stdClass Object ( [id] => 1378663 [title] => Oni su ‘kirurzi 21. stoljeća‘, sve ih je manje, a njihove plaće mnogi s fakultetskim obrazovanjem mogu samo sanjati! [alias] => oni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ori, vole, kad nemaš škole; nema kruva od motike, ili, ne budeš li učio, dat ću te na zanat – samo su neke od narodnih “umotvorina” koje više ne vrijede, a kojima su roditelji nekada plašili djecu.

U doba industrijske revolucije, kad su siromašni seljaci masovno pohrlili u gradove, visoko obrazovanje bilo je razdjelnica između paupereziranih radnika u koje su se ti isti zemljoradnici pretvorili i onih koji su njima rukovodili, šefovali.

Čak i u socijalizmu, u kojem se gledalo prebrisati klasne razlike, materijalni status radnika koji su navlačili trliš i kolega im koji su radili u uredima, jer je uz njihovo ime išlo VSS ili VS, nije bio isti. Više škole značilo je veću odgovornost i deblju buštu. Zbog toga su roditelji ponavljali djeci kroz cijelo djetinjstvo: samo ti, sine, uči...

Istina, generacije stasale nakon onog rata predanost učenju spašavala je nerijetko teške bijede, da bi se s pojavom interneta, koji je umrežio svijet, sve stubokom promijenilo. Danas nije važno jesi li učio, nego – jesi li naučio, usvojio znanje ili vještinu koju prodaješ na tržištu rada, a ono, otkada smo u EU-u, broji pola milijarde ljudi.

Diploma ne samo da više nije mjerilo vrijednosti, jer je sve manje profesija za koje je ona uvjet bez kojeg se ne može pristupiti određenom radnom mjestu (npr. liječnici, profesori, građevinski inženjeri...), a sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje i nakićeni ili čak izmišljeni životopis.

Nije rijetkost da u Silicijskoj dolini milijunaši iz IT industrije imaju samo srednju ili osnovnu školu. S druge strane, nekad podcjenjivani zanatlije, na koje se nepravedno gledalo svisoka, danas caruju u cijelom svijetu. Jednako dobar tretman imaju u New Yorku, Bruxellesu, Splitu i Pančevu, dobar meštar je svugdje zakon. I svakome treba, a kad smo već kod narodnih poslovica, koga je moliti nije ga srditi.

---

image

Sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje

Bozo Radić/Cropix
---

Kome trebaju prevoditelji

Ma koliko mislili da spomenuti samo u nas posluju u sivoj zoni, gdje je račun tek misaona imenica, ni u bogatim i uređenijim državama zapadne Europe nije drukčije.

Stari kontinent postao je starim u doslovnom smislu riječi, pa ne samo da je sve manje djece koja upisuju deficitarna zanimanja za koja se obrazuju u strukovnim školama, nego mladih jednostavno nema. Osim toga, sve se “pogospodilo”, svi bi samo sjedili u toplome, i upravo zato se lova vrti u fizikali, na terenu. Zato se prema majstorima odnosimo sa sve više respekta. Oni su kirurzi 21. stoljeća.

U Hrvatskoj, iz koje se trbuhom za kruhom iselilo 300 tisuća radno sposobnih građana, situacija je još teža.      

– Ne znam gdje mi kao društvo idemo i mogu li se vrijednosti koje su očito poremećene ikada više vratiti u ravnotežu. Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako. Deficitarna građevinska zanimanja mladi rijetko upisuju, i mi se više ne možemo osloniti na radnu snagu iz Hrvatske, pa se ona uvozi iz inozemstva – kazao je direktor tvrtke “Quatro company” Mario Pulić na konferenciji o stambenoj politici u Hrvatskoj, u organizaciji “Slobodne”.

Radna snaga, naglasio je Pulić, postala je ključni problem građevinarima i zato su liste onih koji čekaju na kupnju stana u novogradnjama sve duže. Živimo u vremenu kad je cijenjen rad u digitalnom svijetu i ono što se obavlja manualno, fizički. Zanimanja koja se nalaze u sredini, koja su obavljaju tzv. bijeli ovratnici, jednostavno nestaju. Komu danas, pored silnih mogućnosti za prevođenje koje nude razne aplikacije, trebaju prevoditelji? Isto je i s novinarima, čije poslanje, a tako se nekada doživljavalo ovu profesiju, ugrožava umjetna inteligencija koja napiše tekst čas posla.

