stdClass Object ( [id] => 1302623 [title] => Naša preventiva: godinama ne provjeravaju pacijente za koje primaju novac, a sada ćemo im još platiti da ih pregledaju!? [alias] => nasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski zdravstveni sustav je svima, bez obzira na to jesmo li unutar ili izvan njega, trajni izvor frustracija, ljutnje i nemoći, naročito pacijentima koji na pojedine pretrage i preglede čekaju mjesecima, čak i godinama, ili ih obave u privatnim ordinacijama u kojima uredno rade liječnici zaposleni u bolničkom sustavu, ponekad i u svom službenom radnom vremenu.

Posljednjih dana, primjerice, ministar zdravstva Vili Beroš javnost uvjerava kako to što je Vlada proglasila jednu privatnu bolnicu strateškim investicijskim projektom ne znači da je riječ o ulaganju države i javnog novca u privatni projekt, a istovremeno je hitna pomoć, odnosno nedostatak liječničkih timova u turističkoj sezoni na području Dalmacije jedan od najvećih problema.

---

---

Stalno slušamo i o reformama zdravstvenog sustava, ministar Beroš je nedavno, govoreći o najnovijim planovima i zakonskim izmjenama, kazao kako želi utemeljiti promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za pacijente, te kako je njegova osobna misija vratiti pacijenta u fokus(!?). Zar cijeli smisao zdravstvenog sustava nije fokusiranje na pacijenta i rješavanje njegovih zdravstvenih problema? Na što je onda fokusirano naše zdravstvo ako nije na pacijente?

I tako bismo mogli unedogled postavljati pitanja na koja zdravstveni sustav i njegovi reformatori nemaju odgovore, a odnedavno imamo i novi veliki projekt – preventivne zdravstvene preglede koji se "fokusiraju" na pacijente starije od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom.

Pilot-projekt preventivnih pregleda takvih pacijenata krenuo je u pet županija, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj. U njima je, kažu zdravstveni oci, 25.325 građana koji nisu bili kod svojih liječnika posljednje dvije godine, na razini cijele države ih je, naravno, puno više.

Pilot-projekt koji bi u pet spomenutih županija trebao obuhvatiti tisuću pacijenata, a poslije se, ovisno o rezultatima, vjerojatno proširiti na cijelu državu, najavljen je, dakako, velikim riječima. Moglo se tako čuti kako se njime još jednom potvrđuje usmjerenost hrvatske zdravstvene politike prema preventivi koja je utkana u sveobuhvatnu reformu zdravstva s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Rečeno je i kako se apostrofira i važnost jednako aktivne uloge i liječnika i pacijenata, kao i zdravstvene administracije jer jedino se zajedno može ostvariti dugoročno unaprjeđenje zdravlja pojedinca i nacije. Prema projekcijama struke, prevencija donosi uštedu od 18 milijuna eura godišnje koji se mogu dodatno uložiti u područja od zdravstvenog interesa građana...

I tako se počelo s pilot-projektom preventivnih pregleda pacijenata koji će od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobiti poziv za dolazak liječniku, troškove pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a obavljat će ih obiteljski liječnici koji to žele i za to će biti posebno plaćeni, svaki tim koji čine liječnik i medicinska sestra, tako je barem najavljeno, dobit će po pregledanom pacijentu 50-60 eura.

Odaziv liječnika za obavljanje tih pregleda bio je tako-tako, u nekim županijama veći, u drugima, poput Splitsko-dalmatinske, gotovo nikakav, u Primorsko-goranskoj živnuli su kad su doznali da će im pregledi biti posebno plaćeni... S obzirom na to da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda, oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi.

U Osječko-baranjskoj županiji već su pri kraju obavljanja preventivnih pregleda, tamo je pregledan i "nulti" pacijent ovog projekta, čovjek koji se kod svog liječnika nije pojavio - devet godina. Gdje je bio, nije poznato, ali je oduševljen projektom.

Ta, ali i niz drugih stvari vezanih uz ovaj projekt čine ga, blago rečeno, upitnim i problematičnim. Nije, dakako, upitna potreba preventive kako bi se i spriječilo neka oboljenja ili ih dijagnosticiralo u ranoj fazi prije nego što izazovu i ozbiljnije zdravstvene problem i veće troškove za zdravstveni sustav.

Ono što u ovom konkretnom projektu nije jasno jest zašto liječnici nemaju obvezu provjeriti što je s pacijentima koji se godinama ne pojavljuju kod njih, a sada će biti posebno plaćeni da ih pregledaju iako su cijelo vrijeme kroz glavarinu plaćeni da o njima vode brigu.

