stdClass Object ( [id] => 450371 [title] => Ovo je lista najpoznatijih hrvatskih plagijatora: kradu tuđu pamet i prolaze lišo. Dokad? [alias] => ovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada je nedavno Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, danas i potpredsjednik Hrvatskog sabora, na N1 televiziji odrješito potvrdio kako piše novi diplomski rad te da će medije pozvati kada ga bude branio, zazvučalo je to kao da je "sedma sila" u najmanju ruku kriva što ga je uopće dovela u tu neugodnu situaciju.

Ironije li, ni čelni čovjek cijelog sustava obrazovanja i znanosti, novoizabrani ministar Pavo Barišić, nije bio pošteđen toga neugodnog “medijskog linča” - odmah po stupanju na dužnost krenule su "reciklirane" optužbe za plagiranje radova još iz 2011. godine, a slučajeve "iskopane iz ormara"' odlučio je ponovno pretresti i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojemu je na čelu akademik Vlatko Silobrčić.

Iako su Jutarnjem listu ministar Barišić i američki diplomat i politički komentator s međunarodnim ugledom Stephen Schlesinger potvrdili da se ministar nedavno ispričao tom autoru što je greškom u prvoj verziji jednoga od spornih radova iz 2008. godine "zbog tiskarske pogreške" ispuštena fusnota u kojoj se kao autor korištenog citata spominje Schlesinger (što je popravljeno u kasnijim izdanjima), ministar Barišić i dalje odbija priznati da je tog američkog autora plagirao.

Naprotiv, umjesto da cijela akademska zajednica stane iza akademika Silobrčića i njegova Odbora, ma koliko se s njim (i politički, član je stranke Pametno) ne slagali, upravo u cilju da se s novog ministra, taman stvarno i ne postojala, skine bilo kakva ljaga i sumnja u znanstvenu čestitost, Odbor i akademik osobno našli su se pred neviđenom paljbom iz same te akademske zajednice.

Optuženi su, ni manje ni više, nego za sudioništvo u udruženom medijskom linču protiv novog ministra, premda je dobro poznato da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koji, da ne zaboravimo, bira Hrvatski sabor, nije funkcionirao od 2011. do 2014. godine i postoji objektivna sumnja da stvarno nikada nije razmatrao optužbe na račun Pave Barišića.

Podsjetimo, prijavu protiv njega zbog navodnog plagiranja više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenog u časopisu Synthesis Philosophica 2008. godine, poslali su još 2011. godine na dvadesetak adresa u znanosti i obrazovanju znanstvenici dr. sc. Tomislav Bracanović i dr. sc. Tomislav Janović s Hrvatskih studija, dr. sc. Pavel Gregorić sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta te dr. sc. Davor Pećnjak s Instituta za filozofiju.

Barišić se brani kako su te optužbe odbacila etička povjerenstva Zagrebačkoga i Splitskog sveučilišta, kao i splitske Filozofije te Područno vijeće za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost. I tu bi trebala biti točka.

Iako nije specifično naš problem, plagiranje je ružna mrlja koju, nažalost, umjesto brisanja u jednom potezu s lica društva koje još nije izišlo iz divlje tranzicije, često “razmazuju” upravo oni od kojih bismo očekivali barem minimum akademske pristojnosti – političari, sveučilišni profesori, liječnici, suci...

Institucije su u toj borbi, nažalost, od male koristi, a percepcija je javnosti takva da nečasni “uglednici” u tim aferama gotovo prođu neokrznuti.

Pada mi na pamet slučaj korejskog biokemičara i genetičara Hwang Woo Suka koji je 2005. godine klonirao psa i slavljen kao nacionalni heroj, a samo godinu dana kasnije otpušten sa Sveučilišta u Seulu zbog lažnih tvrdnji da je uspio klonirati ljudske matične stanice.

Iako je tu, zapravo, riječ o znanstvenoj krivotvorini, a ne "klasičnom" plagijatu, ipak nije zgorega spomenuti da je, osim otkaza na Sveučilištu, 2009. godine osuđen i na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, ostao je bez državne financijske potpore, zabranjen mu je rad na kloniranju i, što je zanimljivo, oduzeta mu je sva imovina, uključujući i automobil koji je poklonio supruzi.