Navedeno je dovelo do toga da su danas zanimanja za koje je potrebno trogodišnje obrazovanje bolje plaćena od onih iza kojih stoje doktorske titule. Za metar četvorni postavljenih pločica keramičar zaradi i po 30 eura, konobar u dobrim restoranima i kafićima u Dubrovniku, Opatiji, Hvaru ili Splitu ide sa zarađenom mančom i na dvije i pol tisuće eura mjesečno, kao i drvodjelac, električar, vodoinstalater... Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati.

– Rekao bih da se danas radi o “osveti” onih koje se nekada jako podcjenjivalo. Vi ste u socijalizmu imali cijeli niz ugostiteljskih zanimanja za koja su se školovala samo djeca koja su imala određene psihofizičke probleme. Tom logikom su ta radna mjesta bila i lošije plaćena. Danas je obrnuto. Pomoćni kuhari, konobari, spremačice ili čistačice trebaju baš svima i njihove satnice iz ljeta u ljeto rastu – kaže splitski ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom, koji se i sam susreo s problemom nedostatka radne snage i svjestan je, veli, da će sve teže pronalaziti radnike za “konkretna zanimanja”.

A baš u tim riječima krije se sukus cijele priče. Iz strukovnih škola diljem Hrvatske izlaze djevojke i mladići čije se vještine traže i koje se angažira već za vrijeme školovanja; dapače, vabi ih se stipendijama i honorarima, sezonskim poslovima, dok s njihovim gimnazijskim kolegama koji su “osuđeni” na daljnje obrazovanje, jer u protivnom ne mogu konkurirati na tržištu rada, to nije slučaj.

---

image

Ivan Pulić: Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako

Jakov Prkić/Cropix
---

Zlatni zanat

Zbog tog se razloga brojne branše koje tvore intelektualci – osipaju, jer teoretsko znanje nema cijenu kao praktično. Zato su dobrim dijelom “krivi” i internetski divovi, točnije tehnološki napredak. Danas je “uvezan” cijeli svijet.

U digitalnoj eri ekonomija se ubrzala do neslućenih razmjera i doprla do najzabitijih dijelova planeta. Svi imaju šansu raditi, svi su na tržištu i konkurencija jedni drugima. Primjerice, u Hrvatskoj je iznajmljivanje viška stambenog prostora postalo iznimno popularno zahvaljujući Booking.comu, Airbnbu i sličnim web-platformama, i to prvo kao dodatni posao za srednju klasu, pa onda sve više i glavni. Postoje čak i liječnici koji su nakon silnog odricanja, školovanja i staža zatvorili privatne ordinacije i posvetili se zimmer freiu!

– U popisu stanovništva u Dubrovniku, stalno se javljaju jedna te ista zanimanja: ugostitelj, konobar, kuhar, recepcionarka..., a u posljednje vrijeme svaki peti građanin izjašnjava se kao rentijer – kazao je nedavno gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na temu koliko se tržište rada, zbog turizma koji je u uzletu, promijenilo u Gradu i oko njega.

 

Sve ovo spomenutim zanatlijama dodatno diže cijenu, osobito u sezoni, pa ispada da današnje generacije roditelja, rukovođene ovim spoznajama, neće inzistirati na tome da im pomladak završi fakultet i uvjeravati ih kako će baš zbog te činjenice živjeti bolje od onih koji su kraće grijali klupu i bili lošiji učenici.