---

image

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, se prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda. I oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi

Shutterstock
---

Obrazloženje da glavarinu dobivaju za redovni rad, a ne za preventivne preglede, teško može proći jer, ako pacijenta godinama nema u ordinaciji, onda nema ni redovnog rada vezanog za njega, a glavarina stiže. Primjerice, liječnik u Osječko-baranjskoj županiji devet godina dobiva glavarinu za pacijenta koji cijelo to vrijeme nije nikad došao kod njega, a sad će dobiti 50-60 eura za njegov "preventivni" pregled.

Nedavno smo čuli i pojašnjenje kako nijedan liječnik ne može vući za rukav, pozivati, moliti ili prisiljavati da dođe na pregled pacijenta koji se dulje vrijeme nije pojavio u ordinaciji jer su preopterećeni poslom, naročito onim administrativnim koji zapravo uopće ne bi trebali raditi. Ako je to tako, zašto se ne provede projekt koji će ih osloboditi administracije kako bi se mogli posvetiti pacijentima, uključujući i one koji godinama ne dolaze u ordinaciju?

Zašto administracija HZZO-a, koja očigledno sada može iz sustava izvući pacijente starije od 40 godina koji se najmanje dvije godine nisu pojavili kod obiteljskog liječnika, to redovito ne radi i signalizira liječnicima ili pošalje poziv pacijentima sa sugestijom da bi bilo dobro da se jave svome liječniku?

Ako pacijenti dvije ili više godina nisu dolazili kod svoga liječnika, zašto bi se sada odazvali pozivu na preventivni pregled? Jesu li zaobilazili vrata ordinacija zato što nemaju nikakvih zdravstvenih problema, boje se igle, nisu uopće bili u Hrvatskoj, probleme rješavaju kod privatnih liječnika...?

I, naravno, nikakve posljedice neće snositi ako se ne odazovu na preventivni pregled, jednako kao što ne snose nikakve posljedice ako ne dođu na ugovoreni specijalistički pregled ili neko snimanje i tako propadne termin koji je netko drugi s beskonačnih lista čekanja mogao iskoristiti, ili ako obave snimanje, ali nikad ne podignu nalaze.

Kažnjavanja neodgovornih pacijenata nema u našem zdravstvenom sustavu, ali se sada te koji nemaju potrebu doći kod svog liječnika "časti" preventivnim pregledima, a liječnike koji ne provjeravaju što je s takvim pacijentima dodatno plaća za njihove preglede. Sve pod krinkom prevencije koja će nam u doglednoj budućnosti uštedjeti milijune eura.

Ako u sustavu imamo pedesetak i više tisuća eura koliko će se najmanje potrošiti na ovaj pilot-projekt, zašto ih se nije usmjerilo na organizaciju više besplatnih preventivnih pregleda madeža poput nedavnog u Zagrebu na koji je, među ostalima, došao i čovjek koji je svakako htio obaviti takav pregled, ali je za njega u jednoj od zdravstvenih ustanova dobio termin za godinu dana.

Ili zašto se taj novac ne bi uložio u kvalitetniju kampanju programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka pluća koji su u muškoj populaciji najčešći oblici raka, kako bi se ti programi podigli na razinu programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se dosad po odazivu pokazao najuspješnijim.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => analiza 2 0 7294 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-29 14:47:35 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-30 13:16:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-30 13:16:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3981 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Naša preventiva: godinama ne provjeravaju pacijente za koje primaju novac, a sada ćemo im još platiti da ih pregledaju!? [metakey] => preventivni pregledi, Hrvatsko zdravstvo, zdravstveni sustav, Vili Beroš [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25187480.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25175646.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/29\/25187443.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zdravstveni pilot-projekt najavljen je, dakako, velikim rije\u010dima. Analizirali smo cijelu pri\u010du<\/p>","","

