 09:26:22 [main_article_id] => 0 [alias] => m-84 [link] => /tag/m-84 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 720517 [name] => izraelski tenkovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 09:26:22 [main_article_id] => 0 [alias] => izraelski-tenkovi [link] => /tag/izraelski-tenkovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720518 [name] => Igor Taban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-21 09:26:22 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-taban [link] => /tag/igor-taban ) [5] => stdClass Object ( [id] => 673191 [name] => abrams [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 23:56:47 [main_article_id] => 0 [alias] => abrams [link] => /tag/abrams ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE OKLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Politička bomba: Izrael bi prodao tenkove Merkava Hrvatskoj da mi možemo svoje M-84 poslati Ukrajini! Je li to realno? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25076615.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Tenk Merkava snimljen kraj libanonskog sela Kfar Shuba u lipnju ove godine

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25076615.jpg [title] =>

Tenk Merkava snimljen kraj libanonskog sela Kfar Shuba u lipnju ove godine

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25079614.jpg [title] =>

Selfi s tenkom - Merkava na uzvisini uz liniju razgraničenja s južnim Libanonom

 

Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25061474.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/14638046.jpg [title] =>

Igor Tabak: Merkave su potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema

Davor Pongračić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/20/25125756.jpg [title] =>

A evo kako je prošao ruski oklop. Ovo je izložba uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila postavljena u središtu Kijeva

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izrael bi prvi put u povijesti mogao prodati svoje čuvene tenkove Merkava.

Vijest se prvo pojavila u blogerskoj zajednici specijaliziranoj za vojna pitanja, a onda je najava stigla i iz jednog službenog izraelskog izvora, i to ne baš niskorangiranoga.

U razgovoru za poslovni Calcalist, Yair Kulas, čelnik Uprave za međunarodnu obrambenu suradnju, poznatije kao SIBAT, izjavio je kako se radi na prodaji viška opreme iz skladišta izraelskih oružanih snaga, od čamaca do transportera i tenkova.

– Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina milijuna šekela. Svijet juri za sustavima, proizvodni procesi zahtijevaju vrijeme, a nemaju svi vremena čekati – naveo je Kulas. Također je pojasnio kako mnoge europske zemlje nastoje brzo obnoviti svoje zalihe nakon što su Ukrajini donirale oružje vrijedno milijarde dolara koje joj je pomoglo u otporu ruskoj invaziji. Što se tiče mogućih kupaca Merkava (kočija na hebrejskom), rekao je sljedeće:

– Postoje dvije potencijalne zemlje s kojima vodimo napredne pregovore. Zabranjeno mi je imenovati ih, ali jedna je na europskom kontinentu.

Nakon njegovih riječi, nije dugo trebalo čekati da se u izraelskoj javnosti, ali ne samo njoj, pojave imena potencijalnih kupaca. I tu je priča došla do Hrvatske. Prema onome što se navodi, naša bi zemlja svoje tenkove ustupila Ukrajini, a kupila bi ili u nekom drugom financijskom aranžmanu, koji bi uključivao tutorstvo SAD-a ili NATO-a, uzela izraelske.

---

image

Selfi s tenkom - Merkava na uzvisini uz liniju razgraničenja s južnim Libanonom

 

Afp
---

– Postoje razne europske zemlje koje bi sada mogle biti na tržištu novih tenkova, uključujući manje nacije koje još uvijek koriste varijante i izvedenice starijih sovjetskih dizajna. Hrvatska, sa svojim tenkovima M-84A4 temeljenim na T-72, jedan je primjer i već ima povijest angažmana s Izraelom oko potencijalne prodaje rabljene, ali vrhunske vojne opreme. Krajem 2010-ih, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bilo je u redu za nabavu bivših izraelskih borbenih zrakoplova F-16A/B Netz prije nego što je američka vlada blokirala taj posao – piše tako američki The Drive u svojoj "The War Zone".

– Naravno, veliko je pitanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu je li neimenovana europska država Ukrajina. Već se spekuliralo da bi to mogao biti slučaj, ali zasad se ništa nije pojavilo što bi upućivalo na to. Neka druga zemlja u Europi bi, naravno, također mogla kupiti ove tenkove i zatim ih prebaciti u Ukrajinu – otvara isti izvor još jednu potencijalnu mogućnost za realizaciju ovog posla.

