StoryEditorOCM
Hrvatskaburne reakcije

Nobilo, Hebrang i Čičak oštro o prozivkama obavještajca Markice Rebića: To su laži i bljuvotine, on je rušio Tuđmana

Piše Krešimir Žabec/ JL
31. srpnja 2023. - 08:22
Markica Rebić u lipnju 2016. na prijemu kod tadašnje predsjednice Kolinde Grabar KitarovićGoran Mehkek/Cropix/Cropix

Laž do laži. Bljuvotine. Prezirem ga. Klevete, dezinformacije, zavjereničke gluposti. On je rušio Tuđmana - samo je dio reakcija osoba koje je u velikom intervjuu za Nedjeljni Jutarnji prozvao bivši pomoćnik ministra obrane, načelnik Uprave SIS-a i savjetnik predsjednika Tuđmana Markica Rebić.

Prvi dio intervjua pročitajte OVDJE

Drugi dio intervjua pročitajte OVDJE

U prvom intervjuu nakon 30 godina Rebić je javno prozvao Matu Granića, Hrvoja Šarinića, Andriju Hebranga i Franju Gregurića da su željeli srušiti Tuđmana i preuzeti vlast.

image

Markica Rebić javno je prozvao Matu Granića, Hrvoja Šarinića, Andriju Hebranga i Franju Gregurića da su željeli srušiti Tuđmana i preuzeti vlast

Damjan Tadić/Cropix

"Nisam iznenađen klevetničkim tvrdnjama Markice Rebića s obzirom na to da smo oduvijek bili na suprotnim političkim stranama. Rebić je od ranih 90-ih godina bio žestoki protivnik predsjednika Tuđmana i HDZ-a. Na prvim demokratskim izborima bio je tajnik Koalicije narodnog sporazuma kojoj je na čelu bila Savka Dabčević Kučar. Nakon što je izgubio na izborima, preobukao je kaput i ušao u HDZ, a uvijek je bio protiv Tuđmana i HDZ-a", tvrdi Andrija Hebrang, koji je Rebiću bio nadređen 1998. godine kao ministar obrane, piše Jutarnji list.

Provalili u prostorije HHO-a

"Laž do laži", tvrdi Ivan Zvonimir Čičak, nekadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, u čije su prostorije pripadnici SIS-a u sklopu operacije "Kameleon" provalili 1998. Rebić tvrdi da su to napravili zbog dojave da HHO istražuje ratne zločine Hrvatske vojske te zbog izvještaja da je Čičak na sastanku s Georgeom Sorosem prihvatio da HHO radi na destabilizaciji vlasti.

"Vrata im je otvorio Franjo Toth i još jedna osoba koja je kod nas radila. Nisu oni ušli u naše prostorije zbog mene, nego su lovili ruskog špijuna koji je bio u HHO-u. To mi je rekao bivši šef SIS-a Žarko Peša. Sa Sorosem sam se sto puta sastao, ali nikada nisam pisao izvještaje o tome. Sve su to zavjereničke gluposti Markice Rebića", ističe Ivan Zvonimir Čičak.

image

Ivan Zvonimir Čičak: Nikada u životu nisam o tome razgovarao s Rebićem jer ga prezirem

Saša Burić/Cropix

Na pitanje je li ikada o tome razgovarao s Rebićem, odgovara: "Nikad u životu jer ga prezirem". Prema njegovim riječima potpuno su sulude Rebićeve tvrdnje da su Gregurić, Hebrang i Granić rušili Tuđmana. "To je lakrdija i bolesno, a tvrditi da je Mate Granić nekakav zavjerenik je suludo. Oni su Tuđmana cijenili", tvrdi Čičak.

Andrija Hebrang tvrdi kako nikad nije postojao plan rušenja Tuđmana s njegove strane. "Markica Rebić činio je sve da sruši Tuđmana. On i Ivić Pašalić vodili su osovinu prisluškivanja predsjednika Tuđmana. Njegov ured bio je konstantno ozvučen kako bi znali sve njegove poteze unaprijed. Tuđman je od njih bio ucijenjen", tvrdi Hebrang.

