stdClass Object ( [id] => 1339166 [title] => ‘Penava radi HDZ-u ono što je HDZ radio nama 2013. godine. Nitko, baš nitko u Vukovaru 1991. nije bio u crnoj uniformi‘ [alias] => penava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Recept je isti kao i prije deset godina. Čak su i akteri isti. Penava sad HDZ-u radi isto ono što je HDZ nama radio 2013. godine.

Kaže nam to bivši SDP-ov ministar branitelja i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić. Komentira za Slobodnu Dalmaciju političke igre uoči ovogodišnje Kolone sjećanja, Penavin plakat s istaknutim slovom "U" i HOS-ovce na čelu povorke kojom će se obilježiti 32. obljetnica vukovarske tragedije.

- Da se ne radi o tako svetoj stvari kao što je Vukovar, ja bih se naslađivao. U HDZ-u sad govore da treba poštivati institucije. Stvarno te karma stigne kad-tad. Sad je njima isti onaj kamen u želucu koji je nama bio 2013. godine - navodi Matić.

Tada je, naime, izrežirana blokada službene vukovarske kolone u kojoj su se, uz tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, bili i predsjednik Republike Ivo Josipović, načelnik glavnog stožera i niz veleposlanika najutjecajnijih država.

- Sjećam se kako su veleposlanici u strahu gledali što se zbiva. Zbog njih mi je najviše i bilo tada neugodno. Meni Vukovar nije pao 1991., godine, nego tada 2013. Teže mi je to bilo nego išta drugo, i od tada u Vukovar idem s nekim kamenom u želucu. Uprljali su potpuno tu priču - ističe Matić.

Deset godina kasnije

U to je vrijeme u Vukovaru trajao rat zbog ćiriličnih ploča. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tražio je da se ploče maknu. Premijer Milanović inzistirao je da se njegov nalog o postavljanju dvojezičnih ploča mora ispoštovati. Ploče su branili pripadnici specijalne policije. "Stožeraši" - koji su bili na daljinski upravljač HDZ-a Tomislava Karamarka - skidali su ih i čekićima razbijali.

---

image

Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, predsjednici braniteljskih udruga bi najradije rekli "da" - ocjenjuje Matić

Christian Creutz/Slobodna Dalmacija
---

Matić iznosi jedan u javnosti manje poznati detalj iz toga vremena.

- Uoči te Kolone sjećanja nazvao sam Karamarka. Predložio sam mu da u Kolonu uđe s Milanovićem i Josipovićem, da pokaže koliko mu je stalo do Vukovara i Hrvatske. Dan poslije može se opet s njima svađati, nije problem. Ali taj dan stvarno nije bio primjeren za ekscese. Sjećam se da mi je rekao kako je to dobra ideja, svaka čast. Kad ono ujutro, vidim da je na drugoj polovini. Oni su iskoristili Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava - ispričao nam je Matić.

Tada je, kaže bivši ministar branitelja, jedan od sudionika bio i Tomo Medved.

- Što su sijali sad će žeti. Jandroković danas govori da se pogreške se ne smiju dogoditi, što je nakon svega pomalo licemjerno. Pogreške uvijek čine oni, ali kad "mečka" njima zakuca na vrata onda se te greške ne bi trebale ponavljati. Muka mi je od toga - priznaje Matić.

On upozorava i na još jedan zanimljiv detalj. Braniteljske udruge o napadu Penave na Vladu oko Vukovara uglavnom šute.

- Od tisuću i šesto predsjednika braniteljskih udruga glasa čuti nije. Ne žele se zamjeriti HDZ-u na čijem su proračunu, a ne bi se zamjerili ni Penavi. Oni se mogu samo zamjeriti SDP-u ako ih ovi puste s lanca. Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, oni bi najrađe rekli "da" - ocjenjuje Matić.

Ove godine, kaže, neće ni ići u Kolonu sjećanja.

- Imam i ja neku granicu tolerancije i živaca. Ne mogu ići ako mi je grč u želucu. Ne moram doći u Vukovar taj dan. Ukrali su mi ga - rezignirano priznaje Matić.

U Vukovaru je, kaže, bio kad je bilo najpotrebnije te 1991. godine. Uz to on je, dok je radio kao savjetnik u Ministarstvu branitelja, napravio prvi protokol i vodio program za Kolonu sjećanja od bolnice do Ovčare.

Neobranjivo U

I osobno je rekao i Penavi i Stipi Mlinariću da sa slovom "U" na plakatu brane neobranjivo.

- Oni tvrde da je to "slučajno" tako ispalo. Mogli su u onu rečenicu Jeana Michela Nicoliera usklopiti i neko drugo slovo. Nego baš slučajno slovo "U". Ok, možemo se praviti ludima, ali što je previše previše je - naglašava Matić.