U Hrvatskoj, Milijan Brkić, čiju trakavicu s plagiranim diplomskim radom pratimo još od 2012. godine, piše tek novi diplomski rad, a da se ne osjeti politički prikraćenim dobiva utješnu funkciju potpredsjednika Hrvatskog sabora. Brkić je, podsjetimo, 2012. u skupini s ukupno 18 policijskih dužnosnika osumnjičen za plagiranje diplomskog uratka, a na teret im se stavljalo da su svi prepisali jedan te isti rad. Brkiću se spočitavalo da je prepisao čak 70 posto rada, nakon čega mu je 2014. poništena diploma dipl. kriminalista.

Poništenje je potom poništio Upravni sud zbog proceduralne greške i činjenice da je diplomu poništio dekan Visoke policijske škole (VPŠ), a ne njihovo stručno vijeće. Postupak poništavanja ponovno je proveden prema propisima, a iako je još ljetos tvrdio da će se žaliti na novu odluku VPŠ-a, prema kojoj mu zvanje diplomiranog kriminalista neće biti oduzeto ako za godinu dana napiše novi diplomski rad, sve je iznenadio kada je potvrdio da novi diplomski - ipak piše, i na njegovu obranu zove novinare.

U Hrvatskoj je dugo godina jedan od najzvučnijih “lažnjaka” tog tipa bio slučaj “lažnog magistra”, nekadašnjeg čelnika HSP-a Ante Đapića. Njemu je 2000. Pravni fakultet u Splitu poništio magisterij jer je utvrđeno da je većim dijelom prepisao rad svoga mentora Borisa Kandarea – točnije, navodilo se kako je prepisao čak 116 od ukupno 176 stranica iz Kandareove knjige “Pobijanje arbitražne odluke”.

Ipak, pet godina poslije Općinski sud u Splitu nepravomoćno je i njega i Kandarea oslobodio optužbe za počinjenje kažnjivih djela poticanja te zloupotrebe položaja i ovlasti. Županijski sud brzo je tu odluku poništio ali sve je na kraju završilo zastarom tog predmeta. Kako je magisterij ipak poništio fakultet, Đapić je izjavio da je spreman s njima pregovarati kako bi mu dopustili prepraviti stari ili napisati novi magistarski rad, na što, kako je rekao, ima pravo budući da je položio sve potrebne ispite “na kojima je briljirao”.

Nije potrebno naglašavati da su i Đapić i Brkić bez vrdanja tvrdili da su žrtve politički montiranih procesa.

Prije deset godina etičko povjerenstvo zagrebačkoga Medicinskog fakulteta nedvojbeno je utvrdilo da je ugledni liječnik Asim Kurjak, tada pročelnik Katedre za ginekologiju i opstretriciju MF-a, lažirao neke svoje znanstvene radove, točnije dva rada, čime je potvrdilo prozivke na Kurjakov račun od strane časopisa “British Medical Journal”.

Članak u BMJ-u “Uloga sustavnog preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka” napisao je sir Ian Chalmers, doktor oxfordske knjižnice “James Lind”, a u njemu je opisao dva slučaja za koje je tvrdio da su plagijati – prvi iz 1991., koji je sam otkrio, a drugi su 2002., piše on, otkrili norveški autori čiji je rad Kurjak plagirao. Sve je završilo tako što se Kurjak ispričao autorima “što ih je samo citirao”. Nedugo zatim otišao je u mirovinu.

Snježanu Bagić ni optužbe za plagijat, koji je i sama priznala, nisu spriječile da u lipnju ponovno zasjedne u fotelju sutkinje Ustavnog suda, naprotiv, zamjenice predsjednika Ustavnog suda. Ona je 2014. u stručnom članku prepisala cijela poglavlja iz rada svoga kolege Teodora Antića, točnije 43,7 posto njegova rada. Sve se “smirilo” nakon što se lani ispričala Antiću što je prepisivala od njega riječima: “Poslužila sam se člankom Teodora Antića, propust je što to nisam navela. Žao mi je zbog toga”.

