StoryEditorOCM
Hrvatskabolesna skupoća

Oni koji traže stan za studenta hvataju se za glavu: Tko to može platit? Za suteren traže i po 1000 eura!

Piše vijesti sd
6. rujna 2024. - 12:19

Skupo je ljetovanje, ali onima koji se nisu ‘nakesali‘ od iznajmljivanja apartmana i žive od plaće, itekako je skupo i školovanje djece u drugim gradovima.   

Znamo da su cijene najma eksplodirale, da je ono što je do prije koju godinu koštalo 300 eura sada najmanje 700, a sve to u situaciji kada je plaća oko 1000 eura. I nemojte misliti da ćete za tih 700 dobiti nešto posebno jer toliko košta stan na rubu grada, na petom katu bez lifta i to za jednu osobu. Dobro došli u Zagreb: 400 ili 500 eura za garsonijere, 750 za jednosobne stanove, par tisuća eura za veće, piše Danas.hr.

Što se tiče Zagreba, ono što možete pronaći na oglasnicima je skupo i tijesno. Tako u Voltinom naselju iznajmljuju stan od 40 kvadrata za 700 eura. I nema cjenkanja, stoji u oglasu.

„Možete pomisliti: u redu, žrtvovat ću lokaciju, pa uštedjeti. I eto vas na rubnim dijelovima grada. Ni na zagrebačkoj Malešnici, koja se nalazi otprilike 10 kilometara od centra Zagreba, situacija nije dobra. Tako se, primjerice, iznajmljuje jedan stan koji se sastoji od prostranog dnevnog boravka, kuhinje i odvojene spavaće sobe. Nalazi se na petom katu bez lifta, a cijena je 600 eura. S druge strane, u suterenima strogog centra grada krije se jedan biser od 40 kvadrata za, pazite sada, 1000 eura, navodi Danas.hr.

image
Boris Kovacev/Cropix

A želite li malo danjeg svjetla ili vitamina D, uvijek možete do Zrinjevca, stvarno je blizu.

Dakle, samo da utvrdimo - 1000 eura za podrum, odnosno, suteren. U potrazi za priuštivim stanovanjem pitamo se tko to može platiti? Kako će to platiti studenti koji dolaze iz cijele Hrvatske, samci koji imaju samo jednu plaću, umirovljenici, zapravo, većina građana ove države?

"To je bolesno, odvratno. Oni koji izdaju te stanove nemaju srama... A oni stanovi kod Muzeja suvremene umjetnosti, Bože sačuvaj, stanovi u Laništu, Bože sačuvaj", zgraža se Sandra iz Zagreba.

image
Boris Kovacev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47