---

image

"Na čelu kolone može biti samo deset HOS-ovaca, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Na slici: dio Kolone sjećanja 2021.

Vlado Kos/Cropix/Cropix
---

Posljednjih godina uvriježilo se da HOS-ovci na skupove dolaze u glanc crnim uniformama i da ih predvodi Marko Skejo. Pitamo Matića očekuje li isti scenarij i 18.studenog u Vukovaru.

- Nitko, baš nitko u Vukovaru te 1991. nije bio u crnoj uniformi. Moj pokojni prijatelj je bio čuvar u tvornici, ubili su ga, on je imao pepeljaste odore, kao dimnjačarske. Proglasili su ga crnokošuljašem i ubili, a on je samo bio čuvar na ulazu u tvornicu. Biti će to veliki skandal ako Skejo bude na čelu kolone. Na čelu kolone mogu biti vukovarski HOS-ovci. Njih je u gradu bilo 58. Dio ih je poginuo, dio ih je kasnije umro, dio ih neće doći. To dakle može biti deset HOS-ovaca na čelu kolone, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Zapamtio je kako su HOS-ovci prije nekoliko godina vikali kao su oni "Franjine ustaše".

- HOS je osnovan u jesen, a kao dan osnutka slave 10. travnja. Imaju crne odore, a vodi ih Skejo s onim svojim brkovima… Svaka čast ako je to modni izričaj, ali sve je previše očito da bi bilo slučajno - ocjenjuje Matić.

---

image

Vijeće za pijetet izradilo je novi plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - ovaj je postavljen u naselju Mitnica

Vlado Kos/Cropix
---

Bacanje vijenca u Dunav on naziva porovokacijom.

-Da je to provokacija jeste, ali da netko može nekoga fizički zaustaviti ne može, niti bi smio, jer bi to bio incident, a Pupovac upravo to i hoće. Svjedočim iz prve ruke da se 17. studenog Srbima u Vukovaru nije dogodilo ništa posebno što se nije dogodilo i Hrvatima. Taj datum sa stradanjem Srba nema nikakve veze. To je vrijeme završnih operacija vojske i paravojnih formacija da uđu u Vukovar, granatiralo se, ginulo se, nitko nije bio zaštićen. Zato je to velika provokacija - zaključuje Matić.

---

‘Tužbe pripadnika HVO-a doći će Hrvatskoj na naplatu‘

Tužbe pripadnika HVO-a doći će Hrvatskoj na naplatu, uvjeren je Predrag Matić.

- Dok sam bio ministar ja im nisam dao za pravo. HDZ im je dao i šteta će se mjeriti milijardama kuna. Biti će nam gore nego ako Todorić dobije onu arbitražu. Oni će im dati te invalidnine jer ni Medved ni Plenković to ne daju iz svojeg džepa. Zašto ljudi u Hrvatskoj ne mogu dobiti Norvešku mirovinu? Zato što nisu življeli u Norveškoj, niti su tamo uplaćivali poreze i doprinose. HDZ se htio dodvoriti šatorašima jer dobro znaju da će, ako im to ne dozvole, i oni dobiti šator - smatra Matić.

---

---

image

Stipo Mlinarić

Vlado Kos/Cropix
---

---

Mlinarić: Nema mjesta za Pupovčeve vijence, ja ga čekam sa ‘živim lancem‘

U Vukovaru traju posljednje pripreme za obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije. A tamo, poručuje zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić, neće biti mjesta za vijence koje Milorad Pupovac već tradicionalno 17. studenog baca u Dunav u spomen na Srbe i Hrvate poginule u Vukovaru 1991. godine.

- Najavio sam prošle godine da Milorad Pupovac više neće bacati vijenac u Dunav i da neće prljati žrtvu Vukovara. Ja do svoje riječi držim i ove godine Pupovac neće baciti vijenac. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je ta crta - ustvrdio je Mlinarić poručivši da će formirati "živi lanac" kako bi spriječio Pupovca i izaslanstvo SDSS-a da bace vijenac u Dunav.

- Ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? 100, tisuću, 5 tisuća, to je na meni, ali stat ćemo u živi lanac i nećemo dati da se krši zakon. U miru, tišini, bez ekscesa, ali neće ga baciti. Mi znamo da HDZ krši zakone koje su donijeli gdje god stignu, ali ovaj Zakon je za nas svet i neće ga kršiti i nitko prljati sa svojim performansima. Zašto je Pupovac izabrao 17. studeni? Time stavlja znak jednakosti između agresora i žrtve. Ne može to tako, Milorade! Što je Pupovac bacao vijenac, bacao ga je, ove ga godine neće baciti - rekao je Mlinarić, poručivši SDSS-u da "lijepo dođu u Kolonu sjećanja 18. studenog ako su za pomirbu". On je naglasio da nema ništa protiv da predstavnici Srba u Hrvatskoj vijenac u Dunav bacaju u kolovozu.