Daljnjom digitalizacijom i robotizacijom svih vrsta proizvodnje i pružanja usluga, ono što ne budu mogli odraditi roboti ili kompjutori, a oni ni u dogledno vrijeme neće popravljati slavinu iz koje šišti voda ni spravljati gregadu za goste koji su je spremni dobro platiti, “konkretni” radnici će (pre)skupo naplaćivati svoje usluge, potvrđujući jednu staru koju vrijeme, ipak, nije pregazilo, koja kaže da je zanat zlata vrijedan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Strukovna zanimanja bolje su plaćena od onih za koja je potreban fakultet. Za metar pločica keramičar zaradi i 30 eura, konobar u boljim restoranima s mančom ‘potegne’ i dvije i pol tisuće eura mjesečno, drvodjelac, električar, vodoinstalater još i više. Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biti zanatlija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Strukovna zanimanja bolje su plaćena od onih za koja je potreban fakultet. Za metar pločica keramičar zaradi i 30 eura, konobar u boljim restoranima s mančom ‘potegne’ i dvije i pol tisuće eura mjesečno, drvodjelac, električar, vodoinstalater još i više. Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati Biti zanatlija 2 0 7195 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-02 09:57:20 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-06 20:18:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-06 20:18:38 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Strukovna zanimanja bolje su plaćena od onih za koja je potreban fakultet. Za metar pločica keramičar zaradi i 30 eura, konobar u boljim restoranima s mančom ‘potegne’ i dvije i pol tisuće eura mjesečno, drvodjelac, električar, vodoinstalater još i v [metadata] => robots= author= title=Oni su 'kirurzi 21. stoljeća', sve ih je manje, a njihove plaće mnogi s fakultetskim obrazovanjem mogu samo sanjati! page_title=Oni su 'kirurzi 21. stoljeća', sve ih je manje, a njihove plaće mnogi s fakultetskim obrazovanjem mogu samo sanjati! [metakey] => strukovna škola, zanat, fakultetsko obrazovanje, Ivan Pulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26903108.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/24520078.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/26902982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Bozo Radi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sve vi\u0161e poslodavaca daje prednost onome \u0161to radnik kojeg anga\u017eira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje<\/p>","

Ivan Puli\u0107: Nepojmljivo je da su danas kerami\u010dari bolje pla\u0107eni od in\u017eenjera koji odgovaraju za cijelo gradili\u0161te, pa i za poslove koje radi taj kerami\u010dar, ali to je stvarno tako<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26903108_1920.jpg":"1920x1080","k_26903108_1280.jpg":"1280x1280","k_26903108_1024.jpg":"1024x1024","k_26903108_640.jpg":"640x640","k_26903108_480.jpg":"480x480","k_26903108_340.jpg":"340x340","k_26903108_220.jpg":"220x220","o_26903108_1280.jpg":"1280x853","o_26903108_1024.jpg":"1024x682","o_26903108_640.jpg":"640x426","o_26903108_480.jpg":"480x320","o_26903108_340.jpg":"340x226","o_26903108_220.jpg":"220x146","h_26903108_1280.jpg":"1280x854","h_26903108_1024.jpg":"1024x683","h_26903108_640.jpg":"640x427","h_26903108_480.jpg":"480x320","h_26903108_340.jpg":"340x227","h_26903108_220.jpg":"220x147","pp_26903108_1280.jpg":"1280x1628","pp_26903108_1024.jpg":"1024x1303","pp_26903108_640.jpg":"640x814","pp_26903108_480.jpg":"480x611","pp_26903108_340.jpg":"340x432","pp_26903108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24520078_1920.jpg":"1920x1080","k_24520078_1280.jpg":"1280x1280","k_24520078_1024.jpg":"1024x1024","k_24520078_640.jpg":"640x640","k_24520078_480.jpg":"480x480","k_24520078_340.jpg":"340x340","k_24520078_220.jpg":"220x220","o_24520078_1280.jpg":"1280x853","o_24520078_1024.jpg":"1024x682","o_24520078_640.jpg":"640x426","o_24520078_480.jpg":"480x320","o_24520078_340.jpg":"340x226","o_24520078_220.jpg":"220x146","h_24520078_1280.jpg":"1280x854","h_24520078_1024.jpg":"1024x683","h_24520078_640.jpg":"640x427","h_24520078_480.jpg":"480x320","h_24520078_340.jpg":"340x227","h_24520078_220.jpg":"220x147","pp_24520078_1280.jpg":"1280x1628","pp_24520078_1024.jpg":"1024x1303","pp_24520078_640.jpg":"640x814","pp_24520078_480.jpg":"480x611","pp_24520078_340.jpg":"340x432","pp_24520078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1023x1486","hd_26902982_1920.jpg":"1920x1080","k_26902982_1280.jpg":"1280x1280","k_26902982_1024.jpg":"1024x1024","k_26902982_640.jpg":"640x640","k_26902982_480.jpg":"480x480","k_26902982_340.jpg":"340x340","k_26902982_220.jpg":"220x220","o_26902982_1280.jpg":"1280x1859","o_26902982_1024.jpg":"1024x1487","o_26902982_640.jpg":"640x929","o_26902982_480.jpg":"480x697","o_26902982_340.jpg":"340x493","o_26902982_220.jpg":"220x319","h_26902982_1280.jpg":"1280x854","h_26902982_1024.jpg":"1024x683","h_26902982_640.jpg":"640x427","h_26902982_480.jpg":"480x320","h_26902982_340.jpg":"340x227","h_26902982_220.jpg":"220x147","pp_26902982_1280.jpg":"1280x1628","pp_26902982_1024.jpg":"1024x1303","pp_26902982_640.jpg":"640x814","pp_26902982_480.jpg":"480x611","pp_26902982_340.jpg":"340x432","pp_26902982_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7622838 Threads: 3 Questions: 1551116808 Slow queries: 4725621 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111213184 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/oni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati-1378663 [printLink] => /vijesti/hrvatska/oni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati-1378663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 313047 [name] => strukovna škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strukovna-skola [link] => /tag/strukovna-skola ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744766 [name] => zanat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-20 07:29:16 [main_article_id] => 0 [alias] => zanat [link] => /tag/zanat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664977 [name] => fakultetsko obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-28 18:07:57 [main_article_id] => 0 [alias] => fakultetsko-obrazovanje [link] => /tag/fakultetsko-obrazovanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 367312 [name] => Ivan Pulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-pulic [link] => /tag/ivan-pulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Strukovna zanimanja bolje su plaćena od onih za koja je potreban fakultet. Za metar pločica keramičar zaradi i 30 eura, konobar u boljim restoranima s mančom ‘potegne’ i dvije i pol tisuće eura mjesečno, drvodjelac, električar, vodoinstalater još i više. Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biti zanatlija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oni su ‘kirurzi 21. stoljeća‘, sve ih je manje, a njihove plaće mnogi s fakultetskim obrazovanjem mogu samo sanjati! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26903108.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26903108.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/24520078.jpg [title] =>

Sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje

Bozo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/26902982.jpg [title] =>

Ivan Pulić: Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ori, vole, kad nemaš škole; nema kruva od motike, ili, ne budeš li učio, dat ću te na zanat – samo su neke od narodnih “umotvorina” koje više ne vrijede, a kojima su roditelji nekada plašili djecu.

U doba industrijske revolucije, kad su siromašni seljaci masovno pohrlili u gradove, visoko obrazovanje bilo je razdjelnica između paupereziranih radnika u koje su se ti isti zemljoradnici pretvorili i onih koji su njima rukovodili, šefovali.

Čak i u socijalizmu, u kojem se gledalo prebrisati klasne razlike, materijalni status radnika koji su navlačili trliš i kolega im koji su radili u uredima, jer je uz njihovo ime išlo VSS ili VS, nije bio isti. Više škole značilo je veću odgovornost i deblju buštu. Zbog toga su roditelji ponavljali djeci kroz cijelo djetinjstvo: samo ti, sine, uči...

Istina, generacije stasale nakon onog rata predanost učenju spašavala je nerijetko teške bijede, da bi se s pojavom interneta, koji je umrežio svijet, sve stubokom promijenilo. Danas nije važno jesi li učio, nego – jesi li naučio, usvojio znanje ili vještinu koju prodaješ na tržištu rada, a ono, otkada smo u EU-u, broji pola milijarde ljudi.

Diploma ne samo da više nije mjerilo vrijednosti, jer je sve manje profesija za koje je ona uvjet bez kojeg se ne može pristupiti određenom radnom mjestu (npr. liječnici, profesori, građevinski inženjeri...), a sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje i nakićeni ili čak izmišljeni životopis.

Nije rijetkost da u Silicijskoj dolini milijunaši iz IT industrije imaju samo srednju ili osnovnu školu. S druge strane, nekad podcjenjivani zanatlije, na koje se nepravedno gledalo svisoka, danas caruju u cijelom svijetu. Jednako dobar tretman imaju u New Yorku, Bruxellesu, Splitu i Pančevu, dobar meštar je svugdje zakon. I svakome treba, a kad smo već kod narodnih poslovica, koga je moliti nije ga srditi.