Koliko će zbog ovoga uvriježenog, običajnog prava bez ozbiljnijih sankcija još žaliti hrvatsko društvo – dovoljno je pitati one koje svakodnevno autobusima ispraćamo s kolodvora Lijepe naše.

Hrvatska akademija, inače, ima dugu i kreativnu povijest zanemarivanja problema plagijata. Međutim, ako bih trebao izdvojiti jedan posebno problematičan aspekt, to bi bilo pravno pitanje. Nažalost, i akademska zajednica i zakonski okvir tako su postavljeni da idu na ruku onima koji plagiraju i postupak procesuiranja je mukotrpan, dug i često ovisi o dobroj volji i odnosima moći, čak i kad je plagijat neupitno utvrđen – komentira ovaj problem za naš list dr. sc. Sven Marcelić, sociolog sa Zadarskog sveučilišta, koji se zadnjih godina bavi ovom problematikom. Žalosno je, kako ističe, što je u maloj znanstvenoj zajednici kakva je hrvatska teško imati neutralan proces u kojemu se raspravlja o predmetu, a da nisu upleteni razni osobni odnosi.

- U svojem sam se znanstvenom radu imao prilike susresti s neupitnim, opsežnim i bezobraznim slučajevima plagiranja kojima je jedino zajedničko bilo da počinitelji ili nisu sankcionirani ili, ako jesu, tek nakon višegodišnjih procesa oko stvari koje su bile jasne od početka. Dakle, smatram da se problematika plagijata u Hrvatskoj primarno može svesti na to da je moć najčešće jača od činjenica, a da je pravna podloga manjkava i ne procesuira slučajeve dobro – otvoren je profesor Marcelić.

Ostavke u Sloveniji i Njemačkoj

Plagiranje nije, naravno, samo hrvatski izum. Bivšu slovensku premijerku Alenku Bratušek Protukorupcijska komisija u toj zemlji prijavila je te zatražila provjeru njezina magisterija, sumnjičeći je za plagijat zbog nenavođenja izvora prilikom citiranja. Fakultet političkih znanosti u Ljubljani utvrdio je, međutim, kako nema osnove da joj se oduzme titula magistre jer su u spomenutom radu uočene “manje greške prilikom citiranja izvora”.

Zato je lani ostavku nakon svega dva dana mandata dala slovenska ministrica obrazovanja u Vladi premijera Mire Cerara Klavdija Markež, jer je računalni program kojim se provjerava autentičnost znanstvenih radova pokazao da je njezin magistarski rad iz 2005. vrlo sličan diplomskom radu jednog studenta ekonomije, odnosno da je plagirano oko 37 posto rada. Osim ostavke na mjesto ministrice vratila je i zastupnički mandat. Ostavke na ministarske dužnosti su zbog sumnji u plagiranje doktorata dali i Karl-Theodor zu Guttenberg (obrana) te Annette Schavan (obrazovanje), bliski suradnici njemačke kancelarke Angele Merkel...

Palfi, Merzel i ZG holding

Je li Vladimira Palfi iz Živog zida zaista inženjerka građevine? S kojom temom je na Fakultetu prometnih znanosti diplomirala Marina Lovrić-Merzel? Zbog proturječnih i nedorečenih izjava tih političarki o ovim temama javnost se s pravom pita(la) je li moguće lažirati obrazovni status i tko to, a obje su (bile) saborske zastupnice, uopće provjerava. Plagiranje je nečasno, bez dvojbe, ali prisjetimo se da su lani u Zagrebačkom holdingu otkrili čak 306 zaposlenika s krivotvorenim srednjoškolskim svjedodžbama i diplomama. Cijena tih prevara - prava sitnica. Izračunalo se, naime, da su time najveću gradsku tvrtku oštetili za čak 88,5 milijuna kuna.