- Neka dovezu šleper vijenaca, nitko ih neće ni pogledati. Mi nemamo problem s time ako je netko od srpskih civila stradao, samo je pitanje od koga je stradao. Ali 17. studenog vijenac u Dunav bacati neće, jer Dunav nije u Zakonu naveden kao lokacija na kojoj se iskazuje pijetet prema žrtvi Vukovara.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDRAG MATIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PREDRAG MATIĆ: 2 0 5518 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-15 15:17:53 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-16 14:42:26 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2023-11-16 14:42:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Penava radi HDZ-u ono što je HDZ radio nama 2013. godine. Nitko, baš nitko u Vukovaru 1991. nije bio u crnoj uniformi' page_title='Penava radi HDZ-u ono što je HDZ radio nama 2013. godine. Nitko, baš nitko u Vukovaru 1991. nije bio u crnoj uniformi' [metakey] => Predrag Matić Fred, Kolona sjećanja, vukovar, Ivan Penava, HOS, tomislav karamarko [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25987953.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/23356568.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25501747.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056290.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26057978.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26057980.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/26056287.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25581664.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Christian Creutz\/Slobodna Dalmacija","Darko Tomas\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Predrag Mati\u0107: Karamarko je 2013. iskoristio Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao \u0161to to danas radi Penava\u00a0<\/p>","

Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenkovi\u0107, predsjednici braniteljskih udruga bi najradije rekli \u201dda\u201d - ocjenjuje Mati\u0107<\/p>","

Zagreb, 250823.
\nJabukovac 23.
\nUdruga pravnika Vukovar 1991 je ubacila pismo u postanski sanducic veleposlanstva Republike Srbije za Predsjednika RS Aleksandra Vucica, a u kojem se predlaze, sukladno obecanju, omogucavanje bivsim logorasima posjet logora Stajicevo. Nakon ubacivanja pisma Pero Kovacevic, Predrag Fred Matric i Zoran Sangut dali su izjavu za medije.
\nNa fotografiji: Predrag Fred Matic.
","

Vukovar, 151123.
\nVijece za pijetet izradilo je novi plakat za obiljezavanje Dana sjecanja na zrtvu Vukovara.
\nNa fotografiji: plakat u naselju Mitnica.
","

Vukovar, 181121.
\nObiljezavanje Dana sjecanja na zrtve Domovinskog rata i Dan sjecanja na zrtvu Vukovara i Skabrnje.
\nNa fotografiji: kolona sjecanja.
","

\u201dNa \u010delu kolone mo\u017ee biti samo deset HOS-ovaca, onih koji su se borili u Vukovaru -\u00a0smatra Mati\u0107. Na slici: dio Kolone sje\u0107anja 2021.<\/p>","

Vije\u0107e za pijetet izradilo je novi plakat za obilje\u017eavanje Dana sje\u0107anja na \u017ertvu Vukovara - ovaj je postavljen\u00a0u naselju Mitnica<\/p>","