---

image

Sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje

Bozo Radić/Cropix
---

Kome trebaju prevoditelji

Ma koliko mislili da spomenuti samo u nas posluju u sivoj zoni, gdje je račun tek misaona imenica, ni u bogatim i uređenijim državama zapadne Europe nije drukčije.

Stari kontinent postao je starim u doslovnom smislu riječi, pa ne samo da je sve manje djece koja upisuju deficitarna zanimanja za koja se obrazuju u strukovnim školama, nego mladih jednostavno nema. Osim toga, sve se “pogospodilo”, svi bi samo sjedili u toplome, i upravo zato se lova vrti u fizikali, na terenu. Zato se prema majstorima odnosimo sa sve više respekta. Oni su kirurzi 21. stoljeća.

U Hrvatskoj, iz koje se trbuhom za kruhom iselilo 300 tisuća radno sposobnih građana, situacija je još teža.      

– Ne znam gdje mi kao društvo idemo i mogu li se vrijednosti koje su očito poremećene ikada više vratiti u ravnotežu. Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako. Deficitarna građevinska zanimanja mladi rijetko upisuju, i mi se više ne možemo osloniti na radnu snagu iz Hrvatske, pa se ona uvozi iz inozemstva – kazao je direktor tvrtke “Quatro company” Mario Pulić na konferenciji o stambenoj politici u Hrvatskoj, u organizaciji “Slobodne”.

Radna snaga, naglasio je Pulić, postala je ključni problem građevinarima i zato su liste onih koji čekaju na kupnju stana u novogradnjama sve duže. Živimo u vremenu kad je cijenjen rad u digitalnom svijetu i ono što se obavlja manualno, fizički. Zanimanja koja se nalaze u sredini, koja su obavljaju tzv. bijeli ovratnici, jednostavno nestaju. Komu danas, pored silnih mogućnosti za prevođenje koje nude razne aplikacije, trebaju prevoditelji? Isto je i s novinarima, čije poslanje, a tako se nekada doživljavalo ovu profesiju, ugrožava umjetna inteligencija koja napiše tekst čas posla.

Navedeno je dovelo do toga da su danas zanimanja za koje je potrebno trogodišnje obrazovanje bolje plaćena od onih iza kojih stoje doktorske titule. Za metar četvorni postavljenih pločica keramičar zaradi i po 30 eura, konobar u dobrim restoranima i kafićima u Dubrovniku, Opatiji, Hvaru ili Splitu ide sa zarađenom mančom i na dvije i pol tisuće eura mjesečno, kao i drvodjelac, električar, vodoinstalater... Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati.

– Rekao bih da se danas radi o “osveti” onih koje se nekada jako podcjenjivalo. Vi ste u socijalizmu imali cijeli niz ugostiteljskih zanimanja za koja su se školovala samo djeca koja su imala određene psihofizičke probleme. Tom logikom su ta radna mjesta bila i lošije plaćena. Danas je obrnuto. Pomoćni kuhari, konobari, spremačice ili čistačice trebaju baš svima i njihove satnice iz ljeta u ljeto rastu – kaže splitski ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom, koji se i sam susreo s problemom nedostatka radne snage i svjestan je, veli, da će sve teže pronalaziti radnike za “konkretna zanimanja”.

A baš u tim riječima krije se sukus cijele priče. Iz strukovnih škola diljem Hrvatske izlaze djevojke i mladići čije se vještine traže i koje se angažira već za vrijeme školovanja; dapače, vabi ih se stipendijama i honorarima, sezonskim poslovima, dok s njihovim gimnazijskim kolegama koji su “osuđeni” na daljnje obrazovanje, jer u protivnom ne mogu konkurirati na tržištu rada, to nije slučaj.

---

image

Ivan Pulić: Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako

Jakov Prkić/Cropix
---

Zlatni zanat

Zbog tog se razloga brojne branše koje tvore intelektualci – osipaju, jer teoretsko znanje nema cijenu kao praktično. Zato su dobrim dijelom “krivi” i internetski divovi, točnije tehnološki napredak. Danas je “uvezan” cijeli svijet.