Sve do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Izrael je u brojnim ratovima koje je vodio koristio strani oklop. On se, međutim, nije pokazao do kraja adekvatnim u specifičnim okolnostima, od zemljovida, preko klime do taktičkih uvjeta. I onda su se odlučili razviti vlastito rješenje, a u pomoć su pritekli i neki strani stručnjaci.

Prva verzija bila je Mk 1, ubrzo je stigla "dvojka", pa onda "trojka", predstavljena devedesetih godina. Upravo se te dvije potonje verzije sada navode kao mogući predmeti prodaje u Europu, dok se četvrta generacija otprije dva desetljeća ne spominje.

– Varijanta Mk 3 predstavljala je značajnije poboljšanje u svestranoj sposobnosti. Ova inačica bila je prva koja je bila naoružana većim glavnim topom od 120 mm. Također je dobio snažniji motor, dodatno poboljšan pogon i značajna poboljšanja upravljanja paljbom i optike.

---

image
Afp
---

Kao rezultat toga, Mk 3 je nekih pet tona teži od izvorne verzije, ali je i brži, s najvećom cestovnom brzinom od oko 37 milja na sat (60 kilometara na sat). Također je razvijen niz podvarijanti Mk 3 s daljnjim nadogradnjama senzora i drugim poboljšanjima – navode recenzije.

Leopardi i Abramsi su tenkovi za kojima najviše žude zemlje bivšeg istočnog bloka, a koje su se od početka rata u Ukrajini u dogovoru sa zapadnim partnerima počele rješavati stare tehnike i nabavljati novu. U usporedbi s njemačkim topom korištenim na tenkovima Leopard-2 i M1A1 Abrams, izraelski top s "trojke" ima smanjenu duljinu trzaja, pišu specijalizirani portali, koji također ističu da je mobilnost izraelskog tenka poboljšana upotrebom i novog motora, prijenosa te ovjesa.

– Ne radi se o pet ili deset, ili petnaest tenkova. Potrebno nam je više. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju – izjavio je prije nekog vremena ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

S najavama ofenzive u međuvremenu su se povećale ukrajinske potrebe za oklopima svih vrsta, a pogotovo onim koji se pokazao otpornijim na minska sredstva, koja su Rusi posijali uzduž linija.

Problem za ovu operaciju s Merkavama, a koja bi uključivala treću stranu, može biti u tome da bi Izrael time odustao od svoje politike neutralnosti i nemiješanja koju prakticira od prvog dana rata u veljači prošle godine. Inače, godišnja prodaja izraelskog oružja dosegnula je lani novi rekord od 12,5 milijardi dolara, a kao jedan od razloga navodi se porast interesa arapskih zemalja koje su nedavno normalizirale veze s tamošnjim vlastima.

Hrvatska, s druge strane, prema zadnjim dostupnim podacima, raspolaže sa 75 tenkova i u donjem je dijelu europske ljestvice. Manje od nas imaju Slovenci, Austrijanci, Česi, Slovaci..., a "šiju" nas Srbija (242 komada) i BiH (124 tenka). "Top 3" europske zemlje su Rusija, Turska i Ukrajina, s tim da Rusi imaju gotovo šest puta više od Turaka (12.566 u odnosu na 2229).

---

image

Igor Tabak: Merkave su potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema

Davor Pongračić/Cropix
---

Naš poznati vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org prilično je suzdržan što se tiče opcije da izraelski tenkovi, barem zaobilazno, završe u Hrvatskoj.

– Nije to realna opcija. Kad bi nam netko donirao te tenkove, onda bi se moglo razgovarati. Izrael prodaje, oni ne doniraju vojnu opremu. Nisu nam donirali ni F16, ako se sjećate – kaže Tabak.

Na pitanje koliko tenkovi Merkava odgovaraju hrvatskim potrebama, odgovara protupitanjem:

– Koje su to hrvatske potrebe?! Merkave su, inače, potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema. Isti se problem dogodio s već spomenutim izraelskim zrakoplovima. Trebalo bi ih prilagoditi NATO standardu, a koji je to njihov NATO standard?

– Hrvatska je povećala obrambeni proračun i to kompletno povećanje je otišlo za nabavu borbenih zrakoplova, koji još nisu isporučeni. Nakon toga dodavano je još nešto novca na konto oklopnih vozila Bradley, koja treba modernizirati, a koja također još nisu počela stizati. Dodano je i sredstava za kupnju francuske protuzračne tehnike.