U Splitsko-dalmatinskoj \u017eupaniji, se prema nedavnim podacima, samo nekoliko lije\u010dnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda. I oni \u0107e, zajedno s\u00a0medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25187480_1920.jpg":"1920x1080","k_25187480_1280.jpg":"1280x1280","k_25187480_1024.jpg":"1024x1024","k_25187480_640.jpg":"640x640","k_25187480_480.jpg":"480x480","k_25187480_340.jpg":"340x340","k_25187480_220.jpg":"220x220","o_25187480_1280.jpg":"1280x853","o_25187480_1024.jpg":"1024x682","o_25187480_640.jpg":"640x426","o_25187480_480.jpg":"480x320","o_25187480_340.jpg":"340x226","o_25187480_220.jpg":"220x146","h_25187480_1280.jpg":"1280x854","h_25187480_1024.jpg":"1024x683","h_25187480_640.jpg":"640x427","h_25187480_480.jpg":"480x320","h_25187480_340.jpg":"340x227","h_25187480_220.jpg":"220x147","pp_25187480_1280.jpg":"1280x1628","pp_25187480_1024.jpg":"1024x1303","pp_25187480_640.jpg":"640x814","pp_25187480_480.jpg":"480x611","pp_25187480_340.jpg":"340x432","pp_25187480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25175646_1920.jpg":"1920x1080","k_25175646_1280.jpg":"1280x1280","k_25175646_1024.jpg":"1024x1024","k_25175646_640.jpg":"640x640","k_25175646_480.jpg":"480x480","k_25175646_340.jpg":"340x340","k_25175646_220.jpg":"220x220","o_25175646_1280.jpg":"1280x853","o_25175646_1024.jpg":"1024x682","o_25175646_640.jpg":"640x426","o_25175646_480.jpg":"480x320","o_25175646_340.jpg":"340x226","o_25175646_220.jpg":"220x146","h_25175646_1280.jpg":"1280x854","h_25175646_1024.jpg":"1024x683","h_25175646_640.jpg":"640x427","h_25175646_480.jpg":"480x320","h_25175646_340.jpg":"340x227","h_25175646_220.jpg":"220x147","pp_25175646_1280.jpg":"1280x1628","pp_25175646_1024.jpg":"1024x1303","pp_25175646_640.jpg":"640x814","pp_25175646_480.jpg":"480x611","pp_25175646_340.jpg":"340x432","pp_25175646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25187443_1920.jpg":"1920x1080","k_25187443_1280.jpg":"1280x1280","k_25187443_1024.jpg":"1024x1024","k_25187443_640.jpg":"640x640","k_25187443_480.jpg":"480x480","k_25187443_340.jpg":"340x340","k_25187443_220.jpg":"220x220","o_25187443_1280.jpg":"1280x853","o_25187443_1024.jpg":"1024x682","o_25187443_640.jpg":"640x426","o_25187443_480.jpg":"480x320","o_25187443_340.jpg":"340x226","o_25187443_220.jpg":"220x146","h_25187443_1280.jpg":"1280x854","h_25187443_1024.jpg":"1024x683","h_25187443_640.jpg":"640x427","h_25187443_480.jpg":"480x320","h_25187443_340.jpg":"340x227","h_25187443_220.jpg":"220x147","pp_25187443_1280.jpg":"1280x1628","pp_25187443_1024.jpg":"1024x1303","pp_25187443_640.jpg":"640x814","pp_25187443_480.jpg":"480x611","pp_25187443_340.jpg":"340x432","pp_25187443_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7547343 Threads: 3 Questions: 1610436992 Slow queries: 4779682 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110769315 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/nasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju-1302623 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju-1302623?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 509839 [name] => preventivni pregledi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => preventivni-pregledi [link] => /tag/preventivni-pregledi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 320549 [name] => Hrvatsko zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatsko-zdravstvo [link] => /tag/hrvatsko-zdravstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 414862 [name] => zdravstveni sustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravstveni-sustav [link] => /tag/zdravstveni-sustav ) [3] => stdClass Object ( [id] => 601312 [name] => Vili Beroš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vili-beros [link] => /tag/vili-beros ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naša preventiva: godinama ne provjeravaju pacijente za koje primaju novac, a sada ćemo im još platiti da ih pregledaju!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25187480.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Cropix [mainImageDesc] =>

Zdravstveni pilot-projekt najavljen je, dakako, velikim riječima. Analizirali smo cijelu priču

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25187480.jpg [title] =>

Zdravstveni pilot-projekt najavljen je, dakako, velikim riječima. Analizirali smo cijelu priču

Shutterstock, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25175646.jpg [title] => Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/29/25187443.jpg [title] =>

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, se prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda. I oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski zdravstveni sustav je svima, bez obzira na to jesmo li unutar ili izvan njega, trajni izvor frustracija, ljutnje i nemoći, naročito pacijentima koji na pojedine pretrage i preglede čekaju mjesecima, čak i godinama, ili ih obave u privatnim ordinacijama u kojima uredno rade liječnici zaposleni u bolničkom sustavu, ponekad i u svom službenom radnom vremenu.