Stipo Mlinari\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25987953_1920.jpg":"1920x1080","k_25987953_1280.jpg":"1280x1280","k_25987953_1024.jpg":"1024x1024","k_25987953_640.jpg":"640x640","k_25987953_480.jpg":"480x480","k_25987953_340.jpg":"340x340","k_25987953_220.jpg":"220x220","o_25987953_1280.jpg":"1280x853","o_25987953_1024.jpg":"1024x682","o_25987953_640.jpg":"640x426","o_25987953_480.jpg":"480x320","o_25987953_340.jpg":"340x226","o_25987953_220.jpg":"220x146","h_25987953_1280.jpg":"1280x854","h_25987953_1024.jpg":"1024x683","h_25987953_640.jpg":"640x427","h_25987953_480.jpg":"480x320","h_25987953_340.jpg":"340x227","h_25987953_220.jpg":"220x147","pp_25987953_1280.jpg":"1280x1628","pp_25987953_1024.jpg":"1024x1303","pp_25987953_640.jpg":"640x814","pp_25987953_480.jpg":"480x611","pp_25987953_340.jpg":"340x432","pp_25987953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23356568_1920.jpg":"1920x1080","k_23356568_1280.jpg":"1280x1280","k_23356568_1024.jpg":"1024x1024","k_23356568_640.jpg":"640x640","k_23356568_480.jpg":"480x480","k_23356568_340.jpg":"340x340","k_23356568_220.jpg":"220x220","o_23356568_1280.jpg":"1280x853","o_23356568_1024.jpg":"1024x682","o_23356568_640.jpg":"640x426","o_23356568_480.jpg":"480x320","o_23356568_340.jpg":"340x226","o_23356568_220.jpg":"220x146","h_23356568_1280.jpg":"1280x854","h_23356568_1024.jpg":"1024x683","h_23356568_640.jpg":"640x427","h_23356568_480.jpg":"480x320","h_23356568_340.jpg":"340x227","h_23356568_220.jpg":"220x147","pp_23356568_1280.jpg":"1280x1628","pp_23356568_1024.jpg":"1024x1303","pp_23356568_640.jpg":"640x814","pp_23356568_480.jpg":"480x611","pp_23356568_340.jpg":"340x432","pp_23356568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25501747_1920.jpg":"1920x1080","k_25501747_1280.jpg":"1280x1280","k_25501747_1024.jpg":"1024x1024","k_25501747_640.jpg":"640x640","k_25501747_480.jpg":"480x480","k_25501747_340.jpg":"340x340","k_25501747_220.jpg":"220x220","o_25501747_1280.jpg":"1280x854","o_25501747_1024.jpg":"1024x683","o_25501747_640.jpg":"640x427","o_25501747_480.jpg":"480x320","o_25501747_340.jpg":"340x227","o_25501747_220.jpg":"220x146","h_25501747_1280.jpg":"1280x854","h_25501747_1024.jpg":"1024x683","h_25501747_640.jpg":"640x427","h_25501747_480.jpg":"480x320","h_25501747_340.jpg":"340x227","h_25501747_220.jpg":"220x147","pp_25501747_1280.jpg":"1280x1628","pp_25501747_1024.jpg":"1024x1303","pp_25501747_640.jpg":"640x814","pp_25501747_480.jpg":"480x611","pp_25501747_340.jpg":"340x432","pp_25501747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_26056290_1920.jpg":"1920x1080","k_26056290_1280.jpg":"1280x1280","k_26056290_1024.jpg":"1024x1024","k_26056290_640.jpg":"640x640","k_26056290_480.jpg":"480x480","k_26056290_340.jpg":"340x340","k_26056290_220.jpg":"220x220","o_26056290_1280.jpg":"1280x820","o_26056290_1024.jpg":"1024x656","o_26056290_640.jpg":"640x410","o_26056290_480.jpg":"480x307","o_26056290_340.jpg":"340x217","o_26056290_220.jpg":"220x140","h_26056290_1280.jpg":"1280x854","h_26056290_1024.jpg":"1024x683","h_26056290_640.jpg":"640x427","h_26056290_480.jpg":"480x320","h_26056290_340.jpg":"340x227","h_26056290_220.jpg":"220x147","pp_26056290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056290_640.jpg":"640x814","pp_26056290_480.jpg":"480x611","pp_26056290_340.jpg":"340x432","pp_26056290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26057978_1920.jpg":"1920x1080","k_26057978_1280.jpg":"1280x1280","k_26057978_1024.jpg":"1024x1024","k_26057978_640.jpg":"640x640","k_26057978_480.jpg":"480x480","k_26057978_340.jpg":"340x340","k_26057978_220.jpg":"220x220","o_26057978_1280.jpg":"1280x853","o_26057978_1024.jpg":"1024x682","o_26057978_640.jpg":"640x426","o_26057978_480.jpg":"480x320","o_26057978_340.jpg":"340x226","o_26057978_220.jpg":"220x146","h_26057978_1280.jpg":"1280x854","h_26057978_1024.jpg":"1024x683","h_26057978_640.jpg":"640x427","h_26057978_480.jpg":"480x320","h_26057978_340.jpg":"340x227","h_26057978_220.jpg":"220x147","pp_26057978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26057978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26057978_640.jpg":"640x814","pp_26057978_480.jpg":"480x611","pp_26057978_340.jpg":"340x432","pp_26057978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26057980_1920.jpg":"1920x1080","k_26057980_1280.jpg":"1280x1280","k_26057980_1024.jpg":"1024x1024","k_26057980_640.jpg":"640x640","k_26057980_480.jpg":"480x480","k_26057980_340.jpg":"340x340","k_26057980_220.jpg":"220x220","o_26057980_1280.jpg":"1280x853","o_26057980_1024.jpg":"1024x682","o_26057980_640.jpg":"640x426","o_26057980_480.jpg":"480x320","o_26057980_340.jpg":"340x226","o_26057980_220.jpg":"220x146","h_26057980_1280.jpg":"1280x854","h_26057980_1024.jpg":"1024x683","h_26057980_640.jpg":"640x427","h_26057980_480.jpg":"480x320","h_26057980_340.jpg":"340x227","h_26057980_220.jpg":"220x147","pp_26057980_1280.jpg":"1280x1628","pp_26057980_1024.jpg":"1024x1303","pp_26057980_640.jpg":"640x814","pp_26057980_480.jpg":"480x611","pp_26057980_340.jpg":"340x432","pp_26057980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26056287_1920.jpg":"1920x1080","k_26056287_1280.jpg":"1280x1280","k_26056287_1024.jpg":"1024x1024","k_26056287_640.jpg":"640x640","k_26056287_480.jpg":"480x480","k_26056287_340.jpg":"340x340","k_26056287_220.jpg":"220x220","o_26056287_1280.jpg":"1280x853","o_26056287_1024.jpg":"1024x682","o_26056287_640.jpg":"640x426","o_26056287_480.jpg":"480x320","o_26056287_340.jpg":"340x226","o_26056287_220.jpg":"220x146","h_26056287_1280.jpg":"1280x854","h_26056287_1024.jpg":"1024x683","h_26056287_640.jpg":"640x427","h_26056287_480.jpg":"480x320","h_26056287_340.jpg":"340x227","h_26056287_220.jpg":"220x147","pp_26056287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26056287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26056287_640.jpg":"640x814","pp_26056287_480.jpg":"480x611","pp_26056287_340.jpg":"340x432","pp_26056287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25581664_1920.jpg":"1920x1080","k_25581664_1280.jpg":"1280x1280","k_25581664_1024.jpg":"1024x1024","k_25581664_640.jpg":"640x640","k_25581664_480.jpg":"480x480","k_25581664_340.jpg":"340x340","k_25581664_220.jpg":"220x220","o_25581664_1280.jpg":"1280x853","o_25581664_1024.jpg":"1024x682","o_25581664_640.jpg":"640x426","o_25581664_480.jpg":"480x320","o_25581664_340.jpg":"340x226","o_25581664_220.jpg":"220x146","h_25581664_1280.jpg":"1280x854","h_25581664_1024.jpg":"1024x683","h_25581664_640.jpg":"640x427","h_25581664_480.jpg":"480x320","h_25581664_340.jpg":"340x227","h_25581664_220.jpg":"220x147","pp_25581664_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581664_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581664_640.jpg":"640x814","pp_25581664_480.jpg":"480x611","pp_25581664_340.jpg":"340x432","pp_25581664_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7479462 Threads: 6 Questions: 1536944687 Slow queries: 4675126 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110830087 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/penava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi-1339166 [printLink] => /vijesti/hrvatska/penava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi-1339166?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 647158 [name] => Predrag Matić Fred [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-21 13:57:16 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-matic-fred [link] => /tag/predrag-matic-fred ) [1] => stdClass Object ( [id] => 422693 [name] => Kolona sjećanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolona-sjecanja [link] => /tag/kolona-sjecanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 478649 [name] => ivan penava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-penava [link] => /tag/ivan-penava ) [4] => stdClass Object ( [id] => 338529 [name] => HOS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hos [link] => /tag/hos ) [5] => stdClass Object ( [id] => 478506 [name] => tomislav karamarko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-karamarko [link] => /tag/tomislav-karamarko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDRAG MATIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Penava radi HDZ-u ono što je HDZ radio nama 2013. godine. Nitko, baš nitko u Vukovaru 1991. nije bio u crnoj uniformi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25987953.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Predrag Matić: Karamarko je 2013. iskoristio Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25987953.jpg [title] =>