Silobrčić: Sankcije moraju biti oštre

Akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, iako trenutačno izložen velikom pritisku zbog otvaranja priče o navodnom plagijatu Pave Barišića, poručuje kako je pritisak na njega – gubitak vremena. - Nije me pritisak zabrinjavao u mojih pedesetak godina djelovanja u znanosti u Hrvatskoj, pa neće ni sada – poručuje “pritiskivačima”.

Ističe kako su ovo prije svega pitanja etike i morala koja se ne mogu rješavati po sudovima, nego sankcije za njih mora odrediti sama akademska zajednica. “Po mom sudu, sankcije moraju biti oštre jer je plagiranje svojevrsna intelektualna krađa”, rezolutan je akademik Silobrčić.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zemlja jeftinog znanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-16 10:57:31 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-18 16:31:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-18 13:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11236 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/8136177.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/3361734.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/8154102.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/7635921.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/7686123.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/7944210.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/11\/16\/Novosti\/7199956.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x789"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x1555"},{"size0":"1200x798"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x792"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15001505 Threads: 2 Questions: 3150668232 Slow queries: 7032597 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234972629 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad-450371 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad-450371?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 393016 [name] => Milijan Brkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milijan-brkic [link] => /tag/milijan-brkic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243268 [name] => marina lovrić merzel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-lovric-merzel [link] => /tag/marina-lovric-merzel ) [2] => stdClass Object ( [id] => 244874 [name] => Vladimira Palfi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimira-palfi [link] => /tag/vladimira-palfi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 260255 [name] => Pavo Barišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pavo-barisic [link] => /tag/pavo-barisic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 265716 [name] => anto đapić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anto-dapic [link] => /tag/anto-dapic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 265717 [name] => asim kurjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => asim-kurjak [link] => /tag/asim-kurjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zemlja jeftinog znanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je lista najpoznatijih hrvatskih plagijatora: kradu tuđu pamet i prolaze lišo. Dokad? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/8136177.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/8136177.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/3361734.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/8154102.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/7635921.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/7686123.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/7944210.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/16/Novosti/7199956.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada je nedavno Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, danas i potpredsjednik Hrvatskog sabora, na N1 televiziji odrješito potvrdio kako piše novi diplomski rad te da će medije pozvati kada ga bude branio, zazvučalo je to kao da je "sedma sila" u najmanju ruku kriva što ga je uopće dovela u tu neugodnu situaciju.

Ironije li, ni čelni čovjek cijelog sustava obrazovanja i znanosti, novoizabrani ministar Pavo Barišić, nije bio pošteđen toga neugodnog “medijskog linča” - odmah po stupanju na dužnost krenule su "reciklirane" optužbe za plagiranje radova još iz 2011. godine, a slučajeve "iskopane iz ormara"' odlučio je ponovno pretresti i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojemu je na čelu akademik Vlatko Silobrčić.

Iako su Jutarnjem listu ministar Barišić i američki diplomat i politički komentator s međunarodnim ugledom Stephen Schlesinger potvrdili da se ministar nedavno ispričao tom autoru što je greškom u prvoj verziji jednoga od spornih radova iz 2008. godine "zbog tiskarske pogreške" ispuštena fusnota u kojoj se kao autor korištenog citata spominje Schlesinger (što je popravljeno u kasnijim izdanjima), ministar Barišić i dalje odbija priznati da je tog američkog autora plagirao.

Naprotiv, umjesto da cijela akademska zajednica stane iza akademika Silobrčića i njegova Odbora, ma koliko se s njim (i politički, član je stranke Pametno) ne slagali, upravo u cilju da se s novog ministra, taman stvarno i ne postojala, skine bilo kakva ljaga i sumnja u znanstvenu čestitost, Odbor i akademik osobno našli su se pred neviđenom paljbom iz same te akademske zajednice.

Optuženi su, ni manje ni više, nego za sudioništvo u udruženom medijskom linču protiv novog ministra, premda je dobro poznato da Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koji, da ne zaboravimo, bira Hrvatski sabor, nije funkcionirao od 2011. do 2014. godine i postoji objektivna sumnja da stvarno nikada nije razmatrao optužbe na račun Pave Barišića.