Posljednjih dana, primjerice, ministar zdravstva Vili Beroš javnost uvjerava kako to što je Vlada proglasila jednu privatnu bolnicu strateškim investicijskim projektom ne znači da je riječ o ulaganju države i javnog novca u privatni projekt, a istovremeno je hitna pomoć, odnosno nedostatak liječničkih timova u turističkoj sezoni na području Dalmacije jedan od najvećih problema.

---

---

Stalno slušamo i o reformama zdravstvenog sustava, ministar Beroš je nedavno, govoreći o najnovijim planovima i zakonskim izmjenama, kazao kako želi utemeljiti promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za pacijente, te kako je njegova osobna misija vratiti pacijenta u fokus(!?). Zar cijeli smisao zdravstvenog sustava nije fokusiranje na pacijenta i rješavanje njegovih zdravstvenih problema? Na što je onda fokusirano naše zdravstvo ako nije na pacijente?

I tako bismo mogli unedogled postavljati pitanja na koja zdravstveni sustav i njegovi reformatori nemaju odgovore, a odnedavno imamo i novi veliki projekt – preventivne zdravstvene preglede koji se "fokusiraju" na pacijente starije od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili u kontaktu sa svojim obiteljskim liječnikom.

Pilot-projekt preventivnih pregleda takvih pacijenata krenuo je u pet županija, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj. U njima je, kažu zdravstveni oci, 25.325 građana koji nisu bili kod svojih liječnika posljednje dvije godine, na razini cijele države ih je, naravno, puno više.

Pilot-projekt koji bi u pet spomenutih županija trebao obuhvatiti tisuću pacijenata, a poslije se, ovisno o rezultatima, vjerojatno proširiti na cijelu državu, najavljen je, dakako, velikim riječima. Moglo se tako čuti kako se njime još jednom potvrđuje usmjerenost hrvatske zdravstvene politike prema preventivi koja je utkana u sveobuhvatnu reformu zdravstva s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Rečeno je i kako se apostrofira i važnost jednako aktivne uloge i liječnika i pacijenata, kao i zdravstvene administracije jer jedino se zajedno može ostvariti dugoročno unaprjeđenje zdravlja pojedinca i nacije. Prema projekcijama struke, prevencija donosi uštedu od 18 milijuna eura godišnje koji se mogu dodatno uložiti u područja od zdravstvenog interesa građana...

I tako se počelo s pilot-projektom preventivnih pregleda pacijenata koji će od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobiti poziv za dolazak liječniku, troškove pregleda pokrit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a obavljat će ih obiteljski liječnici koji to žele i za to će biti posebno plaćeni, svaki tim koji čine liječnik i medicinska sestra, tako je barem najavljeno, dobit će po pregledanom pacijentu 50-60 eura.

Odaziv liječnika za obavljanje tih pregleda bio je tako-tako, u nekim županijama veći, u drugima, poput Splitsko-dalmatinske, gotovo nikakav, u Primorsko-goranskoj živnuli su kad su doznali da će im pregledi biti posebno plaćeni... S obzirom na to da se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda, oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi.

U Osječko-baranjskoj županiji već su pri kraju obavljanja preventivnih pregleda, tamo je pregledan i "nulti" pacijent ovog projekta, čovjek koji se kod svog liječnika nije pojavio - devet godina. Gdje je bio, nije poznato, ali je oduševljen projektom.

Ta, ali i niz drugih stvari vezanih uz ovaj projekt čine ga, blago rečeno, upitnim i problematičnim. Nije, dakako, upitna potreba preventive kako bi se i spriječilo neka oboljenja ili ih dijagnosticiralo u ranoj fazi prije nego što izazovu i ozbiljnije zdravstvene problem i veće troškove za zdravstveni sustav.

Ono što u ovom konkretnom projektu nije jasno jest zašto liječnici nemaju obvezu provjeriti što je s pacijentima koji se godinama ne pojavljuju kod njih, a sada će biti posebno plaćeni da ih pregledaju iako su cijelo vrijeme kroz glavarinu plaćeni da o njima vode brigu.

---

image

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, se prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda. I oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi

Shutterstock
---

Obrazloženje da glavarinu dobivaju za redovni rad, a ne za preventivne preglede, teško može proći jer, ako pacijenta godinama nema u ordinaciji, onda nema ni redovnog rada vezanog za njega, a glavarina stiže. Primjerice, liječnik u Osječko-baranjskoj županiji devet godina dobiva glavarinu za pacijenta koji cijelo to vrijeme nije nikad došao kod njega, a sad će dobiti 50-60 eura za njegov "preventivni" pregled.