Predrag Matić: Karamarko je 2013. iskoristio Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava 

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/23356568.jpg [title] =>

Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, predsjednici braniteljskih udruga bi najradije rekli ”da” - ocjenjuje Matić

Christian Creutz/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25501747.jpg [title] =>

Zagreb, 250823.
Jabukovac 23.
Udruga pravnika Vukovar 1991 je ubacila pismo u postanski sanducic veleposlanstva Republike Srbije za Predsjednika RS Aleksandra Vucica, a u kojem se predlaze, sukladno obecanju, omogucavanje bivsim logorasima posjet logora Stajicevo. Nakon ubacivanja pisma Pero Kovacevic, Predrag Fred Matric i Zoran Sangut dali su izjavu za medije.
Na fotografiji: Predrag Fred Matic.
Darko Tomas/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056290.jpg [title] =>

Vukovar, 151123.
Vijece za pijetet izradilo je novi plakat za obiljezavanje Dana sjecanja na zrtvu Vukovara.
Na fotografiji: plakat u naselju Mitnica.
Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26057978.jpg [title] =>

Vukovar, 181121.
Obiljezavanje Dana sjecanja na zrtve Domovinskog rata i Dan sjecanja na zrtvu Vukovara i Skabrnje.
Na fotografiji: kolona sjecanja.
Vlado Kos/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26057980.jpg [title] =>

”Na čelu kolone može biti samo deset HOS-ovaca, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Na slici: dio Kolone sjećanja 2021.