Podsjetimo, prijavu protiv njega zbog navodnog plagiranja više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u članku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenog u časopisu Synthesis Philosophica 2008. godine, poslali su još 2011. godine na dvadesetak adresa u znanosti i obrazovanju znanstvenici dr. sc. Tomislav Bracanović i dr. sc. Tomislav Janović s Hrvatskih studija, dr. sc. Pavel Gregorić sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta te dr. sc. Davor Pećnjak s Instituta za filozofiju.

Barišić se brani kako su te optužbe odbacila etička povjerenstva Zagrebačkoga i Splitskog sveučilišta, kao i splitske Filozofije te Područno vijeće za humanističke znanosti Nacionalnog vijeća za znanost. I tu bi trebala biti točka.

Iako nije specifično naš problem, plagiranje je ružna mrlja koju, nažalost, umjesto brisanja u jednom potezu s lica društva koje još nije izišlo iz divlje tranzicije, često “razmazuju” upravo oni od kojih bismo očekivali barem minimum akademske pristojnosti – političari, sveučilišni profesori, liječnici, suci...

Institucije su u toj borbi, nažalost, od male koristi, a percepcija je javnosti takva da nečasni “uglednici” u tim aferama gotovo prođu neokrznuti.

Pada mi na pamet slučaj korejskog biokemičara i genetičara Hwang Woo Suka koji je 2005. godine klonirao psa i slavljen kao nacionalni heroj, a samo godinu dana kasnije otpušten sa Sveučilišta u Seulu zbog lažnih tvrdnji da je uspio klonirati ljudske matične stanice.

Iako je tu, zapravo, riječ o znanstvenoj krivotvorini, a ne "klasičnom" plagijatu, ipak nije zgorega spomenuti da je, osim otkaza na Sveučilištu, 2009. godine osuđen i na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora, ostao je bez državne financijske potpore, zabranjen mu je rad na kloniranju i, što je zanimljivo, oduzeta mu je sva imovina, uključujući i automobil koji je poklonio supruzi.

U Hrvatskoj, Milijan Brkić, čiju trakavicu s plagiranim diplomskim radom pratimo još od 2012. godine, piše tek novi diplomski rad, a da se ne osjeti politički prikraćenim dobiva utješnu funkciju potpredsjednika Hrvatskog sabora. Brkić je, podsjetimo, 2012. u skupini s ukupno 18 policijskih dužnosnika osumnjičen za plagiranje diplomskog uratka, a na teret im se stavljalo da su svi prepisali jedan te isti rad. Brkiću se spočitavalo da je prepisao čak 70 posto rada, nakon čega mu je 2014. poništena diploma dipl. kriminalista.

Poništenje je potom poništio Upravni sud zbog proceduralne greške i činjenice da je diplomu poništio dekan Visoke policijske škole (VPŠ), a ne njihovo stručno vijeće. Postupak poništavanja ponovno je proveden prema propisima, a iako je još ljetos tvrdio da će se žaliti na novu odluku VPŠ-a, prema kojoj mu zvanje diplomiranog kriminalista neće biti oduzeto ako za godinu dana napiše novi diplomski rad, sve je iznenadio kada je potvrdio da novi diplomski - ipak piše, i na njegovu obranu zove novinare.

U Hrvatskoj je dugo godina jedan od najzvučnijih “lažnjaka” tog tipa bio slučaj “lažnog magistra”, nekadašnjeg čelnika HSP-a Ante Đapića. Njemu je 2000. Pravni fakultet u Splitu poništio magisterij jer je utvrđeno da je većim dijelom prepisao rad svoga mentora Borisa Kandarea – točnije, navodilo se kako je prepisao čak 116 od ukupno 176 stranica iz Kandareove knjige “Pobijanje arbitražne odluke”.