Nedavno smo čuli i pojašnjenje kako nijedan liječnik ne može vući za rukav, pozivati, moliti ili prisiljavati da dođe na pregled pacijenta koji se dulje vrijeme nije pojavio u ordinaciji jer su preopterećeni poslom, naročito onim administrativnim koji zapravo uopće ne bi trebali raditi. Ako je to tako, zašto se ne provede projekt koji će ih osloboditi administracije kako bi se mogli posvetiti pacijentima, uključujući i one koji godinama ne dolaze u ordinaciju?

Zašto administracija HZZO-a, koja očigledno sada može iz sustava izvući pacijente starije od 40 godina koji se najmanje dvije godine nisu pojavili kod obiteljskog liječnika, to redovito ne radi i signalizira liječnicima ili pošalje poziv pacijentima sa sugestijom da bi bilo dobro da se jave svome liječniku?

Ako pacijenti dvije ili više godina nisu dolazili kod svoga liječnika, zašto bi se sada odazvali pozivu na preventivni pregled? Jesu li zaobilazili vrata ordinacija zato što nemaju nikakvih zdravstvenih problema, boje se igle, nisu uopće bili u Hrvatskoj, probleme rješavaju kod privatnih liječnika...?

I, naravno, nikakve posljedice neće snositi ako se ne odazovu na preventivni pregled, jednako kao što ne snose nikakve posljedice ako ne dođu na ugovoreni specijalistički pregled ili neko snimanje i tako propadne termin koji je netko drugi s beskonačnih lista čekanja mogao iskoristiti, ili ako obave snimanje, ali nikad ne podignu nalaze.

Kažnjavanja neodgovornih pacijenata nema u našem zdravstvenom sustavu, ali se sada te koji nemaju potrebu doći kod svog liječnika "časti" preventivnim pregledima, a liječnike koji ne provjeravaju što je s takvim pacijentima dodatno plaća za njihove preglede. Sve pod krinkom prevencije koja će nam u doglednoj budućnosti uštedjeti milijune eura.

Ako u sustavu imamo pedesetak i više tisuća eura koliko će se najmanje potrošiti na ovaj pilot-projekt, zašto ih se nije usmjerilo na organizaciju više besplatnih preventivnih pregleda madeža poput nedavnog u Zagrebu na koji je, među ostalima, došao i čovjek koji je svakako htio obaviti takav pregled, ali je za njega u jednoj od zdravstvenih ustanova dobio termin za godinu dana.

Ili zašto se taj novac ne bi uložio u kvalitetniju kampanju programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka pluća koji su u muškoj populaciji najčešći oblici raka, kako bi se ti programi podigli na razinu programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se dosad po odazivu pokazao najuspješnijim.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Cropix Ranko Šuvar/Cropix Shutterstock
Shutterstock, Cropix

Zdravstveni pilot-projekt najavljen je, dakako, velikim riječima. Analizirali smo cijelu priču

Shutterstock

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, se prema nedavnim podacima, samo nekoliko liječnika javilo za obavljanje preventivnih pregleda. I oni će, zajedno s medicinskim sestrama, sasvim solidno zaraditi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju-1302623 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c1ee95465f66dffcc29a28a7660dd876dad0790 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1a+preventiva%3A+godinama+ne+provjeravaju+pacijente+za+koje+primaju+novac%2C+a+sada+%C4%87emo+im+jo%C5%A1+platiti+da+ih+pregledaju%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju-1302623 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnasa-preventiva-godinama-ne-provjeravaju-pacijente-za-koje-primaju-novac-a-sada-cemo-im-jos-platiti-da-ih-pregledaju-1302623 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaanaliza

Naša preventiva: godinama ne provjeravaju pacijente za koje primaju novac, a sada ćemo im još platiti da ih pregledaju!?

Piše Marija Čović
30. lipnja 2023. - 15:16

Hrvatski zdravstveni sustav je svima, bez obzira na to jesmo li unutar ili izvan njega, trajni izvor frustracija, ljutnje i nemoći, naročito pacijentima koji na pojedine pretrage i preglede čekaju mjesecima, čak i godinama, ili ih obave u privatnim ordinacijama u kojima uredno rade liječnici zaposleni u bolničkom sustavu, ponekad i u svom službenom radnom vremenu.

Posljednjih dana, primjerice, ministar zdravstva Vili Beroš javnost uvjerava kako to što je Vlada proglasila jednu privatnu bolnicu strateškim investicijskim projektom ne znači da je riječ o ulaganju države i javnog novca u privatni projekt, a istovremeno je hitna pomoć, odnosno nedostatak liječničkih timova u turističkoj sezoni na području Dalmacije jedan od najvećih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 18:19