Vlado Kos/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/26056287.jpg [title] =>

Vijeće za pijetet izradilo je novi plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - ovaj je postavljen u naselju Mitnica

Vlado Kos/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25581664.jpg [title] =>

Stipo Mlinarić

Vlado Kos/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Recept je isti kao i prije deset godina. Čak su i akteri isti. Penava sad HDZ-u radi isto ono što je HDZ nama radio 2013. godine.

Kaže nam to bivši SDP-ov ministar branitelja i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić. Komentira za Slobodnu Dalmaciju političke igre uoči ovogodišnje Kolone sjećanja, Penavin plakat s istaknutim slovom "U" i HOS-ovce na čelu povorke kojom će se obilježiti 32. obljetnica vukovarske tragedije.

- Da se ne radi o tako svetoj stvari kao što je Vukovar, ja bih se naslađivao. U HDZ-u sad govore da treba poštivati institucije. Stvarno te karma stigne kad-tad. Sad je njima isti onaj kamen u želucu koji je nama bio 2013. godine - navodi Matić.

Tada je, naime, izrežirana blokada službene vukovarske kolone u kojoj su se, uz tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, bili i predsjednik Republike Ivo Josipović, načelnik glavnog stožera i niz veleposlanika najutjecajnijih država.

- Sjećam se kako su veleposlanici u strahu gledali što se zbiva. Zbog njih mi je najviše i bilo tada neugodno. Meni Vukovar nije pao 1991., godine, nego tada 2013. Teže mi je to bilo nego išta drugo, i od tada u Vukovar idem s nekim kamenom u želucu. Uprljali su potpuno tu priču - ističe Matić.

Deset godina kasnije

U to je vrijeme u Vukovaru trajao rat zbog ćiriličnih ploča. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara tražio je da se ploče maknu. Premijer Milanović inzistirao je da se njegov nalog o postavljanju dvojezičnih ploča mora ispoštovati. Ploče su branili pripadnici specijalne policije. "Stožeraši" - koji su bili na daljinski upravljač HDZ-a Tomislava Karamarka - skidali su ih i čekićima razbijali.

---

image

Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, predsjednici braniteljskih udruga bi najradije rekli "da" - ocjenjuje Matić

Christian Creutz/Slobodna Dalmacija
---

Matić iznosi jedan u javnosti manje poznati detalj iz toga vremena.

- Uoči te Kolone sjećanja nazvao sam Karamarka. Predložio sam mu da u Kolonu uđe s Milanovićem i Josipovićem, da pokaže koliko mu je stalo do Vukovara i Hrvatske. Dan poslije može se opet s njima svađati, nije problem. Ali taj dan stvarno nije bio primjeren za ekscese. Sjećam se da mi je rekao kako je to dobra ideja, svaka čast. Kad ono ujutro, vidim da je na drugoj polovini. Oni su iskoristili Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava - ispričao nam je Matić.

Tada je, kaže bivši ministar branitelja, jedan od sudionika bio i Tomo Medved.

- Što su sijali sad će žeti. Jandroković danas govori da se pogreške se ne smiju dogoditi, što je nakon svega pomalo licemjerno. Pogreške uvijek čine oni, ali kad "mečka" njima zakuca na vrata onda se te greške ne bi trebale ponavljati. Muka mi je od toga - priznaje Matić.

On upozorava i na još jedan zanimljiv detalj. Braniteljske udruge o napadu Penave na Vladu oko Vukovara uglavnom šute.

- Od tisuću i šesto predsjednika braniteljskih udruga glasa čuti nije. Ne žele se zamjeriti HDZ-u na čijem su proračunu, a ne bi se zamjerili ni Penavi. Oni se mogu samo zamjeriti SDP-u ako ih ovi puste s lanca. Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, oni bi najrađe rekli "da" - ocjenjuje Matić.

Ove godine, kaže, neće ni ići u Kolonu sjećanja.

- Imam i ja neku granicu tolerancije i živaca. Ne mogu ići ako mi je grč u želucu. Ne moram doći u Vukovar taj dan. Ukrali su mi ga - rezignirano priznaje Matić.

U Vukovaru je, kaže, bio kad je bilo najpotrebnije te 1991. godine. Uz to on je, dok je radio kao savjetnik u Ministarstvu branitelja, napravio prvi protokol i vodio program za Kolonu sjećanja od bolnice do Ovčare.

Neobranjivo U

I osobno je rekao i Penavi i Stipi Mlinariću da sa slovom "U" na plakatu brane neobranjivo.