Ipak, pet godina poslije Općinski sud u Splitu nepravomoćno je i njega i Kandarea oslobodio optužbe za počinjenje kažnjivih djela poticanja te zloupotrebe položaja i ovlasti. Županijski sud brzo je tu odluku poništio ali sve je na kraju završilo zastarom tog predmeta. Kako je magisterij ipak poništio fakultet, Đapić je izjavio da je spreman s njima pregovarati kako bi mu dopustili prepraviti stari ili napisati novi magistarski rad, na što, kako je rekao, ima pravo budući da je položio sve potrebne ispite “na kojima je briljirao”.

Nije potrebno naglašavati da su i Đapić i Brkić bez vrdanja tvrdili da su žrtve politički montiranih procesa.

Prije deset godina etičko povjerenstvo zagrebačkoga Medicinskog fakulteta nedvojbeno je utvrdilo da je ugledni liječnik Asim Kurjak, tada pročelnik Katedre za ginekologiju i opstretriciju MF-a, lažirao neke svoje znanstvene radove, točnije dva rada, čime je potvrdilo prozivke na Kurjakov račun od strane časopisa “British Medical Journal”.

Članak u BMJ-u “Uloga sustavnog preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka” napisao je sir Ian Chalmers, doktor oxfordske knjižnice “James Lind”, a u njemu je opisao dva slučaja za koje je tvrdio da su plagijati – prvi iz 1991., koji je sam otkrio, a drugi su 2002., piše on, otkrili norveški autori čiji je rad Kurjak plagirao. Sve je završilo tako što se Kurjak ispričao autorima “što ih je samo citirao”. Nedugo zatim otišao je u mirovinu.

Snježanu Bagić ni optužbe za plagijat, koji je i sama priznala, nisu spriječile da u lipnju ponovno zasjedne u fotelju sutkinje Ustavnog suda, naprotiv, zamjenice predsjednika Ustavnog suda. Ona je 2014. u stručnom članku prepisala cijela poglavlja iz rada svoga kolege Teodora Antića, točnije 43,7 posto njegova rada. Sve se “smirilo” nakon što se lani ispričala Antiću što je prepisivala od njega riječima: “Poslužila sam se člankom Teodora Antića, propust je što to nisam navela. Žao mi je zbog toga”.

Koliko će zbog ovoga uvriježenog, običajnog prava bez ozbiljnijih sankcija još žaliti hrvatsko društvo – dovoljno je pitati one koje svakodnevno autobusima ispraćamo s kolodvora Lijepe naše.

Hrvatska akademija, inače, ima dugu i kreativnu povijest zanemarivanja problema plagijata. Međutim, ako bih trebao izdvojiti jedan posebno problematičan aspekt, to bi bilo pravno pitanje. Nažalost, i akademska zajednica i zakonski okvir tako su postavljeni da idu na ruku onima koji plagiraju i postupak procesuiranja je mukotrpan, dug i često ovisi o dobroj volji i odnosima moći, čak i kad je plagijat neupitno utvrđen – komentira ovaj problem za naš list dr. sc. Sven Marcelić, sociolog sa Zadarskog sveučilišta, koji se zadnjih godina bavi ovom problematikom. Žalosno je, kako ističe, što je u maloj znanstvenoj zajednici kakva je hrvatska teško imati neutralan proces u kojemu se raspravlja o predmetu, a da nisu upleteni razni osobni odnosi.

- U svojem sam se znanstvenom radu imao prilike susresti s neupitnim, opsežnim i bezobraznim slučajevima plagiranja kojima je jedino zajedničko bilo da počinitelji ili nisu sankcionirani ili, ako jesu, tek nakon višegodišnjih procesa oko stvari koje su bile jasne od početka. Dakle, smatram da se problematika plagijata u Hrvatskoj primarno može svesti na to da je moć najčešće jača od činjenica, a da je pravna podloga manjkava i ne procesuira slučajeve dobro – otvoren je profesor Marcelić.

Ostavke u Sloveniji i Njemačkoj

Plagiranje nije, naravno, samo hrvatski izum. Bivšu slovensku premijerku Alenku Bratušek Protukorupcijska komisija u toj zemlji prijavila je te zatražila provjeru njezina magisterija, sumnjičeći je za plagijat zbog nenavođenja izvora prilikom citiranja. Fakultet političkih znanosti u Ljubljani utvrdio je, međutim, kako nema osnove da joj se oduzme titula magistre jer su u spomenutom radu uočene “manje greške prilikom citiranja izvora”.