U digitalnoj eri ekonomija se ubrzala do neslućenih razmjera i doprla do najzabitijih dijelova planeta. Svi imaju šansu raditi, svi su na tržištu i konkurencija jedni drugima. Primjerice, u Hrvatskoj je iznajmljivanje viška stambenog prostora postalo iznimno popularno zahvaljujući Booking.comu, Airbnbu i sličnim web-platformama, i to prvo kao dodatni posao za srednju klasu, pa onda sve više i glavni. Postoje čak i liječnici koji su nakon silnog odricanja, školovanja i staža zatvorili privatne ordinacije i posvetili se zimmer freiu!

– U popisu stanovništva u Dubrovniku, stalno se javljaju jedna te ista zanimanja: ugostitelj, konobar, kuhar, recepcionarka..., a u posljednje vrijeme svaki peti građanin izjašnjava se kao rentijer – kazao je nedavno gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković na temu koliko se tržište rada, zbog turizma koji je u uzletu, promijenilo u Gradu i oko njega.

 

Sve ovo spomenutim zanatlijama dodatno diže cijenu, osobito u sezoni, pa ispada da današnje generacije roditelja, rukovođene ovim spoznajama, neće inzistirati na tome da im pomladak završi fakultet i uvjeravati ih kako će baš zbog te činjenice živjeti bolje od onih koji su kraće grijali klupu i bili lošiji učenici.

Daljnjom digitalizacijom i robotizacijom svih vrsta proizvodnje i pružanja usluga, ono što ne budu mogli odraditi roboti ili kompjutori, a oni ni u dogledno vrijeme neće popravljati slavinu iz koje šišti voda ni spravljati gregadu za goste koji su je spremni dobro platiti, “konkretni” radnici će (pre)skupo naplaćivati svoje usluge, potvrđujući jednu staru koju vrijeme, ipak, nije pregazilo, koja kaže da je zanat zlata vrijedan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Bozo Radić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Afp
Bozo Radić/Cropix

Sve više poslodavaca daje prednost onome što radnik kojeg angažira zaista umije u odnosu na njegovo ili njezino formalno obrazovanje

Jakov Prkić/Cropix

Ivan Pulić: Nepojmljivo je da su danas keramičari bolje plaćeni od inženjera koji odgovaraju za cijelo gradilište, pa i za poslove koje radi taj keramičar, ali to je stvarno tako

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/oni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati-1378663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9a017ea382c64bf090555f764a06f3f420997cd5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oni+su+%E2%80%98kirurzi+21.+stolje%C4%87a%E2%80%98%2C+sve+ih+je+manje%2C+a+njihove+pla%C4%87e+mnogi+s+fakultetskim+obrazovanjem+mogu+samo+sanjati%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati-1378663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Foni-su-kirurzi-21-stoljeca-sve-ih-je-manje-a-njihove-place-mnogi-s-fakultetskim-obrazovanjem-mogu-samo-sanjati-1378663 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Strukovna zanimanja bolje su plaćena od onih za koja je potreban fakultet. Za metar pločica keramičar zaradi i 30 eura, konobar u boljim restoranima s mančom ‘potegne’ i dvije i pol tisuće eura mjesečno, drvodjelac, električar, vodoinstalater još i više. Mnogi s fakultetskim obrazovanjem takve plaće ne mogu ni sanjati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biti zanatlija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBiti zanatlija

Oni su ‘kirurzi 21. stoljeća‘, sve ih je manje, a njihove plaće mnogi s fakultetskim obrazovanjem mogu samo sanjati!

Piše Saša Ljubičić
6. travnja 2024. - 22:18

Ori, vole, kad nemaš škole; nema kruva od motike, ili, ne budeš li učio, dat ću te na zanat – samo su neke od narodnih “umotvorina” koje više ne vrijede, a kojima su roditelji nekada plašili djecu.

U doba industrijske revolucije, kad su siromašni seljaci masovno pohrlili u gradove, visoko obrazovanje bilo je razdjelnica između paupereziranih radnika u koje su se ti isti zemljoradnici pretvorili i onih koji su njima rukovodili, šefovali.

Čak i u socijalizmu, u kojem se gledalo prebrisati klasne razlike, materijalni status radnika koji su navlačili trliš i kolega im koji su radili u uredima, jer je uz njihovo ime išlo VSS ili VS, nije bio isti. Više škole značilo je veću odgovornost i deblju buštu. Zbog toga su roditelji ponavljali djeci kroz cijelo djetinjstvo: samo ti, sine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:42