- Oni tvrde da je to "slučajno" tako ispalo. Mogli su u onu rečenicu Jeana Michela Nicoliera usklopiti i neko drugo slovo. Nego baš slučajno slovo "U". Ok, možemo se praviti ludima, ali što je previše previše je - naglašava Matić.

---

image

"Na čelu kolone može biti samo deset HOS-ovaca, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Na slici: dio Kolone sjećanja 2021.

Vlado Kos/Cropix/Cropix
---

Posljednjih godina uvriježilo se da HOS-ovci na skupove dolaze u glanc crnim uniformama i da ih predvodi Marko Skejo. Pitamo Matića očekuje li isti scenarij i 18.studenog u Vukovaru.

- Nitko, baš nitko u Vukovaru te 1991. nije bio u crnoj uniformi. Moj pokojni prijatelj je bio čuvar u tvornici, ubili su ga, on je imao pepeljaste odore, kao dimnjačarske. Proglasili su ga crnokošuljašem i ubili, a on je samo bio čuvar na ulazu u tvornicu. Biti će to veliki skandal ako Skejo bude na čelu kolone. Na čelu kolone mogu biti vukovarski HOS-ovci. Njih je u gradu bilo 58. Dio ih je poginuo, dio ih je kasnije umro, dio ih neće doći. To dakle može biti deset HOS-ovaca na čelu kolone, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Zapamtio je kako su HOS-ovci prije nekoliko godina vikali kao su oni "Franjine ustaše".

- HOS je osnovan u jesen, a kao dan osnutka slave 10. travnja. Imaju crne odore, a vodi ih Skejo s onim svojim brkovima… Svaka čast ako je to modni izričaj, ali sve je previše očito da bi bilo slučajno - ocjenjuje Matić.

---

image

Vijeće za pijetet izradilo je novi plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - ovaj je postavljen u naselju Mitnica

Vlado Kos/Cropix
---

Bacanje vijenca u Dunav on naziva porovokacijom.

-Da je to provokacija jeste, ali da netko može nekoga fizički zaustaviti ne može, niti bi smio, jer bi to bio incident, a Pupovac upravo to i hoće. Svjedočim iz prve ruke da se 17. studenog Srbima u Vukovaru nije dogodilo ništa posebno što se nije dogodilo i Hrvatima. Taj datum sa stradanjem Srba nema nikakve veze. To je vrijeme završnih operacija vojske i paravojnih formacija da uđu u Vukovar, granatiralo se, ginulo se, nitko nije bio zaštićen. Zato je to velika provokacija - zaključuje Matić.

---

‘Tužbe pripadnika HVO-a doći će Hrvatskoj na naplatu‘

Tužbe pripadnika HVO-a doći će Hrvatskoj na naplatu, uvjeren je Predrag Matić.

- Dok sam bio ministar ja im nisam dao za pravo. HDZ im je dao i šteta će se mjeriti milijardama kuna. Biti će nam gore nego ako Todorić dobije onu arbitražu. Oni će im dati te invalidnine jer ni Medved ni Plenković to ne daju iz svojeg džepa. Zašto ljudi u Hrvatskoj ne mogu dobiti Norvešku mirovinu? Zato što nisu življeli u Norveškoj, niti su tamo uplaćivali poreze i doprinose. HDZ se htio dodvoriti šatorašima jer dobro znaju da će, ako im to ne dozvole, i oni dobiti šator - smatra Matić.

---

---

image

Stipo Mlinarić

Vlado Kos/Cropix
---

---

Mlinarić: Nema mjesta za Pupovčeve vijence, ja ga čekam sa ‘živim lancem‘

U Vukovaru traju posljednje pripreme za obilježavanje obljetnice vukovarske tragedije. A tamo, poručuje zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić, neće biti mjesta za vijence koje Milorad Pupovac već tradicionalno 17. studenog baca u Dunav u spomen na Srbe i Hrvate poginule u Vukovaru 1991. godine.

- Najavio sam prošle godine da Milorad Pupovac više neće bacati vijenac u Dunav i da neće prljati žrtvu Vukovara. Ja do svoje riječi držim i ove godine Pupovac neće baciti vijenac. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je ta crta - ustvrdio je Mlinarić poručivši da će formirati "živi lanac" kako bi spriječio Pupovca i izaslanstvo SDSS-a da bace vijenac u Dunav.

- Ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? 100, tisuću, 5 tisuća, to je na meni, ali stat ćemo u živi lanac i nećemo dati da se krši zakon. U miru, tišini, bez ekscesa, ali neće ga baciti. Mi znamo da HDZ krši zakone koje su donijeli gdje god stignu, ali ovaj Zakon je za nas svet i neće ga kršiti i nitko prljati sa svojim performansima. Zašto je Pupovac izabrao 17. studeni? Time stavlja znak jednakosti između agresora i žrtve. Ne može to tako, Milorade! Što je Pupovac bacao vijenac, bacao ga je, ove ga godine neće baciti - rekao je Mlinarić, poručivši SDSS-u da "lijepo dođu u Kolonu sjećanja 18. studenog ako su za pomirbu". On je naglasio da nema ništa protiv da predstavnici Srba u Hrvatskoj vijenac u Dunav bacaju u kolovozu.

- Neka dovezu šleper vijenaca, nitko ih neće ni pogledati. Mi nemamo problem s time ako je netko od srpskih civila stradao, samo je pitanje od koga je stradao. Ali 17. studenog vijenac u Dunav bacati neće, jer Dunav nije u Zakonu naveden kao lokacija na kojoj se iskazuje pijetet prema žrtvi Vukovara.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Christian Creutz/Slobodna Dalmacija Darko Tomas/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix/Cropix Vlado Kos/Cropix/Cropix Vlado Kos/Cropix Vlado Kos/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Predrag Matić: Karamarko je 2013. iskoristio Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava 

Christian Creutz/Slobodna Dalmacija

Na pitanje tko je u pravu, Penava ili Plenković, predsjednici braniteljskih udruga bi najradije rekli ”da” - ocjenjuje Matić

Darko Tomas/Cropix

Zagreb, 250823.
Jabukovac 23.
Udruga pravnika Vukovar 1991 je ubacila pismo u postanski sanducic veleposlanstva Republike Srbije za Predsjednika RS Aleksandra Vucica, a u kojem se predlaze, sukladno obecanju, omogucavanje bivsim logorasima posjet logora Stajicevo. Nakon ubacivanja pisma Pero Kovacevic, Predrag Fred Matric i Zoran Sangut dali su izjavu za medije.
Na fotografiji: Predrag Fred Matic.

Vlado Kos/Cropix

Vukovar, 151123.
Vijece za pijetet izradilo je novi plakat za obiljezavanje Dana sjecanja na zrtvu Vukovara.
Na fotografiji: plakat u naselju Mitnica.

Vlado Kos/Cropix/Cropix

Vukovar, 181121.
Obiljezavanje Dana sjecanja na zrtve Domovinskog rata i Dan sjecanja na zrtvu Vukovara i Skabrnje.
Na fotografiji: kolona sjecanja.

Vlado Kos/Cropix/Cropix

”Na čelu kolone može biti samo deset HOS-ovaca, onih koji su se borili u Vukovaru - smatra Matić. Na slici: dio Kolone sjećanja 2021.

Vlado Kos/Cropix

Vijeće za pijetet izradilo je novi plakat za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - ovaj je postavljen u naselju Mitnica

Vlado Kos/Cropix

Stipo Mlinarić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/penava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi-1339166 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d4e9ae4091301b4db12af9607f2c93f533238f7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Penava+radi+HDZ-u+ono+%C5%A1to+je+HDZ+radio+nama+2013.+godine.+Nitko%2C+ba%C5%A1+nitko+u+Vukovaru+1991.+nije+bio+u+crnoj+uniformi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpenava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi-1339166 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpenava-radi-hdz-u-ono-sto-je-hdz-radio-nama-2013-godine-nitko-bas-nitko-u-vukovaru-1991-nije-bio-u-crnoj-uniformi-1339166 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDRAG MATIĆ: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPREDRAG MATIĆ:

‘Penava radi HDZ-u ono što je HDZ radio nama 2013. godine. Nitko, baš nitko u Vukovaru 1991. nije bio u crnoj uniformi‘

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. studenog 2023. - 15:42
Predrag Matić: Karamarko je 2013. iskoristio Vukovar za nekoliko dobivenih glasova, isto kao što to danas radi Penava Goran Mehkek/Cropix

- Recept je isti kao i prije deset godina. Čak su i akteri isti. Penava sad HDZ-u radi isto ono što je HDZ nama radio 2013. godine.

Kaže nam to bivši SDP-ov ministar branitelja i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić. Komentira za Slobodnu Dalmaciju političke igre uoči ovogodišnje Kolone sjećanja, Penavin plakat s istaknutim slovom "U" i HOS-ovce na čelu povorke kojom će se obilježiti 32. obljetnica vukovarske tragedije.

- Da se ne radi o tako svetoj stvari kao što je Vukovar, ja bih se naslađivao. U HDZ-u sad govore da treba poštivati institucije. Stvarno te karma stigne kad-tad. Sad je njima isti onaj kamen u želucu koji je nama bio 2013. godine - navodi Matić.

Tada je, naime, izrežirana blokada službene vukovarske kolone u kojoj su se, uz tadašnjeg premijera ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:53