 Rebić i zagorec protiv hebranga

Prema njegovim riječima, od trenutka kada je došao za ministra obrane, Markica Rebić i SIS su ga opstruirali, a najveći je sukob bio oko generala Vladimira Zagorca koji mu je odbio dati račune RH Alana kojem je bio na čelu.

"Markica Rebić uvijek je štitio Zagorčev kriminal." Hebrang je od predsjednika Tuđmana tražio da iz MORH-a odu petorica njegovih pomoćnika, među kojima su Zagorac i Rebić. "Tuđman je to prvo prihvatio, ali se nakon sastanka sa Zagorcem predomislio, a ja sam odmah podnio ostavku", otkriva Hebrang.

Prema njegovim riječima, Rebić je za intervju motiviran činjenicom da istina polako izlazi na vidjelo, da se otvaraju arhivi i da je jasno tko je sve prisluškivao Tuđmana. Kako bi preduhitrili objavu istine, svi oni koji su pleli mrežu oko Tuđmana nagovorili su Rebića na ovaj potez.

 

image

Anto Nobilo: Sve je izlagao. Potpuno je suluda tvrdnja da bih ja od ministra Šuška tražio da mi država na crno plati 45.000 njemačkih maraka kao branitelju Tihomira Blaškića

Darko Tomaš/Cropix

Rebić je prozvao i odvjetnika Antu Nobila. "Sve je izlagao. Potpuno je suluda tvrdnja da bih ja od ministra Šuška tražio da mi država na crno plati 45.000 njemačkih maraka kao branitelju Tihomira Blaškića, kao i tvrdnja da sam bio suradnik Josipa Perkovića na obrani Dinka Šakića. Ja s tim nisam imao veze."

Nobilo tvrdi kako je Rebićeva taktika da iznese djelomičnu istinu i na to nalijepi potpunu neistinu. "Točno je da mi je SIS davao karte, brifirao me o zapovjednom kadru i davao mi druge podatke. Ali to je trajalo samo dva mjeseca. Kasnije su me samo manipulirali i dezinformirali. "Njihova je jedina ideja bila da predaju Blaškića Haagu", tvrdi Nobilo.

Šušak upozorio nobila na rebića

"I prije nego što sam imenovan za ministra obrane, Gojko Šušak me upozorio na Rebića i bio je upravu. SIS nije funkcionirao i stalno su me opstruirali. Primjerice, trebao sam se sastati s vojnim atašeom Njemačke i od Rebića sam tražio podatke o njemu. On mi je odgovorio da SIS ne vodi evidenciju o stranim vojnim atašeima. Kad sam pak od njega tražio popis stranih državljana koji ulaze u zgradu MORH-a, odgovorio mi je da zgrada ima šest ulaza i da SIS ne može pratiti tko ulazi u zgradu te da o tome nemaju podataka", iznosi Andrija Hebrang primjere Rebićeve nesuradnje s njim kao ministrom.

image

Andrija Hebrang: General Pavao Miljavac rekao mi je da u zgradi MORH-a ne uzimam niti jedan zalogaj hrane ili gutljaj pića

Darko Tomaš/Cropix

Posebno ističe upozorenje tadašnjeg načelnika Glavnog stožera generala Pavla Miljavca. "Ubrzo nakon mog dolaska pozvao me na hodnik i rekao mi da sam u neprijateljskom okruženju i da u zgradi MORH-a ne uzimam niti jedan zalogaj hrane ili gutljaj pića. Bio sam jedini ministar koji je u svom mandatu dnevno glodao tri jabuke i pio vodu iz bočice koje sam donosio od kuće", opisuje atmosferu u ministarstvu Hebrang.

Do kulminacije sukoba s Rebićem je, kaže, došlo kada je od Tuđmana zatražio da ga smijeni s mjesta pomoćnika, piše Jutarnji list.

image

I. Z. Čičak: Markica Rebić i Ivić Pašalić vodili su osovinu prisluškivanja predsjednika Tuđmana. Tuđman je od njih bio ucijenjen

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:41