Zato je lani ostavku nakon svega dva dana mandata dala slovenska ministrica obrazovanja u Vladi premijera Mire Cerara Klavdija Markež, jer je računalni program kojim se provjerava autentičnost znanstvenih radova pokazao da je njezin magistarski rad iz 2005. vrlo sličan diplomskom radu jednog studenta ekonomije, odnosno da je plagirano oko 37 posto rada. Osim ostavke na mjesto ministrice vratila je i zastupnički mandat. Ostavke na ministarske dužnosti su zbog sumnji u plagiranje doktorata dali i Karl-Theodor zu Guttenberg (obrana) te Annette Schavan (obrazovanje), bliski suradnici njemačke kancelarke Angele Merkel...

Palfi, Merzel i ZG holding

Je li Vladimira Palfi iz Živog zida zaista inženjerka građevine? S kojom temom je na Fakultetu prometnih znanosti diplomirala Marina Lovrić-Merzel? Zbog proturječnih i nedorečenih izjava tih političarki o ovim temama javnost se s pravom pita(la) je li moguće lažirati obrazovni status i tko to, a obje su (bile) saborske zastupnice, uopće provjerava. Plagiranje je nečasno, bez dvojbe, ali prisjetimo se da su lani u Zagrebačkom holdingu otkrili čak 306 zaposlenika s krivotvorenim srednjoškolskim svjedodžbama i diplomama. Cijena tih prevara - prava sitnica. Izračunalo se, naime, da su time najveću gradsku tvrtku oštetili za čak 88,5 milijuna kuna.

Silobrčić: Sankcije moraju biti oštre

Akademik Vlatko Silobrčić, predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, iako trenutačno izložen velikom pritisku zbog otvaranja priče o navodnom plagijatu Pave Barišića, poručuje kako je pritisak na njega – gubitak vremena. - Nije me pritisak zabrinjavao u mojih pedesetak godina djelovanja u znanosti u Hrvatskoj, pa neće ni sada – poručuje “pritiskivačima”.

Ističe kako su ovo prije svega pitanja etike i morala koja se ne mogu rješavati po sudovima, nego sankcije za njih mora odrediti sama akademska zajednica. “Po mom sudu, sankcije moraju biti oštre jer je plagiranje svojevrsna intelektualna krađa”, rezolutan je akademik Silobrčić.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad-450371 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a8dd1ba0cabb90295931af5678a6375c817b788 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+lista+najpoznatijih+hrvatskih+plagijatora%3A+kradu+tu%C4%91u+pamet+i+prolaze+li%C5%A1o.+Dokad%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad-450371 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovo-je-lista-najpoznatijih-hrvatskih-plagijatora-kradu-tudu-pamet-i-prolaze-liso-dokad-450371 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zemlja jeftinog znanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaZemlja jeftinog znanja

Ovo je lista najpoznatijih hrvatskih plagijatora: kradu tuđu pamet i prolaze lišo. Dokad?

18. studenog 2016. - 14:21

Kada je nedavno Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, danas i potpredsjednik Hrvatskog sabora, na N1 televiziji odrješito potvrdio kako piše novi diplomski rad te da će medije pozvati kada ga bude branio, zazvučalo je to kao da je "sedma sila" u najmanju ruku kriva što ga je uopće dovela u tu neugodnu situaciju.

Ironije li, ni čelni čovjek cijelog sustava obrazovanja i znanosti, novoizabrani ministar Pavo Barišić, nije bio pošteđen toga neugodnog “medijskog linča” - odmah po stupanju na dužnost krenule su "reciklirane" optužbe za plagiranje radova još iz 2011. godine, a slučajeve "iskopane iz ormara"' odlučio je ponovno pretresti i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kojemu je na čelu akademik Vlatko Silobrčić.

Iako su Jutarnjem listu ministar Bari...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:16