---

image

A evo kako je prošao ruski oklop. Ovo je izložba uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila postavljena u središtu Kijeva

Afp
---

Pitanje je također je li i to stiglo. Znači, trenutačno sav modernizacijski dodatak odlazi u tehniku koju još nemamo. Velika investicija poput nabave tenkova treba biti praćena barem osiguranjem novca za PDV. Da ne kažem da nema nekoliko tjedana kako je rečeno da će novac iz američke pomoći biti korišten za dodatne helikoptere Black Hawk, kojih imamo nezaokruženu brojku. Svaku nabavu povrh toga bilo bi nerealno očekivati – komentira nam Tabak.

Ipak nije do kraja isključio mogućnost da hvaljeni izraelski tenkovi završe negdje izvan matičnih granica.

– Ništa nije nemoguće. To je politička odluka. Ako se njihova vlada odluči drukčije postaviti, onda će se postaviti. Ako gledamo Ukrajinu, Izrael je nekoliko puta dobivao ozbiljne upite i za protuzračnu tehniku, i za proturaketnu tehniku, i za streljivo. Ne bi me čudilo da ih se pitalo i za oklop. Dakle, sve su to političke odluke koje ovise o njihovoj vladi, koja se do sada prvo držala potpuno neutralno i suzdržano, a onda se krenula barem humanitarno angažirati. Sada je pitanje hoće li doći do totalnog preokreta – ističe Igor Tabak.

---

Gdje su ih do sada prodavali?

Ovo nije prvi put da se govori o prodaji izraelskih tenkova u inozemstvo. U kontekst potencijalnih kupaca već se dovodilo Kolumbiju i Tursku, dok izvješća da je Singapur prije 15-ak godina kupio desetke Merkava nikada nisu službeno potvrđena. Lani su Filipini dobili dva mosta za lansiranje oklopnih vozila izvedena iz Merkave.
Sada neki izvori ponovno Tursku vraćaju u igru. Ankara i Jeruzalem su u prošlosti zajednički radili na vojnim programima koji su uključivali nadogradnju jedne varijante američkog M60, ali problema bi moglo biti što su izraelsko-turski odnosi posljednjih godina zahladnjeli. Osim toga, Turska radi i na razvoju domaćeg tenka naziva Altay.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Davor Pongračić/Cropix Afp
Afp

Tenk Merkava snimljen kraj libanonskog sela Kfar Shuba u lipnju ove godine

 

Afp

Selfi s tenkom - Merkava na uzvisini uz liniju razgraničenja s južnim Libanonom

 

Afp
Davor Pongračić/Cropix

Igor Tabak: Merkave su potpuno nekompatibilni s bilo čime na kontinentu. Osim toga, to nije NATO-ova oprema

Afp

A evo kako je prošao ruski oklop. Ovo je izložba uništenih ruskih tenkova i oklopnih vozila postavljena u središtu Kijeva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/politicka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno-1300126 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78e87cd331c89ed06878b31223e090997875cc39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Politi%C4%8Dka+bomba%3A+Izrael+bi+prodao+tenkove+Merkava+Hrvatskoj+da+mi+mo%C5%BEemo+svoje+M-84+poslati+Ukrajini%21+Je+li+to+realno%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpoliticka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno-1300126 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpoliticka-bomba-izrael-bi-prodao-tenkove-merkava-hrvatskoj-da-mi-mozemo-svoje-m-84-poslati-ukrajini-je-li-to-realno-1300126 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE OKLOP? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSTIŽE OKLOP?

Politička bomba: Izrael bi prodao tenkove Merkava Hrvatskoj da mi možemo svoje M-84 poslati Ukrajini! Je li to realno?

Piše Zoran Šagolj
21. lipnja 2023. - 09:26

Izrael bi prvi put u povijesti mogao prodati svoje čuvene tenkove Merkava.

Vijest se prvo pojavila u blogerskoj zajednici specijaliziranoj za vojna pitanja, a onda je najava stigla i iz jednog službenog izraelskog izvora, i to ne baš niskorangiranoga.

U razgovoru za poslovni Calcalist, Yair Kulas, čelnik Uprave za međunarodnu obrambenu suradnju, poznatije kao SIBAT, izjavio je kako se radi na prodaji viška opreme iz skladišta izraelskih oružanih snaga, od čamaca do transportera i tenkova.

– Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina milijuna šekela. Svijet juri za sustavima, proizvodni procesi zahtijevaju vrijeme, a nemaju svi vremena čekati – naveo je Kulas. Također je pojasnio kako mnoge europske zemlje nastoje brzo obnoviti svoje zalihe nakon što su Ukrajini donirale oružje vr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:03